Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво би Ви накарало да напуснете България ?

Featured Replies

Да знаем, България е сред най-бързо изчезващите държави в света, като само Свазиленд, (където 70% от населението има СПИН) изчезва по-бързо от България. В България има по-малко от 700 болни от СПИН, но за сметка на това имаме най-ниската раждаемост в Европа и най-високия темп на емиграция.

Поблемите разбира се са в лошото управление на държавата, което я прави по-трудна за живот за болшинството хора. В България едва 5-9% от хората са доволни от живота си. Причината в дълбочина се крие в силния егоцентризъм на българите и неспособността им да застават зад една обща кауза. Защото всеки иска да си живее в свой собствен свят на своя неприкосновена истина, където никой не му се меси и не му казва, кое е правилно и кое не. Българите не искаме да проумеем, че сме социален вид, а не вълци. Не напразно в цивилизованите общества ни имат за диви псета, над които е по-добре да се хвърлят няколко бомби и да се решат проблемите на балканите. Такива думи уви и днес може да се чуят. Не ги оправдавам, но разбирам, защо някои хора им идва да ги казват. Жалкото е, че всичко си е в наши ръце, а ние с високомерието си и егоцентризма си, сами се отказваме от това да сме едно ефективно общество. Ето защо и има толкова емигранти. А смелите изказвания на някои хора, как само слабаците емигрирали и тем подобни обиди, са само още един показател, колко арогантни и нетърпими сме към собствената си популация. Няма смирение, само високомерие. Е, нима има на какво да се учудваме за емиграцията?! Публикувано изображение

Кико, защо любовта ми към родината ми да ме спира да не ида на работа в Германия?! Аз съм молекулярен биолог, работя 7 години по специалността си извън България. Ти да си чувал за фирма в България, която да търси специалисти като мен?! Това което правя за България е че от една страна внасям всяка година поне 2-3000 евро за закупуване на различни стоки и услуги в родината ми и се подготвям някой ден да направя аз самият фирма която да работи в България. Но това за сега е почти невъзможно, защото не съм милионер за сега поне, а хората с пари в България са тъпи галфони, които нямат капка представа, какво означава "life technologies" и никога няма да проумеят, как могат да печелят пари в тази област. А няма да е далеч времето, когато българската поговорка: "Здраве с пари не се купува" ще е остаряла. Но за да можеш да печелиш пари трябва да си находчив, а българските новозабогатяли мутри имат акъл само за дребни далавери с внос/износ и крадене от данъци. Ето това пречи на българската икономика на първи план. На втори пречи факта, че имаме слаби политици, които не опосредстват започването на бизнес в подобна област. А пречат с неразбиране и бюрокрация. Да не говорим, че за наука и образование общо в България правителството отпуска няколко десетки милиона лева. Догодина може да ги вдигнат до милиард дори, но не знам дали дори заплатите на учителите ще могат да плащат. Едим докторант в БАН взема сега около 250 лева стипендия. Как се живее в София с толкова пари? Даже и някой хонорар да вземеш чат-пат едва ли ще ти се вдигне заплатата с повече от 100лева на месец. Ето защо трябва да се стегнем, да се научим да работим заедно и да се изградим като общество, без егоцентризъм и високомерие. След това да променим политиката. А после да си оправяме и икономиката. Уви това е последователността. Сам си прави сметка, колко път още ни чака. Публикувано изображение

:rolleyes::help: Браво! Много от болестите на нашето общество са споменати в мнението ти. И според мен темата би могла да се казва:

Посочете ми поне една причина, поради която да остана в България

Мисля, че си изключителен оптимист, щом имаш намерение след време да се върнеш в България, и не те съветвам да го правиш. Няма изгледи страната ни да се "оправи" в обозримо бъдеще. Положението ще се влошава, докато не се промени народопсихологията ни, а това едва ли е възможно. Освен всичко след 20-30 години ние ще сме малцинство в собствената си държава и шансовете ни да не бъдем претопени са нищожни.

• Отговори 444
  • Прегледи 95,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Аз ще напусна България в скоро време - това, което ме задържа тук е майка ми, но след време съм й обещала (ако пожелае) да я взема със себе си.

Причините, който изброихте и поста на Майки са достатъчни. Нямам много хубави спомени от България, много мои близки и познати след години на мъчене са напуснали или са се отчаяли (или са умряли). На времето имах един приятел, който почина, защото нямаше пари да се лекува Публикувано изображение - беше програмист на 25 години.

Не страдам от болен национализъм или някаква силна привързаност към родината си или която и да било друга държава. Ще си пробвам късмета другаде - в България винаги мога да се върна.

