Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за БТК-ADSL

Featured Replies

Здравей ако намериш паролите моля пиши и аз ще се обадя ако се справя с тях.

Разбира се ;), за съжаление все още нямам нова информация по въпроса.

• Отговори 1,4k
  • Прегледи 434k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Встъпителни думи: Аз съм с бТК ADSL от ноември 2004г. с етернет модем съм - ZTE Zxdsl 831 (при абонаментен план "Безкрай"). Всичко което ще споделя в следващите редове се базира на личния ми опит

Здравейте, г-н potrebitel! Здравейте всички!

По въпроса за БТК ADSL мога да кажа, че когато човек иска и може сам да направи нещо, защо трябва да го прави друг? Особено, когато става въпрос за много разбрани и много знаещи специалисти от тази компания? А знаете ли, че ако поискат могат да си направят и слушанка без ти дори да знаете, а известно ли Ви е, че можете да ползвате рутерчето без втори рутиращ комп и/или рутер? А можете ли да ми кажете колко пъти, като сте поискали нещо по-специално са Ви пращали да вървите да спите?

Аз мога да Ви кажа, че ако използвате модемчето, като рутерче, можете така да си настроите всичко, че дори и да не могат да припарят в модема, а и последния да работи много по-стабилно... Особено по-новите, които са с 8 MB RAM в самите модеми. По този начин ги възпрепятствате да ровят и да барат където и както им кефне, защото имам познати, работещи в БТК и които като няма какво да правят почват да правят простотии с модемите на хората. Айде няма да споменавам повече, че май много се отплеснах!

Бях Ви казал по-горе - модема се получава с достъп по IPX/SPX, PPPoE (PPPoA) и още една допълнителна настройка, която почти никъде не се ползва. От това следва, че като махнете всичко и да останете само с PPPoE(PPPoA) пак ще Ви работи всичко.

За да се подсигурите да не Ви бърникат из модема и да Ви слагат стандартните настройки за LAN на модема(192.168.1.1/30), както и DHCP (192.168.1.2-192.168.1.2).

Моя съвет е: пуснете си модема по следния начин: LAN настройки: 10.10.10.1/24, DHCP настройки: 10.10.10.192-10.10.10.254,

DMZ: 10.10.10.2, DNS Servers: 2-та сървера на БТК.

В dyndns.com си изберете някакво име напр: potrebitel.selfip.com и си настройте всички стационарни машинки със статични IP-та от 10.10.10.2/24 до 10.10.10.126/24, сложете си едно WLAN-че, ако имате и него го настройте като мост. Така ще концентрирате целия контрол върху рутерчето. Ако искате можете да си направите статични MAC адреси спрямо IP-та на WLAN. Малко е по-зор, в смисъл изисква повече писане, но не е проблемно. така, че ако сте манияк - дерзайте.

Такаааа! Има и една друга подробност:

след като свършите всичко и рестартирате модема, трябва да влезете в терминален режим в модема през порт 23 и да изтриете допълнителния GW. неговия номер по подразбиране е: 192.168.2.1. След това пишете команда 'restart' и по този начин запазвате промените.

След рестарт-а отново влизате в WEB контролната част и си промяте следните опции: root username; root password;remote control port; remote control и т.н. С др. думи изключвате всичко, чрез което може да се бърника отвън. После чрез Firewall-a забранявате достъпа отвън до портовете, обслужващи: telnet и web.

Така получавате един добре настроен модем за потребител.

На IP 10.10.10.2 закачате Вашия вътрешен сървер (мейл, уеб, фтп и пр) и по този начин ставате почти независими от БТК. Проблема ще Ви е, когато изпращате писма до сървери от типа на mail.bg, тъй като те изискват MX запис. До другите можете да пращате. По принцип можехте да ползвате сървера на БТК на адреса mbox.contact.bg (212.39.90.60), но от преди 3 месеца вече и това не можете... Дори и да имате biz тарифа, изходяшия канал е пак 256 kbit/s... Какво можете да преточите през това? Сега (надявам се!) Ви стана ясно защо толкова много проблеми имат хората с БТК ADSL... Като се прибави и това, че една мрежа от клас C, струва на световния пазар около $63/година (това са 256 IP адреса) а според разликите в цените на БТК, само едно статично IP излиза около 22 лв/месец, можете да предположите за какво става въпрос....

Дори и в градовете фирмите вече спряха да искат пари за статични IP-та...

Айде всичко добро!

