Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вегетарианец или не?

Вегетарианец ли сте? 335 гласували потребители

1. 1. Вегетарианец ли сте?

• Да
      14%
      48
    • Не
      85%
      274

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Като става въпрос за бактерии и вегетарианство, ето ви една статия, която ми попадна тия дни.http://www.gnolls.org/1444/does-meat-rot-in-your-colon-no-what-does-beans-grains-and-vegetables/И да цитирам моя любим герой Хари Дрезден:

Превод: 

А аз да цитирам част от мненията на мои любимци вегетарианци:

ЛЕОНАРДО ДА ВИНЧИ (Leonardo da Vinci, 1452-1519) - знаменит италиански живописец, скулптор, архитект, инженер, изследовател и изобретател:

“Аз се отказах от употребата на месо от ранна възраст и ще дойде време, когато хората ще считат убийството на животни също толкова престъпно и отвратително, както сега гледат на убийството на хора.”

Граф ЛЕВ НИКОЛАЕВИЧ ТОЛСТОЙ (1828-1910) - най-известният руски писател и драматик, мислител. Признат за един от най-великите писатели на всички времена. Създател на религиозно-философско учение (толстоизъм) за непротивене на злото с насилие:

“Човек може да бъде здрав и без да убива животни за храна. Затова, ако яде месо, той взема участие в отнемане на живот, за да задоволи своя апетит.”   “Ако някой истински и сериозно иска да направи живота си по-добър, първото нещо, от което той би се отказал, ще бъде употребата на плътта на животните за храна, понеже това е неморално и включва извършването на действие - убийство, което е несъвместимо с моралното чувство.”

ДЖОРДЖ БЪРНАРД ШОУ (George Bernard Shaw, 1856-1950) - забележителен английски писател от ирландски произход, световноизвестен драматик и публицист:

“Жестокостите са не по-малко жестокости, когато се случват в лаборатории и биват наричани медицинско изследване.”   “Човешките същества са единствените животни, от които аз съм напълно и истински уплашен.”   “Средната продължителност на живота на месоядците е 63 години... Аз съм на прага на 85 и все още работя толкова упорито, колкото мога. Аз съм живял достатъчно дълго и се опитвам да умра, но просто не мога да го направя. Една единствена пържола би ме довършила, но не мога да се принудя да я погълна. Аз съм заплашен от вечен живот. Това е единственият недостатък на вегетарианството.”   Запитали Шоу защо не яде месо и с присъщото му чувство за хумор той отговорил: “Животните са мои приятели, а аз не ям приятелите си.”

МАХАТМА ГАНДИ (Махандас Карамчанд Ганди, 1869-1948) - наречен от индийския народ Махатма - “Велика душа”. Сочен като една от най-големите политически фигури на XX век, виден деец на индийското националноосвободително движение, реформатор, хуманист:

“Величието на една нация, нейният морален прогрес може да се определи според начина, по който тя се отнася към животните.”   “Според мен животът на агнето е не по-малко ценен от този на човешко същество. Аз не бих искал да отнема живота на агне заради човешкото тяло.”   “Аз не приемам месната храна като необходима за нас на никакъв етап и в никакъв климат, в който е възможно за човека по принцип да живее. Аз смятам месото за неподходящо за нашия вид. Ние грешим като се държим като по-низшия животински свят, ако сме по-висши от него.”

АЛБЕРТ ШВАЙЦЕР (Albert Schweitzer, 1875-1965) - германски лекар, философ, теолог, музиковед и общественик.

“Разумният човек трябва да застане срещу всички жестоки обичаи, независимо колко дълбоко вкоренени в традицията и доколко заобиколени от ореол са те. Когато имаме избор, трябва да избягваме да причиняваме страдания и болка в живота на друго, дори и най-низше същество. Ако не правим това, си навличаме вина, която нищо не оправдава.”   “Това е съдбата на всяка истина - да бъде обект на присмех, когато за пръв път е изказана. Някога се е смятало за смешно да се предположи, че чернокожите са наистина човешки същества и че би трябвало да се третират като такива. Това, което някога е било смешно, сега е неопровержима истина. Днес се смята за преувеличение да се прокламира постоянно уважение към всяка форма на живот като сериозно изискване на рационалната етика. Но идва времето, когато хората ще бъдат удивени, че човешката раса е съществувала толкова дълго преди да осъзнае, че неразумното посягане на живота е несъвместимо с истинския морал. Моралът в своята абсолютна форма обхваща отговорността към всичко живо.”

