Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво би Ви накарало да напуснете България ?

Featured Replies

Разбира се, че не означава, че чужбина е рай, това са само относителни метафори, рай няма. Но виж ад има и той е в България. Как дефинирам Ада? Това е място, където глупостта смело властва и направлява "развитието" на една общност от хора. Както дори в Библията са се сетили да напишат: "по плодовете ще ги познаете". Аз не си спомням да съм живял в държава по-ялова от България. А и защо да се изненадвам, когато национализъм и откачени фобии направляват съзнанието българско?!

Простотията брат, тя властва за това сме на този хал!Няма какво да ги китиш с хубави думи!Простотията е виновна за всичко, което е сега тук!И какъв плод ще роди някой простак?!Или прост човек!А какви ни управляват?!
  • Отговори 444
  • Прегледи 95,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

И пак се стига до фундаменталната истина - зависи къде живееш в чужбина.

Има и по-хубаво от България, има и по-лошо, за това човек първо опипва почвата, а не се хвърля с главата напред.

Това е много относително, защото ако погледнем отстрани нещата наример Азербайджан не е по-добре от нас, но там всичко ми беше осигурено и хората ме гледаха в очите какво ще поискам за да ми го осигурят. То не бяха самолетни билети, служебен превоз, тва, лаптопа и телефона (служебни) не ги броя. Извадиха ми виза за година, направиха ми сметки, карти, т.н., намериха ми жилище (2 стаи, хол и кухня за един човек) и ми го плащаха.
Именно, не опира до държавата, родината, земята... опира до хората.

Именно, не опира до държавата, родината, земята... опира до хората.

Взе ми думите от устата :P.

В края на крайщата всеки има правото да търси спокойствието и животът, който иска да води, където пожелае по света (и където му е позволено, разбира се).

Имам познати, които живеят в Намибия - държавата не е нито на икономическото развитие на много европейски страни, пък и е толкова далечна от България (във всички аспекти). Но те си казват, че се чувстват добре - хората били добри, живеят нормално, спокойни са. Те така си представят един спокоен живот, и да са живи и здрави, така си го живеят.

Разни хора, разни идеали....разни разбирания. Един иска да живее в уредена държава, друг иска в спокойна, трети иска на Луната. Дай Боже, всеки да си намери място под слънцето. Аз моето още си го търся....

Редактирано от AciDBurn (преглед на промените)

Какво би Ви накарало да напуснете България ?

То няма какво да ме накара да не напускам!!!

Бих напуснал България само временно, но винаги бих искал да живея тук. Това е моята родина, искам да е родина и на децата ми!!!! Положението не е розово, но затова сме тук, за да ги оправим. Поздрави и лека вечер.

Бих се махнал от тук не за пари а защото 99% от хората са цървули и селяндури и няма и 1 човек с който да си направиш приказката.

Бих се махнал от тук не за пари а защото 99% от хората са цървули и селяндури и няма и 1 човек с който да си направиш приказката.

По този повод се сещам за един израз: България е прекрасна държава, но много българи живеят е нея

П.П. Ти ако си мислиш че в другите държави няма гореизброените категории хора, много се лъжеш. Е, ако си образован, с опит и си намериш добра работа и редата ще е различна...

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

Нищо ве4е не би ме накарало да напусна БГ живиал сам доста време в друга страна и какво в краина сметка нищо на лице, тук може да е селиандурска даржава ама все пак 4овек има по голиам на4ин да просперира, а ж 4ужбина какво циал живот си като негар

• 5 седмици по-късно...

май нищо не може да ме накара да живея извън БГ. Ако се появи такова нещо, ще е доста труден избор.....

Защо толкова хора напускат родината си...?

Аз излязох, за да поспечеля парици. Но мисля да се върна догодина, защото в България е моя живот, свикнал съм с недоимъка, пък и туко-виж ми дойде желание да участвам по-дейно във възстановяването на милите ми 111 000 кв. км...

за какво са ми пари като съм "немил недраг"......?

Ами не съм съгласен, и съм им мил и драг, и квартира ми осигуряват, и служебна кола (но нямам книжка). Ако си специалист от високо ниво ще те гледат като писано яйце!

Ако си специалист от високо ниво ще те гледат като писано яйце!

Само с тесен кръг от колеги не се живее.

Трябват и контакти със съседи, родители на хлапетата от същото даскало на двоите деца, със хора имащи подобни интереси нямащи нищо общо с работата ти, с медицинските сестри като влезеш в болница, с пощальона да не ти мачка писмата ами да ги слага внимателно в пощенската кутия, с безброй чиновници от които ще ти се налага понякога да ти направят мъничка услуга и да не те разиграват за щяло и за не щяло, и т.н. и т.н.

Магическата рецепта е да се направиш че по някакъв начин си и тяхен човек, да речеме например че имаш дете което е родено там на място и майка му да е коренячка местна жителка.