;):wors: Браво! Много от болестите на нашето общество са споменати в мнението ти. И според мен темата би могла да се казва:

Мисля, че си изключителен оптимист, щом имаш намерение след време да се върнеш в България, и не те съветвам да го правиш. Няма изгледи страната ни да се "оправи" в обозримо бъдеще. Положението ще се влошава, докато не се промени народопсихологията ни, а това едва ли е възможно. Освен всичко след 20-30 години ние ще сме малцинство в собствената си държава и шансовете ни да не бъдем претопени са нищожни.

Така е уви, според официални изследвания след около 20-5 години поне 50% от младежите 20-30 години ще са от ромски произход. След още 20 години българите ще са изчезващо малцинство при подобни темпове. Виновни са единствено и само горещите ни дивашки страсти, които не ни позволяват да работим заедно и търсим общи решения. Ето защо се опитвам да променям това. Това е мой дълг, но уви виждам, как умни деца седят и те като мен някога и разправят за световното гражданство и ми става тъжно. Публикувано изображение

Аз ще напусна България в скоро време - това, което ме задържа тук е майка ми, но след време съм й обещала (ако пожелае) да я взема със себе си.

Причините, който изброихте и поста на Майки са достатъчни. Нямам много хубави спомени от България, много мои близки и познати след години на мъчене са напуснали или са се отчаяли (или са умряли). На времето имах един приятел, който почина, защото нямаше пари да се лекува Публикувано изображение - беше програмист на 25 години.

Не страдам от болен национализъм или някаква силна привързаност към родината си или която и да било друга държава. Ще си пробвам късмета другаде - в България винаги мога да се върна.

И на мен ми се иска да напусна България, ако се отвори възможност сигурно ще замина...И мен като теб почти нищо не ме задържа тук!

Пък и простотията, и бедността ми идват в повече...нетърпимо е вече... Публикувано изображение

Жалко е, че има толкова страдания...

Това е мой дълг, но уви виждам, как умни деца седят и те като мен някога и разправят за световното гражданство и ми става тъжно. Публикувано изображение

Според теб има ли вече деца?!Надали всички вече са прекалено зрели, за да видят истината в очите такава каквато е пък и им се налага да пораснат прекалено бързо...Някой деца на 10 вече не са деца във всяко едно отношение...Болно ми е...

И на мен ми се иска да напусна България, ако се отвори възможност сигурно ще замина...И мен като теб почти нищо не ме задържа тук!

Пък и простотията, и бедността ми идват в повече...нетърпимо е вече... Публикувано изображение

Жалко е, че има толкова страдания...

Според теб има ли вече деца?!Надали всички вече са прекалено зрели, за да видят истината в очите такава каквато е пък и им се налага да пораснат прекалено бързо...Някой деца на 10 вече не са деца във всяко едно отношение...Болно ми е...

Ами в известна степен ме задържа семейството ми, но пък предложение за 120000 CHF/годишно не е за изхвърляне...

Аз поне нямам такава причина и не мога да ти я дам..за съжаление... Може би само една е причината, но тя не е огромна, в смисъл не може да ме задържи тук, поне за сега...

Само едно се чудя, ако някой политик случайничко така влезе и прочете тази тема тук, дали ще се трогне?!Надали не вярвам вече...Не вярвам в почти нищо...Дори и в човещината, която все повече не съществува около нас...

Ами в известна степен ме задържа семейството ми, но пък предложение за 120000 CHF/годишно не е за изхвърляне...

И мен само това ме задържа-родителите ми...Друго нямам... Публикувано изображение

Пък и честно казано зависи после тези пари за какво ще ги ползваш?

Редактирано от ^^ANGELSING^^ (преглед на промените)

И мен само това ме задържа-родителите ми...Друго нямам... Публикувано изображение

При мен е съпруга и три деца, макар че те вече са големи, най-малкото е на 18 и могат и сами (почти) да се грижат за себе си (но за мен си остават деца)

А парите могат да се използват за да живея(ем) и да поспестя нещо за старини

Не се сещам за нито един успял българин, който да се е прочул и работил в България. Всички с които се гордеем са хванали пътя и едва след това са постигнали нещо. В близко бъдеще няма да се "разхождам", защото не съм готов. Нито с езика, нито с финансите, нито съм се настроил за такова приключение. Но е възможно и дори вероятно да го реализирам на по-късен етап. Смятам че всеки трябва да опита. Дори и да се провалиш, пак ще има полза от преживяването. Хвърлените усилия няма да отидат на вятъра. Много по-добре е от "стой си Стойчо в България" и чакай дойната крава. Желая успех на кандидатите ;) . Съветвам ги да вложат колкото се може повече усилия в подготовката. Иначе не става.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

При мен е съпруга и три деца, макар че те вече са големи, най-малкото е на 18 и могат и сами (почти) да се грижат за себе си (но за мен си остават деца)

А парите могат да се използват за да живея(ем) и да поспестя нещо за старини

Пак добре дано е така, ако излезеш навън да мислиш за децата си, за жена си и за себе си...

