Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Кой е Исус Христос?

Featured Replies

преди 1 час, Just a Stranger написа:

Благодаря. Добре поднесено и сериозно.

Ясно е, че Исус Христос е Исус Христос  и е роден, когато е роден.

• 5 седмици по-късно...
  • Отговори 213
  • Прегледи 37,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Личи ти как кипиш от съжаление. Даже прекипяваш. И крайно време бе да се обърнеш с правилното напътствие към Валкирия. Направо се бях закахърил - как успява да уреди живота си без да я огрее

• haidukpikaso
    haidukpikaso

Човека умря заради нас,вие глупости приказвате тука за името му И двете са верни

• Син Божи! Агнеца, този които отиде на кръста да поеме греховете човечески.

преди 9 часа, _Aumi_ написа:

Кои са тези стотици учени, свидетели на живота на Исус, след като единственото доказателство за неговото съществуване и няколко известни години от живота му, се намират в Новият завет?

Може би забравяш избиването на младенците?! :) Нормално е да е в НЗ, а не в СЗ. ;) Нормално е юдеите да не го считат за месията. И не забравяй, че на 50-я ден е образувана Църквата. Не забравяй и гоненията на християните. 

То в СЗ няма информация за разпъването му и за възкресението.  :) 

На база това да се съмняваш в съществуването му е смехотворно. :) 

Що се касае за учениците му, то по именно ли ги искаш?! :)

И най-важното. Ако не е съществувал, то според теб защо сме 2022 след неговото раждане?! 

Би следвало да ти е известно кое е първото евангелие, но явно познаваш само канонизираните. 

п.п. НЗ не е само в евангелията

Новий завет (bg-patriarshia.bg)

Не прави тъждествено равно между юдеи и евреи. ;) 

Затова и се казва Ветхия Завет, а не стария завет, т.е. вехти (остарели) схващания за Бог и т.н. 

ПО-важното е: Никой не те принуждава да вярваш в Исус и т.н. да съблюдаваш, да изповядваш вярата в Бог, Христос и Светия Дух. 

В действителност първо трябва да се покръстиш, т.е. някой да те въведе в Църквата. Не си ли в Църквата, то имаш свободна воля да вярваш в каквото си пожелаеш, а Исус и прочие ще си остане за неизвестно (вид тайна), което само и единствено чрез определена тайнство да те "споходи" Светия Дух и чак тогава ще разбереш истината. 

Твоята воля е твоя!!! Православието не те задължава да го последваш. То не ти заповядва. Ти трябва да го приемеш в "сърцето си".  

преди 53 минути, dioib написа:

защо сме 2022 след неговото раждане?! 

През цялото Българско средновековие времето се брои от "Сътворението на света", християнското летоброене се налага през XIV в.

...

През 525 г. от н. е. (241 г. от ерата на Диоклециан) един монах, Дионисий Малки, много произволно изчислил годината на раждането на Иисус Христос. Тази година била приета за година първа, за начало на християнската ера (нашата или новата ера). Погрешните пресмятания на Дионисий Малки са забелязани отдавна, но ерата, основана на неговите пресмятания, е днес основно летоброене в нашия свят.

На практика летоброенето "от сътворението на света" се запазва през цялото българско средновековие. Едва в края на ХIV в. се появяват няколко документа, датирани "от Рождество Христово". Католическа Европа изцяло преминала по това летоброене през ХV в.

https://www.pravoslavie.bg/История/Да-ни-е-честита-новата-7516-година!/

:offtopic_s:Айде .... преди 7516 свят не е имало ... :) 

И кой му е повярвал на тоя "малък"?! :) 

преди 1 час, dioib написа:

На база това да се съмняваш в съществуването му е смехотворно.

Не знам дали наистина е съществувал, или това е поредният мит, създаден от хората.

Прекалено малко, или почти нищожни са сведенията извън библията за такава велика личност, каквато е обрисувана там. Това е първото ми и най-голямо съмнение!

Доколкото до библейският образ на Исус - моите най-дълбоки почитания към него. Но в никакъв случай не мога да приема, че той е Бог или нещо подобно. Както абсолютно по същият начин не приемам за Бог и други митологични герои от други религии, с образи на хора.

Ако приемем Исус за Бог, следва да вярваме и да се покланяме и на другите богове от миналото, които са забравени днес:

http://mitove-i-legendi.net/mitove-i-legendi/bulgaria/mitologia/

https://bg.wikipedia.org/wiki/Древногръцка_митология

https://mitove-i-legendi.net/mitove-i-legendi/rome/panteon-na-rimskite-bogove/

преди 6 минути, dioib написа:

:offtopic_s:Айде .... преди 7516 свят не е имало ... :) 

И кой му е повярвал на тоя "малък"?! :) 

ако не си забелязал, дадох ти линк от православен сайт!

