Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вегетарианец или не?

Вегетарианец ли сте? 335 гласували потребители

1. 1. Вегетарианец ли сте?

• Да
      14%
      48
    • Не
      85%
      274

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

При първия си опит като веган в средата на 80-те мъжът просто не е можел да изяде достатъчно растителна храна, за да има сили да си върши физическата работа, а тогавашната му съпруга няма сили да стои на краката си като стане от леглото. Експериментът тогава не продължил дълго, но човекът си мислил, че го направил не както трябва. Тези пет вегански години са след 2010 г. Иначе е интересно, че дори през 80-те, когато почвата в САЩ не е била толкова изчерпана откъм минерали, пак растителната диета е била недостатъчна. Е, вярно, че тогава не са имали това изобилие от плодове, зеленчуци и пилешко мляко в магазините като днес. И ГМО още не са имали. Тепърва е навлизал аспартамът.

• Отговори 3,3k
  • Прегледи 286,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ужасно обичам плодове и зеленчуци, но няма как да стана вегетарианец по неволя. Ако някога изчезне или забранят месото, почвам да се изхранвам с вегетарианци

• Trichocephalus
    Trichocephalus

Признаха вегетарианците за психично болни novini.bg Мнозинството вегетарианци в целия свят са в шок от новината, че експерти от Световната здравна организация ги смятат за психически болни,

• Един виц по темата: Веганите не ядат животни! Те ги подяждат.

Публикувани изображения

преди 3 часа, Lumberman написа:

мляко

Тук е моментът да бъде разсеяна още една голяма заблуда. Относно прясното мляко. Нормалните хора имат нужните ензими за усвояване на прясното мляко (ще пропусна биохимията, че е бая сложна) някъде до две (2) годишна възраст, до която природата е преценила, че може да трае бозаенето. След това те (ензимите) изчезват и прясното мляко се превръща в крайно нежелана съставка от храната. След като то не може да бъде усвоено, започват гнилостни процеси в червата. Един куп бактерии го нападат и в резултат се отделят освен газове, които са най-малкото зло, разни токсини с най-невероятно въздействие върху организма. Едно от най-лошото е появата на болки в стави и сухожилия и след време-трайни увреждания в тези толкова важни органи. Така, че преди да сипете в паницата с корнфлейкс прясно мляко ( и сте над две години), добре си помислете. С киселото мляко картината е съвсем друга, много е полезно, но това е друга тема. За прясното мляко е писано много в мрежата, който иска, може да се поразрови...

Как цитираш извън контекста не е истина? Аз за съвсем друг вид "мляко" бях писал.

Иначе аз консумирам сурово прясно мляко от години и нямам проблеми. И не само аз. Тъй че не знам това доколко е вярно. Млякото е било неразделна част от диетата на дедите ни, макар и да са консумирали повече кисело мляко, сирене и масло, от прясно мляко.

@B3M2W0
Тук бъркаш, колега. Тия простотии как не се усвоявало прясното мляко ги измислиха веганите, за да си пробутват соевите заместители. От години всеки ден пия по 1-2 чаши прясно мляко, непастьоризирано. И мога да те уверя, че нямам никакви проблеми със стомаха. Може наистина при някои индивиди да липсват ензимите, нужни за разграждане на млякото. Но това е болестно състояние, както примерно диабета.

Аз не съм специалист в тази област, за това ти предлагам публикация на специалисти. В моя житейски опит поне на три мои близки съм решил проблемите с болки в ставите, след спиране на употреба на прясно мляко. А ти не можеш да взимаш един частен случай за определящ-медицинските публикации винаги имат пред вид статистически данни. Пък и не се знае ти на какъв етап на развитие си-може пък да влизаш в графата до 4-5години.

777.png

Това е самата истина! Млечните продукти влияят пагубно на ставите, въпреки че масовата медицина твърди обратното - че трябва да се ядат много млечни продукти, за да се набави калций. По принцип някои хора не могат да усвояват животинския протеин, и от там идват проблемите със стави, кости, бъбреци, подагра и т.н.

