Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Инсталация на Linux (за начинаещи)

Featured Replies

echo 'Твоя hostname' > /etc/hostname

Tux дай първо да го научиме на nano, пък после вече да права мушенгии.

• Отговори 593
  • Прегледи 137,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Благодаря и на двамата , но нещо не ми върви с тази инсталация, два пъти се пробвах и след рестарта -тц, няма инсталация. Като имам време ще си играя пак :(

Благодаря и на двамата , но нещо не ми върви с тази инсталация, два пъти се пробвах и след рестарта -тц, няма инсталация. Като имам време ще си играя пак :(

А инсталираш ли grub и записваш ли го в/у mbr ?

Ако правиш инсталацията в Virtualbox не можиш ли да направиш сминка и да покажеш какво точно ти излиза, след инсталация когато рестартираш?

На пръв поглед не виждам нищо което не е добре написано във този урок на инсталцията.

Мисля чв да, но само мисля :shy11:  Гледам от тук

genfstab -p /mnt >> /mnt/etc/fstab
Тук знаеш ли че,трябва да поредактираш fstab файла за да видиш всичко дали е наред?

Как да го редактирам този файл ? А иначе няма какво да снимам, при последния опит груб ми се показа и после черен екран. Почвам да оценявам графичните инсталатори ;)

Еми баче ти какво искаш,  след grub и след тези работи които си направил , само инсталираш base системата, след това трябва да направиш пост инсталиция-та, демек, да инсталираш работната среда която искаш да ползваш, на пример Гном, Xfce,  да инсталираш X сървера и другите ти програми нужни за работа. Иначе ако искаш прави снимки ако искаш недей твоя си работа ;), относно инсталаторите по лесен от тоя няма ;).

Редактирано от ivoarch (преглед на промените)

Как да го редактирам този файл ? А иначе няма какво да снимам, при последния опит груб ми се показа и после черен екран. Почвам да оценявам графичните инсталатори ;)

Ако казваш че,излиза груб със двата вида ядра fallback и нормалното то тогава ти липсва X сървър ;)ТРябва както е казано над мен да си инсталираш работна среда.

Благодаря, накрая се оправих след общо 4 инсталации . Добре че няма да ми се наложи да го правя на реална машина, щяше да остарее компа докато свърша :no-no:

• 1 месец по-късно...

Здравейте,на всички незнам дали пиша в правилната тема но... Опитвам се да инсталирам Линукс минт15 след като стартирам инсталацията ми се изключва монитора (заспива) и всичко приключва до там. Давайте някакви съвети. Благодаря предварително.

Напиши, какви са характеристиките на машината и каква точно версия на LM си инсталирал - 32 или 64 битова. Как си я инсталирал, на какъв дял, има ли други инсталирани системи на този компютър. След това вече ще можем да гадаем, къде е проблема.

Пускал ли си системата от живият диск, преди да започнеш да инсталираш и имаше ли нормално изображение на екрана.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

В допълнение на поста на колегата по-горе би могъл да кажеш от какъв носител инсталираш(CD/DVD или USB), с коя програма си го създал и  откъде свали iso файла. Кой графичен интерфейс се опитваш да инсталираш?

Напиши, какви са характеристиките на машината и каква точно версия на LM си инсталирал - 32 или 64 битова. Как си я инсталирал, на какъв дял, има ли други инсталирани системи на този компютър. След това вече ще можем да гадаем, къде е проблема.

Пускал ли си системата от живият диск, преди да започнеш да инсталираш и имаше ли нормално изображение на екрана

AMD Athlon 64x2 Dual Core 4200+ / RAM3GB /NVidia GeForce 9600 GT. Версиятя която исках да инсталирам е LM 15 Olivia,  има инсталиран уиндоус 8. А за пускането на системата от живия диск също не се получава. Опитвам се да инсталирам от USB което е създадено с Univesal USB Installer

Свали тази версия http://www.linuxmint.com/edition.php?id=134

Запиши я на флашка или CD и опитай да я стартираш от Live CD.

После пиши, дали стартира графичната среда.

