Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Трябва ли да приемем еврото за официална парична единица в България

Featured Replies

Да бе, знам. Не е виновно еврото...

• Отговори 12k
  • Прегледи 413,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Веси Филипова
    Веси Филипова

няколко магазина затвориха вече затова, че им вдигнаха наема. Други изпокриха част от стоките, за ДА ИМ СЛОЖАТ НОВА ЦЕНА. ДОБРЕ ДОШЛИ В КЛУБА НА БОГАТИТЕ. с МИЖАЖАВАТА МОНЕТА ОТ ЕДНО ЕВРО, КОЯТО Е ПО-

• Т.Христов
    Т.Христов

Трябва ли да приемем еврото за официална парична единица в България?   Не.

• Запитах и ChatGPT за референдума. ---------------------------------------- Аз: Искам мнение, дали е правилно управляващи политици

Публикувани изображения

преди 7 часа, The Lone Star написа:

Да бе, знам. Не е виновно еврото...

и турска лира да е - пак щеше да качи горивото

и след това сме били еко и какво ни е екото - изкопаемите горива скочеха и веднага всичко с тях

Цъфнахме и вързахме с еврото - кредити, задлъжняване, инфлация и бясна спекула:

Кредитите растат драматично, БНБ готви мерки за охлаждане на пазара

Само за месец домакинствата в България са изтеглили 1 милиард евро ипотечни и потребителски кредити. Това създава риск от прегряване на икономиката и налива гориво в инфлацията, каза икономистът Георги Ангелов пред Нова телевизия.

По думите му един от рисковете е бързото задлъжняване на домакинствата.

"В България кредитите растат драматично. Това създава прегряване на икономиката, което краткосрочно е добре, но само за един месец имаме над 1 млрд. евро ипотечни и потребителки кредити, които икономиката не може да произведе и въпреки това се налива в потреблението. Това в крайна сметка само вдига цените. Това рискува в един момент домакинствата да не могат да плащат, да нямат пари да харчат, защото те ще отиват за покриване на дългове", обясни икономистът.

Заемите за домакинствата продължават да растат с двуцифрен темп от близо 21%, а при жилищните кредити увеличението е още по-голямо - близо 28% на годишна база, показват последните данни на БНБ.

"Такива устойчиво високи темпове на кредитиране не сме имали от периода преди да се спука предишният имотен балон преди десетилетие и половина", предупреди Георги Ангелов.

Бързото задлъжняване на българите и непрестанното харчене вдига драматично дефицита на страната. Това е в основата на т.нар. "румънски сценарий", който спря растежа в северната ни съседка и хвърли страната в криза.

Преди дни БНБ съобщи, че заради растящото кредитиране увеличава изискванията към банките за т.нар. антицикличен буфер, който става 2.25% през второто тримесечие на 2027 г. към кредитни рискови експозиции.

В края на 2024 година централната банка предприе мерки, насочени към кредитополучателите, за да "охлади" тегленето на дългосрочни заеми. Ниските лихви и високата ликвидност в банковата система обаче продължават да подхранват ръста на кредитирането.

В същото време, несигурността във външната среда остава фактор с усилващ ефект за проявлението на кредитния риск. Продължително задълбочаване на геополитическите рискове е с потенциал за влошаване на икономическите условия, което може да доведе до способността на кредитополучателите да обслужват своите задължения, отчита БНБ.

https://www.mediapool.bg/kreditite-rastat-dramatichno-bnb-s-novi-merki-za-ohlazhdane-na-pazara-news381938.html

Искаш не искаш, ще го вкарат на юробългарите.

No image preview

Натискат за въвеждане на такса „електромер“

Поскъпване на тока поискаха електроразпределителните дружества Скриха поисканите цени Предлагат в сметките да има фиксирана сума, без значение дали потребявате ток Въвеждане на такса “електро

Искат такса електромер

Къде си тръгнал да се глезиш със скъпи джанки, купи си гола краставица и си я наври в Г.З.

