Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Себеактуализация

Причинност 16 гласували потребители

1. 1. Вярвате ли в свободата на избор?

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

• Автор
на 15.02.2026 г. в 17:27, _ramus_ написа:

'своите думи'

Как работят меметичните конструкции?

Всеки път, когато формулираш мнение, ти вярваш, че то е твое. Че идва от личния ти опит, от разсъжденията ти, от „собствения ти ум“. Но ако се вгледаш по-внимателно, ще забележиш нещо обезпокоително: в почти всеки твой отговор звучат чужди гласове.

Цитати, които не помниш откъде си чул. Фрази, които „просто звучат правилно“. Логически модели, които си усвоил, без да знаеш кога. Морални интуиции, наследени от културата, семейството, медиите. Всичко това се е настанило в теб и говори през теб, когато си мислиш, че говориш сам.

Това са меметичните конструкции - невидими структури от идеи, които се копират от ум на ум, от поколение на поколение. Те не те питат дали искаш да ги носиш. Те просто се инсталират. 

Затова не можеш да бъдеш напълно сигурен. 
Но и не можеш напълно да не си сигурен.

Когато казваш „Знам, че съм прав“, всъщност казваш: „Това, което мисля, съвпада с това, което съм научен да мисля.“ Увереността ти не е резултат от независима проверка. Тя е усещане за културна хармония - мислите ти се подреждат добре в средата, в която си израснал.

Но и съмнението не е напълно твое.

Когато започнеш да се съмняваш, често го правиш с готови инструменти: скептицизъм, ирония, релативизъм, „критично мислене“. И те са меми. Научени нагласи. Социално одобрени форми на несигурност.

Дори бунтът има шаблон.

Дори „мисля сам“ е заучена поза.

Така се оказваш в странен капан: увереността ти е заимствана, но и съмнението ти е заимствано. Не притежаваш нито едното изцяло. Ти си пресечна точка на идеи, които са минали през теб и са те използвали като носител.

Това не означава, че си марионетка.
Означава, че си екосистема.

В теб живеят множество концепции, теории, ценности и страхове. Те си взаимодействат, конкурират се, мутират. От тази вътрешна мрежа от влияния се ражда „собственото мнение".

И ти го наричаш "свои думи".

• Отговори 1,1k
  • Прегледи 58,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• 1001 broccoli
    1001 broccoli

Абсолютната свобода и абсолютната зависимост са крайности. Нашият избор е свободен в рамките на позволеното от физичните закони, средата (включваща и другите хора), способностите ни, знанията и разбир

• 1001 broccoli
    1001 broccoli

Природата на плевелите е различна. Те изискват цялото пространство за себе си. Може директно да не искат да унищожат другите, но по всякакъв начин ще се опитат да отнемат пространството им.  Чове

• Прав си.Ако ти имаше свободна воля едва ли щеше да напишеш тая щуротия, но предполагам Буда ти е теглил един шут и те е пратил да ги редиш такива.  

Публикувани изображения

преди 37 минути, Śūnyatā написа:

И ти ги наричаш "свои думи".

Разбира се. :) Това е само формалност - как ги наричам.

А глупостите, дето ги ръсиш толкова години... не са твои думи, нито са екосистема. Те са просто "глупосистема".

За марионетката , че не било - си намери цитатите, дето над година се напъваше с точно обраното. Така беше и с куклата на конци, и останалите фантасмагорични дивотийки. Надъхаш се с нещо поредно и го влачиш до блога си и за всеки случай довлечеш откъс и тук... :)  Да е сходно гугуткането и напъните - да видят ората. 

Така беше и с това колко си добър, колко била важна добротата, после беше безметежността, в стотици повторения...

Преди тях бяха глупости за някакви "облаци", не знаеше мълния от какво става, после дъгата кво е... Многогодишните повторения на сутри, подбрани по списък да подпират патеричката, с нея глупостите колко ги разбираш осъзнаванията, будистките текстове и мъдрости, ма кви потвърждения, доказателства. :) Даже и медитации и будистки посвещения... в модерни варианти - светски модерен будизъм... някакъв си. По някои време - ту Далай Лама е мошеник и измамник, ту му цитираше думички да си подпираш с тях фантазиите и бляновете колко си добър, кое било най-важното... И как "речниците" бяха опитите ти за ограмотяване... и дори и с тях - пак греда. 

