Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво би Ви накарало да напуснете България ?

Featured Replies

Пф, чак гнусно ми стана... като си говорим за унизителност, ще кажа само, че е много по-унизително млад, прав човек да стои без работа и да се вайка как няма да прави един-какво си и не се хваща на каква да е работа... и в същото време се оплаква как не може да си намери работа в тая скапана държава.

И аз имам роднини работещи в чужбина. На братовчедка ми от Русе от блока /само от нейния/ близо 200 (!) човека са се разбягали по чужбина, защото в Русе е страхотна безработица /поне така беше преди около 5-6 години, когато отпътуваха, но се съмнявам сега да е толкова по-добре/ . Но даааааааааааааааааа, вероятно, вероятно щеше да й е по-лесно да си седи на г*за и да се оплаква.

Много разглезени сме станали.

• Отговори 444
  • Прегледи 95,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Кой е казал че когато отидеш в чужда страна трябва да бършеш задника на някого си?

Аз съм в чужбина и никъде не ме гледат като циганка,напротив точно обратното!

кажи колко е заплатата на родителите ти и аз ще ти кажа на мойте за да направиме малко сравнение ако искаш!

И след това може да си говориме...

Ако пък нямаш желание да споделяш такава важна информация...здраве да е!

Ми виж сега, на българите се гледа с лошо око, ще ти разкажа за една случка с един приятел: Работи на строеж, оправя нещо лесно, което обаче не му влиза в задълженията и учудени, колегите му го питат откъде го знае това. Той отговаря, че в България всички мъже разбират от такива елементарни неща като завиване на крушка и пр., а те му казват: "Като си българин, 'що си бял?" и посочват някакъв ром, който проси отсреща. Това става в Испания.

Родителите ми взимат двамата общо 1500лв, а живеем в Бургас, който традиционно е сред най-скъпите градове в България. Освен това издържат сестра ми, плащат ми курсовете по история и английски и сметката за тока ни под 200 лв. в последните 2 години не е падала.

Здраве да е, ама не е съвсем!

В Испания също има цигани ако незнаеш....просто ми звучи неверятно факта,че испанците са го попитали точно това.Испанските цигани също са черни,мръсни,но за сметка на това никой не може да им каже дума.В предният ти пост беше написал че родителите ти взимат пари,който никъде в чужбина не могат да изкарат.Как ти звучи....че само баща ми взима да не казвам колко пъти по-голяма заплата от двамата ти родители?трябва да си промениш мнението за чужбина...Даваш примери,който някой ти е казал и доколко са верни никой не знае.

В Испания също има цигани ако незнаеш....просто ми звучи неверятно факта,че испанците са го попитали точно това.Испанските цигани също са черни,мръсни,но за сметка на това никой не може да им каже дума.В предният ти пост беше написал че родителите ти взимат пари,който никъде в чужбина не могат да изкарат.Как ти звучи....че само баща ми взима да не казвам колко пъти по-голяма заплата от двамата ти родители?трябва да си промениш мнението за чужбина...Даваш примери,който някой ти е казал и доколко са верни никой не знае.

Ами мойто момиче, ако с на баща си заплатата ще се хвалиш и обясняваш, направо отсега получаваш моя червен картон, най-малкото, че в предния си пост (който очевидно си чела тооооолкова внимателно) аз писах следното: Нашите не могат да издържат сестра ми, ако тя учи в чужбина. А за да публикувам в обществен форум даден пример, дадено мнение или дори даден виц, аз трябва да съм убеден в правилността и истинността му, затова не си позволявай по-нататъшни дискусии по автентичността на историята ми!

Пожелавам ти да пораснеш дотам, че да се хвалиш с твоята заплата, което определено ще е индикация за някакво развитие. На това ли те е научил животът в чужбина???