преди 7 минути, _Aumi_ написа:

Прекалено малко, или почти нищожни са сведенията извън библията за такава велика личност, каквато е обрисувана там. Това е първото ми и най-голямо съмнение!

Кой е бил Императора на Римската империя при появата на Исус?! Поне това може да се види нали?! 

Както и кой е бил пратеника по онези земи ...

Друг е въпроса дали светите земи са такива, но ... ай да не задълбаваме ... 

п.п. Дали изобщо Исус е евреин?! Дали е потомък на юдеи?! 

Кои са евреите, т.е. "хората без корен"?! 

преди 9 минути, dioib написа:

Кой е бил Императора на Римската империя при появата на Исус?! Поне това може да се види нали?! 

И какво като се види?

Вулгарно: Исус е Цар на скитниците. Тези, които не признават светската власт. 

преди 1 минута, _Aumi_ написа:

И какво като се види?

Ще се види, че е съществувал, а друг е въпроса кой е. ;) 

преди 4 минути, dioib написа:

Вулгарно: Исус е Цар на скитниците. Тези, които не признават светската власт. 

Ще се види, че е съществувал, а друг е въпроса кой е. ;) 

Ще се види, че е съществувал императора. Но защо за такава личност като Исус, няма почти никакви сведения извън библията?

преди 34 минути, _Aumi_ написа:

Ще се види, че е съществувал императора. Но защо за такава личност като Исус, няма почти никакви сведения извън библията?

Имало е, но навремето носителите са били хартиени и множество документи са изгорени. 

Предполагам си чувала за Александрийска библиотека – Уикипедия (wikipedia.org) и съревнованието ѝ с една друга. 

Друг е въпроса защо определени писания не се тиражират и определено не ще се качат в интернета. 

Затова и ти сказвам, че за теб истината може да е в някакви писания, но не знаеш неписаните завети. ;) = Което не те запознава с истината, а те тика към  съмнения, които са способ на лукавия да те вербува за кауза която не е богоугодна. НО, ти имаш свободна воля и правиш избори на кой да повярваш, а това директно те охарактеризира като невежа по отношение на Бог, Христос и Светия Дух. 

п.п. Лесно може да ме наричаш невеж, но до колко ти си веща в Божите неща?! До колко може да схванеш Божията промисъл, че за човек ще си остане тайна как е сътворен на този свят. Никое познание не ще е истина!!! Само и единствено чрез вяра в Бог, чрез изповядване на Христос и покръстена от Светия Дух ще узнаеш истината. До тогава си оставаме равно-грешни спрямо Бог. ;) 

Как може да изповядваш християнството, след като не вярваш, че Исус Христос е Божи Син и е заченат непорочно?!

Само изповядващ християнството и разяснено от неговия църковен настоятел може да разбере какво е да вярваш в тази религия, която ти сказва как е праведно да живееш, за да е угодно на Бог.  

Сети се за първия грях на човек!!! ;) Заради което Бог го е лишил от вечен живот на този свят. И стигаме до въпроса: Какво е Човек?! Той е подобие на Бог, а не нещо равно или по-голямо от него. За християните вечния живот е извън този свят. Те добре знаят, че са тленни, затова прощават на другите себеподобни, което е праведно. Не дадеш ли прошка, то не изисквай прошка. ;) Поискай такава и ще ти бъде дадена. 

Кой из форума прощава, за да му се прости?! Високомерието не те прави праведен спрямо СЗ или НЗ!!!

Считайки другия за невеж, то ти му даваш право да счита, че ти също си невеж. 

И какво излиза .... невежество vs невежество ... :) = именно по този начин другия отсява истината за себе си... ;) 

преди 13 минути, dioib написа:

за теб истината може да е в някакви писания, но не знаеш неписаните завети.

Няма как да гадаем за нещо, което не е написано черно на бяло. 

Затова, в темите за религия, обсъждаме религиозните писания, които са достигнали до нас.

Иначе, извън религиите, можеш да развиваш свободните си съчинения в темата Религия и духовност. Там не си длъжен да се съобразяваш с писанията, а да изразиш свое лично отношение и мнение за Бог, без да се опираш на религиозните писания. Но както се вижда, твоята вяра се крепи на религията и на разясненията на пастора ти.

Цитат

Само изповядващ християнството и разяснено от неговия църковен настоятел

преди 13 минути, dioib написа:

Предполагам си чувала за Александрийска библиотека – Уикипедия (wikipedia.org) и съревнованието ѝ с една друга. 