Сега една книжка на един фукльо, написана за точно определен таргет, в който ти си направо 'десятката". Изтрещяване до дупка и като на инат. И парадно - също на инат. Толкова години така и никой не ти върза... дори един. Но ината е по-важен. Важна е болната душичка и стремежите и напъните й да покаже че ги разбира работите... само да ги прочете в думички, само да си ги проектира... и стават 'святи' и почват репликациите. 

И... нищо друго. Ама - съвсем нищо. Толкова нищо, че просто един пореден "глас" идва само за да си каканиже изтрещелостите си - досущ както правеше бебчото, и всеки друг изтрещял форумен герой, с неговите си изтрещелости. 

Ей затова е такова дереджето сред форума - идват преди всичко изтрещелите в него, за да се облекчават по тяхному. Ама кой кво - те са най-важни, тяхното е най-правилно, тяхното е "истината", и "правилното" - четете народе, вижте го "истинския"...

Даже и "послания" и "ми пробвам идеята"... може за някой да е полезно " и да ти се върже". :) Ми нито идеята върви, нито някой ти се върза - но то е само за претекст и оправдание, защото наливката и облекчението е най-важното. Въобще - щом е на аванта, що КАЛДАТА да не е кенеф за изхождане на изтрещелостите, скрити зад маската на "мнение", убеждения, или възгледи. Ми не е забранено всъщност, що да не.  

• Автор
преди 25 минути, _ramus_ написа:

Ама кой кво - те са най-важни, тяхното е най-правилно, тяхното е "истината", и "правилното" - четете народе, вижте го "истинския"...

Представи си, че си в интернет и четеш коментари по спорен въпрос. Един човек казва „Това е правилно“, друг казва „Грешиш!“. Кой е прав? Релативизмът влиза в игра: няма универсална истина, всичко зависи от контекста, гледната точка и културата на всеки.

Сега добави меметичните конструкции. Всяка идея, която срещаш, е като вирус: тя се разпространява от ум на ум, носи със себе си нагласи, социални очаквания и емоционални натоварвания. Вече не е въпрос „правилно ли е или не“, а „правилно ли е според мрежата от идеи, които си погълнал без да усетиш“.

С други думи, релативизмът е като да кажеш: „Истината зависи от версията на меметичния софтуер, с който си инсталиран.“

И никой не може да се оплаче - всички сме заразени, всички сме зависими, всички сме относителни.

В свят на меметични конструкции, „правилно“ и „грешно“ са просто версии на софтуера, който ни движи. И затова никога не можеш да кажеш: „Аз съм напълно прав.“

Но можеш да се смееш на това. 😂

преди 10 минути, Śūnyatā написа:

С други думи, релативизмът е като да кажеш: „Истината зависи от версията на меметичния софтуер, с който си инсталиран.“

Ми не - това не са 'други думи', а твоите думи за оправдание на игричките ти. 

Тарикатстването с "представи си" нагласена схема от постановки... и после "потвърждение" от типа "ето затова е релативизма"... няма как да мине. 

Ти си кукла и не си, ти си плод на мемета, ама не точно. Та ти дори не знаеш какво е софтуер, друже...   :) Къде си тръгнал да ми правиш игрички с "представи си".

Глупостите за релавитизма ги каканижеше капитанчето, който премина в политически трол на КАЛДАТА - вероятно заради "релативизма" си. Още не си дорасъл да разбираш що е то релативизъм, друже. 

Понятието ИСТИНА не зависи нито от софтуер, нито от хардуер.

Софтуерът сред невронните мрежи някъде в тях е просто "инсталиран", но в други е модифициран и модифициращ се. В най-високите си точки на самоорганизация на софтуера се повлиява и самия хардуер, който му се налага да се самоорганизира на по-високо ниво. На такъв принцип и такава архитектура се изгражда и всеки настоящ ИИ-модел - поне такъв вектор следва, макар че още "не може да се затвори фийдбека".  

И да - смея се на поредните ти глупости. Само това ми остава... и не само на мен. Оправданията ти стават все повече нелепи и налудни.   