Ми виж сега, на българите се гледа с лошо око, ще ти разкажа за една случка с един приятел: Работи на строеж, оправя нещо лесно, което обаче не му влиза в задълженията и учудени, колегите му го питат откъде го знае това. Той отговаря, че в България всички мъже разбират от такива елементарни неща като завиване на крушка и пр., а те му казват: "Като си българин, 'що си бял?" и посочват някакъв ром, който проси отсреща. Това става в Испания.

...И то в Испания, където бъка от българи... ;) Е, не са на всеки метър, но все пак има доста.

Аз съм напълно съгласна с мнението, че животът в чужбина изобщо няма да е лесен за българин, особено ако не отива там с много пари, а се надява на припечели нещо... по-добре да не се занимава. Никъде не гледат с добро око на българи, някои непросветени хорица даже явно ни имат за цигани, както каза trancemasha.

Ако ще ходиш да учиш там - хах, късмет ти желая, понеже или вашите трябва яко да цакат или ти трябва да работиш на 2-3 места за по 400евро. И де факто ти не учиш, а си скъсваш задника от работа. За сравнение - сестра ми е първа година студентка в Музикална Академия в столицата и живее в апартамент в центъра на града, учи, не работи и си прекарва страхотно в общи линии. В Германия къде ще живееш - в общежитие? Не забравяй, че в по-малкоте градове общежитията ги палят неонацистите. Знаеш как е, бате...

Публикувано изображение

Евала на родителите ти! Дават всичко от себе си и правят и невъзможното за децата си. Аз ако съм на твое и на сестра ти на мястото, не само в краката им ще падам, ами и задниците им ще целувам от благодарност. От благодарност, че са успели да осигурят образование, живот и хубави студенски години. Нали те били най-хубавите / Това твърдение не го споделям/.

Дано само един ден не станете от онези лигавите, неблагодарни мекотели, който са свикнали да имат всичко на готово без да си мръднат пръста. Да чакат мама и тати да пратят парички за наема, за тока и водата, за храната, и .... а да и за дискотечките. :ph34r: Нали живот си живеем, докато мама и тати са живи, пък после дупе да ни е яко.

Единственото нещо, което може да ме накара да напусна България е по-добра финансова и професионална реализация. Намам предвид брането на портокали или ягоди, а квалифицирана работа. Което за мен, за момента е само мираж.

Мен какво ме накара да напусна България - образованието е "фиктивната" причина, но това си го мислим от много отдавна, просто съвпадна по време със завършването на гимназия. Надяваме се до 4-5 години да се е пооправило положението, та да се върнем

Всички тука пишете за пари но не това ме кара да напусна България.Ще я напусна заради мръсният въздух,защото вместо Култура имаме Слави Трифонов и биг брадър , вместо държавници имаме банда престъпници и най-лошото моите мили съграждани са доволни или не им пука .

Всички тука пишете за пари но не това ме кара да напусна България.Ще я напусна заради мръсният въздух,защото вместо Култура имаме Слави Трифонов и биг брадър , вместо държавници имаме банда престъпници и най-лошото моите мили съграждани са доволни или не им пука .

И коя ще е тази държава, в която масовата култура си няма свой Слави Трифонов, свой Азис и свой Биг Брадър?

Просто се чудя коя е тази високо интелигентна нация, която си няма простовати идоли и тв зрелища?

И в коя държава народът не е на мнение, че част от политиците са мафиоти и престъпници ( с изключение на диктаторските режими, където общественото мнение се спуска отгоре)?

Защо само финансовата страна разглежадате? Ами нашето здраве? Всички си плащаме здравните осигуровки, но когато ти се наложи да викнеш линейка какво става? Шофьорът на линейката вика чакайте още 15мин докато свърши мача, после като тръгнат спират, за да си купи сестрата цигари и когато простигнат ако си още жив се надявай в линейката да има животоспасяващата апаратура. Преди по-малко от година изгубих мой близък точно защото никой не му обърна внимание в спешното отделение. Почина в адски мъки, 4 часа се чуваха из цялата болница стоновето му, а те дори и не го сложиха на легло, защото нямали свободни.

