Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вегетарианец или не?

Вегетарианец ли сте? 335 гласували потребители

1. 1. Вегетарианец ли сте?

• Да
      14%
      48
    • Не
      85%
      274

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

преди 6 часа, izen написа:

Aumi,

Моите адмирации за това ,че продължаваш толкова години да работиш за една истинска кауза!  За мен проблемът хранене с месо е основно етичен. Това повечето хора не искат да осъзнаят. Всякакви доводи за полезност, здравословност и подобни са само оправдание за да не погледнеш истината в очите . Отнемаш живот за да задоволиш низки вкусово придобити страсти. По рано се опитвах да оправдая тези хора, да им вляза в положението, че още не са готови, и т.н. Вече не!  Да им се отговаря и  убеждава  е безполезно - стават още по лоши и арогантни. Вероятно защото осъзнато или не го разбират като състояние за непълноценност. Хората които търпят промяна рядко пишат тук, но затова съм убеден че много от тях четат. За тях е важно да се пише и затова поздравления за твоята последователност !

Моята последователност в писането, не е специално по тази тема. И на мен ми е омръзнало да убеждавам хора, които са предубедени. Знам, че няма да ме разберат.

И при мен отказът от месо, е главно по етични причини. Това стои на първо място.
След това осъзнах ползите от растителното хранене, и благодарение на това хранене успях да излекувам някои на пръв поглед нелечими проблеми, още повече че тези проблеми лекарите изобщо не свързват с консумацията на месо и животински продукти.

Така че, ние ще си пишем, пък който вземе поука, ще е само в негов плюс.

Отказът от месо, те прави първо по-човечен, по-етичен, и второ, повлиява чудесно върху здравословното състояние на тялото ти!

Няма какво да даваме повече факти, след като самият факт, че болниците и болничните легла се увеличават право пропорционално на увеличението на храненето с месна и животинска храна. Пък който има ум в главата, нека разсъждава. Който смята да продължава да се самозаблуждава, нека продължава да си яде месо, както и да подкрепя масовото избиване на животни за храна във века, когато никога не е имало по-голямо изобилие от разнообразни растителни храни.

• Отговори 3,3k
  • Прегледи 286,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ужасно обичам плодове и зеленчуци, но няма как да стана вегетарианец по неволя. Ако някога изчезне или забранят месото, почвам да се изхранвам с вегетарианци

• Trichocephalus
    Trichocephalus

Признаха вегетарианците за психично болни novini.bg Мнозинството вегетарианци в целия свят са в шок от новината, че експерти от Световната здравна организация ги смятат за психически болни,

• Един виц по темата: Веганите не ядат животни! Те ги подяждат.

Публикувани изображения

преди 1 час, Aumi написа:

Моята последователност в писането, не е специално по тази тема. И на мен ми е омръзнало да убеждавам хора, които са предубедени. Знам, че няма да ме разберат.

И при мен отказът от месо, е главно по етични причини. Това стои на първо място.
След това осъзнах ползите от растителното хранене, и благодарение на това хранене успях да излекувам някои на пръв поглед нелечими проблеми, още повече че тези проблеми лекарите изобщо не свързват с консумацията на месо и животински продукти.

Така че, ние ще си пишем, пък който вземе поука, ще е само в негов плюс.

Отказът от месо, те прави първо по-човечен, по-етичен, и второ, повлиява чудесно върху здравословното състояние на тялото ти!

Няма какво да даваме повече факти, след като самият факт, че болниците и болничните легла се увеличават право пропорционално на увеличението на храненето с месна и животинска храна. Пък който има ум в главата, нека разсъждава. Който смята да продължава да се самозаблуждава, нека продължава да си яде месо, както и да подкрепя масовото избиване на животни за храна във века, когато никога не е имало по-голямо изобилие от разнообразни растителни храни.

Абсолютно съгласен и подкрепям!

преди 9 часа, izen написа:

За мен проблемът хранене с месо е основно етичен. Това повечето хора не искат да осъзнаят. Всякакви доводи за полезност, здравословност и подобни са само оправдание за да не погледнеш истината в очите . Отнемаш живот за да задоволиш низки вкусово придобити страсти. По рано се опитвах да оправдая тези хора, да им вляза в положението, че още не са готови, и т.н. Вече не!  Да им се отговаря и  убеждава  е безполезно - стават още по лоши и арогантни. Вероятно защото осъзнато или не го разбират като състояние за непълноценност. Хората които търпят промяна рядко пишат тук, но затова съм убеден че много от тях четат. За тях е важно да се пише и затова поздравления за твоята последователност !

