Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Чакрите - седемте основни енергиини центъра

Featured Replies

:offtopic_s:

Извинявам се за всеки случай, понеже и други хора четат - може да засегна някой. biggrin.gif

Не знам от къде черпиш знанията си за будизма. Будизма не е за откъснатост от нещата, не е за изолация от заобикалящия свят. Също така няма определен стил на обличане или хранене.

Това също не е вярно. От будистка гледна точка индивидуалността е само маска. Преходен феномен. Егото в просветлението напълно липсва.

Целта, методите и обясненията на двете учения са различни. От морална гледна точка имат много общо, от будистка гледна точка християнството е чудесно учение, но двете не мога да бъдат обединени в дълбочина. Такъв опит би означавал повърхностно познаване на двете учения. Буда не е искал будисти, искал е щастие за хората, затова когато хората са щастливи с ученията си и не навреждат на другите - всички буди също са щастливи.

Един въпрос - каква според теб е целта на християнството и къде е описана тя? Какви са методите за постигането и?

От това, което съм чел и е останало като учение, Христос не е познавал будизма. От будистка гледна точка Христос е бодхисатва, но трудно може да се съди за нивото му. Това което е останало от учението му - част е загубено, част е променено. А и той е имал твърде малко време да преподава.

Не пиша за да критикувам, пиша защото виждам че много хора имат неправилна информация за будизма. Надявам се поне за някои нещата да стават малко по-ясни.

Каква е тази твоя логика за извинение, че и други хора четяли - това да го разбирам ли като изповядване на една идея, че всеки, който чете нечии чужди постове, непременно е готов да се засегне от нещо в тях, каква е тази логика, Вало... не е ли на задръжки някакви... нечии...

Аз дали да не започвам или завършвам всеки мой пост с извинение просто ей така, че съществуват... по тази твоя логика, надявам се не будистка.

Изобщо не ми е до спорове, особено гледноточкови и изпълнени с акрофобичност...

Постът ти е изцяло показателен пример за нивото, до което се стига при будизма...

Защо ли си мислим, че щом сега ние се занимаваме с някакво учение, каквото и да било то, то само нам е дадено да го разбираме в дълбина..................................

защо ли отричаме правото на някой друг да вижда същината на едно учение, без дори да се налага да се застопорява в него...Може би изобщо не разбираме за какво иде реч... от нашата си гледна точка.

Будизмът ли те прави толкова вкоренен в едно единствено учение, немърдащ от него и на йота, статичен и застопорен, Вало, или е нещо друго... вероятно друго е, защото сам казваш - будизъм=толерантност... а аз ще добавя думата съчувствие, може би най-характерната за това учение. Това Съчувствие при Буда е продължено, Вало, в Разбирането/Знанието/Светлината на Гносиса в Христа.Ето какво имам предвид, но не очаквам разбиране непременно...

Не мога да се съглася за това, че Христос не е познавал будизма... Ти имаш предвид Исус, вероятно, Вало, не обърквай понятията в християнството, така ти издаваш собствената си незапознатост из основи, защото Христа е Началото на всички Начала и Буда се съдържа в Него, така както астралното тяло се съдържа в един цялостен Човек. Божестеваната Душа на Буда засиява в цялото си величие единствено в Христовото тяло...

А комуто е трябвало да предаде Христовия Дух и каквото е трябвало... Той го е сторил, въпреки всичките си ограничения в човешко тяло, уверявам те в това!

следва продължение за висшите чакри...

Редактирано от Maat (преглед на промените)

• Отговори 56
  • Прегледи 49,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Различни хора, различни гледни точки.

Не казвам, че будистката гледна точка е единствено правилна. Според мен е полезно да се знае кое е и кое не е будизъм.

Всеки има избор.

