Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Кой е Исус Христос?

Featured Replies

преди 9 минути, dioib написа:

Проявата на Светия Дух в теб, който е съставна част от Божественото.

Нямам нужда от проповедник или духовник, който да ми разяснява какво е Бог. 

Ти, щом имаш нужда от такъв - слушай си го. Но както се вижда, дори и твоят проповедник, не е успял да ти обясни какво е, защото иначе щеше да можеш да поясниш.

• Отговори 213
  • Прегледи 37,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Личи ти как кипиш от съжаление. Даже прекипяваш. И крайно време бе да се обърнеш с правилното напътствие към Валкирия. Направо се бях закахърил - как успява да уреди живота си без да я огрее

• haidukpikaso
    haidukpikaso

Човека умря заради нас,вие глупости приказвате тука за името му И двете са верни

• Син Божи! Агнеца, този които отиде на кръста да поеме греховете човечески.

преди 4 минути, _Aumi_ написа:

Нямам нужда от проповедник или духовник, който да ми разяснява какво е Бог. 

Именно чрез Светия Дух познаваш по-добре Бог и не би задавала въпроси свързани с безсъзнателността. :) 

Когато изживееш поне за миг въпросното безсъзнание ще го проумееш. Уви, ти си привърженичка на да се абстрахираш от този свят, което е опасно от една страна и е илюзия, че не участва съзнанието ти. По този начин може да си фантазираш, но не и да имаш въображение какво да ти е бъдещето. = Проявата на пасивност спрямо Бог, т.е. без да вложиш необходимите свои разбирания не те приобщава към Божественото, а към назубрена матеиална страст, която е различна от Божията промисъл и означава, че не ще разпознаваш Божието слово, а ще повтаря какво е написано в някакво писание прието от теб като завет на твоя народ, общност и т.н. (по0общо среда в която живееш). 

Добре ми е известен твоя изразен Егоцентризъм. Нямаш нужда, а защо тогава задаваш въпроси?! 

Един човек който знае Божията промисъл задава смислени въпроси, а не насочващи въпроси. ;) 

преди 11 минути, dioib написа:

Именно чрез Светия Дух познаваш по-добре Бог и не би задавала въпроси свързани с безсъзнателността. :) 

Къде съм задала такъв въпрос?

преди 12 минути, dioib написа:

Именно чрез Светия Дух познаваш по-добре Бог

Ти, познаваш ли Светият Дух?

преди 1 час, _Aumi_ написа:

Ти, познаваш ли Светият Дух?

:) След като не знаеш какво е Свети Дух, то сети се, че въпроса ти е безсмислен. ;) = Няма с мисъл да ти отговора, а с това първосигнално несъзнателно слово. :) 

Нека споделя следното тук, за да проумееш поне малко какво е смислен въпрос и кое показва, че другия е мислил върху същия. 

Място: Русе, Висок ходел до Дунав от времето на социализма. 

Време: Година-> Без значение; Дата -> без значение; Ден -> без значение; Сутрин. 

След като съм закусил излязох на прилежащата тераса към ресторанта, за да пуша. Пушейки с периферното зрение забелязах, че до мен седна един Свещеник (Отец) на видима възраст 90+. След като сведе поглед надолу и полу-обърнат към мен ме попита: = Защо пушиш?! Аз на мига отговорих = Това е само и единствено мой избор. След което Отеца отмести посоката си на главата. 

Въпросът "Защо" е труден. Именно чрез него може да разбереш дали някой живее смислено или не. Мнозина млади го задават безцелно и понякога не им изнася откровеният отговор на другия. ;) Щото ... както каза .... не ги интересува, а по-искат очакван отговор или пораждане на съмнения в другия за постъпката и/или изреченото от него. Образно казано да го вкарат в "Обяснения", които да покажат до колко "познава' нещото към което се стреми другия. 

Твоите цели във форума са едни, а моите други. Изясни си за себе си за какво си във форума?! Да получиш познания за Бог или споделиш своите собствени убеждения по отношение на него!!! Или да пригласяш на някой, а?! = Типично поведение на подражател, а не на човек. 

преди 9 часа, dioib написа:

След като не знаеш какво е Свети Дух, то сети се, че въпроса ти е безсмислен.