на ‎4‎.‎3‎.‎2019‎ г. в 14:08, B3M2W0 написа:

Тук е моментът да бъде разсеяна още една голяма заблуда. Относно прясното мляко. Нормалните хора имат нужните ензими за усвояване на прясното мляко (ще пропусна биохимията, че е бая сложна) някъде до две (2) годишна възраст, до която природата е преценила, че може да трае бозаенето. След това те (ензимите) изчезват и прясното мляко се превръща в крайно нежелана съставка от храната. След като то не може да бъде усвоено, започват гнилостни процеси в червата. Един куп бактерии го нападат и в резултат се отделят освен газове, които са най-малкото зло, разни токсини с най-невероятно въздействие върху организма. Едно от най-лошото е появата на болки в стави и сухожилия и след време-трайни увреждания в тези толкова важни органи. Така, че преди да сипете в паницата с корнфлейкс прясно мляко ( и сте над две години), добре си помислете. С киселото мляко картината е съвсем друга, много е полезно, но това е друга тема. За прясното мляко е писано много в мрежата, който иска, може да се поразрови...

Не само прясно мляко, а и всички продукти произведени от мляко като сирене, извара,  кашкавал и т.н.

Пет причини да спрете млечните продукти

Всеки е чел, че млечните продукти са важни за балансираното хранене, защото са ценен източник на протеини и калций - важни за здравето хранителни вещества.

Напоследък все повече експерти обаче отричат млечните храни или съветват да се ограничи до минимум консумацията им. Причината – чувствителност към казеин, за която много хора не подозират, хормоните, които се дават на животните, мазнините….

За едни хора отказът от сирене, кашкавал, мляко е съзнателен избор и те се насочват към алтернативите, други го правят по здравословни причини, трети – експериментират с това как ще се отрази на тялото им.

Защо обаче да откажем млечните? Ето пет причини, изтъкнати от последователите на това хранене.

1. Не са необходим компонент на здравословното хранене

Млечните продукти са сравнително нова храна за хората. Смята се, че за първи път са се появили в човешката диета преди около 8000 години, което е много кратко време, ако смятате, че хомо сапиенс се е появил преди 250 000 години. Според някои експерти именно липсата им стои в основата на репродукцията.

2. Разграждането на млечните протеини може да доведе до съединения, които са токсични за мозъчните клетки

По-специално, има вариации в молекулата на казеина въз основа на породата крави, които дават млякото. А1 бета казеин се среща в мляко от черно-белите млечни крави на Холщайн, които произвеждат повече мляко спрямо други млекодайни.

Разграждането на този тип казеин създава бета-касоморфин, който е подобен на морфина и изчерпва антиоксидантите в мозъка, допринасяйки за по-високи нива на токсични. Козето мляко съдържа по-малко от опасния казеин, ако държите да продължите да консумирате млечни.

3. Води до по-бързо стареене и може дори да причини рак

Млякото, дори биологичното, стимулира растежа, който е много полезен за кърмачетата и растящите деца, но то е вредно за възрастните. То стимулира производството на инсулиноподобен растежен фактор.

По-високите нива на това при възрастни са свързани с по-висок риск от преждевременно стареене и развитие на доброкачествени и ракови тумори.

4. Може да причини възпаление, което води до редица здравословни проблеми

Казеинът е структурно подобен на глутена в зърно.

Тези, които са развили чувствителност към глутена, вероятно имат проблеми с казеина и млечните продукти. 90% от хората, които са чувствителни към глутен, може да нямат диария или абдоминални оплаквания, но съобщават за неврологични, психологически, кожни или други симптоми, дори когато преминат на безглутенова диета.

Ако сте чувствителни към глутен, тогава има вероятност да имате и прекомерно възпаление в отговор на казеина.