С уважение: Ники Савчев

Само да попитам, защо съм малко неук в такива акробатики - как да махна поддръжката от ядрото на BlackBox-a на други протоколи като IPX/SPX ? Какъв ще е ефекта, ако зададем DHCP 10.10.10.192-10.10.10.254 и статични IP-та на РС-тата 10.10.10.2/24 до 10.10.10.126/24 че се оплетох. И кой "допълнителен" GW да изтрием, този, чрез който се връзва за ATM-а на бТК ли ?? Ах да, сетих за бТК - те не могат ли да си влизат в устройствата през WAN порта, колкото и да сменяме руутската парола (просто те не я ползват). В този ход на мисли - модема не е ли демаркационната точка на телко оборудването, т.е. се доставя и е собственост на компанията, която осигурява WAN преноса? Питам само, защото съм неук и се опитвам да следвам указанията, но се получават противоречия... значи да забраним телнет и уеб достъп от вън? И да си пуснем уеб сървъра, зад забраната на стената, мда хитро ще да е.

Иии и много евтини тези клас С мрежи, мога ли да ползвам една за интернет, от къде да си я купя тази клас С мрежа, трябва ми за едно градче на 25 км от магистралата и да го вържа в интернет. И само мрежата ли ще ми трябва или и нещо друго, за да имам интернет за VPN, не съм правил до сега и за това питам. Трябва ли да са статични IP-тата от тази клас С мрежа, за да ги виждам от вън?

А това с Biz беше интересно, значи са се прецакали пичовете тъпи - при мен изходящи канал е 640кб/с (ама рядко вдига над 512кб/с, сигурно защото така пише и в договора). Така трябвало да е, каза един приятел, много ги чатка - това значело A-то в ADSL-а. Ако съм искал да имам "много голяма тръба навън, за да сийдвам" ми трябвало SDSL или нещо като HDSL, не знам...

Редактирано от Topper (преглед на промените)

Ех Българио вече 1 месец чакам някои от родният телеком да ми смени в базата дании на бтк че имам цифров телефон.Ух че е европейска Българията ни.Мои познат преди 8 дни си е сложил модема-Правилно- и все още отговора на операторите е оправяме честоти.Ш....... Бтка.Между другото разбрах че в БТК може да ви извърши само 1 услуга за месеца,ако искате 2 не може.

Я кажете вие имате ли проблем с отварянето на замунда-та?

На мен днес не ми се отваря цял ден. :angry:

На мен днес не ми се отваря цял ден. :lol6:

Аз нямам проблеми, през деня не съм опитвал да отварям сайта, но сега със сигурност може.

Само да попитам, защо съм малко неук в такива акробатики - как да махна поддръжката от ядрото на BlackBox-a на други протоколи като IPX/SPX ? Какъв ще е ефекта, ако зададем DHCP 10.10.10.192-10.10.10.254 и статични IP-та на РС-тата 10.10.10.2/24 до 10.10.10.126/24 че се оплетох. И кой "допълнителен" GW да изтрием, този, чрез който се връзва за ATM-а на бТК ли ?? Ах да, сетих за бТК - те не могат ли да си влизат в устройствата през WAN порта, колкото и да сменяме руутската парола (просто те не я ползват). В този ход на мисли - модема не е ли демаркационната точка на телко оборудването, т.е. се доставя и е собственост на компанията, която осигурява WAN преноса? Питам само, защото съм неук и се опитвам да следвам указанията, но се получават противоречия... значи да забраним телнет и уеб достъп от вън? И да си пуснем уеб сървъра, зад забраната на стената, мда хитро ще да е.

Иии и много евтини тези клас С мрежи, мога ли да ползвам една за интернет, от къде да си я купя тази клас С мрежа, трябва ми за едно градче на 25 км от магистралата и да го вържа в интернет. И само мрежата ли ще ми трябва или и нещо друго, за да имам интернет за VPN, не съм правил до сега и за това питам. Трябва ли да са статични IP-тата от тази клас С мрежа, за да ги виждам от вън?

А това с Biz беше интересно, значи са се прецакали пичовете тъпи - при мен изходящи канал е 640кб/с (ама рядко вдига над 512кб/с, сигурно защото така пише и в договора). Така трябвало да е, каза един приятел, много ги чатка - това значело A-то в ADSL-а. Ако съм искал да имам "много голяма тръба навън, за да сийдвам" ми трябвало SDSL или нещо като HDSL, не знам...

На тази открита моя провокация уважаемия г-н Савчев ми "изтряска" страхотен отговор на лично съобщение. Така предпочитал. Не знам защо. Форумите са да се обменя информация, само че, уважаеми неопитни потребители - много, ама много внимавайте с информацията на г-н Савчев, защото е като сляпо търсене с Google.

Сега: ако не знаеш командите - става въпрос за вграден Линукс. мисля, че беше нещо почващо с W ама сега точно не си спомням...