Отново си нагаждаш отговори без да има конкретно зададен такъв въпрос. Обичаш да приписваш на опонента думи, които никога и никъде не е казвал. И същевременно не отговаряш на нито един въпрос конкретно, просто защото нямаш отговор и не знаеш, но за сметка на това си развиваш някакви си твои празни приказки, нямащи нищо общо с обсъжданите въпроси.

преди 9 часа, dioib написа:

След като съм закусил излязох на прилежащата тераса към ресторанта, за да пуша. Пушейки с периферното зрение забелязах, че до мен седна един Свещеник (Отец) на видима възраст 90+. След като сведе поглед надолу и полу-обърнат към мен ме попита: = Защо пушиш?! Аз на мига отговорих = Това е само и единствено мой избор. След което Отеца отмести посоката си на главата. 

преди 10 часа, _Aumi_ написа:

Отново си нагаждаш отговори без да има конкретно зададен такъв въпрос.

В другата тема виждам, че отъждествяваш Божия дух ... :) със Светия. :) Там има нагаждане. ;) 

До вчера коя Библия, сега кой Свети дух?! :) 

Божественото винаги е в Светата троица, а не приемеш ли Христос (Син Божи) като твой съдник, то дали в теб е Светия дух?! Тоест знаеш Какво е Свети дух?! 

преди 10 часа, _Aumi_ написа:

Обичаш да приписваш на опонента думи

За да задаваш въпрос какво е Свети дух, то явно не знаеш какво е. :) = Какви "приписване на  думи" ти си привиждат?! :) 

Моите знания за Светия дух са равни с твоите. Не зная повече, за да по-зная или позная какво е -> не се съмнявам какво е и не залагам на какво е. :) 

Както и да е ... 

Бог в тоя свят е непознаваем. Знаейки съзнателния живот на Христос в този свят (неговия син) и изповядвайки вярата в него чрез Светия дух живееш праведно в него. Всичко друго е стремеж към познание, а не към истината. Познанието, както би следвало да знаеше е "забранения плод". Този който твърди, че познава Бог в този свят -> лъже.  Този който твърди, че познава Светия дух -> лъже. Този който твърди, че познава Христос. -> лъже. 

Искаш да излъжа ли?!

Зная какво е Свети дух, но не го познавам. ;) Друг е въпроса дали в себе си го разпознавам. ;) 

За православните вярването е Светата троица, като Божествено проявление в този свят ги напътства за праведен живот. За тях чак след смъртта ще отидат в свят на вечен живот в Божието царство или ги чака пълно забвение. 

Истината е само една: Любов, а начина е да живеем в мир и правим въпросната в този свят. Малцина избират любов само и единствено към Бог. Те обаче трябва да се откажат от светския живот (да се откажат от суетата и ред други неща характерни за човек...), за да овладеят Божията промисъл и си отдадат приживе на молитви за човечеството. 

Не върви отдаден на Бог човек да задава безсмислени въпроси свързани с познанието. ;) Какво означава, че по-знаеш или че ти си познал?! В тоя свят няма по-знаещи, а всеки който твърди, че познава е лукавия, т.е. който те тласка към лукавство с неясни користни (човешки) цели. До колко те са богоугодни, а?! За Бог всички сме равни и не може да има класи. Не може човечеството да се дели на невежи, защото не са чели за Бог. Може да са чували, което не ги прави невежи, а грешници. Прощавайки им този грях и не изтъквайки, че по-знаят и/или те са познали какво е Бог, то те постъпват праведно. 

Аз не твърдя, че постъпвам праведно, но след като ме считат за невежа, то ми дават право да ги считам и аз за невежи. = Ти го кажа -> След като другият постъпва по определен начин, значи на другите им е позволено по същия начин да постъпват с него. ;) 

Ха сега да видим в кой са светли мисли за другия и в кой не са. Да видим до колко в тях е Светия дух. Някои тук директно твърдят, че такова "нещо" няма. = Израз на черногледство с доволна доза надменност при това. -> Това си е полова дискриминация. Това, че определени хора в своята религия застъпват тезата, че те познават, а другия е невеж е признак на ниска (архаична) култура. 

