Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво би Ви накарало да напуснете България ?

Featured Replies

Талантът- на боклука! За какво ми са всичките тези таланти? Да, едва ли го казват мнозина, пък и звучи надуто. И аз не бих го твърдяла за себе си. Но познавам хора, които могат да го кажат, и то с пълно право Странно е, че някой нямаме нищо, с което да се похвалим,а други са бъкани с дарби- пеят, рисуват, свирят, артистични са и красиви. И какво от това? Какъв е смисъла,че имат талант или умеят толкова много неща? Ако си роден/а в малък град, нямаш никакъв шанс за развитие. Няма място нито за реална оценка на дарбите ти. Е, някой красив ден и тези безкъсметни хора ще се влеят в потока на заминаващите за София. Може да не го искат, но ще се наложи- иначе нямат бъдеще. А са длъжни да го направят, ако не искат да пропилеят всичко, което Бог е решил да дари точно на тях. Но дори и в големия град ги очакват хиляди спънки. Нужни са пари и връзки, за да постигнеш успех. Каква полза, че можеш да играеш на сцена? Актьор ли ще станеш? Хубаво,но кой в нашата държава цени това изкуство и колко истински хора могат да си позволят да си купят билет за театър? Какво толкова, ако умееш да рисуваш. Кой ще купува картините ти? А ако имаш дарба на писател, можеш да си избереш къде да се насочиш- към някой жълт вестник или към писането на романчета, които наистина трябва да са много ама много добри, за да се продаде поне половината тираж. Имам чувството, че с изкуство се занимават тези, които винаги могат да разчитат на паричките на "родителското тяло" или пък онези, които са достатъчно луди. Останалите проявяват потенциала си единствено на маса с приятели. Случва се понякога и учителите ни да ни смайват с неподозирани възможности. Но те вече са избрали своя път. А когато на теб ти предстои подобен избор, е доста сложно. Вариант е да заминеш в чужбина. Защо не? Ама точно затова ни е такова дереджето. Свестните, умни и талантлива хора си събират багажа и "дезертират" от България. И какво ни остава тогава? Нима само дъното е пред нас?

• Отговори 444
  • Прегледи 95,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Талантът- на боклука!

За какво ми са всичките тези таланти?

Странно е, че някой нямаме нищо, с което да се похвалим,а други са бъкани с дарби- пеят, рисуват, свирят, артистични са и красиви. И какво от това? Какъв е смисъла,че имат талант или умеят толкова много неща? Ако си роден/а в малък град, нямаш никакъв шанс за развитие. Няма място нито за реална оценка на дарбите ти.

Е, някой красив ден и тези безкъсметни хора ще се влеят в потока на заминаващите за София. Може да не го искат, но ще се наложи- иначе нямат бъдеще. А са длъжни да го направят, ако не искат да пропилеят всичко, което Бог е решил да дари точно на тях.

Но дори и в големия град ги очакват хиляди спънки. Нужни са пари и връзки, за да постигнеш успех. Каква полза, че можеш да играеш на сцена? Актьор ли ще станеш? Хубаво,но кой в нашата държава цени това изкуство и колко истински хора могат да си позволят да си купят билет за театър? Какво толкова, ако умееш да рисуваш. Кой ще купува картините ти? А ако имаш дарба на писател, можеш да си избереш къде да се насочиш- към някой жълт вестник или към писането на романчета, които наистина трябва да са много ама много добри, за да се продаде поне половината тираж.

Имам чувството, че с изкуство се занимават тези, които винаги могат да разчитат на паричките на "родителското тяло" или пък онези, които са достатъчно луди. Останалите проявяват потенциала си единствено на маса с приятели. Случва се понякога и учителите ни да ни смайват с неподозирани възможности. Но те вече са избрали своя път. А когато на теб ти предстои подобен избор, е доста сложно.

Вариант е да заминеш в чужбина. Защо не? Ама точно затова ни е такова дереджето. Свестните, умни и талантлива хора си събират багажа и "дезертират" от България. И какво ни остава тогава? Нима само дъното е пред нас?

:P Those who speak a lot know nothing...

Чувствам се лично засегната,но все едно....защото тези ,които се интересуват от изкуство и се занимават с него са мерзки и долни,тълкувайки твойте слова... Публикувано изображение

Той и Гоген е тънал в мизерност,боледувал е,но е давал всичко от себе си в картините,целият му гняв и мечти....и умира в бедност...така както цял живот.Но сега картините му се продават за хиляди и милиони,нали?Не е имало никой до него,освен майка му,която умира в ранните му години.

Поинтересувай се от живота на известни писатели,художници,артисти и музиканти и тогава ще видим дали ще ти се промени мнението.Не твърдя,че всички от тях са живяли къртовски....но нищо не ти пречи да се позаинтересуваш,както споменах по - рано.

Поздрави!

Редактирано от nelena (преглед на промените)

Ако близките ми заминат и аз бих заминала... Друга причина би била ако стане нетърпимо тук в Б-я /междувпрочем на там вървят нещата и скоро ще стигнат.../

Вариант е да заминеш в чужбина. Защо не? Ама точно затова ни е такова дереджето. Свестните, умни и талантлива хора си събират багажа и "дезертират" от България. И какво ни остава тогава? Нима само дъното е пред нас?

Може би... Докато не се оправи държавата, май само това е пред нас.

А за т.нар. "изтичане на мозъци" - както обичам да казвам, познавам много хора с по над 1, 2 висши образования (пример: инженерно, правно и икономическо), които се чудят къде да идат за да изкарат нещо повече от вече ниските 800 лв на месец. И не става... При нас, образованието е на лесен принцип. Че какво да прави тук човек, при положение, че ще се бори за въпросната сума, като на запад може да се бори за пъти повече от това?

Поздрав!

A_N_I, защо си толкова негативна? Недей така, винаги има светлинка в тунела :) Според мен всеки сам си избира пътя и трябва да се радва на избора си. Аз например не мога да кажа, че ще съм по-нещастна в България. Тук (в Германия) в момента не получавам много повече, отколкото бих получавала в България-около 300евро. И въпреки онова, което по-рано написах-че си оставаш винаги чужденец, все пак съм щастлива, защото съм си намерила "свое място" сред приятели, на работа и в университета. Смятам, че със същия успех може да се постигне това и в България и всички тези приказки за просперитет и развитие, че България ти го спирала...не мисля, че просперитета ще те направи щастлива и май в това е смисъла. Поне за мен. Радвайте се на това, което имате, за да не съжалявате повече, когато го загубите.

camarero Не бъди толкова предубеден спрямо мен.Нищо не става наготово,знам че няма да е лесно.Но и никога не съм получавала нищо поднесено на тепсия.Аз знам ,че мога.И силен дух имам и от цел не съм лишена.

Но нищо не става без труд.Но Слава Богу,са ме възпитали да се боря.Не съм лентяй,дето се вика.

Тоно тъй,браво! :baby:

Така трябва да бъдеш ,самоуверена в себе си ,в СВОИТЕ СИЛИ !!!

Не разчитай на никого,да те "оправи"или да ти помага и после трябва да си му много благодарна!

Действувай със своята си интуиция и ЩЕ УСПЕЕШ!

Аз на всички които ,искам да им кажа нещо умно им казвам това:

"Ако бях много хитър и умен нямаше да бъда на 3000км от моето си МЯСТО"

Така ,че всичко е в ТВОИТЕ ръце!

Само един съвет ,ако приемаш де -намери си дружка,щото: "Когато сме двама ,страшно няма"

Поздрав

Тоно тъй,браво! :)

Не разчитай на никого,да те "оправи"или да ти помага и после трябва да си му много благодарна!

Само един съвет ,ако приемаш де -намери си дружка,щото: "Когато сме двама ,страшно няма"

Поздрав

;) Благодаря ти!И за съвета също,ще го имам предвид!

Целта ми е да си имам собствен бизнес,така да се каже - никой да не ми е началник/един вид 'ръководител'....а аз сама да контролирам търговската си дейност.

God Bless You!

Поздрави!

Редактирано от nelena (преглед на промените)

Тоно тъй,браво! :ph34r:

Поздрав

Mного тъжно и жалко би било, ако всички наистина се стараем да сме "хитри и умни". Всеки крадец, престъпник, който отвлича, убива и избягва от правосъдието е хитър. Но аз не мечтая да съм хитър.

Не се стремя на всяка цена да покажа хитростта си и да се възползвам от ума си.

Има по-важни неща според мен от това да изглеждаш хитър, а именно да си честен и доблестен Човек.

