Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво би Ви накарало да напуснете България ?

Featured Replies

Момент сега пич,тук смесваш 2 съвсем различни типа начин на живот.Братът на момичето*(предполагам) сигурно живее сам,в гарсониера със свой познати или нещо такова.Така се почва в чужбина и особено в Германия.Той там отговаря за себе си,дели наема с хора,дели данъците с другите и е различно!Там издържаш себе си,като ае и да кажем,че от време на време водиш приятелката на кафе,кино и т.н. и т.н..Сега хората,които имат семейства и издържат не само себе си,а цялото семейство,което са няколко гърла за хранене,да обличаш освен себе си и децата си.Съвсем различен начин на живот и разходи.Така,че животът на брат й* не е въобще съизмерим на тези хора в Германия със семейство ;) п.п.Наскоро четох във spiegel.de имаше 1 анкета--->колко пари получавате за 1 година чист* доход(демек като си платиш всички данъци и т.н. остава тази чиста част)--->45 000 евро бяха под 10 %,60 000 около 25 %,80 000 евро 30 %,120 000 евро около 10 % и над 200 000 евро бяха не повече от 5 %.Демек да го погледнем,че някъде 70 000 евро ми е чистата печалба като годишни приходи.70 000/12 е равно на приблизително 6 000 евро чиста печалба на 1 месец,което означава,че би трябвало да получава по около 7-7,500 евро на месец.Сега в момента икономиката на Германия е изключително нестабилна,като почти само САЩ й отстъпва по този фактор.Въпреки всички тези сметки това няма абсолютно никакво значение.... Аз искам да отида в Германия за да се образовам,за да получа диплома,която ще я погледнат с доверие,а не все едно си завършил образованието си в Гана и като погледнат дипломата ти да те гледат като паднал от луната.Отивам там за да успея,а не защото тук не мога.Тук имам подсигурен път даже към намирането на работа.Аз се целя по високо и искам да успея и да направя нещо повече от това да гледам измъчено с 80 лв пенсия и да мизерствам.Това е моята гледна точка и на по-голямата част от моето поколение,което иска да направи нещо значимо.Отиваме в чужбина за да станем някакви* някъде*,а не някой* никъде* както е в нашата нафрашката с ченгета и фирми на комунистите бедна държавица.Естествено всеки,който може да се уреди добре в собствената си държава с работа,която да задоволява нуждите му,да си направи семейство е най-добре ;)

• Отговори 444
  • Прегледи 95,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Сега ще ви разкажа една адски тъжна история... Момче на 25 години, без майка и баща, има малък брат за когото се грижи... Учи, работи... Свястно момче... Отива на дискотека... Веселие, приятели, музика... Изпуска чаша, чашата пада върху масата, която е стъклена... Масата се чупи... Бармана идва и казва "счупи масата, 50лв е стъклото", момчето казва "ок" вади от джоба си 50 лв и ги дава на бармана... През това време шефката вижда счупената маса и смига на охраната... Ще кажа само, че сега малкия му брат е сам... Колко струва човешкия живот в България? 50лв. Даже по-малко... един човек беше казал, че живота в България струва 30 стотинки, щото толкова е цената на 1 патрон... Ей за това дами и господа бих напуснал България... Не за пари, не за чест и слава... Просто, щото не мисля, че мизерният ми живот в тая скапана държава струва 50 лв, да не говорим за 30 стотинки... Благодаря за вниманието...

Сега ще ви разкажа една адски тъжна история... Момче на 25 години, без майка и баща, има малък брат за когото се грижи... Учи, работи... Свястно момче... Отива на дискотека... Веселие, приятели, музика... Изпуска чаша, чашата пада върху масата, която е стъклена... Масата се чупи... Бармана идва и казва "счупи масата, 50лв е стъклото", момчето казва "ок" вади от джоба си 50 лв и ги дава на бармана... През това време шефката вижда счупената маса и смига на охраната... Ще кажа само, че сега малкия му брат е сам... Колко струва човешкия живот в България? 50лв. Даже по-малко... един човек беше казал, че живота в България струва 30 стотинки, щото толкова е цената на 1 патрон...

Ей за това дами и господа бих напуснал България... Не за пари, не за чест и слава... Просто, щото не мисля, че мизерният ми живот в тая скапана държава струва 50 лв, да не говорим за 30 стотинки... Благодаря за вниманието...