А чувствате ли се сигурни и защитени в България? Всичките мафиоти са на свобода, а ти ако направиш опит да защитиш сам имуществото си веднага ще те тикнат в затвора, защото си наранил крадеца.

Е това всичко не успя да ме накара да напусна родината, но като видях ТОВА си казах какво по дяволите правя тука?

Не сме нормална държава, и това е положението - научени сме на мързел и мотаене - аз се правя, че работя, те се правят, че ми плащат...

И коя ще е тази държава, в която масовата култура си няма свой Слави Трифонов, свой Азис и свой Биг Брадър?

Просто се чудя коя е тази високо интелигентна нация, която си няма простовати идоли и тв зрелища?

И в коя държава народът не е на мнение, че част от политиците са мафиоти и престъпници ( с изключение на диктаторските режими, където общественото мнение се спуска отгоре)?

Става въпрос че Слави е на върха а не че го има.Става въпрос че не изпитваме нужда от ценосна култура че театрите едвам кретат, че българските писатели не се купуват,че цяло едно поколение не е ходило на Опера или симфоничен концерт и не изпитва нужда да отиде, а вече се питам дали изпитва нужда да е щастливо.

За да няма недоразомение аз обичам страната си но не и държавата.

жени или пари само това може да ме накара

Става въпрос че Слави е на върха а не че го има.Става въпрос че не изпитваме нужда от ценосна култура че театрите едвам кретат, че българските писатели не се купуват,че цяло едно поколение не е ходило на Опера или симфоничен концерт и не изпитва нужда да отиде, а вече се питам дали изпитва нужда да е щастливо.

За да няма недоразомение аз обичам страната си но не и държавата.

За Слави-не виждам нищо лошо в рейтинга му :ph34r: шоу като шоу.По кабеларките има къде по-лоши,и са също с висок рейтиг (като пример давам "Сигнално жълто")

какво от това,че театрите и оперите са непосещавани?Замислете се-какво са били те-средства за забавление-за избягване от действителността по времето,когато не е имало телевизия,видеофилми,интернет....

Тогава хората просто са нямали кой-знае какви забавления.и елитъ е ходел на опера или балет,или да слуша симфоничен оркерстър,а простолюдието еходело на театър,а по късно-на кино.

Сега-имаме всякакви други забавления.операта-да,чудесна е,особенно класиката,но..........изживяла си е времето.нека да не я превъзнаяме като "върха на културата"!Театърът-ами,че той е жив-даже миналата седмица ходих на театър,и какво от отва?Това прави ли ме "по-възвишен" или по-културен?-Не.просто нямах какво друго да правя.

Защо трябва да се изпитва нужда от подобни забавления?

Когато искаш-ходиш.Когато не искаш-не ходиш.Просто е.И няма защо да намесаме културата и ценностите.

За Слави-не виждам нищо лошо в рейтинга му :ph34r: шоу като шоу.По кабеларките има къде по-лоши,и са също с висок рейтиг (като пример давам "Сигнално жълто")

какво от това,че театрите и оперите са непосещавани?Замислете се-какво са били те-средства за забавление-за избягване от действителността по времето,когато не е имало телевизия,видеофилми,интернет....

Тогава хората просто са нямали кой-знае какви забавления.и елитъ е ходел на опера или балет,или да слуша симфоничен оркерстър,а простолюдието еходело на театър,а по късно-на кино.

Сега-имаме всякакви други забавления.операта-да,чудесна е,особенно класиката,но..........изживяла си е времето.нека да не я превъзнаяме като "върха на културата"!Театърът-ами,че той е жив-даже миналата седмица ходих на театър,и какво от отва?Това прави ли ме "по-възвишен" или по-културен?-Не.просто нямах какво друго да правя.

Защо трябва да се изпитва нужда от подобни забавления?

Когато искаш-ходиш.Когато не искаш-не ходиш.Просто е.И няма защо да намесаме културата и ценностите.