Свали тази версия http://www.linuxmint.com/edition.php?id=134

Запиши я на флашка или CD и опитай да я стартираш от Live CD.

После пиши, дали стартира графичната среда.

Забравих да спомена че на лаптопа тръгва и на лайв цд и инсталация а на настолния не

Live CD-то на версията за която ти пуснах линк ли ?

Имах предвид за предната която се опитвах да сложа но и тази от линка по същия начин прави

А между другото инсталирах Убунту 12.04 но след като изключих няколко опции или там както му се казва и тогава тръгва и на лайв цд и инсталация

Възможно ли е да е от драйверите които са инсталирани в момента да не зарежда графичната среда.Или нещо в биоса да не се настройва? Помагайте.

Мислех, че след като си инсталирал Ubuntu, темата е приключила.

Възможно е да е от драйвърите. Възможно е да си сложил 32 битова мента, а 32 битови Debian базирани дистрибуции не тръгват на някои AMD процесори. Затова ти пуснах връзка към 64 битова.

Възможно ли е да е от драйверите които са инсталирани в момента да не зарежда графичната среда.Или нещо в биоса да не се настройва? Помагайте.

Трябва да си стартирал с acpi=off параметър . Необходимо е пак да го зададеш , за да стигнеш до графика и от там да си инсталираш видео драйвера . Може да пробваш - когато ти излезе буут менюто на Груб , натискаш "е"(редакция) и със стрелките на клавиатурата навигираш до "quiet splash" и дописваш "acpi=off" с разстояние ( без кавичките ;) ) , след което натискаш F10 . Това е за вече инсталирано , при "live" или го има в менюто с някакво име , или се цъка "tab" . Ако не стане така , опитай с "nomodeset" , че и с двете - важното е да запали . Да добавя ако се получи - важи еднократно , след като си инсталираш драйвера не е нужно да правиш нищо повече . Или пък да го оставиш така за постоянно , но това вече е друга тема .

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

Трябва да си стартирал с acpi=off параметър . Необходимо е пак да го зададеш , за да стигнеш до графика и от там да си инсталираш видео драйвера . Може да пробваш - когато ти излезе буут менюто на Груб , натискаш "е"(редакция) и със стрелките на клавиатурата навигираш до "quiet splash" и дописваш "acpi=off" с разстояние ( без кавичките ;) ) , след което натискаш F10 . Това е за вече инсталирано , при "live" или го има в менюто с някакво име , или се цъка "tab" . Ако не стане така , опитай с "nomodeset" , че и с двете - важното е да запали . Да добавя ако се получи - важи еднократно , след като си инсталираш драйвера не е нужно да правиш нищо повече . Или пък да го оставиш така за постоянно , но това вече е друга тема .

Значи тръгва и със двете команди или там както се казва обаче ми дава грешка "An error occured while mouting /tmp." и на следващия ред "Press S to skip mouting or M for manual recovery" и когато избера "S" зарежда някакви други редове и целия монитор се изпълва с буквата "U" и пак греда  :huh:

Редактирано от joy78 (преглед на промените)

Така по някакъв начин незнам и аз как се получи но инсталирах ментата но като избера да зареди нея(ментата) монитора пак заспива. Давайте някакви съвети

Редактирано от joy78 (преглед на промените)

• 5 седмици по-късно...

Привет на колегите , ползвам уин7 като основна система и досега ползвах убунту и за последно минт мейт през wubi (dual boot) , но се амбицирах да пробвам mint kde/xfce (те и нямат wubi) без  wubi или друга виртуална машина.

Новия ми диск е 500 гб и е разделен на две "C" и "H" от Н отделих 80гб място направих си бутваща флашка с КДЕ инсталацията протича успешно , но след рестарт липсва опцията за избиране на операционна система.

Някаква идея какво пропускам?

Поздрави

Редактирано от Joll1Roger (преглед на промените)

GRUB да се инсталира върху MBR (dev/sda). Това е пропуснато. Иначе няма да обхване всички системи, инсталирани върху физическият диск.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.