Това, че си чел не те прави по-вещ в Божията промисъл, а че не си чел не те прави невеж. Отричайки Христос, Светия дух, то осъкатяваш Божията промисъл и означава, че лъжеш, че познаваш Бог и Неговото слово. 

Аз не съм Свещеник, ти не си богослужител. Тук не си мерим вярванията, а споделяме личните схващания са нея. Тук не сме, за да показваме кой е по-по-най. = Характерно за детското Его. Тук сме да споделяме свои мисли, а така също свои схващания. За всичко друго си има друго място от където да разберем (прочетем или чуем). 

Не ти харесва, че в християнството има тайнства?! Примири се с този факт. Прави Любов и не му мисли за другото. Не говори за лошите неща по този свят, а прави добрини. Чрез споделяне на лоши неща не правиш добро, а само го тиражираш, от което някои се облагодетелстват. ;) 

преди 3 часа, dioib написа:

В другата тема виждам, че отъждествяваш Божия дух ... :) със Светия. :) Там има нагаждане. ;)

Бог е едно Цяло. Не може да се дели на части. Божият Дух е част от Бог, както духът на човека е част от него. С тази разлика, че когато човекът или неговото тяло, материалната му същност умре, се разпада на части. Докато Бог не може да се разпадне на части, защото Бог не умира. 
Троичността на Бог, който се състои от три части, от които едната е в човешко тяло, което може да умре, е християнска измислица, заимствана от по-стари източни учения.

1280px-Trimurti_ellora.jpg

https://bg.wikipedia.org/wiki/Тримурти

преди 3 часа, dioib написа:

Не ти харесва, че в християнството има тайнства?!

Пак ми приписваш думи, които не съм казала!

За мен е без значение дали в християнството или друга в религия има тайнства или не.

Естествено е като няма отговори, да се каже че има тайнства.

Всеки съзнателен човек, има свобода на избора в какво да вярва или не вярва.

Както и всеки е свободен да подлага на съмнение всяко едно предлагано учение или религия.

преди 56 минути, _Aumi_ написа:

Не може да се дели на части.

Кой го дели?! 

Само, че човек е подобие, а не Бог. ;) В човек има съставни части от него, но не е вечен, а е тленен. 

Би следвало да знаеш, че има възнесли се без да са възкръсвали. Христос се е възнесъл след като е възкръснал. 

Възкресението е тайнство. Човек не е способен да направи такова и именно чрез "показване" на възкръсналия Лазар, то Христос доказва, че е Божи син. По-важно обаче е какво става след това и какво е изрекъл Христос. ;) 

Ще се изразя вулгарно: Този свят е тримерен. Извън него съществува вечност, която не е по способностите на човешкото същество. Всеки образ, всяко познание на божественото е повърхностно. Ти или проумяваш Божията промисъл или следваш знанията оставени от някой. Не може да се твърди, че едните знания са повече или по-малко от другите. 

Всичко се свежда до това как живееш и дали това е богоугодно или не. 

Нима не знаеш, защо му е отнет вечния живот в този свят?! В тоя смисъл, то човек може да възкръсне в този свят, но не и да се прероди. Да считаш, че в материята остава памет е смехотворно. :) Подвеждащо е по-скоро с твоя користна цел. Тя не е значима за духовността. 

Без значение колко си духовно възвишен, то ти си тленен. 

Всеки може да изповядва вярата си в Бог по начина по който са го възпитали, а не по начина по който са го научили. Избора е негов. Има свободна воля да постъпва по някаква религия, вероизповедание и прочие. Няма правилно, няма нагласено, а праведно. То, може да е полезно за цялото човечество и/или за определено общество, клир и т.н.  

Не може с лека ръка да кажеш, че християнството е измислица, а другите не. Ти считаш, че посредством твоето учение е правилно да се живее, което не е истина. правилно е за теб, но не е правилно за друг. Стичаш, че ти си праведна, но грешиш. 

В случая не си откровена, а предубедена. Това не е вяра в Бог, а начин да изповядаш някакви книжа. Те до колко са плод на Бог или на човеци?! 

До колко в писанията е истината?! Спохождала ли те е Божията промисъл?! Осъзнала ли си каква е?! 

