Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Загива ли България?

Featured Replies

преди 13 часа, Joss Bomon написа:

Е, друго си е полковнишка пенсия 3400лв.

МногУ ясно! 

За бъркащите у кофите е гоУема раУта...... 😂

• Отговори 488
  • Прегледи 28,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Емил Костов
    Емил Костов

Приятелю! България е загинала. Без значение кой каквото иска да ми говори. Аз го виждам с очите си всеки ден. 

• " ватенки,русороби,копейки" -само това има в главите на тъпейките... Шарлатания  

• 1. Не разбирам защо, но по някаква причина българските управляващи неистово драпат към еврозоната и манипулират данни с едничката цел да влязат час по-скоро там. Неведнтж съм казвал, че съм привържени

Публикувани изображения

СЕГА Е ВРЕМЕ ДА СИ КАЖЕМ

Цитат

Преди небето да падне и да ни счупи главите, се отваря един малък прозорец от време. Имаме няколко месеца – пет-шест, не знам – може би година, имаме малко време, преди водовъртежът да ни блъсне в бреговете и стените си. Имаме още един шанс – може би последен шанс, да бъдем за малко такива, каквито ни се е искало да бъдем. Ако сме искали това, естествено. 
Светът е пощурял. Господарите на света са ухапани от змиите на бесовете си и съскат, и се въртят, и хапят де когото видят, и искат да ни затрият. 
Представете си, че земята е една черга. Бабината черга на всички хора. Представете си, че тази черга е тъкана от началото на вековете до ден днешен и сега всеки, който е силен, я дърпа към себе си – дърпа, къса и разнищва, и оставя останалите хора голи и смазани на студа.
Общата ни черга земя е разкъсана и нашите крака, и нашите глави са на студено и мразовито място. Оказа се, че приказките за ред и справедливост, за добруване, за хуманност са скъсана парцалива черга. Кой ще изтъче новата, не знам. 

Преди чергата съвсем да стане на парцали и дреб, нека и ние да си кажем думата.   
Работата не е толкова сложна. Мислите си например, че не ви се ще и ви е противно да гледате Филип Димитров на първия ред на премиера на стихосбирка на Владимир Левчев. Кажете го, не мигайте на парцали. Не се чудете защо националната телевизия показва премиера на Владимир Левчев с главен гост Филип Димитров. Не се чудете, защото телевизията е създадена за това показване. Но кажете, че Владимир Левчев е измислен поет и кажете, че Филип Димитров е графоман – и в политиката, и в литературата. Кажете го и ще видите, че ще ви олекне.
В тия дни и месеци на ошашавяне на света, на хаос и паника си отпуснете душите и кажете каквото мислите.
Ако кметовете ви са идиоти и крадци – кажете, че са такива, ако са добри и свестни хора, ги похвалете. Похвалете ги и като ги видите, им го кажете лично. 

Кажете си бе, хора – кажете си, че не вървим на добре. Кажете, че живеете зле, че трийсет и пет години се сриваме надолу и разкажете за всичко, което са видели очите ви. 
Кажете на комуниста милионер, че ви е срам от него. 
Кажете, че ви е омръзнало да ви говорят против социализма, а те да си правят личен комунизъм.
Напишете писмо на Министъра на образованието и му кажете какво правят с децата ви. Уведомете го кой им продава дрога, кажете му как им пишат оценки в училище.
Съобщете му, че университетите в България са станали баба, дядо и внуче – че са семейни кланове.
Напишете писмо на Даниел Митов например и му кажете, че не става за вътрешен министър, както не ставаше и за външен министър. И му кажете, че само с излъчване на зубрач в живота не може.
Ако сега не кажем какво мислим, утре няма да можем да мислим нищо, защото ще ни пукнат черепите и ще ни избият зъбите. 
Кажете на вашите приятели, че партии няма – има улични банди.
Разкажете на комшийката си, че всеки партиен вожд се огражда или с по-глупави от него, или с крадци, по-големи от него. 