Но аз едвам издържам тази безчовечност в тази държава, непосилно е за мен...

Никак не се оцелява тук...а финансово още по-малко...за унизителни заплати работим и това си е...Стандарта висок...цените високи, а заплатите малки...

Какво ли съм седнала да се жалвам, на кой ли му пука....Болно ми е... Публикувано изображение

Не се сещам за нито един успял българин, който да се е прочул и работил в България. Всички с които се гордеем са хванали пътя и едва след това са постигнали нещо.

В близко бъдеще няма да се "разхождам", защото не съм готов. Нито с езика, нито със финансите, нито съм се настроил за такова приключение. Но е възможно и дори вероятно да го реализирам на по-късен етап. Смятам че всеки трябва да опита. Дори и да се провалиш, пак ще има полза от преживяването. Хвърление усилия няма да отидат на вятъра.

Много по-добре е от "стой си Стойчо в България" и чакай дойната крава.

Желая успех на кандидатите ;) . Съветвам ги да вложат колкото се може повече усилия в подготовката. Иначе не става.

В България се прочуват само тези които имат пари и крадат...Явно не си наясно за какво става въпрос?!

Приключение това ли е схващането ти за ....

И явно живота ти в България е доста щастлив...усеща се...

Редактирано от ^^ANGELSING^^ (преглед на промените)

Пак добре дано е така, ако излезеш навън да мислиш за децата си, за жена си и за себе си...

Но аз едвам издържам тази безчовечност в тази държава, непосилно е за мен...

Никак не се оцелява тук...а финансово още по-малко...за унизителни заплати работим и това си е...Стандарта висок...цените високи, а заплатите малки...

Правил съм го (да напусна БГ и знам че е гадно да си далеч от семейството, но така и те са по-добре, а и има отпуски, самолети, автобуси....

В България се прочуват само тези които имат пари и крадат...Явно не си наясно за какво става въпрос?!

Приключение това ли е схващането ти за ....

И явно живота ти в България е доста щастлив...усеща се...

В България може би. Но в чужбина не.

А нима е мъчение ? Не ги гледай само какво разправят, а и какво вършат наще емигранти! Първите 5-7 години е живота в "лошата" чужбина. След това картинката се преобръща наопаки. България вървяла от зле на по-зле. Нищо хубаво не се случвало. За нищо на света нямало да се върнат.

Не бих си определил живота точно по този начин. Не обичам да се вайкам и самосъжалявам. Това е всичко.

Аз поне нямам такава причина и не мога да ти я дам..за съжаление... Може би само една е причината, но тя не е огромна, в смисъл не може да ме задържи тук, поне за сега...

Само едно се чудя, ако някой политик случайничко така влезе и прочете тази тема тук, дали ще се трогне?!Надали не вярвам вече...Не вярвам в почти нищо...Дори и в човещината, която все повече не съществува около нас...

Tук не може да пишеш, за да трогваш политици. Те нямат очи за невинните писаници на разни дечурлига като повечето от нас. ;)

Можем само да се подготвяме някой ден ние да променим статуквото. :)

А нима е мъчение ? Не ги гледай само какво разправят, а и какво вършат наще емигранти! Първите 5-7 години е живота в "лошата" чужбина. След това картинката се преобръща наопаки. България вървяла от зле на по-зле. Нищо хубаво не се случвало. За нищо на света нямало да се върнат.

Не бих си определил живота точно по този начин. Не обичам да се вайкам и самосъжалявам. Това е всичко.

Ами не знам, поне аз в Чехия просто си живеех спокойно живота...
Завършвам 12 клас и заминавам в Атина и сигурно няма да дойда повече в България,освен да видя семейството си за седмица,две.

Здравей !

Бил съм и/или съм живял във всички държави в Европа , няколко държави в Азия , бил съм в Америка и Бразилия , но такова чудо , като България - не съм видял никъде . .... Все още се замислям - дали окончателно да не напусна страната :speak: .

Хубава си е държавицата ни , но политиката е под всякаква критика .

Разбрах , че някой от този форум мисли да замине за Дания . Това ми е любимата държава . Там работника взема около 2 500 - 5 000 Евро . Безработния - около 1 000 - 2 000 Евро /зависи колко деца има/ . За да живее нормално едно 4-членно семейство са му необходими около 2 000 Евро на месец . Това включва и изплащането на еднофамилната къща и чисто новата кола . Ако в това семейство по стечение на обстоятелството има двама безработни , то само на единият социалната помощ стига да покрие разходите на семейството .