Много е жалко, че в България растете деца без тези важни качества, ето защо и обществото в България нищо не струва, защото са напълно погрешни ценностите ви. Жалко. Публикувано изображение

Mного тъжно и жалко би било, ако всички наистина се стараем да сме "хитри и умни". Всеки крадец, престъпник, който отвлича, убива и избягва от правосъдието е хитър. Но аз не мечтая да съм хитър.

Не се стремя на всяка цена да покажа хитростта си и да се възползвам от ума си.

Има по-важни неща според мен от това да изглеждаш хитър, а именно да си честен и доблестен Човек.

Много е жалко, че в България растете деца без тези важни качества, ето защо и обществото в България нищо не струва, защото са напълно погрешни ценностите ви. Жалко. Публикувано изображение

A weselqk,

никой не те бие по главата да си хитър,или умен сега е демокрация!

Щом мислиш ,че само лошите са хитри ,не бъди хитър!

Бъди си там какъвто искаш(важно е да не пречиш на другите)

Честен и доблестен Човек(дай определение)навремето имаше едно понятие "чист комунист"това покриваше доста от това което казваш!

Понятия (думи и пак думи само без покритие)за пред хората!

Дай пример за общество,което "СТРУВА" според тебе?

Мда

Какво би Ви накарало да напуснете България ?

Много интересния живот- тук, с цялата му мизерия и лишения, и работа като от която се прибираш без сили-изтощен а и парите едвам стигат за сметки и храна! Как се живее непрекъснато по този начин?!И кой иска това за себе си-лишения, мизерия и преизтощение?! Философствам, то какво ли друго да ми остане като се чувствам чужденец и в собствената си държава!!! ;)

:) Благодаря ти!И за съвета също,ще го имам предвид!

Целта ми е да си имам собствен бизнес,така да се каже - никой да не ми е началник/един вид 'ръководител'....а аз сама да контролирам търговската си дейност.

God Bless You!

Поздрави!

А кой ли не иска свой си бизнес?! ;)

Тоно тъй,браво! :lol6:

Поздрав

Съвета не е лош, но нещо не е много точен-не помага много...Няма човек, който да може сам да се прави с всичко, за фирмата. И една дружка надали ще свърши работа, а понякога и точно дружките объркват всичко. ;)

Иначе няма нищо лошо в това: Смело напред, но ти трябва голям кураж и огромна воля, дори бих казала -инат!

И да не разчитай на никой, само на себе си, само тогава нещата ще са свършени както трябва. Успех! Публикувано изображение

Ааа, супер, но тук точно няма да се съглася с теб: Това, че преча на някой аз примерно не означава, че трубва да се съобразявам с този на който преча, мен този проблем не ме вълнува, проблема е на този който мисли, че му преча за нещо си, примерно! ;)

Редактирано от ^^ANGELSING^^ (преглед на промените)

Много интересния живот- тук, с цялата му мизерия и лишения, и работа като от която се прибираш без сили-изтощен а и парите едвам стигат за сметки и храна! Така е и при цивилизованите и богатие и уредени отвсякъде държави(аз примерно бачкам 10часа +1,30 отиване с лош трафик и 1,30 връщане това означава ставане в 5часа и прибиране в 20часа)Парите също стигат само за сметките ,остават малко ,но децата ги изяждат ,хехехехеКак се живее непрекъснато по този начин?!Много трудно , но и тука е същото ,като си сам няма на кого да се обадиш и да кажеш ела ми помогни!И кой иска това за себе си-лишения, мизерия и преизтощение?!Никой не иска ,но трябва да се живее!хехехе Философствам, то какво ли друго да ми остане като се чувствам чужденец и в собствената си държава!!! :handshake:Това вече не е хубаво ,но смени малко атмосферата ,излез за 5-6 месеца,разгледай другите опитай тръпката на риска -сега е по лесно ,гарантирам ти!!!

А кой ли не иска свой си бизнес?! :yanim:Богатите също плачат,понякога ,хехехе

Съвета не е лош, но нещо не е много точен-не помага много...Няма човек, който да може сам да се прави с всичко, за фирмата. Аз имах впредвид ,че ще работи като наемник ,затова и казах ,че е хубаво да си има дружка!Пък за бизнесмените ,работата ехеееей друга хистори И една дружка надали ще свърши работа, а понякога и точно дружките объркват всичко. :clap:да трябва да се внимава,екстремните ситуации,проверяват точно това дали си приятел или се пишеш само за такъв сиИначе няма нищо лошо в това: Смело напред, но ти трябва голям кураж и огромна воля, дори бих казала -инат!Да това е вярно -ИНАТ ти трябва мого!!!

И да не разчитай на никой, само на себе си, само тогава нещата ще са свършени както трябва. Успех! Публикувано изображение

Ааа, суепр, но тук точно няма да се съглася с теб: Това, че преча на някой аз примерно не означава, че трубва да се съобразявам с този на който преча, мен този проблем не ме вълнува, да ама не !хехехе всъщност това е демокрацията която действа в момента -Има правила и контрол и ти ако ми пречиш в нещо извън правилата ,те санкционира органът(контролния)и санкцията е болезнена (изразява се в финикийци)проблема е на този който мисли, че му преча за нещо си, примерно! :clap:Ми изобщо не ми е проблем ,дигам телефона и се обаждам на "Органа"и те идват ,правят ти един акт ,който го плаща твоя шеф (и после той си взема парите от тебе ,и ти набива канчето "лошо"-може и той да ти сложи глоба ако реши!!!тъй де ако иска!И на тебе ти идва съзнанието(правилното)и не ми пречиш по онзи начин !хехехехе Мда така е!

A weselqk,

никой не те бие по главата да си хитър,или умен сега е демокрация!

Щом мислиш ,че само лошите са хитри ,не бъди хитър!

Честен и доблестен Човек(дай определение)навремето имаше едно понятие "чист комунист"това покриваше доста от това което казваш!

Понятия (думи и пак думи само без покритие)за пред хората!

Дай пример за общество,което "СТРУВА" според тебе?

Мда

camarero,

Не ставаше дума дали ме караш или не да съм такъв, нито пък виждам някаква връзка с демокрацията тук. Коментирах само, че ценностната система на обществото ни под наслов: "бъди хитър" е корумпирана и егоистична. За сметка на това обяснява добре днешния феномен - България, където обществото вече е като една вълча глутница, в която всеки се спасява по единично. На мен това не ми харесва и доказвам непригодността на модела "вълча глутница" за изграждането на устойчива държава.

Не знам и защо непременно се връщаш в миналото да ми говориш за изпразнени от смисъл понятия, от един лицемерен и тоталитарен строй, но явно този строй е оставил лош отпечатък на комплексираност в съзнанието ти, което ти пречи днес да си обективен. Съжалявам, че така си бил травматизиран, но май е време по-възрастните хора като теб да се отърсите от тези си комплекси в името на една по-ефективна държава - България. Ако ли си млад и нямаш нищо общо с онова време, значи просто използваш голи клишета без да имаш идея от тях и без аргументационно ми рецитираш някакви позиви, колкото да изглеждаш интересен, не знам каква е истината за теб, но трябва да е едно от двете.

Лично аз помня какво беше в известен смисъл преди или поне в средата на 80-те години и мога да ти докажа, че нямаше такива неща като "чисти комунисти". Само манипулации на хитреци и тарикати. Които с нищо не се различават от манталитета, който ти налагаш с твоето мото "бъди хитър".

Пример за общество, което струва е германското общество, в което има много толерантност, или поне повече от колкото в България. Разбира се и този пример не е съвършен, но тук говорим за сравняване с България и разпасаната пасмина, каквато сме ние българите.

