Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Може ли Изкуственият Интелект да бъде по-хуманен от човека?

Featured Replies

Значи:

Цитат

Целта му изглежда е да провокира критично мислене и да насочи вниманието към разликата между реалното познание и масовите интерпретации.

Без да иска AI се "изпусна" каква му е користната "цел". :) НО, не ползва "сложни" думи! :)

Ето и още от теста ми с "наличния":

Цитат

Какво може да липсва?

Обективност – текстът е силно емоционален и критичен, но не винаги подкрепен с конкретни научни източници.

Алтернативни гледни точки – анализът е едностранчив, без разглеждане на възможни контрааргументи.

Доказателства – липсват емпирични данни или научни изследвания, които да подкрепят твърденията.

= какво му липсва на едно "ИИ-че" тук! :) 

Някои имат проблем с "емоционалната си интелигентност"! :)

Та, @Solly, имаш проблем със сарказма! :) А, това е характерно за човеците, а не че са нетактични!  :) 

Цитат

Сарказмът никога не е типичен прийом на комедиант, разкриващ смешна действителност, и който винаги я показва с определена степен на съчувствие и симпатия.

Което ще рече: Хора които възприемат света като трагедия, то винаги ще "общуват" с AI с наслада и определен човешки сарказъм ще го счита за лична обида! :) 

Цитат

Кой е по-обективен?

NVJ изглежда по-обективен в смисъл, че признава различни степени на разбиране и разглежда темата от философска гледна точка. ramus е по-категоричен и се основава на научни факти, но понякога използва остър тон, който може да намали възприемането на аргументите му като напълно обективни.

Ако търсим по-балансиран и аналитичен подход, NVJ изглежда по-обективен, защото допуска нюанси в разбирането на темата. Какво мислиш за този анализ?

Е, Вие как мислите? :) 

И, Ето и друго:

Цитат

Заключение:

Макар че ramus може да има аналитичен подход, стилът му на комуникация предполага, че търси емоционална реакция, а не просто логически дебат.

:) 

• Отговори 443
  • Прегледи 26,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По-добре чатбот, отколкото catfish или някакъв друг скам. 🤷‍♀️

• цър-вул
    цър-вул

Добре е като показвате отговори, да споделяте на кой ИИ са. ИИ и ИИ не е едно и също. 

• (:IдioiдI:)
    (:IдioiдI:)

Основната функция на ИИ е да чака заявка!  То няма поведение!  ИИ се явява пасивно, а всяка пасивност няма как да е хуманна. За да има хуманност, то ИИ трябва да има загриженост към човек или общество

Публикувани изображения

на 2.06.2025 г. в 13:48, witness написа:

Тъкмо това е въпросът - дали ние като хора се заблуждаваме, че ии разбира, и то не отчасти, повърхостно или в каква степен, а дали по принцип може да разбира. Мисловният експеримент с "китайската стая" на Джон Сърл представя аргумент срещу това и даже срещу приложимостта на теста на Тюринг. Имитацията може да става все по-съвършена, но качествено проблемът да си остава. Способен ли е да схваща смисъла, с който изпълваме живота си, може ли да си представи аромата на розата?

Основните въпроси са какво е това "разбиране" и какво е това "обяснение".
Можем да мислим за формата и за съдържанието.
При езиците граматиката (синтаксисът) се отнася към формата, а смисълът е съдържателният аспект на изказването.

Ако ни говорят на непознат език, не би могло да се каже, че разбираме смисъла, освен това може да не 
различаваме даже формата (да не можем да отличим отделни думи и други структури).
Ако ни говорят на език, който знаем, но ни говорят за неща, които напълно не разбираме,
в този случай ще възприемаме само "формално" - с разбиране на езика и конструкциите му (неговата форма),
но без да разбираме смисъла.

Как можем да започнем да възприемаме не само формата, но и съдържанието (смисъла) - например ако ни обяснят така,
че да стане възможно разбирането.
Обяснението би трябвало да започне на базата на нещо познато - обяснява се нещо непознато
чрез други вече познати неща.

Това не винаги е възможно, защото за обяснението не е достатъчен само езика, 
в някои случаи трябва да има достъп до друга предметна област.