Много съжалявам,това е наистина тъжна история.Лошата новина която ще ти съобщя е,че това може да се случи навсякъде по света.Хората тук не са по-различни от другите.Така ,че това не е сериозно основание да напуснеш.Но е добър повод.Желая ти да успееш,каквото и да решиш. :)
  • 2 седмици по-късно...

Много съжалявам,това е наистина тъжна история.Лошата новина която ще ти съобщя е,че това може да се случи навсякъде по света.Хората тук не са по-различни от другите.Така ,че това не е сериозно основание да напуснеш.Но е добър повод.Желая ти да успееш,каквото и да решиш. :)

Да, прав си донякъде. Но разликата е, че в една нормална държава подобно нещо е наказуемо - няма висене с години по съдилищата, отлагане на дела и подкупи. Има провасъдие и закони, които се спазват. Не знам какво се е случило с охраната и виновниците за въпросната случка, но се съмнявам, че някой от тях е в затвора.

Аз определено имам намерението да напусна България и ще го направя съвсем скоро... за да следвам в Германия.Просто тук не може да се живее свестен живот по очевидни причини, а аз предпочитам да се прицеля по високо, да имам по-хубава диплома и работа.Жалко, че тук вече и образованието запада...Публикувано изображение

След репортажа на "Господари на ефира" за една студентка по журналистика, която не може да се дипломира, ако не спи с преподавателя си, вече тотално се отричам от българското образование. Който иска да ми го хвали, и да ми казва, че не е така, може да върви....айде, ще се сдържа. И сега ще ми кажете, че това навсякъде го има - еми, не няма го в универистетите, който се водят за елитни, а СУ уж се води за такъв. И дори да го има при един такъв репортаж ще има наказание, а този урод още си работи там. О, Родино прекрасна...

След репортажа на "Господари на ефира" за една студентка по журналистика, която не може да се дипломира, ако не спи с преподавателя си, вече тотално се отричам от българското образование. Който иска да ми го хвали, и да ми казва, че не е така, може да върви....айде, ще се сдържа.

И сега ще ми кажете, че това навсякъде го има - еми, не няма го в универистетите, който се водят за елитни, а СУ уж се води за такъв. И дори да го има при един такъв репортаж ще има наказание, а този урод още си работи там.

О, Родино прекрасна...

" Хубава си моя горо ... " след шише коняк :rolleyes:

• 2 седмици по-късно...

Лошата новина която ще ти съобщя е,че това може да се случи навсякъде по света.

Така ли, Публикувано изображение откаде си сигурен, ;) ходил ли си извън България?

Ще ви дам пример каква е разликата на эаплащането в България и Германия. Аз работя в мебелна фирма като бояджия. Не съм на эаплата,а на заработка която е около 1 200лв. на месец. Мой колега бояджия в същата фирма заминава март месец в Германия да работи същата работа за 7 000 евро на месец. Същия колега в момента работи през деня във фирмата , а през ноща кара такси за да издържа семейството си. България 600евро--7000евро-Германия И тук фирмата може да му плаща толко, АМА НЕ ИСКА!!! :) Навсякаде където съм работил фирмите са могли да плащат и двойно и тройно повече без да обеднеят от това. Ама не го правят!!!

Редактирано от Roki77 (преглед на промените)

Ще ви дам пример каква е разликата на эаплащането в България и Германия. Аз работя в мебелна фирма като бояджия. Не съм на эаплата,а на заработка която е около 1 200лв. на месец. Мой колега бояджия в същата фирма заминава март месец в Германия да работи същата работа за 7 000 евро на месец. Същия колега в момента работи през деня във фирмата , а през ноща кара такси за да издържа семейството си.

България 600евро--7000евро-Германия

И тук фирмата може да му плаща толко, АМА НЕ ИСКА!!! :)

Навсякаде където съм работил фирмите са могли да плащат и двойно и тройно повече без да обеднеят от това.

Ама не го правят!!!