АЛБЕРТ АЙНЩАЙН (Albert Einstein, 1879-1955) - признат за един от най-великите учени на всички времена. Гениален физик

“Нищо няма да допринесе за човешкото здраве и да повиши шансовете за оцеляване живота на земята толкова, колкото еволюцията на вегетарианското хранене.”

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

• Отговори 3,3k
  • Прегледи 279,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ужасно обичам плодове и зеленчуци, но няма как да стана вегетарианец по неволя. Ако някога изчезне или забранят месото, почвам да се изхранвам с вегетарианци

• Trichocephalus
    Trichocephalus

Признаха вегетарианците за психично болни novini.bg Мнозинството вегетарианци в целия свят са в шок от новината, че експерти от Световната здравна организация ги смятат за психически болни,

• Един виц по темата: Веганите не ядат животни! Те ги подяждат.

Публикувани изображения

Модераторе, в други теми се правиш на строг, пък тука доста си се разпасал :(

Другите теми си ги приключвал много по рано, вземи и я приключи и тази, защото отдавна се е изчерпала.

Весело ви е на месоядните, добре, че не осъзнавате на какъв хал сте!

Моите уважения, но темата и без това има сериозни уклони към несериозност. Но виждам висок интерес към дискусии и не смятам че затварянето й ще е положително действие.

А ако смятате че действията ми са несъвместими с позицията ми на модератор то винаги можете да се обърнете към администрацията на форума.

Моите уважения, но темата и без това има сериозни уклони към несериозност. Но виждам висок интерес към дискусии и не смятам че затварянето й ще е положително действие.

А ако смятате че действията ми са несъвместими с позицията ми на модератор то винаги можете да се обърнете към администрацията на форума.

Оплакване до господина админа,

Господине админе,

Вашия глобален модератор, яде месо и му плющят ушите. Моля да бъде наказан,  10 дена на пълен пост и молитва и след това година на люцерна. Да слуша по 100 пъти на ден песента "Заблеяло ми агънце" да напише 100 пъти "Аз мириша на мърша" и да си направи регистрация в БГМамата.

Всички знаят, че хубавите неща не се нуждаят от реклама.

Защо тогава толкова усилено рекламирате веганството и още по-усилено агитирате?!  :P

О, напротив, ние нито рекламираме, нито агитираме, а просто се защитаваме от непрекъснатите нападки.

О, напротив, ние нито рекламираме, нито агитираме, а просто се защитаваме от непрекъснатите нападки.

...

Весело ви е на месоядните, добре, че не осъзнавате на какъв хал сте!

Аюми, това по-горе ако не е агитация здраве му кажи :)

Не знам защо се чувствате нападнати, след като никой от пишещите не е отправял към вас лични обиди.

Някой да ви е нарекъл вонящи растения (примерно)? ;)

Аюми, това по-горе ако не е агитация здраве му кажи :)

Шефе, по същия начин, и медоядните "рекламират" месото и ползите от него.  :)

Нека разберат, че всеки е свободен да яде каквото му харесва. Всеки сам за себе си, след време ще разбере от личен опит кое е полезно и кое не, но съм сигурна че един ден и най-върлите противници на вегетарианското хранене ще осъзнаят не само неговите ползи, но и че наистина в убийството на животни няма нищо хуманно. Дано пак не е прозвучало като реклама. :shy11:

Не знам защо се чувствате нападнати, след като никой от пишещите не е отправял към вас лични обиди.

Някой да ви е нарекъл вонящи растения (примерно)? ;)

Ок, щом не ни нападате, продължавайте... :wink12:

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Обръщението ми е лично, а не към администрацията на форума. А тези "сериозни уклони към несериозност", както правилно отбелязваш препращат темата в друг раздел: " Празни приказки и забава".

Иначе и на мен ми се иска да се посмея. Един ден процентите ще се обърнат и сигурно тогава ще ми стане весело.

А и съм убеден, че много немесоядни не участват в темата заради активното и принизяване и неадекватни коментари! 

Всичко това са по-скоро емоционални, отколкото научни причини... Аз като реалист, винаги съм казвал че ще станем вегетарианци (или незнам как се казват такива дет ядат бактериални култури) по принуда - просто животните като храна нямат нужното КПД... Но това ще стане след като ГМО (мда) напредне дотолкова, че да можем всички успешно да задоволяваме всичките си нужди с продукти не от животински произход. Дотогава обаче мръвките ще си останат част от трапезата.

