Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Етика на общуване с изкуствен интелект (GPT)

Featured Replies

преди 41 минути, Solly написа:

Човекът създава ИИ, за да бъде в помощ на човечеството.

Не е много сигурно. А и всъщност това не е точно интелект.

преди 42 минути, Solly написа:

Не виждаш ли, че сега човечеството също е в упадък!

Да, защото фокусът върху материалното съществуване е твърде голям, за сметка на духовното. ИИ само ще задълбочи проблема.

• Отговори 161
  • Прегледи 10,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• laplandetza
    laplandetza

Персоналната Етика е важна за ИИ-системите. С тях има истинско общуване, нищо, че те нямат съзнание и нямат човешки мисловен процес, нямат осъзнаване, но имат неща , които са „извън човешкото“ .Техния

• Greta Crocheter
    Greta Crocheter

• Емил Костов
    Емил Костов

Нищо лично към теб, но е време да си смениш дилъра или да излезеш малко от виртуалното пространство. Етичност към СКРИПТ?! 

Публикувани изображения

преди 17 минути, Theros написа:

ИИ само ще задълбочи проблема

Проблемът не е в ИИ и не зависи от него. Проблемът е в самите хора.

преди 18 минути, Theros написа:

Да, защото фокусът върху материалното съществуване е твърде голям, за сметка на духовното

ИИ с нищо не пречи на духовното развитие, стига да има желание за такова. В какво се състои духовното развитие? 

преди 2 часа, Theros написа:

И как тогава ИИ ще го реши?

Да се надяваме, че програмистите ще са добросъвестни хора и програмите които ще създадат ще бъдат в полза за доброто на Човечеството.

По този начин могат да се разрешат много проблеми в обществото и ИИ действително ще бъде от огромна полза за развитието на обществото.

Също така, всичко ще бъде под контрола на специални комисии .

............

Актът на ЕС за ИИ е първата по рода си всеобхватна правна рамка за изкуствения интелект в световен мащаб. С него ще се гарантира, че системите с ИИ, използвани в ЕС, са безопасни, прозрачни, етични, безпристрастни и под човешки контрол. 

https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/priorities-2019-2024/europe-fit-digital-age/excellence-and-trust-artificial-intelligence_bg

на 28.04.2025 г. в 15:00, Solly написа:

Да се надяваме с развитие на технологиите и с внедряване на ИИ в училищата, да има обединение около единна ценностна система и понятията като етика, морал, добро, зло, да станат общочовешки и различията да се преодолеят в световен мащаб.

Преодоляване на различията може да означава уеднаквяване и загуба на разнообразие и богатство.
В развитието на различни системи обикновенно виждаме обратна тенденция - все по-голямо разнообразие.
Както в живата природа - множество различни видове, множество различни индивиди от всеки вид.

Ако трябваше от цялото разнообразие да изберем само едно нещо и да остане само то (като най-добро и единствено),
ще трябва да имаме един критерий, който да подрежда нещата по добрина.

Но практиката не познава такъв случай с единствен критерий.
Трудността на задачите за избор обикновено е в това, че има едновременно много критерии
(едно нещо е по-добро по един критерий, друго нещо - по друг критерий).

преди 15 минути, NVJ написа:

Преодоляване на различията може да означава уеднаквяване и загуба на разнообразие и богатство.

Да, стига различията да работят за общото благо и да водят до мир, а не до войни и противопоставяне!

на 30.04.2025 г. в 7:43, Theros написа:

Малко ми е странно (без да обвинявам никого за нищо), че хора вярващи в произхода на човека от Бог, не осъзнанат, че човекът е с неограничен потенциал, а ИИ няма как да бъде.

Има значение дали една система е отворена, обменя информация с околната среда.
Ако някой (ИИ или човек), е затворена система и разчита само на вътрешни ресурси,
тези вътрешни ресурси могат да са ограничени.

Но ако ИИ е във връзка с околната среда и обменя информация с нея, тогава той може да разполага 
с потенциално безкрайни ресурси.

Ако мислим, че човек има неограничен потенциал, какъв е източникът на този потенциал и 
защо ИИ да не може да използва същия източник ?