5. В епидемиологично проучване в 27 страни, консумацията на повече мляко се свързва с по-високи нива на множествена склероза

Казеинът в млечните се оказва в голяма степен проблем за хората, страдащи от множествена склероза. Според проучвания спирането на тези продукти води до подобрение на общото състояние и на симптомите.

https://profit.bg/svezho/pet-prichini-da-sprete-mlechnite-produkti/?fbclid=IwAR3KVYuBHKK7E7AcEjSdceJzUvpAE8ne2-5YFsb5AT9FDCaZSSsMb5cBXg8

Веганите редовно имат проблеми със ставите. Получават се едни звуци при движение на ставите, все едно не са смазани - пукане, триене.

Иначе е интересно как за толкова много храни едни твърдят, че са супер вредни, но други - че са супер полезни. Аз за себе си съм се убедил, че животинските мазнини са ключови. Пълно е също с хора от веганските среди, чиито болежки си отиват след консумиране на мляко и яйца. Колко малко  им трябва!

А тази атака против млякото - ами най-вероятно е дело на същите хора, които воюват и против яденето на месо. Само че аз като чуя "земя, в която текат мляко и мед" не си представям земя на болни хора, консумиращи отрови. Тъй че не се изсилвайте да презирате и да охулвате храни, които творецът е дал на човека да ползва и се ползват от хилядолетия. Което, разбира се, не означава, че препоръчвам да се консумира мляко от животни хранени с фуражи (с ГМО) и инжектирани с хормони на растежа, или пък сухо мляко. А с това е залят пазара ни. Така че може и да има доза истина за проблемите, които тези продукти създават. Но то и бройлерите ги колели на три седмици - съвсем "нормален" растеж, видите ли?! В Щатско пилешкото няма вкус на нищо.

За прясното мляко съм съгласен, много хора имат непоносимост към него включително и аз, не е нещо силно изразено но ми действа разхлабващо, позволявам си го само с кафето и някои десертни изкушения, но с други млечни продукти, като сирене, кисело мляко и кашкавал нямам проблем.

@B3M2W0
Аз казах ли ти, че това са вегански глупости? :) Просто чети какво пише Aumi и прави точно обратното, ако искаш да си здрав и силен :D Не случайно традиционната диета на населението в регионите с най-висока средна продължителност на живота, например жителите на Кавказ и на някои от гръцките острови, е: 1/3 месо (или риба), 1/3 млечни произведения, 1/3 плодове и зеленчуци. 

преди 1 час, bulljo написа:

За прясното мляко съм съгласен, много хора имат непоносимост към него включително и аз, не е нещо силно изразено но ми действа разхлабващо

Това е обяснено още в средата на миналия век от изследванията на акад. А. А. Покровский. Той формулира "принципа на ензимното съответствие", който е нещо доста просто. А именно - хората се раждат с неутрална ензимна система. Когато започнат да приемат определен вид храна, организмът им започва да изработва по-големи количества от ензимите, нужни за разграждането и. Настройването на ензимната система продължава около 6 месеца, след което се формира обратна връзка - храната, за усвояването на което организмът ни отделя достатъчно ензими, започва да ни се струва вкусна. 

Имал съм периоди от по няколко месеца до няколко години, в които поради една или друга причина не съм имал възможност да се снабдявам с прясно мляко директно от производителите, а нямам желание да пия химиите, продавани в магазините. След това, когато отново си намеря качествено прясно мляко, в първите седмици то ми действа разхлабващо. След това обаче организмът ми започва да го усвоява пълноценно и ефектът върху перисталтиката изчезва.

преди 10 часа, Lumberman написа:

Веганите редовно имат проблеми със ставите. Получават се едни звуци при движение на ставите, все едно не са смазани - пукане, триене.

Ти колко вегани познаваш, та установи това?! :lol6:

преди 3 часа, Aumi написа:

Ти колко вегани познаваш, та установи това?! :lol6:

Само бивши :) Но вече съм чел и гледал достатъчно истории на вегани, включително и още практикуващи.

Иначе лично съм познавал немалко вегани, но преди години. Пътищата ни се разделиха и нямам връзка с тях да видя дали още са вегани. Обикновено не издържат дълго - избират или веганството, или здравето. Е, някои издържат и доста дълго по етични причини, които на мен са ми най-смешни (причините).

