Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Трябва ли да приемем еврото за официална парична единица в България

Featured Replies

А къде нямаме проблеми в нашата страна?
Икономика, спорт, образование, транспорт, регионално развитие… списъкът е дълъг.
Но ако посмееш да критикуваш някой от тези сектори, често реакцията е:
“Като не ти харесва – ходи в Русия!”
или
“Копейка си!” – каквото и да значи това.
Ако се осмелиш да сравняваш настоящето с миналото, разговорът бързо се изражда в безплоден спор: комунизъм срещу демокрация – което в крайна сметка не помага с нищо.
Личното ми мнение е, че най-сериозният ни проблем е в ценностната система и възприятията за живота.
Оттам тръгва всичко – и управлението, и отношението към образованието, и амбицията, и отговорността.
Иска ми се да живея в една друга България.
Вярвам, че това е възможно. Имаме уникална природа, климат, плодородна земя и човешки потенциал – нужно е само да повярваме, че от нас зависи промяната.
Сега, повече от всякога, ни трябват лидери – истински, морални, визионери.
Хора, които могат да поведат обществото – както на местно, така и на национално ниво.
Ако промяна не настъпи, и приемем, че животът е линеен, а не експоненциален, тогава ни очаква следното:
– Ще се раждат все по-малко българи.
– Много от тези, които се раждат, ще бъдат или съсипани от средата, или ще емигрират.
– Ще идват все повече чужденци – бедни и богати – търсещи по-добро място, а ние ще продължаваме да не оценяваме това, което имаме.
Скоро ще останем с:
– чужда валута,
– отворени граници,
– чужди военни,
– чужда работна ръка,
– 80% чужди бизнеси,
– 70% внос на стоки.
И какво ще остане?
Територия – но не държава.
А от страна с вода, море, планини, история, климат и плодородие… ще остане само:
Загубена земя.
Защото сме позволили на нагли, безскрупулни политици да управляват срещу народа,
а хората – обезверени и пленени от вредни навици – са изпуснали юздите на живота си.
Съществуват ден за ден – какво ще ядат днес, къде ще пътуват другия месец и кога ще умрат.
Без мечти. Без плам. Без амбиция.
  • Отговори 11,9k
  • Прегледи 387,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Веси Филипова
    Веси Филипова

няколко магазина затвориха вече затова, че им вдигнаха наема. Други изпокриха част от стоките, за ДА ИМ СЛОЖАТ НОВА ЦЕНА. ДОБРЕ ДОШЛИ В КЛУБА НА БОГАТИТЕ. с МИЖАЖАВАТА МОНЕТА ОТ ЕДНО ЕВРО, КОЯТО Е ПО-

• Т.Христов
    Т.Христов

Трябва ли да приемем еврото за официална парична единица в България?   Не.

• Joss Bomon
    Joss Bomon

Глупи, Радев не е като тебе и шайката виждащи не по далеч от носа си. Предвидимо сте толкова елементарни, че да си въобразявате, че точно той не знае Закона и си мисли да го пренебрегва... Шах с офице

Публикувани изображения

преди 43 минути, Т.Христов написа:

Китаеца отговори:

кокошка и половина, за ден и половина, снася яйце и половина. Колко яйца ще снесат 9 кокошки, за 6 дни?Да разгледаме задачата стъпка по стъпка.

Дадено:

• 1 кокошка за 1,5 дни снася 1,5 яйца.

Искаме да намерим:

• Колко яйца ще снесат 9 кокошки за 6 дни.

Решение:

1. Намираме колко яйца снася 1 кокошка за 1 ден:

Ако 1 кокошка за 1,5 дни снася 1,5 яйца, то за 1 ден тя ще снесе:

1,5 яйца1,5 дни=1 яйце на ден1,5 дни1,5 яйца=1 яйце на ден
  2. Изчисляваме колко яйца ще снесе 1 кокошка за 6 дни:

Ако 1 кокошка снася 1 яйце на ден, то за 6 дни тя ще снесе:

1 яйце/ден×6 дни=6 яйца1 яйце/ден×6 дни=6 яйца
  3. Изчисляваме колко яйца ще снесат 9 кокошки за 6 дни:

Ако 1 кокошка за 6 дни снесе 6 яйца, то 9 кокошки ще снесат:

9 кокошки×6 яйца=54 яйца9 кокошки×6 яйца=54 яйца

Отговор:

54

Същият робот, друг отговор.

