Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Трябва ли да приемем еврото за официална парична единица в България

Featured Replies

Я от DW, я от Свободна Европа.

• Отговори 12k
  • Прегледи 414,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Веси Филипова
    Веси Филипова

няколко магазина затвориха вече затова, че им вдигнаха наема. Други изпокриха част от стоките, за ДА ИМ СЛОЖАТ НОВА ЦЕНА. ДОБРЕ ДОШЛИ В КЛУБА НА БОГАТИТЕ. с МИЖАЖАВАТА МОНЕТА ОТ ЕДНО ЕВРО, КОЯТО Е ПО-

• Т.Христов
    Т.Христов

Трябва ли да приемем еврото за официална парична единица в България?   Не.

• Запитах и ChatGPT за референдума. ---------------------------------------- Аз: Искам мнение, дали е правилно управляващи политици

Публикувани изображения

преди 48 минути, jhoro написа:

Нали хората са Държавата - не е нещо измислено!

В България хората не са държавата, защото държавата не пита изобщо хората дали са съгласни с решенията които взимат.

преди 17 часа, Белгиеца написа:

Мисленето не ви се отдава на някои хора тука.
В Белгия банките пробутват безплатната дебитна карта на всеки който я вземе.
И после на сайта на банката ти излиза подканване да си отвориш лесно онлайн и спестовна сметка. Естествено тази спестовна сметка ще е управляема от интернет просто със същата дебитна карта. Иначе казано, сами си вкарвате таралеж у гащите и не сте го осъзнали.
Всичките пари натрупани в двете ви сметки, разплащателната и спестовната могат да бъдат източени от интернет. Иначе казано, носите си по 100 хиляди € у джоба, т.е. у телефона ви има до 100000 €.
Ако имате повече пари ще сте ги разделили вече в повече банки, щото гаранцията е до 100000 на банка.

Моите и на жена ми спестяванията никога не са били в банката, в която ни плащат заплатите и от която си плащаме битовите сметки. Тук в Швеция големите банки имат по-ниски лихви по гарантираните депозити от други кредитни институции, които също са с гаранция до 1 150 000 крони или 110 000 евро. Защо да си държа депозитите в моята банка Nordea на 2%, ако примерно Bluestep Bank ми дава 4% лихва. Тази втората дори няма физически офиси, прехвърлянето на парите става по електронен път чрез BankID. Aко след 3 или 6 месеца друга банкова институция има по-добра лихва, с два клика ще ги прехвърля в нея. 

Отдавна не съм плащал някаква онлайн покупка с номер на кредитна карта и CVV код, но дори пак има вариант като се логна в моята банката да активирам функцията за онлайн покупката и след това веднага да я заключа отново. 

Аз всички онлайн покупки ги плащам чрез Klarna, това е много разпространена разплащателна услуга в Швеция. Отново логването става чрез BankID, поръчваш нещо онлайн, избираш метод за плащане с Klarna, като имаш един месец без никакви лихви и такси да си платиш покупката. Всички покупки отиват в приложението на Klarna, там си следиш кога ти изтича едномесечния срок и пак с един клик плащаш. Срещу някаква такса, мисля между 5-15 евро можеш да удължиш плащането до четири или пет месеца след покупката  и след изтичане на първия гратисен месец. 

Ето тук повече информация за Кlarna:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Klarna

преди 34 минути, NewRedDragon написа:

Е как да не декларират оборот? Нали всяка трансакция се "докладва" в НАП почти в реално време.

Когато е кеш. Как ще декларират оборот? И заплатата идва в плик. Другото е минимална заплата евентуално. Шефът да не плаща много големи осигуровки. 

преди 3 минути, Flashback написа:

Моите и на жена ми спестяванията никога не са били в банката, в която ни плащат заплатите и от която си плащаме битовите сметки. Тук в Швеция големите банки имат по-ниски лихви по гарантираните депозити от други кредитни институции, които също са с гаранция до 1 150 000 крони или 110 000 евро. Защо да си държа депозитите в моята банка Nordea на 2%, ако Bluestep Bank ми дава 4% лихва. Тази втората дори няма физически офиси, прехвърлянето на парите става по електронен път чрез BankID. Aко след 3 или 6 месеца друга банкова институция има по-добра лихва, с два клика ще ги прехвърля в нея. 

Отдавна не съм плащал някаква онлайн покупка с номер на кредитна карта и CVV код, но дори пак има вариант като се логна в моята банката да активирам функцията за онлайн покупката и след това веднага да я заключа отново. 

Аз всички онлайн покупки ги плащам чрез Klarna, това е много разпространена разплащателна услуга в Швеция. Отново логването става чрез BankID, поръчва нещо онлайн, избираш метод за плащане с Klarna, като имаш един месец без никакви лихви и такси да си платиш покупката. Всички покупки отиват в приложението на Klarna, там си следиш кога ти изтича едномесечния срок и пак с един клик плащаш. 