Спрямо Бог няма добро и лошо. Има угодно на него и не. До колко деянията ти в тоя свят са насочени в изповядване на неговата воля или на волята на друг човек?! 

Запомни: Мъдреците са човеци. Техните мъдрости ти казват, че има много истини, а не само една. Което е лъжа!!!  

Има една истина за тоя свят. Има една истина за живота в него. Има една истина която приемаш да е твоя. Тя може да е на Бог или не. Имаш свободна воля какво да изповядваш, но трябва да осъзнаеш несъвършенството си. Само тогава може да си истински. 

п.п. Тук не говорим за някакво "аз", а за ние като човешки индивиди. ;) 

преди 23 минути, dioib написа:

Би следвало да знаеш, че има възнесли се без да са възкръсвали.

Интересно, защо две хиляди години след тези събития описани в библията, никой не се е възнасял на небето?

Възкресението е тайнство. Човек не е способен да направи такова и именно чрез "показване" на възкръсналия Лазар,

Много хора са "възкръсвали" след изпадане в безсъзнание или кома. Така че - няма никакво тайнство - губиш съзнание за известно време и после отново се връщаш към живота.

Да считаш, че в материята остава памет е смехотворно

Никога не съм казвала или мислила подобно нещо. Човешкото тяло като умре, се разпада на съставните си части.

Това което остава евентуално, е неговата нетленна нематериална същност.

преди 24 минути, dioib написа:

До колко в писанията е истината?!

Ти приемаш, че истината е само в едно единствено писания.

Аз приемам, че в свещените писания на всички религии съществували досега има части от Истината, но не и цялата и единствена истина.

Ако приемеш само едно писание за единствена истина, следва, че другите са лъжа. Но всяко едно писание твърди, че е  боговдъхновено и съдържа истината.

Тогава какво следва - кое е истинско?!

преди 23 минути, _Aumi_ написа:

Интересно, защо две хиляди години след тези събития описани в библията, никой не се е възнасял на небето?

Нима не си чела защо е така ли?! :) 

В действителност мнозина са се възнесли, но след смъртта си. 

Е, спрямо едно вероучение има, който сам се възнесъл. ;) Би следвало да знаеш от къде е "подскочил" към възнесението си ... :) Или да постна снимка, а?! :) 

Развесели ме ... :) Благодаря ти! :) 

Тук не става въпрос кой се възнася към небето, а кой:

Цитат

5. и от Иисуса Христа, Който е верният свидетел, първороденият из мъртвите и началникът на земните царе. Нему, Който ни възлюби и уми от нашите грехове чрез Своята кръв

;) Та верно ... що ли няма друг като него ... :) 

п.п. Нормално е някои да считат, че не е началник на техните царе ... :) 

преди 17 минути, dioib написа:

В действителност мнозина са се възнесли, но след смъртта си. 

Мнозина? или всички се възнасят след смъртта си?

Въпросът беше за възнесение в тяло!

преди 44 минути, _Aumi_ написа:

Мнозина? или всички се възнасят след смъртта си?

Мнозина към момента. Другото не ни е известно. На оня свят ще "видим". ;)

Към момента е известно, че автомобилът на един се е възнесъл ... :) Все още не са го потвърдили независими източници ... :) 

Би следвало да знаеш кои телесно до момента са се възнесли. Под съмнения е оня де сам се е "телепортирал" ползвайки храма на евреите като "теле порт то" нерде ... :) Ти си Ауми, а не Джена ... нали .... :)   

Филм Седморката на Блейк - Sezon 1 - Blake's 7 1989

:) 

преди 44 минути, _Aumi_ написа:

Може би питаш как става ли?! Това е тайнство, което е в компетенцията на Бог. 

Дори да знам способа, то защо трябва да го споделям?! 

Кратко: Бог не ме е упълномощил да го правя, нито да давам информация за как става, защото е опасно за човечеството. Когато му дойде края на този свят, то всеки ще разбере кой е отреден да възкръсне в него и кой на друго място или ще "потъне" в забвение за винаги. 

преди 21 часа, dioib написа:

Когато му дойде края на този свят,

Краят на този свят няма да дойде скоро, ако изобщо има край...

Краят за всеки е индивидуален с приключване на живота му в това тяло. И в този смисъл, това е краят на физическото му тяло, но не край на неговата нематериална същност. 