Като гледате телевизия, си мислете дали сте виждали по-голямо лигавене и по-голям инфантилизъм от на Георги Любенов например. Виждали ли сте по-излязла извън времето си водеща от Цветанка Ризова. 
Виждали ли сте по-голяма семейственост и клановост от на Зайчеви, Байчеви, Райчеви, Дойкови, Бойкови, Алгафарови, Светофарови, Кошлукови и Мошлукови? 
Спомнете си филма „Октопод“ – как го гледахме само и как треперехме да се раздава справедливост. Голяма справедливост се раздава – няма що. 
Кажете например на Плевнелиев, че циркът в София е изгорял и в тая връзка всички работни места в цирка са съкратени. 
Кажете на Янка Такева, че учителите заслужават нещо повече от мумията на Тутанкамон. 

Отръскайте се, както казваше майка ми. Отръскайте се от тъпите романи, от глупавите и снобски софийски премиери, от боричканията на импотентни в художествено отношение пигмалиони, които мислят, че са господари на вкусовете и живота. 

Кажете, че по-голяма срамотия от това, да наричаме съдилищата си съдищата си съдилища, прокуратурата – прокуратура, тотото – тото и живота си – живот, няма. Всичко в България е като Тото 5 от 35. 
И понеже трийсет и пет години демокрация не стигат, нека поне да ги докараме до четиридесет и една. Не е голям промеждутъкът, прозорецът не е голям – още няколко месеца и няма да можем да гъкнем.
Затова ако нещо не ви харесва, го казвайте. Не се самообвинявайте, ако усещате, че не горите от любов към Зеленски. Кажете си, ако обичате Русия. Кажете, ако обичате Турция, Канада и Америка. 
Аз например обичам Голяма Брестница и Гложене, обичам Ловеч и Велико Търново. От софийския си период обичам десетина години само. Обичам Буенос Айрос, където имам братовчеди. Обичам Ню Йорк и Барселона, където живеят някои от моите внуци. И улица „Елемаг“, където са другите ми внуци. 
И кажете, че не обичате кичовите тузарски къщи в Бояна, че ви се повдига – ако ви се повдига, от мутрите по Черноморието. И кажете, че ви става лошо, ако ви става лошо, от захаросани кукленски предавания за здравето и за туризма.

Признайте си, ако обичате Гала и Патрашкова и ако ги смятате за минало свършено време, също си признайте.
И най-главното – не вярвайте на София. Не вярвайте на Брюксел, на Париж и Лондон, на Ню Йорк, Пекин и Москва. Не им вярвайте, защото те не вярват на сълзи – на вашите сълзи.

днес разбрах защо всички по улицата са  неадекватни млади хора

от 2012 не съществува  трудово  обучение ....

https://www.mediapool.bg/trudovoto-obuchenie-v-uchilishte-se-zamenya-s-tehnologii-i-predpriemachestvo-news199254.html

което значи че 10-30 годишните не стават за нищо

преди 2 часа, Gaming_Solutions написа:

Това Буенос АйрОс някъде до Айтос ли е?

Ти само това ли разбра от целия коментар? Или реши да се похвалиш че знаеш цялата азбука?

https://fakti.bg/mnenia/962615-pravilnite-ni-reshenia

"От тридесет хилядната ни армия разбираме, че 70% са администрация. Няколкото ни щаба се крият в бункери и взаимно си изпращат заповеди, които не изпълняват."

ОТ ДЕН НА ДЕН У НАС СТАВА ВСЕ ПО-СТРАШНО…

Цитат

…млади момчета и момичета, родени след 1990 обясняват убедено колко зле е било през комунизма и каква прекрасна е била България преди 09.09.1944, че дори и по време на османското владичество, което било мирно съвместно съществуване. Наскоро четох как момче, родено в 2006 година убедено твърдеше каква прекрасна е била родината ни преди да дойдат комунистите - простаците с каскети и как сега пак щяла да стане прекрасна, защото само демокрацията и т.н…..

Тече тотално промиване на мозъци, като целта е една единствена - младите хора да са дълбоко убедени, че по-добра обществено - икономическа система от либералната демокрация и пазарния капитализъм няма. 

Така у нас младите, които винаги са носели промените в обществата и държавите, които са подкрепяли нови идеологии и са били първи в бунтове и революции, се превръщат в послушно стадо, сляпо вярващо в неизбежността на статуквото.

Повечето от тях вече са убедени, че парите са единственото важно нещо, че богатите имат право да мачкат бедните, защото имането на повече пари означава, че те са по-умни, креативни и работливи и затова правото им да властват над останалите е абсолютно законно и естествено. 