Screenshot_20250710-212411.png

преди 59 минути, БаалБек написа:

2. „Развиваме култура, в която хората се гордеят с това, че не знаят, не учат и се противопоставят на тези, които знаят.“

АУУУУ и ти щот много си учила и мноо знаеш, за това един коментар не можеш да напишеш без да копираш отнякъде.:lol6:

Отново да станем част от европейската цивилизация, защото руснаците ни бяха пришили към диващина, мега корупция, клиентелизъм, мафиотизация и изостаналост...

BG-euro.png

преди 1 час, Т.Христов написа:

Китаеца отговори:

кокошка и половина, за ден и половина, снася яйце и половина. Колко яйца ще снесат 9 кокошки, за 6 дни?Да разгледаме задачата стъпка по стъпка.

Дадено:

• 1 кокошка за 1,5 дни снася 1,5 яйца.

Искаме да намерим:

• Колко яйца ще снесат 9 кокошки за 6 дни.

Решение:

1. Намираме колко яйца снася 1 кокошка за 1 ден:

Ако 1 кокошка за 1,5 дни снася 1,5 яйца, то за 1 ден тя ще снесе:

1,5 яйца1,5 дни=1 яйце на ден1,5 дни1,5 яйца=1 яйце на ден
  2. Изчисляваме колко яйца ще снесе 1 кокошка за 6 дни:

Ако 1 кокошка снася 1 яйце на ден, то за 6 дни тя ще снесе:

1 яйце/ден×6 дни=6 яйца1 яйце/ден×6 дни=6 яйца
  3. Изчисляваме колко яйца ще снесат 9 кокошки за 6 дни:

Ако 1 кокошка за 6 дни снесе 6 яйца, то 9 кокошки ще снесат:

9 кокошки×6 яйца=54 яйца9 кокошки×6 яйца=54 яйца

Отговор:

54

spacer.png

едит:

преди 30 минути, АСПЕКТ написа:

Същият робот, друг отговор.

Screenshot_20250710-212411.png

Не друг, а верния

Хайди СПРЕТЕ с този ИИ, става ли? :angry:

Задачата е лементарна и се смята на ум, оф...... май аз съм виновен този път! :(

една кокошка и половина, за ден и половина снася едно яйце и половина, тоест имаме едно и половина 1.5!

Девет кокошки делено на 1.5 тоест 9:1.5=6 по шест дни тоест 6х6=36 ! :angry:

Уф, да не бях ви казал какво ми отговори днес чат ГПТ и чат Глок..... 

Редактирано от Staff. (преглед на промените)

преди 28 минути, lebel написа:

spacer.png

едит:

Не друг, а верния

Ползвах китайския робот, който и той ползва. Не знам, защо при мен показва вярно, при него - не. Deepseek.

преди 9 минути, АСПЕКТ написа:

Ползвах китайския робот, който и той ползва. Не знам, защо при мен показва вярно, при него - не. Deepseek.

Отговора ще прочетеш в Говорилнята! :weather2:

преди 1 час, В. Велев написа:

Не мога да спора с българската диаспора...

Нещастници сте вие. Не сте от добро в чужбина. И затова ви съжалявам.

Това говори много за вас. Заради келепира и майка си продавате и оставате да се мъчи сама тук. Какво като и пращате пари (ако имате да и пратите въобще).

А теб те е харесал само един родоотстъпник, мияч на чинии в Англия.

image.png.f8887d7e3f499c2009f77e2b54a454e8.png

Ауууу родоотстъпник, трогнах се.

Хайде патриота, който няма спестявания да обвини друг, че е мил чинии... Ти защо толкова се страхуваш от еврото, когато нямаш и пукната пара да ти вземат? 

Гордо патрЕотче, няма що 🤣. Много си голЕм родолюбец, като подкрепяш Путин.

Ама това е българинът: "Аз се прецаках, искам и ти да се прецакаш."

преди 33 минути, АСПЕКТ написа:

Разбрах те още първия път. При него има грешка още  в дадено-то (в началото). Оградил съм я с елипса. Защо - не знам.

Задачката е хем проста, хем коварна (заради половинките и 5-те  известни (срещу 1 неизвестна) величини - тоест сложното тройно... простото е с 3+1). + че в момента, в който погледнеш високомерно, цъфваш с грешен отговор. 