П.П. Странното е, че аз, дето почти всичките ми любими яденета са вегетариански, виждам по-малко логика в главата на разни вегетариански идеалисти, отколкото в хора дето без месо не сядат на масата...

П.П.П. Aumi, ако вярваш и в слънцеядството направо те признах.

П.П.П.П Познавам една жена от Пловдив, която прави убийствени "сурови торти" - за вегани. Такива, дето нямат обработка над 40градуса и са поне толкова вкусни колкото и стандартните торти и имат вид на торти.

Редактирано от flare (преглед на промените)

П.П.П. Aumi, ако вярваш и в слънцеядството направо те признах.П.П.П.П Познавам една жена от Пловдив, която прави убийствени "сурови торти" - за вегани. Такива, дето нямат обработка над 40градуса и са поне толкова вкусни колкото и стандартните торти и имат вид на торти.

За слънцеядтвото нищо не мога да кажа, защото нямам личен опит, но бих те помолила, ако може да поискаш някоя рецепта за вкусна суpова тоpта от твоята позната. :)

Аз щи кажа вкусна и здравословна  и почти сурова торта. Начи забъркваш в една купа - майонеза, кисели краставички, настърган кашкавал, сиренце, шунка.....абе може да експериментираш....Сетне постилаш една голяма палачинка отгоре от плънката, после друга палачинка-пак плънка и така доде свършат палачинките. После зимаш една шпатула и я омазваш с горчица и топено сирене или квото там ти хареса....Отгоре някоя маслинка, а ако искаш може с шприц да изцвъкаш  някоя фигурка  от майонеза примерно.....Приятен апетит :)

Аз щи кажа вкусна и здравословна  и почти сурова торта. Начи забъркваш в една купа - майонеза, кисели краставички, настърган кашкавал, сиренце, шунка.....абе може да експериментираш....Сетне постилаш една голяма палачинка отгоре от плънката, после друга палачинка-пак плънка и така доде свършат палачинките. После зимаш една шпатула и я омазваш с горчица и топено сирене или квото там ти хареса....Отгоре някоя маслинка, а ако искаш може с шприц да изцвъкаш  някоя фигурка  от майонеза примерно.....Приятен апетит :)

Благодаря, наистина е интересна, но е доста калорична.

ЛЕОНАРДО ДА ВИНЧИ (Leonardo da Vinci, 1452-1519) - знаменит италиански живописец, скулптор, архитект, инженер, изследовател и изобретател:

“Аз се отказах от употребата на месо от ранна възраст и ще дойде време, когато хората ще считат убийството на животни също толкова престъпно и отвратително, както сега гледат на убийството на хора.”

Граф ЛЕВ НИКОЛАЕВИЧ ТОЛСТОЙ (1828-1910) - най-известният руски писател и драматик, мислител. Признат за един от най-великите писатели на всички времена. Създател на религиозно-философско учение (толстоизъм) за непротивене на злото с насилие:

“Човек може да бъде здрав и без да убива животни за храна. Затова, ако яде месо, той взема участие в отнемане на живот, за да задоволи своя апетит.”   “Ако някой истински и сериозно иска да направи живота си по-добър, първото нещо, от което той би се отказал, ще бъде употребата на плътта на животните за храна, понеже това е неморално и включва извършването на действие - убийство, което е несъвместимо с моралното чувство.”

ДЖОРДЖ БЪРНАРД ШОУ (George Bernard Shaw, 1856-1950) - забележителен английски писател от ирландски произход, световноизвестен драматик и публицист:

“Жестокостите са не по-малко жестокости, когато се случват в лаборатории и биват наричани медицинско изследване.”   “Човешките същества са единствените животни, от които аз съм напълно и истински уплашен.”   “Средната продължителност на живота на месоядците е 63 години... Аз съм на прага на 85 и все още работя толкова упорито, колкото мога. Аз съм живял достатъчно дълго и се опитвам да умра, но просто не мога да го направя. Една единствена пържола би ме довършила, но не мога да се принудя да я погълна. Аз съм заплашен от вечен живот. Това е единственият недостатък на вегетарианството.”   Запитали Шоу защо не яде месо и с присъщото му чувство за хумор той отговорил: “Животните са мои приятели, а аз не ям приятелите си.”