Ето тук повече информация за Кlarna:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Klarna

И аз ползвам Кларна. 👍🏻

преди 1 час, Sliderum2 написа:

картите не ръждясват ли?

От пластмаса са.

преди 3 часа, БаалБек написа:

euro_zona.png.4eec033522a87fdf69c6fc64d31cbf15.png

Яд ли те е, че е така?

Там поне е имало референдум и са питали народът, дали иска евро. В България питаха ли?

преди 30 минути, Flashback написа:

Защо никога не посочваш източник на фейковете, които ежедневно плещиш?!

Тази хвърчаща "таблица" от кой източник е ... 100% съм убеден, че е скалъпена в Тролската централа!!! :)

Някакъв вой ли усещам? :hush:

kopejka.png.9cef89021d5e61063a8c777a6d985826.png

преди 14 минути, Topor написа:

В България хората не са държавата, защото държавата не пита изобщо хората дали са съгласни с решенията които взимат.

Не бъркай Държавата с държавната администрация!

преди 2 минути, БаалБек написа:

Някакъв вой ли усещам? :hush:

kopejka.png.9cef89021d5e61063a8c777a6d985826.png

Вместо да виеш като бито куче, дай източникът на тази скалъпена "таблица". 

100% сте я драскали в Тролската централа! 🤡🤡🤡

преди 6 минути, АСПЕКТ написа:

Когато е кеш. Как ще декларират оборот?

Самия КА (фискално устройство), подава информацията до НАП в реално време. Е. може да не "маркираш" някоя стока примерно.....ама не знаеш кой е клиента (може да е подставено лице/инспектор) и като цъфне разлика м/у касова наличност (кеш) и отчета на КА, глобите са сериозни.

преди 10 минути, АСПЕКТ написа:

И заплатата идва в плик.

Къде пише, че е забранено?

преди 7 минути, jhoro написа:

Не бъркай Държавата с държавната администрация!

То ти явно в бъркаш..

преди 1 час, АСПЕКТ написа:

Сива икономика. Не декларират оборот. Заплата в плик и под масата.

Държавата се краде с обществени поръчки за милиарди, а ти си тръгнал да държиш сметка на човека, който не чукнал бележка за два лева или не е въвел ПОС терминал в обекта си, само и само банките да не му съдерат кожата.

преди 30 минути, АСПЕКТ написа:

И аз ползвам Кларна. 👍🏻

Много е удобна за плащане, особено с този едномесечен гратисен период за плащане. Например правиш онлайн покупка, получаваш я, но не отговаря на очакванията и я връщаш в уречения срок, който е 14 дни. Това връщане на стоката веднага се отразява в Кларна и не плащаш нищо, не се занимаваш да си чакаш парите за връщане, защото все още не си я платил. Или връщаш една част от покупката, пак се отразява в Кларна и след месец плащаш само това, което си задържал от покупката. 

преди 30 минути, АСПЕКТ написа:

картите не ръждясват ли?

От пластмаса са.

В телефона и прастмаса няма!

преди 12 минути, Topor написа:

Държавата се краде с обществени поръчки за милиарди, а ти си тръгнал да държиш сметка на човека, който не чукнал бележка за два лева или не е въвел ПОС терминал в обекта си, само и само банките да не му съдерат кожата.

Този, който не си е въвел ПОС терминал просто ще го подмина! В квартала всички имат.

преди 10 часа, Joss Bomon написа:

До момента не се е появил НИКОЙ , който да го опровергае в пряк дебат! Вместо да дрънкаш безсмислици, дай да видим някой от вашите "специалисти" как го опровергава.

Ясно е, че гледаш картинки и заглавия /любими са ти розовите понита/, и дори не си чул какво се коментира.

Реалността го опроверга преди 20 години  :wub:

преди 17 минути, jhoro написа:

В телефона и прастмаса няма!

Този, който не си е въвел ПОС терминал просто ще го подмина! В квартала всички имат.

Малкият търговец ще оцелее и без твоите 2 лева, но ти няма да оцелееш без хора, които още работят с истински пари, а не с цифри в облака.

преди 9 часа, БаалБек написа:

Пак манипулираш! Гърция се възползва от по-ниски лихви, но проблемът никога не е бил еврото, а в начина, по който страната е управлявала финансите си. Поведението е проблема, а не инструментът (еврото)! Пак смесваш нещата.

Казано накратко - управлението, а не валутата, определят резултата. Даже съм ти го написала и ти си ме цитирал, но въпреки това правиш нескопосан опит за манипулация. Само путинопитеците са се хванали и за това пускат видеа с Гечев, Сарийски, Вацев...

Душице, ти сама себе си манипулираш, но... твой избор....

В предното си мнение ти посочих някои неща - от кого и за какво Гърция натрупа този огромен дълг...