.... За какво говорим , тогава :P ?!

Да не споменавам на други места как се живее , че съм песимист относно живота в България .

KoKKinoU_FaN , никога не се връщай в България !

Майки, време ти е да ми дойдеш на гости в Дания. :wub:

Всеобщата простотия и примирението на хората спрямо нея. Да не говорим колко я подкрепят

Всеобщата простотия и примирението на хората спрямо нея. Да не говорим колко я подкрепят

Публикувано изображение За съжаление това е истината...Нетърпимо е....

Правил съм го (да напусна БГ и знам че е гадно да си далеч от семейството, но така и те са по-добре, а и има отпуски, самолети, автобуси....

Не знам само знам, че избора на всеки е личен и всеки сам си решава какво да прави...а и причините, за да е някой тук или да не е тук винаги са основателни...

Да, за теб щестието е тук разбирам...

Но има хора които искат повече от живота освен да имат за храна и вода...Всеки опитва да оцелее по своя си начин, пък и не сме животни нямаме нужда само от храна...

Tук не може да пишеш, за да трогваш политици. Те нямат очи за невинните писаници на разни дечурлига като повечето от нас. ;)

Можем само да се подготвяме някой ден ние да променим статуквото. :)

Никой никой не може да трогне дори и ако ще митинги да прави.... ;)

Невинни писаници ли, че ние да не сме слепи какво става около нас?!

Ще променя статуквото, ако има повече хора мислещи като мен :P

Не знам само знам, че избора на всеки е личен и всеки сам си решава какво да прави...а и причините, за да е някой тук или да не е тук винаги са основателни...

Не знам вече до колко тази "основателност" ще ме задържи и за колко (тук)

По повод на изказването по-горе за Азия не съм много съгласен, работил съм там и беше по-зле от България

И ако обстоятелствата се стечат по подходящия начин съвсем скоро ще бъде не "нейде над дъгата", а я Лондон, я Прага, я Женева или Цюрих

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

Срещу оптимален процент от тази сума мога да ти предложа в мое лице коректен и надежден асистент. :)

ПП. Месечен доход от 5-6 хиляди евро няма да те вкара в горната група на средната класа. Ще трябва да се потрудиш повече.

Срещу оптимален процент от тази сума мога да ти предложа в мое лице коректен и надежден асистент. :P

ПП. Месечен доход от 5-6 хиляди евро няма да те вкара в горната група на средната класа. Ще трябва да се потрудиш повече.

Съжалявам, но ако ще си търся асистент, бих предпочел асистентка (и не на 100 години)

А мен ми стига и средата на средната класа :P

Съжалявам, но ако ще си търся асистент, бих предпочел асистентка (и не на 100 години)

А мен ми стига и средата на средната класа ;)

Сред многобройните ми внучки и правнучки все ще откриеш някоя подходяща, но тя едва ли ще се задоволи със средата на средната класа. Звучи някак прозаично. ;)

Каквото и да решиш, пожелавам ти успех! :offtopic_s:

Ъъъъъ...Направо да попитам, че прочетох 3 страници и не ми се четат всички 11. Има ли някой, който не иска да напусне България? Ако няма такъв, защо пишете по темата? Та вие всички искате да напуснете и оплаквате съдбата си тук! Бъдете сигурни, че и там ще се оплаквате, ха, ха ! И за да не бъда разбран грешно, ще кажа, че и аз бих отишъл да работя някъде на майната си, но само ако ме оценят. Значи, няма аз да си търся работа като мияч или берач, а те мен ще търсят! Така може! Плащаш си и имаш най-доброто :rolleyes: Аз зор нямам да напускам, те имат, че няма кой да им свърши работата !!!!!!!!!!!!

Ъъъъъ...Направо да попитам, че прочетох 3 страници и не ми се четат всички 11. Има ли някой, който не иска да напусне България? Ако няма такъв, защо пишете по темата? Та вие всички искате да напуснете и оплаквате съдбата си тук! Бъдете сигурни, че и там ще се оплаквате, ха, ха ! И за да не бъда разбран грешно, ще кажа, че и аз бих отишъл да работя някъде на майната си, но само ако ме оценят. Значи, няма аз да си търся работа като мияч или берач, а те мен ще търсят! Така може! Плащаш си и имаш най-доброто :) Аз зор нямам да напускам, те имат, че няма кой да им свърши работата !!!!!!!!!!!!

За да те търсят те трябва да имаш реноме. А тук никой не предлага да отидеш в странство за да миеш чинии. Ако си специалист можеш да си намериш работа спокойно нейде на запада. Останах с впечатление че в дискусията повечето хора имаме или ще имам добра работа на запад, сме или скоро ще сме там, но просто ни е яд че не можем да имаме тези условия у нас

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.