преди 8 минути, _Aumi_ написа:

Краят на този свят няма да дойде скоро, ако изобщо има край...

Може и да дойде. ;) Това мен лично не ме касае. Има край обаче!!! Останалото не е в компетенцията на човек. 

Живеем във времена на откровения вече, ако не си забелязала. Някъде това е описано като първо пришествие ... И прочие ... друг е въпроса кои ще са на този свят, а други ще са на онзи свят или друг свят или ... хм ... в нищото ... 

Що се касае за нематериалната същност на някой, то тя рано или късно при изчезването на този свят ще изчезне с материалните носители на които ги е положил. Едни избират да са на хартиен или друг вид носител, а праведните ги завещават на наследниците си. Те не винаги са от царски род или потомци на познаващи този свят. 

Познанието е илюзия Ауми ... Знанията са до време, а в бъдеще ще има и по-знания, а не познаване?! ;) 

Какво се знае до момента: Имало е катаклизъм в следствие на което са изчезнали динозаврите. Не случайно се изследват "хвърчащи" обекти из космоса. До колко те са от Слънчевата система или от Галактиката ни е друг въпрос. Все пак вселената е безкрайна и вечна и да се счита, че извън вселената няма друго е смешно. :) 

За мен лично ... си ... знам ... като умра ще разбера истината, до тогава мога да изповядвам само и единствено истините на които съм бил свидетел. Това обаче знам, че теб не те интересува. 

Бъди щастлива. Амин За другото не мисли! Не го умееш, а само си проводник на мисли на друг.   

преди 7 минути, dioib написа:

Живеем във времена на откровения вече, ако не си забелязала

Не, не съм забелязала, защото историята доказва, че е имало много по-лоши и много по-трудни времена на войни и гладна смърт.

преди 4 минути, _Aumi_ написа:

защото историята доказва

Историята не доказва!!! Тя показва!!! До колко обаче може да я разбираме е друго. ;) 

п.п. Освен хартиени факти, то има и артефакти. Те към момента продължават да се изследват. Какви ли ще са бъдещите открития в тази област?! До колко определени артефакти са достояния на широката "публика"?! До колко правилно са сведени от определени учени до обикновените човеци?! 

Доказани могат да бъдат, ако всички човеци които се занимават с историята са безпристрастни. Уви, пристрастите на някои "научни" хора им пречи да са обективни, а служат в полза на някаква политика или кръг от хора. Тиражират се само определени неща сгодни за определени власт имащи, но не всичко!!!

• 2 седмици по-късно...
преди 25 минути, Just a Stranger написа:

Няма никакво значение дали Исус се е родил юдеин. Развити цивилизации е имало и преди, ще има и след евреите. Нито някой им вярва в родословието като историческа истина. А Исус се е родил там, защото така учението дадено на хората от/чрез него е имало най-добри условия да намери последователи сред определена групо от хора и да се разпространи. Събитията около Исус са съвсем практически обосновани и целенасочени, и не знам защо се търси под вола теле. Духът няма расова или етническа принадлежност и свързването на Христос с определен етнос е неразбиране.

Първоначално е била една цивилизацията. Друг е въпроса кой я е раздробил. 

В действителност е от значение Исус, защо е потомък от човешкия геном. (Първият човек...) -> В образа на Адам ... 

Та, ти може да си привърженик на едни цивилизационни норми, но има по-общи и са свързани с цялото човечество. В тоя случай спокойно може да се каже, че Исус е царски син, но непризнат от въпросните 12 колена като царе на този свят. (Вулгарно казано ...) 

Кой дух?! Защото едно е да е Свети Дух, а друго е .... , да е Де Мон?! -> Модифицирана маймуна примерно ... :)  

• 1 месец по-късно...
Цитат

1963 г. 270. (Гуру). Значението на Посланиците на Шамбала се заключава в това, че те носят в света оповестяване на бъдещото стъпало на еволюцията на съзнанието и дават неговия прообраз, проявявайки със себе си формата на това ново съзнание. Сякаш със своя пример и със своята дейност указват на хората това, което трябва да станат те и целият живот в отново идващата Епоха. Те прокарват пътя по необработената целина и в това е тяхната заслуга пред човечеството. Тяхното значение във времето нараства, тъй като от далечината на времето смисълът на тяхната земна мисия става все повече и повече ясен. Съвременниците обикновено не разбират целта на тяхното идване или разбират само частично. Значението на Посланиците на Шамбала в живота на планетата е огромно.