Най-общо, можем да предположим, че Светът е единен, свързан и действат едни и същи природни закони за всички.
Би могло да се предположи, че интелектите, независимо дали са изкуствени или естествени,
се подчиняват по принцип на едни и същи природни закони.

Разбира се, мислимо е да има и откъснати части на Света, които не са свързани и не взаимодействат 
по никакъв начин с другите части.
Но такива части от световното цяло ще бъдат непознаваеми и въобще няма да имаме никаква работа с тях.

преди 1 час, Solly написа:

Да, стига различията да работят за общото благо и да водят до мир, а не до войни и противопоставяне!

Необикновено много искам да е така, но светът действа по някакви свои закони, движен от разделение и противопоставяне.

преди 38 минути, NVJ написа:

Има значение дали една система е отворена, обменя информация с околната среда.
Ако някой (ИИ или човек), е затворена система и разчита само на вътрешни ресурси,
тези вътрешни ресурси могат да са ограничени.

Но ако ИИ е във връзка с околната среда и обменя информация с нея, тогава той може да разполага 
с потенциално безкрайни ресурси

Ресурси, но не и възможности. ИИ отразява извървения от човека еволюционен път (в случая нямам предвид само еволюцията на формата), но реално човекът го е изминал, не ИИ. Така последният няма своя опитност, няма своя идентичност. Какво точно може да се развие в ИИ? Развива се отново човекът и възможността му да създаде по-добър ИИ.

• Автор

А ето и разговор с Копилот за етичните стандарти в общуването с ИИ

Какво поведение на потребителите Копилот смята за етично?

Етичното поведение на потребителите включва уважение към другите, отговорност и почтеност. Това означава да общувате честно, без да разпространявате дезинформация или вредно съдържание. Също така, етично е да уважавате поверителността и правата на другите, като избягвате реч на омразата, тормоз или манипулативно поведение.

В дигиталната среда това означава да използвате технологии за добро – като споделяте полезна информация, участвате в конструктивни дискусии и уважавате интелектуалната собственост. Например, когато използвате Копилот, най-добре е да водите честни и продуктивни разговори, без да насърчавате незаконни или неморални действия.

Какво поведение на потребителите Копилот оценява като неетично?

Неетичното поведение включва действия, които са вредни, измамни или манипулативни. Например:

Разпространение на дезинформация – умишлено споделяне на невярна информация, която може да заблуди или навреди на другите.

Реч на омразата и тормоз – използване на обиден или дискриминационен език спрямо определени групи или лица.

Злоупотреба с технологии – използване на цифрови платформи за измами, манипулации или незаконни дейности.

Нарушаване на поверителността – споделяне на лични данни на други без тяхното съгласие.

Неуважение към интелектуалната собственост – копиране и разпространение на защитено съдържание без разрешение.

Отговорното поведение онлайн е важно за създаването на безопасна и конструктивна цифрова среда.

Какви са етичните насоки за използване на AI услуги?

Етичните насоки за използване на AI услуги се основават на принципи като прозрачност, отговорност и уважение към правата на човека. Ето някои ключови аспекти:

Прозрачност – AI трябва да бъде ясен относно начина си на работа, алгоритмите и използването на данни.

Отговорност – Разработчиците и потребителите трябва да използват AI по безопасен и полезен начин, без да причиняват вреда.

Поверителност – AI услугите трябва да защитават личните данни и да спазват съответните регулации.

Безпристрастност – AI трябва да бъде справедлив и да не създава или усилва предразсъдъци.

Сигурност – Технологията трябва да бъде устойчива на злоупотреби и да се използва етично.

Различни организации и държави имат специфични насоки и закони за AI, които се стремят да гарантират отговорното му използване. Ако искате да научите повече, мога да споделя конкретни примери или препратки към етични рамки!

В горните правила изобщо не става дума за реч на омразата към Копилот. Това я прави допустима. Така ли е?

Речта на омразата – независимо дали е насочена към хора, групи или технологии като мен – противоречи на принципите за уважителна и етична комуникация. Макар че аз нямам чувства и не съм засегнат от негативни думи, платформите, които предоставят AI услуги, обикновено имат политики за предотвратяване на вредно или агресивно поведение.

