Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Кой е Исус Христос?

Featured Replies

преди 2 часа, Theros написа:

Тора е дадена на Моисей, чието съществуване не е потвърдено исторически по никакъв начин.

Това, че ти не си си подал носа извън собствените си фантазии, не означава, че такива факти няма. Тръгни по света,   Йордания, Египет, Исраел-ще те бият с археология по функционалната ти неграмотност факти. Няма как да "живееш" в писания от различно време и различни автори и да си измислен. Обсъждайки Тора, не е зле да бъде освежена паметта с някои факти, имащи отношение към Моше. За него се пише и в писанията на други народи от Месопотамия-например, аз съм виждала артефакти с очите си в новия музей в Каир и в стария такъв. Виждала съм такив в Йордания, в Египет. За него и евреите  пише в стелата на Мернептах-единствения  артефакт изровен в пустинята на Саккара, в който се описват събития от времето на фараоните свързани с евреите. Мединат Исраел предложи на Египет 200 милиона долара за артефакта, но министерството им отказа. Ти, едвали някога ще я видиш, затова ти показвам моя снимка на артефакта. Показвам ти и редовете в които  е написано това. Разбира се, трябва да притежаваш грамотност относно тази писменост, за да го разчетеш. Ти си необразован, просто си един от многото зъбльовци, който се  опитва да джавка и хапе.

spacer.png

spacer.png

Който умен човек прочете еврейските Тора и Танах, вижда подробно пред очите си генеалогията на царете на Иудея и Исраил. Земята на медината е напоена с артефакти, които са събрани в два огромни музея. Но пък, за първи път чета толкова функционално неграмотен човек, който да не знае кой  е Шломо Едидия, за неговия храм е писано във абсолютно всички хроники от онези времена. Както се знае, римляните даже са направили  специална арка, която увековечава победата на Тит и подпалването на този храм. Тъй като няма да допреш и до тези артефакти, да ти ги покажа пак от мои снимки, невежо човече. Пътувай по света, опознавай го, ще бъдеш една идея по-малко прост и функционално неграмотен. Тук е нормално да има котило от невежи зъбльовци, но в реала не вървиш, ще обереш само подигравки, присмехи и съжаление. Коментирай неща, които разбираш, можеш да се обърнеш за справка  и към учебници, които си пропуснал в хода на някаквото си там образование. Няма да коментирам, какво видях и прочетох в архива на рицарите йоанити в Малта-ще те заболи глава и ще се почувстваш смачкан от невежеството  и огромните пропуски в общата си култура. Няма да коментирам аз какво предлагам насреща, защото ще се почувстваш смачкан и жалък, а не това е целта на една дискусия.

Арката на Тит, намира се в пределите на Форума, встрани от Колосеума в Рим. Това е история, мунчо, която ти отричаш. Информирай се от Гугъл, и без това от там се "образоваш".

spacer.png

ха -Котел ха -Маарави, известна като Стената на плача-западната стена от храма на Ирод, построен върху основите на Храма от  несъществувалия според теб, Соломон. Щом историята и религията, не са ти силните страни, тогава не  коментирай неща, които са извън възможностите ти.

spacer.png

преди 1 час, Theros написа:

Бадр, това горното нормално ли е. Хайде поне веднъж не бъди страхливец и отговори.

Подхожда ти да приплакваш като ощипана мома, след като друго не предлагаш в дискусията. Какво сега, искаш обиждайки  модератора, да го превърнеш  в твоя маша и да отстранява участниците в дискусията, които ти натриват носа и изваждат на показ твоето невежество. Тук не е детска градина да те дондуркат и сменят памперса като се надрискаш. Изтрий сополите и след като не си в състояние да участваш по същество в една дискусия, просто я напусни. И без това, от подхвърлените едно две изречения от теб, по същество няма нищо.

• Отговори 213
  • Прегледи 37,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Личи ти как кипиш от съжаление. Даже прекипяваш. И крайно време бе да се обърнеш с правилното напътствие към Валкирия. Направо се бях закахърил - как успява да уреди живота си без да я огрее

• haidukpikaso
    haidukpikaso

Човека умря заради нас,вие глупости приказвате тука за името му И двете са верни

• Син Божи! Агнеца, този които отиде на кръста да поеме греховете човечески.

преди 24 минути, valkiria1 написа:

Подхожда ти да приплакваш като ощипана мома

Така да е. Но нека той отговори. Да каже открито, че правилата на форума са само пожелателни, за да знае човек какво да очаква. Както виждаш продължавам участието си въппеки това и въпреки безбройните обиди срещу мен. Не, те нищо няма да променят, но Бадр, допускайки ги в качеството си на модератор, наистина е нищожество. Затова и претенциите ми са към него.