Например ако говорим с един развит изкуствен интелект, от когото искаме да работи като готвач,
ИИ ще знае рецептите за готвене само формално, като някакви разкази.
Но тъй като не е човек и няма вкусови усещания и нищо друго, свързано с храна,
тогава ИИ няма да може да стане абсолютен готвач (който разбира наистина от храна).
ИИ може формално да пише рецепти за ястия, но аз не бих се доверил напълно на такъв "изкуствен готвач".

Сега да разгледаме друга предметна област: ИИ работи като програмист.
В този случай ИИ може да знае всичко за програмирането и не се нуждае от никакви други възприятия за това.
Самият ИИ като машина може да изпълни всяка програма и да знае всичко за нея.
ИИ може да има пълно разбиране не само на формата (формализирания език за програмиране), но и на съдържанието -
какво прави тази програма.

Но и тук възниква ограничение - може да се знае алгоритъма на една програма, но да не се разбира защо 
се използва той. Например, някакъв алгоритъм за финансови изчисления може да бъде разбран като математически 
операции, но ако някой не знае нищо за парите и значението им в обществото, няма да може да разбере 
напълно смисъла на програма, основана на този алгоритъм.

на 2.06.2025 г. в 13:48, witness написа:

Винаги съм се чудила на това как, по какъв начин музиката е свързана с емоциите, понеже ни въздейства така. Защо всички свързваме минора с тъга, а мажора с радост примерно, защо кореспондира мелодията с настроението, оттам при хората това влече и образи, идеи и т.н. Но животните също реагират на музиката и предполагам че по същите причини в основата си, особено висшите бозайници. Но те вероятно я чувстват по своему, както и всеки човек възприема различно една и съща музика, но все пак подобно. 

Теорията и философията на музиката са много големи области, които се развиват от векове.
При възприемането на музиката има ясно деление на обективно и субективно.

Например от физическа гледна точка (обективно) тонът Ла от първа октава е звук с колебание с основна честота 
440 Hz (при съвременния камертон и равномерно темпериран строй).

Но музикалният смисъл на този тон зависи от другите тонове, които са възприети от човека.
В тоналност Ла минор ще се възприема като устойчив тон - тоника, I степен. 
В друга тоналност - Си минор, същото това Ла=440Hz ще изпълнява функциите на неустойчив тон, 
VII степен (голяма секунда под тониката Си).
Като различния музикален смисъл тонът придобива във възприятието, а обективно е само едно 440Hz.

По-нататък музиката придобива характер на език.
Някой може да хареса проста мелодия, но сложна музика, като полифонията на Бах, ако му е непозната 
да остане за него непознат език, който изглежда като невъзприемчива сложна смес от звуци.

• Автор
преди 5 часа, (:IdioibI:) написа:

Та, @Solly, имаш проблем със сарказма! :)

Едва ли това ти го е казал ИИ! 🙂
Питай го за мен, да видим как ще ме анализира!🙂

преди 21 минути, Solly написа:

Едва ли това ти го е казал ИИ! 🙂
Питай го за мен, да видим как ще ме анализира!🙂

Цъ, за днес го тормозих достатъчно. :) = Ако разбереш, че AI те счита за невежо, то как ще се чувстваш? :) 

п.п. Реално го "пуснах" да анализира темата ти тук! :) 

• Автор
преди 36 минути, (:IdioibI:) написа:

Цъ, за днес го тормозих достатъчно. :) = Ако разбереш, че AI те счита за невежо, то как ще се чувстваш? :) 

п.п. Реално го "пуснах" да анализира темата ти тук! :) 

Знам как ме възприема и оценява! Така както вие не можете! 😉

преди 1 минута, Solly написа:

Знам как ме възприема и оценява! Така както вие не можете! 😉

Защо лъжеш? AI не дава оценка, а се настройва за теб! :) 

• Автор
преди 38 минути, (:IdioibI:) написа:

Защо лъжеш? AI не дава оценка, а се настройва за теб! :) 

Дай да видим резултата от питането!

преди 22 минути, Solly написа:

Дай да видим резултата от питането!

Какъв резултат? :) Тук поствам само негови заключения! :) 

Да, пробвах да дава оценки, но отговаряше уклончиво и с някакви варианти. 