Извиняваи ама никъде не пиша за реитинг, пиша за култура за интелигентност и че няма от къде да се докоснеш до Мъдроста.

Ами като казваш

Става въпрос че Слави е на върха а не че го има

то много ясно ,че говориш за рейтингът му...

А колкото до "Мъдростта"-има там едни манастири в Тибет-там могат да ти я покажат-мъдростта с главно "М".А в ежедневието си,ние обикновенните люде,си откриваме своите малки мъдрости,и не търсим главните букви....Защото и в едно шоу има мъдрост-стига да имаш очи да я видиш......

Поздрави!

• 3 седмици по-късно...

Никога не бих напуснал България, макар, че има една крилата фраза от филмите за Бонд: "Никога не казвай никога"...

• 5 месеца по-късно...

Аз бих напуснал България поради много причини...иначе страната ни е много красива, но и задръстена! Това си е голата истина...

Аз не бих напуснал България.Каквото и да става-това е моята родина,моята родна страна и аз няма да я оставя Публикувано изображение

Бих напуснал страната , заради политиката , която се води срещу сънародниците .

Не може в една европейска държава /поне така се твърди/ , като България , заплатата на един средностатистически работник да е около 200 Евро ;) . За същата работа и при по-добри условия на работното място , същия работник ще взема в една истинска Европейска държава около 2 000 - 3 500 Евро . И то при равни условия на живот - Пример : литър бензин в Европа е 1 Евро и в България е на същата цена . ...

...Няма да продължавам , че ще отчая дори и тези , които се правят на много силни "родолюбци" .

По тази Тема може да се напише цял роман с всички прилежащи томове !

Който не вярва за състоянието на държава ни , може да пита Д-р Хаус кога ШЪ СЪ ОПРАЙ'М

Публикувано изображение

За това не пиша из такива Теми , защото .... ще кажа истината за България и начина на живот ! Изключително скептично съм настроен към Родината , като гледам как живеят хората по Големия Свят ! ... Ние сме на светлинни години от тях .

До скоро !

Единствено и само заради любов!!! Обичам страната си, обичам хората в нея, обичам близките си, обичам дори и компа си :P Обичам Аксел, Оставиме, Морфей, Инфинити, РАчна, Амбър, Драгозов, Стенли, Фифа, Сладката, Шефката, Почисти ме, Джакас, Бени и теб Обичам(!), Iz4jw и теб, Людмил, Кокомил, Пит, Бобсън, Йови, вие сте номер 1(!), Никфокс( благодаря ти за всичко! ), Кен, Ивсот( {P} ) , Би-бой...( все пак така си го превеждам на БГ), Backata (не знам как се произнася на BG), WarriorWithin7, Ромелчо, Марияне, Максимилияне, Здравко, Зори и всички вие, обичащи автомобилите и автомобилните спортове, но не запомнящ имената ви, Потребителче и всички вие търновчани и плевенчани ( включително ти Доки, със симпатичното магаренце ;) ) ...надявам се някой да не се обиди, защото обичам всички вас в Калдейта! Малеййййй! Ангелче, накъде без теб! Mамка му, мразя да сепенувам приоритетите си, особено, ако тия приоритети са одушевени :P Не споменах доста хора, но искам да знаят, че и тях ОБИЧАМ!

Редактирано от Кико (преглед на промените)

Някак нямам желание да чета цялата тема... За мен, по-правилният въпрос би бил, защо още сте ТУК? Какво, по дяволите, ви е спряло да си стегнете багажа за чужбина?

Аз бих си отговорил така - не знам език, близките ми, приятели, риск, тук имам покрив над главата и някаква сигурност (илюзорна)... , имам много неуредени неща все още. Ако не беше това, което изброих, заминавам някъде на часа, та ако ще с едно колело и малко пари кеш...