Дали там е имало книги с описания на Христос?

• Цитат

пожар през 47 – 48 пр.н.е., причинен от войските на Юлий Цезар при покоряване на града;

преди 13 минути, _Aumi_ написа:

Няма как да гадаем за нещо, което не е написано черно на бяло. 

Никой не ви кара да повярвате на неписани завети. Това, че вие нямате, не означава, че други също нямат. 

Да, няма как да знаеш дали въпросните завети са истина и, че за теб ще е някаква тайна, която определено не съм аз да те 'открехна' в същата, за да проумееш истината. 

За теб това е важно: Другият да се съмнява, да го подтикваш към изкушения. Нормално е, защото се смяташ за жена. Уви има определени неща, които ще си останат тайна за жените. Защо е ... питай твоя църковен или прочие учител ... но, явно са те научили да правиш смут сред неверниците. До толкова си веща по отношение на Бог. За другото, то трябва да се изучи богословие, чрез което може да напътстваш невежите. 

В даден клир не се влиза по желание, а се покриват определени критерии, за да влезеш в него. 

Всяко вероизповедание си има методология за прием на желаещи да изучат въпросното. Йерархията е строго определена и чак тогава ти се позволява да посетиш определени хранилища и да се запознаеш не само с тиражирани книжа. 

Определено жените някъде не се допускат. Защо ли?! Не ти ли го е разяснил някой от твоите родители или настойници?! 

преди 18 минути, dioib написа:

неписани завети

дай да ги чуем кои са тези неписани завети?

преди 19 минути, dioib написа:

защото се смяташ за жена. Уви има определени неща, които ще си останат тайна за жените.

Богът в който вярвам аз, не поставя жените на по-долно стъпало и не ги обвинява за някакъв първороден грях!

преди 21 минути, dioib написа:

Определено жените някъде не се допускат.

преди 1 час, _Aumi_ написа:

Не знам дали наистина е съществувал, или това е поредният мит, създаден от хората.

А съмняваш ли се в съществуването например на Ной, Авраам, Мойсей?!

преди 33 минути, _Aumi_ написа:

Богът в който вярвам аз, не поставя жените на по-долно стъпало и не ги обвинява за някакъв първороден грях!

Мъжете и жените са равни помежду си, но по отношение кой да му служи си има канон. ;) 

Не ти ли разясниха, защо не може да си служител на него?! Кои жени стават монахини и защо не им се позволява да отслужват тайнства?!  

преди 23 минути, ncl написа:

А съмняваш ли се в съществуването например на Ной, Авраам, Мойсей?!

Напълно нормално е да се съмняваме в съществуването на личности за които няма доказани исторически сведения.

В Стария завет - Танах, се описва историята на евреите през този период от историята на човечеството. Личностите описани там, е възможно да са съществували или да са прототипи на други личности съществували по това време.

Въпрос на личен избор е как ще ги възприемаме - като исторически личности, или като митологични герои. Според мен е по-важно посланието дадено в библията и поуките които можем да извлечем от там. 

преди 4 минути, dioib написа:

Мъжа и жените са равни помежду си, но по отношение кой да му служи си има канон. ;) 

Не ти ли разясниха, защо не може да си служител на него?! Кои жени стават монахини и защо не им се позволява да отслужват тайнства?!  

Казах, че според моят Бог, няма йерархия и няма забрана за жените да служат на Бог. А служенето може да е винаги във всеки един миг, и не е задължително да ставаш затворник в манастир!

А тези ваши канони са измислени от женомразци! 😉

преди 4 минути, _Aumi_ написа:

Казах, че според моят Бог

Бог е един и не е само твой. ;) Друг е въпроса, че го изповядваш различно от мен. Това не ти ли разясниха, защо е така?! 

преди 7 минути, dioib написа:

Бог е един и не е само твой. ;) Друг е въпроса, че го изповядваш различно от мен. Това не ти ли разясниха, защо е така?! 

Ако изчистиш от съзнанието си всички вярвания в които са те накарали да повярваш, ще остане само Бог! Без никакви измислени догми и канони! 

преди 5 минути, _Aumi_ написа:

Ако изчистиш от съзнанието си всички вярвания в които са те накарали да повярваш, ще остане само Бог! Без никакви измислени догми и канони! 

Бил съм в безсъзнание и определено по-добре познавам Бог от теб. ;) Да, когато отново се появи съзнанието ти -> то сякаш е подобрено спрямо предходния момент. 

И друго ... добре знам, как се чисти съзнание. ;) = Това, обаче е опасно за физиологията и не е подходяща за определена, защото именно по този начин определени хора извършват грехопадения, които в последствия не могат сами на себе си да простят и рефлектира върху това, че не приемат възгледа на другия, че им е простил. 