А доколко познавам вегани... ами често си личи, т.е. може да не знам, че човекът е веган, но да позная по външния вид. Случайност?

Ти така и не благоволи да кажеш от колко време си веганка?

За да може да се даде правилна оценка на вегетарианството, то трябва да бъде окачествено като явление. Дали се нарежда заедно с хомосексуализма, алкохолизма и други от доста дългия списък с увреждания. За да стане това, трябва да дадем определение на това що е нормално, за да можем да обявим всичко друго за ненормално. И така, вземаме хиляда души и правим анкета. Оказва се, че деветстотин и петдесет ядят месо, пият умерено и не са хомосексуалисти. За разните други психо и физически увреждания не говорим. Този резултат ни дава право да обявим тези 950 за нормални. Какво се е случило с другите? Понеже сме форум най-вече за компютри, ще дам такъв пример. При производството на микропроцесори , въпреки свръхпрецизната технология, след нарязване на силициевата плочка на отделни парчета и тестването им, една част от тях са с разни малформации. Те се отделят и продават по-ефтино. При изключително сложното устройство на човешкия организъм, една част от новородените са с подобни дефекти. Грешки при куплиране на ДНК структурите, разни несъвместимости и пр, наследствени дефекти- всичко това дава дефектна продукция, проявяваща се като вегетарианство, хомосексуализъм, алкохолизъм, склонност към престъпност. Всички тези хора се имат за нормални и не разбират отправените упреци. А понеже те не са виновни, че са се родили такива, ние би трябвало да ги приемаме такива, каквито са. Стига да не ни досаждат с агитация да станем като тях.

преди 6 часа, Lumberman написа:

Ти така и не благоволи да кажеш от колко време си веганка?

От няма и пет години е веганка. Регистрирана е 2012 година във форума, а пише в темата от май 2014 г. И сигурно вече е изгълтала повече хранителни добавки от собственото си тегло, за да компенсира липсата на есенциални аминокиселини, витамини и микроелементи.

преди 3 часа, Win_user написа:

От няма и пет години е веганка. Регистрирана е 2012 година във форума, а пише в темата от май 2014 г.

Хайде, нека тя си каже - ако иска. Едно е да си веган от две години, друго от пет години, трето от десет или петнадесет. Аз днес до обяд бях веган също :) После ядох малко сирене и пих малко прясно мляко. Сега са ми се прияли яйца... носачките почват да се отчитат. Хем щастливи, хем снасят.

преди 3 часа, Win_user написа:

И сигурно вече е изгълтала повече хранителни добавки от собственото си тегло, за да компенсира липсата на есенциални аминокиселини, витамини и микроелементи. 

Ако е похарчила толкова пари за добавки, ще ѝ е още по-трудно да се откаже от веганството един ден. Някои харчели по хиляди долари месечно за добавки, и по няколкостотин за храна. Смятайте за какво говорим и какъв бизнес е това!

преди 5 часа, B3M2W0 написа:

... една част от новородените са с подобни дефекти. Грешки при куплиране на ДНК структурите, разни несъвместимости и пр, наследствени дефекти- всичко това дава дефектна продукция, проявяваща се като вегетарианство, хомосексуализъм, алкохолизъм, склонност към престъпност.

Едно време вегетарианството е било за бедните, сега е глезотия за богатите, които имат повече пари отколкото акъл. Друг е въпросът, че месото не е месо вече... в повечето случаи. Не бих нарекъл вегетарианството дефект. В някои случаи растителната диета помага на организма да се възстанови.

Между другото хормоните, които използват за гледане на животните, и за максимизиране на добива от тях, както и разни лекарства, определено оказват влияние върху хомосексуализма като явление. Даже бях чел, че патици си сменяли пола... което е направо лудост. Променя си оперението и почва да се държи като другия пол, примерно на 2-3 година. Не знам с какво ги тъпчат тия американци?!