глеедам само кукла си ти................. лама Ушев каза все сме кукли на конци ний с първороден грях русофилство😄

Къде ги правят правилните себеактуализации?

преди 2 минути, laplandetza написа:

Къде ги правят правилните себеактуализации?

Ми виж авторчето на темата тук - попитай го. Свикнете си един с друг - нека да усети накъде се е запътил, щото ти си "много напред" в същия път... 

Направо можеш да го дариш с яката си виртуална революция и борбата на народа с насилниците измамниците и садистите от "елитите"... Яките прадеди ги остави за по-нататък, че ще се изплаши още от "встъплението". :lol6:

преди 2 минути, _ramus_ написа:

Ми виж авторчето на темата тук - попитай го. Свикнете си един с друг - нека да усети накъде се е запътил, щото ти си "много напред" в същия път... 

Направо можеш да го дариш с яката си виртуална революция и борбата на народа с насилниците измамниците и садистите от "елитите"... Яките прадеди ги остави за по-нататък, че ще се изплаши още от "встъплението". :lol6:

ти нема ли да се бориш с новите капиталисти изедници, с кръволаците от неолибералните „централи“😁. Смирен ли си или си слугинаж?

• Автор
преди 31 минути, _ramus_ написа:

Понятието ИСТИНА не зависи...

Меметичните конструкции показват как идеите оформят начина, по който мислим, действаме и реагираме, дори без да осъзнаваме това.

Тоест, наблюдавайки разпространението на мемите, можем да разберем структурите и силите, които определят поведението и убежденията ни. Това е обяснение отвъд самото описание - мислите не идват от независим избор, а са резултат от невидимите модели на културни и социални влияния.

Меметичните конструкции не само се разпространяват, те ни „оформят“, а чрез тях можем да видим защо хората мислят и действат така, както мислят и действат.

преди 9 минути, Śūnyatā написа:

Меметичните конструкции показват

не, нищо не показват. 

Няма как да наблюдаваш "разпространението на меми", при положение че си един от разпространителите на чисто свои си. 

Това е обяснение отвъд самото описание

глупости - това са твоите си нагласации. В една друга тема, поредния "кукльо" пледира че 'светът бил гаден, че хората нямали разум щото тровили земята, имало насилие, войни... - за него има само това и така си го изразява. Квото му е в главичката, това и изразява. 

Ти си същото подобие - има само една версия... :) даже и с раздувки че някакво "обяснение било ОТВЪД самото описание"... Пък то обяснението и описанието са с една и съща роля, значение... и модел - особено пък в твоя случай. 

а са резултат от невидимите модели на културни и социални влияния.

Разбира се ти виждаш в невидимото и невидимите модели... и влияния... :) Браво, браво - отличник.

Други тайни и невидими работи 'виждаш ли'? Щото видимите нещо ти убягват... но това ще да е от "осъзнаването" и духовните ти търсения. 

И дай да видим - някакви меми за релативизма има ли "невидими", със скрити влияния? Опитай - поне на това бих се смял от сърце. 

• Автор
преди 8 минути, _ramus_ написа:

Разбира се ти виждаш в невидимото и невидимите модели... и влияния... :) Браво, браво - отличник.

За някои са напълно невидими - други виждат с ума си туй-онуй. Например, навремето хората са мислели, че Слънцето се върти около Земята, и че Земята е плоска, но впоследствие други меметични конструкции са се разпространили, базирани на факти, разбира се.

други виждат с ума си туй-онуй.

:lol6:нямаше начин да не изпуснеш поредната налудност. Просто няма как - така и така си във възход. 

Важното е, че 'виждаш с ума си туй-онуй". Добре че са мемите... че някои базирани на факти, други - на нечии фантазии.

Яко е "да виждаш с ума си" - от това по-яко няма. :lol6:Вероятно така си се представя всеки в психиатричното отделение и поне за тях би било отчасти адекватно. А още по-смешно е когато 'Виждащия с ума си", дори не разбира що е това "УМ". 

Важното е, че смях има. И... смешници. Щото можем да се посмеем и над "мемите" и над "Мемниците".