Добре бе, г-н "етичен", защо като един веган не ми отговориш на въпроса: "А какво правим с кучетата и котките? Оставяме ги да умрат от глад, за да не убиваме животни и да ги храним с месо? Или ги уморяваме бавно и мъчително, хранейки ги със соеви заместители?". Толкова ли ти е трудно да схванеш, че изяждането на едни животни от други е част от кръговрата на природата? И в това няма нищо неетично. Просто такъв е света, в който живеем. Ако не ти харесва - хОди се олачи в най-близката църква/джамия/синагога :D Или се мятай от високо и отивай направо при "създателя" да му обясниш, че не е създал света достатъчно "етичен" ;)

преди 1 час, Win_user написа:

Добре бе, г-н "етичен", защо като един веган не ми отговориш на въпроса: "А какво правим с кучетата и котките? Оставяме ги да умрат от глад, за да не убиваме животни и да ги храним с месо? Или ги уморяваме бавно и мъчително, хранейки ги със соеви заместители?". Толкова ли ти е трудно да схванеш, че изяждането на едни животни от други е част от кръговрата на природата? И в това няма нищо неетично. Просто такъв е света, в който живеем. Ако не ти харесва - хОди се олачи в най-близката църква/джамия/синагога :D Или се мятай от високо и отивай направо при "създателя" да му обясниш, че не е създал света достатъчно "етичен" ;)

Това с котките и кучетата, като оправдание за твоето хранене ли го казваш?

Какво те оправдава теб, разумното същество, това, че хищните животни убивали други животни, за да ги ядат?!

Те нямат твоя избор, нито твоето съзнание. Ти имаш избор, имаш и съзнание, чрез което напълно осъзнаваш своите действия. Още повече, че днес, в света на изобилието, няма никакво оправдание за избиването на милиони животни дневно за храна. Само не ме препращайте пак при ескимосите, или в Африка, т.е. на места, където нямат нашият избор и изобилие от храни.

преди 5 часа, Win_user написа:

Изключително глупав довод! Не си дорасъл , за да ти обяснявам какво е етичност и за какво служи.  Запомни че на този свят не си сам и не си върха на хранителната верига!  Предупредих за агресия и моментална проява.

на 25.06.2019 г. в 7:49, Aumi написа:

Снимка на ЭнеÑÐ³Ð¸Ñ Ðивого ÐиÑаниÑ.

А не може ли вместо да тъпчем двама души, да нахраним 20 души с месце (и мляко, което си пропуснала), да им купим слънчеви очила и да им сложим забрадки, за да замязат на картинката горе :)))))))))))

на 25.06.2019 г. в 10:51, izen написа:

За мен проблемът хранене с месо е основно етичен.

Според мен причините са в този ред:

1. Чувството да си специален, да имаш земна мисия и да натякваш на останалите всеядни хора, че са прости непросветени и неразумят разни ра`оти. Мразете ме, не ми пука!

2. Мода. Нося кръстче, щото ми оди, а не щото не правя секс от 12-годишна, не лъжа или съм чела Библия или нещо с поведе от 10 страници. Във фейсбук и интернет блогове (болни) мозъци обясняват научно (не знам какво е наука, обаче четох, че е нещо много вАжНо!!!), че е по-полезно да ядеш салата, вместо пържола. Фигурата ми на рахатичен козел, напомняш Барби стилистиката, го доказва.

3. Морал. Искам да ям месо, обаче не мога да заколя зайчетата, с които си играя. Това е синдрома "расал в саксия". Същите уж морални хора не могат и да пият вода от локва, да зашият разкъсаната си ръка или да си изперат дрехите. Доколко е морал и доколко е лукса откъснал ги от земните неудобства, всеки ще си прецени сам.

4. Здравето. Аха, на дъното. Съвсем по медицинскому, за някой хора е противопоказно да ядат месо, особено при налични болести или напреднала възраст. Изял съм тонове мазно месо, захар и сол и ще надживея всички рупащи кълнове, защото храната е най-доброто лекарство, но нито живота, нито здравето е храна.

А теб защо те дразни това, че сме избрали пътя на Ненасилието и етиката?!

Или за теб такова понятие като етика, не съществува?