А каква е причината за тая бедност като на снимката? Че в дадената африканска държава се гледа зърно за животните и няма зърно за хората? Кой ги е организирал така нещата?

А болестите, които биха произлезли от тая ексклузивно зърнена диета?

Само да ти кажа, ако не знаеш, че за гледането на повечето тревопасни животни, зърното въобще не е основно. Основно е за кокошки и други пернати. Това, че някой е решил да тъпче кравите с царевица и соя, е съвсем друг проблем. Но те отглеждат и рапица за биодизел, между другото. Рапицата е една от петте най-гледани култури в България.

«Случайно узнал, что в Швейцарии ежегодно съедается до 200 тонн мяса кошек, а ещё в ряде районов Швейцарии тушёная кошка — традиционное рождественское блюдо. Не понятно, как теперь жить с этой информацией», — недоумевает пользователь твиттера Evgeny Kozlov.

Россиянин прав — тушеная кошка действительно одно из самых древних и традиционных швейцарских блюд, которые появляются на рождественском столе. Более того, к тушеной кошатине нередко подают «в комплекте» и мясо сенбернара. По данным The Times, в среднем в Швейцарии любят закусить домашним животным около 250 000 человек. Они, очевидно, не являются живодерами (объективно: в стране с населением чуть более восьми миллионов просто не может быть 250 тысяч человек, сошедших с ума на почве поедания своих питомцев). Скорее всего, речь действительно идет о традициях, что уходят корнями аж в XIII век, когда были заложены основы швейцарского гhttps://bigpikcha.ru/?p=1097833&fbclid=IwAR12kplKLD3FGb3V02R7NKWAQehyEOGSSzSgjHi0CCDOb7Jnc8hjGanzkd0осударства.

336849.jpg&type=TOPIC_LINK_WIDE_548&sign

Ауми, много рано си станала да пишеш? Да не би глад да те мъчи?

на 13.03.2019 г. в 20:30, Lumberman написа:

А каква е причината за тая бедност като на снимката?

Причината е, че църният маймун няма понятие от "семейно планиране". Той знае само "вади-тури, вади-тури" - да прави още чавета и да реве, че те няма какво да ядат. И за да се изхранват подобни унтерменши се налага да се разработват ГМО култури, да се инжектира на добитъка хормони на растежа и антибиотици, да се създават бързорастящи породи като бройлерите и те да се гледат в кафези, вместо да ядем месо от еко-био-животновъдство.

преди 11 часа, Lumberman написа:

А бе не знам какво я мъчи, ама ако остане три дни без зеленчуци, не бих рискувал да я оставя насаме с котката си :lol6:

преди 1 час, Win_user написа:

И за да се изхранват подобни унтерменши се налага да се разработват ГМО култури, да се инжектира на добитъка хормони на растежа и антибиотици, да се създават бързорастящи породи като бройлерите и те да се гледат в кафези, вместо да ядем месо от еко-био-животновъдство.

Не мисля, че тия неща имат общо с изхранването на "унтерменшите". По-скоро имат общо с корпоративната лакомия и жажда за контрол, както и с нечии планове за намаляване на населението на земята и ликвидиране на една немалка част от тези "унтерменши", каквито сме и ние самите, вкл. Ауми. Бройлерите вече ги гледали 22 дена и ставали 1,300 кг. Чудо на науката и техниката бил съвременният бройлер (пиле за печене)!

Причините за глада на тия хора сигурно са комплексни, но със сигурност не са, че в страните им гледат само зърно за стоката и не остава такова за хората... И съответно ако спрат да гледат стоката, ще могат да рупат жито и ечемик като свине. Още повече е абсурдно да се мисли, че с негледането на животни в САЩ, примерно, има сметка да се транспортира ГМО-храната до Африка за храна на човеци. Тя за стоката не става, та за хора ли? И каква е тая икономика, при която някой разчита за оцеляването си на внос или милостиня от хиляди километри? Ауми ако емигрира в някой от по-северните региони на Канада, ще трябва да разчита на такива помощи отдалеч, иначе ще умре от глад и студ на своите зеленчуци! Същинско чудо в очите на ескимосите!

