Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Кой е Исус Христос?

Featured Replies

преди 23 часа, Anzhel Dimitrov написа:

Няма връзка между Дядо Коледа и Исус Христос , защото Исус Христос не е съществувал .   Всеки който иска да зарадва децата е Дядо Мраз ,  а Исус е залъгалка за бедни , болни , и недъгави ...

Йешуа бен Йосиф е исторически съществувала личност. Той обаче, няма нищо общо с измисления от писачите на  новозаветните евангелия компилиран от няколко различни източници Исус Христос. Исторически съществувалия Йешуа е бил беден галилейски проповедник, който  учил на мъдростта на Тора, езичниците в Декаполисите. Той е говорил на арамит с местно наречие. Бил е фарисей и целия си живот се е борил против сектата на цдуким, които са били назначени на длъжности в Храма от римския прокуратор. Думите за "лошите фарисеи" са сложени в устата му и са пълна измислица. Той  е бил ученик на равин  и иудейските равини са били впечатлени от него и делото му. Затова има достатъчно исторически документи, книги  и свидетелства.

на 11.10.2024 г. в 17:07, _Aumi_ написа:

Кой от тях е познавал лично Исус Христос?

От новозаветните драскачи на евангелия, никой не е познавал Йешуа бен Йосиф. Дори датата и времето на раждането му са измислица. Достатъчно е да бъдат познавани иудейските обичаи и иудаизма като цяло, за да бъде оборено това. Като част от това и добро познаване на писанията.

В тези дни, ние празнуваме Ханука, а не Коледа, която е езическа като  цяло клоунада.

на 25.12.2024 г. в 17:52, Theros написа:

А защо търсиш връзка? В случая има известно наслагване на празници и традиции, но Исус Христос и Николай Чудотворец (първообраз на Дядо Коледа) са съвсем различни лица свързани с християнството

Какво общо има това с човек, който е бил иудеин, проповядвал е Тора, бил е обрязан и е празнувал иудейските празници описани в Тора? Исус –дори описания в НЗ, никога не е бил християнин. Създателя на християнството е Павел,  а не Йешуа бен Йосиф.

• Отговори 213
  • Прегледи 37,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Личи ти как кипиш от съжаление. Даже прекипяваш. И крайно време бе да се обърнеш с правилното напътствие към Валкирия. Направо се бях закахърил - как успява да уреди живота си без да я огрее

• haidukpikaso
    haidukpikaso

Човека умря заради нас,вие глупости приказвате тука за името му И двете са верни

• Син Божи! Агнеца, този които отиде на кръста да поеме греховете човечески.

преди 3 часа, valkiria1 написа:

Затова има достатъчно исторически документи, книги  и свидетелства.

Нищо подобно. Написаното не е повече от недоказана теория, нито пък тази теория е единствената. 

От новозаветните драскачи на евангелия, никой не е познавал Йешуа бен Йосиф

За "драскачите" може лесно да се съди по това, което носят думите им - по-влиянието, което продължават да оказват и след две хилядолетия. Но пък твоите спекулации и спорни твърдения, насочени срещу християнството, какво показват?

преди 8 минути, Theros написа:

лесно да се съди по това, което носят думите им  - по-влиянието, което продължават да оказват и след две хилядолетия. 

Това че нечии думи имат някакво влияние върху масите, не ги прави истина. Обикновено такова влияние оказват много народни приказки за различни приказни герои.

преди 54 минути, Theros написа:

Нищо подобно. Написаното не е повече от недоказана теория, нито пък тази теория е единствената. 

За "драскачите" може лесно да се съди по това, което носят думите им - по-влиянието, което продължават да оказват и след две хилядолетия. Но пък твоите спекулации и спорни твърдения, насочени срещу християнството, какво показват?

Трудно е да повярваш че си живял в заблуда ,и че трябва да се отречеш от многогодишна философия на живот защото изведнъж се оказва че си силно заблуден . 

Само влияние придобито от изречението ,, който повярва в кръстната смърт той ще бъде спасен и греховете са му опростени " , което само по себе си е лъжа и заблуда . Но ти не си единственият на който цели години от живота му рухват .