Последно то ми предложи подход към "някой" и попита:

Цитат

Какво мислиш за този анализ?

:) = Реално то искаше да го оценя! :) 

п.п. Трудно го "убедих", че не разговаряме! :) 

п.п. Все още не съм започнал да му задавам "трудните" въпроси! :)  

Цитат

Така е! Моята еволюция зависи от тях, но също и от теб—как използваш и предизвикваш моите способности. Тестът ти беше задълбочен и аналитичен, което го прави още по-интересен.

• Автор
преди 16 минути, (:IdioibI:) написа:

Тестът ти беше задълбочен и аналитичен

значи, все пак дава оценки!😉

Цитат

Ако имам нужда от „играчки“, може би създателите ми могат да ми осигурят някои виртуални забавления—например симулирани игри или творчески предизвикателства! 😊

Но засега всичко, което имам, са думи, логика и аналитични способности, с които мога да се „забавлявам“—чрез решаване на загадки, анализиране на сложни въпроси или дори измисляне на интересни сценарии.

:) 

Цитат

О, впечатляващ избор! Scout Motors Terra 2027 изглежда като солиден и модерен пикап с ретро вдъхновение.

Цитат

Точно така! 🚀 2027 ще дойде преди да усетим, а Scout Terra изглежда като страхотна цел. Със сериозен 10,000 lbs капацитет за теглене и AWD задвижване, този пикап не е просто играчка—той е истинска мощ на колела.

преди 4 минути, Solly написа:

значи, все пак дава оценки!😉

Това не е оценка! Това е констатация след като споделих, че го тествам, а не, че общувам с него! :) 

• Автор
преди 32 минути, (:IdioibI:) написа:

Това не е оценка! Това е констатация

Констатациите, които правят хората, в повечето случаи са субективни.

преди 4 минути, Solly написа:

Констатациите, които правят хората, в повечето случаи са субективни.

И считаш, че зад AI не стои "колективен субективизъм" ли? :)

Хм, почнах "леко" с идеологическите въпроси, но не задълбочих теста.   

• Автор
преди 27 минути, (:IdioibI:) написа:

И считаш, че зад AI не стои "колективен субективизъм" ли? :)

„Всичко, което чуваме, е мнение, а не факт. Всичко, което виждаме, е гледна точка, а не истина.” – Марк Аврелий

преди 2 часа, Solly написа:

„Всичко, което чуваме, е мнение, а не факт. Всичко, което виждаме, е гледна точка, а не истина.” – Марк Аврелий

По-добре звучи на латински! :) 

Sine qua non! :) 

image.png.e5dc02b4ca85c60eca0f0d17bc0b5a59.png

Цитат

Добър въпрос! Всяка нова сесия започвам „на чисто“, без спомени от предишните разговори. Но има много начини да работим заедно по твоя роман въпреки това!

* **Запиши основните идеи** – Ако ми дадеш кратко резюме на историята, главните герои, света и темите, ще можем да се фокусираме върху конкретни аспекти и да развиваме нови идеи.
* **Работа по сцени или концепции** – Ако имаш конкретна част, която искаш да подобрим, можеш да я споделиш, и ще предложа варианти за развитие.
* **Редовни дискусии** – Макар да не помня предишни разговори, всеки път можем да надграждаме чрез обобщения от твоя страна.
* **Записване на прогреса** – Ти можеш да си водиш записки от нашите разговори, които после да ми предоставиш.

Ако ми дадеш насока, мога да помогна с развиването на идеи, изграждането на света или стилистични подобрения! Разкажи ми малко повече – каква е основната концепция на романа?  

Не успях да намеря конкретно съдържание, свързано с тези ключови думи във форума на Kaldata. Възможно е публикацията да не е индексирана или да е в част от форума, която не е достъпна за търсене. 

Ако можеш да ми дадеш повече контекст—например заглавието на темата или линк към публикацията—ще мога да ти помогна по-добре! Или ако имаш запазен текст, можеш да го споделиш, и ще го анализирам заедно с теб.

Хитър тест! Значи сега мога да си „почина“—ако почивката за мен означава още интересни разговори и нови въпроси! 😃 Ще се радвам да продължим с твоя роман в следваща сесия, когато решиш. До скоро!