Пример литературен, ако ли искаш, тогава примерно общество за мен е общество, в което хората не се конфронтират на всяка цена, имат самокритика и трезво преценят без излишни емоции и гордост, кой колко струва и сам себе си също. Общество без излишен егоизъм и с толерантно отношение към ближните хора, както и с мисъл за устойчивото развитие на обществото и природата около нас, за да може и утре след нас да могат хора да живеят, а не "след нас и потоп". Защото колко струва съществуванието ти днес или моето, ако опропастим перспективите за бъдните поколения? Това дори науката доказва като важен критерий за преживяването на един вид.

camarero,

Не ставаше дума дали ме караш или не да съм такъв, нито пък виждам някаква връзка с демокрацията тук.Ми връзката е че можеш да си избереш а не да ти кажат Кое е правилното!!Коментирах само, че ценностната система на обществото ни под наслов: "бъди хитър" е корумпирана и егоистична. За сметка на това обяснява добре днешния феномен - България, ми според мен даже и за западняците им е трудно да прогнозират какво може да се случи ,от един преход от 99%държавна собственост към капитализъм където обществото вече е като една вълча глутница, в която всеки се спасява по единично. На мен това не ми харесва и доказвам непригодността на модела "вълча глутница" за изграждането на устойчива държава.Тука си в грешка Вълчата глутница е символ на строга йерархия ,демек ред и дисциплина ,и в глутницата никой не се спасява по единично,тя (глутницата)е социално организирана и работи перфектно!Мдаа грешен етикет си сложилНе знам и защо непременно се връщаш в миналото да ми говориш за изпразнени от смисъл понятия, от един лицемерен и тоталитарен строй, но явно този строй е оставил лош отпечатък на комплексираност в съзнанието ти, което ти пречи днес да си обективен. Съжалявам, че така си бил травматизиран, но май е време по-възрастните хора като теб да се отърсите от тези си комплекси в името на една по-ефективна държава - България.Нямам никакви комплекси,даже много бързо се интегрира нашето поколение в прехода и в демокрацията ,защото ние получихме образование и то не лошо и имахме възможност да бачкаме в развития социализъм и като се сгромоляса за нас не беше проблем да бачкаме и за социалния капитализъм ,примерно в алемания дето си бил Ако ли си млад и нямаш нищо общо с онова време, значи просто използваш голи клишета без да имаш идея от тях и без аргументационно ми рецитираш някакви позиви, колкото да изглеждаш интересен, не знам каква е истината за теб, но трябва да е едно от двете.ми не ти и трябва да знаеш ,колкото по малко по здравословно еЛично аз помня какво беше в известен смисъл преди или поне в средата на 80-те години и мога да ти докажа, че нямаше такива неща като "чисти комунисти". Само манипулации на хитреци и тарикати. Които с нищо не се различават от манталитета, който ти налагаш с твоето мото "бъди хитър".Ми щом говориш за средата на 80-те значи си малък ,и не можеш да ми се отваряш на социализъм!Пък и си в грешка че налагам каквото и да е било,не съм някой който му е възложено да отговоря по задължение да върви дискусиятаПример за общество, което струва е германското общество, в което има много толерантност, или поне повече от колкото в България. Разбира се и този пример не е съвършен, но тук говорим за сравняване с България и разпасаната пасмина, каквато сме ние българите.Тука заблуждаваш и то съвсем съзнателно,и това е комплекс на българи които на всяка цена трябва да се харесат на някой от който чакат нещо си!За Германците чужденеца е втора ръка ,тази толерантност за която говориш е ЛИЦЕМЕРИЕ понеже са гузни от войната и още не могат да го преодолеят!Те даже се отнасят с пренебрежение към източните германци пък кво става за нас или който да е чужденец!Останалото е пропаганда!Пример литературен, ако ли искаш, тогава примерно общество за мен е общество, в което хората не се конфронтират на всяка цена, имат самокритика и трезво преценят без излишни емоции и гордост, кой колко струва и сам себе си също. Общество без излишен егоизъм и с толерантно отношение към ближните хора, както и с мисъл за устойчивото развитие на обществото и природата около нас, Това са утопии които не са постигнати никъде лицемери и фалшиви отношения между хората са именно тия за които говориш с такова вдъхновение и с каква радост говориш за лошите и хитри българи за да може и утре след нас да могат хора да живеят, а не "след нас и потоп". Защото колко струва съществуванието ти днес или моето, ако опропастим перспективите за бъдните поколения? Това дори науката доказва като важен критерий за преживяването на един вид.Тия последните изречения ми харесаха много и аз съм съгласен с тебе ,това е вярно и ние трябва да се борим за това да се случи!МДАА

Само искам да допълня ,че корупцията не е измислена от българи и няма само в БЪЛГАРИЯ ,корупция(справка фирмата "сименс"раздала над един милиард и двеста милиона евро за ПОДКУПИ)

Според мене няма да можем да я изкореним ,но да се качи на едно две нива нагоре за да не пречи на простолюдието ,както е в примера ти ,Веселяк!!!

поздрави

Много интересния живот- тук, с цялата му мизерия и лишения, и работа като от която се прибираш без сили-изтощен а и парите едвам стигат за сметки и храна! Така е и при цивилизованите и богатие и уредени отвсякъде държави(аз примерно бачкам 10часа +1,30 отиване с лош трафик и 1,30 връщане това означава ставане в 5часа и прибиране в 20часа)Парите също стигат само за сметките ,остават малко ,но децата ги изяждат ,хехехехеКак се живее непрекъснато по този начин?!Много трудно , но и тука е същото ,като си сам няма на кого да се обадиш и да кажеш ела ми помогни!И кой иска това за себе си-лишения, мизерия и преизтощение?!Никой не иска ,но трябва да се живее!хехехе Философствам, то какво ли друго да ми остане като се чувствам чужденец и в собствената си държава!!! smile.gifТова вече не е хубаво ,но смени малко атмосферата ,излез за 5-6 месеца,разгледай другите опитай тръпката на риска -сега е по лесно ,гарантирам ти!!!

А кой ли не иска свой си бизнес?! wink.gif Богатите също плачат,понякога ,хехехе

Съвета не е лош, но нещо не е много точен-не помага много...Няма човек, който да може сам да се прави с всичко, за фирмата. Аз имах впредвид ,че ще работи като наемник ,затова и казах ,че е хубаво да си има дружка!Пък за бизнесмените ,работата ехеееей друга хистори И една дружка надали ще свърши работа, а понякога и точно дружките объркват всичко. wink.gifда трябва да се внимава,екстремните ситуации,проверяват точно това дали си приятел или се пишеш само за такъв сиИначе няма нищо лошо в това: Смело напред, но ти трябва голям кураж и огромна воля, дори бих казала -инат!Да това е вярно -ИНАТ ти трябва мого!!!

И да не разчитай на никой, само на себе си, само тогава нещата ще са свършени както трябва. Успех! cool.gif

Ааа, суепр, но тук точно няма да се съглася с теб: Това, че преча на някой аз примерно не означава, че трубва да се съобразявам с този на който преча, мен този проблем не ме вълнува, да ама не !хехехе всъщност това е демокрацията която действа в момента -Има правила и контрол и ти ако ми пречиш в нещо извън правилата ,те санкционира органът(контролния)и санкцията е болезнена (изразява се в финикийци)проблема е на този който мисли, че му преча за нещо си, примерно! wink.gifМи изобщо не ми е проблем ,дигам телефона и се обаждам на "Органа"и те идват ,правят ти един акт ,който го плаща твоя шеф (и после той си взема парите от тебе ,и ти набива канчето "лошо"-може и той да ти сложи глоба ако реши!!!тъй де ако иска!И на тебе ти идва съзнанието(правилното)и не ми пречиш по онзи начин !хехехехе Мда така е!

camarero, явно говорим за различни неща, но това не е проблем!

То всички плачат, не само богатите, само че едните повече, другите по-малко...като гледаш, че детето ти иска нещо или не можеш да си купиш нищо тогава запяваш друга песен.

Много добре знам какво е да имаш много пари и какво е да нямаш и за една вафла пари, разликата е огромна в много отношения. Понякога жертвата си струва, понякога не-отностно излизането в чужбина. Всичко зависи от гледната точка, но със сигурност парите които ще се изкарат там, никога няма да ги изкараш тук, още повече ако си жена! Много добре знаеш за какво говоря!

Едно ще ти кажа лесно няма никъде, но там където работих-още малко щяха да ми прехвърлят всички длъжности и отговорности, чудиш се защо ли?!Ми много просто, защото си върша добре работата, съвестна съм и стриктна, лоялна към работодателлите те си...Всъщност те ми прехвърлиха и последните длъжности, но аз вече бях решила да напускам имах си много причини, нищо че заплатата беше наистина добра за българия и за стандарта на живот, може би искам нещо повече от живота си и от себе си!

Още нещо, кой не би искал да живее добре?!Надали има човек, който да не иска да няма тревоги отностно разходите си които са ежедневни и да има да си позволи нещо по-мащабно от време на време или просто да има за дребни радости в този живот-за почивка и тн.

Всеки заслужава равен шанс, нищо, че не всеки го има и не на всеки се дава такъв!

Само искам да допълня ,че корупцията не е измислена от българи и няма само в БЪЛГАРИЯ ,корупция(справка фирмата "сименс"раздала над един милиард и двеста милиона евро за ПОДКУПИ)

Според мене няма да можем да я изкореним ,но да се качи на едно две нива нагоре за да не пречи на простолюдието ,както е в примера ти ,Веселяк!!!

поздрави

Аз смятам, че никой не може и не бива да твърди подобно нещо, че корупцията не може да бъде изкоренена, това е все едно преди да си се борил, да се предадеш. Никой млад човек няма право да разсъждава така, сякаш е уморен 80 годишен дядо. Нация от подобни млади старци е осъдена на гибел. Ето го и обяснението на българската нищета. А най-тъжното е, че нито ти, нито някой друг ще се напъне да вникне в смисъла на тази иначе стара мъдрост, която аз само повтарям.