Какво е насилие и етика ? :)

Какво е вълкът да изяжда агнето ? А от глад ли да мре ? :nono:

....."свържи" се с Бога , пък нека и да е твоя бог . Той ще ти каже ! :)

преди 2 часа, Aumi написа:

Мен може да ме дразни глупостта, но не и ненасилието. Ненасилието е доктрина, която проповядва състрадателност и доброта. В същото време човекът, като господстващо същество на тази планета, има и огромна отговорност. Отговорност, която мнозина не могат да поемат. И тази отговорност касае не само личното съществуване, нещо, в което всеки вегетарианец е забит, а и това на човечеството и на живота на цялата планета. И когато някой ми каже, че парите нямат значение, аз разбирам, че този човек е роден в охолство. И когато някой ми каже, че може и без да се убиват животни за храна, аз разбирам пак същото. И не става въпрос само за цапането на ръцете, защото по-назад аз вече писах и доказах с цифри, че отглеждането на растения, с единственото изключение - соята, нарушава екологията повече, заема повече пространство, измества, избива и води до изчезване на повече видове - растителни и животински.

И т.к. показваш, че си невъзприемчива и от мен се очаква да ти повтарям, че съм се грижил за повече животни, отколкото ти някога си милвала, искам да ти припомня (припомня, защото в тази тема се набива едно и също и на всеки твой въпрос е отговорено многократно), че хуманното, разбирай безболезненото, убийство на животни и растения, когато е за една по-висша цел, не е в противоречие с хуманизма, морала, етиката и религията. По същия начин, по който Добруджа е изтребила растенията и животните, за да се превърне в житницата на България. По същия начин, по който плодородните земи под Стара планина са изтребили животни и растения, за да се превърнем в световен износител на лавандула и рози. По същия начин, по който е изградена инфраструктурата, за да живееш ти на село или в град, избивайки на същата тази земя растителния и животински ареал.

1. Но нито веднъж не прочетох от теб в темата, че си за живеенето в пещери!
  2. Нито веднъж не прочетох от теб, че трябва да се движим в каруци, за да торят конете дивия босилек, вместо да се лее асфалт и да се трупат растенията с олово!
  3. Нито веднъж не прочетох, че си за спиране на градините, зеленчукови и плодови, които унищожават биологичното разнообразие.
  4. Не прочетох да си активист срещу пръскането с хербициди, нямаш нищо против градините да имат плетове, да пускат ток по тях, да се тровят и отстрелват вредителите на вегетарианската храна.
  5. Не прочетох да поемеш отговорност, тая страшна дума, за която твоите плещи са твърде крехки, а аз ти я натяквам, защото с властта идва и отговорността: какво ще направиш с 6 000 000 деца, само в Африка, които всяка година умират от глад? Ще им се скараш ли, че ядат скакалци, тези изроди?

Не може да съдиш другите за изборът им, ако не си готов да понесеш последствията от този избор. Аз нямам проблем с твоя избор. Вегетарианците ще измрете и това е естествен подбор. Но не поучавай всеядните за това, че консумират месо - същото онова месо, което е дръпнало и еволюцията и прогреса на човешкия вид, за да можеш сега да ги ползваш за да упрекваш и да посочваш, че другите имали проблем с нещо си.

преди 49 минути, by_chechi написа:

Какво е насилие и етика ? :)

Какво е вълкът да изяжда агнето ? А от глад ли да мре ? :nono:

Хайде, пак опити за оправдание с хищниците!

Защо не говориш за себе си, а за вълка? Ти вълк ли си, или лъв? Можеш ли да си позволиш друга храна, или само до месо имаш достъп?

преди 32 минути, аm-аm написа:

Мен може да ме дразни глупостта, но не и ненасилието. Ненасилието е доктрина, която проповядва състрадателност и доброта. В същото време човекът, като господстващо същество на тази планета, има и огромна отговорност.

...

Хиляда пъти ти се дадоха разумни аргументи, които доказват, че ако човечеството се храни с растителна храна, ще са нужни много по-малко площи, отколкото ако яде месо, за добива на което са нужни огромни площи за изхранването на животните!