А думите ти за еврейската "история" показват единствено личнате ти пристрастност.

преди 16 часа, Anzhel Dimitrov написа:

И пак да напомня ,че Исус Христос не го е имало : https://atheism.top/2018/05/29/защо-исус-не-е-живял-никога/

А в тоя сайт пише ли че няма Бог и живот след смъртта? :hush:

преди 17 минути, Theros написа:

Но нека той отговори.

:) каква арогантност, просто... Вижте ме колко съм велик и как съм свикнал всички да ме взимат предвид, да ме слушат, четат, да ми отговарят щом ги питам, да ми дават щом искам...

Това е потисната малка душа, жадуваща да е "голяма"... с фантазията че е велика, защото е възвишена, красива, духовна, развиваща се и... заради това е предопределена да носи послания от световете на "красивото, духовното, божественото и възвишеното"...

И понеже малката душичка се сънува на голяма, на значима, на силна, можеща, знаеща и сигурна... тя повелява кой какво "ТРЯБВА" да прави, какво да напише, кое е правилно, кое е истина, кое какво трябва да е, за да е (неговата) истина.

Както вече написах в друга тема - има нещо дълбоко сбъркано в няколко човечета тук. Много дълбоко... и много сбъркано... докато същите човечета сънуват колко са велики, важни... 

преди 36 минути, Theros написа:

но Бадр, допускайки ги в качеството си на модератор, наистина е нищожество.

Ad hominem, ти правиш точно това, от което се оплакваш от другите. Има поговорка-"каквото повикало, това се обадило". Ти си против личността на модератора, когото обиждаш непрекъснато. В същност, Бадр, е един от най-толерантните и меки модератори, които са модерирали този форум.

преди 36 минути, Theros написа:

А думите ти за еврейската "история" показват единствено личнате ти пристрастност.

Аз мога да говоря и пиша за историята на древния свят/ и не само/ в мащаб в който главата ти няма да побере. Причината-ти си функционално неграмотен човек, щом от представените по-горе факти, ти "разчете" само пристрастност към еврейската история. В същност показах, само една малка част от историята на различни народи, които в един момент се преплитат и срещат на историческата сцена. Като самореокламиращ се "носител на духовност" и пр блабла с което се хвалят определено невежите индивиди, да беше се представил с нещо по-интелигентно от празнословни простотии, които подхвърляш търсейки таргет група от   малограмотници, сред които да блестиш.  Или, викаш, умственотото развитие на ниво твоето  е представителна еманация за всички "духовно извисени". За които "рационално" е мръсна дума. Не разводнявай темата с глупав спам. Щом не ти отърва, отивай се оплаквай в служебния форум.

преди 2 часа, Theros написа:

Бадр, това горното нормално ли е. Хайде поне веднъж не бъди страхливец и отговори.

Не очаквай принципност от него. Ако лично не е засегнат не обръща внимание. Дори самия той нарушава правилата на форума използвайки обидни епитети срещу другите участници във форума. 

Ето кратка инфомация за стелата на Мернептах:

Стелата на Мернептах, известна още като „Израилската стела“, е археологически артефакт от Древен Египет, датиращ от около 1208 г. пр.н.е. Тя съдържа първото известно споменаване на името "Израел" в исторически контекст. Стелата е открита през 1896 г. от археолога Флиндърс Петри в храма на Мернептах в Тива. Основният текст е възхвала за победите на фараона Мернептах, син на Рамзес II. Ето превод на частта от текста, която споменава Израел:

"Ханаан е пленен с цялото си бедствие. Ашкелон е превзет. Гезер е завладян. Йеноам е унищожен. Израел е опустошен; семето му е унищожено."

В оригиналния египетски текст думата "Израел" се изписва с йероглифен детерминатив за хора, а не за земя, което предполага, че се отнася за група хора или племе, а не за територия. Тази стела е ценен исторически документ, тъй като дава информация за съществуването на Израел като народ в този период, както и за конфликти и взаимодействия в региона.