Българите сме глупаци, които само търсим с нещо да се оправдаем само и само да не направим нищо, което да ни разочарова, а една друга стара поговорка гласи: "за лудо работи, за лудо не стой!"

Но за мъдрости всезнаещия рано презрял българин е глух. Тъжно Публикувано изображение

Мисля ,че говорим за едно и също,важно е какъв извод искаш да извлечеш от дискусията примерно!!!

^^ANGELSING^^каза:

Много интересния живот- тук, с цялата му мизерия и лишения, и работа като от която се прибираш без сили-изтощен а и парите едвам стигат за сметки и храна! Как се живее непрекъснато по този начин?!И кой иска това за себе си-лишения, мизерия и преизтощение?! Философствам, то какво ли друго да ми остане като се чувствам чужденец и в собствената си държава!!!

Исках да кажа ,че това се отнася за всички,не само в България.Отнася се с пълна сила и за хората в така наречените "цивилизовани"

^^ANGELSING^^каза:

Понякога жертвата си струва, понякога не-отностно излизането в чужбина. Всичко зависи от гледната точка, но със сигурност парите които ще се изкарат там, никога няма да ги изкараш тук, още повече ако си жена! Много добре знаеш за какво говоря!

Тука ти дадох пример как работя аз (аз примерно бачкам 10часа +1,30 отиване с лош трафик и 1,30 връщане това означава ставане в 5часа и прибиране в 20часа) ,и парите които изкарвам ти казах ,че също не ми стигат ,но не се оплаквам за това на никого!

Когато се дискутират такива теми има доста голям процент (ЗАБЛУДА) и то привнесена съвсем съзнателно от хора ,които си нямат на идея за какво става въпрос ,но се изказват с голяма сигурност и това внася убеждение ,че е вярно!

А то НЕ Е!!!

Навсякъде където и да си трябва да докажеш какво можеш,и то с цялото си умение и постоянство!

Иначе си АУТ(A la puta calle) а там е много студено и гладно!!!!!

Не се засягай ^^ANGELSING^^нямам нищо лично към никой ,но това обобщаване за всички Българи не ми е много ...тука (в испания)има жени които работят по 10-12 часа на ден за 1000евро и изобщо не са за ЗАВИЖДАНЕ!

Аз смятам, че никой не може и не бива да твърди подобно нещо, че корупцията не може да бъде изкоренена,Ами смяташ грешно,корупцията

http://estoesnada.blogcindario.com/

съществува от древни времена и са се пробвали много и различни доктрини да я премахнат но за сега безуспешно,понеже говориш много отвлечено дай пример къде или кога в историята на човечеството е било без корупция това е все едно преди да си се борил, да се предадеш. Никой млад човек няма право да разсъждава така,Това е добър лозунг сякаш е уморен 80 годишен дядо. Нация от подобни млади старци е осъдена на гибел.Това обобщение също е лозунг,много и по големи скептици са ни обричали на гибел , НО АЗ СЪМ ОПТИМИСТ за БЪЛГАРИТЕ ето ти нещо което сигурно не ти прави впечатление ,ама аз да го покажа (всъщност не на тебе го показвам,ти няма да го видиш)

http://netinfo.bg/?tid=40&oid=1219068

Ето го и обяснението на българската нищета.Това са някакви твои обяснения и много злорадни(срещу българския етнос)това показва ,че ти си извън него,и за това не си ми интересен.Толкова злоба да се сипе срещу българите като цяло,може да го прави само някой .... А най-тъжното е, че нито ти, нито някой друг ще се напъне да вникне в смисъла на тази иначе стара мъдрост,много ми е смешно когато някой се е самопровъзгласил за "мъдър"всъщност плюейки българите си избива някакъв комплекс на етническа основа

която аз само повтарям.ми повтаряй си я непрекъснато дано ти помогне да се отървеш от дупката дето си изпадналБългарите сме глупаци,Тука пак си в грешка ,това ,че си се самоопределил като глупак си е твоя работа,пък това ,че заяваваш че българите са глупаци,това е смешно и даже е сигурно ,че си много прост които само търсим с нещо да се оправдаем само и само да не направим нищо,това важи сигурно за теб,и това е твоята философия което да ни разочарова, мързеливия винаги търси причина и я намира "на крива ракета космоса и пречи" имаше нещо и за вълната май-ама питай чичко гугъл той ще те отвори а една друга стара поговорка гласи: "за лудо работи, за лудо не стой!"

Но за мъдрости Да много философстване не трябва ,трябва всеки да прецени къде е добър и какво може да прави най добре и да се фърли в работата за своето благополучие а не да мрънка на всяка крачка ,че му пречело международното положение и да дава някакви глупашки мъдрости всезнаещия рано презрял българин е глух.

За последно да ти кажа ,че младите българи са много по любознателни и пробивни във всяко отношение отколкото бяхме ние и сега имат възможност да се срещнат с другите култури съвсем нормално и без някакви етикети ,че били емигранти или не знам какви си ...пак някакви мъдрости на драскачи(тъпи и ограничени))Тъжно Публикувано изображениеДа тука си прав тъжно е когато постоянно четеш някакви пасквили и недоброжелателни драсканици от разни комплексари,за собственото си неблагополучие и вкарването на всички в тая теза ги успокоява(или мрънкането и то постоянното

Това е тъжното!

Ама аз съм оптимист за младите българи,те не са обременени от идеологии и някакви отвлечени философии!

Мдааа

Сложил си хубава поговорка ето ти една и от мен:Кажи на слепия, че е сляп, и той ще ти се разсърди.

Редактирано от camarero (преглед на промените)

Сложил си хубава поговорка ето ти една и от мен:Кажи на слепия, че е сляп, и той ще ти се разсърди.

camarero,

Напълно те подкрепям, че трябва да се работи, а не да се чака някой първо да ти даде някаква заплата, която да те направи спокоен и едва тогава да се напрягаш самият ти. Аз се опитвам да обяснявам на хората, че работната ръка е също вид стока и тя си има своята цена, а когато повече хора се натискат да са в една сфера, конкуренцията се покачва и заплащането спада. Това са нормални процеси за една пазарна икономика и те са валидни, както в България, така и навсякъде в Европа. Уви хората си прав обичат да протестират и да настояват да получават заплата за нещо, което в даден момент не струва толкова. Например в България можеш да получиш мъжка прическа в сносен фризьорски салон за 2-3 лева дори, при това добре изпипана. В Германия където съм аз, до скоро нямаше да ти се размине за по-малко от 12-15 евро, при това не говорим за никакви екстри в услугата.

Напоследък с наплива на повече източноевропейци ли не знам, но вече се намират макар и рядко и по-евтини фризьорски салони.

Давам това за пример, че поради факта, че българите се натискат да работят повече в сферата на услугите, затова услуги подобни на фризьорството са много евтини в България. Тук в Германия се набляга повече на производството и експорта на стоки. В Бавария например буквално всяка втора произведена стока, се продава в чужбина, от което Баварската икономика печели много добре. Защото една държава се развива и подобрява икономически, САМО и ЕДИНСТВЕНО, когато продава стоки за експорт и получава конвертируема валута или евтини ресурси в замяна.

Ето как ти доказвам, че България е в сериозна криза, защото у нас всяка година се отчита СИЛНО негативен стокообмен, което реално обезценява стойността на българската валута и икономика. Дори тези фабрики, които работят в България и уж изнасят, реално се занимават с ишлеме, което напълно обезсмисля думата "износ" в случая, защото те не внасят нищо повече от малко данъци в хазната от заплати и осигуровки, но не и от продажбата на стоки (в контекста на експорта говоря), което е по-важното и тъжното.

Може за някой да изглежда като дълго и отегчително обяснение, но това е най-сериозния проблем на България в икономически аспект. Реално лева ни се обезценява непрекъснато, а правителството "реагира" по един възможно най-пасивен начин, като просто подържа бюджетен излишък, с който да подържа до някъде положението поради валутния борд. Т.е. изискването на валутния борд, де факто пречи на икономиката ни. Но в условията на силна корупция и злоупотреби от страна на високата власт, това все пак е по-добрия вариант за България, за да ни предпази от по-сериозни щети и нова хиперинфлация.

Най-прост икономически модел за печеливша икономика е, да се купуват възможно най-евтино суровини, като петрол, захар, житни култури, руди или дори метали, след което да биват обработвани до стоки за крайно потребелние от масовия потребител и да се експортират и продават в чужбина.