преди 1 час, Win_user написа:

А бе не знам какво я мъчи, ама ако остане три дни без зеленчуци, не бих рискувал да я оставя насаме с котката си :lol6:

Да не е някоя голяма и гладна котка? :)

преди 57 минути, Lumberman написа:

Не мисля, че тия неща имат общо с изхранването на "унтерменшите". По-скоро имат общо с корпоративната лакомия и жажда за контрол, както и с нечии планове за намаляване на населението на земята и ликвидиране на една немалка част от тези "унтерменши"...

А бе, нямало нищо общо... Преди 40 години, като бяхме под 5 милиарда човека на Земята, защо нямаше нито ГМО, нито маргарин, аспартам, цикламат, мононатриев глутамат и сирене с палмово масло? А сега, като сме 8 милиарда и половина, се чудят с какви синтетики да ни хранят. Истината е, че светът е катастрофално пренаселен. В момента от всеки трима жители на планетата двама нямат течаща питейна вода в дома си. За съжаление ядрените оръжия направиха нова световна война невъзможна, а само с локани конфликти няма как да се намали ефективно размерът на човешката популация. И ако във всички държави едновременно не се вземат драстични мерки, от тип закон "едно семейство - едно дете" със смъртна присъда за родителите, които го нарушат, след няма и 100 години ще се стигне до канибализъм.

преди 57 минути, Lumberman написа:

Да не е някоя голяма и гладна котка? :)

По-скоро - една голяма и гладна Aumi :lol6:
Нали се сещаш за дядо Слави Шерденя на Чудомир? Който като изкарал един ден без месо, котаракът му се качвал от страх на покрива на къщата? А нашата веганка след 5 години без мръвка представяш ли си колко е озверяла? Честно казано, на такава и свирка не бих дал да ми направи, щото усети ли в устата си мръвка, не се знае... :D

преди 2 часа, Win_user написа:

Истината е, че светът е катастрофално пренаселен.

Toва не е вярно. Има огромни територии с много малко население. Това с пренаселването за мен е пропаганда. Отделно не е толкова сигурно дали информацията за населението, която публикуват, е реална. Например, ти вярваш ли, че сме 7 милиона на територията на България? Какво пренаселване? В селата и малките градове не останаха хора! Тия политики за едно дете на семейство са абсурдни. Това и турците не са го правили по отношение на поробените народи.

Мене не ме притеснява толкова количеството колкото драстичното падане на качеството на "материала" в последно време. Не и без негово съгласие.

А на Ауми аз ѝ препоръчах един разказ, "Жажда за живот" на Дж. Лондон, но тя така и не го коментира. Тя бълва само неща, които ѝ поднасят от пропагандната машина и които я карат да се чувства по-спокойна... за себе си.

преди 5 часа, Lumberman написа:

А на Ауми аз

Нейното поведение не може да се приеме за еталон, но все пак то подсказва, че вегетарианците са такива основно заради психически отклонения. Те , за това не се поддават на очовечване . Аз бих и препоръчал да прочете "Стас и Нели" от великия полски писател Х. Сенкиевич , където децата ограмотяват негъра Кали с извадки от библията. Когато му прочели как Аин е убил Авел, Кали попитал- а после го е изял? 

преди 8 минути, B3M2W0 написа:

Нейното поведение не може да се приеме за еталон, но все пак то подсказва, че вегетарианците са такива основно заради психически отклонения. Те , за това не се поддават на очовечване . Аз бих и препоръчал да прочете "Стас и Нели" от великия полски писател Х. Сенкиевич , където децата ограмотяват негъра Кали с извадки от библията. Когато му прочели как Аин е убил Авел, Кали попитал- а после го е изял? 

Да, когато насилието и агресията, са критерии за етика и морал в едно общество, всички които мислят различно, се приемат за психично болни!

преди 5 часа, Lumberman написа:
преди 20 часа, Lumberman написа:

А ти защо не спиш, а като редовно в малките часове на нощта?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.