"Пуснах" я за пръв път в датата преди години с 9 кокошки за 9 дни ?. Дърляха се 2 дни на 3 страници. Предимно се замеряха с "отговори" 9 и 81. Верният (54)се появи (блед спомен) на 4-тата. Голяма веселба* падна. Много народ се връзва на нея. Може би щото звучи като тaшaк работа... а си е нормална задачка, макар закачка.

* по-весело (тоест по-големи скандали) беше само с 16-те страници за некъф прост израз с 3-4-5 действия от различен ред и скоби. Ко го намеря или се сетя къф беше, ще го покажа.

едит: тая тема с 16-те страници не беше изчерпала потенциала си, но я заключиха гадовете.

преди 8 часа, lebel написа:

и потвърждението на 36-те яйца, получени нееднаж назаде у темата

Ми не си прав (и не го казвам само щот най-вероятно в момента си легнал). Знае се, че отговорът на всички въпроси е 42. Ко не вярваш на мен, питай Дъглас Адамс. 

Когато от ЕС ви кажат, че няма да пътувате, няма да имате личен автомобил, няма да има полети, няма да притежавате нищо и ще бъдете щастливи, вероятно няма да живеете в дома си.   

преди 5 часа, ivottoshev написа:

Ми не си прав (и не го казвам само щот най-вероятно в момента си легнал). Знае се, че отговорът на всички въпроси е 42. Ко не вярваш на мен, питай Дъглас Адамс. 

Питал съм го... я, тва прозвуча като един диалог от "Вагнер" (БГ филма на Андрей Слабаков от 98-а), за който често се сещам... ще го "цитатна" приблизително... а, 2004 съм го цитатвал, та направо ще си го копна... 

Та, Николай Урумов оглеждаше некъф апартамент/квартира, любезната стопанка (Ернестина Шинова) му показваше и обясняваше кое къде е и стигнаха до:

- Това там е клoзeтa... Искате ли да видите?
- Не, благодаря, ходил съм.

Ето го и визуално (вие гледате трейлъра благодарение на @ined, любезно предоставил линк към него 2024... макар че 2021 съм го намирал и аз)

от 0:37 до 0:42 сек.

Иначе... харесвам фантастиката (фентъзито - също), чувството ми за хумор е доста сходно с това на тези, които харесват стопаджията (между тях е и синът ми)... ама на мен, не знам защо... как да се изразя... да речем, че вогоните не ми легнаха на сърце.

преди 9 часа, lebel написа:

Задачката е хем проста, хем коварна (заради половинките и 5-те  известни (срещу 1 неизвестна) величини - тоест сложното тройно... простото е с 3+1). + че в момента, в който погледнеш високомерно, цъфваш с грешен отговор. 

Ба*и късмета с моето прагматично мислене, да взема да получа верния отговор, премахвайки нереалните половин кокошка и половин снесено яйце...

преди 1 час, ruraru написа:

Когато от ЕС ви кажат, че няма да пътувате, няма да имате личен автомобил, няма да има полети, няма да притежавате нищо и ще бъдете щастливи, вероятно няма да живеете в дома си.   

Като гледам - при теб са започнали от мозъка!

Защо сте решили, че личния автомобил е нещо задължително?

Защо не разбирате, че собствено жилище е колкото хубаво, толкова и обнлнэрзнащо.

преди 25 минути, jhoro написа:

Като гледам - при теб са започнали от мозъка!

Защо сте решили, че личния автомобил е нещо задължително?

Защо не разбирате, че собствено жилище е колкото хубаво, толкова и обнлнэрзнащо.

Е, сега личният автомобил не бил нещо задължително. Нали вашата опорка за комунизъма беше, че чакаш години за автомобил.  Ооооо, ужас. Гаден комунизъм.

Личен автомобил. Сега пък не бил нещо задължително? Хубава демокрация.

Вие сте тотално сбърканяци. Един път така, един път така. Сега последно хубаво ли е или не? Или зависи кой ти го слага? Ако комунизмът ти го слага, лошо е. Ако демократизъмът ми го слага, оооо каква наслада.

преди 12 часа, attj написа:

Атидже е юристка в Берлин и заради заплата 4000 Евро не се връща в България или в Турция.     Въпреки немските данъци.   

