Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво би Ви накарало да напуснете България ?

Featured Replies

Май въпроса трябва да е..... остана ли нещо... което да ви накара да не напускате България....

Както се казва обичам страната България ... мразя държавата :)

Да, добре си го казал, затова ще си позволя да те цитирам! ;)

Да, по принцип човек и тук може да прогресира, стига да е умен, кадърен и най-вече достатъчно пробивен, което не винаги върви в тази комбинация... :)

Защо бих напуснала България ли?! - Освен баналните икономически условия, които не ми се нравят, мога просто да замина, за да сменя обстановката, да живея на спокойно място със сравнително добри хора; бих напуснала и поради лична причина - колкото и да звучи глупаво /знам, че не е решението/ - за да избягам от някого, от нещо, което за момента не мога да превъзмогна... :wors:

• Отговори 444
  • Прегледи 95,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Ами ако има някаква война като в Ирак,това ме би накарало.Сега тези американци като ще си правят бази тук,незнам каква лесна мишена ще сме :)

Мен пък почти нищо не може да ме накара да напусна България може да съм твърдоглав но съм решителен,мисля че времето на старите лисици изтича то дали са в парламента или по предприятията няма значение те просто си отиват макар да си мислят че са вечни и ще продължават с тази антибългарщина времето им отлита ако мога така да го опиша и за това седя да се боря до край!! Може да не изглежда мъдро моята постъпка,някой от вас мислил лие че ако тези хора които все още сме в Бг бяхме напуснали и след това какво може би може да се случи! Например :Циганите да завземат парламента и да вземат да разделят Бг на афтономни части или де да знам кво си! Може много примери да се дадат но аз оставам дори да има гражданска война или няква друга защото това земята дадена ни от нашите пра пра родители,земя която някой съседни държави все още си точат зъбите за нея,земя с голямо богатство на растителност,вода и други неща полезни на човечеството!! Какво като нямаме петрол,дизеловите автомобили могат да работят и със олио без значение какво на вид е . Имаме много хубави гори и природни забележителности на които трудно би се задоволило окото ,море макар малко усакатено от някой безумни селски келеши който строят направо на плажа,минерални води и кво ли не !! Не всичко за България седи в нета а седи в природата и тя трябва да се види "препоръчвам го на всички" Винаги е забавно когато си сред природата с приятели, познати и непознати много чужденци ни завиждат за нея но не отричам че няма и извън Бг други хубави неща които тря да се видат но не биха ме накарали да напусна България и Българското наздраве :)

За да се преместя от България обстоятелствата трябва да ме принудят да го направя. Имам голямо желание да посетя много държави с различни култури, но не и за постоянно. Най-малкото защото българският език ще ми липсва.

Аз лично не бих напуснал.Живях 2 години в Гърция,и ако някой си мисли ,че е лесно зад граница да иде да се пробва. Но ако нещата продължавт да се развиват по същят начин,а именно:да преливаме от пусто в празно,ще предпочета да се изнесем със семейството ми,за да не мислим,поне как ще си купим хляб и платим тока.

Когато имаш желание, амбиция и подкрепа винаги можеш да се развиеш и тук в бг. В България има възможности, но за съжаление трябва наистина да си упорит и постоянен. Който иска да коси ливади в САЩ или да бере гъби в Афганистан да заминава аз оставам. Тук е семейството си, с което не бих се разделила, за някаква псевдоидилия зад граница. Прави бяха, да кажат някои над мен, че в чужбина също не е лесно ако си мислите, че ще ви посрещнат там с цветя и рози жестоко се лъжете. Там също трябва да се трудите...няма кътче на тази планета където да раздават пари в чували срещу усмивка. В крайна сметка всеки си решава сам за себе си и никой не ви пречи да опитате обаче ми писна да чете за "слънчевата чужбина" и тъпата ни държава...Недейте така да идеализирате живота зад граница един от поредните български митове :rolleyes:

Ами в България няма много работа за си4ки.Аз нямам ни6то против излизането в 4ужбина,за6тотокогато няма6 пари за изхрана,а там ти предлагат пове4е вазможности....но ина4е дори и да си в 4ужбина това не озна4ава 4е не си българин и не мисли6 за родината.....се пак както баба чето ми казва...Домът е там,където е сърцето. :wors:

Ами отговора е прост. Масата споделящи това мнение, просто никога не са били в чужбина да работят. Казвам и наблягам на "да работят", защото това е основното, с което всеки нормален човек се занимава под една или друга форма. Едно е да отидеш на екскурзийка за 1-2 седмици, да обикилиш най-приказните места в няколко водещи европейски държава, да се насладиш на културата, архитектурата и всичко останало, а съвсем друго е да отидеш в тези държави сам и да започнеш да си търсиш работа като обикновен работник, чиновник или каквото и да било. Тогава вече изникват и неодозирани за масата хора "нещица", с които иначе никога и никъде не би се сблъскал.