Немили и недраги са Ганьо и Ганка говорещи си вкъщи на български и общуващи само с други български семейства, самоизолиращи се от местните "туземци". И като си подпийне Ганьо и почне да ги псува местните жители щото все му пречели точно на него и ...

Редактирано от Gizmoto (преглед на промените)

Само с тесен кръг от колеги не се живее.

Трябват и контакти със съседи, родители на хлапетата от същото даскало на двоите деца, със хора имащи подобни интереси нямащи нищо общо с работата ти, с медицинските сестри като влезеш в болница, с пощальона да не ти мачка писмата ами да ги слага внимателно в пощенската кутия, с безброй чиновници от които ще ти се налага понякога да ти направят мъничка услуга и да не те разиграват за щяло и за не щяло, и т.н. и т.н.

Магическата рецепта е да се направиш че по някакъв начин си и тяхен човек, да речеме например че имаш дете което е родено там на място и майка му да е коренячка местна жителка.

Немили и недраги са Ганьо и Ганка говорещи си вкъщи на български и общуващи само с други български семейства, самоизолиращи се от местните "туземци". И като си подпийне Ганьо и почне да ги псува местните жители щото все му пречели точно на него и ...

Ако си интроверт навсякъде ще ти е терсене. Поне на мен (смятам се за космополит) ми е добре навсякъде, езици поназнайвам, не ми липсва възпитание, екстроверт съм, имам търсена професия. Магическата рецепта е да си професионалист, да получаваш добра заплата, а от там да можеш ако искаш да си вземеш самолета и да си дойдеш у дома

Животът навън не е като тук. Трябва винаги да имаме повече от една гледни точки.. Годините не са много, местата по света също..

Мен ще ме накарат сума неща, най-вече "ценностната система" на българката, както и това, че е една от най-невярните жени в света, според изследванията.Също незачитането на индивида, прекаленото отстояване на АЗ-а, и подражаването, липсата на собствено мнение, както и отдавна изгнилата държава.Невъзпитанието, месенето в чужди работи, всекиго всекиго съди, и му дава акъл, и държи сметка-много причини, но тия са главните...

• 2 седмици по-късно...

Надеждата за по - добро бъдеще.Готова съм да рискувам,ще изоставя и роднини и приятели,дори няма да се замисля,та аз точно от тях искам да избягам.Имам много мечти,които искам да сбъдна,а дори и мисълта ,че ходя по улиците на България ме задушава.Рано или късно ще замина със семейството си,и се надявам че с мн труд ще си осигуря живота,за който съм мечтала.Много,много неща ме карат да напусна,дори и не бих се замислила,ако имах възможност.

Надеждата да надеждата крепи човека и особено когато мислиш за добро за по - добро бъдеще.Готова съм да рискувам,ще изоставя и роднини и приятели,дори няма да се замисля,та аз точно от тях искам да избягам.Имам много мечти,които искам да сбъдна,а дори и мисълта ,че ходя по улиците на България ме задушава.Да това е проблем,трябва ти излизане за да го излекуваш Рано или късно ще замина със семейството си,и се надявам че с мн труд ще си осигуря живота,за който съм мечтала.мда ако наистина си работила здраво и преследваш определената цел може и да успееш,само че е ужасно трудно,и трябва да си сложиш бариера ,че назад пътя ти е отрязанМного,много неща ме карат да напусна,дори и не бих се замислила,ако имах възможност.Ей това сега последното те слага в числото на "мрънкалниците"много ги разбират работите ,плюят наляво и надясно всичко,и не се напъват нищо ,философии развиват ,как било в "циливилизованите "държави ,даже го обясняват много логично ,но неВЯРНО

Сега след някой месец ,ще можеш да работиш съвсем спокойно в хиспания примерно ,няма да ти трябват така наречените дискриминационни документи,дето те правят "легална"сега просто идваш и почваш да бачкаш и да си подреждаш живота , както искаш!

Просто ще бъдеш една от всичките чужденци:

мороси,латиноси,румънещи,руснаци,украинци,поляци,ингилизи,и всякаква "останлая сволач"

И за да оцелееш ,ша трябва да се напънеш,интелектуално и физически ,за да ги збориш всичките ей тия за да си ТИ!

Всъщност трябва да бачкаш ,много по добре от тези,и по евтино за да те наемат!

Това е общо взето,с НАДЕЖДАТА за по добър живот!

Навсякъде е едно и също - Има едни дето успяват,други не !Ама това си е нормално,си мисля!!!

Магическата рецепта е да си професионалист, да получаваш добра заплата,...

Ама то при КапитализЪма не е задължително да си наемен труженик за да имаш пари. Може и сам да си си шеф и да се събуждаш сутрин в колкото си искаш часа.