Тоя нов български сериал, знаех си че са го назовали с грешно заглавие. То трябвало да е не МАМНИК, а МЕМНИК - така ще задоволи пълноценно незадоволените МЕМинНИЦИ. 

• Автор

Благодаря за заставките, които ми помагнаха да развия някои идеи.

Всичко, което можем да направим е да се надяваме, че определени меметични конструкции ще се разпространят, за да доведат до по-малко страдание и до изграждането на по-добра среда. 

Приятна вечер. И бъди здрав.

преди 4 минути, Śūnyatā написа:

Всичко, което можем да направим е да се надяваме, че определени меметични конструкции ще се разпространят, за да доведат до по-малко страдание и до изграждането на по-добра среда. 

Какъв ви е проблема със страданието? Без страдание няма еволюция , няма и безапелативен стимул за Пътя през Тъмнината.

преди 12 минути, Śūnyatā написа:

Друже, защо за пореден път лъжеш бре. :) 

Че ти никога не си развил каквато и да е идея - или са репликации или са повторения на репликациите. За какво "РАЗВИТИЕ" въобще халюцинираш? 

Тва за "страданието" също е лъжа... :) отгоре на всичкото е нещо повече - лицемерие. За къде си с толкова лъжи да "изграждането на среди" - колко да са лъжовни, като лъжеш и мажеш сред няколко теми от толкова години.  

преди 6 минути, laplandetza написа:

няма и безапелативен стимул за Пътя през Тъмнината.

не дойде ли часа на хапчетата, че вече да намелее кризата. Че почва да става банална, освен скучна. 

Ама верно че новолунието има влияние върху кризите, ей! Няколкото дежурни се заявиха "на пожар". 

Един виждал с ума си и даже се трудил за "да намелее страданието"... а  другия - още си играе на клишетата с тъмнината и светлината. 

преди 5 минути, _ramus_ написа:

.

не дойде ли часа на хапчетата, че вече да намелее кризата. Че почва да става банална, освен скучна. 

Ама верно че новолунието има влияние върху кризите, ей! Няколкото дежурни се заявиха "на пожар". 

Ти си ясен , местния форумен психар, но си и турбо тъпоглав. Чакам да родиш нещо интересно и разумно. 
Кажи сега ти имаш ли проблем с персоналното страдание от което всеки будист иска да се спаси?

преди 1 час, laplandetza написа:

Чакам да родиш нещо интересно и разумно. 

изтрещел, чакал някой си да му роди нещо интересно... О, горкия! :) 

Ма той нямал проблем със страданието, щото... само това било начин да пробие през тъмнината... И джедаят се засмял докато ситът му бил шут в задника и двамата се напили дружно, докато чакали Скайуокър да запали кораба. :lol6:

Инфантилщините си личат яко, дори и през клишетата. Малоумията - също. 

Тва на новолунието настъпват тежки кризи, ей! Навремето не вярвах, ама тук се сипят "потвърждения", та се късат. 

• Автор

X: Защо да се радвам на успеха, ако той е просто резултат от късмет и предишни състояния на вселената?

S: Успехът ме кара да се чувствам добре. Без значение от произхода му. Радвам се на нещата, които ме карат да се чувствам добре.

X: Защо да ценя приятелството, любовта, състраданието или творчеството, ако те са просто неизбежни последици?

S: Приятелството, любовта, състраданието и творчеството ме карат да се чувствам добре. Без значение от произхода им. Ценя нещата, които ме карат да се чувствам добре.

X: Това може да е полезно за философски размисъл и за осъзнаване на причините, които ни движат, но ако се възприеме буквално, става демотивиращо.

S: Никога не съм го намирал за демотивиращо. Мисля, че ако липсата на либертарианска свободна воля те демотивира, значи всъщност не я разбираш.

X: Човек, който е абсорбирал идеята за липса на свободна воля, започва да вижда света като механичен и безсмислен: усещането за лична отговорност […] се срива.

S: Да. Да. И да.

X: Способността за промяна се срива, а с нея изчезва и радостта от живота.

S: Защо? Хората все още могат да се променят. Всъщност промяната е неизбежна. Хората не могат да не се променят. Дори един „безсмислен механизъм“ може да се променя. Защо, по дяволите, радостта да намалява?