Ъъъъ..., разликата е точно 7 пъти, както споменах преди месец два в тая тема :P Значи, ако беше 3 пъти, щяхме да сме равни. Да, ама не. Въпреки всичко е малко кофти. Да ти кажа аз логиката на фирмаджиите. Тя е свързана с това, че работниците са овце. Тоест, ще им се дава толкова, докато не си поискат повече. Разбира се, за да си поискат повече, те трябва да са незаменими. Това, че са незаменими, не определя, че чорбаджията непременно трябва да вдигне заплатата. Има нещо лошо в нас хората. Ако сега ни дадат 100 лева отгоре, ние след 2 месеца няма да сме доволни от това повишение и ще искаме още. Това е формалният повод, работодателят да не повишава заплатите. Истината е, че иска да изстиска всичко от нас, доколкото може. Значи, ако тая година спести 200 бона от заплати, може да си вземе ново БМВ. Тогава питам аз, защо да не ги спести? Ами аз мога да отговоря много обстойно и подробно, но чорбаджията е приел, че неговото мислене е право. Само ще кажа финала. Ако той не бе спестил тия 200 бона, може би щеше да има 5 пъти по толкова отгоре от опитните си кадри.

Може би и затова българите напускат страната ни. Ако всичко бе нормално и заплатите ни разстяха съобразно повишението на производителността на труда ( 1.5 към 2, както е според ОИТ), малко хора щяха да напускат България и по-голяма част щяха да бъдат оптимисти. Е, аз съм мъж, а не лукова глава, затова не мърдам от мястото си, не давам и жена си и изобщо на дневен ред пред мен не стои въпросът да дам нещо си на някой. ( Задника си )

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

Тази фирма е втората в която работя на заработка. И в нея като предишната се получава един парадокс, а той е следният. Колкото повече работиш, толкова по малко взимаш. И на мен и на шефа му е ясно че аз съм заработил примерно 3000лв., обаче на него му е гадно да ми даде толкова пари. Последния път когато говорихме на тази тема той ми каза- Ти искаш да взимаш повече от управителя на фирмата(1500 лв.). Ми питам аз, управителя на фирмата ще си остави ли здравето с тази работа. Той работи ли до 12ч. вечерта, а събота и неделя идва ли. Честто се случва да изпръскам за един ден над 50литра материал. Опитайте да си представите как се изпръскват тези 50литра през малките дупки на дюзата на пистолета и какво трябва да направи един бояджия за да го направи. Не ме мързи да работя, ама когато някой се подиграва с труда ти и с здравето ти не е никак приятно. На такъв темп на работа колко години мога да я работя тази работа пради да увехна здравословно. Мои колеги вече увехнаха и не могат да я работят тази работа по здравословни причини. Поради тези причини и достта други от една седмица вече не работя в тази фирма. Не си продавам здравето евтино!!! Ако продължава така решенията на въпроса според мен са два, или си правя собствена фирма или си хващам шапката и се разкарвам от тая шибана държава. Дано само ако си направя фирма, да не стана и аз като бившите ми шефове. Дано!

Редактирано от Roki77 (преглед на промените)