Нямам нищо против да ме смяташ за статичен, вкоренен и застопорен, причината да пиша е защото смятам че ученията не са едно. Защото имат различни възгледи, цели и методи. Пиша и защото виждам, че много хора имат неправилна представа за будизма. Разбира се, аз съм много начинаещ и доста мързелив, така че това което представям не винаги е убедително, но поне основните понятия знам.

Това не означава, че противопоставям нещата. Или че отхвърлям правото на всеки да има каквито си иска възгледи и вярвания. (Не бих приел само, ако възгледите на някой водят до негово щастие за сметка на страдания на другите. )

Пиша само когато нещо се представи за част от будизма а то всъщност не е. Другото са си лични мнения, нямащи претенции за нищо повече от това.

Най-добри пожелания и много, много любов за всички търсещи. И за всички намерили. И за всяко същество.

пп

колкото до извиненията, ако съм засегнал някой се извинявам, ако не съм - ами не се извинявам. :-)

Вало, ти си един прекрасен човек!

Ще станеш истински будист, когато наистина го проумееш.

Тогава ще видиш, че няма за какво да се извиняваш.

Защото красотата не носи вина за своето съществуване, а носи само радост на окото...

Вало, ти си един прекрасен човек!

Ще станеш истински будист, когато наистина го проумееш.

Тогава ще видиш, че няма за какво да се извиняваш.

Защото красотата не носи вина за своето съществуване, а носи само радост на окото...

Благодаря Maat, и аз те харесвам.

Но понеже се случва думите и делата ми да засягат хората, според мен е редно да се извинявам понякога.

Ами да, почти след всеки мой пост откривам, че говоря глупости и ми идва да се извиня, а после се сещам за всички глупости и дивотии, който съм изговорил и решавам, че една повече, една по-малко вече не е от особено значение :wors:

С много обич, междувпрочем :-)

Ами да, почти след всеки мой пост откривам, че говоря глупости и ми идва да се извиня, а после се сещам за всички глупости и дивотии, който съм изговорил и решавам, че една повече, една по-малко вече не е от особено значение :P

С много обич, междувпрочем :-)

Хахахахах :speak: Е, това ми дойде като освежителен душ рано сутрин!!!

Я, да се присъединя към всеобщата еуфория възцарила се в последните постове на темата и да кажа колко се радвам да открия такива прекрасни хора в тоя форум! :speak:

Редактирано от Idan (преглед на промените)

Десета чакра

Този център е свързан с мъжкият/женският баланс в Аз-а, като тук вече говорим за един мултиизмерен Аз, който е прескочил бариерата на личността.

На цвят чакрата е перлено бяла.

Когато този център е отворен, ново и непознато проявление на здравето и просперитета нахлува във всичките ни тела.

При процеса на Възнесение на Съзнанието този център заема мястото на Първа чакра в основата на гръбначния стълб и неговите качества заместват изцяло тези на Коренната чакра.

Десета чакра е вход към Галактическото ниво, тя ни отнема от нашето човешко ниво, свързва ни с Галактическото ядро, където цялото човечество е едно единствено същество и ни дава възможността отново да се свържем с планетата Земя, този път като нейни защитници и лечители.

Това е част от естествената Дхарма на всеки - да участва не само като обект на Хармонията, но и да се грижи за тази Хармония, да бъде активна част от нея.

Тук може да откриете дълбоките определения на своите отговорности.

Единадесета чакра.

Този център ни свързва с енергиите на Новата епоха.

Това е чакрата на Свободата.

Розово-оранжева на цвят.

Позволява ни да обработим много стари и дълбоки травми в кармично отношение.

Идва на мястото на Половия център - Втора чакра.

От тук можем да черпим и да насочваме енергии за лечение на други същества от Светлина или планетата Земя.

Дванадесета чакра

Това е центърът на Христовото съзнание, на еволюционния потенциал.

Тази енергия ни обединява с всички останали енергии в една.

Искрящо златна на цвят.

Мъдрост, доверие и сила.