X: Но има и друга гледна точка, която може да се пропусне при подобна фиксация. Дори да няма „свободна воля“ в абсолютния смисъл, човек все пак може свободно да преживява живота и да взема свободни решения. Волята може да бъде свободна от много причини.

S: Разбира се! Съгласен съм с всичко това. Тези свободни решения са просто неизбежна последица от късмета и предишните състояния, но наистина са свободни от много причини, така че можеш да ги наричаш „свободни“, ако искаш.

X: Можем да бъдем свободни да реагираме осъзнато на вътрешни мотиви, да преосмисляме импулсите си и да се стремим към смислени цели.

S: Абсолютно! Е, ако имаш предвид „смислени за теб“. Нещата могат да бъдат субективно смислени за действащите субекти, дори да са безсмислени в обективен смисъл.

X: Тази свобода не е магическа, но е реална и достъпна.

S: Точно така!

X: Да си щастлив означава да разпознаваш радостта и удовлетворението, които съществуват във взаимодействието ти със света, а не да чакаш „истинска“ автономия. Щастието е резултат от внимание, благодарност и приемане на процесите, в които сме вплетени. Щастието не е въпрос на метафизична свобода, а на реално участие.

S: Аз получавам щастието си от удовлетворяването на ежедневни, постижими желания: Храна! Напитки! Сън! Сигурност! Секс! Любов! Топлина! Статус! Ако това имаш предвид под „взаимодействие със света“ и „реално участие“, тогава съм съгласен! Дори не ми е нужно да осъзнавам всички причини за изборите си. Обичам причините, които реално съществуват и които ме карат да правя неизбежните си избори, защото те често водят до положителна промяна и щастие.

друже - ти все по-ниско падаш. :) Вече си до нивото на "разговори с бога/ИИ-бота". 

Само изглеждат "две гледни точки", друже. :) Един театър на фалшиво разделение - уж заради "диалога". 

Нито имаш 'свобода', "избор" или "щастие" , нито ги нямаш- абстракциите не съществуват извън способността на даден МОДЕЛист да борави с менталните си симулации.  

Така налудността тихо настъпва - с фиксацията и потъването в личните си измислици наместо обикновени абстракции, някои си ги сънува като 'живот", щото невидимо ги запълва със свой си пълнеж, за да ги оживява в главата си.  

Така, че.. свободата, избора, щастието...не тежат..., нямат маса, не взаимодействат с нищо, нямат енергия и импулс, нямат скорост... те са просто етикет на някого, за нещо си, в опит да си ги нагласи според него си.

По това най-си личат хората които така и никога няма да достигнат способността да узреят до абстрактно мислене - те просто не могат да устоят да запълват абстракциите с онова, с което да си ги сънуват и да предизвикват така фалша че са "живи". 

Така това е само част от игра на доставка на преживявания пред огледалото - поредния откъс от нечий личен филм.  Един филм - скучен, настоятелен и банален... и вече години наред. Една демонсттрация на безсилие за друго... 

• Автор
преди 39 минути, _ramus_ написа:

друже - ти все по-ниско падаш. :) Вече си до нивото на "разговори с бога/ИИ-бота". 

Само изглеждат "две гледни точки", друже. :) Един театър на фалшиво разделение - уж заради "диалога". 

Нито имаш 'свобода', "избор" или "щастие" , нито ги нямаш- абстракциите не съществуват извън способността на даден МОДЕЛист да борави с менталните си симулации.  

Така налудността тихо настъпва - с фиксацията и потъването в личните си измислици наместо обикновени абстракции, някои си ги сънува като 'живот", щото невидимо ги запълва със свой си пълнеж, за да ги оживява в главата си.  

Така, че.. свободата, избора, щастието...не тежат..., нямат маса, не взаимодействат с нищо, нямат енергия и импулс, нямат скорост... те са просто етикет на някого, за нещо си, в опит да си ги нагласи според него си.

По това най-си личат хората които така и никога няма да достигнат способността да узреят до абстрактно мислене - те просто не могат да устоят да запълват абстракциите с онова, с което да си ги сънуват и да предизвикват така фалша че са "живи". 