99 причини да остана в България. 1. Защото много ми харесва да живея в кочина. 2. Защото обичам да дишам мръсен въздух. 3. Обожавам да пия хлорирана вода от ръждясали тръби. 4. Държа да умра от рак на четиридесет години. 5. Страшно си падам да плащам външния дълг, дето не съм го направил аз. 6. Приятно ми е да работя по един месец за 117 лева. 7. Обичм да не ми плащат социалните осигуровки. 8. Много ме радват сметките от по 150 лева за парно. 9. Кефя се когато сметката на телефона ми е по-голиама от заплатата ми. 10. Умирам си от кеф цяла година да събирм пари за GSM втора употреба от Германия – почти като нов ... 11. ....и после да ме е страх да говоря по него, защото за 2 минути разговор трябва да работя два дена. 12. Държа съседите ми да са олигофрени. 13. Искам всяка седмица да се караме кои се е разпломбирал радиатора и защо някои си не е платил 0,60 лева за чистачката. 14. Страшно си падам да ме унижават новобогаташи. 15. Панелните гарсониери ме кефът. 16. Дупките по пътищата са супер. 17. Обичам съседът ми да си цепи дървата в хола си. 18. Обичам като изляза на терасата и да виждам как тъпите ми съседи си изхвърлят манджата и боклука през джама си. 19. Обичам депутатите, дето съм ги избирал, да гласуват тъпи закони. 20. Луд съм от щастие когато после същите депутати ми обясняват, че законът който са приели е виновен за еди-какво си. 21. Държа да се осигурявам здравно и след това, като се разболея, никой да не ми обръща внимание. 22. Искам с парите ми за здравни осигуровки да се купувт нови Мерцедеси 23. Искам депутатите дето аз сам ги избрал всяка година да си купуват нови коли. 24. Кефят ме данъци от по над четиридесет процента. 25. Обичм да плащам такса смет колкото две пенсии на баба ми и после пак да ходя из боклука. 26. Луд съм от щастие когато се забавя с 0,14 минути да си платя тока и ме резнат веднага. 27. После след като си го платя да чакам три дена да ми го пуснат. 28. А наи-готиното е, че тъпите цигани не си го плащат по дест години. 29. Радвам се когато мургав контролюр в градския транспорт ми дава билетче шеста употреба 30. Щастлив съм да гледам тъпи циганки да не се плащат билетчетата защото са братчеди с контрольора от шесто коляно. 31. Хубаво ми е да събирам пари за кола от десет години… 32. …после да ми я откраднат на втория ден. 33. Искам инфлацията да ми изяде спестяванията. 34. Обичам да дружа със тъпи, грозни и миризливи цигани наскоро забогатели от съмнителен бизнес. 35. Още по-хубаво ми е, когато ми откраднат колата. 36. Най-хубаво ми е когато после корумпирани ченгета ми се обаждат да искат “награда” за нея за да ми я върнат. 37. Харесват ми подкупните ченгета – те са гот! 38. Харесват ми подкупните митничари – браво юнаци! 39. Харесва ми, че абсолютно всички, дето не трябва, са подкупни. 40. Чувствам се щастлив, когато мутрите изнасилят гаджето ми. 41. Чувствам се щастлив, когато мутрите изнасилят и мен. 42. Весело ми е, когато БМВ-та газят хора и се отървават с глоба за превишена скорост. 43. Обичам попфолк. 44. Искам да си купувам дрехи втора употреба – на килограм. 45. Искам да имам хладилник втора употреба. 46. Искам и пералня втора употреба. 47. Искам и климатик втира употреба. 48. Падам си да ми обират апартамента по два пъти в годината ... 49. ...кефя се и когато се върнат да ми изядат и сланината в хладилника. 50. Хубаво ми е сутрин да виждам некролози на шест годишни деца изнасилени от гнусни педофили. 51. Хубаво ми е когато на следващата сутрин разбера, че гнусните педофили са ги освободили срещу гаранция от 500 лева. 52. Хубаво ми е сутрин да виждам некролози на петнадесетгодишни деца, умрели от дрога. 53. Хубаво ми е сутрин да виждам некролози на шестнадесетгодишни деца, застреляни от полицаи. 54. Хубаво ми е сутрин да виждам некролози на двадесет годишни младежи които са се самоубили в “родната казарма” защото някои се е гаврил с тях. 55. Хубаво ми е сутрин да виждам некролози на на старци които са се самоубили за да не живеят в мизерия 56. Обичам да гледам старци да си късат рецептите пред поликлиниките, защото немогат да си купят лекарствата. 57. Приятно ми е да ме хапят бездомните помияри, които живеят в градинката до нас. 58. След това ми е хубаво, когато в болницата ми кажат, че се е свършила противобясната ваксина... 59. ...и най-накря ми предложат такава за десет лева от личният им запас. 60. Харесва ми да ме ръгат в трамваите. 61. Харесва ми да ме настъпват и да ми кашлят в лицето в тролеите и автобусите. 62. Обичам да ме лъжат на пазара. 63. Обичам да ме лъжат навсякъде. 64. Харесва ми че в България думата “Педераст” звучи гордо. 65. Приятно ми е, че от чешмата в кухнята текат ла**а след като не съм имал вода от четири дена защото живея на 13 етаж. 66. Обичам да гледам тъпа телевизия. 67. Много си падам по предавания с дълбоко социално значение като “Разбиване” и “Първична сила” 68. Обичам да гледам тъпи сериали по четири пъти на ден. 69. Обичам да слушам тъпо радио. 70. Обичам страшно тъпите театрални постановки. 71. Обичам тъпите вестници. 72. Много обичам да ми спират кабелната телевизия в момента, когато има хубав филм. 73. Падам си да пия метилов алкохол в бутилка от уиски. 74. Весело ми е да гледам как баба ми живее с петдесет лева пенсия. 75. Става ми гот като видя, че баба ми си продава покъщнината да може да си плати водата. 76. Доставя ми удоволствие да гледам как контрольорите в градския транспорт бият хора. 77. Доставя ми удоволствие и мен да ме бият. 78. Радват ме бездомните деца по улицата ... 79. ...и те са щастливи когато намерят малко пари да си купят лепило. 80. Харесвам по цял ден да седя пред телевизора и да няма едно сфястно заведение където да ида да пия едно кафе. 81. Обичм кафето да ми е втора цетка с бъркалка втора употреба. 82. Още повече ме радват бездомните деца, когато са гладни. 83. Обичам да виждам пудели с прически за по сто лева. 84. Става ми хубаво, когато си купувам лекарства с изтекъл срок на годност. 85. Весело ми е, когато освобождават убийци от затвора, за да си правят пломби по зъбите. 86. Кеф ми е когато лекарят ми ми каже, че дължа 50 лева за един обикновен преглед и консултация. 87. Радвам се, когато срещна случайно на улицата бивши финансови фараони. 88. Радвам се, когато на пешеходната пътека някой шофьор се опита да ме сгази. 89. Кефя се когато по тротоарите няма място от паркирани коли 90. Обичам да си купувам фалшиви шампоани, от които да ме избиват обриви. 91. Харесва ми, когато някой се закачи на моя телефон и говори половин час с Гвинея Бисау. 92. Приятно ми е, когато някой психопат спечели избори. 93. Много ми е гот, когато родителите ми живеят на заеми. 94. Радвам се като някакъв изрусен, детствен педераст ме срещне на улицата и ми каже:”Скъпи, обичам те!” Или нещо подобно. 95. Радвам се, когато разни тъпаци с костюми за по хиляда лева, наскоро купили по един мезонет на трите си любовници, с извъннормено тегло от прекомерно ядене на езици от пъдпъдъци, прекарващи уикендите на островите Тонга, возещи се в служебни коли, струващи колкото половин поликлиника, децата на които ходят с по шест бодигардове, жените на които се занимават с това да си купуват гащи от Париж всеки втори петък на месеца, да се опитват да ме убедят, че нещата някога ще се оправят. 96. Харесва ми самозвани професори, въртящи по 10 фирми, да пишат двойки, защото по време на лекциите сме ходили на работа. 97. Защото умирам комплексари да ме третират като роб/иня. 98. Защото няма по-голяма наслада да уча в бунище. 99. Защото много обичам екстремния спорт - "разходка по планините" и т.н.