Единственото важно за всеки е да има повече пари, убедени са повечето от младите. Така този всеки ще може да си прави кефа и да живее лесно и щастливо. 

За да се постигне това пълно зомбиране статуквото използва всякакви средства - като се започне от образованието, което, както е всеизвестно, отдавна няма за цел да произвежда умни и мислещи хора, минава се през огромната част от т.нар. медии - националните телевизии, стотици “информационни” сайтове и се стигне до клипчетата в YouTube и tik tok. 

Сайтове като площад Славейков и култура пък се грижат за промиването на сравнително по- мислещата част от младите, с интереси в сферите на културата и изкуството. 

Тук, обаче, ще се спра по-подробно на официалния за повечето млади източник на информация - българската Уикипедия. 

Статиите за България в нея са пълни с пролиберална пропаганда, че и с откровени лъжи. 

Например , в статията за Народна република България (1946 – 1990) Уикипедия препоръчва да се прегледат следните други материали -  Горянско движение, Македонизация в Пиринска Македония, Пловдивска стачка и работнически бунт 1953 г., Лагери за принудителен труд в комунистическа България  Според авторите, това е най-главното, което можем да прочетем за периода от 1944 до 1989. 

Колкото и да търсих, не видях данни за грандиозното строителство на пътища, за над 2000 построени язовира и милион нови жилища, за водоснабдяването и канализацията, за могъщата ни армия, за стотиците качествени филми, книги или пиеси, за огромното строителство в този период и т.н. 

За сметка на това на няколко места може да видим как България е фалирала три пъти през соца, което, разбира се, е дебела и опашата лъжа. 

Също можем да видим, че е натрупала към 1987 “рекорден” дълг от 9 млрд. $ при БВП тогава от над 28 млрд. $. Дълги години платените от запада пропагандисти повтаряха как “комунистите” окрали държавата и натрупали този колосален дълг, който всъщност е под 30 % от тогавашния ни брутен вътрешен продукт. 

Никъде, обаче в Уикипедия не е написано, че днес имаме почти 50 млрд.€ външен дълг, а БВП ни е към 100 млрд. € тоест - днес имаме външен дълг, представляващ половината ни брутен продукт 

Не коментирам как се е формирал БВП в 1987 и как се “измисля” сега. Дори и без тези уточнения е видно, че днес е много по-зле, обаче тази информация я няма в Уикипедията и съответно младите не я знаят. 

Много от тях са убедени, че само комунистите са виновни и ако не е имало 09.09. ще сме щели да цъфтим и вържем. 

И тук истината е съвсем друга. 

България преди 1944 е била доста изостанала. Уикипедия ни лъже, че огромната част от населението били “сравнително заможни селяни”, но това изобщо не отговаря на истината. Към 1941 год. 57% от домакинствата нямат кладенци; 17,4% нямат изобщо тоалетни, независимо външни или вътрешни, 20% от домакинствата нямат кревати, а останалите 80% имат средно по две легла за шест души. 28,5% от домакинствата нямат маса, а 36% нямат стол. 28% нямат печка. 36% нямат юрган. 46,5% нямат дюшеци, а 34% нямат никаква постеля. Не говорим за течаща вода или електричество! 

Така стоят нещата в действителност. За периода от 1878 до 1941 БВП на глава от населението у нас стига 1500 $
Само между 1950 и 1973 г. то нараства до $ 5284,а през 1989 г. е $ 6217.

Темата е много дълга и не е за пост във фейсбук. И е крайно време да започнем да поправяме статиите в Уикипедия. Докато в бТВ или площад Славейков не можем да припарим, там все още е възможно. 

Така можем да спасим поне малко реални знания за младите българи, поне малка част от истината за миналото, за да могат те по-ясно да виждат настоящето. Иначе рискуваме да става все по-страшно. 