IPX/SPX са лесно разбиваеми.

DHCP 10.10.10.192-10.10.10.254 - със същия успех можеш да сложиш и друга маскарадингова мрежа.

При една дефинирана мрежа клас C, Subnet маската е 255.255.255.0 (24)

(И кой "допълнителен" GW да изтрием, този, чрез който се връзва за ATM-а на бТК ли ?? )

Не - това е допълнителен GW, който оставен като резервен и на него са закачени също всички ресурси, както и 192.168.1.1, т.е. 192.168.2.1 е един вид 2-ра LAN виртуална мрежа.

(Ах да, сетих за бТК - те не могат ли да си влизат в устройствата през WAN порта, колкото и да сменяме руутската парола) Тук вече трябва да си спомнеш, че за всяко нещо в LINUX се изисква парола - иначе цък.. wink.gif

(В този ход на мисли - модема не е ли демаркационната точка на телко оборудването, т.е. се доставя и е собственост на компанията, която осигурява WAN преноса?) Такаааа - мисля, че точно това ти казах - оставаш само връзката за WAN-a на точка 35_0_5_WAN (PPPoE) - всичко останало го изритваш, както съм ти обяснил;

640кб/с го делиш на 1,333 мисля че беше - това е застраховката - но действително Up/Down скоростта се определя от DSLAM-а на БТК, а не от клиентското у-во.

Asimetric Digital Subscribe Line (асиметрична цифрова потребителска линия)

Simetric Digital Subscribe Line (симетрична цифрова потребителска линия)

High Digital Subscribe Line (свръхвисокоскоростна цифрова потребителска линия) - използва се за цифрова телевизия. И при нея канала е асиметричен.

Та през WLAN-а не може никой да влезе, ако ти сам не си "оголиш задника".

Не искам да коментирам "маскарадингови мрежи", нито как клас С мрежа с частни адреси г-н Савчев ще върже за Интернет, нито някаква услуга DHCP, която раздава IP-та от един рейндж, а РС-тата са в друг. Резервни гейтове, на който се "закачат всички ресурси", един вид "LAN виртуална мрежа" - един вид уважаеми за всяка мрежа трябва да имаш гейтуей, ако рутъра не намери пътя в рутиращата си таблица или не знае кой съседен рутър обслужва мрежата, в която е този адрес - пакета се предава през гейта на следващото устройство да го обработи. Много интересно ако нямаш т.нар. "втори резервен гейт за виртуалната LAN" който дефакто е WAN връзката към доставчика, какво ще направи модема ? Нищо, прав си, нищо няма да прави вече.

И искам допълнителна информация как да "изтривам" конекциите, това също е много интересен похват. Аааа, работим с кошчето през уеб страници...цък цък, опа става, ама какво стана... Ще ме прощавате за иронията, ама не знам от къде такива смехории се четата...аааа RFC-тата четем специалистите. Ми искам да видя къде имало правилото ъпрейт лимита да се дели на 1.333 за "резерв". Трябваше малко да се разровиш из тази тема, уважаеми г-не, за да видиш статистиката, която съм публикувал, както и на RUB4O - колкото си плащаш, толкова получаваш и няма такиав глупости за 1.333 коефициенти. Както ме светнахте г-не, как да си забраня уеб и телнет и да взема после да се вържа от вън? Как?

Потресен съм от компетентността, изказвана вече няколко пъти тук. Всеки младеж, минал CCNA ще е наясно какви глупости се изписват тук. И после бТК е било скапано. Верятно, ако всички там са на такова компетентно ниво.

Моля модератор/администратор да изтрие тези бъртвежи тук и да се затвори темата, според мен вече полезна информация няма, а само изцепки. Ще стане опасно вече за потребителите, защото се предлагат пълни глупости

На мен днес не ми се отваря цял ден. :computer2:

И вчера и днес си я отварям без проблем, че и свалям даже :beer:

Явно наистина много обичате да правите сплетни, г-н Topper!

Съгласен съм, че темата трябва да бъде закрита, г-не. Съгласен съм, че информацията е много, съгласен съм, че не е за "Всеки срещнат", както Вие се изразявате, но това, което съм дал е примерен вариант за пренастройка на модема. Е! На който не му харесва - не го карам да го прави и да го чете. Прочее - при мен това работи - 2-ма мои клиенти бачкат вече с така направена конфигурация (описал съм я бегло, все пак). Това според мен означава, че системата е добра и няма проблеми. Ами какво да кажа... Айде чао! И много поздрави!