Дълга е темата и едва ли мога да споделя своите си всички грехопадения в тоя живот. Те са изповядани на някой, но определено форума не е изповедалня. ;) 

преди 9 минути, dioib написа:

едва ли мога да споделя своите си всички грехопадения в тоя живот.

Не ги споделяй! Едва ли някой тук се интересува ... 🤣

преди 37 минути, _Aumi_ написа:

Споделям само и единствено опит, а не начина на придобиване. ;) 

До момента не съм видял във форума нещо което не съм го изживял и/или проумял. 

Друг е въпроса, че умея по зададения въпрос да съдя за до колко зад него е човешко или е парадиране. :) 

преди 5 часа, dioib написа:

Бил съм в безсъзнание и определено по-добре познавам Бог от теб.

И какво видя докато беше в безсъзнание?

преди 10 часа, _Aumi_ написа:

И какво видя докато беше в безсъзнание?

Това Ви е грешката на "гледащите" ... :) Все да видите нещо ... :) сеирджии ... :) 

Ай ти като си в безсъзнание ще споделиш какво ще видиш, а после ония в съзнание ще ти кажат какво те са видели или са ти направили. :) 

Безсъзнанието не е сън драга. ;) Там не участва съзнанието. Свързано е повече с твоите деяния. 

Именно когато си в безсъзнание е необходимо покрай теб да има съвестни човеци, че ако има интриганти ... изопачават истината в своя полза и лесно после ползват твоите неволни действия и/или думи и т/н  за свои цели. ;) 

В действителност когато си в безсъзнание се проличава дали имаш съвест или не. Дали правиш глупости, грехове и т.н. Именно тогава се разбира дали си истински човек (праведен) или си лицемер, т.е. лукав когато си в съзнателност. Затова и мнозина се страхуват от въпросното. 

Именно тогава не усещаш нищо. Спомените от това състояние са винаги "мътни" и "изплуват" неясни видения, поради това, че действията които по време когато си в безсъзнание за теб (индивидуално) са толкова бързи, че паметта не успява да ги запомниш. Всичко зависи до колко време си бил в безсъзнание и до колко през това време се е намесвало за кратко твоето съзнание. 

Има различни видове безсъзнателност. Едните са импулсни, а другите са с продължителен характер, но определено е различно от когато спиш. Затова и няма ясни спомени след това. 

Кратко: При всяко безсъзнание виждаш различни неща, които после не са като сън който да разкажеш. И в тоя случай, както ти каза:

преди 16 часа, _Aumi_ написа:

едва ли точно това те интересува. ;) 

По желаеш да чуеш очаквани неща и изобщо не те интересува истината, защото са ти казали, че да си в безсъзнание е страшно. Позволено ти било само да си в съзнателност и да сънуваш. 

С доволно хора под хипноза съм се сблъсквал, т.е. по моему програмирани от някой. ;) 

преди 5 часа, dioib написа:

това Ви е грешката на "гледащите" ... :) Все да видите нещо ... :) сеирджии ...

Значи, това че си бил в безсъзнание, няма нищо общо с твърдението ти, че познаваш Бог по-добре от мен, защото когато си бил в безсъзнание нищо не си видял или разбрал

Цитат

Бил съм в безсъзнание и определено по-добре познавам Бог от теб

Каква връзка има първата част от изречението ти с втората?

преди 2 минути, _Aumi_ написа:

Значи, това че си бил в безсъзнание, няма нищо общо с твърдението ти, че познаваш Бог по-добре от мен, защото когато си бил в безсъзнание нищо не си видял или разбрал

Каква връзка има първата част от изречението ти с втората?

Проявата на Светия Дух в теб, който е съставна част от Божественото. Уви, ти не познаваш въпросното, защото не си въведена в Църквата или си въведена в някаква различна структура (религия, мистика, езотерика) от православното християнство. 

По отношение на Бог, Христос и Светия Дух, то не притежавам нужната образованост, за да съм Свещеник, който умело може да превежда Божието слово на разбираем диалект, наречие и т.н., за да може енорията му да го разбира. Затова и ти казах, че не само в писанията се съдържа Божието слово. ;) 

Илюзия в теб е че съм проповедник. Многократно споделих, че съм обикновен мирянин, който по свой начин може да изрази православието, но то ще е само индивидуално схващане, т.е. с допустими грешки спрямо въпросното вероизповедание. 

Този който е със същото вероизповедание ще разбере, но този с друг вид -> Ще проявява или любопитство или преднамерена провокация с цел дискредитиране на православното християнство за сметка на своето вероизповедание или атеистични користни цели. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.