БулМаг
No image preview

Краставица гола ІI ᐉ Цена — BulMag

Вземи ➤ Краставица гола ІI на цена 2.95 € от BulMag.org ✓ Възползвай се от безплатна доставка за Варна, Шумен, Бургас и Търговище

Много евтинджос продукт ми предлагаш. Бъркаш ме с някой D

Тез червени домати, кой ги мама разклати?

Домати Магия II - 5.45€ / 10.66лв

Домати Рома - 5.24€ / 10.26лв (това е на прИмоция)

Домати Чери II - 6,95€ / 13.59лв

https://www.facebook.com/reel/1295161509216507

преди 4 часа, ivottoshev написа:

Много евтинджос продукт ми предлагаш. Бъркаш ме с някой D

Тез червени домати, кой ги мама разклати?

Домати Магия II - 5.45€ / 10.66лв

Домати Рома - 5.24€ / 10.26лв (това е на прИмоция)

Домати Чери II - 6,95€ / 13.59лв

https://www.facebook.com/reel/1295161509216507

Да, и на мен ми направи впечатление. Имам подозрение, че тия домати са от ... Гренландия, дори в левове нямаше толкова скъпи. За съжаление не виждам светлина в края на тунела, но съм оптимист, защото как беше в лафа: Песимистът казва: По-лошо не може да бъде. Оптимистът отговаря: Може, може. Да.

България - страната на гьонсуратите - дума (според някои псевдотурцизъм), създадена от две турски думи (gön и surat)... според банските старци.

И не нямам предвид само ЕКОНОМОВ, а и цялата политическа класа. И понеже тя не идва от Марс, а си е местна (предимно)... воала мадам льо жур дьо Спас! Тая година ше е два пъти. Минимум. На 19 април и 21 май. Засега.

Както се и очакваше родните унищожители на България започнаха да пеят очакваната песен след като ни вкараха в клуба на бедните и задлъжнелите страни от Еврозоната.

Ружа Райчева 

11m ·

Ама как така - нали влизахме в клуба на богатите, че даже вече влязохме??

https://offnews.bg/.../shefat-na-bnb-ima-risk-ot...

May be an image of text

От Фейса:

Еврото трябваше да ни доближи до Европа, но засега само ни отдалечава през джоба. Днес отидох до Лидл с 42 бутилки и кенчета. Преди влизането ни в Еврозоната за тях щяха да ми платят 2,10 лв. (точно 1,07 €). Знаете ли колко получих днес? Едва 0,84 €!

Математиката на ощетяването:

• Преди: 5 стотинки на бутилка.

• Сега: 2 цента на бутилка.

• Загубата: При едно пазаруване изгаряш с около 20 евроцента

Защо 5 стотинки станаха 2 цента, а не 3? Когато цените на рафта се закръглят, винаги е нагоре. Когато трябва да се плаща на хората – винаги е надолу!

Докато ние тук броим жълти центове, нека видим германския модел:

ВРЪЩАНЕ НА БУТИЛКИ:

В Германия: 0,25 € на бутилка.

В България: 0,02 € на бутилка.

Пак ли взехте да си чешете пръстите по клавиатурата заради еврото бе.Не ви ли омръзна и не ви ли дойде акъла в тез глави.Сигерно сега ,ако бяхме с лева нафтата щеше да е 2.30лв и всичко щеше да е по мед и масло.Пийте ги тези хапчета и си лягяйте.Радвайте се ,че ако имате 1000 евро са си 1000евро .

преди 2 часа, ivottoshev написа:

От Фейса:

Еврото трябваше да ни доближи до Европа, но засега само ни отдалечава през джоба. Днес отидох до Лидл с 42 бутилки и кенчета. Преди влизането ни в Еврозоната за тях щяха да ми платят 2,10 лв. (точно 1,07 €). Знаете ли колко получих днес? Едва 0,84 €!