(От един изключително опасен тип) :)

Я кажете какви настройки трябва да направя, за да мога да ползвам нормално DC++? Щото сега като вляза във сървър (dc.data.bg) нито мога да тегля, нито даже да get-на file list-а на някой юзър???

ПП: Какво и е на темата?!?

Редактирано от brnn (преглед на промените)

Я кажете какви настройки трябва да направя, за да мога да ползвам нормално DC++? Щото сега като вляза във сървър (dc.data.bg) нито мога да тегля, нито даже да get-на file list-а на някой юзър???

ПП: Какво и е на темата?!?

http://www.ipchicken.com/.От тук ще видиш какво ти е IP-то и след като го копнеш го поставяш в DC++:Settings-Connection settings-IP,като сложиш отметка на Active.Добре е да знаеш,че след всеки рестарт на ADSL модема получаваш друго IP и съответно го коригираш в настройките.Успех

Някой ще ми помогне ли !? Значи искам да си използвам ИП адреса като РЕАЛЕН .... обадих се на тези от БТК и им казах да ми пренасочат всички портове, и те ми казаха че всичко е ОК и портовете ми са пренасочени .... рег. се в dyndns.com с legolaszs.dyndns.org но след като въведа адреса си в браузера ми иска Username & Password 460474_orig.jpg и незнам как да го оправя !? Някой ако знае нещо по въпроса ако иска да ми пише на e-mail [email protected] .... :lol6:

Явно наистина много обичате да правите сплетни, г-н Topper!

Съгласен съм, че темата трябва да бъде закрита, г-не. Съгласен съм, че информацията е много, съгласен съм, че не е за "Всеки срещнат", както Вие се изразявате, но това, което съм дал е примерен вариант за пренастройка на модема. Е! На който не му харесва - не го карам да го прави и да го чете. Прочее - при мен това работи - 2-ма мои клиенти бачкат вече с така направена конфигурация (описал съм я бегло, все пак). Това според мен означава, че системата е добра и няма проблеми. Ами какво да кажа... Айде чао! И много поздрави!

(От един изключително опасен тип) :lol6:

Бегли глупости, сигурно клиентите ти са с клас C в интернет! И без гейтуей за WAN връзка, правят мисловна връзка с DSLAM-а. Благодарение на DHCP-то, което им раздава адреси от друг рейндж, не в този, които са те. Готино. Вземи прочети поне на Rub4o поста (2-я в темата) който е аматьор в тези неща, но много повече ги разбира! Айде чао ти...

ПП.Ей от такива специалисти идва лошата слава на DSL-а сред някои редови абонати. Защото рутъра им е вкаран в невъзможен режим, между небето и земята

Редактирано от Topper (преглед на промените)

Към @savchev и @Topper - а вземете си пишете на ЛС и не занимавайте останалите с призиви за затваряне на темата. За разлика от Вас, големите специалисти , има и неуки хора (като мен) за които темата е интересна и полезна.

И е изчерпана още преди 60 страници, и е пълна с опасни експерименти - как да си осакатим вързката, защото при мен така нещата "работели". Виж 2-ия пост и повече нищо не ти трябва. Или се обаждаш на хелпдеска!

Към @savchev и @Topper - а вземете си пишете на ЛС и не занимавайте останалите с призиви за затваряне на темата. За разлика от Вас, големите специалисти , има и неуки хора (като мен) за които темата е интересна и полезна.

Точно това се канех да пиша.

И е изчерпана още преди 60 страници...........................................

@Topper - За теб като е изчерпана не пиши в нея.

http://www.ipchicken.com/.От тук ще видиш какво ти е IP-то и след като го копнеш го поставяш в DC++:Settings-Connection settings-IP,като сложиш отметка на Active.Добре е да знаеш,че след всеки рестарт на ADSL модема получаваш друго IP и съответно го коригираш в настройките.Успех

Първо благодаря за отговора :)... Обаче:

Аз явно съм с различна версия (0.698) и нещата не са точно така:

1_d6f3e.jpg

След като пиша IP-то там вече не мога и да се свържа с хъба:

2_bc349.jpg

Редактирано от brnn (преглед на промените)

Знам, че въпроса ми не е за тук но все пак да опитам :) Търся прокси сървър от БТК може и на сокс 4 и 5 без значение само да е работещ.

МЕРСИ

Сори за ламерския въпрос ама съм си такъв сега...