Ето това е единствената и най-печеливша макроикономическа система. Всякакви други икономически "истини" са вторични и незначителни сравнени с тази схема за икономическо развитие.

Всеки сам може да провери, какво точно внася България и какво изнася и ще се убеди едва тогава в катастрофалната икономическа ситуация, в която се намираме. Сигурно катастрофална звучи пресилено, но уви не е пресилено, защото при все уж големите проценти на ръст на икономиката ни през последните години, тези процентни стойности от порядъка на "великите" 5-7% не означават почти нищо, защото българската икономика е ужасно слаба и малка.

И за 2006 и за 2007г. световен шампион по експорт на стоки е Германия, при все това процентно изразено ръста на германската икономика е едва 1-1,3%. За да бъде съизмеряема с Германия, ръста на икономиката ни трябва да е от порядъка на 30-40% на година. Възможно ли е?! ;) Ще видим.

България има БВП за 2007г от порядъка на 45 милиарда евро, при население около 8 милиона души.

Германия има 80 милиона или около 10 пъти повече население, но пък има около 50 пъти по-голям БВП от порядъка на 2,3 трилиона евро.

Ето как нашите "големи" 6% реално са близо 10 пъти по-малки от онзи невзрачен на пръв поглед 1% на германците.

Но правителството непрекъснато ни манипулира с псевдооптимистични новини, за да ни будалка и замайва. Сумите разбира се които пиша по-горе са малко закръглени, но в общи линии това е истината. Която доказва, защо сме и като граждани и работещи, сме няколко десетки пъти по-бедни от германците.

Няколко прости истини, но крити от правителствата ни до сега.

Корупцията казваш нямала изкореняване и ми даваш пример ... лъжеш, защото не си дал никакъв пример. Не си ми дал никакъв пример, никакво доказателство, ниенте. Просто ми показваш, че има хора и в Испания, които роптаят срещу корупцията.

Дали волно или неволно, но пропускаш да забележиш, че примера ти няма абсолютно никаква доказателствена стойност. Не аз греша, а ти не умееш правилно да правиш дедуктивни съждения.

Аз казах, че никой и никога не е доказал, че корупцията не може да бъде изкоренена, ти само ми показа, че и в Испания тя не е изкоренена. Аз пък твърдя, че има начин и аз го мога. Смело заявявам, че подготвяме законови мерки, за прозрачност и липса на корупция.

Уверявам те, че работя по темата в екип с няколко млади специалисти и като дойде време за следващите избори, ще чуеш и по-конкретните ни идеи.

Междувременно те моля да не пригласяш на политически и икономически импотентното ни правителство в масовата кампания по заблуда на избирателите, че видите ли, нямало начин да няма корупция и престъпност. Има и аз го наричам - динамична превенция.

Примерите които даваш с медалите по олимпиади абсолютно нищо не значат, за пореден път. И аз съм победител по олимпиади и аз съм отличник на випуск и прочие и прочие. И знаеш ли къде работя? В Макс-Планк в Германия.

И знаеш ли дали мога да работя в България? НЕ. А знаеш ли защо?

- Не защото не искам, а защото като специалист в областта на молекулярната биология няма нито една фабрика, институт или здравно заведение, където да мога наистина да произвеждам и подобрявам българската икономика с труда си. Не е пресилено, знам, какво има в България от 2 години се опитвам да агитирам малоумни български бизнесмени да направим нещо, но дори една сравнително голяма "фармацевтична" фирма като Софарма, няма и твърди, че не може да си позволи да има изследователски център.

Ето това става с българските олимпиададжии. Акостират рано или късно я в САЩ, я в Германия, но правителството ни НЕ е създало и НЯМА и капка идея, как да създаде условия за развитие на истинските високи технологии в бизнеса. А шепата софтуерни аутсорсващи фирми, които имат офиси в България почти нищо не променят. Както се казва, една птичка пролет не прави, та и със софтуерно аутсорсване икономика не се стабилизира, не и само с това.

Не съм изненадан, че не разбираш мотивите ми и болката ми, това е причината до сега хора като теб да намират основание да гласуват за сегашните партии, и да не искат да вярват в нещо по-различно, просто фалшиво усещане за сигурност и познаване на положението. А после им остава само да се самозадоволяват с илюзията, че видиш ли "по-добре не може да е". Сигурно така си мисли и щрауса с глава в пясъка. :)

Стилът ми на писане, не е никакво злорадстване, това е една истинска болка и голяма мъка, която ти не си способен да усетиш и да ми съчувстваш. Не искам да се сравнявам с Достоевски по никакъв начин, защото най-малкото не пиша романи, но него също негови сънародници са го обвинявали че мразел Русия и руската нация, а човека просто е много умен и със силно развито чувство за самокритичност и критичност. Това е всъщност нещо хубаво и трябва да бъде впрегнато в работа. Аз лично търся за бъдещи политици точно хора като мен, с подобно силно чувство за критичност и самокритичност. Точно и поради пълната липса на такива хора в редиците на днешните управляващи партии, те не струват нищо и трябва да ги забравим и никога повече да не посягаме към техните бюлетини.

Това за слепеца и обиждането си напълно прав. Ще добавя, че всеки има право да си избере дали да се чувства обиден от думите ми и да ме мрази или да ми подаде ръка и да променим държавата ни в чувствително по-бързи темпове от днешни пародии на политика и икономика. А когато и слепите в едно стадо настояват да са водачи и са непримирими срещу зрящите ... тъжна й майка на таз държава. А ти гордееш ли се с България? А с предците ни? И защо?

Изброй ми неща, които те правят горд, моля.

Аз ще те изпреваря и ще ги изброя преди теб: "Направи ли са държава отдавна преди 14 века и още я има. Изнамерили са начин да пишат и четат на собствен език и азбука. Борили са се за развитието и благоденствието на род и родина. И т.н. и т.н.

Забелязваш ли, какво е общото между изброените неща?

Това са примери за ДЕЙСТВИЯ. Да мили ми друже, за действия, за извършени дела. Не за обиждане и опортюнизъм срещу знаещите. А за успешно извършени действия от големи лидери, от умни хора. Е твой е избора, дали ти ще ме оставиш днес да ти покажа, как може България да е по-хубава и по-приятна за обитаване държава. Или ще отстояваш твоя опортюнизъм срещу мен до последна капка кръв. Дано да намериш нужната мъдрост, та да има още неща за гордост за поколенията след нас.

Далеч не се оплаквам и от международното положение, само едно нещо смущава съня ми и това е домашния опортюнизъм на слепите горделивци. Но се моля всеки ден, да намерят сили да се озъптят.

Да тука си прав тъжно е когато постоянно четеш някакви пасквили и недоброжелателни драсканици от разни комплексари,за собственото си неблагополучие и вкарването на всички в тая теза ги успокоява(или мрънкането и то постоянното

Това е тъжното!

Дали съм неблагополучен комплексар ... няма да коментирам. За разлика от много хора, аз съм реализирал максимума на детските си мечти. Мога само да го пожелая на всеки.

Иначе напълно подкрепям това ти твърдение, само дето обекта, който пише "пасквили" и "недоброжелателни драсканици" е погрешно дефиниран от постинга ти. Всъщност точно хора като теб са недоброжелателите, точно хора като теб манипулират с фалшиви философии младите хора и ги убеждават да си спят и да не вярват в нищо, а да са като впрегнати добичета, които не се замислят за алтернативите. Точно хора като теб са напълнили днешната държавна администрация и политиката и доведоха с фалшивите си философии, с които "успешно" заблуждават вече 20 години младите българи да спят и да нехаят за политическото статукво в държавата ни.

Но вчера ЕК показа червен картон на няколко от тези политици в прав текст, и жълт картон на цялата сегашна българска политическа порнография.

ЕС е клуб на можещи, вярващи, мотивирани, работливи и почистващи корупцията и мръсотията граждани и всякакви клозетни битници, които са претръпнали с миризмата на политическата клоака в България и с корупцията нямат място в рамките на ЕС.

Не аз с моята "злорада" философия, а ЕК вчера би шута на дървените български философи. Но слепеца обича тъмнотата си, както и скитника, който няма къде да живее и е готов вечно да обитава и най-гнусната клоака.

Но историята на света се е писала от хора и се е движила напред от хора, които са били НЕПРИМИРИМИ към клоаките и са чистили самоотвержено и с цената дори на личното си благо дори чуждите мръсотии.