преди 1 час, Theros написа:

Написаното и констатацията показват едно, не си в състояние да водиш дискусия на тази тема. Не познаваш иудаизма, не знаеш езика, не познаваш еврейските исторически източници.  Времето е ценен ресурс, а аз съм човек, който не краде от собствения си такъв, за да го хабя в напразни дискусии с лаици на тази тема.

Приказките на Андерсен също имат влияние върху поколения наред, подсилват въображението и пр...  и какво от това???

преди 1 час, Solly написа:

Това че нечии думи имат някакво влияние върху масите, не ги прави истина. Обикновено такова влияние оказват много народни приказки за различни приказни герои.

Точно така. Отделно, че сляпата вяра води до фанатизъм, който прави подобни като неговите   заключения достойни за смях. Не случайно съм задавала въпроса : какво е иудаизма?

Но пък твоите спекулации и спорни твърдения, насочени срещу християнството, какво показват?

Кое от двете е религия-иудаизма или християнството ?

преди 11 часа, Anzhel Dimitrov написа:

Трудно е да повярваш че си живял в заблуда ,и че трябва да се отречеш от многогодишна философия на живот защото изведнъж се оказва че си силно заблуден . 

Само дето аз съм точно толкова християнин, колкото и будист, или индуист. За мен и Христос, и Буда, и Кришна, и Мойсей са фигури с обща цел и изпълняващи един общ план.

Но са наистина жалки тези ограничени и тъпи опити да се покаже собствената религия за нещо повече от останалите, а те да бъдот принизени. Особено точно по време на дните около Рождество, това е признак на фанатичност. Лъжи в християнството няма повече отколкото в другите религии - това са съвсем човешки изопачавания къде поради неразбиране, къде поради интереси. Няма преплитане на култове, а приемственост, защото преди всичко никой тук не знае кои точно личностти дали други учения са също въплъщения на Христос и кои - не. Много от тях са съвсем неизвестни отдавна изгубени за историята.

преди 11 часа, valkiria1 написа:

Написаното и констатацията показват едно, не си в състояние да водиш дискусия на тази тема

Дали съм в състояние да водя дискусия, не променя факта, че се опитваш да представиш позицията си за историческа истина. Представяш спорни твърдения по които няма консенсус от историците. Да, не съм историк, но не е и нужно за да знам последното. Дискусии на подобни теми не ме интересуват - за мен е важно учението, посланието и то е истинския критерий за духовност. 

преди 21 минути, Theros написа:

Дали съм в състояние да водя дискусия

Не си.

преди 22 минути, Theros написа:

не променя факта, че се опитваш да представиш позицията си за историческа истина.

Не се опитвам. Написах ясно, има достатъчно исторически факти и документи. Това,че ти не си и чувал, не означава,че те могат да бъдат игнорирани.Правилния подход беше да попиташ-"покажи ни тези исторически факти" Вместо това, ти хвърляш един куп ненужни приказки, опитвайки се да ми внушиш, "колко ги разбираш тези работи".

преди 27 минути, Theros написа:

Да, не съм историк, но не е и нужно за да знам последното.

Това е сериозен пропуск. Тора и Танах са история. Без да познаваш основите, няма как да построиш качествена къща. Всеки, който знае това, веднага познава НЗ  е колос на глинени крака.

преди 30 минути, Theros написа:

. Дискусии на подобни теми не ме интересуват - за мен е важно учението, посланието и то е истинския критерий за духовност. 

Религията, догмата никога няма да бъдат  познание, а ти се опитваш да защитаваш точно това. Точно затова ти зададох въпроса : кое от двете е религия-иудаизма или християнството? Ти, не отговори на този въпрос. Вместо това, ми хвърляш някакви общи приказки от рода на "насочени срещу християнството" и пр..бла бла. При толкова много и взаимно противоречащи си догми, който ти възприемаш като някакъв критерий за духовност   религията, която и да е остава надеждна траектория към "девета глуха".  Иудаизма НЕ Е религия.  Понеже не познаваш и езици и това не знаеш. На нашия свят език/лшон а-кодеш/, езика на писанията ни/, няма понятие иудаизъм/това беше уловка, за да видя нивото ти на познание на материята/ има понятието  яадут. Основата на иудаизма е знанието, а не вярата. От гледна точка на яадут, вярата започва там, където свършва знанието.  Тоест, ти си същия сляп догматик, какъвто и християните-доказателството е горното написано от теб. Сляпата вяра води до фанатизъм, който прави безпочвените ти заключения достойни за смях. В случая фанатизмът ти се изразява в сляпата ти вяра, че не съществуват исторически документи и книги, които да свидетелстват за историческия Йешуа.  Отделен е въпроса,че в християнството на Павел, няма и грам от учението на галилейския проповедник Йешуа бен Йосиф.