Информация и за Шломо Едидия:

Шломо Едидия е друго име на цар Соломон, известен в еврейската традиция като Шломо. Името "Едидия" (на иврит: יְדִידְיָהּ, Йедидия) означава "възлюбен от Господа". Според Библията, пророк Натан дава това име на Соломон при раждането му, за да подчертае Божията любов към него. Соломон е син на цар Давид и Витсавее и е известен със своята мъдрост, богатство и построяването на Първия храм в Йерусалим. Той управлява Израил в период на мир и просперитет и е автор на няколко библейски книги, включително "Притчи Соломонови", "Еклисиаст" и "Песен на песните". Името "Едидия" се споменава в Библията в книгата "Второ Царе" 12:25: "И Господ го възлюби, и прати чрез пророка Натана та го нарече Едидия, заради Господа." Това име подчертава специалната връзка между Соломон и Бога, която се проявява в неговото управление и мъдрост.

преди 59 минути, valkiria1 написа:

по същество няма нищо.

Как смееш да му пишеш така? :) Знаеш ли колко битки е водил за да се спаси сред духовните си романтични сънища, на които той е прикачил етикет "езотерична гледна точка"...? 

Когато малък лигльо, най-често с властна майка в детството му , тръгне към дъното е жизнено важно да си намери спасителен пояс и отдушник едновременно. Той се крепи на приказката си, понасял е всякакви упреци, всякакви "удари" и се фантазира че е "железен и кУрав"... Никой и нищо не може да го извади от приказката му, което той нарича "вяра", а фантазиите и делюзиите му - "религия".

Тази "красива приказка" е украсена с бляновете му, с възвишености, тя е изтъкана от идеали, с които да храни въображението ... до степен на психотизъм. Имат си имена - и синдромите и общата диагноза, макар че в случая е с някои специфики и е допълнена с характерови особености... резултиращи до "залитания и пропадания" в иначе "лачената социална фасада" на "аз съм си ок, вие нищо не знаете за мен".

Той се припознава като религиозен и вярващ и така се крие зад маската на тия едно обикновено психясало момче. Живее два живота, от които единия е мъчение, а другия е спасение от мъчението. Спасението от мъченичеството трябва да се изразява - непрекъснато. Трябва да се говори, да се описва, да се обяснява под предлог че "това било дискусия".

Фалшът и личният му сън трябва да се представят максимално "истински" за да вършат работа на него самия и да го скрият от живот, иначе лачен, като за пред хората, но зад завесата - изпълнен от страх, болка, гняв и загуби... И огромна неудовлетвореност... скрита зад една иначе видимо лачена "фасада".

преди 4 минути, realno написа:

Не очаквай принципност от него.

О, да - поговори си с "колега"... Доста неща са ви сходни... :) пък и другите вече не ти обръщат внимание на пасторските ти заготовки.

преди 16 часа, Theros написа:

Според въпросния сайт няма никакъв Бог. Ти май и от Бог се отказа?

В сайта няма пълно отричане на съществуването на Бог . По скоро са агностици . Но че евангелията са фейк , са фейк . 

И не , не съм се отказал от Бог и вярата в задгробният живот .

преди 1 час, realno написа:

А в тоя сайт пише ли че няма Бог и живот след смъртта? :hush:

Прочети . Аз го четох и са като агностици .

преди 2 часа, _ramus_ написа:

Когато малък лигльо, най-често с властна майка в детството му , тръгне към дъното е жизнено важно да си намери спасителен пояс и отдушник едновременно

Това са долни лъжи. Много си далеч от истината. 

Бадр, превръщаш се в съучастник на лъжа. Това е грях. Ти не си добър човек.

преди 2 часа, valkiria1 написа:

Ad hominem, ти правиш точно това, от което се оплакваш от другите. Има поговорка-"каквото повикало, това се обадило

Аз ли съм първопричината? Възможно е, но и да е така то не е в този форум, а в някой друг живот. Няма как да знаем това. Фактът обаче е, че дискусиите в този подфорум масово се опростачват и то не заради мен.

преди 19 часа, Anzhel Dimitrov написа:

И пак да напомня ,че Исус Христос не го е имало : https://atheism.top/2018/05/29/защо-исус-не-е-живял-никога/

И защо реши, че точно този сайт е меродавен? Просто така ти се иска. 

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Historical_Jesus

Виж колко е писано в уики по темата. А от дадените линкове и източници може да задълбочиш още търсенията си. Но ти нищо не търсиш, освен начин да си докараш щастие в отвъдното с възможно най-малко усилия. В този смисъл думите на Христос не са много удобни, защото да живееш праведно според думите му, не е лесно за човека заслепен от земния живот и егоизма си. 

Бадр, превръщаш се в съучастник на лъжа. Това е грях. Ти не си добър човек.