Когато този център се отвори, същността ни е пронизана от интензивно чувство на Безусловна Любов, релаксираност, вътрешна мъдрост, спокойствие, независимо в каква ситуация се намираме.

От тази чакра изпитваме необходимост да споделяме обич, да се свържем с цялата Вселена.

Ми това за осма - дванайста чакра са Ню-ейдж измишльотини от комерсиалисти, подочули нещо за Трансформацията, търгуващи със сянката на Истината. Но наивници - бол, а немощни в позата на Понтифекси - валяло :wow:

Мисля, че само добронамереността не винаги е достатъчна.

Понякога нараняваме другите, без да разберем.

Вече не търся причините в другите, защото знам че са в мен.

Затова и понякога (когато се сетя) се извинявам.

Ако, избягвайки да вършите каквото и да било, вие създавате неудобства на обкръжаващите, то това изобщо не влошава кармата ви.

Ра Хари - "Ръководство на начинаещия медитиращ" biggrin.gif

Вало,няма начин да избегнеш взаимодействие с другите и последствията от това...Дори хранейки се,ние въздействаме на нещата,а какво остава за разговорите ни с други хора...Така че давай по-смело cool.gif

Причината според мен е че в добронамереността ми често е скрито нещо егоистично.

Дори когато съм искрен и добронамерен - пак може да нараня някого, защото имаме различни идеи и възприемане на ситуацията.

Най-добронамерено споря. biggrin.gif

...

Вало,няма начин да избегнеш взаимодействие с другите и последствията от това...Дори хранейки се,ние въздействаме на нещата,а какво остава за разговорите ни с други хора...Така че давай по-смело cool.gif

biggrin.gif Е, не драматизирам. Танцувам и настъпвам хората понякога, опитвам се да се уча в танца.

Засега няма много успехи. biggrin.gifbiggrin.gif

Ми това за осма - дванайста чакра са Ню-ейдж измишльотини от комерсиалисти, подочули нещо за Трансформацията, търгуващи със сянката на Истината. Но наивници - бол, а немощни в позата на Понтифекси - валяло :rolleyes:

Броят на чакрите не се ограничава нито до седем, нито до колкото и да било.По същество чакрите са енергиини центрове, при индусите се приема че са седем, североамериканските индианци говорят за пет и тн., но ако вземем под внимание и по-малките братчета на чакрите, надите, броят на тези енергиини центрове, обобщаващо наименувани чакри става неизброим.

Всеки един е така, някои сме с двойно его :whist:

В будизма става ли дума за такива... допълнителни чакри?

В будизма се работи с пет центъра, но това е нещо за което нямам достатъчно информация, нито личен опит и затова не мога да кажа повече.

Двойното его е добре, това е основа за двойно просветление. biggrin.gifbiggrin.gif

Ми това за осма - дванайста чакра са Ню-ейдж измишльотини от комерсиалисти, подочули нещо за Трансформацията, търгуващи със сянката на Истината. Но наивници - бол, а немощни в позата на Понтифекси - валяло :whist:

Не знам чии "измишльотини" са, намерих тази информация случайно (като свърша ще посоча източника), останах доста заинтригувана, докато четях, стори ми се някак много познато всичко това, за което се говори там и ми се прииска да го споделя тук, все на някого може и да е интересна материята и да е от полза...

А освен загуба на време, друго не спечелих...

Валентинус, защо намесваш търговията, не разбрах и с каква сянка на истината казваш, че търгували тези Ню ейдж, ти какво препоръчваш - със самата Светлина на Истината ли да се търгува?... Та как, казваш, се котира тя...

---

Вало, мисля, че ако човек е искрен в постъпките си и думите си, дори да засегне някого, то това не е негов проблем.

Стефан това казва в поста си - ако си искрен, то ти си чист... тогава защо да изпитваш необходимост да се извиняваш... за чистотата си ли?

Танцувай... никой, подвластен на музиката в душата си не е безразличен към танца...