МАХАТМА ГАНДИ (Махандас Карамчанд Ганди, 1869-1948) - наречен от индийския народ Махатма - “Велика душа”. Сочен като една от най-големите политически фигури на XX век, виден деец на индийското националноосвободително движение, реформатор, хуманист:

“Величието на една нация, нейният морален прогрес може да се определи според начина, по който тя се отнася към животните.”   “Според мен животът на агнето е не по-малко ценен от този на човешко същество. Аз не бих искал да отнема живота на агне заради човешкото тяло.”   “Аз не приемам месната храна като необходима за нас на никакъв етап и в никакъв климат, в който е възможно за човека по принцип да живее. Аз смятам месото за неподходящо за нашия вид. Ние грешим като се държим като по-низшия животински свят, ако сме по-висши от него.”

АЛБЕРТ ШВАЙЦЕР (Albert Schweitzer, 1875-1965) - германски лекар, философ, теолог, музиковед и общественик.

“Разумният човек трябва да застане срещу всички жестоки обичаи, независимо колко дълбоко вкоренени в традицията и доколко заобиколени от ореол са те. Когато имаме избор, трябва да избягваме да причиняваме страдания и болка в живота на друго, дори и най-низше същество. Ако не правим това, си навличаме вина, която нищо не оправдава.”   “Това е съдбата на всяка истина - да бъде обект на присмех, когато за пръв път е изказана. Някога се е смятало за смешно да се предположи, че чернокожите са наистина човешки същества и че би трябвало да се третират като такива. Това, което някога е било смешно, сега е неопровержима истина. Днес се смята за преувеличение да се прокламира постоянно уважение към всяка форма на живот като сериозно изискване на рационалната етика. Но идва времето, когато хората ще бъдат удивени, че човешката раса е съществувала толкова дълго преди да осъзнае, че неразумното посягане на живота е несъвместимо с истинския морал. Моралът в своята абсолютна форма обхваща отговорността към всичко живо.”

АЛБЕРТ АЙНЩАЙН (Albert Einstein, 1879-1955) - признат за един от най-великите учени на всички времена. Гениален физик

“Нищо няма да допринесе за човешкото здраве и да повиши шансовете за оцеляване живота на земята толкова, колкото еволюцията на вегетарианското хранене.”

Адолф Хитлер :P

Жената, която пробвала храните дали не са отровни, твърди, че фюрерът ядял само пресни плодове и зеленчуци

Марго Волк е на 95 години; тя е прекарала в Главното командване на Германия две години и половина и проверявала храната на фюрера за наличие на отрова.

По времето на Втората световна война Волк, чийто мъж бил на фронта, била изпратена в Главната квартира на Хитлер „Вълчето леговище”, която се намирала в Полша. Там я включили в група от десет жени, които трябвало да предпазят фюрера от опити за отравяне.

Жените пробвали храната от 11 до 12 часа;  опитвали я всичките жени до една, едва тогава СС я предавало на Хитлер. Ястията били вегетариански, от пресни  и разнообразни продукти, най-често плодове и зеленчуци и ориз. Волк твърди, че никога не е виждала месо или риба в тях.

Марго Волк се страхувала да не се отрови, но нямала друг избор.

Според специалисти вегетарианството на Хитлер било отражение на натрапчивата идея на нацистите за телесната чистота на арийската раса. В едно наставление за младежи още през 30-те години се пропагандирала соята, като алтернатива на месото; немците я наричали „нацистки фасул”.

През 1942 г. фюрерът заявил на Гьобелс, че след победата във войната иска да научи германците на вегетарианство. Хитлер наричал месния бульон „трупен чай”, но понякога си позволявал и месо. Неговият готвач преди войната – Дион Лукас, твърди, че харесвал ястия от гълъби,  не бил равнодушен към баварските кренвирши, а понякога изяждал едно парче шунка.

В своя дневник един немски войник писал: „Хитлер ядеше бързо и механично; разсеяно си гризеше ноктите, бъркаше си в носа, а маниерите му на трапезата бяха шокиращи…”

Хитлер изкарва във „Вълчето леговище” 800 дни, от 1941 до 1944 г.