Разбира се, аз не просто съм лош, а  крайно лош.Твоя грехомер може да го включиш на още по висока степен.

Извинявам се, ако съм пропуснал да дам линк към арменския католикос.Ето го отново за да му оплачеш.

https://www.armenianchurch.org/hy/Կենսագրություն

Редактирано от badr (преглед на промените)

Много си далеч от истината. 

Бебчо, от чия "истина" - да не би да е тая на владиката? :) Или тая на "езотеричната гледна точка"?  Тая на героя ти сред форума или от "посланията ти" ?

Точно ти да се изцепваш за "истина"... :)  "Истина" има две версии, бебчо - "аз вярвам, щото я знам и Знам, щото я вярвам" и има такава "отвъд това, в което вярвам". 

Най важното сред първата версия е ЛИЧНОТО ОТНОШЕНИЕ и ЛИЧНАТА ПОЛЗА и определя това отношение като вживяване и вярване. Заблудения от личните си нагласации също нарича резултата "истина", но има различни аспекти на заблуденост. Най-тежката версия е когато вече ти остане само "повярваната"... защото само заблудата остава да крепи екзистенцията. Това вече е пълно пропадане.

Това не е религиозност, проповедничета, нито вие сте религиозни. Изтрещелите няма как да бъдат религиозни хора, нито фанатизма може да определи "религиозност". 

През форума са минали всякакви "версии" на герои, но винаги най-цветни, шумни и настойчиви са именно изтрещелите. И няма как да не бъде така - за този типаж вживянката и сънуването им остава единствената форма на екзистенция и те напират да се докажат като говорители и изразители на генералната си заблуда. Само така могат да я поддържат да прилича на "жива" - съответно, и самите те да не спират да сънуват. И всичко това се изразява практически с непрекъснати повторения на утвърдителни елементи, на описания и обяснения...

А трибуните са за нужните за тях рефлексии - на когото и да е, както и да е, те са подготвени и за отпор и отстояване на заблудите си, както и в търсене на "сходни" по заблуда. Досега сред форума такава въобще не се откри... но търсенето няма, и не може да спре, защото за дефицити и игри на оцеляване става въпрос...

преди 40 минути, badr написа:

Разбира се, аз не просто съм лош, а  крайно лош.Твоя грехомер може да го включиш на още по висока степен.

Извинявам се, ако съм пропуснал да дам линк към арменския католикос.Ето го отново за да му оплачеш.

https://www.armenianchurch.org/hy/Կենսագրություն

Ок. Разбрах, че си бягаш от проблема страхливец. Ти проблем разбира се може и да не виждаш, което е още по-лошо. Но за последно ще поясня. Явно няма нищо по-"нормално" от това навсякъде из темите да се коментира личността ми (и на някои други "избрани" участници), след почти всяко мое мнение. Не ми е приятно, признавам, но ще го преживея. Щом безбройните нямащи връзка с темите провокации и обиди са ок, така да е. Това ще отмине. А после ще си в друга роля.

преди 7 минути, Theros написа:

Не ми е приятно, признавам, но ще го преживея.

битката, която водиш е обикновено въртене на вода в чаша. Нито някой ти е обещавал да ти е приятно, нито някой го интересуват твоите "приятности и щения".

Всеки път, когато ти кипне чайника се напъваш с едно и също, като че някой ти е длъжен за нещо... Това издава себичника... - ама аз задавам въпрос, ама що не ми отговаряш... :) Ама аз искам, аз настоявам, аз ще поясня, ще посоча, на мен ми е... това е лошо, това е добро, това е правилно...

Всъщност никой друг не го интересува и превръщаш всяка тема в мегдан за личните си сънища, вкл и с настойчивости в стила на типичен бебчо, дето на всяка цена трябва да стане на неговото. Е, няма да стане.

преди 4 часа, Theros написа:

И защо реши, че точно този сайт е меродавен? Просто така ти се иска. 

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Historical_Jesus

Виж колко е писано в уики по темата. А от дадените линкове и източници може да задълбочиш още търсенията си. Но ти нищо не търсиш, освен начин да си докараш щастие в отвъдното с възможно най-малко усилия. В този смисъл думите на Христос не са много удобни, защото да живееш праведно според думите му, не е лесно за човека заслепен от земния живот и егоизма си. 

Включили са Йосиф Флавий , което в моя линк е разобличено и фейк . Говори се за историческа правдоподобност , която я няма , защото намерените документи за Ирод - не съответстват с годините описани в евангелията .

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.