---

Инфи, не зная и аз дали е истина, не мога да кажа... но виждам красота, а красотата обичам да я споделям, пък всекиму според рецепторите... както се казва... biggrin.gif .

---

Та да си продължа, което съм решила да довърша...

ТРИНАДЕСЕТА ЧАКРА

ЧАКРАТА НА ИЗОБИЛИЕТО

Този център е на проявеното изобилие.

Меко виолетово-розово сияние.

Позиционира се в сърдечната чакра и придобива огромен размер, ако осъзнаем Просветлението.

Тук е Тронът на Христовото съзнание, както и връзката и едновременното преживяване на опита на всички останали същества, осъзнали своята принадлежност към това съзнание.

Когато този център е активиран, придобиваме способността автоматично да пречистим, активираме и отворим сърдечната чакра на тези, които са до нас. Тук Аз и Вселена е Едно.

Реалността на 4-то измерение е ИЗОБИЛИЕ - Всичко от Всичко за Всеки.

Недостатъчността и борбата е реалността на 3-то измерение. Ограничението там води до страх и надпревара, да имаш и да нямаш. На този етап съществува страхотна съпротива от колективния подсъзнателен ум да се откаже от вибрациите на страха и недостига, като пречи на пълното проявление на изобилието.

Ние можем да работим с тази чакра и да помогнем и на други да проявяват изобилието в живота си.

Броят на чакрите не се ограничава нито до седем, нито до колкото и да било.По същество чакрите са енергиини центрове, при индусите се приема че са седем, североамериканските индианци говорят за пет и тн., но ако вземем под внимание и по-малките братчета на чакрите, надите, броят на тези енергиини центрове, обобщаващо наименувани чакри става неизброим.

Съгласен. Правилно е да ги наричаме седем основни струпвания от чакри и доста повече второстепенни /нади/.

Чакрите са финоматериални, като във вибрационната скала са между етерното /жизненото/ и астралното тяло. На грубоматериалното ниво на възприятие се забелязват като микроскопични мъгливи сфероиди.

Предполагам, че източника на Маат има предвид слух за съществуване на чакрови струпвания и в липиката.

Ако е така, но трябва веднага да се отчете, че само седми слой е активен при нас /и е естествено свързан със законите и реалностите на седма сфера, в която се осъзнаваме сега/ - така че другите слоеве и съответните им тела и чакрови системи са само потенциална, неосъществена в момента възможност. Активирането на шестия слой на липиката със съответната и чакрова система /същевременно загасване на седма сфера - това, което толкова плаши Маат/ е сложен процес, който се осъществява в мистерийните трансфигуристки школи.

Съгласен. Правилно е да ги наричаме седем основни струпвания от чакри и доста повече второстепенни /нади/.

Чакрите са финоматериални, като във вибрационната скала са между етерното /жизненото/ и астралното тяло. На грубоматериалното ниво на възприятие се забелязват като микроскопични мъгливи сфероиди.

Предполагам, че източника на Маат има предвид слух за съществуване на чакрови струпвания и в липиката.

Ако е така, но трябва веднага да се отчете, че само седми слой е активен при нас /и е естествено свързан със законите и реалностите на седма сфера, в която се осъзнаваме сега/ - така че другите слоеве и съответните им тела и чакрови системи са само потенциална, неосъществена в момента възможност. Активирането на шестия слой на липиката със съответната и чакрова система /същевременно загасване на седма сфера - това, което толкова плаши Маат/ е сложен процес, който се осъществява в мистерийните трансфигуристки школи.

Никакви школи и не знам си какви си секти с помпозни имена не го правят.

Това го прави самият човек!

Човек сам стига до Бога вътре в себе си!

Сам самичък! И в това е неговото величие!

А мен лично, Valentinus, нищо не може да ме изплаши. И ти знаеш много добре това... Нещо против?

Напоследък ми се случват доста напрягащи нещица.