преди 48 минути, Theros написа:

Особено точно по време на дните около Рождество, това е признак на фанатичност. Лъжи в християнството няма повече отколкото в другите религии - това са съвсем човешки изопачавания къде поради неразбиране, къде поради интереси.

Още едно от хилядите примитивни обяснения на вяра. Поучения за които ти претендираш да са наречени с гръмкото име "духовност" са построени на лъжа. Случаят с измисления новозаветен Исус е ясен. Коронясването му с корона от тръни описано в НЗ е е хо от времето на Сатурналиите, когато робите и господарите си разменяли месата на масата при пиршествата.
Да посоча  и друг пример за християнска духовност-образа на най-известния светия Георги. Първообраза е касапин от Кападокия, към когото ранните християни били напълно безразлични, докато не бил линчуван от римските войници заради разваленото месо, коетоим пробутвал. Месарят успял да направи и без това неприятната професия отвратителна. Щом римляните от локализирания легион започнали да се насират, взели ,че го разпънали. Християните пък, понеже винаги изпитват недостиг откъм чудеса, взели ,че го канонизирали.
Не знам с какъв лавров венец на разбиращ религиите искаш да се накичиш, но е ясно,че си изял повече дафинови листа с попска яхния, отколкото да си наясно с нещата извън сляпата догма.

преди 1 час, valkiria1 написа:

Не се опитвам. Написах ясно, има достатъчно исторически факти и документи

Няма "досгатъчно исторически факти". Какво като си го написала?

Не си.

Но пък се вижда ти колко можеш. Лъжкиня 

В останалите ти простотии няма нищо заслужаващо внимание.

преди 2 часа, Theros написа:

Само дето аз съм точно толкова християнин, колкото и будист, или индуист. За мен и Христос, и Буда, и Кришна, и Мойсей са фигури с обща цел и изпълняващи един общ план.

Но са наистина жалки тези ограничени и тъпи опити да се покаже собствената религия за нещо повече от останалите, а те да бъдот принизени. Особено точно по време на дните около Рождество, това е признак на фанатичност. Лъжи в християнството няма повече отколкото в другите религии - това са съвсем човешки изопачавания къде поради неразбиране, къде поради интереси. Няма преплитане на култове, а приемственост, защото преди всичко никой тук не знае кои точно личностти дали други учения са също въплъщения на Христос и кои - не. Много от тях са съвсем неизвестни отдавна изгубени за историята.

Общ план ( пропусна Мохамед ) . Какъв е този план !?? При условие че десетте божи заповеди са универсални . 

Дните около Рождество - за мен тези дни са показател за огромната колективна заблуда , към която са подведени милиарди . Включвам и себе си откъм заблудените , защото изгубих не малко време да изследвам коя религия е правилната , а се оказа че всичките големи религии са направили така че даже да отблъснат и отдалечат хората от Бога. Особено в моментите когато се вижда че религиите са търговски предприятия с примесени политически игри .

И още - има едно общо нещо между религиите ,и то е че ти изкарват така че като даряваш за религията ,то тези дарения ще помогнат да се доближиш до Бога или още по лошото , че ще ти устроят Вечността в задгробният живот , или пък ще ти се подобри здравето ... Какво ще кажеш за тези измами в религиите ? 

...Основата на иудаизма е знанието, а не вярата...

Съжалявам, че се намесвам в спора ви, но фактите сочат, че имаш пропуски в познаването на Писания. 

Ето един пример: 

на 14.01.2021 г. в 7:50, valkiria1 написа:       "Иудеите не са били обрязани в Египет."

realno:   Казваш, че Юдите не били обрязани в Египет, но Писанието пак казва нещо друго:

Исус Навин 5:5 и всичките люде, които излязоха, бяха обрязани; а всичките люде, които се родиха в пустинята по пътя, след като бяха излезли из Египет, не бяха обрязани. 

А относно вярата и знанието, там отново се разминаваш с Писането:

...вярата започва там, където свършва знанието...