Съгласен съм с изброените от теб неща, които те спират. Мен освен това ме спира любовта към Родината и може би най-вече вярата в себе си! Това ще рече, че аз вярвам, че тук в България, мога да постигна най-доброто, на което съм способен! не ме упреквайте сега, защото говоря за себе си! Сигурен съм, че в чужбина не мога да разгърна потенциала си! Няма време ве хора! Не си заслужава заради някаква си мижава илюзия, да пчовам живота си отначало! Не си заслужава да оставям това, което съм постигнал, на ДПС, циганите и комунистите! Аз чисто и просто не бягам от проблемите. Мислите ли, че някъде там, на запад, няма да имате проблеми? Попитайте свои познати за това. Колко от тях са доволни, че работят като камериерки или детегледачки в Испания? Колко от тях са доволни, че берат портокали на майната си? Колко от тях са доволни, че са били 5 години в Гърция или Кипър? Колко от тях биха искали и да си помислят за чужбина въобще? Аз бих казал, че който се е върнал вднъж в БГ, не заминава никога пак за чужбина! Защо се заблуждавате така? Ами аз бих ви казал следното. Всеки пети в България живее отлично! Защо и вие не станете като него? Искате на хляба мекото? Ми тия, които искат това, обикновено са смятани за хора, втора ръка! Нали сте ербапи! Защо не постигнете всичко сами, а?

@Кико, не ме упреквай, че искам да замина и аз няма да ти се чудя защо искаш да останеш. Ако бях 15 години по-млад...

Ясно е, че не говорим да заминеш на запад и да миеш чинии... Това би било много глупаво. Нека поговорим за хората, които имат потенциал да се реализират. Колко от тях ще останат за 1/10 от парите, които ще получават в чужбина? По дяволите! За какъв вид мазохизъм говорим?... Аз знам от къде тръгвам и кой съм. Никога не бих го крил, нито бих се срамувал от това. Аз мисля, че човек трябва да живее там, където се чувства най-добре. Ако, както съм и аз, прекалено много неща те задържат тук, то стой си в България. Ако обаче имаш някакъв потенциал, млад си, знаеш език, кадърен си в нещо, не можеш да ме убедиш, че такъв един човек, на пук на всичко трябва да остане.

Приятел, прав си за много неща. не съм по-млад от теб, даже съм с година по-голям май, но ще ти призная, че точно днес говорих по тоя въпрос с един колега, който може да ми бъде баща. Казах му, че не ми пука за моето отношение към фирмата и по-точно, че работа винаги ще намеря, дори и в Кипър! Наистина, вземам средно 7 пъти по-малко от турските и босненски гастарбайтери в Австрия, но нека съпоставим 15 левовата бира там и максимум 2-3 левовата по нашите курорти! Нека съпоставим и нашите цени на сирене от 4.40 в момента, с над 20 левовото в Румъния! Къде да ходя? Нима си мислиш, че мен, 35 годишния инженер без опит, ще бъде приет някъде си? А нима си ислиш, че 23 или 25 годишния инженер без опит, ще бъде приет някъде си? Да, бях инженер на 25, сега съм на 35, но разлика никаква! Мислиш ли, че един 35 годишен инженер в БГ не се възнаграждава подобаващо, при положение, че от 25 работи по професията си? Аз не мисля! Мислиш ли, че един 35 годишен инженер в БГ със заплата 1000 лева примерно, ще зареже жена, деца, родители и ще замине някъде си? Не знам, каква чавка трябва да му е изпила акъла на тоя, за да рискува така! Всъщност знам. Жената омръзва, децата също и човек търси начин да се оттърве от тях . Би го направил и за по-малко пари, но това е друга тема. Знаеш ли. Аз съм несемеен на 35. Работя със семейни мъже на възраст около 30-те. Знам тяхното мислене. То се различава малко от моето. Те лаят, но не хапят! Което ще рече, че докато не ги изгонят от работа, ще бъдат съвестни работници заради семейството си! Според теб, къде ще бягат тия хора? Кой ходи да бере портокали и да мие чиниии? Кой ходи да продава в книжарници и да гледа деца? Ами това са разведени женички с поотраснали деца главно. Това са застаряващи женички, които искат още нещо от живота. Сега каква работа можем да намерим главно в чужбина? Ами ясно е каква - обща. Аз съм тесен специалист. Сигурен съм , че умни хора на запад, веднага биха ме лапнали. Тук обаче опираме до глямата разлика в технологиите ни. Тоест, това, по което съм специалист и което се котира на запад, вече е отживелица в Белгия или Италия. Като Ф1 е на запад. Караш колата, но много малко резлтатът зависи от твоите умения. И какво излиза? Ние, българите сме умни, можем да се справим с много прпоблеми, но това не се разбира на запад. Защо тогава да вдигам чукалата си и да ходя там, където никой няма да ме оцени? Аз не виждам смисъл! Някой вижда ли? Нима някой ще оцени факта, че моето мнение се откроява от тълпата в Калдейта? Не, никой няма да го направи. Тълпата е една в България и Европа!