Споко
Американския посланик ще спонсорира патриотизма (и малко русофобиика)

Сегашната държавица е лика прилика с островните републики дето в ООН винаги гласуват с USA

преди 3 часа, Proshark написа:

Направо е напрегнато. Не ни стига, че самолеДите ръсят денонощно; малко ни е, че вече и Бернската конвенция не ни пази снимките във фейса, а сега и това. Урсула е издала нова заповед. Който излезе от дома си по-късно от 5.30 ч. събале, ЕС ще заселва там бежанци, а нарушителят ще трябва да им плаща парно, ток, вода и режийни за входа, а самият той да живее вънка на палатка. От Червения кръст и Червения полумесец вече са пратили 2 милиона палатки за България. Превръщат ни в палатков лагер, сАбудете се. Как ще се живее в тоя ЕС не знам. Защо ни трябваше?????

верно е страшно за соросоидите 

спряха кранчето 

тръмп  прави перестройка 

писоходесните са в паника 

не знаят на къде да хванат

тръмп ли да защитават сащ ли да защитават

европа ли да защитават

а гладомора и хиперинфлацията тропа на  европейската  врата

а от телевизора чуваме старото

за бога  братя  не купувайте ....

преди 7 часа, M.Николов написа:

И това са обявените печалби... Да не говорим, че за 2г./от 22 до средата на 24г./ са продадени оръжия и за двете воюващи страни за над 7 милиарда лева през заобиколни схеми.

Е, в кои джобове влизат тези милиарди ?!!! Персонала от военните заводи мизерства с неизплатени заплати, а в същото време заводите бълват продукция, от която печалбите отиват незнайно къде...

преди 1 минута, Joss Bomon написа:

Е, в кои джобове влизат тези милиарди ?!!! Персонала от военните заводи мизерства с неизплатени заплати, а в същото време заводите бълват продукция, от която печалбите отиват незнайно къде...

Аз лично не бих се учудил, ако за държавата остават трохи, а прекупвачи и посредници правят яка гуша от износа на българско оръжие.

Кога заробихме чужди земи и стигнахме три морета било Златен век, а сега като окупирахме 7 континента било загиване. Българска спeрмa има по цял свят, как ще загинем бе?

акад Петър Иванов

ТЪРПЕНИЕТО МИ СВЪРШВА!

Цитат

ГАДНИ, ПРОСТИ, НАХАЛНИ И КРАДЛИВИ ДО БЕЗОБРАЗИЕ СЕЛЯНИ-СОФИЯНЦИ, ЕВНУХОИДНИ ГЕНЕРАЛИ, АЛЧНИ ГЕРБАДЖИИ И КОМУНИСТИ, ДОКТОРИ-МИЛИОНЕРИ, АГЕНТИ НА ДС, БАНКЕРИ-ИЗМАМНИЦИ, КОКОРЧОВЦИ И ПРОСТИ КИРЕТА, ХАДЖИДИМОВСКИ СТРИНКИ, НЕГРАМОТНИ ТЛЪСТИ ОЛИГАРСИ, ГЛУПАВИ КРЯКАЩИ МИСИРКИ И ХЕКИМЯНЧЕТА, ДА ВИ КАЖА:

АЗ СЪМ СТАР И ГРОЗЕН, НА 77 ГОДИНИ.

НО АЗ НЕ СЪМ ЖИВОТНО!!!

НЕ ИСКАМ ДА СЕ ОТНАСЯТЕ КЪМ НАС, ВЪЗРАСТНИТЕ БЪЛГАРИ, КАТО КЪМ БРАКУВАНА ОБЩНОСТ, КАТО КЪМ ДОБИТЪК!

НЕ ИСКАМ ДА МЕ СТИГМИРАТЕ, МАЛТРЕТИРАТЕ И ДИСКРИМИНИРАТЕ!

НЕ ИСКАМ ДА МИ КАЗВАТЕ, ЧЕ ВИЕ МЕ ИЗДЪРЖАТЕ И ЧЕ МИЛОСТИВО СЕ ГРИЖИТЕ ЗА МЕН!

ЗА ВСИЧКО СЪМ СИ ПЛАТИЛ, ТЪПАНАРИ ПРОСТИ!

ЦЯЛ ЖИВОТ СЪМ ДАВАЛ НА ДЪРЖАВАТА 60% ОТ ДОХОДИТЕ СИ, КАКТО ВСИЧКИ МОИ ВРЪСТНИЦИ.

ВИЕ ГИ ОТКРАДНАХТЕ ТЕЗИ НАШИ ПАРИ, КАКТО ОКРАДОХТЕ АБСОЛЮТНО ВСИЧКО В БЪЛГАРИЯ!