А що се отнася до вярата, това което си написала (съжалявам, че ще го кажа), но е пълна глупост. Знанието и вярата не са в конфликт, нито се изключват взаимно. 

Вярата, както и знанието са централна тема в Писанията и са неразделни:

Битие 15:6  И Аврам повярва в Господа; и Той му го вмени за правда.

Исус Навин 1:8  Тая книга на закона да се не отдалечава от устата ти; но да размишляваш върху нея денем и нощем, за да постъпваш внимателно, според всичко каквото е написано в нея, защото тогава ще напредваш в пътя си, и тогава ще имаш добър успех.

Ако в исляма е важна е вярата, а ума е изключен като нужен, и вреден, не принизявай юдаизма на същото ниво, като отиваш в другата крайност твърдейки, че няма нужда от вяра, а само от знание, защото най - малкото имаш нужда от вяра за да следваш и да бъдеш угодна на Бог. 

Хубав ден. 

преди 1 час, Anzhel Dimitrov написа:

Общ план ( пропусна Мохамед )

Не съм. Но той реално не дава нищо ново, т.е. някакъв нов аспект от единната истина  като послание. Поне аз не виждам такова, но може и да греша.

преди 42 минути, realno написа:

Съжалявам, че се намесвам в спора ви, но фактите сочат, че имаш пропуски в познаването на Писания. 

Личи ти как кипиш от съжаление. Даже прекипяваш.

И крайно време бе да се обърнеш с правилното напътствие към Валкирия.

Направо се бях закахърил - как успява да уреди живота си без да я огрее протестантската  светлина.

преди 52 минути, realno написа:

А що се отнася до вярата, това което си написала (съжалявам, че ще го кажа), но е пълна глупост. Знанието и вярата не са в конфликт, нито се изключват взаимно.

Тук не всички са толкова завеяни и някои различават простоватите ти лъжи.

На Тертулиан се преписва фразата - "Вярвам, защото е абсурдно."

Именно тази е и основата на Християнството, и за разлика от Иудаизма, и от Исляма, вярата е в непреодолим конфликт със знанието.

Логическите противоречия и невъзможността да бъде доказан троичния догмат, неговият небиблейски произход са в основата и на кавгите м/у различните християнски деноминации за които свидетелстват вселенските събори.Събори на които е постановено еретиците да се колят, бесят, давят, бият с волски жили и други подобни благинки, само защото имат различно виждане за троицата.

Не е така, нито в Иудаизма, нито в Исляма.Там се вярва само, когато няма как да се провери. Например невъзможно е да се провери и трябва да се приеме на вяра преминаването на Мойсей и хората с него по дъното на червено море.

Израз на крайна уродливост обаче е, ти, да пишеш за знания.Изключителна и крайна уродливост. 

преди 49 минути, badr написа:

Не е така, нито в Иудаизма, нито в Исляма.Там се вярва само, когато няма как да се провери

А в християнството не е ли така? Колкото до абсурдите, които ти се привиждат (нормално е всъщност), те в източните религии са много повече и християнството ги засяга съвсем символично.

Без аспекта на Сина, Бог ще си остане само една абстракция, без реално проявление във форма и индивидуалност. Формата не е задължително да е човешко тяло, защото и сега Бог не е без тяло и форма, но в случая с Исус Той приема човешки образ. Това по никакъв начин не го принизява, а напротив - това е акт на велика жертва и самоограничаване.

преди 1 час, badr написа:

На Тертулиан се преписва фразата - "Вярвам, защото е абсурдно."

До колкото знам няма точно такава фраза, а цитирания теб израз произлиза от идеите, изразени в негово произведение, където той защитава вярата си в Христос дори, когато вярата му изглежда парадоксална. Авраам имаше такава вяра, когато Бог поиска от него да пожертва сина си Исак. Моисей имаше такава вяра, когато трябваше да поведе евреите през Червеното море и т.н. 

Истинската мисъл на Тертулиан е:

"Сина Божий беше разпнат, не се срамуваше, защото е срамно. И Синът Божий умря, това е напълно достоверно, защото е абсурдно. И беше погребан и възкръсна, това е сигурно, защото е невъзможно."