Езиковата бариера стои на първо място. Колкото и да си добър, тя винаги си остава. Следват социалната среда, която просто няма да я имаш там. Колкото и години да живееш някъде, никога няма да имаш социалната среда, която си изградил тук. Ти винаги си оставаш чужденец.

Хората те гладат по различен начин. Заплащането на много места не е равно на заплащането на местните и т.н. и т.н.

Естествено, че всяко начало е трудно. Доста от хората успяват да се уредят някак, но как точно е загадка за повечето от нас. Друга, може би по-голяма част живеят там, някъде там просто, за да са там. Не обръщат внимание на начина си на живот и се гордеят, че косят ливади и мият чинии. Живота им минава в дупка. Е да, не мислят за хляба, но повярвайте ме и за много други работи не мислят. Скапват си живота за 10-20 година и селд това са някакви развалини. Морално, психически и физически изтощени со краен предел.

Да не говорим, ако имаш дете (казвам едно, защото ако са 2 става страшно) и искаш да го пратиш в колеж, да не говорим за университет. Почти ще ти бъде непосилно и невъзможно да го издържаш. Ако децата са 2 и не си някои генйчета, за да спечелят стипендии... просто забрави. А нали в края на краищата за това живеем. За да създадем и отгледаме поколени.

Малко хора отчитат този факт и преимуществото, че тук почти всеки може да се изучи.

Та същите тези хора се подлагат на какви ли не мизерии в името на този живот в чужбина. Е да. Човека е така устроен.

Иначе е интересно, какви митове и легенди се носят за хората, които живеят "на запад". Те си разтягат лукуми, ние им вярваме.

Мен ако питате ги е срам да си признаят как точно живеят. Пак казвам, естествено, че има и изключения.

Могат да се засегнат още много теми. Включително и здравната, която не си мислете, че е перфектна, където и да било.

Виждал съм ги как в стая с 2 легла спят 4 човека и се редуват през ден да спят на леглата, а другите на земята. (примери мога да дам десетки) Същите тези идвайки си тук в България разправят, че си живечт чудесно и всичко им е равно и право. И точно те плюят родината си без да се замислят. Същите хора връщайки се там разправят на местното население колко гадно е БГ, колко сме зле, колко лошо е всичко, престъпност и всичко останало. Точно за това и повече чужденци гледат на нас като на хора втора ръка. Отпадък едва ли не.

Е, аз не мисля, че сме такива!

Когато имаш желание, амбиция и подкрепа винаги можеш да се развиеш и тук в бг. В България има възможности, но за съжаление трябва наистина да си упорит и постоянен. Който иска да коси ливади в САЩ или да бере гъби в Афганистан да заминава аз оставам. Тук е семейството си, с което не бих се разделила, за някаква псевдоидилия зад граница. Прави бяха, да кажат някои над мен, че в чужбина също не е лесно ако си мислите, че ще ви посрещнат там с цветя и рози жестоко се лъжете. Там също трябва да се трудите...няма кътче на тази планета където да раздават пари в чували срещу усмивка. В крайна сметка всеки си решава сам за себе си и никой не ви пречи да опитате обаче ми писна да чете за "слънчевата чужбина" и тъпата ни държава...Недейте така да идеализирате живота зад граница един от поредните български митове :nono:

:handshake::super::go ahead::yanim::clap:

Ами в България няма много работа за си4ки.Аз нямам ни6то против излизането в 4ужбина,за6тотокогато няма6 пари за изхрана,а там ти предлагат пове4е вазможности....но ина4е дори и да си в 4ужбина това не озна4ава 4е не си българин и не мисли6 за родината.....се пак както баба чето ми казва...Домът е там,където е сърцето. :)

В България има повече работа, отколкото желаещи да я вършат. В това съм абсолютно убедена.