@Кико, не ме упреквай, че искам да замина и аз няма да ти се чудя защо искаш да останеш. Ако бях 15 години по-млад...

Ясно е, че не говорим да заминеш на запад и да миеш чинии... Това би било много глупаво. Нека поговорим за хората, които имат потенциал да се реализират. Колко от тях ще останат за 1/10 от парите, които ще получават в чужбина? По дяволите! За какъв вид мазохизъм говорим?... Аз знам от къде тръгвам и кой съм. Никога не бих го крил, нито бих се срамувал от това. Аз мисля, че човек трябва да живее там, където се чувства най-добре. Ако, както съм и аз, прекалено много неща те задържат тук, то стой си в България. Ако обаче имаш някакъв потенциал, млад си, знаеш език, кадърен си в нещо, не можеш да ме убедиш, че такъв един човек, на пук на всичко трябва да остане.

... Знаем ги тия, петите, които живеят отлично... А от друга страна, всеки четвърти софиянец бил с психични отклонения... Ние къде сме в тази статистика?

Е, аз не съм софиянец, но съм с психични и алкохолни отклонения:P Ама за къф чеп да се давам ? Аз мъж ли съм или лукова глава? Честно да си кажа, не съм срещал човек, без психични отклонения. Въпрос на гледна точка, нали? На всеки му се струва, че другите са по-психясали от него, но така ли е наистина?

Еми защо! Ще ти кажа моят случай.

След като смених няколко работи в фирми от световна величина, някой от които въртят толкова пари в световен мащаб, че държавата въобще не може да се мери с тяк и да иска, и реално видях, че тук това са само имена, големи приказки и нищо повече, даващи ти заплата ( колкото на един хамалин без образование по строежите- буквално, в което не влизат нервите и лудницата ) за работа за, която в някой други държави щях да се чудя какво да си правя парите, и разни други "красоти" от какво ли не естество...абе в момента цялата ми ценностна система за това как нормално и естествено би трябвало да седят нещата в нашата държава по пътя на логиката, вече не съществува и в момента си изграждам нова. Да видиме само какво ще изградя.

Всъщност някои знае ли какво е положението в момента с имиграционните процеси?

Да знаем, България е сред най-бързо изчезващите държави в света, като само Свазиленд, (където 70% от населението има СПИН) изчезва по-бързо от България. В България има по-малко от 700 болни от СПИН, но за сметка на това имаме най-ниската раждаемост в Европа и най-високия темп на емиграция.