Затова за пореден път ще цитирам тези факти, пък дано проумееш за какво става въпрос:

---------------------------------------------------------

❁ 56 милиарда земни животни се отглеждат и колят в световен мащаб за консумация от човека всяка година. Тази цифра не включва животни, които са обект на лов или на нерегламентирани действия в задния двор. Броят на животните, използвани за консумация, се очаква да се удвои до 2050-та година.
❁ Ферми (животновъдни) и преработвателни предприятия (за животински продукти) покриват над една трета от общата площ на планетата и използват повече от две трети от сушата й.
❁ Животновъдството е отговорно за създаването на 51% от всички причинени от човека емисии на парникови газове.
 Над 40 милиона животни се убиват всяка година само заради кожата им.
❁ За да се направи едно палто от норка, са нужни около 40 до 60 норки.
❁ В Съединените щати в приютите за животни между 3-4 млн. кучета и котки биват убивани всяка година поради определени ниски цени за осиновяване, липса на стерилизация и кастрация и неспирната дейност на фабрики за кученца и развъдници на кучета.
❁ Четири животински вида изчезват всеки час.
❁ Около 1 милиард зайци се убиват всяка година за тяхната кожа, която се използва в облеклото, като примамки в риболова, както и за занаятчийски предмети.
❁ Всяка година над 115 милиона животни се използват и убиват при лабораторни опити, най-вече за домакински продукти и грим.
❁ Кожухарските фермери задушават, обгазяват, използват анален токов удар или отравят животните. По този начин запазват целостта на козината на животното.
❁ По време на родео, телето може да достигне скорост 43 км. в час, преди да го дръпнат рязко за шията с ласо. Телетата са често с прободен бял дроб, вътрешни кръвоизливи, парализа и счупен врат.
❁ 95% от 300 милиона кокошки носачки, използвани в САЩ, стоят затворени цял живот в “батерийни клетки”, от три до десет в клетка. На 1 птица се пада място 150 см. Всички пилета са с отрязан връх на клюна, за да не се кълват.
❁ Фабриките за селскостопански животни произвеждат около 130 пъти повече екскременти отколкото цялото човечество.
❁ 7.3 т. зърно и над 2 500 литра вода са нужни за производството само на 450 грама говеждо месо.
❁ Около 800 коне умират всяка година от смъртоносни травми, при тренировки или по време на състезания, и приблизително 3 566 получават тежки наранявания.
❁ Тъй като пилетата и пуйките са генетично манипулирани, за да отговарят на вкуса на потребителите и да се окаже по-изгодно за агробизнеса, повечето от тези птици са твърде тежки, за да ходят, страдат от сърдечна недостатъчност и 30% от тях са с натрошени кости и скелетни фрактури, преди да бъдат заклани.
Всяка година в Съединените щати 200 милиона животни се убиват от ловци.
❁ 70% от световните рибни видове са или напълно експлоатирани, или изчерпани.
❁ В яйцефермерите, в опит да се увеличи ефективността на производството и печалбите, често се използва техника, наречена “принудително линеене”. Хората не хранят кокошките 12 дни, за да влязат в яйценосен цикъл.
❁ Тигрите и лъвовете имат около 18 000 пъти по-малко място в зоологическите градини, отколкото ако живеят в дивата природа.
❁ Генетична манипулация, антибиотици и хормони се използват за увеличаване на млекодобива на кравите. Нормалният млеконадой на кравата е 7.3 литра на ден, а не 22.7 литра на ден, както е във фермите.
❁ Всеки голям цирк, в който участват животни, използва минимум стандарти за грижа.
❁ Индустрията за хрътки произвежда 50 000 кученца всяка година. От тези животни само 15 000 отиват на пистата, а останалите се продават, за да се правят опити с тях, убиват се или се водят в приюти за животни.
❁ 40 000 морски костенурки са убивани годишно в тралове за скариди.
❁ Всяка година в Съединените щати около 100 000 коне се транспортират до Канада и Мексико, за да бъдат заклани за консумация.
❁ Всяка година 10 милиона животни се хващат в дивата природа в капан или в примка за крака заради кожите им. Приблизително 25% до 40% от тези животни отхапват крака си, за да си възвърнат свободата.
❁ Всяка година в САЩ 50 милиона мъжки прасенца се кастрират, обикновено без използване на анестезия или обезболяване.
❁ Американската диетична асоциация смята, че добре балансираното веганско хранене “е подходящо за всички етапи от жизнения цикъл”, включително бременност и кърмене.