безпаричието и невъзможността човек да покаже своя талант...

Така е защото само богатите могат да се занимават с изкуство...за изкуството се иска пари...дори и в старо време известни композитори са умирали в нищета или пък най-великите художници са умирали в нищета...като си представя колко скъпо излиза да нарисуваш една катрина камоли да я сложиш в рамка...примери много...

А Колко бездарни хора показват уж таланта си, а в действинтелно истински талантливите нямат равния шанс да покажат дарбата им дадена от Бога...пак поради липсата на достатъчно финанси...Що ли певците заминават в чужбина или творците или спортистите защо ли?!?!

Ами в България няма много работа за си4ки.Аз нямам ни6то против излизането в 4ужбина,за6тотокогато няма6 пари за изхрана,а там ти предлагат пове4е вазможности....но ина4е дори и да си в 4ужбина това не озна4ава 4е не си българин и не мисли6 за родината.....се пак както баба чето ми казва...Домът е там,където е сърцето. :P

Бе не е проблема в Липсата на работа в БГ, или поне не е само в това...Нископлатена е работата тук....а нямаш ли квалификация, образование и умения все едно не си живо същество...

Там има възможност за много работа и много повече пари в сравнение с тук, но дали са достатъчни за там достатъчни са ДА за храна и дрехи, за да преживяваш, което тук с една минимална заплата не е възможно просто...А не знам как пенсионерите с тези мижави пенсии изкарват- унизително е това!!!

Недейте така да идеализирате живота зад граница един от поредните български митове ;)

Не знам дали някой идеализира живота зад граница, но понякога е повече от унизително да живееш в БГ...споменах защо по-горе в поста си...

Права си за това, че не бива да се мисли, че там ни чакат да ни дададт на тепсия нещо....

Не знам дали някой идеализира живота зад граница, но понякога е повече от унизително да живееш в БГ...споменах защо по-горе в поста си...

Права си за това, че не бива да се мисли, че там ни чакат да ни дададт на тепсия нещо....

Мислиш, че като емигрант ще бъдеш приета с отворени обятия навсякъде, и че няма да те унизяват другъде???

За мен пък е унизително да работя по 16ч на ден като бера ягоди, портокали и т.н ако ще милиони да ми дават ей това ми е унизително на мен...То след такъв работен ден няма и да ми пука за униженията само ще гледам да се свлека някъде...

Мислиш, че като емигрант ще бъдеш приета с отворени обятия навсякъде, и че няма да те унизяват другъде???

За мен пък е унизително да работя по 16ч на ден като бера ягоди, портокали и т.н ако ще милиони да ми дават ей това ми е унизително на мен...То след такъв работен ден няма и да ми пука за униженията само ще гледам да се свлека някъде...

Не, мила не мисля, че ще бъда приета ...аз точно това писах, че няма да сме приети с отворени обятия...

Бе то в собствената си държава не сме приети камоли в чужда изобщо не си въобразявам даже...

То това за брането го остави настрана...имам познати които бяха в Германия и миеха чинии...ама как ги миели само - с миялна машина...!!!Тук така ли мием?!?Не ми се вярва...

Права няма никъде или връзки тук в БГ или пак блъскаш като навсякъде...

Другото, което е едно е да бъхташ цял ден за 200 лева за месец, друго е да бъхташ за 1000 долара примерно...

Пък и то що само за бъхтане говорим, ами интелектуалния труд според теб дали в БГ се заплаща по достойнство?!?!

Не, мила не мисля, че ще бъда приета ...аз точно това писах, че няма да сме приети с отворени обятия...

Бе то в собствената си държава не сме приети камоли в чужда изобщо не си въобразявам даже...

То това за брането го остави настрана...имам познати които бяха в Германия и миеха чинии...ама как ги миели само - с миялна машина...!!!Тук така ли мием?!?Не ми се вярва...

Права няма никъде или връзки тук в БГ или пак блъскаш като навсякъде...

Другото, което е едно е да бъхташ цял ден за 200 лева за месец, друго е да бъхташ за 1000 долара примерно...

Пък и то що само за бъхтане говорим, ами интелектуалния труд според теб дали в БГ се заплаща по достойнство?!?!

Интелектуален труд???Че ако се занимаваш с интелектуален труд и тук можеш да се развиваш добре.., но трябва да си квалифициран, а за да го направиш пак трябват усилия и някой да е за теб.