Поблемите разбира се са в лошото управление на държавата, което я прави по-трудна за живот за болшинството хора. В България едва 5-9% от хората са доволни от живота си. Причината в дълбочина се крие в силния егоцентризъм на българите и неспособността им да застават зад една обща кауза. Защото всеки иска да си живее в свой собствен свят на своя неприкосновена истина, където никой не му се меси и не му казва, кое е правилно и кое не. Българите не искаме да проумеем, че сме социален вид, а не вълци. Не напразно в цивилизованите общества ни имат за диви псета, над които е по-добре да се хвърлят няколко бомби и да се решат проблемите на балканите. Такива думи уви и днес може да се чуят. Не ги оправдавам, но разбирам, защо някои хора им идва да ги казват. Жалкото е, че всичко си е в наши ръце, а ние с високомерието си и егоцентризма си, сами се отказваме от това да сме едно ефективно общество. Ето защо и има толкова емигранти. А смелите изказвания на някои хора, как само слабаците емигрирали и тем подобни обиди, са само още един показател, колко арогантни и нетърпими сме към собствената си популация. Няма смирение, само високомерие. Е, нима има на какво да се учудваме за емиграцията?! Публикувано изображение

Съгласен съм с изброените от теб неща, които те спират. Мен освен това ме спира любовта към Родината и може би най-вече вярата в себе си! Това ще рече, че аз вярвам, че тук в България, мога да постигна най-доброто, на което съм способен! не ме упреквайте сега, защото говоря за себе си! Сигурен съм, че в чужбина не мога да разгърна потенциала си! Няма време ве хора! Не си заслужава заради някаква си мижава илюзия, да пчовам живота си отначало! Не си заслужава да оставям това, което съм постигнал, на ДПС, циганите и комунистите! Аз чисто и просто не бягам от проблемите. Мислите ли, че някъде там, на запад, няма да имате проблеми? Попитайте свои познати за това. Колко от тях са доволни, че работят като камериерки или детегледачки в Испания? Колко от тях са доволни, че берат портокали на майната си? Колко от тях са доволни, че са били 5 години в Гърция или Кипър? Колко от тях биха искали и да си помислят за чужбина въобще? Аз бих казал, че който се е върнал вднъж в БГ, не заминава никога пак за чужбина! Защо се заблуждавате така? Ами аз бих ви казал следното. Всеки пети в България живее отлично! Защо и вие не станете като него? Искате на хляба мекото? Ми тия, които искат това, обикновено са смятани за хора, втора ръка! Нали сте ербапи! Защо не постигнете всичко сами, а?

Кико, защо любовта ми към родината ми да ме спира да не ида на работа в Германия?! Аз съм молекулярен биолог, работя 7 години по специалността си извън България. Ти да си чувал за фирма в България, която да търси специалисти като мен?! Това което правя за България е че от една страна внасям всяка година поне 2-3000 евро за закупуване на различни стоки и услуги в родината ми и се подготвям някой ден да направя аз самият фирма която да работи в България. Но това за сега е почти невъзможно, защото не съм милионер за сега поне, а хората с пари в България са тъпи галфони, които нямат капка представа, какво означава "life technologies" и никога няма да проумеят, как могат да печелят пари в тази област. А няма да е далеч времето, когато българската поговорка: "Здраве с пари не се купува" ще е остаряла. Но за да можеш да печелиш пари трябва да си находчив, а българските новозабогатяли мутри имат акъл само за дребни далавери с внос/износ и крадене от данъци. Ето това пречи на българската икономика на първи план. На втори пречи факта, че имаме слаби политици, които не опосредстват започването на бизнес в подобна област. А пречат с неразбиране и бюрокрация. Да не говорим, че за наука и образование общо в България правителството отпуска няколко десетки милиона лева. Догодина може да ги вдигнат до милиард дори, но не знам дали дори заплатите на учителите ще могат да плащат. Едим докторант в БАН взема сега около 250 лева стипендия. Как се живее в София с толкова пари? Даже и някой хонорар да вземеш чат-пат едва ли ще ти се вдигне заплатата с повече от 100лева на месец. Ето защо трябва да се стегнем, да се научим да работим заедно и да се изградим като общество, без егоцентризъм и високомерие. След това да променим политиката. А после да си оправяме и икономиката. Уви това е последователността. Сам си прави сметка, колко път още ни чака. Публикувано изображение

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.