Така това е само част от игра на доставка на преживявания пред огледалото - поредния откъс от нечий личен филм.  Един филм - скучен, настоятелен и банален... и вече години наред. Една демонсттрация на безсилие за друго... 

По тази "логика" се опитваш се да изложиш смисъл, аргументи и интерпретации, които също [по твое мнение са без референт] нямат маса, енергия, импулс, скорост. Така че мнението ти, че свободата, избора и щастието са „просто етикет“ е без значение.

Пиши си, не ми пречиш. Нито ще ми счупиш крак, нито ще ми бръкнеш в джоба.

Редакция: Разговорът който дадох не е с ИИ, а отговор на реален участник в интернет форум.

преди 7 часа, Śūnyatā написа:

Редакция: Разговорът който дадох не е с ИИ, а отговор на реален участник в интернет форум.

Няма значение дали и колко е "реален" някакъв си участник. Толкова "реален", колкото самите ти фантасмагории

-----------------

на 16.02.2026 г. в 22:34, Śūnyatā написа:

А сега :

преди 7 часа, Śūnyatā написа:

Пиши си, не ми пречиш. Нито ще ми счупиш крак, нито ще ми бръкнеш в джоба.

:) Тъжно е когато изтрещел толкова потъне, че за него има само значение онова, което допълва делюзиите и изтрещелостите. Вече толкова години... и се усилва... И като част от симптомите писането е пряко зависимо от моментната нагласа и наклона на поредното залитане - днес едно, а утре вече е друго.

И... между другото смешното че за един як разбирач на разни невронаучни работи като теб, непрекъснатото цитиране е поредната гола вода, родена от безсилие. А най-смешното е... че тия дисонантни дуални изтрещявания за теб са "самоактуализация" - и това е от многото "разбиране" и осъзнаване. :) 

Самата фантазия че раждаш мемета, дето можело си да ги внедриш сред други мемета... и така да спасиш света и да направиш "добро" е смахната и само изтрещял може да я фантазира. 

на 16.02.2026 г. в 22:34, Śūnyatā написа:

Но да се надяваш е избор. И в крайна сметка, какво е да си разумен, ако я няма възможността да планираш и променяш бъдещето си? Излиза, че отричаш разумността.

А в контекста на будизма, какво е Средният Път, след като така настоятелно се придържаш към една крайност - тази на абсолютната детерменираност и пълното отсъствие на воля?

Ако човек се отнесе към въпроса за волята безпристрастно, ще забележи, че без волеви импулс не може да има развитие, а единствено движение по инерция, деградация и упадък. Представата, че "нещата" могат сами да се организират в нещо различно от просто съществуване е лишена от основание. 

Много е лесно, когато човек не може да разбере как е възможно нещо да функционира, просто да го отрече. Но пък в същото време постоянно го използва. И проблемът изобщо не е волята, а отговорността и чувството за вина, от които хората се опитват да избягат. Без воля няма отговорност - просто е. "Последствията сами се случват" - "вината е самозаблуда". Така не е нужно човек да се стреми да бъде по-добър, разумен, силен...

преди 3 минути, 1001 broccoli написа:

Но да се надяваш е избор. И в крайна сметка, какво е да си разумен, ако я няма възможността да планираш и променяш бъдещето си? Излиза, че отричаш разумността.

А в контекста на будизма, какво е Средният Път, след като така настоятелно се придържаш към една крайност - тази на абсолютната детерменираност и пълното отсъствие на воля?

Ако човек се отнесе към въпроса за волята безпристрастно, ще забележи, че без волеви импулс не може да има развитие, а единствено движение по инерция, деградация и упадък. Представата, че "нещата" могат сами да се организират в нещо различно от просто съществуване е лишена от основание. 

Много е лесно, когато човек не може да разбере как е възможно нещо да функционира, просто да го отрече. Но пък в същото време постоянно го използва. И проблемът изобщо не е волята, а отговорността и чувството за вина, от които хората се опитват да избягат. Без воля няма отговорност - просто е. "Последствията сами се случват" - "вината е самозаблуда". Така не е нужно човек да се стреми да бъде по-добър, разумен, силен...