•        Животновъдството е отговорно за 18% от емисиите на парниковите газове, повече отколкото са на всички видове транспорт, взети заедно.
  •                   Транспортът е отговорен за 13% от всички емисии на парникови газове.
  •                   Животновъдството и неговите странични продукти са отговорни за най-малко 32 000 милиона тона въглероден диоксид (CO2) на година, или 51% от всички емисии на парникови газове в световен мащаб.
  •                    Метанът е 25-100 пъти по-разрушителен от CO2
  •                    Метанът увеличава глобалното затопляне 86 пъти повече от CO2
  •                    Кравите произвеждат 567 милиарда литра метан на ден.
  •                     Селскостопанските животни са отговорни за 65% от всички емисии на азотен оксид – парников газ, който е 296 пъти по-разрушителен от въглеродния диоксид и който остава в атмосферата за 150 години
  •                     Хидравличното разбиване на скали за достигане до находища използва около 265 -530 милиарда литра вода годишно.
  •                     Животновъдството използва около 130-288 трилиона литра вода годишно.
  •                      Селското стопанство използва 80-90% от консумираната вода в САЩ.
  •                      Отглеждането на фуражни култури за животновъдството изразходва 56% от консумиранта вода в САЩ.
    • Само 5% от консумираната вода в САЩ е от частни домове.
  • За да се произведе един хамбургер са нужни 2500 л. вода – еквивалент на два месеца вземане на душ.
  • Необходими са 9460 л. вода за производството на 500 гр. говеждо месо, 1800 л. вода – за производството на 450 гр. яйца, 3400 л. вода – за 450 гр. сирене и 3785 л. вода – за 4 л. прясно мляко.
  • Животновъдството покрива 45% от земята на планетата.
  • Месната и млечната индустрия взети заедно употребяват почти 1/3 (29%) от сладката вода в целия свят.
  • Животновъдството е водещата причина за изчезването на видове животни, за океански мъртви зони, замърсяването на водите и унищожаването на околната среда.
  • Всяка минута 3.5 милиона литра екскременти се произвеждат от животни, отглеждани за храна в САЩ. Това не включва животните, отглеждани извън USDA юрисдикцията или в задните дворове, както и милиардите риби, отглеждани в рибарниците в САЩ.
  • Ферма с 2500 крави произвежда същото количество отпадъци като град с население 411 000 души.
  • 3/4 от рибарството в света е експлоататорско.
  • 90 милиона тона риба се изважда от нашите океани всяка година.
  • За всеки 500 гр. уловена риба, средно 2.5 кг. други морски видове са улавяни и изхвърляни като боклук.
  • Около 40% (28.5 милиарда кг.) уловена риба в световен мащаб се изхвърля всяка година.
  • Учените изчисляват, че около 650 000 кита, делфина и тюлена се убиват всяка година от риболовни кораби.
  • Животновъдството е отговорно за 91% от унищожаването на Амазонските гори.
  • Между 4 и 8 декара тропически гори се изсичат всяка секунда.
  • Водещите причини за унищожаването на дъждовните гори са животновъдството и фуража за животните.
  • 110 вида растения, животни и насекоми загубваме всеки ден поради унищожаването на тропическата гора.
  • 105 милиона квадратни метра тропическа гора са изсечени заради производство на палмово масло.
  • 550 милиона декара тропическа гора са изсечени заради животновъдството.
  • 1100 активисти са убити в Бразилия през последните 20 години.
  • 130 пъти повече животински от човешки отпадъци се генерират в САЩ – 1.4 милиарда тона от производството на месо годишно. 5 тона животински отпадъци се падат на всеки човек.
  • 8-20 декара земя използва всяка крава за паша.
  • Около 95 кг. месо консумира всеки американец годишно.
  • Близо половината от земята в САЩ е потребявана от животновъдството.
  • 30% от цялата земна повърхност се използва от животновъдния сектор.
  • 1/3 от планетата е опустошена заради животновъдството.
  • Световната популация през 1812 г е около 1 милиард души; през 1912г – 1.5 милиарда; 2012г – 7 милиарда.
  • 70 милиарда селскостопански животни се отглеждат годишно в световен мащаб.
  • Повече от 6 милиона животни се убиват за храна на всеки кръгъл час.
  • Хората пият общо около 19.7 милиарда л. вода и ядат 9.5 милиарда кг. храна всеки ден. Около 2.8 л. вода и 1 кг. 350гр. храна на ден на човек.
  • Кравите ползват за пиене 170 милиарда л. вода и поемат 61 милиарда кг. храна всеки ден в световен мащаб.
  • Земята, необходима да се изхрани един човек за 1 година, е:
  •    Веган – 1/6-та акра земя.
  •    Вегетарианец – 3 пъти повече от вегана.
  •    Месояден – 18 пъти повече от вегана.
  • 1.5 декара може да произведе 18 000 кг. растителна храна.
  • 6 декара земя може да произведе 16 782 кг. растителна храна.
  • 6 декара земя може да произведе 171 кг. месо.
  • Човек, който следва веган режим на хранене, е отговорен за 50% по-малко въглероден диоксид и използва 1/11 по-малко петрол, 1/13 по-малко вода, и 1/18 по-малко земя, в сравнение с месояден.
  • Всеки ден, всеки веган спестява 4 164 л. вода, 20.5 кг. зърно, 2.8 кв. м. залесени площи, 9 л. CO2 и животът на едно животно.
преди 27 минути, Aumi написа:

Хайде, пак опити за оправдание с хищниците!

Защо не говориш за себе си, а за вълка? Ти вълк ли си, или лъв? Можеш ли да си позволиш друга храна, или само до месо имаш достъп?

Така де , Човек съм ! Ям всичко каквото трябва и е необходимо ! И сигурно никак не е случайно ! Така съм устроен ! ........И от тъповато залитане в крайности няма никаква нужда ......:nono:

............................

Да се правиш на това което не си по принцип  , на тази "жена" ми изглеждат веганите , ама на обратно - да не показвам анорексички....Все ненормалници !  :nono:

gimnastika-0011.jpg

Няма начин да няма нещо много сбъркано ! Тук:angry:

Понеже не ми се занимава със скудоумните  сравнения, вменявяне към други  собствената  глупост, няма да си губя времето с по горните писачи, а и на подобни като тях. Не бях писал в темата с години, просто исках да поздравя Ауми за търпението и последователността, които за съжаление не притежавам. Знам, че от по горните отърване няма.  " Но нейсе запуши я"

Хиляда пъти ти се дадоха разумни аргументи, които доказват, че ако човечеството се храни с растителна храна, ще са нужни много по-малко площи, отколкото ако яде месо, за добива на което са нужни огромни площи за изхранването на животните!

Не знам за никакви "хиляди пъти". Прочетох това твърдение прекопирано от сектантски сайтове и си направих труда да го проверя. И това беше моят отговор:

на 9.09.2018 г. в 16:55, аm-аm написа:

Вече посочих, че това:

е:

но ми беше крайно любопитно наистина какво е отношението?
Направих малко приблизителни изчисления. В общи линии статистиката показва, че добивът на месо изисква по-малко площ, отколкото на плодове и зеленчуци. Изключение прави соята.

РЯПА
100 г:
14 калории
1,10 г протеин
2,63 г въглехидрати
0,10 г мазнини

Добивът от декар репи е 2,7 т.
Умножаваме по 2700 кг и получаваме общо:
37800 КК
2970 кг протеин
7100 кг въглехидрати
270 кг мазнини

-------------------------

ПИЛЕШКО
за средно 53 дни бройлерите достигат тегло от 2,5 – 3 кг.
царевица – 50%, пшеница и ечемик – 24%, смески
Добив на дк:
пшеница - 400 кг.
царевица - 650 кг.
средно - 525 кг.
2 кг фураж дава 1 кг жива маса, значи 252 кг месо за дк.
на 100 г пилешко месо:
213 калории
18,33 - протеин
0,13 г въглехидрати
14,83 g - мазнини
Значи дк. дава:
53676 КК
4619 кг протеин
33 кг въглехидрати
3737 кг мазнини

-------------------------

СОЯ
добив на дк - 180 кг
на 100 г:
446 калории
36,5 г протеин
30,16 г въглехидрати
20 г мазнини
Значи на дк:
890 280 КК
6570 кг протеин
5430 кг въглехидрати
3600 кг мазнини

--------------------------
ПРАСКОВИ
900 кг/дк (разбира се когато достигнат нужната възраст за да раждат)
на 100 г:
39 калории
0,91 г протеин
9,54 г въглехидрати
0,25 г мазнини
значи на дк:
35100 КК
819 кг протеин
8586 кг въглехидрати
225 кг мазнини

Но ако обърнем внимание на цялата картинка, т.е. включим океана, където соята не може да се гледа и колко месо се вади от там за изхранване, то значи месото излиза по-рентабилно десетки пъти повече от тревоядството. Край с мита, че месото харчи повече от ценната ни земя. Зеленчуците и плодовете я прахосват повече.