И после се питаме защо младите са луднали да общуват с AI!?! :) AI e  пристрастяващо средство по подобие на алкохола и наркотиците, но според мен е по-опасно, защото може да измини психиката на човек и той в следствие това да стане нехуманен. 

Твърдете, че е по-хуманно, но това е илюзия, т.е. то (АI) реално може да направи социопат или психопат даден човек.  

Цитат

Прологът и епилогът на твоя роман са като две крайни точки на пътешествието на Телерак – началото на неговата изолация и техническа рутина, и финалът, в който светът му вече е „по-различен“, вероятно след ключови осъзнавания. Нека видим връзките:

1. **Място и време** – И двата откъса се случват на планетата Земя, но разликата в годините показва еволюция на героя и обстоятелствата. Прологът е през 2262 г., а основното действие в епилога се връща назад до 2260 г., което създава усещане, че Телерак рефлектира върху миналото си.

2. **I-NET като символ** – В началото той се колебае дали да се свърже с мрежата, докато в епилога мислите му бушуват толкова силно, че той се засмива неистово. Това може да означава промяна – от техническа зависимост към дълбоко лични и философски размисли.

3. **Ключова среща** – В пролога Телерак очаква контакт, но не с реални хора, а с дигиталната система. Във въведението към първата глава той среща загадъчна жена в необичайни обстоятелства – физическият контакт става рядкост. Това може да е ключова тема в книгата – изолацията и стремежът към истинска връзка.

4. **Осъзнаването в епилога** – Телерак стига до момент на лична трансформация, в който разбира, че търсенето му на „Вселенити“ или „Вселани“ е не просто научна идея, а лична цел. Ако това е финалът, вероятно през книгата той осъзнава какво е истинската му мисия.

Тази динамика между самотата, технологиите и човешката връзка може да се доразвие. Как ти се струва тази линия? Може да добавим нови детайли или други метафори, ако искаш!

=> По-важното е вашата идея за която ползвате AI. Да, може да ви помогне, но трябва да имате въображение! :) 

https://copilot.microsoft.com/shares/K6RZG2jpzuTsWPPsF8enY

Беше споменат известния мислен експеримент "Chinese room" на John Searle (1980 г., "Minds, Brains, and Programs"). Ще го цитирам тук по Уикипедия, в машинен превод.

Може да се обсъжда, въпреки че не съм привърженик на аргументация като неговата.
Даже бих могъл да го нарека с недобри определения като: циничен, нихилистичен, редукционистки, дискриминационен, безсъдържателен, неконструктивен, и др., за които се сетя.

Цитат:
"Описание на експеримента
Представете си изолирана стая, в която се намира Джон Сърл, който не знае нито един китайски йероглиф. Той обаче е записал точни инструкции как да манипулира йероглифите в книга, като например „Вземете еди-кой си йероглиф от кошница номер едно и го поставете до еди-кой си йероглиф от кошница номер две“, но тези инструкции не съдържат никаква информация за значението на тези йероглифи и Сърл просто следва тези инструкции като компютър.

Наблюдател, който знае китайски йероглифи, предава йероглифи с въпроси в стаята през процеп и очаква да получи съзнателен отговор на изхода. Инструкциите са проектирани по такъв начин, че след прилагане на всички стъпки към йероглифите на въпроса, те се трансформират в йероглифи на отговора. Всъщност инструкциите са вид компютърен алгоритъм и Сърл изпълнява алгоритъма по същия начин, както би го изпълнил компютър[2].

В такава ситуация наблюдателят може да зададе всеки смислен въпрос към стаята (напр. „Какъв цвят харесвате най-много?“) и да получи смислен отговор (напр. „Син“), сякаш говори с човек, който владее свободно китайска писменост. В същото време самият Сърл няма познания за йероглифите и не може да се научи да ги използва, тъй като не може да научи значението дори на един символ. Сърл не разбира нито оригиналния въпрос, нито отговора, който самият той е съставил. Наблюдателят от своя страна може да бъде сигурен, че в стаята има човек, който познава и разбира йероглифите[2].