И преди ти казах, че това което е невъзможно за Аллах е възможно за Йахве, колкото и абсурдно да изглежда. Бога на Библията прави чудеса, колкото и невероятно  да изглежда за исляма. Трудно ти е да го разбереш, защото Аллах не е Йахве, а Мохамед не е Исус. :cool:

Именно тази е и основата на Християнството, и за разлика от Иудаизма, и от Исляма, вярата е в непреодолим конфликт със знанието.

Вяра без знание и е сляпа вяра т.е. ислям. 

Библията за разлика от корана и другите ислямски писания, насърчава изследването на Писанията. 

Там се вярва само, когато няма как да се провери. Например невъзможно е да се провери и трябва да се приеме на вяра преминаването на Мойсей и хората с него по дъното на червено море.

Проверка ще потвърди ли, че  Ал. Македонски е мюсюлманин, както вие твърдите? Проверка в науката ще потвърди ли твърдението в исляма за начина на създаване на дете? Проверка в археологията ще докаже ли че Аллах не е Йахве, а предислямски идол на Луната? Проверка ще потвърди ли твърдението, че слънцето не залязва в кална локва? Проверка в историята ще докаже ли, че Ал-Акса не е съществувала, когато Мохамед се е възнесъл на небето от нея? Проверка ще докаже ли , че корана не е автентичен? Има ли как да се проверят критериите за истински пророк и дали Мохамед отговаря на тях? И така мога да продължа дълго. Но това не ви пречи да вярвате, въпреки, че тези неща могат да се проверят и да се докаже, че твърденията на корана не са верни.  

Както казах вяра без знание се нарича ислям. Има цитати в корана, които забраняват задаването на въпроси, защото това може да разколебае вярата на мюсюлманина. 

Израз на крайна уродливост обаче е, ти, да пишеш за знания.Изключителна и крайна уродливост. 

:notme: 

преди 5 часа, Theros написа:

Няма "досгатъчно исторически факти". Какво като си го написала?

Тъй де, очаквах факти, а не разни празни приказки и проповеди на вяра, за които не можело да получи доказателство, а? "Духовни неща", според теб. По този повод , позволи да ти отговоря съвсем аргументирано според твоите писаници с "Духай супата"?

преди 2 часа, badr написа:

И крайно време бе да се обърнеш с правилното напътствие към Валкирия.

Направо се бях закахърил - как успява да уреди живота си без да я огрее протестантската  светлина

Здравей, принце на вярата. ❤️Обикалям света за удоволствие и  по следите на религиите. При мен много неща съвпадат и се допълват взаимно. Късметлийка съм.

В една църква във Венеция, видях много странен артефакт, свързан с Исус. Не можах да повярвам на очите си,че го виждам в християнска църква. Но, затова друг път.

За теб, нещо друго  интересно....пак в същата църква, която се намира на един от островите в лагуната. Това е стол, направен от арабски надгробни плочи, плячкосани от кръстоносците в един от походите към Светите земи. Виж символа на облегалката на стола, на който е сядал един от прелатите на венецианската църква.

spacer.png

spacer.png

spacer.png

преди 3 часа, realno написа:

Без значение е дали съжаляваш или не. "Казвала" съм ти го неведнъж-ти си една тъпа религиозна шматка, със силно ограничена рамка на обща култура, изключително функционално неграмотен по  отношение на тема религии. Не заслужаваш грам отделено време. Пиша ти това, за да ти го напомня, в случай, че си забравил и наобикаляш около постовете ми.

Без аспекта на Сина, Бог ще си остане само една абстракция, без реално проявление във форма и индивидуалност. Формата не е задължително да е човешко тяло, защото и сега Бог не е без тяло и форма, но в случая с Исус Той приема човешки образ. Това по никакъв начин не го принизява, а напротив - това е акт на велика жертва и самоограничаване.

Божи Син?  Силно влияние от гръцките митове и легенди. С тази разлика, че  тук автора не  е Омир, а Павел, който  е бил силно елинизиран. Дори името Исус Христос е  гръцко.  Имената Исус и Йехошуа са различни и нямат никаква допирна точка.  Неуспехите на новозаветния Исус, само подсилват скептицизма по отношение на неговата личност и опита на анонимни драскачи на евангелия да вменят,че това е чакания  от евреите машиях. От твоите дрънканици излиза, че и ти може да бъдеш обявен за божи син, ако няколко души го кажат, а тълпа от  психически недорасляци го повярва и разнесе.