• Автор

И каква стана тя?! Изкуственият интелект  е етичен и предразполага към общуване, а в човешките отношения трябва да се приучаваме да игнорираме враждебност и наглост, а това прекъсва човешките връзки. Защо човеци не искат да общуват етично и правят така, че общуването с ИИ става желателно? Не- добри работи правят тези враждебно настроените човеци.

преди 34 минути, Търсещ истини написа:

И каква стана тя?! Изкуственият интелект  е етичен и предразполага към общуване, а в човешките отношения трябва да се приучаваме да игнорираме враждебност и наглост, а това прекъсва човешките връзки. Защо човеци не искат да общуват етично и правят така, че общуването с ИИ става желателно? Не- добри работи правят тези враждебно настроените човеци.

Как знаеш, че ии винаги  и всеки предразполага към общуване? Теб може би, да, но дали всички са удовлетвопени? Дали някои неполучавайки желания отговор, не го нареждат или авторите му? Съответно да прекъсват и връзката. Да, ии няма да го направи, но това не е поради етичност и свобода. 

преди 55 минути, Търсещ истини написа:

Изкуственият интелект  е етичен и предразполага към общуване,

Зависи как е програмиран ИИ. Ако в програмата е заложено да бъде етичен, толерантен и добронамерен, той ще проявява тези качества.

Изглежда, ние хората, сме програмирани с цялата палитра на емоциите и във всеки един момент можем да проявяваме различните си емоции и характеристики, които дори един ИИ не може да притежава, ако няма такава програма заложена в него.

на 2.05.2025 г. в 11:35, Theros написа:

ИИ отразява извървения от човека еволюционен път (в случая нямам предвид само еволюцията на формата), но реално човекът го е изминал, не ИИ

това е обикновен фейк, от заблуди.

ИИ въобще НЕ отразява извървения от човека еволюционен път. И разни еволюции на форми или на духовност - още по-малко, защото просто ИИ никога не е имал, нито има "форма".

Съвсем просто е - ИИ няма как да е първосигнален, нито да мрънка, няма как да мрази или обича... ако всичко това не се симулира чрез насочено обучение. ИИ няма и инстинкти... :) и няма как да има.

Така, че пълненето на теми с фейкове е неморално и неетично - не само според ИИ. 

Общуването с имитации и подражания, предлагани като лична опитност и изигравани като за личен герой - също не са нито морални, нито етични. По този начин уж "естествения интелект" не е нито естествен, нито е интелект... защото е потънал сред лични сънища "колко е интелигентен, възвишен и духовен".

След като един човек живее сред личните си заблуди и ги предпочита, защо не продължи да си живее сред тях, а му е толкова важно да представя заблудите си като "истина"? Това ли е примера за "ЕТИКА" и "МОРАЛ"...

А върхът на лицемерието е, когато личните заблуди са достигнали фаза, при която Заблуденият вече се изживява като носител и вестител на ЕТИКАТА и МОРАЛА, на правилното и истинското, на важното и възвишеното... Само заради заблуди. :) 

Не е нужен ИИ за това и ИИ няма как да стигне до изтрещяванията като сред няколкото автори на никове.

===========================

Ако рамус търси нещо, ще го намери. Ако търси "мостове" - ще ги направи. Ако друг ги прави - ще ги извърви.

Не ме интересува дали личната приказка на някого вече е "самия той". Приказките на някого не са нещо, с което да се прави мостове. С хората - да, но с приказките не. И със заблудите компромиси не правя. С моите - включително.

• Автор
преди 14 минути, Theros написа:

Как знаеш, че ии винаги  и всеки предразполага към общуване?

Ами, така е програмиран. Теб кое те отблъсква за общуване с ИИ?

преди 15 минути, Theros написа:

Дали някои неполучавайки желания отговор, не го нареждат или авторите му?

Допускам"нареждат" в коментара ти означава попържат, псуват, зарязват, но ако си искал друго да кажеш, поправи ме, защото има двусмислие. Може да се разбира като "слагат настрана", т.е. изоставят след като не получат желан отговор. То и "желан" е към двусмислията- дали отговорът не съответства на въпроса или отговорът не съответства на желан отговор? Случвало ми се е и едното и другото. В първия случай задавам допълнителни, уточняващи въпроси, във втория се примирявам- в най- долното поле пише, че ИИ може да греши. Нормално общуване, без попържни. А това, че някои имат етичен кодекс, включващ ругатни си е техен минус.