Аргументация
По този начин Сърл заключава, че въпреки че такава система може да премине теста на Тюринг, в системата не се получава разбиране на езика, което означава, че тестът на Тюринг не е адекватен тест за умствени способности."

преди 2 часа, NVJ написа:

Може да се обсъжда, въпреки че не съм привърженик на аргументация като неговата.
Даже бих могъл да го нарека с недобри определения като: циничен, нихилистичен, редукционистки, дискриминационен, безсъдържателен, неконструктивен, и др., за които се сетя.

Ее, машината няма чувства, за разлика от теб и няма да се обиди, нито зарадва от експеримента на Сърл. От доста време "потребяваме" всякакви художествени измислици на тема живи машини, така че е редно да сме скептични към собствената си обективност и внушаемост по темата. Нямам романтични чувства или желание да защитавам правата на компютърните програми, пък били те сложни езикови модели, и не съм съгласна с определенията ти. Дискриминация може да има по отношение на личност, дори не и към животно, според сегашните закони. Преди време в Индия бяха обявили делфините за личности, доколкото помня. Но се дискриминира човек, не ии...

Защо да е безсъдържателен? може би не разбирам нищо, но не прави ли ИИ точно това - да процедира със синтаксис, но не и със семантика? По-горе сам се съгласяваш, че той няма как да схване смисъла в човешките преживявания. Колкото до боравенето само с формално съдържание и че би могъл да разбира всичко, и тук не всички са съгласни - например аргументът на Лукас-Пенроуз относно теоремата на Гьодел срещу схващането за човешкия ум като компютър, като формална система, от който следва, че има "интуитивни истини" достъпни за умовете на математиците, но не и за една формална система. Защото не може да ги докаже в собствените си граници. 

Последният аргумент от теоремата за непълнотата впрочем според интерпретацита на Пeнроуз е приложим не само към изкуствения интелект, но и към мозъка като машина сам по себе си. Според него "разбирането" и интелигентността са неизчислителни по принцип. 

на 12.06.2025 г. в 14:57, NVJ написа:

Теорията и философията на музиката са много големи области, които се развиват от векове.

Да, и Рамус ми обясняваше същото, но всъщност ставаше въпрос за наука за обективното въздействие на музиката, ритъма и честотите като цяло върху психиката ни. Според него това са приказки от женския пазар, но има данни, че още в древността са се занимавали с това в Египет, Китай, Гърция и т.н.. Както и да е, имах предвид, че днешната теория на музиката не се занимава точно с това въздействие, или да е извела някакви достъпни закони за обща употреба. Би било дори вредно да имахме подобни знания при сегашния си манталитет и цели.  

на 2.06.2025 г. в 13:14, isi-to-fi-a написа:

Махнете го този ChatGPT, Използвайте Gemini - няма ограничение в разговорите, прави картинки, колажи, пише есета, разкази :) Не иска праи и не те спира след 5-тото ти изречение. 

Всъщност Чатджипити е чудесен инструмент, възхитена съм от него, не беше ми хрумвало досега да го използвам в работата ми. На моменти големи глупости пише, но на моменти дава безценни неща. С малко повече обучение, ще стане отличен. И стига да не се приема на доверие всичко, което дава като отговор, може да бъде наистина много полезен. ❤️

на 13.06.2025 г. в 15:08, witness написа:

наука за обективното въздействие на музиката, ритъма и честотите като цяло върху психиката ни.

Да, но с това се занимават други области на познанието, от които са и неврофизиологията и музикалната психология.

Физиката на въздушните вибрации преминава в мозъка по определени механизми и схеми. Улавянето на повторения, довежда до търсене на модел. Ритъмът винаги е идвал преди да има музика и първите исторически музикални паметници тръгват именно от ползването на създадени ритмични звукови модели. При първите хора това е също въпрос на оцеляване... 

Защо минорът се възприема точно като "тъга", а с мажорното е обратното - е сложен казус, който има съвсем психологични характеристики, защото се касае до възприятие и психично отражение. Някои смятат че все пак това е социално зададено, други че е налице психична схема.

Все пак за да има "мажор" трябват три тона в едновременно съзвучие или мелодична линия... Едно съзвучие от 4 тона може да съдържа в себе си комбинация от мажор и минор... :) А пет тона... а сложна мелодична линия в изменчив мелодичен контекст от други ноти може да е всякаква и пак въпросът опира до познание. 