Ще си говорим за познати ами да си говорим стринка ми бачкаше в Италия гледаше един старец...побъркваше я...човекът накрая се спомина обаче и плюя на парите...женицата му държаше оная работа в тоалетна докато се изхожда до там го мъкнеше :yanim: Да не става на въпрос, че с всичките и разходи накрая беше дори на минус....Имам един познат готвач работи в четиризвезден хотел тук в БГ взима по 900 кинта заплата без да му броя бакшишите в чужбина му дават малко повече ама човека стои тук...Защо? Защото работното време му изнася и не си струва за 500 кинта отгоре да си вгорчаваш живота...

Да обяснявам ли за бащата, който бацаше в Мароко?И накрая го обраха на границата...и си дойде по шушони...

Въобще примери мога да дам един милион....

Интелектуален труд???Че ако се занимаваш с интелектуален труд и тук можеш да се развиваш добре.., но трябва да си квалифициран, а за да го направиш пак трябват усилия и някой да е за теб.

Ще си говорим за познати ами да си говорим стринка ми бачкаше в Италия гледаше един старец...побъркваше я...човекът накрая се спомина обаче и плюя на парите...женицата му държаше оная работа в тоалетна докато се изхожда до там го мъкнеше :yanim: Да не става на въпрос, че с всичките и разходи накрая беше дори на минус....Имам един познат готвач работи в четиризвезден хотел тук в БГ взима по 900 кинта заплата без да му броя бакшишите в чужбина му дават малко повече ама човека стои тук...Защо? Защото работното време му изнася и не си струва за 500 кинта отгоре да си вгорчаваш живота...

Да обяснявам ли за бащата, който бацаше в Мароко?И накрая го обраха на границата...и си дойде по шушони...

Въобще примери мога да дам един милион....

Да, права си за интелектуалния труд...ама кога ли ще постигне човек нужната квалификация като и стаж ще искат след това...Пфу...

А за чужбина явно зависи от страната и от работата която се работи...Няма как да дадем определение или точно да кажем това е така онова е иначе...

Дано, пък както казват в университета да се търсят и в БГ повече специалисти или инженери...пък и всичко останало...

При първа възможност бих напуснал България. Просто тук всичко е под всякаква критика. Бих заминал за Германия =) но надали скоро ще стане

При първа възможност бих напуснал България. Просто тук всичко е под всякаква критика. Бих заминал за Германия =) но надали скоро ще стане

ОК, отивай батка в Германия да им бършеш мръсните кенефи и да им миеш разхлабените задници на тамошните, пък после ела да ми развяваш нацистки лозунги, заповядай! Щото в Германия нито е толкова хубаво, нито е толкова лесно - там трябва да пробиеш, да се установиш, да се утвърдиш в едно общество, белязано от консервативност и ксенофобия.

Ако ще ходиш да учиш там - хах, късмет ти желая, понеже или вашите трябва яко да цакат или ти трябва да работиш на 2-3 места за по 400евро. И де факто ти не учиш, а си скъсваш задника от работа. За сравнение - сестра ми е първа година студентка в Музикална Академия в столицата и живее в апартамент в центъра на града, учи, не работи и си прекарва страхотно в общи линии. В Германия къде ще живееш - в общежитие? Не забравяй, че в по-малкоте градове общежитията ги палят неонацистите. Знаеш как е, бате...

Публикувано изображение

ОК, отивай батка в Германия да им бършеш мръсните кенефи и да им миеш разхлабените задници на тамошните, пък после ела да ми развяваш нацистки лозунги, заповядай! Щото в Германия нито е толкова хубаво, нито е толкова лесно - там трябва да пробиеш, да се установиш, да се утвърдиш в едно общество, белязано от консервативност и ксенофобия.

Ако ще ходиш да учиш там - хах, късмет ти желая, понеже или вашите трябва яко да цакат или ти трябва да работиш на 2-3 места за по 400евро. И де факто ти не учиш, а си скъсваш задника от работа. За сравнение - сестра ми е първа година студентка в Музикална Академия в столицата и живее в апартамент в центъра на града, учи, не работи и си прекарва страхотно в общи линии. В Германия къде ще живееш - в общежитие? Не забравяй, че в по-малкоте градове общежитията ги палят неонацистите. Знаеш как е, бате...