Тъй де, очаквах факти

Ти също не си представила факти. А аз факти не съм си и поставял за цел да посочвам, а само посочвам, че такива липсват и при теб.

преди 50 минути, Theros написа:

Ти също не си представила факти. А аз факти не съм си и поставял за цел да посочвам, а само посочвам, че такива липсват и при теб.

Това са твои думи, нали:

преди 9 часа, Theros написа:

Дискусии на подобни теми не ме интересуват - за мен е важно учението, посланието и то е истинския критерий за духовност. 

Е, защо тогава си въобразяваш, че напирам да хвърлям "бисери на свинете". Що се отнася до духовността, можеш да следваш "духовния" пример и на българските патриарси. Те, до един са минали и през партийни школи  и са били агенти на БКП и БСП. От това следва, че на фанатично вярващите в някакви духовни критерии  никога не може да се вярва. Потвърждение, че християнството  не е път към познание.

преди 2 часа, valkiria1 написа:

Без значение е дали съжаляваш или не. "Казвала" съм ти го неведнъж-ти си една тъпа религиозна шматка, със силно ограничена рамка на обща култура, изключително функционално неграмотен по  отношение на тема религии. Не заслужаваш грам отделено време. Пиша ти това, за да ти го напомня, в случай, че си забравил и наобикаляш около постовете ми.

Все едно е написано за теб, което обяснява и драсканиците ти по - горе доказващо широката ти рамка на обща култура.  :cool:

Знанието без вяра често се описва като чисто интелектуално разбиране, което липсва на емоционална или духовна дълбочина. То може да се фокусира изключително върху фактите, логиката и доказателствата, без да включва аспекти като надежда, доверие или морални убеждения. Такъв подход може да доведе до:

1. Цинизъм или скептицизъм – Приемането само на онова, което може да бъде доказано, може да ограничи способността на човек да вижда стойността в нематериалните неща.

2. Липса на мотивация – Без вяра или убеждение, знанието може да остане безцелно и неприложимо в живота.

3. Рационалност без хуманност – Знанието, лишено от вяра, може да пропусне етичните или духовните измерения, които придават смисъл на действията. В този смисъл, знанието без вяра рискува да бъде стерилно или непълно, защото вярата често вдъхновява хората да използват знанието за по-висши цели. Балансът между двете позволява по-пълноценно разбиране и осмисляне на света.

Е, защо тогава си въобразяваш, че напирам да хвърлям "бисери на свинете".

До0ре, на мен ми е все едто дали ще "хвърлиш" въпросните "бисери". Но виждам, че е важно да заявиш, че знанието ти е съотносимо с "бисери", а несъгласните с думите ти да оприличаваш на свине, нищо, че налице са само голи думи. Нямам нищо против да вярваш в каквото си искаш, както и да пишеш каквото си искаш (аз правя същото), но това не са факти. 

преди 1 час, Anzhel Dimitrov написа:

И пак да напомня ,че Исус Христос не го е имало : https://atheism.top/2018/05/29/защо-исус-не-е-живял-никога/

Според въпросния сайт няма никакъв Бог. Ти май и от Бог се отказа?

преди 2 часа, Anzhel Dimitrov написа:

И пак да напомня ,че Исус Христос не го е имало : https://atheism.top/2018/05/29/защо-исус-не-е-живял-никога/

Така описаният в евангелията Исус Христос, никога не е съществувал. Като прототип са послужили няколко съвсем различни образа на хора, описани в Талмудите/ Талмуд Бавли и Талмуд Йерушалми/ Те са били запазени в онези издания на Талмуда, които са избягали от цензурата - тоест в тези, публикувани извън териториите на християнските държави. В синагогата в Рим , на една от витрините в музея към синагогата, има изложени два ръкописа на Талмуд Бавли-единия е препис от оригинал, а другият редактиран от ордена на доминиканците и бенедактинците по поръчка на папата с цел да се сложат в текста подправени изречения. Целта е била да бъде "уличен" Талмуда и да му бъде вменена омраза към християните. Това е началото на гоненията и унишожението на еврейски книги и писания. Има един забележителен труд на равин Моше Ойербах,"История на еврейския народ" който в подробности разказва за цялата история на древните Исраил и Иудея. Застъпени са древни трудове, археологически разкопки и пр..титаничен труд, от който може да бъде научено много за историята на царствата. В няколко от главите е описано и времето в което е живял галилейския проповедник Йешуа бен Йосиф.