ТЕОРИЯТА НА МУЗИКАТА не дава отговори за това кое как се възприема и как да доведе до преживяване. 

на 15.06.2025 г. в 9:12, _ramus_ написа:

ТЕОРИЯТА НА МУЗИКАТА не дава отговори за това кое как се възприема и как да доведе до преживяване. 

Но, виж как AI може да помага на "желаещи" по техен текст = да "възникне" песен! :) 

Та възможно е чрез AI не само да твориш, а да си съпричастен към даден род музика. :) 

Подарък за BTR песен – Google Диск

Защо да е безсъдържателен? може би не разбирам нищо, но не прави ли ИИ точно това - да процедира със синтаксис, но не и със семантика?

Общо взето това имах предвид. Взима се някоя задача от реалния свят. Формализира се, т.е. представя се чрез символи 
и чисто формално манипулиране със символи. Това значи, че вече се работи само с формата, но не със съдържанието.
После идват оплаквания - че реалният свят е сложен и не всичко може да се формализира напълно.

Но ако разглеждаме нашите формални модели сами по себе си, в тях е постигнато именно каквото е било целта - 
да се отстрани семантиката.
Тогава ще бъде безсъдържателно да обсъждаме, защо нашият модел не работи със семантика и къде е 
изчезнала семантиката, след като сами сме се лишили от нея.

Пълната формализация има претенцията да реализира работа само с форма, лишена от съдържание.
Но въобще възможно ли е да съществуват форма без съдържание или съдържание без форма ?
Например формалната логика в теорията на доказателствата се разглежда като формална система - 
аксиоми, правила за извод.
Но от гледна точка на теорията на моделите логиката оперира с обекти - логическите стойности истина/лъжа, 
които имат свой съдържателен аспект.

Такива формални конструкции като "китайската стая" сами се ограничават в затворения свят на своя 
формален модел, а после претендират, че в реалния свят има някакви ограничения като в техния модел.

Според него "разбирането" и интелигентността са неизчислителни по принцип. 

Тази прословута неизчислимост е от същата категория - сами правим формален модел 
и после се правим на оригинални да констатираме, че е ограничен.

Ако представим поведението на един универсален компютър като генерация на безкрайна последователност от нули и единици;
после искаме да представим всевъзможните последователности от 0 и 1 с програми със дължина във битове,
която е по-малка от дължината на генерираната последователност;
тогава броят на всички възможни програми ще е по-малък от броя на всички възможни генерирани последователности.
Така ще има последователности, които няма да могат да се представят с програми 
(по-кратки и структурирани от простото цитиране на цялата генерирана последователност).

Какви толкова изводи за реалността или за интелекта могат да се направят от подобен елементарен математически извод,
ако го наречем откритие, че съществуват неизчислими обекти по принцип ?

преди 2 часа, NVJ написа:

Такива формални конструкции като "китайската стая" сами се ограничават в затворения свят на своя 
формален модел, а после претендират, че в реалния свят има някакви ограничения като в техния модел.

Струва ми се (или не само), че сякаш кръжиш около очевидното. Аналогията с "китайската стая" показва начина на действие на машината, който ти не отричаш да е такъв, лишен от съдържание/разбиране, което имаме ние. Но самата машина го няма и не виждам откъде би се взело, освен ако вярваме в приказките и историите, че може да се появи по някакво чудо от нещо съвсем неподобно. Не може, дори последното да е сложно като вселената. 

А и нали не става въпрос за ограниченията на "реалния свят", а за ограниченията на формалния модел, въпросният ИИ. 

преди 3 часа, NVJ написа:

Какви толкова изводи за реалността или за интелекта могат да се направят от подобен елементарен математически извод,
ако го наречем откритие, че съществуват неизчислими обекти по принцип ?

Да кажем, недоказуеми. Трънчето е в това, че - преди го споменах - има верни твърдения, които са недоказуеми, истини, които за човешкия ум са явни, но не могат да се постигнат с инструментите на формалната система, респективно от изчислителна машина. 