Друг въпрос, който нормалните мислещи хора биха си задали е защо ЕЦБ допусна натрупването на този дълг, след като това е против правилата на еврозоната...

Защо днес подобно поведение се позволява на държави като Франция и Италия...

А иначе с едно нещо в мнението ти съм абсолютно съгласен...

Валутата е без значение, дали е лев, евро или някоя друга валута, това не променя нищо...

преди 3 часа, HelpMeGetOut1 написа:

Нищо лично, но ме шокира, че чак сега разбираш за OTP и Two-Factor Authentification, като цяло... Представям си те как всеки път ходиш като лелка в пощата да теглиш пари 🤣 Само защото те е страх да не те хакнат.

Тука от две банки имам по един физически = истински Token, а не приложение в смартфон.
В Token-а слагам картата и копирам ръчно  числата от екрана, после ПИН код и ми дава други числа да копирам обратно на екрана. Числата които се връщат после към сайта всеки път са различни и моя ПИН код на картата няма как да се озове в Интернет, щото физическият Token не е глупав телефон за хакване.
Отделно на едната банка на сайта трябва всеки път да си пиша номера на картата, не иска да го запомни. А на самата карта номерът е изтрит със ситна шкурка, та ако я изгубя няма как друг човек да се логне с нея на сайта на банката която я е издала.
Днеска гледам че на сайта на пощенска банка и на ДСК искат парола, ха ха ха ... 
https://www.dskdirect.bg/page/default.aspx?xml_id=/bg-BG/.login
https://www.e-postbank.bg/public-area/authenticate/login
а не намерих да предлагат физически = истински Token, само приложение на смартфон, което се активира чрез SMS и e-mail. 
И после трябва интернет за него, за да работи. Ами ако го хакне някой майстор ? Кво се случва тогава ? Париците побегнали на някъде и ги няма.
А и в този софтуерен  Token сам му задаваш ПИН код, ами ако някой го извади ?

преди 1 час, Topor написа:

Малкият търговец ще оцелее и без твоите 2 лева, но ти няма да оцелееш без хора, които още работят с истински пари, а не с цифри в облака.

В квартала няма такъв малък търговец, а има над 10 обекта - хранителни стоки, плод-зеленчук, кръчми и ресторанти.

Обектите от големите вериги не ги броя, но и там няма проблем с карта.

преди 5 минути, jhoro написа:

В квартала няма такъв малък търговец, а има над 10 обекта - хранителни стоки, плод-зеленчук, кръчми и ресторанти.

Обектите от големите вериги не ги броя, но и там няма проблем с карта.

Малкият магазин без терминал е последната зона, в която държавата не ти бърка в джоба в реално време. Ако си толкова влюбен в системата, отивай да си дариш и заплатата на НАП, не се занимавай с хората, които просто искат да оцелеят..

Представям си пазарния ден в недалечното бъдеще. На "опашката" съм през зеленчукова сергия, или пък на някоя за промишлени стоки и вместо да се чува как клиентите се пазарят с продавачите, смях и задявки, се чуват само електронните звуци съпровождащи превеждането на сумите. Някак скучно и кухо ми изглежда. Като в немски магазин. А уж пазар. Вече няма да има тука има тука нема, бате обувки на примоция само за 10 лева, а само търговец пристъпващ от крак на крак и псуващ на френски наум, щото е забравил ромския и...българския...

Представям си пазарния ден в недалечното бъдеще. На "опашката" съм през зеленчукова сергия, или пък на някоя за промишлени стоки и вместо да се чува как клиентите се пазарят с продавачите, смях и задявки, се чуват само електронните звуци съпровождащи превеждането на сумите. Някак скучно и кухо ми изглежда. Като в немски магазин. А уж пазар. Вече няма да има тука има тука нема, бате обувки на примоция само за 10 лева, а само търговец пристъпващ от крак на крак и псуващ на френски наум, щото е забравил ромския и...българския...

Свиквай! 

преди 3 минути, NewRedDragon написа:

Свиквай! 

Имаше ли клиенти неска в таксито? Изкара ли поне 2,60 евро?

преди 2 минути, NewRedDragon написа:

Не знам. Моето не се губи

Да нямаш "помпа"? Откъде си намерил пари? Ти един интернет, не можеш, да си платиш...

преди 1 час, Topor написа:

Малкият магазин без терминал е последната зона, в която държавата не ти бърка в джоба в реално време. Ако си толкова влюбен в системата, отивай да си дариш и заплатата на НАП, не се занимавай с хората, които просто искат да оцелеят..

Не ме мисли мен - 20 години се занимавах с търговия, ПОС терминал имах още 2008 година.

преди 1 минута, jhoro написа:

Не ме мисли мен - 20 години се занимавах с търговия, ПОС терминал имах още 2008 година.

Жорко, това да работиш като жичкаджия в енергото не е търговия... Що така ги бъркаш понятията? 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.