На мен вече ме накраха високите цени ниския страндарт на живот разкопаните улици и "полицията". Сега съм на 18 и мисля като стана студент ( здраве и живот ) да унча английски успоредно със специалността ми и след като завърша да се махна от тук

Тази фирма е втората в която работя на заработка. И в нея като предишната се получава един парадокс, а той е следният. Колкото повече работиш, толкова по малко взимаш. И на мен и на шефа му е ясно че аз съм заработил примерно 3000лв., обаче на него му е гадно да ми даде толкова пари. Последния път когато говорихме на тази тема той ми каза- Ти искаш да взимаш повече от управителя на фирмата(1500 лв.). Ми питам аз, управителя на фирмата ще си остави ли здравето с тази работа. Той работи ли до 12ч. вечерта, а събота и неделя идва ли. Честто се случва да изпръскам за един ден над 50литра материал. Опитайте да си представите как се изпръскват тези 50литра през малките дупки на дюзата на пистолета и какво трябва да направи един бояджия за да го направи. Не ме мързи да работя, ама когато някой се подиграва с труда ти и с здравето ти не е никак приятно. На такъв темп на работа колко години мога да я работя тази работа пради да увехна здравословно. Мои колеги вече увехнаха и не могат да я работят тази работа по здравословни причини. Поради тези причини и достта други от една седмица вече не работя в тази фирма. Не си продавам здравето евтино!!! Ако продължава така решенията на въпроса според мен са два, или си правя собствена фирма или си хващам шапката и се разкарвам от тая шибана държава. Дано само ако си направя фирма, да не стана и аз като бившите ми шефове. Дано!