Защо 5 стотинки станаха 2 цента, а не 3? Когато цените на рафта се закръглят, винаги е нагоре. Когато трябва да се плаща на хората – винаги е надолу!

ВРЪЩАНЕ НА БУТИЛКИ:

Явно е побългарена и тази практика. Германският модел предполагам е като шведския, тук на всяко кенче или пластмасова бутилка пише на етикета колко плащаш за амбалажа, а в касовата бележка дори излиза като отделна цена. Примерно цена на кока-колата и отдолу отделно плюс цена за бутилката, плащаш и двете. След това като върнеш празните бутилки - получаваш точно толкова, колкото пише на етикета и колкото си платил преди това.

Ето как са етикетите тук в Швеция, пише "PANT 2 KR" или 2 крони струва шишето от 1,5 л. Кенчетата и по-малките пластмасови бутилки са по 1 крона. Ако няма такъв етикет - машината не ги приема, пробвал съм с пластмасова бутилка, купена от България:

1920px-Pant_2KR_PET_bottle%2C_Oude_Pekel

преди 2 часа, ivottoshev написа:

От Фейса:

Математиката на ощетяването:

• Преди: 5 стотинки на бутилка.

• Сега: 2 цента на бутилка.

• Загубата: При едно пазаруване изгаряш с около 20 евроцента

ВРЪЩАНЕ НА БУТИЛКИ:

преди 32 минути, Rudy M. написа:

още ли спорите "за/против" еврото?

То се вижда кои реват против еврото, ЕС и запада, като цяло. Разбира се, най-гласовитите противници на еврото обикновено са „успели“ хора поне по собствените им разкази. Заминават на Запад да „правят пачки“, а после се връщат, за да се самоназначат за авторитети на местно ниво. Другата класика са наследниците на бивши партийни величия с идеология по наследство и самочувствие без покритие. Част от тях тръгват на Запад с добре подготвени „стартови пакети“, но странно защо не всички успяват да превърнат този аванс в реален успех. И в крайна сметка се получава познатата картина - много претенции, много обяснения как „системата е виновна“, и доста по-малко реални постижения. Но пък увереността остава непоклатима, особено когато фактите започнат да пречат.

• Автор
на 7.04.2026 г. в 13:21, _nib_ написа:

Още от януари 2025 година знаех, че ще бъде така. Най-обикновен смачкан козунак 5 евро, дето и на мен сама няма да ми стигне да закуся с него.Токът двойно скочил от миналата година. Гориво-скъпо. Домашни потреби-скъпи. Услуги-скъпи. Учебници и книги-скъпи. Подигравка с целия български народ.

на 10.04.2026 г. в 14:05, Веси Филипова написа:

Още от януари 2025 година знаех, че ще бъде така. Най-обикновен смачкан козунак 5 евро, дето и на мен сама няма да ми стигне да закуся с него.Токът двойно скочил от миналата година. Гориво-скъпо. Домашни потреби-скъпи. Услуги-скъпи. Учебници и книги-скъпи. Подигравка с целия български народ.

Токът е с 1 цент по скъп спрямо 2025г.,Козунак в кауфланд от пекарната супер е добре със стафиди 1.99евро,без стафиди 1.78.Хайде пий си хапчетата и си лягай.

на 9.04.2026 г. в 18:27, Rudy M. написа:

Пичове, още ли спорите "за/против" еврото?...

Е, ползите ги виждаме. Путлер няма да ни напада вече, нали?

преди 8 часа, LOSHIAT написа:

,Козунак в кауфланд от пекарната супер е добре със стафиди 1.99евро,без стафиди 1.78

Пекарната "Супер" ли се казва?

Не видях да има козунак за 5 €. Аз си взех един от 0,55 € и един от 1,29 €. Имаше още по 1,80 и по 2,50 €.

Засега се задържат цените, но няма да е за дълго. Още от август ще се усети увеличението с новата цена на тока и оставането на цените на стоките само с евро.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.