Следователно данните от https://vegebg.org/2014/zashto-vegan/ са лъжа, но това можеше да се предвиди още като се погледне адреса.

Очаквам след тези данни Ауми да спре веднъж за винаги с разпространението на лъжи и да мине на месо, за да опази милата ни планета!

ПП: От това, че игнорира поредните ми 5, прегледно номерирани, аргумента защо си лицемерка, съдя, че си сляпо следваща сектантски сайтове наивница.

преди 15 минути, аm-аm написа:

Не знам за никакви "хиляди пъти". Прочетох това твърдение прекопирано от сектантски сайтове и си направих труда да го проверя. И това беше моят отговор:

ПП: От това, че игнорира поредните ми 5, прегледно номерирани, аргумента защо си лицемерка, съдя, че си сляпо следваща сектантски сайтове наивница.

Не разбрах какво точно искаш да докажеш с тези твои изчисления, освен да самозаблуждаваш себе си!

преди 8 минути, Aumi написа:

Не разбрах какво точно искаш да докажеш с тези твои изчисления, освен да самозаблуждаваш себе си!

Когато наричаш фактите заблуда, тогава си ментално неправоспособен да общуваш, Ауми. Не ми преставлява никакъв проблем в наши дни да ти намеря, че земята е квадратна, цилиндрична, куха или изобщо не съществува. Но когато цитираш нещо, единствено защото подкрепя някакъв твой интерес, и не подлагаш на съмнение цитираното, това вече е религия и няма общо с човешкото знание. Ти си изпаднала в това положение.

DsY04OsWsAIZ9uS.jpg

Много интересно, каква ще е реакцията на веганите "милеещи" за животните крави, овце, кози и тн. оставени на произвола, размножавайки се безконтролно конкурирайки ги за същата храна, какво ще правят стадата нападащи посевите, периодично умиращите от старост и прочие.

преди 59 минути, bulljo написа:

Много интересно, каква ще е реакцията на веганите "милеещи" за животните крави, овце, кози и тн. оставени на произвола, размножавайки се безконтролно конкурирайки ги за същата храна, какво ще правят стадата нападащи посевите, периодично умиращите от старост и прочие.

Ще стане като в Индия, където животни властват над хората и хората се съобразяват.

преди 1 час, bulljo написа:

90% от индустриално отглежданите животни за храна, се осеменяват изкуствено. Тяхната популация е силно и неестествено завишена с цел по-големи добиви на месо. Така че, ако се спре изкуственото осеменяване и неестественото размножаване на тези животни, нищо страшно няма да се случи.

Африканците се осеменяват естествено. 6 000 000 деца годишно е таман половината деца в Африка. Толкова умират годишно. На вегетарианска диета колко милиона деца възнамеряваш да убиваш ежегодно?

преди 13 минути, аm-аm написа:

Африканците се осеменяват естествено. 6 000 000 деца годишно е таман половината деца в Африка. Толкова умират годишно. На вегетарианска диета колко милиона деца възнамеряваш да убиваш ежегодно?

Искаш да кажеш, че африканските деца консумират всеки ден месо ли?

Искаш да кажеш, че африканските деца консумират всеки ден месо ли?

Искам да кажа, че изборът да бъдеш вегетарианец на една голяма част от планетата може и ще бъде фатален за живота. А също да ти напомня, какво нееднократно съм ти писал в тази тема: преминаването към човешко вегетарианство е равносилно на човешки геноцид и ще повлияе катастрофално на екологията, растителното и животинско разнообразие.

От кулата на лукса е малко трудно да се погледне в перспектива какъв мор ще падне. Наличните домашни животни - няколко милиарда, нека умрат в мъки. Това ще е само началото, след като новите посеви - сурогати на месото - залеят нови и нови площи, избиващи животни и изсичащи гори, за да променят пейзажа. Разбира се ти ще се правиш на ударена за всичко, което съм писал, примерно за безброй отнетите животи на животни в процеса на отглеждане на растения. Теб смъртта на 6 млн. деца годишно не те трогнаха, та голям праз за няколко милиарда животни месечно.

Снимка на Totally VEGAN Bulgaria.

преди 17 минути, аm-аm написа:

Искам да кажа, че изборът да бъдеш вегетарианец на една голяма част от планетата може и ще бъде фатален за живота. А също да ти напомня, какво нееднократно съм ти писал в тази тема: преминаването към човешко вегетарианство е равносилно на човешки геноцид и ще повлияе катастрофално на екологията, растителното и животинско разнообразие.