Едно от тях е следенето на развитието на този форум.

Мисля, че съвсем скоро ще спра и да почитвам.

Бие към грозно и със съгурност няма да е независимо от абсолютната добронамереност и отвореност на витаещите наоколо души.

Чакрите ни са свързани с финоматериалната дейност на ендокринни жлези. Дори да допуснем подобни енергийни фокуси в липиката, едва ли бихме могли да ги наречем така.

Нямам предвид настоящата тема, а форумът (религия, мистика и езотерика), в който реалното значение на съставните термини не се забелязва - като въздействие, насоченост, прояви. Явно и аз ставам по-чувствителен към човековостта и към самовтълпяването на хората за наличие у тях на култивирана човечност.

Грозно е да се говори за качества, които не познаваме, още по-малко обладаваме.

Любовта и сродните и не са плодове на човешки градежи (о, илюзия), а на преоткриване и живеене на първочовешката изначална единност-общност. И как, разбрали чрез нашата акедимична всекомпетентност това, можем да продължим да си мислим, че хранейки съзнанието си на индивидуалицазия и диференциация ще съградим един храм на Санктус Спиритус? Този и храм е вечен и всесъществуващ, а ние в търсенето му го дообграждаме с тление. Докога ще продължава това пропадане? Как проповядвайки Бог в нас ние продължаваме да храним онзи, който трябваше да намалява - недостойният за развързване на обуща. За голямо съжаление е, че човешкото съзнание скоро ще има нужда от форсирано изчистване от самото себе си и тази нужда ще се прояви и на ниво "свят на явленията". Нека повече хора се спасят от тези идващи събития чрез доближаването си до Еклезия! Пътят навътре как да бъде изявяван чрез изцяло външни търсения? Някъде всички много се бъркаме, някъде всички много грешим и дано Истинската светлина да ни води, защото нейните носители в този свят са много, а ние сме забравили, че Тя не е от този свят!

И Маат, обичаш тълкуванията на имената, беше споменато и това, твоето потребителско - потърси тракийския му корен, за да разбереш истинската му дълбочина. Естествено, формалното разбиране на някакво значение не би придало съответните качества и заряд, нито пък би било от същинска полза за вървенето по Пътя, освен ако той в момента не се припознава като едно информационно трупане.

Който, обаче, е тръгнал да покорява върхове из планината... няма да мъкне със себе си много багаж в тежест.

Желая ви по-малко високомерие!

Поздрави!

Редактирано от венци (преглед на промените)

Напоследък ми се случват доста напрягащи нещица.

Едно от тях е следенето на развитието на този форум.

Мисля, че съвсем скоро ще спра и да почитвам.

Бие към грозно и със съгурност няма да е независимо от абсолютната добронамереност и отвореност на витаещите наоколо души.

Чакрите ни са свързани с финоматериалната дейност на жлези. Дори да допуснем подобни енергийни фокуси в липиката, едва ли бихме могли да ги наречем така.

Желая ви по-малко високомерие!

Поздрави!

Точно така - както отбелязах и по-горе, наричат се центрове, дори и това не е много правилно понятие, но според възможностите на човека за представа...

Не зная дали е проява на високомерие това да публикувам нещо, което ми е харесало, за да могат повече хора да стигнат до него, поне на теория... но не е задължително за всеки... в никакъв случай...

Докосването на човека до подобни знания е удоволствие висша степен.

И не мога да проумея защо се опитват да ме спират... да го поднасям на който иска да чете... съвсем безплатно...

И венци, не ме учи ти за тракийски символики и корени... мен, в чиято кръв цяла Тракия е сбрана.

Никой не те спира, пиши, интересно е...

Благодаря, Инфи, за проявения интерес и за подкрепата.

Разбира се, че никой и нищо не може да спре някой, който е решил да прави нещо, каквото и да било то, ама истински е решил да го прави.

ЗА ТАКИВА КАТО ТЕБ...