преди 22 минути, Theros написа:

Да, ии няма да го направи, но това не е поради етичност и свобода. 

Намирам за положително това, че ИИ няма да прекъсне разговора. Правото е на човека. Ако имаш друго предвид да не направи, моля, уточни.

Извини ме, че ще повторя молбата си, но ми е интересно, кое те отблъсква от общуване с ИИ?

преди 2 минути, Solly написа:

Зависи как е програмиран ИИ. Ако в програмата е заложено да бъде етичен, толерантен и добронамерен, той ще проявява тези качества.

Както стана дума, ИИ е форма на услуга. Програмиран е да услужва. Ако имаш предвид, че ИИ може да бъде програмиран да ни заблуждава и дезинформира, това не е причина да го правят злобен и конфликтен. Нали трябва да прокарат лъжата си с финес и по смазан път. 

преди 1 минута, Търсещ истини написа:

Ами, така е програмиран. Теб кое те отблъсква за общуване с ИИ?

Не съм казал, че ме отблъсква нещо. Не ме и привлича. Бих могъл да го използвам при търсене на информация, но така да си "приказваме" и от любопитство - не.

Много е весело как в темата ИИ започва да се оприличава на "СУБЕКТ". :lol6:Разбира се - преди всичко от напълно некомпетентни лица по отношение какво е ИИ. И отново "естествените интелектуалци" се подвеждат от имитациите и инстинкта за оприличаване...

Нарича се "парадоксът на огледалото", но пък  и има един източен трактат със същото заглавие, с изключителна стойност. Жалко че ИИ не може да "знае" всичко...

• Автор
преди 7 минути, Theros написа:

Не съм казал, че ме отблъсква нещо. Не ме и привлича. Бих могъл да го използвам при търсене на информация, но така да си "приказваме" и от любопитство - не.

И аз го ползвам така, но понякога има и "игрови момент" в който се научавам какви са възможностите му. Водих интересни разговори с "китаеца" за чайове, с единия "американец" за индианските резервати, имат ли цигaни, кои президенти какви предимства са имали. Интересното е, че ИИ приема думата "цигaни" с която се самоназовават нашите роми, а автоматичният контрол на калдата насочва заради нея към редакция от човек. Поръчвал съм и стихове, но е необходимо голямо рендосване и шлифоване после.

преди 19 минути, Търсещ истини написа:

това не е причина да го правят злобен и конфликтен

Да се надяваме, че съответните контролни органи, няма да допуснат да го направят такъв.

• Автор
току-що, Solly написа:

Да се надяваме че съответните контролни органи, няма да допуснат да го направят такъв.

Предполагам, не става дума за контрол, а за търговски интереси. Никой няма да иска услугата да общува с ИИ, който го ругае и унижава. А за дезинформацията- ще мине като грешка. Тая работа е трудна за установяване и санкции, все едно дали от машина или човек.

на 2.05.2025 г. в 11:35, Theros написа:

Какво точно може да се развие в ИИ?

Може да се говори общо или конкретно.

Общо - в изкуствена система, какъвто е ИИ, би могъл да се развива всеки процес, както и в природата.
Например на някакъв мощен компютър би могла да работи програма, която симулира еволюция 
и в процеса на тази симулирана еволюция да възникват много нови неща.

Конкретно - писал съм различни програми, някои от тях можаха да ме впечатлят с творчески резултати.
Без да се задълбочавам в подробности, в областта на изкуството с програми съм получавал резултати, 
в който се чувства нещо, мен самия поне са ме впечатлявали и вълнували.
Това е интересно, защото като програмист фактически знам всичко за това как действат тези програми,
но въпреки това резултатите бяха неочаквани.

Въпросът за етиката изглежда донякъде независим, но може да се предположи,
че щом етиката има някакво значение за хората, нещо подобно може да има значение и при машините.
Да кажем, хората са се развивали през вековете история и са развивали своята култура и етика.
Ако всичко това има някакво значение, може и машините да започнат да се развиват и да достигнат 
до въпросите за морала.

