Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Фотографията - изкуство или не?

Featured Replies

За мен лично фотографията е изкуство.

Един миг заснет, въздейства повече от

порой от думи.

• Отговори 160
  • Прегледи 34,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Защо само, красота - рисуването на грозни, страшни, апокалиптични картини не е ли също изкуство?

• Отново въпрос! Защо търсите изкуството само в красотата? Това е почти като да се търси култура само у възпитаните хора или съвременните общества. Изкуство и култура значат много повече от туй!!!

• Изкуството ugabuga, не е длъжно да се подчинява на културни и/или естетични норми, следователно усета е достатъчно, но не и необходимо условие за имаме на лице изкуство!

Не винаги е отражение на действителността (ако говорим за изкуството като цяло, а не специално за фотографията).

Я погледни сюрреализма например. Или абстрактните творби на някой творци. Това не е отразяване на действителността. ;)

Само така ти се струва.Абсолютно отражение си е. cool.gif

За мен лично фотографията е изкуство.

Един миг заснет, въздейства повече от

порой от думи.

:P;):) :) :) :) :wors:

• 3 седмици по-късно...
  • Автор
Само така ти се струва.Абсолютно отражение си е. cool.gif

Не не е :).

Може да е някакво отражение на действителността в изкривена форма, но тогава тази действителност, всъщост не е действителност :help:

Пък и примерно картините на един шизофреник, аутист или човек болен от друго психическо заболяване (и те рисуват и то изкючителни неща, ако не ми вярвате купете си книгата на Петър Цанев "Изкуство, психопатологична образност и детска рисунка") - те не отразяват действителността ( в буквалния смисъл), а отразяват образите родени в тяхното съзнание.

Абе не винаги е отразяване на действителността, но както се казва - всеки има право на мнение и гледна точка. :)

• 1 месец по-късно...

Според мен е изкуство да умееш да запазиш един момент вечен ;) Една снимка може да изрази много повече неща, от колкото могат да бъдат описани с думи :P

• 3 седмици по-късно...
Не си спомням кой го бе казал: Всеки занаят доведен до съвършенство се превъща в изкуство!И аз бих добавил-всяко изкуство доведено до рутина се превръща в занаят! cool.gif:)laugh.gifcool.gif

Правилно

Особенно важи за фотографията-тя си е занаят.Но в него всеки трябва да влага душа,за да стане изкуство.Не ,че всеки ще успее-просто или го имаш вътре в душата си или не това е cool.gif

това е като с рисуването : трябва да уловиш момента, да го запазиш, да му предадеш чувство и смисъл. Въобще фотографията ми е насърце и много искам да се занимавам и с това ;) На компютъра имам адски много папки със снимки, фотошопии , обработки и т.н, та много им се радвам. Много обичам да ходя на изложби и да се закотвя там за продължително време, има снимки, които мога да разглеждам с часове ;)

• 1 месец по-късно...
  • Автор

Аз съм затаявала дъх на много фотографии...не само на известни или професионални фотографи, но и на абсолютни аматьори.

Фотографията мисля е по-лесна (ако мога така да се изразя) от рисуването. Но за всяко нещо се изискват различни неща.

За рисуването е важно въображение и талант, а фотографията е именно изкуството да успееш да уловиш момента...или да намериш в него друг...

Изкуство е да.

• 2 седмици по-късно...

ohmy.gif дълго мислих дали да отговарям на тази смайващо глупава и безумна тема, но тъй като фотографията и музиката са живота ми, инстинктите ми надделяха. честно казано не можах да повярвам че някой е пуснал такава тема :) Първо на първо такъв 'голям спор' за който говори AciDBurn е имало преди повече от век от когато и приблизително датират корените на фотографията..и естествено както при всяка новост този спор е бил разискван, преодолян и забравен, а фотографията е била приета и пътя за развитие пред нея е бил отворен..Но..това е било преди век бе хора, нормално е хората да са го отричали тогава, а защо по дяволите го разисквате СЕГА?! Все едно да пусна тема ''Къде е мястото на жената - вкъщи или на работа?'' или пък "Девствена преди брака?". Всяко ново нещо, което излезе на хоризонта, винаги се е гледало с критично око, тъй като е потенциална заплаха за установените норми и хармония..дори и в днешно време продължава да е така.

AciDBurn, само още една малка поправка..фотографията в никакъв случай не е по-лесна от рисуването. За художника материала в ръцете му е също както фотоапарата за истинския фотограф. Представите за фотографията за жалост доста се изкривиха в последните години с навлизането на цифровите фотоапарати. и за да не оставя погрешно мнение след себе си аз не отричам новите технологии в никакъв случай! напротив те са едно страхотно откритие, което улеснява потребителя, но както един художник не е пълноценен ако не познава моливите, така и няма истински фотограф, който да не е наясно с аналоговата фотография! Рисуването и фотографията се преплитат едно в друго, тъй като са изградени на базата на едни и същи основни правила - цветознание, златно сечение, контраст, перспектива и естествено чувство! Изкуството фотография може да бъде усетено само от тези, които овладеят не само знанието, но и познанието за нейните тънкости. За всички останали тя няма да бъде нищо повече от - както се каза в един по горен пост - ЗАНАЯТ..

Да, темата наистина е абсурдна. Изкуство може да бъде дори сгъването на една салфетка, стига да вложиш вдъхновение, чувство, преживяване... стига да вложиш себе си.