Да се ограничава човек само до получаването на заплата, като възможност за изкарване на пари, ми изглежда малко като преди 1989г. при СоциализЪма.

Тука където съм има и хора които преминават на половин работен ден като наемни работници или служители за да им остане време да започнат собствен бизнес с по-малко финансови рискове през първите години. После ако всичко върви добре един ден му казват сбогом на шефа им и стават 100% свободни личности.

Сега след някой месец ,ще можеш да работиш съвсем спокойно в хиспания примерно ,няма да ти трябват така наречените дискриминационни документи,дето те правят "легална"сега просто идваш и почваш да бачкаш и да си подреждаш живота , както искаш!

Просто ще бъдеш една от всичките чужденци:

мороси,латиноси,румънещи,руснаци,украинци,поляци,ингилизи,и всякаква "останлая сволач"

И за да оцелееш ,ша трябва да се напънеш,интелектуално и физически ,за да ги збориш всичките ей тия за да си ТИ!

Всъщност трябва да бачкаш ,много по добре от тези,и по евтино за да те наемат!

Това е общо взето,с НАДЕЖДАТА за по добър живот!

Навсякъде е едно и също - Има едни дето успяват,други не !Ама това си е нормално,си мисля!!!

Ще отпадне забраната рано или късно,но няма да е така лесно да си намери работа.Пък и като знам испанците какви са....7 месеца минаха от както сме в европейския съюз и все още не могат да свикнат с мисълта,че няма вече "резиденций",а просто едни зелени листове,а какво ще стане като някой каже че няма документи за работа....

Пък и в момента в почти цяла Испания,няма работа.

Аз където съм с документи търсих почти 3 месеца работа...

Идваш и почваш...кой е почнал ей така.Ако тръгне,нито знае език,нито нищо.Ако няма пари още по-трудно.

Тези работи не стават просто ей така.

Публикувано изображение

Мен вечеме е накарало: -Прекалената скъпотия:Във ЕС говорят за 2 евроцента/мин по мобилните а ние средно по 15-16 евроцента/минута. -Ние още няколко държавки си плащаме интернета през телефона.Другъде е без пари! -Скъпотия дето погледнеш -Ако стана свидитетел на убийство,то най-вероятно аз ще вляза във затвора.Тук законите са много смачкана работа,пък и никъде нищо... -Тук е безработица -Министрите са богати,ние не.Те всико взимат и все за тях!!! -Оправата на държавате е като петел съди кокшка за лошо-снесено яйце Абе изобщо,защо съм бългаин ми е инртрсно...

iveta7

Аз се опитах да изкоментирам ,мисълта на nelenaи нямах за цел да правя някакъв анализ на положението в Испания!Всъщност тя каза:

Надеждата за по - добро бъдеще.Готова съм да рискувам,ще изоставя и роднини и приятели,дори няма да се замисля,та аз точно от тях искам да избягам.Имам много мечти,които искам да сбъдна.....

Всъщност,тя трябва да се пребори малко,никой няма да и даде на готово нищо!Силата е в ДУХЪТ и набелязването на ЦЕЛ,и после е лесно!Мдаа

Ще отпадне забраната рано или късно,но няма да е така лесно да си намери работа.Пък и като знам испанците какви са....7 месеца минаха от както сме в европейския съюз и все още не могат да свикнат с мисълта,че няма вече "резиденций",а просто едни зелени листове,а какво ще стане като някой каже че няма документи за работа....

Пък и в момента в почти цяла Испания,няма работа.

Аз където съм с документи търсих почти 3 месеца работа...

Идваш и почваш...кой е почнал ей така.Ако тръгне,нито знае език,нито нищо.Ако няма пари още по-трудно.

Тези работи не стават просто ей така.

Публикувано изображение

А ти,девойче,от къде знаеш,че езика не зная?

camarero Не бъди толкова предубеден спрямо мен.Нищо не става наготово,знам че няма да е лесно.Но и никога не съм получавала нищо поднесено на тепсия.Аз знам ,че мога.И силен дух имам и от цел не съм лишена.Подбудата и стремплението отдавна ги притежавам.Може и да не е Испания,но че ще замина от тук,това е сигурно.

Но нищо не става без труд.Но Слава Богу,са ме възпитали да се боря.Не съм лентяй,дето се вика.Но истински ценя всеки Ваш съвет!

Това,което е трябвало да кажа,съм го казала.

God Bless You!

Мога да ви кажа аз защо я напуснах...защото исках да поживея малко и от живота на "другите", да видя какво е на тея, които все се опитваме да стигнем. Е, няма как да стане, защото където и да живееш извън България, винаги ще си чужденец и всичките тея илюзии, че ще станем част от тях...загубени! Но въпреки всичко след 3 години, все още намирам смисъл да съм "чужденката".

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.