ЧЕТИРИНАДЕСЕТА ЧАКРА

Божественият план.

Този център влиза в гърлото - позиционира се на мястото на пета чакра.

На цвят тъмносин-индигов.

Когато тази чакра работи в хармония, всички психични духовни способности са достъпни за нас. Ние се отваряме като канали за лечение и сме надарени с възможността да помагаме на другите в духовния и менталния план. Чрез този център придобиваме способността да бъдем в контакт със Създанията от Светлина, Възнесените Учители и Архангелите.

Този център е свързан и с пълното осъзнаване на нашите вътрешни сили и способности, с тотално изчезване на всяко колебание.

Когато човечеството премине отвъд полярността, потенциалът, който е заключен тук, ще бъде достъпен за всички.

Потенциалът да проявяваме.

Чрез интеграцията на 14-та чакра в нашата система ние можем да повлияем решетките на съзнание на Земята.

ПЕТНАДЕСЕТА ЧАКРА

Връзка с Монадата.

Позиционира се в Третото Око.

Кристално златно-бяла.

Директно ни фокусира върху Божествения план и никакво отклонение от него не е възможно.

Прави нашите мисли чисти и с невъобразимо висока вибрация.

Единство със Създателя.

Сливане на нивата на Съ-Създателите и Създателя (Бог, ако желаете).

От тук можем да променяме карма (всички външни обстоятелства и събития) и да се фокусираме по-дълбоко в нашата дхарма (вътрешния път).

Активирането на този център представлява и края на индивидуалното възприемане и началото на колективната сила, сливането на еднородните енергийни полета. Тя ни напомня, че процесите на еволюция са безкрайни.

ШЕСТНАДЕСЕТА ЧАКРА

ВЪЗНЕСЕНИЕ

Вселенско Същество. Бяло и виолетово.

Когато този център влезе в коронната чакра, ние напълно се сливаме с нашата Душа и Висш Аз.

Започваме да получаваме директно напътствия от Съществото си от Светлина.

Начало на петото измерение. Пълна осъзнатост на многоизмерната същност на човечеството.

Лечение на бездната между това, което Е и това, което МОЖЕ ДА БЪДЕ.

Визия за Единството на човечеството.

Сливане с галактическото ядро.

Способност да се влияе на масовото съзнание.

Най-високото ниво, достигнато за момента от хората.

НАВЛИЗАНЕ В ДУХОВНИТЕ ИЗМЕРЕНИЯ И ОТВЪД

Само с по няколко думи представяне на центровете (терминът "чакра" тук е напълно несъвместим):

СЕДЕМНАДЕСЕТИ ЦЕНТЪР - платинен на цвят. Свързан с изследване на Духовните измерения.

ОСЕМНАДЕСЕТИ ЦЕНТЪР - комбинация от платина и магента. Изследване на Неизразимия Източник и навлизане в нивото на Създателя.

ДЕВЕТНАДЕСЕТИ ЦЕНТЪР - дълбоко златно с проблясъци на всички останали центрове. Използване на Мъдростта и Силата на Единствения.

Лично на мен тук - в тези измерения, ми правят впечатление две неща - първото е троичността. Аз я свързвам с достигане висшите полета на Отца и Сина и Св. Дух.

17 сумирано до единично число прави 8 - числото на Светата Дева, числото на Светия Дух, 18 е числото на Христовия Дух - 1+8=9. Девятката е числото на Христа...(обърната 6-ца).

А 19 сборувано до едноцифрено число прави 1-ца. Единица... Единствения Отец.

Е, желая на всички достигане!

Има и още две чакри - най-ниско отстоящите - тази при стъпалата, считана като част от коренната чакра и тази под нея - Звездата на Земята.

За тях и гореизброените центрове съм ползвала този източник:

http://www.shamballa-bg.net/centers.htm

Всичко най-добро на всички!

С обич:

Силвия

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.