Редактирано от weselqk (преглед на промените)

На мен България ми харесва, ех вярно че безработицата е голяма, но мога да кажа и че хората ги мързи да бачкат и си измислят какви ли не причини само и само да не работят, а в същото време по цял ден висят по кафетат и се оплакват че няма пари! Като стане въпрос за някоя работа и се започва - каде бе, при кого бе, ма мани го тоя, всички бягат от там пък ти ми предлагаш аз там да почна да бачкам, ти луд ли си. Според мен причината за това е, че ние българите имаме прекалено високо самочествие. Всички искат да взимат колкото се може по-голяма заплата и да седят с ръцете в джобовете, или поне в нашия град е тъка, незнам в София така ли е. Като се загледам във форума, всеки ден по десетина души искат съвет за да си купят чисто нови двуядренни и четириядрени компютри, като излезна на улицата всеки се хвали на другия каква кола си е купил и какви екстри има, като отида сутрин да пия кафе, темите на разговор са каде да отида на море? Аз съм на мнение, че един българин за да преуспее някъде в чужбина да направи повече пари, трябва да има акъл, а има ли акъл ще успее да дръпне и в България!

На мен България ми харесва, ех вярно че безработицата е голяма, но мога да кажа и че хората ги мързи да бачкат и си измислят какви ли не причини само и само да не работят, а в същото време по цял ден висят по кафетат и се оплакват че няма пари!

Като стане въпрос за някоя работа и се започва - каде бе, при кого бе, ма мани го тоя, всички бягат от там пък ти ми предлагаш аз там да почна да бачкам, ти луд ли си. Според мен причината за това е, че ние българите имаме прекалено високо самочествие.

Всички искат да взимат колкото се може по-голяма заплата и да седят с ръцете в джобовете, или поне в нашия град е тъка, незнам в София така ли е. Като се загледам във форума, всеки ден по десетина души искат съвет за да си купят чисто нови двуядренни и четириядрени компютри, като излезна на улицата всеки се хвали на другия каква кола си е купил и какви екстри има, като отида сутрин да пия кафе, темите на разговор са каде да отида на море?

Аз съм на мнение, че един българин за да преуспее някъде в чужбина да направи повече пари, трябва да има акъл, а има ли акъл ще успее да дръпне и в България!

Прав си, че хората искат пари като желанията им често се разминават с реалното, но ако се замислиш малко по-нататък ще се убедиш, че и при работодателите положението е точно каквото и при работещите. Те на свой ред искат да плащат, колкото се може по-малки заплати, по-малко осигуровки, да не осигуряват никакво професионално квалифициране, никакви курсове и пр., а да имат най-добрите, най-мотивираните, най-умните и най-работливи работници.

Ето защо тази полемика за мързеливите българи не ми се води, а е добре да се огледаме за всички прояви на нашия манталитет.

Всъщност българите могат и да не са никак мързеливи. Аз познавам много българи които работят в чужбина, в най-различни сфери на бизнеса и науката и виждам, че вън от България те работят много по-добре, много по-всеотдайно и са много по-доволни от финансовите измерения.

Ето от подобни наблюдения и ми хрумна, може би за някои от вас странното усещане, че може би все пак си избираме смотани повърхностни и незнаещи политици, точно защото се гордеем, че политиката не ни интересува и там да става, каквото ще.

И в България и в чужбина всеки умен и работещ с малко шанс може добре да дръпне, но в България начините на дърпане минават почти винаги през нарушаване на законите или направо през корупционни отношения с някакви власт имащи, било изпълнителна или съдебна.

Дано да става сега по-ясно и основанието за вярата ми, че при една коренна промяна на политическото статукво, държавата и обществото ни ще придобие и радикално друг вид.

Поздрави!

camarero,

Напълно те подкрепям, че трябва да се работи, а не да се чака някой първо да ти даде някаква заплата, която да те направи спокоен и едва тогава да се напрягаш самият ти. Аз се опитвам да обяснявам на хората, че работната ръка е също вид стока и тя си има своята цена, а когато повече хора се натискат да са в една сфера, конкуренцията се покачва и заплащането спада. Това са нормални процеси за една пазарна икономика и те са валидни, както в България, така и навсякъде в Европа. Уви хората си прав обичат да протестират и да настояват да получават заплата за нещо, което в даден момент не струва толкова. Например в България можеш да получиш мъжка прическа в сносен фризьорски салон за 2-3 лева дори, при това добре изпипана. В Германия където съм аз, до скоро нямаше да ти се размине за по-малко от 12-15 евро, при това не говорим за никакви екстри в услугата.

Напоследък с наплива на повече източноевропейци ли не знам, но вече се намират макар и рядко и по-евтини фризьорски салони.

Давам това за пример, че поради факта, че българите се натискат да работят повече в сферата на услугите, затова услуги подобни на фризьорството са много евтини в България. Тук в Германия се набляга повече на производството и експорта на стоки. В Бавария например буквално всяка втора произведена стока, се продава в чужбина, от което Баварската икономика печели много добре. Защото една държава се развива и подобрява икономически, САМО и ЕДИНСТВЕНО, когато продава стоки за експорт и получава конвертируема валута или евтини ресурси в замяна.

Ето как ти доказвам, че България е в сериозна криза, защото у нас всяка година се отчита СИЛНО негативен стокообмен, което реално обезценява стойността на българската валута и икономика. Дори тези фабрики, които работят в България и уж изнасят, реално се занимават с ишлеме, което напълно обезсмисля думата "износ" в случая, защото те не внасят нищо повече от малко данъци в хазната от заплати и осигуровки, но не и от продажбата на стоки (в контекста на експорта говоря), което е по-важното и тъжното.

Може за някой да изглежда като дълго и отегчително обяснение, но това е най-сериозния проблем на България в икономически аспект. Реално лева ни се обезценява непрекъснато, а правителството "реагира" по един възможно най-пасивен начин, като просто подържа бюджетен излишък, с който да подържа до някъде положението поради валутния борд. Т.е. изискването на валутния борд, де факто пречи на икономиката ни. Но в условията на силна корупция и злоупотреби от страна на високата власт, това все пак е по-добрия вариант за България, за да ни предпази от по-сериозни щети и нова хиперинфлация.

Най-прост икономически модел за печеливша икономика е, да се купуват възможно най-евтино суровини, като петрол, захар, житни култури, руди или дори метали, след което да биват обработвани до стоки за крайно потребелние от масовия потребител и да се експортират и продават в чужбина.

Ето това е единствената и най-печеливша макроикономическа система. Всякакви други икономически "истини" са вторични и незначителни сравнени с тази схема за икономическо развитие.

Всеки сам може да провери, какво точно внася България и какво изнася и ще се убеди едва тогава в катастрофалната икономическа ситуация, в която се намираме. Сигурно катастрофална звучи пресилено, но уви не е пресилено, защото при все уж големите проценти на ръст на икономиката ни през последните години, тези процентни стойности от порядъка на "великите" 5-7% не означават почти нищо, защото българската икономика е ужасно слаба и малка.

И за 2006 и за 2007г. световен шампион по експорт на стоки е Германия, при все това процентно изразено ръста на германската икономика е едва 1-1,3%. За да бъде съизмеряема с Германия, ръста на икономиката ни трябва да е от порядъка на 30-40% на година. Възможно ли е?! :nono: Ще видим.

България има БВП за 2007г от порядъка на 45 милиарда евро, при население около 8 милиона души.

Германия има 80 милиона или около 10 пъти повече население, но пък има около 50 пъти по-голям БВП от порядъка на 2,3 трилиона евро.

Ето как нашите "големи" 6% реално са близо 10 пъти по-малки от онзи невзрачен на пръв поглед 1% на германците.

Но правителството непрекъснато ни манипулира с псевдооптимистични новини, за да ни будалка и замайва. Сумите разбира се които пиша по-горе са малко закръглени, но в общи линии това е истината. Която доказва, защо сме и като граждани и работещи, сме няколко десетки пъти по-бедни от германците.

Няколко прости истини, но крити от правителствата ни до сега.

Това в зеленичкото дето ти го подчертах са архаични съждения (или бисери на кандидат студент по темата "икономика")Няма да коментирам нищо ,не ми е интересно ,щото има разминаване във времето поне с 7-8 години!