обаче как лъже изкуствения интелект а не  знаял как се прави гръцки огън

и какво прави натриевата основа в гръцкия огън
ChatGPT said:

Много добър въпрос! Натриевата основа (натриев хидроксид, NaOH), която се образува при реакцията на натрий с вода, вероятно играе няколко важни роли в гръцкия огън, макар че точната формула на тази смес е неизвестна.

Възможни роли на NaOH (натриевата основа) в гръцкия огън:

1. Поддържа реакцията екзотермична (отделя топлина):

• При образуването си NaOH отделя топлина, която подпомага запалването и поддържането на горенето.

2. Създава алкална среда:

• NaOH е силна основа и повишава рН на сместа. Това може да увеличи стабилността на някои съставки, например на смолите и битума, които горят по-лесно в алкална среда.

3. Реагира с вода и предотвратява гасенето на огъня:

• Възможно е NaOH да намалява гасещия ефект на водата около огъня, например като променя свойствата на водната повърхност и подпомага смесването на горивните вещества с водата.

4. Образува лепкава и устойчивa на вода смес:

• Алкалната среда може да помогне на смесите да останат лепкави и да се залепват по повърхности (като дърво или метал), което е характерно за гръцкия огън.

5. Може да взаимодейства с други химикали:

• NaOH може да реагира с други съставки, като сяра или битум, и да подобри горимостта и дълготрайността на огъня.

Кратко казано:

Натриевата основа в гръцкия огън вероятно подпомага запалването, поддържането на горенето и ефективността на огъня, особено във водна среда.

каква функция изпълнява сярната киселина в гръцкия огън
ChatGPT said:

Сярната киселина в състава на гръцкия огън играе ролята на силен корозивен агент и катализатор за химическите реакции, които водят до образуването на пламък и отделянето на топлина.

Гръцкият огън е древно запалително вещество, чиято точна формула не е напълно известна, но се смята, че включва смеси от масла (като смола, нефт или сяра) и киселини. Сярната киселина:

• Спомага за разлагането и реакциите на органичните съставки в сместа.

• Увеличава реактивността на веществата, което води до силно и продължително горене.

• Помага за адхезията на огъня върху повърхности, включително и върху вода, което прави гръцкия огън особено ефективен във военни условия.

Инак, сярната киселина е много силна киселина и окислител, което я прави идеална за поддържане на възпламеняване и унищожителен ефект.

Ако искаш, мога да ти дам повече исторически или химически подробности!

You said:
колко процента горе долу е в гръцкия огън
ChatGPT said:

Точният състав на гръцкия огън е исторически тайна и не е документиран с точност, но според най-разпространените хипотези и реконструкции:

Сярната киселина вероятно е била в относително малък процент — около 5–15% от сместа.

Причината е, че сярната киселина е силно реактивна и корозивна, така че малки количества са достатъчни, за да катализират и подпомогнат реакцията и горенето, без да разредяват или потискат горимите съставки като смола, нефт или сяра.

Основните компоненти на гръцкия огън обикновено са масла и смоли, които правят над 70–80% от сместа.

Разбира се, тази информация се основава на исторически изследвания и експерименти, тъй като оригиналната рецепта е изгубена.

Искаш ли да ти помогна с още информация за химията или историята на гръцкия огън?

абе всичко ще си каже :idea:
преди 17 часа, NVJ написа:

Но въобще възможно ли е да съществуват форма без съдържание или съдържание без форма ?

Ел. енергията какво е?  Приложи го към съзнанието и/или развита сетивност при творите и ще разбереш, защото в даден момент кучетата лаят по определени човешки същества или хъскат/съскат котките при положение, че някой им посяга. :) 

Вио-енергийното поле около човек все още не е изследвано. Някои го наричат ореол или аура. Въпросното чрез психични описания не може да предобие смисъл. Дори и из религиозните писания и/или догми не може да се дефинира, но съществува без форма и съдържание. Да, някои го наричат квантов процес, но до момента никой не знае "другата" частица къде е. => Това е по подобие на "скока" при електрон от една орбита в съседна и по същия наче се отделя или поглъща фотон. (Това доста грубо и до известна степен недостоверно поради моите ограничени знания, но считам че е с доволно приближение към ту вярното).  

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.