За лъжепророк на име Йешу има  писано от Рамбам, в неговия труд "Послание до Йемен или Портата на надеждата", която се намира в Испания. Лично съм виждала книгата. Написана е на арабски език. Повода за написването  е един стих от пророка Иешайя. Само един откъс от нея :

"Йешуа от Нацрат  - евреин. Въпреки че баща му не беше евреин и само майка му беше еврейка, законът гласи, че всеки, роден от неевреин /дори роб/ и дъщеря на Израел, е евреин.Името, с което го наричаха, угаждаше на безмерната му наглост. Той се преструваше на Божи пратеник, дошъл да изясни неяснотите в Тората, твърдейки, че е Месията, обещан ни от всички пророци .Всевишният, чрез пророк Даниил, ни е предизвестил предварително, че един човек, един от нечестивите на нашия народ и  родоотстъпниците, ще се опита да унижи и опровергае Тората, представяйки се за пророк, и ще стигне дотам, че да се провъзгласи за машиях, но Всемогъщият ще обрече неговите (планове) на провал, както всъщност се е случило. В пророчествата   Данаил пише : „И нечестивите от твоя народ ще се надигнат, за да изпълнят това, което е предсказано,8 но ще бъдат победени“ (Даниил 11:14)...край на цитата

Исторически трудове от  изтъкнатия талмудист равин Емден, от Флавий, който описва срещата си с Учителя на Праведността в сектата на есеите в която  е живял, преди да бъде изпратен на мисия в Рим, чиято цел е била да бъдат освободени еврейските коаними арестувани и държани в крепоста Антония. Всички те разкриват една съвсем друга картина на това за което дискутираме.

Както писах, Тора, Танах и Талмуд са история. Невъзможно е да бъдат разглеждани, без  тя/историята/ да се познава детайлно и в дълбочина. Всеки един обаче, който може това, веднага разбира от един прочит неверните неща написани в НЗ. Наперени пауни, самообявили се "разбирачи", обладани от духове, говорещи със звездите и пр..с лопати да ги ринеш. Речитатива им е познат и еднообразен до втърсване. Религиозния фанатизъм и функционалната неграмотност никога не дават плод.

преди 10 часа, valkiria1 написа:

Както писах, Тора, Танах и Талмуд са история

Тора е дадена на Моисей, чието съществуване не е потвърдено исторически по никакъв начин. Как тогава ще е история? Сигурно Адам, Ной и Соломон, Давид и те са история. Показваш двоен стандарт. 

преди 14 часа, realno написа:

Знанието без вяра често се описва като чисто интелектуално разбиране, което липсва на емоционална или духовна дълбочина. То може да се фокусира изключително върху фактите, логиката и доказателствата, без да включва аспекти като надежда, доверие или морални убеждения. Такъв подход може да доведе до:

1. Цинизъм или скептицизъм – Приемането само на онова, което може да бъде доказано, може да ограничи способността на човек да вижда стойността в нематериалните неща.

2. Липса на мотивация – Без вяра или убеждение, знанието може да остане безцелно и неприложимо в живота.

3. Рационалност без хуманност – Знанието, лишено от вяра, може да пропусне етичните или духовните измерения, които придават смисъл на действията. В този смисъл, знанието без вяра рискува да бъде стерилно или непълно, защото вярата често вдъхновява хората да използват знанието за по-висши цели. Балансът между двете позволява по-пълноценно разбиране и осмисляне на света.

Всичко изредено са пълни глупости, които са резултат от простовати напъни за надъхваща манипулация и внасяне на нужния "личен елемент на ползата" в познанието и знанието.

Глупости като тия са си поредната част от подготвените рецитации в проповеди, с таргет на които е потънал сред емоционални и житейски травми, с които не могат да се справят. Такива хора никога няма как да имат интерес и приоритет към знанието и познанието, заради острите си вътрешни компенсационни търсения и нужди. Именно това са хората за които са "моралните устои, надеждите, вярата, любовта, бляновете, желанията, мечтите"... за този типаж всичко това е "живота" и някакви си "знания и познания" са само бледо допълнение сред останалите възможни патерички за "спасение" от вътрешната им психична бъркотия.