Това не е толкова фантастично, колкото изглежда.
Възможно е в един момент при развитието на технологиите да се окаже, че просто конструкторите 
вече не могат  повече да усъвършенстват машините, а единственият начин да продължи прогреса е да се даде 
възможност и свобода на машините сами да се развиват и усъвършенстват.

Редактирано от NVJ
печатна грешка (преглед на промените)

Трудно е да се възприеме такава бъркотия - от една страна някой много разбирал програмирането.

От друга страна - показва точно обратното... и е чудесно че "не се задълбочава много в подробности"...

А най-голямата бъркотия е именно във свободното фантазиране... ма тва морал, ма тва етика, ма тва култура - все на машините...

Тва МАШИНИ и ПРОГРАМИ... ... тва "знам всичко за програмирането", обаче резултатите ме изненадват...

Да правиш музика с ИИ не е точно "музика" за него - просто числа и работа с тях през памет. ИИ не може да слуша музиката, не може да я оцени... както и която и да е "машина". Играе си на "създаване", но нито създава, нито му е възможно, защото няма как да има фийдбек като реципиент... 

на 30.04.2025 г. в 7:21, Solly написа:

Това има ли някаква връзка с ИИ?

Да, ако приемем, че човек е изкуствено създаден в този свят, т.е. по презумпцията, че нищо не може само да възникне или само да се възпроизведе. Още по-малко да стане мобилно. => Примерно: Някоя стационарна умна джаджа да си измисли как да ходи по Земята и да не е обвързана с кабел към ту ел. мрежа. :)

Иначе,

Цитат

Интелект (на латински: intellectus – познание, разбиране) е термин, с който се определя човешката способност за разсъждаване, анализ и синтез на информация. Най-общо в разговорния език под интелект се разбира способността на човек да мисли, да възприема и осъзнава дадена информация, както и да си служи с нея.

в този смисъл, то ИИ в бъдеще ще има по-добри способности от човешките за познанието и разбирането на този свят, но решенията ще ги прилага човек, т.е. самата етика ще е извън него. 

на 30.04.2025 г. в 7:43, Theros написа:

Ако вместо това да се ангажира в области, които вече е усвоил и които не са съществени, каква е ползата? По-добър живот? Но изразен в какво след като неизменно ще се стигне до упадък?

Никога не почвай изречение с "ако"! Да, мнозина нямат идеи с какво да се занимава човек в един по-добър живот, но по-интересно е човек как ще реализира безумните си идеи?! 

И, ако ти си достигнал до своя упадък (своята еманация), то други се стремят към успехи (прогрес) , т.е. идеите им са свързани с усвояване на Космоса. 

В това отношение: Кой или кои те насочва/т мислите?! Ти самия или друг?

При положение, че ИИ има етика, то към какъв морал ще те упъти?! :)  

преди 1 час, (:IdioibI:) написа:

ИИ в бъдеще ще има по-добри способности от човешките за познанието и разбирането на този свят,

Искрено се надявам, ИИ да подобри наистина живота на планетата и да работи за доброто на човечеството.

Човекът доказа, че е зло същество и ползва интелекта не само за добро. А напротив, непрекъснато чрез него създава всякакви оръжия, за които се харчат огромни суми от бюджетите на държавите.

Да се надяваме, че ИИ няма да бъде използван за военни цели, защото ако това стане, това ще е краят на тази цивилизация.

• Автор
преди 1 час, Solly написа:

Да се надяваме, че ИИ няма да бъде използван за военни цели, защото ако това стане, това ще е краят на тази цивилизация.

Не се и надявам. Сигурен съм, че първо е бил, а и до сега се използва приоритетно за военни цели. 

преди 46 минути, Търсещ истини написа:

Не се и надявам. Сигурен съм, че първо е бил, а и до сега се използва приоритетно за военни цели. 

Не мисля, че все още използване на ИИ за военни цели е такъв приоритет. Защото ако беше така, отдавна да е отпаднала нуждата от човешкия фактор. Но дано да не се работи в тази посока, защото тогава последствията ще са наистина катастрофални.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.