Аз съм напълно съгласен с това. Спор няма така си е и е само тук

Ще ви дам пример каква е разликата на эаплащането в България и Германия. Аз работя в мебелна фирма като бояджия. Не съм на эаплата,а на заработка която е около 1 200лв. на месец. Мой колега бояджия в същата фирма заминава март месец в Германия да работи същата работа за 7 000 евро на месец. Същия колега в момента работи през деня във фирмата , а през ноща кара такси за да издържа семейството си.

България 600евро--7000евро-Германия

И тук фирмата може да му плаща толко, АМА НЕ ИСКА!!! :jumping11:

Навсякаде където съм работил фирмите са могли да плащат и двойно и тройно повече без да обеднеят от това.

Ама не го правят!!!

Тоя твоя колега да не бачка шеф на фирма че да получава 7 000 евро ?

Аз бих напуснал България за да работя и да изкарам по-добри пари! В крайна сметка тук все още нещата са в преход и бих казал, че още 5-6 години ще са "около" прехода. Аз не искам да се установявам в чужбина тук си е добре, но не печелим достатъчно /поне в сферата в която аз работя в момента/. Принципно бих дал съвет на всеки млад човек да пътува и да види свят да припечели някой лев, тъй като човекът е човек, когато е на път. :)

Никой не може да ме изкара от Родината. Въпреки желанието ми да живея, умра и бъда погребана тук, единствения начин да ме изнесат е в ковчег. Аз обичам България, тук е моето място и нека не ми разправят, че нямало работа и образованието било зле, не е така! Просто тези хора са достатъчно ограничени за да не могат да намерят своята ниша и своето призвание. Те са бездарни и обезнадеждени, да не кажем отчая от своята глупост... Затова, смятам и че не заслужават да живеят в този наш малък, но прекрасен Рай-България!

Естествено това може да го напише само човек,който цял живот си е стоял в кошарата,не знае какво е да се чувстваш нормален човек(дори и чужденец),без страх от престъпност,далеч от корупция с желание за развитие.Тук и да си намериш свясна работа "с много" връзки ,когато цялата обстановка в страната те подтиска пак не става.Така е в една страна където народните герои са Бай Ганьо и Андрешко,не сме се отдалечили много от тях и още дълго време ще тъпчем на е едно място,докато(ако) овчиците не се събудят.За съжаление 1 птица пролет не прави и затова тя предпочете да отлети колкото се мойе по-далече.Успех на родолюбците.

ОК, отивай батка в Германия да им бършеш мръсните кенефи и да им миеш разхлабените задници на тамошните, пък после ела да ми развяваш нацистки лозунги, заповядай! Щото в Германия нито е толкова хубаво, нито е толкова лесно - там трябва да пробиеш, да се установиш, да се утвърдиш в едно общество, белязано от консервативност и ксенофобия.

Ако ще ходиш да учиш там - хах, късмет ти желая, понеже или вашите трябва яко да цакат или ти трябва да работиш на 2-3 места за по 400евро. И де факто ти не учиш, а си скъсваш задника от работа.

Що такива като тебе се обаждат без да знаят за какво става на въпрос.Напротив в Германия е толкова хубаво.Имат чистота и ред за която можем само да мечтаем,естествено е и мнго трудно ама не живееш в такъв стерс като тука.Има си и негативни страни,но и с тях пак е по-добре.Каквото и да казвата горчивата истина е една:много малка част от младите хора останаха и ще продължават да остават в БГ.