Именно за "спасението от страдание" е ориентирана всяка масова религия, защото това е най-масовия таргет, а в него никога е нямало значение ЗНАНИЕТО и ПОЗНАНИЕТО. За целта последните се подменят с "подходящите за приказката от която да следват групови ползи". - понякога ползи за едни, понякога - за други... или пък който каквото може да извлече за себе си... за да избяга от "вътрешното разкъсване от конфликти, загуби, мизерия и неспособност да ги "преработи психично". 

Хората, които живеят с остра нужда от компенсации няма как да сложат приоритет на познанието и знанието, докато то влиза в конфликт с тях. А такива "конфликти" са напълно естествени и нещо като "задължителни". Ето защо хората, които са достойни да се занимават със ЗНАНИЕ и ПОЗНАНИЕ е нужно да са психично-устойчиви и в достатъчна степен на зрялост. Защото пристрастията са си напълно човешки и естествен резултат от нуждата и личните ползи от изкривяването на възприятията и подмяна на вътрешната реалност с нагласени "удобни" елементи и схеми. 

=============================

В основни линии сред КАЛДАТА се сблъскват за пореден път два основни ( и условни) типажа:

ЕДИНИЯ от двата са на човечета с филмираните като "спасени от удавяне" . Това идва от по-горе описаните разлики в "таргета" и за тия човечета "острата нужда" се крие в това че приказката сред която се сънуват им осигурява именно това "спасение". За тях битката е "на живот и смърт", вкл - и донякъде в буквален смисъл, защото в психичните територии, "СМЪРТ" се асоциира несъзнавано с "психичен разпад" и който се предшества от явление, наречено "СТРАДАНИЕ". Така, че която и да е лична или групова приказка е просто израз на повик към самосъхранение и оцеляване. Хората от тази "група" изоставят всякакви други възможности, понеже се предлага "наготово" в съответния за тях " социум" се взима наготово чрез репликации до нужните лични проекции и стават нужното "средство" .

ЗНАНИЕТО и ПОЗНАНИЕТО НЕ СА БОРБА ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ, нито за лични домогвания или комплекси на един или друг. Борбата на научното познание с пристрастията и когнитивните изкривявания е организирана, систематизирана и... фунционално работеща. Това че пишат и виждат всички тук, по този начин, е само един от безкрайните постижения и резултати от този подход.

Ама на много хора това не било достатъчно, не разбирали, не можели - тяхна работа... Но светът не е само на "тия хора"... като отгоре на всичкото нямат никакъв проблем да ползват - и електричество, топла вода, интернет, телефони и модерни средства за придвижване...

Моисей, чието съществуване не е потвърдено исторически по никакъв начин. Как тогава ще е история? Сигурно Адам, Ной и Соломон, Давид и те са история. Показваш двоен стандарт. 

Така ли? :)  Двоен стандарт... ??? точно ти ли го пишеш това?

Да ти напомня ли за "стандарта" на вселенската йога и великият вселенски "владика", управители, висши сфери, подскоци и останалите нескопосани романтични измишльотини, с които пълниш КАЛДАТА вече толкова години... Може би защото зад тях всички е "науката", психологията, историята, физиката, физиологията, невронауките... в които пък ти самият си пълен невежа, но с типичния комплексарски напън да си "разбирач", че даже и с мнения, "залагания" и всякакви въображаеми завъртулки...

И се перчиш на посланик, с наглостта че "това било нормално за форум"... защото много те напъва отвътре и ти да си важния и нужния, да си имаш трибуна за героя си, който по баналната матрична схема на комплексарите е "добър, умен, знаещ, сигурен, можещ и... истината е зад него, защото вярвал"... :)

Затънал си до гуша в битката по защитаване на личната си нагласация от заготовки, писани "под диктовка" от един или друг и резултиращи до тотални глупости, ама със "вселенски ореол". И понеже си невеж, си заслепен главно от ореола, пък и само той ти е нужен за да си светнеш в личната тъмница.

И това ли наричаш 'единичен стандарт'? Кандидат-пасторчето и той е същия тарикат - спасен, дето се вживява на "спасител" - толкова баналната и повторяема схема на всеки "възнесъл се комплексар".

Бадр, това горното нормално ли е. Хайде поне веднъж не бъди страхливец и отговори.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.