Корупцията казваш нямала изкореняване и ми даваш пример ... лъжеш, защото не си дал никакъв пример. Не си ми дал никакъв пример, никакво доказателство, ниенте. Просто ми показваш, че има хора и в Испания, които роптаят срещу корупцията. Хе хехехе виж сега веселяче,наистина си весел ето ти линка ,ще го копна на български ,не на испански за да е по лесно на аудиторията ,щото я въвеждаш в заблуждение:

1.Не съм казал ,никъде ,че защитавам "корупцията"казах ,че трябва да се качи по на високо ниво за да не пречи на хората ,както е в "цивилизованите"туй казах,а не твоите тъпи коментари,

ето ти за Испания и чети внимателно или си забравил вече българския(срещал съм много папагали дето след 6 месеца забравят ,ти да не си от тях)

http://www.capital.bg/show.php?storyid=276986

значи тука нашто монче за 15 години е взел 12 милиарда евро (кво ша кажеш или пак лъжа а)!!!!

http://www.bnr.bg/Horizont/News/Cor_World/...ENS+SKANDAL.htm

ето ти и за гърция с участието на напредничавите алемани дето купували политиците за да се уредят с поръчки и то от фирмата "сименс"това си е доста весело а?пак е долна лъжа(те били честни и достойни и спазващи правилата)

http://world.actualno.com/news_100914.html

ето ти и за талянците

Дали волно или неволно, но пропускаш да забележиш, че примера ти няма абсолютно никаква доказателствена стойност. Не аз греша, а ти не умееш правилно да правиш дедуктивни съждения. това са сложни думички които не разбирам,тези примери ти ги казвам срещу тезата ти че само българите са корумпирани ,крадливи,глупаци и т.н.помии които изливат всекидневно по "цивилизованите"държави за българите!И винаги се намират и някакви като тебе готови да услужат за некой леф!

Аз казах, че никой и никога не е доказал, че корупцията не може да бъде изкоренена,Не обратно беше зададен въпросът Къде НЯМА,и ти не отговори на дедуктивния ми въпрос ,за по удобно почна да ми развиваш кандидат студентски мисли върху икономиката ти само ми показа, че и в Испания тя не е изкоренена. Аз пък твърдя, че има начин и аз го мога.Ти може и да можеш ,но това са утопични такива разсъждения,мисля си ,че трябва да кажеш малко за различни теории на известни утописти ,там са развити тия тези и можеш да цитираш накои за да не си губя времето да ти чета постовете-просто казваш това го е казал ... еди си кой и тва е Смело заявявам, че подготвяме законови мерки, за прозрачност и липса на корупция.

Уверявам те, че работя по темата в екип с няколко млади специалисти и като дойде време за следващите избори, ще чуеш и по-конкретните ни идеи.Да това вече е доста интересно,обикновенно стават политици тия дето не стават за нищо друго,не успели хора и чрез политиката (всъщност в името на идеи, някакви нови се опитват да излъжат хората)Няма нужда от нови идеи и идеологии ,просто трябва да се препишат законите едно към едно където функционират и това е !

Междувременно те моля да не пригласяш на политически и икономически импотентното ни правителство в масовата кампания по заблуда на избирателите, че видите ли, нямало начин да няма корупция и престъпност. Има и аз го наричам - динамична превенция.no coment

Примерите които даваш с медалите по олимпиади абсолютно нищо не значат, за пореден път. И аз съм победител по олимпиади и аз съм отличник на випуск и прочие и прочие. И знаеш ли къде работя? В Макс-Планк в Германия.

И знаеш ли дали мога да работя в България? НЕ. А знаеш ли защо?

- Не защото не искам, а защото като специалист в областта на молекулярната биология няма нито една фабрика, институт или здравно заведение, където да мога наистина да произвеждам и подобрявам българската икономика с труда си.Щом не си си отговорил на този въпрос досега,си много зле!!!Ти си завършил нещо ,заради самото завършване ,просто да получиш титлата вишист,и да разчиташ на титлата си а не на знанията си!Това беше едно време и сега има инерция,и ти просто си се набутал ,няма нищо!Грешна планировка(тва е типа на икономиката-планова)не я ли знаеш,хехехеНе е пресилено, знам, какво има в България от 2 години се опитвам да агитирам малоумни български бизнесмени да направим нещо, но дори една сравнително голяма "фармацевтична" фирма като Софарма, няма и твърди, че не може да си позволи да има изследователски център.Ами щото става въпрос за пари и риск-нали искаш капитализъм отиди в една банка искай пари за ТВОЯ си проект и дерзай,ти ако си мислиш ,че като си завършил и ще те чакат като месия си в голяма грешка!И за да не изпадаш в плюене пак ,обясни как можеш да реализираш проект в германия(държавен)за частен няма да те питам щото си бос!

Ето това става с българските олимпиададжии. Акостират рано или късно я в САЩ, я в Германия, но правителството ни НЕ е създало и НЯМА и капка идея, как да създаде условия за развитие на истинските високи технологии в бизнеса.

Всички идеи трябва да са покрити с ФИНИКИЙЦИ,веселяк ,мина тва време дето ти казваха -ПАРИ НЯМА-ДЕЙСТВАЙ и грандиозните мегаломански проекти на време оно

А шепата софтуерни аутсорсващи фирми, които имат офиси в България почти нищо не променят. Както се казва, една птичка пролет не прави, та и със софтуерно аутсорсване икономика не се стабилизира, не и само с това.

Не съм изненадан, че не разбираш мотивите ми и болката ми,разбирам болката ти не си успял и сега искаш с политиката да си оправиш положението ,няма лошо само че сме го гледали този филм това е причината до сега хора като теб да намират основание да гласуват за сегашните партии, и да не искат да вярват в нещо по-различно, просто фалшиво усещане за сигурност и познаване на положението. А после им остава само да се самозадоволяват с илюзията, че видиш ли "по-добре не може да е". Сигурно така си мисли и щрауса с глава в пясъка. ;)

Стилът ми на писане, не е никакво злорадстване, това е една истинска болка и голяма мъка, която ти не си способен да усетиш и да ми съчувстваш. Да разбирам ,много ти съчувствам когато плюеш българите и ти съчувствам по един много ирационален начин,не бих го нарекъл доста вулгарен начин,няма да го коментирам ,щото не е много за писане,той трябва да се чуе или да се усети ,може би!!!Не искам да се сравнявам с Достоевски по никакъв начин, защото най-малкото не пиша романи, но него също негови сънародници са го обвинявали че мразел Русия и руската нация, а човека просто е много умен и със силно развито чувство за самокритичност и критичност. Това е всъщност нещо хубаво и трябва да бъде впрегнато в работа. Аз лично търся за бъдещи политици точно хора като мен, с подобно силно чувство за критичност и самокритичност. Може би искаш да станеш един нов ЛИДЕР може би ,един нов тип лидер ,който е толкова е критичен към себе си първо и после към останалите а не обратното,всъщност ти трябва от там да започнеш първо да кажеш ,АЗ съм глупак и за да разберете ,че и ВИЕ сте ПОСЛЕДВАЙТЕ МЕ!!!!Много ще ми е интересно как ще се казва партията ти!!!!Точно и поради пълната липса на такива хора в редиците на днешните управляващи партии, те не струват нищо и трябва да ги забравим и никога повече да не посягаме към техните бюлетини.

Това за слепеца и обиждането си напълно прав. Ще добавя, че всеки има право да си избере дали да се чувства обиден от думите ми и да ме мрази или да ми подаде ръка Ми да ти кажа ако си пред мене и ме наречеш глупак ей тъй,може би дълго време няма да имаш и представа кой си,откъде си и за къде си се запътил!и да променим държавата ни в чувствително по-бързи темпове от днешни пародии на политика и икономика. А когато и слепите в едно стадо настояват да са водачи и са непримирими срещу зрящите ... тъжна й майка на таз държава. тука пак грешни закюченияА

ти гордееш ли се с България? А с предците ни? И защо?

Изброй ми неща, които те правят горд, моля.

Аз ще те изпреваря и ще ги изброя преди теб: "Направи ли са държава отдавна преди 14 века и още я има. Изнамерили са начин да пишат и четат на собствен език и азбука. Борили са се за развитието и благоденствието на род и родина. И т.н. и т.н. тука си риторичен,малко си беден в изброяванията ама все пак добре е...

Забелязваш ли, какво е общото между изброените неща?

Това са примери за ДЕЙСТВИЯ. Да мили ми друже, за действия, за извършени дела. Не за обиждане и опортюнизъм срещу знаещите. А за успешно извършени действия от големи лидери, от умни хора. Е твой е избора, дали ти ще ме оставиш днес да ти покажа, как може България да е по-хубава и по-приятна за обитаване държава. Или ще отстояваш твоя опортюнизъм срещу мен до последна капка кръв. Дано да намериш нужната мъдрост, та да има още неща за гордост за поколенията след нас.Аз не съм опортюнист срещу нихилизма (или българофобията)или на българоплювците ,аз съм им антибиотика,аз ги лекувам,щото те са болни и имат нужда от лечение,ако са българи ако не са тогава няма лечение ...

Далеч не се оплаквам и от международното положение, само едно нещо смущава съня ми и това е домашния опортюнизъм на слепите горделивци. Но се моля всеки ден, да намерят сили да се озъптят.Амин

Дали съм неблагополучен комплексар ... няма да коментирам. За разлика от много хора, аз съм реализирал максимума на детските си мечти. Мога само да го пожелая на всеки.