Много го намразих този раздел, именно защото често се впускам в разни безсмислени спорове, които ми образуват излишни нерви. Тази тема я мразя поради две причини - първо, хората страдащи от някаква странна (за мен) форма на национализъм, които приказват напред-назад, че само разфасовани, преработени и кримирани ще напуснат тази държава и другите, които освен добрите страни на това да живееш в чужбина не знаят. Никъде, ама никъде по света няма да намерите перфектното място - все ще има нещо, което да не му е наред. Но не в това е въпросът. Въпросът е да сме по-отворени към света, към други хора, други места и други култури. Няма скоро да станем европейци като стоим и си мислим, че Германия е черешката на сладоледа или като приказваме колко ни е яко да си живеем в България, пък това, че съседа отгоре си цепи дървата в хола (понеже не може да си позволи да ползва парно) си е съвсем в реда на нещата. Хора, отворете си малко светогледа, моля ви! Знам, че ще прозвучи като фуклевчене, но няма как иначе да се изразя (щоту съм тъпъ и ше одя в чужбинъ, та те там само тъпаци има, разби'аш ли?), но съм обиколила тук там - и 2 и 200 и 20 000 знам. Виждала съм и прехвалената Германия (и германците) и пре-прехвалената Америка. Виждала съм как живее и бял европеец и черен африканец и жълт китаец. Има какво да се види по този свят и има смисъл човек да напусне държавата си (било то България или която и да е друга), ако сам за себе си прецени, че се чувства някъде другаде по света по-добре отколкото в родината си. Лошо няма човек да остане в родината, даже е много похвално. Да остане, да се реализира, да се чувства добре. И в същия момент няма нищо лошо в това да се отиде в чужбина - за работа, за образование за реализация в дадена област (и в България има реализация, но не във всички сфери). Така, че хайде нека да не приказваме напред назад за "мръсни германски кенефи" и това, колко "ограничени са хората заминаващи за чужбина" и т.н. и да дискутираме като разумни хора, за каквито вярвам се смятаме. Айде, със здраве!

Proчetoh na две на три и думата родина, родина...ми се повтаря като, че е предлог...не не е ...а какво е, знаете ли отговора или ще ми отговорите по консомолски...вероятно заучено от баба или тате Публикувано изображение

Има обаче едно малко "но". Знаеш ли кое е то. Разликата е там, че си видяла всичко от очите на турист и никога не си работила и си се издържала сама, за да можеш да направиш вярната преценка за живота в друга държава. Никога не си се сблъсквала с живота, в която и държава да си била. Видяла си това, което се вижда на улицата. Това, което всеки вижда. Не си видяла и не си се сблъсквала нито със социалната политика, нито със здравната, нито с икономическата страна и развитие, нито с образование (говоря за това да учиш и да се издържаш сама) и т.н. Нашият светоглед е достатъчно отворен. Но едно да живееш в хотел, друго е да си в апартамент със съседи не в квартали като Ориндж Каунти или на ъгъла на 57 улица Бродуей.

Редактирано от ostavime (преглед на промените)

Че колко от тук пишещите дето са в БГ са го правили това...99% са с по една две дини под мишница а в чужбина дините са 5-6 и + ... и се налага да си ги носиш сам...тогава си проличава...дори с наличната държава, нашенеца се сбърква ...лесно му е само на оногова, който се е справял сам и въпреки липсата на държава в БГ, защото наличието на такава му помага Публикувано изображение

Има обаче едно малко "но". Знаеш ли кое е то. Разликата е там, че си видяла всичко от очите на турист и никога не си работила и си се издържала сама, за да можеш да направиш вярната преценка за живота в друга държава. Никога не си се сблъсквала с живота, в която и държава да си била. Видяла си това, което се вижда на улицата. Това, което всеки вижда. Не си видяла и не си се сблъсквала нито със социалната политика, нито със здравната, нито с икономическата страна и развитие, нито с образование (говоря за това да учиш и да се издържаш сама) и т.н.

Нашият светоглед е достатъчно отворен. Но едно да живееш в хотел, друго е да си в апартамент със съседи не в квартали като Ориндж Каунти или на ъгъла на 57 улица Бродуей.

Всъщност прав си (донякъде) - голяма част от местата съм ги видяла през очите на чужденец в тази държава (хайде кажи го турист). Макар, че аз по хотели почти не съм била - прекалено е скъпо, почти винаги съм била в хостел, квартира или при познати в апартамент. Вярно - за няколко седмици човек не може да добие ясна представа за ситуацията в една държава, не му се е налагало да работи и да се сблъсква с кой знае какво. Но, отново това "но". Имам ужасния навик да тормозя хората с въпроси, да събарям езикови бариери долкотото ми позволяват интелектуалните способности и непрекъснато да питам. И за културата, и за политиката и за всичко което що-годе човек е хубаво да знае за една държава от първа ръка. И не разговарям само с един човек, представител на една група от хора (да кажем по-добре материално осигурените), обичам да слушам различни гледни точки. Така вместо да снимам яките коли паркирани пред някоя сграда, се старая да добия груба представа за живота в определена държава. За това си позволих да кажа някои неща, защото мисля, че имам малко по-задълбочени наблюдения от средно-статистическия "турист" както ме нарече ти. :rolleyes:

И както вече казах - и 2 и 200 знам. И аз съм имала гадни съседи, който вдигат шум и скандали, които се закачват на електромера ти и после се пулиш пред сметката за тока. И аз съм живяла в гадни кварлати - 44 квадрата без тераса и с едно гадно и злобно куче завързано на двора, което те лае всяка сутрин. И други гадни работи съм виждала и в България и в чужбина (айде примери няма да давам).

И все пак...прав си за много неща, не противореча на мнението ти, просто се опитвам да изясня представата ти за мен и мнението ми по въпроса.

Всъщност прав си (донякъде) - голяма част от местата съм ги видяла през очите на чужденец в тази държава (хайде кажи го турист). Макар, че аз по хотели почти не съм била - прекалено е скъпо, почти винаги съм била в хостел, квартира или при познати в апартамент. Вярно - за няколко седмици човек не може да добие ясна представа за ситуацията в една държава, не му се е налагало да работи и да се сблъсква с кой знае какво. Но, отново това "но". Имам ужасния навик да тормозя хората с въпроси, да събарям езикови бариери долкотото ми позволяват интелектуалните способности и непрекъснато да питам. И за културата, и за политиката и за всичко което що-годе човек е хубаво да знае за една държава от първа ръка. И не разговарям само с един човек, представител на една група от хора (да кажем по-добре материално осигурените), обичам да слушам различни гледни точки. Така вместо да снимам яките коли паркирани пред някоя сграда, се старая да добия груба представа за живота в определена държава. За това си позволих да кажа някои неща, защото мисля, че имам малко по-задълбочени наблюдения от средно-статистическия "турист" както ме нарече ти. :angry:

И както вече казах - и 2 и 200 знам. И аз съм имала гадни съседи, който вдигат шум и скандали, които се закачват на електромера ти и после се пулиш пред сметката за тока. И аз съм живяла в гадни кварлати - 44 квадрата без тераса и с едно гадно и злобно куче завързано на двора, което те лае всяка сутрин. И други гадни работи съм виждала и в България и в чужбина (айде примери няма да давам).

И все пак...прав си за много неща, не противореча на мнението ти, просто се опитвам да изясня представата ти за мен и мнението ми по въпроса.

Все пак говориш само за наблюдения и мнения от трети лица. Не искам и няма да те убеждавам в нищо. Няма и смисъл. Всеки сам вижда и разбира нещата от живота по собствен начин. Каква е идеята да тръгна да обяснявам, че моята гледна точка е правилната (а тя със сигурност за теб не е, както и твоята за мен)? Никаква. Просто коментираме.

А за това как всеки отделен човек представя начина си на живот, няма да говорим, защото са ми ясни като бял ден. Как живеят и как се издържат и каква е в действителност истината.

Вече съм изградил представа за теб, както съм наясно и с мнението ти по този въпрос.

Все пак говориш само за наблюдения и мнения от трети лица. Не искам и няма да те убеждавам в нищо. Няма и смисъл. Всеки сам вижда и разбира нещата от живота по собствен начин. Каква е идеята да тръгна да обяснявам, че моята гледна точка е правилната (а тя със сигурност за теб не е, както и твоята за мен)? Никаква. Просто коментираме.

А за това как всеки отделен човек представя начина си на живот, няма да говорим, защото са ми ясни като бял ден. Как живеят и как се издържат и каква е в действителност истината.

Вече съм изградил представа за теб, както съм наясно и с мнението ти по този въпрос.

Аз съм съгласна с мнението ти, но не изцяло. Прав си, всеки си има гледна точка и мнение по въпроса и няма смисъл да се убеждаваме на кой гледната му точка е по-правилна, защото всеки си има различно мислене. И добре, че е така иначе щеше да бъде ужасно скучно.

Те пляснаха с ръце и се прегърнаха. :rolleyes: Естествено. И аз не съм съгласен с твоето мнение на 100%. Даже на 75% не съм. Дори на 50%. Абе като се замисля, май...

Редактирано от ostavime
Отплеснах се от темата. (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.