От кулата на лукса е малко трудно да се погледне в перспектива какъв мор ще падне. Наличните домашни животни - няколко милиарда, нека умрат в мъки. Това ще е само началото, след като новите посеви - сурогати на месото - залеят нови и нови площи, избиващи животни и изсичащи гори, за да променят пейзажа. Разбира се ти ще се правиш на ударена за всичко, което съм писал, примерно за безброй отнетите животи на животни в процеса на отглеждане на растения. Теб смъртта на 6 млн. деца годишно не те трогнаха, та голям праз за няколко милиарда животни месечно.

Не бой се, когато заколите всички животни за храна, няма да останат животни които да страдат след това!

Нищо не може да стане от раз, изведнъж.
Нещата се променят постепенно.
Не може всички изведнъж да станат вегани, искат се години, поколения, докато хората се осъзнаят и пренастроят съзнанието си.

преди 35 минути, Aumi написа:

Бикът си има търбух , където си отглежда бактерии да ферминтират тревата . И после в стомаха....:nono:

Ей ти една курсова работа да се ограмотиш :

https://agri.bg/agrosaveti/zhivotnovadstvo-3/hranosmilatelna-sistema-na-ovtsete

Ти имаш ли си търбух ?.....щото аз си нямам !:lol6:

При човека процесите са други . Растителната храна по друг начин се усвоява......Не е достатъчно за пълноценно хранене ! Може , но за непродължително време..... :nono:

Ако  Пино Карузо си вярва на горното , е глупак някакъв (по темата)....! А в същност е актьор , режисьор и профсъюзен активист.......

.....че да раздава акъли по хранене.....

Да му гледаш филмите , да го видиш как плюска пържолите....:lol6:

https://ru.wikipedia.org/wiki/Карузо,_Пино

........................................

Вярно е , че римската империя е станала империя когато са изобретили хляба . Ама подире им са вървели стада от добитък и с добитък са ги посрещали на трапезата......защото само с хляб не става ! :nono:

Това е като написано от бавноразвиващ се.

Градивните блокове за изграждане на мускулна маса са аминокиселини, които се намират във всяко... месо. Така че "има нещо вярно", че мускули се правят с хранене с мускули. Храненето с кости пък изгражда костите. Затова лъвовете, колкото и да се натъпчат, а те могат да погълнат до 30 кг, накрая дъвчат кости, защото разграждането на мускули изразходва калции. Но това е отвъд "хората си мислят, че ще станат бикове".

Не бой се, когато заколите всички животни за храна, няма да останат животни които да страдат след това!

Това ли ти била грижата, че ще изколим всички животни? Не бой се, Ауми. Практиката показва точно обратното. Благодарение на животновъдството са създадени хиляди нови породи, в десетки хиляди по-голяма численост, отколкото биха могли сами да се развъдят на воля, където хищниците ги разкъсват живи и естествена смърт няма. В природата слабите биват изяждани живи. Само човекът е способен да слага край на живота хуманно.

Чакам и да ми пуснеш картинка как крава плаче за телето си, че мина отдолу вече нивото на интелект на 7-годишно дете.

9599447c.jpg

преди 8 часа, аm-аm написа:

Това е като написано от бавноразвиващ се.

Градивните блокове за изграждане на мускулна маса са аминокиселини, които се намират във всяко... месо. Така че "има нещо вярно", че мускули се правят с хранене с мускули. Храненето с кости пък изгражда костите. Затова лъвовете, колкото и да се натъпчат, а те могат да погълнат до 30 кг, накрая дъвчат кости, защото разграждането на мускули изразходва калции. Но това е отвъд "хората си мислят, че ще станат бикове".

Това ли ти била грижата, че ще изколим всички животни? Не бой се, Ауми. Практиката показва точно обратното. Благодарение на животновъдството са създадени хиляди нови породи, в десетки хиляди по-голяма численост, отколкото биха могли сами да се развъдят на воля, където хищниците ги разкъсват живи и естествена смърт няма. В природата слабите биват изяждани живи. Само човекът е способен да слага край на живота хуманно.

Чакам и да ми пуснеш картинка как крава плаче за телето си, че мина отдолу вече нивото на интелект на 7-годишно дете.

9599447c.jpg

Дааа ! А слонът има по-голям мозък от човека . От тях трябва да се учим , пример да вземаме.... ! :lol6:

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.