Заплатата е едно на ръка, колко са данъците и месечните задължителни разходи. Накрая колко остава от тези 4 000 евро??!? 

преди 12 часа, В. Велев написа:

Не мога да спора с българската диаспора...

Нещастници сте вие. Не сте от добро в чужбина. И затова ви съжалявам.

Това говори много за вас. Заради келепира и майка си продавате и оставате да се мъчи сама тук. Какво като и пращате пари (ако имате да и пратите въобще).

А теб те е харесал само един родоотстъпник, мияч на чинии в Англия.

image.png.f8887d7e3f499c2009f77e2b54a454e8.png

Чакай чакай. Не всички хора отишли в чужбина мият чинии и приказват лошо за България. И не всички са отрепки без достойнство като оня откачалник дето си мисли , че живее добре в Манчестър!

преди 48 минути, Belefor написа:

Заплатата е едно на ръка, колко са данъците и месечните задължителни разходи. Накрая колко остава от тези 4 000 евро??!? 

Чакай чакай. Не всички хора отишли в чужбина мият чинии и приказват лошо за България. И не всички са отрепки без достойнство като оня откачалник дето си мисли , че живее добре в Манчестър!

Giga cope. Ако не живеех добре в Манчестър, нямаше да съм тук. Ти само можеш да ми завиждаш и да мизерстваш в България 🤣 Кеф ти е да си даваш заплатата на Бойко и Пеевски, докато караш по покъртителни пътища. Не дай си Боже да се озовеш в болница, в която няма сапун в кенефите и гледката е от филм на ужасите.

Ама като си необразован и не можеш да научиш език, няма как да се оправиш в чужбина.

преди 36 минути, Belefor написа:

Не иска да си търси работа за около 1000-1500  Евро на месец в България или в Турция.   Тя се е дипломирала като юрист в Берлин и очевидно е свикнала там - където живее от 2014 година.  Немските данъци били около 40 % от брутния доход.   Остават и достатъчно пари и не се връща.  

преди 14 минути, HelpMeGetOut1 написа:

Giga cope. Ако не живеех добре в Манчестър, нямаше да съм тук. Ти само можеш да ми завиждаш и да мизерстваш в България 🤣 Кеф ти е да си даваш заплатата на Бойко и Пеевски, докато караш по покъртителни пътища. Не дай си Боже да се озовеш в болница, в която няма сапун в кенефите и гледката е от филм на ужасите.

Ама като си необразован и не можеш да научиш език, няма как да се оправиш в чужбима.

Ти тези коментари да не си ги записал някъде в текстов файл и само да копираш и поставяш навсякъде! Аз не живея в българия от 19 години! И за твоя знание знам езици и се оправям в чужбима.

И не просто знам а съм сигурен, че не живееш добре в Манчестър. Не бъркай скотския живот в Англия и спестяването на 200-300 паунда за добър живот!

преди 2 часа, ruraru написа:

Ще използвам за отговора си същия трейлър на "Вагнер" (1998), но 1:48 - 1:52 сек. (таймингът по-долу е нагласен)

Са ше чакаме Слайд да намине, в неговия изискано-провокативен стил, привидно дезинтересиран да се поинтересува "Тая русата ти ли си?", аз, заеквайки да му отговоря "ъъ, Баалбек е", да станем на кълбета и да завърша пак с трейлъра и Ернестина с нейното трогателно... "абе, и да живееш и да умреш само проблеми!" 

2:22 - 2:26 сек   (таймингът е нагласен)

преди 6 минути, Belefor написа:

Ти тези коментари да не си ги записал някъде в текстов файл и само да копираш и поставяш навсякъде! Аз не живея в българия от 19 години! 

преди 6 минути, Belefor написа:

Ти за една малка грешка, пиша от телефон по-добре от теб и съм в офиса... Шефът ми плаща да храня селяни като теб.

Щом е толкова хубаво в България, защо си в чужбина? Да не би да си мизерствал тежко в България и да знаеш, че съм прав?

Спестявам 2000 паунда на месец, за твое сведение и това на квартира, като живея близо до центъра на Манчестър. 

А ти сигурно миеш кенефи, както повечето българопитеци...

ПС: Изпусна една запетая, така че не се прави на отворен, като самият ти си неграмотен.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.