/Грани Агни Йоги 1963 г./

Кой и какво е Христос е една от най-сложните и противоречиви теми в християнското богословие ! Отговора , ще е двусмислен ако е кратък, или  сложен ако е изчерпателен.
За по лесно може да си сравните знанията от това -

какво не е Христос!

Позиции, отхвърлени от ранните Вселенски събори (т.е. „ереси“)

Ебионитизъм — Исус не беше божествен, но беше свят човек и пророк, върху когото Божият Дух слезе при неговото кръщение.
Докетизъм — Исус беше само божествен; тялото му беше само вид. (По-скоро тенденция, отколкото конкретна мисловна школа)
Арианството — Исус, като Логос, беше свръхчовешко създание (нещо като ангел) между Бог и хората. Поне както се тълкува от онези, които се противопоставиха на Арий, това беше версия на Оригеновата неоплатонистка интерпретация на сътворението като процес на еманация, в който Логосът и Духът са нещо различно от Бога, от когото произлизат.
Аполинаризъм — В Исус човешкият разум (интелект) е заменен от божествения Логос. (Божествен ум в човешкото тяло.)
Несторианство— Христос беше две личности, божествена и човешка, функциониращи паралелно (в това, което би могло да се нарече морален, а не ипостасен съюз). Мария беше майка само на мъжа (не „Богородица“, „Богоносец“).
Монофизитизъм — Съединението на божествената и човешката природа води до единна божествена природа; човешката природа била угасена в момента на зачеването. (Също известен като евтихианството, след Евтихий, първият човек, който формулира позицията.)
Монотелитизъм — Съединението на божественото и човешкото в Исус води до човек, който може да бъде наречен едновременно човешки и божествен, но който няма човешка воля освен божествената воля. Това беше по-късна версия на монофизитството; той се опита да спаси монофизитската позиция, като я преразгледа от гледна точка на „една воля“, а не на „една природа“.
Сабелианството (известно също като „модализъм“) – Отец, Син и Дух не са истински „ипостаси“, а „роли“, изпълнявани от Бог в различно време.
Гностицизъм - Материалният свят е зъл, творение на зъл демиург (или "архонт"). Спасението идва чрез тайно познание (гнозис) за това (донесено от Исус) и е достъпно само за духовен елит, тези, „които имат уши до ухо“.

• 4 месеца по-късно...
на 16.06.2007 г. в 19:24, arenas написа:

Библията учи,че Исус живял в небесата.

И точно за това библията си остава най-доброто свидетелство, че не сме сами във вселената. На диваците преди 2000 години и ти ще им се видиш божество, ако им покажеш телефона си. Ще го вземат за магия. :D

tU4Hwkl.jpg

• 3 седмици по-късно...
на 12.03.2022 г. в 16:52, glen написа:

какво не е Христос!

Не е явление, а чудо което някои не приемат. Въпреки това обаче и към момента светското летоброене е спрямо него. 

Основния проблем е, че някои го възприемат като цар и то на определен народ. 

Преди това чудо е имало шамани, пророци и прочие, които са обслужвали и/или ръководели знатните (влиятелните) хора по ония времена. Може да се каже смело, че след това човек започва да се развива духовно, т.е. да осъзнава, че приемайки вярата в Бог, Божия син и Светия Дух, може да се противопостави на наложените общоприети разбирания за този свят и по-този начин да направи света една идея по-добър, независимо от социалното си положение. 

Не всичко правено от власт имащите е добро, но не всичко правено от тези които нямат власт е лошо. 

Да, може да се каже, че при християнството в култ е издигнато доброто на/за човечеството, за сметка обаче на собствена си саможертва, но този култ не е към тотем (предмет) или шаман (личност) или народ (царски род), а натъртва (обръща внимание, показва) , че осъзнавайки своята Божествена същност човек може да направи този свят по-добър за следващите поколения и по този начин човек да е подобен на Бог, който е творецът на този свят. 