Значи един приятел мина на "БТК АДСЛ 256 Безкрай" и се оплаква от скороста.Бях с него когато си го включи и секунди по рано сваляше торент с 200кб/с ,а с АДСЛ-а тръгна на 120кб/с .Мислехме че скоростта ще е доста по висока отколкото на ЛАН доставчика ,при положение ,че при него беше на най-ниската тарифа.Малко разяснения по този въпрос ще ми бъдат доста от полза! Мерси предварително

днес в новия каталог на Германос видях една оферта за нови клиенти

2Мб Безкрай - 15.49 лв/мес. за първите 6 месеца, Цена за останалия период 30.99 лв/мес.

4Мб Безкрай - 19.00 лв/мес. за първите 6 месеца, Цена за останалия период 37.99 лв/мес.

2Мб BIZ - 26.40 лв/мес. за първите 6 месеца, Цена за останалия период 52.80 лв/мес.

4Мб BIZ - 38.40 лв/мес. за първите 6 месеца, Цена за останалия период 76.80 лв/мес.

8Мб BIZ - 47.40 лв/мес. за първите 6 месеца, Цена за останалия период 94.80 лв/мес.

това е при сключване на 2 годишен договор като в Германос получавате подарък sound система

Неискам това да прозвучи като реклама а да попитам някой имали информация кога тези цени ще бъдат валидни и за настоящи стари потребители

днес в новия каталог на Германос видях една оферта за нови клиенти

2Мб Безкрай - 15.49 лв/мес. за първите 6 месеца, Цена за останалия период 30.99 лв/мес.

4Мб Безкрай - 19.00 лв/мес. за първите 6 месеца, Цена за останалия период 37.99 лв/мес.

2Мб BIZ - 26.40 лв/мес. за първите 6 месеца, Цена за останалия период 52.80 лв/мес.

4Мб BIZ - 38.40 лв/мес. за първите 6 месеца, Цена за останалия период 76.80 лв/мес.

8Мб BIZ - 47.40 лв/мес. за първите 6 месеца, Цена за останалия период 94.80 лв/мес.

това е при сключване на 2 годишен договор като в Германос получавате подарък sound система

Неискам това да прозвучи като реклама а да попитам някой имали информация кога тези цени ще бъдат валидни и за настоящи стари потребители

Доколкото чух в понеделник БТК ще обявят официално новите тарифи, най-вероятно тогава ще има повече яснота по въпроса за настоящите абонати. Аз също проявявам интерес към бъдещите нововъведения. На сайта на БТК все още няма нищо упоменато по въпроса.

Пишеше, че въпросната промоция важи само, ако сключиш договор в Германос. Предполагам БТК ще я направят широковалидна, но за настоящи абонати - малко вероятно ми се струва - ситуацията е различна от увеличаване на скоростите, когато можеше да си преподпишеш договора.

Сори за ламерския въпрос ама съм си такъв сега...Значи един приятел мина на "БТК АДСЛ 256 Безкрай" и се оплаква от скороста.Бях с него когато си го включи и секунди по рано сваляше торент с 200кб/с ,а с АДСЛ-а тръгна на 120кб/с .Мислехме че скоростта ще е доста по висока отколкото на ЛАН доставчика ,при положение ,че при него беше на най-ниската тарифа.Малко разяснения по този въпрос ще ми бъдат доста от полза! Мерси предварително
256 Безкрай не се предлага от доста време и не е никак висока скорост, това си е сам 32KB/s.П.П. А нали знаеш, че и модема трябва да се рестартирва от време на време ;)
Някой ще ми помогне ли !? Значи искам да си използвам ИП адреса като РЕАЛЕН .... обадих се на тези от БТК и им казах да ми пренасочат всички портове, и те ми казаха че всичко е ОК и портовете ми са пренасочени .... рег. се в dyndns.com с legolaszs.dyndns.org но след като въведа адреса си в браузера ми иска Username & Password 460474_orig.jpg и незнам как да го оправя !? Някой ако знае нещо по въпроса ако иска да ми пише на e-mail [email protected] .... ;)
Не знам Бизнес или Безкрай ли ти е паката, но какъвто и да е, най-верпятно пренасочването ти е направено към 192.168.1.2 и трябва на машината с този адрес да й сложиш ръчно настройките на БТК, ако не ги знаеш разгледай малко, има ги по-напред в темата

Моя грешка ;) . Става дума за 1024 безкрай ,но проблема със скороста остава

Моя грешка :) . Става дума за 1024 безкрай ,но проблема със скороста остава

Ами ти си писал,че скоростта е 120КB/s, а максимумът е 128KB/s, все пак скоростта е негарантирана,не ми се струва, че е бавен нета

http://www.btc.bg/bg/promotions_article.ph...257&id=1044

http://www.btk.bg/bg/news_details.php?id=364

Все пак не разбрах,за настоящи абонати важи ли,или само за нови?

Редактирано от Nikieva (преглед на промените)

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.