Редактирано от mucunka (преглед на промените)

• Автор

Ей, ама и вие с тоя абсурд - един да го каже, пет ще го повторят :wors:

Млада и тъпичка бях като съм я пускала тая тема, ай сега, простете ми biggrin.gif

......

Млада и тъпичка бях като съм я пускала тая тема, ай сега, простете ми biggrin.gif

сега си стара, ама нещата не са се променили много-много ;):wors:

• Автор
сега си стара, ама нещата не са се променили много-много :help::help:

E, помъдрях, узрях :)

АЙде сега...

трия останалото, че после ще излезе, че се заяждам.

Редактирано от AciDBurn (преглед на промените)

Темата е АБСУРДНА :)

сега си стара, ама нещата не са се променили много-много :):help:
Би, кажи на Галя да го държи докато ти :help: ако имате нужда от помощ, свирнете - ши дойда да помагам. biggrin.gif
  • Автор

Юл, пусни го - днеска явно е решил, че трябва да се заяжда с мен :help:

Иначе да взема да ти свирна, че с него не мога да си говоря за кино и за Бил Хикс biggrin.gif

П.П: Оспамихме темата, но тя си е достатъчно оспамена от хора, които са се чудули дали да тговорят на тази...как го беше казала...крайно малоумна и абсурдна тема :help:

Би, кажи на Галя да го държи докато ти :P ако имате нужда от помощ, свирнете - ши дойда да помагам. biggrin.gif

нЕма да го бием, а ще го снимаме така, че после да се съгласи на 100%, че фотографията е изкуство и че Би не е остаряла :speak:

iridescent-cloud-by-august-allen.th440.jpg

Има неща, които предпочитам да виждам на снимка, а не на картина...

theresia.and.agnes.jpg

А това, корто се вижда на снимката, си е истински шедьовър :P

Kids%20Week%2005%20045.jpg

нЕма да го бием, а ще го снимаме така, че после да се съгласи на 100%, че фотографията е изкуство и че Би не е остаряла :speak:

iridescent-cloud-by-august-allen.th440.jpg

Има неща, които предпочитам да виждам на снимка, а не на картина...

theresia.and.agnes.jpg

А това, корто се вижда на снимката, си е истински шедьовър :P

Kids%20Week%2005%20045.jpg

Поне да беше посочила източника на снимките, защото много хора биха си помислили, че си ги правила ти.

• 2 седмици по-късно...
  • 5 седмици по-късно...
  • 3 седмици по-късно...
Изкуство е,разбира се...

Така си е.. Фотографията е миг, който няма да се повтори.. но ще се запомни..

Така си е.. Фотографията е миг, който няма да се повтори.. но ще се запомни..

Че фотографията не е изкуство е толкова абсурдно, че дори не съм допускал обратното. Но се запитах, защо такава тема има и защо продължава да има. Да видим... Белег на изкуството е, че то има завършен вид-има си точният баланс от внушения, емоции и изразни средства. Също както подправката в един кулинарен шедьовър, така и произведението на изкуството не търпи нито "пресоляване", нито да остане "безсолно". Да допуснем (уфф тая математика), че балетът е изкуство. Но тогава може ли един резен от постановка (снимка) да бъде изкуство? Изкуство ли е музика на която са премахнати или добавени ноти? Изкуство ли е само по себе си парче плат от висшата мода, следа от четка или дума от стих? Въпросът е подвеждащ. Фотографията е неспособна да обхване всичко, но може би точно в това се крие предизвикателството. Понякога едно изражение, ъгъл или цветоусещане може да впечатли повече и от най-грандиозният проект. Съвършенството е в простотата. Нищо не може да се сравни със застиналият във времето миг красота. Защото е само миг. Неуловим, капризен, непостоянен...

И все пак изкуство ли е просто да отразиш нещо което е изкуство? Фотографът не заповядва как да залезе слънцето, той само избира от къде да гледа спектакълът. Не омаловажава ли стойността на фотографията това, че истинската работа вече е свършена? Можеш да подчертаеш нещо с осветление, ъгъл или композиция, но всъщност нищо не създаваш от нищото. И все пак фотографията може да е потресаваща, може да ни хипнотизира или шокира...

В човешкото общуване 50% от комуникацията се осъществява визуално, 30% от това какво казваме и 20% от това как го казваме. Аз инатливо търсех музика която не понасям за непознат (наскоро научих пола) само заради тъжният аватар който имаше; по-лесно е да критикуваш някой който няма аватар, а сме предразположени към тези пресъздаващи щастие... Примери много. Истината е, че всички съдим за другите по това как изглеждат, избираме си жилище и според това как изглежда, приемаме околната среда за свое настроение. Ние сме хамелеони които се сливат като имитират. Докъде с причина, докъде без, няма значение. Прозявката, усмивката, тъгата... не могат да ни оставят безучастни. Те са заразни, както и внушенията за клаустрофобия или простор, мрачен или светъл изглед, напрежение или спокойствие... Да станем съпричастни е целта на всяка фотография. Фактът, че някои снимки го постигат говори сам по себе си.

• 2 седмици по-късно...

Не знам, със сигурност е много далеч от рисуването. Мен например изключително много ме дразнят снимки, които после са обработени толкова много с някоя програма, че не може да се разбере какво е и снимано. В тая връзка някои взимат случайна снимка от нета, променят я, качват я в някой форум и се почва - браво, много добре си снимал :sobbing:

Единственото Street Photography ми допада.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.