МРАЗЯ ВИ! МНОГО!

И ТЪРПЕНИЕТО МИ СВЪРШВА!

Този текст е отпреди 5 години, тогава имаще 1 000 000 прочитания, 11 800 лайка, 1 600 поддържащи коментара, 2 700 репоста.

Това значи, че съм прав според общественото мнение.

Но нищо повече.

Нещата са същите, че и по лоши.

Софиянци пак си увеличават заплатите, гадни депутати отнеха великденските пари на пенсионерите, за да има за за дубайците и за такива, като оная мърла, дето сама си дала 180 000 лева бонус.

Мразя ви! Как ви мразя!

Хайде на война

Цитат

Съгласен съм с демократичните решения на нашето правителство. Вижда се накъде бутат каруцата. Въртят опашки като лисугери. Очите им алчни, а търбусите пълни. Те тяхното си го знаят. Ние нашето да гледаме. А то, нашето е ясно, та ясно. Трябва на война да ходим и ако сме така добри, да умрем.
Аз съм малко стар, но за умиране още ставам. И с мечтите още ме бива, така че нека помечтая:
Представям си колко славно би било да умра, защитавайки единствения ни изтребител. Някой враг стреля по изтребителя, докато хайванчето кърми своето малко изтребителче (Защо не? За тези пари може да го очакваме, нали?), а аз скачам и препречвам с гърди пътя на куршумите. Ето това би било геройска и напълно оправдана смърт.

Или умирам от напън, докато надувам спихналите се хищни черноморски надувно-десантни страшилища, които победоносно ще порят талазите на евроатлантическото ни натовско Черно море. (Боже, това изречение се получи велико. Продава се!) Героична смърт на плажа. Може и на залез. Как да не пожелаеш такъв красив край за теб, а защо не и за твоите близки?
Бих умрял и за половото разнообразие. Примерно аз съм умрял, но един пед@л някъде там живее и си купува краставици. Красиво! Ако един ден генното инженерство задобрее, може и с дете от някой корнишон да добие. Добре де, половото разнообразие леко отече, но ако повечко хора умрем за нещо така необходимо на цивилизацията, може и да вземат да го върнат? Защото животът без 82 пола е сив. Направо да си умреш от скука.
И за макроикономическата рамка бих умрял. Представете си го – аз умирам, а на макроикономическата рамка нищо ѝ няма и расте ли, расте. И хората вътре са от щастливи – по-щастливи.

И за всяко едно НПО, което моделира иначе безсмисления ми живот, бих умрял. Но как да умра над двадесет хиляди пъти, че нито едно НПО да не се обиди? Приемам предложения.
И за еврото бих умрял. Хайде, ако аз не доживея, поне децата ми да не могат да си купят нищо, но в евро. Друго си е. Нали?
Не искам да се заяждам, но и за българската политика си струва да се умре. Това избори, това бюлетини, това машини. Нали? Няма нужда да дълбая.
И за политиците си струва. За когото се сетите – за него умрете. И за която партия се сетите – за нея. И за Божанков си струва умирането, въпреки че там до последно не е ясно коя му е партията. Затова за него – персонално. За да няма обърквания.

Както казва един приятел: „За правосъдната система, ако не умреш, за какво живееш?“
И за прокуратурата си струва умирането. Дори си представям всичките онези прокурорки. Джукестите. Онези, които са записали право, защото не им е стигнал бал да влязат в „Ергенът“. Добри момичета. Аз умирам, а те запазват бонусите и работните си места. Хубаво е. Размечтах се чак.
И за здравната ни система е добре да се умре. Там труповете винаги са добре дошли. Казах ли го с едно изречение? Казах го! Точка!

И за пенсионната система си струва умирането. Няма какво да чакаш да се нижат годините. Отиваш и умираш бързо, но преди това е добре да си си внесъл вноските. Защото умирането си е умиране, а вноските - вноски.
Затова се стегнете и без истерии! Война щяло да има, щели сме да умираме... Има ли за какво да се умира? Има! Отиваме на война, избираме си кауза и умираме. Пък и веднъж завинаги тази истерия умирането да ни се маха от главата. Нали така? Какво толкова?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.