преди 58 минути, dioib написа:

Не е явление, а чудо

Чудо е, ако ти сам си се убедил, че е чудо.  Но ти не си се убедил, а си повярвал на думите на други, които също не са убедени, но вярват или твърдят, че е чудо, без да са свидетели на нищо!

на 16.06.2007 г. в 18:24, arenas написа:

Трябва ли да ни интересува този въпрос?Според мен този въпрос е много важен и от отговора му зависи живота ни,в буквалния смисъл на думата.Защо е важно да знаем истината?-В Библията се казва"За да получат те вечен живот,е необходимо да приемат познание за тебе,единственият истински Бог,и за онзи,когото ти изпрати,Исус Христос."Знаейки истината имаме надежда за вечен живот в рая.Твърде основателна причина,така мисля.

Исус е Месията(еврейски)и Христос(гръцки),което означава Помазаник или назначен от Бога за специална мисия.Идването му е било предсказано в Библията много години преди това.Бог използвал библейските пророци и дал подробно описание на онова,което щял да извърши и преживее.Защо боло необходимо това?Ами,за да няма никакво съмнение.Когато Исус попитал учениците си какво мислят те,Петър му отговорил-"Ти си Помазаника,Син на живия Бог"(Матей 16,16) .Те били твърдо убедени в това,че Исус е очаквания Месия.

Какъв е произходът на Исус?Библията учи,че Исус живял в небесата.Михей пророкувал,че Месията щял да се роди във Витлеем и че произхождал" от ранни времена"(Михей 5,2).В много случаи самият Исус казвал,че преди да се роди като човек,живял в небесата(Йоан 3,13 6,38). Исус е наречен първороден,защото е първото творение на Бога(Колосяни 1,15)Той е единороден,това означава,че е единственото Божие творение,което е създадено пряко от Бога.Всяко нещо създадено след това е с участието на Исус(Колосяни 1,16).Освен това Исус е наречен "Словото",защото говорел от името на Бога.Така също бил известен като "учител"На какво учел хората-преди всичко посланието му представлявало"добрата новина за царството"Чие послание било това?Самият Исус казал,че онова,на което учи другите,не е негово,а принадлежи на онзи,който Го е пратил(Йоан7,16).

Дали първородния Син е равен на Бога,както ни учат.Не.Библията учи,че Отец е по-велик от Сина.(1Коринтяни 11,3 Йоан 14,28)Синът е бил създаден,а както знаем Бог няма начало,нито край.(Псалм 90,2)

Защо Исус дошъл на земята?Всички знаем историята на Адам и какво се случило в Едемската градина.Адам бил създаден съвършен ,той не се разболявал и имал възможността да се наслаждава на всички божии творения на земята за винаги.Лука 3,38 нарича Адам "син на Бога!!!За съжаление той загубил скъпоценния си живот,но не само за себе си,а и за бъдещите си потомци.В книгата на ап.Павел Римляни 5,12 четем-"Чрез един човек(Адам)грехът влезе в света и чрез греха-смъртта,и по този начин смъртта се разпростря върху всички хора,защото всички станаха грешни"Цената за живота на Адам и потомците му била твърде висока-кой можел да я плати?Единствено Исус.Той дал живота си като откуп за греховете на всички хора и по този начин всеки ,който повярва в него да има надежда за живот.

Измислен персонаж от евреите, юдеи, израелтяни и там всичките им племена... на измислената от тях религия. Сбор от еврейски митологии, устни предавания, които се доближават до астрономията и вавилонските науки. Нещо като Дядо Мраз, леприконите. Гръцките богове, които живеят на планината Олимп. Като цяло тия евреиски простотии целят да си запазят богаството и да укротят невреите. Гоите. Шабесгои.

Или както казва Наполеон.

Je ne vois pas dans la religion le mystère de l'Incarnation mais le mystère de l'Ordre Social. La religion rattache au ciel une idée d'égalité qui empêche le riche d'être massacré par le pauvre

Религията е това, което удържа бедните да не убият богатите.

преди 5 минути, ncl написа:

Или ти си била свидетел на това в което вярваш?!

Да, аз вярвам на това в което съм се убедила по един или друг начин.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.