Публикувано изображение

Барем не е като тука. Тука мангал до мангал, за икономика, министерства да не ти говоря. сам знаеш Публикувано изображение

Много ме изнерви твоя пост...ти бил ли си в Германия за да говориш такива глупости???Ти знаеш ли изобщо какво е положението там?Знаеш ли за каква чистота става на въпрос?

късмет ти желая, понеже или вашите трябва яко да цакат или ти трябва да работиш на 2-3 места за по 400евро

България е сред страните в ЕС, в които заплатите са най-ниски.

Мнозина смятаха, че с влизането в ЕС, ще се случи чудо и заплатите изведнъж ще нарастнат. България обаче все още е далече от условията на труд и заплащане в старите страни-членки. Официалните данни сочат, че заплащането в производствения сектор у нас е 1,39 евро на час, докато в старите страни-членки - 26 евро на час. Средната заплата у нас се движи в рамките между 325 и 355 лева.

сестра ми е първа година студентка в Музикална Академия в столицата и живее в апартамент в центъра на града, учи, не работи и си прекарва страхотно в общи линии.

А кой дава парички на сестра ти?

Сигурен съм,че има вече такъв отговор-"А какво би ме накарало,да остана тук ?"

Много ме изнерви твоя пост...ти бил ли си в Германия за да говориш такива глупости???Ти знаеш ли изобщо какво е положението там?Знаеш ли за каква чистота става на въпрос?

България е сред страните в ЕС, в които заплатите са най-ниски.

Мнозина смятаха, че с влизането в ЕС, ще се случи чудо и заплатите изведнъж ще нарастнат. България обаче все още е далече от условията на труд и заплащане в старите страни-членки. Официалните данни сочат, че заплащането в производствения сектор у нас е 1,39 евро на час, докато в старите страни-членки - 26 евро на час. Средната заплата у нас се движи в рамките между 325 и 355 лева.

А кой дава парички на сестра ти?

Отношението ти няма да го коментирам, не ме интересува дали изнервям или успокоявам, стига да казвам истината. Да, знам, че е чисто, но тази чистота германците я поддържат за себе си, не за теб и мен. Знам, че хората имат пари там - но те са техни и за тях, за нас са парите, които можем да изкараме в България. Те са ни бащиния. Аз не съм очаквал да стане чудо, но България трябва да се развива и ако всички млади хора си тръгнат от купона, за да бършат задника на баба Анне или на дядо Ханс, няма да има смисъл да има България изобщо. Мислила ли си за това? Или си мислиш, че германците само тебе чакат да ти оправят живота? Камъкът си тежи на мястото.

А на сестра ми парички й дават родителите ми. Същите тези родители, които не биха могли да я издържат в Германия. Или където и да е другаде извън България.

Барем не е като тука. Тука мангал до мангал, за икономика, министерства да не ти говоря. сам знаеш Публикувано изображение

Само дето в Германия на теб и на мен ще гледат като на цигани, нали? А политиката и икономиката в България и лошите им страни са шанс, не пречка!

Редактирано от trancemasha (преглед на промените)

Отношението ти няма да го коментирам, не ме интересува дали изнервям или успокоявам, стига да казвам истината. Да, знам, че е чисто, но тази чистота германците я поддържат за себе си, не за теб и мен. Знам, че хората имат пари там - но те са техни и за тях, за нас са парите, които можем да изкараме в България. Те са ни бащиния. Аз не съм очаквал да стане чудо, но България трябва да се развива и ако всички млади хора си тръгнат от купона, за да бършат задника на баба Анне или на дядо Ханс, няма да има смисъл да има България изобщо. Мислила ли си за това? Или си мислиш, че германците само тебе чакат да ти оправят живота? Камъкът си тежи на мястото.

А на сестра ми парички й дават родителите ми. Същите тези родители, които не биха могли да я издържат в Германия. Или където и да е другаде извън България.

Само дето в Германия на теб и на мен ще гледат като на цигани, нали? А политиката и икономиката в България и лошите им страни са шанс, не пречка!

Кой е казал че когато отидеш в чужда страна трябва да бършеш задника на някого си?

Аз съм в чужбина и никъде не ме гледат като циганка,напротив точно обратното!

кажи колко е заплатата на родителите ти и аз ще ти кажа на мойте за да направиме малко сравнение ако искаш!

И след това може да си говориме...

Ако пък нямаш желание да споделяш такава важна информация...здраве да е!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.