Иначе напълно подкрепям това ти твърдение, само дето обекта, който пише "пасквили" и "недоброжелателни драсканици" е погрешно дефиниран от постинга ти. Всъщност точно хора като теб са недоброжелателите, точно хора като теб манипулират с фалшиви философии младите хора и ги убеждават да си спят и да не вярват в нищо, а да са като впрегнати добичета, които не се замислят за алтернативите. Точно хора като теб са напълнили днешната държавна администрация и политиката и доведоха с фалшивите си философии, с които "успешно" заблуждават вече 20 години младите българи да спят и да нехаят за политическото статукво в държавата ни.

Но вчера ЕК показа червен картон на няколко от тези политици в прав текст, и жълт картон на цялата сегашна българска политическа порнография.

ЕС е клуб на можещи, вярващи, мотивирани, работливи и почистващи корупцията и мръсотията граждани и всякакви клозетни битници, които са претръпнали с миризмата на политическата клоака в България и с корупцията нямат място в рамките на ЕС.по горе ти дадох примери за ЕС и то малка частНе аз с моята "злорада" философия, а ЕК вчера би шута на дървените български философи. Но слепеца обича тъмнотата си, както и скитника, който няма къде да живее и е готов вечно да обитава и най-гнусната клоака.

Но историята на света се е писала от хора и се е движила напред от хора, които са били НЕПРИМИРИМИ към клоаките и са чистили самоотвержено и с цената дори на личното си благо дори чуждите мръсотии.Това последното беше много интересно ,много клозетно мислиш ,веселяк,носители на прогреса били чистачите на клозети хахахахахахаа ти с тия идеи партия ли ша отваряш,трябва да я направиш в лондън ,те там им е в традицията кат са наядат да се из......рдят ей така хубаво,и много последователи можеш да откриеш там !!!

И в мюнхенските села също,те даже имат и празник на пр*днята,нали си ходил?

Нали в немско беше?

Няма повече да те безпокоя ,пиши си спокойно за клозетните партии ,само не обиждай българите!!

camarero,

Научи се да цитираш като хората чуждите постинги и не се уливай с различните цветове, че става каша.

Това в зеленото дето отказваш да коментираш и се опитваш да бламираш, чрез типичните за днешните политици трикове за остаряла демагогия и прочие всъщност е самата СУРОВА ИСТИНА. Независимо дали ти харесва или не. Че не можеш да коментираш го очаквах, кой колкото може, толкова по-зле за теб.

Но явно от користни цели или от душевни подбуди ти държиш да ни манипулираш още и още и да не коментираш простите факти.

Всеки интелигентен човек, който чете тази дискусия може да си направи изводите сам, кой от нас излага фактите и ги подрежда просто и логично и кой се опитва с вехти клишета и люти клетви да отбягва истината.

Когато израстеш душевно до нивото да коментираш без страх истината и да не се измъкваш с евтини трикове тогава едва ще има смисъл да коментираме заедно нещо.

Ти си манипулатор, казвам го и го доказвам.

Никъде и никога не съм писал, че вън от България няма корупция. Твоето евтино тълкувание на думите ми е късогледо и изнасилва написаното от мен по-горе.

Това което манипулатор като теб не знае, е че повече от 7 души от бившия борд на директорите на Сименс бяха осъдени на различни присъди, включващо глоби от порядъка на милиони евро и затвор. И това стана в т.нар. от теб село Мюнхен, където е централата на Сименс и то в рамките на по-малко от година.

За разлика от корупционната далавера със Сименс, в България няма нито една осъдена фирма, нито един министър или дори зам. министър. Да не говорим, че най-големите тарикат-бизнесмени са дупе и гащи с политиците. Стигнахме до там ЕС да ни спира средствата и да ни показва, кои са мошениците в България.

Фактите отново говорят сами и ясно, но за слепеца и най-ярката светина е напусто. В Германия за нула време дори шефовете на огромен концерн като Сименс биват осъдени, глобени и тикнати в пандиза, а в България няма нито един подобен случай.

Никога и никъде не съм твърдял, че няма корупция вън от България. Но миналата година един немски бизнесмен, който продавал старо месо на ресторанти и дюнери, след като бе разкрит още преди да го осъдят се обеси. А преди 3-4 години един министър скочи от самолет след подозрения срещу него в корупция и се самоуби, дори не дочака да го разследват. А в България те са горди "бизнесмени", крадящи и злоупотребяващи и не изпитващи и капка срам.

Никога и никъде не съм казвал или писал, че няма корупция вън от България и само малоумен манипулатор може да изкривява така думите ми. Пиша, че там където има "мръсотия" тя бива "почиствана" - съд, полиция, следствие действат ефективно на много, ама много по-високо ниво от колкото в България.

В Германия има ефективна борба срещу корупцията и престъпленията, а в България има срастване между организирана престъпност и властите.

Ти да видиш разликите между примерите ми вече нямам вяра, защото или си глупак или си платен манипулатор, но вярвам че в този форум има достатъчно интелигентни хора, които виждат разликата.

А тя доказва, че демокрацията е постижимо "чудо", трябва просто да работим за постигането му, а не да се задоволяваме с подлите манипулации на лъжци като теб.

Никъде и никога не съм писал, че "

само българите са корумпирани ,крадливи,глупаци и т.н.помии

" това е твоята поредна лъжа базирана или на неграмотността ти да не можеш да четеш или на подлата ти задача да манипулираш младите хора и да ги приспиваш с лъжи за обреченост пред "вездесъщата" корупция.

България не е обречена, има начин за измъкване от цялата тази мръсотия, тя включва много работа, активна и пасивна политическа дейност и мечта за една по-добре устроена държава.

Все постижими неща.

От неграмотен профан и опортюнист като теб не мога да очаквам да разбира и останалите ми примери, най-малко пък да проумее, какви са ми били професионалните мечти и каква е цялата история около титли и прочие, нито къде съм и защо съм, така че тук спирам да се разправям с теб.

Редактирано от weselqk (преглед на промените)

Не ми стигнаха нервите да изчета всичките глупости, изписани досега, но само да вметна нещо - weselqk, ако питаш мен в България няма организирана престъпност - има по-скоро неорганизирана престъпност. Даже онзи ден ходих в един магазин за комикси и един американец, който го държеше ми показа една енциклопения - нещо като атлас на света, но написан по възможно най-ироничният и саркастичен начин. Та за България, освен всичко останало, си пишеше, че сме страната не неорганизираната престъпност .:ph34r:

А защо напуснах България - отдавна съм си дала мнението за това. Ще помоля някой хора за по-спокоен тон на изразяване и ако може да се научат как се цитира, в противен случай ще затворя темата, докато ви се успокоят нервичките. :ph34r:

Приятна вечер.

Редактирано от AciDBurn (преглед на промените)

От неграмотен профан и опортюнист като теб не мога да очаквам да разбира и останалите ми примери, най-малко пък да проумее, какви са ми били професионалните мечти и каква е цялата история около титли и прочие, нито къде съм и защо съм, така че тук спирам да се разправям с теб.

Да успях да цитирам по правилния начин,е все пак веселяците ще са доволни!!!

Виждам веселяк ,че се развиваш в правилна посока ,вече сипеш обидите и злъчта си ,не към всички българи ,а към конкретен такъв ,което си беше моя цел в дискусия като тази ,както се изрази AciDBurn:

Не ми стигнаха нервите да изчета всичките глупости, изписани досега

Той (веселяка) си е внушил ,че има някаква мисионерска мисия ,и трябва някой да му каже все пак ,че се е объркал! На други места (теми)мненията му са коренно различни от това ,което пише тука!

Ама няма нищо,аз живея сред олигофрени(хиспано) ,тъй че един повече или по малко все тая!!!

А пък затварянето на темата е най лесно AciDBurn:

Само не разбрах ,кое е глупост злословенето по адрес на българския етнос или коментара по тия злословия !

Защото във вестниците е доста трудно да отговориш на някой драскач!

Ето това е грозното :

някакъв веселяк се весели :

Българите сме глупаци

и аз за това ....

Тъй ,че няма повече да Ви преча,не я затваряй темата,и не обиждайте българите!!!!!!

camarero,

Научи се да цитираш като хората чуждите постинги и не се уливай с различните цветове, че става каша.

А забравих,веселяк да ти кажа ,за цветовете(по прегледно е за тези които се опитват да проследят мисълта на другия и когато изтриеш поста си ,моя остава разбираш ли?Тъй ,че кашата е в твоята глава!Мдаа

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.