Когато плана Не зависи от теб и от никой друг освен от Началството или „съдбата“ какво значение има дали фактически имаш свободна воля или не?, ти нямаш ограничения да правиш Всичко Възможно, защото просто Не Знаеш „плана за теб“ и си напълно свободен в своя избор в Собствения си свят. Всичко се случва само и ти Не Знаеш Какво е Предначертано, с теб или без теб Купона Продължава с Вина или Баз Вина някой ще яде дървото , а друг чер хайвер с младо ярешко !.............тогава нека да е без вина и без грехове и да не се стремим да бъдем по-добри , никто силни в очите на слабите и осакатените ,на ненаситните и на неотешимите. Каво избираш да поднесеш хайвера и подчинението или да им дадеш Студеното Желязо, Кое е Доброто и Кое е Злото.................. всичко е предначертано, следователно Всичко е Разрешено !.............Аз го Правя Защото Мога и е мой ред да Хвърлям заровете, ако не ви харесва...........Изчакайте реда си , Моля !

преди 22 часа, laplandetza написа:

Аз го Правя Защото Мога

Изтрещяването включва и фантазиите че от теб зависи нещо си, че имаш значение, че си важен за нещо-то си. 

Ти си изтрещял, не защото от теб зависи. Зависило е... ама някога, и вече е твърде късно стигнало. Вече е без всякакво значение кога, с какво халюцинираш и какви делюзии ти се въртят из 'горния етаж'. Каквито и да са, нямат стойност, нито значение за друго.

Така, че ти го правиш, защото изтрещяването е в този стадий и ти не си способен на друго. Останалото - са просто начина да се спасяваш от неизбежното. 

преди 22 часа, 1001 broccoli написа:

ако човек се отнесе към въпроса за волята безпристрастно,

- Няма как да има такъв въпрос... за да има някой "отношение".

По принцип такъв "въпрос" не съществува за практиците и компетентните хора. В темата цялата работа е играта, която авторчето играе в главата си от десетилетия и ескалира. За момента това му е поредното вкопчване и той напира да "изцеди" каквото докопа. Самата фантазия как той има значение " за доброто на света" е част от потиснатия му нарцисизъм и нуждата да излезе от нищожността и незначителността си. Като се добави и играта на използването на КАЛДАТА за да му излиза личния блог в търсачките на най-предните места, като той влачи откъси оттам, в темичките си. Евтиния татикатлък уж също е част от неговата житейска мисия - да помага на света да станел добър... А това само по себе си е съвсем очевиден белег какво му е в главицата.  

- А когато някой се "отнесе" към каквото и да е, това е неговото "отношение" и няма как да е "безпристрастно". 

==============

Да се намесва будизма сред нечии изтрещелости... значи че Ползващия го е всичко друго, но не и будист.

Будизъм, в ролята на вкопчените патерички на изтрещелия - е най-обикновена налудност и само прилича на "будизъм". Патеричките може да са каквото и да е... и форумът в тия раздели чудесно опримерява различните 'версии на сънища', но зад всички тях стои едно и също човешко явление, с ясни симптоми.

• Автор
на 20.02.2026 г. в 9:47, 1001 broccoli написа:

Просто разбирам, че онова, което наричаме „личност“ или „воля“ е временно организирана структура от меми, а не автономен субект. На практика това води до по-голяма търпимост, емпатия и внимание към контекстите, които формират поведението на другите, вместо да съдя или обвинявам по интуитивната идея за „независима личност“.

преди 11 часа, Śūnyatā написа:

Просто разбирам, че онова, което наричаме „личност“ или „воля“ е временно организирана структура от меми, а не автономен субект.

Как първото ти "меме" в този свят е оказало влияние на тази "временна" организирана структура?! Помниш ли го? 

Аз и до момента зная кой е първия ми смислен спомен. Бях на 2,5 години. Реално е фрактали от факти в моя живот, но смисъла и до момента го помня. 

Значи, определено считам, че съм автономен субект. Не зная причината за първото волно деяние, но помня смисъла произлязъл от него. 

Реално имам и други спомени преди 2.5 годишна възраст, които обаче са ми разказани от моите родители, т.е. още от малък съм автономен субект. :) 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.