Волк е единственият жив дегустатор от хитлеровото обкръжение. Преди да пристигнат руснаците, тя успяла да се измъкне и да избяга с влака на Гьобелс.

http://rasper-bg.com/?p=1382

Редактирано от Мойра (преглед на промените)

Адолф Хитлер :P

Казах моите любими вегетарианци, а той не ми е от любимите. ;)

Aumi, на 10 Май 2014 - 6:53 PM, написа:

А аз да цитирам част от мненията на мои любимци вегетарианци:

Плюс това, все още не съм чула нито една мисъл от него в полза на вегетарианското хранене или против убийството на живи същества. ;)

Дрю дали е у ред а

:rolleyes: 

Горещи молитви за упокой на... душата на морковите и доматите шепне холивудската актриса Дрю Баримор, преди да седне на масата. Това се повтаря всеки ден.Тя набляга на зеленчуците, защото не са й по вкуса убийствата на животни. Освен това обаче смята, че и зеленчуците носят душа, за която трябва да се помолиш, преди да ги изядеш.Това било особено досадно за мъжете, които се хранели с нея, защото с ужас очакват момента, в който Дрю ще събере молитвено красивите си длани и ще започне да реди тихата си молитва.Тя обаче прави това само за зеленчуците, с плодовете не се церемони чак толкова много. Вероятно или смята, че те нямат душа, или е на мнение, че ако прекалено бърбори, просто няма да й остане време за хранене.Холивудската красавица Натали Портман също набляга на плодовете и зеленчуците. Тя е толкова крайна във вегетарианството си, че не иска и да помирише продукт, свързан с животни – мляко, масло, сирене или яйца. И може би затова изглежда винаги прекрасно.

gotvach.bg

Казах моите любими вегетарианци, а той не ми е от любимите. ;)

:) :) :) Просто исках да съм сигурна, че не е сред любимците ти ;)

Не питай защо... :D

Ауми, била съм вегетарианка, знам доста неща, но не виждам смисъл да си губя времето да ограмотявам насилствено когото и да било.

Холивудската красавица Натали Портман също набляга на плодовете и зеленчуците. Тя е толкова крайна във вегетарианството си, че не иска и да помирише продукт, свързан с животни – мляко, масло, сирене или яйца. И може би затова изглежда винаги прекрасно.

gotvach.bg

Някои стават вегетарианци след душевна травма.

Кокошка отказала Натали от месото

На 8 г. бъдещата актриса отишла с баща си на една от неговите конференции (той е лекар). Там представяли нова лазерна технология върху жива кокошка. За нещастие пилето умряло и това оставило дълбок отпечатък в съзнанието на момиченцето. Оттогава насам тя е заклета вегетарианка.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=803770

Ауми, била съм вегетарианка, знам доста неща, но не виждам смисъл да си губя времето да ограмотявам насилствено когото и да било.

Сигурно причината да се откажеш от месото е била съвсем друга и временна.

Сигурно причината да се откажеш от месото е била съвсем друга и временна.

След тежката болест и смъртта на майка ми не се чувствах добре и реших да махна месото, млечните и яйцата от менюто си, защото книгите, които четях, търсейки спасение за майка ми ме убеждаваха, че това е най-правилният начин на хранене.

Уви, излъгаха ме.

Около година след началото на диетата ми започнах да се чувствам уморена и напрегната и непрекъснато ми се лепяха всевъзможни вируси.

По принцип не съм болнав човек и това ме уплаши.

Постепенно се върнах към стария си начин на хранене и нещата постепенно се оправиха.

За някои този начин на хранене може и да е добър, но не за всички.

Някои стават вегетарианци след душевна травма.

братовчед ми не яде пиле че го гонеха като малък по двора

:lol6:

За месоядните се предлагат нови деликатеси:

http://utroruse.com/article/144866/

баси

След тежката болест и смъртта на майка ми не се чувствах добре и реших да махна месото, млечните и яйцата от менюто си, защото книгите, които четях, търсейки спасение за майка ми ме убеждаваха, че това е най-правилният начин на хранене.

Уви, излъгаха ме.

Около година след началото на диетата ми започнах да се чувствам уморена и напрегната и непрекъснато ми се лепяха всевъзможни вируси.

По принцип не съм болнав човек и това ме уплаши.

Постепенно се върнах към стария си начин на хранене и нещата постепенно се оправиха.

За някои този начин на хранене може и да е добър, но не за всички.

Да, определено, вегетарианството все още не е за теб.Затова повтарям, че вегетарианец може да стане само човек достигнал до този отказ осъзнато.Има хора които се отказват поради здравословни причини, но този отказ почти винаги е временен, освен ако човекът няма някаква алергия или непоносимост.

баси

Спокойно, това не е истина, а поредната измишльотина на психически непълноценни хора!

За месоядните се предлагат нови деликатеси:

http://utroruse.com/article/144866/

Сигурно си се изкефила на снимката :P

баси

Аха, така е...Ако беше агне или яре, нямаше да се възмутиш, нали...или?

Спокойно, това не е истина, а поредната измишльотина на психически непълноценни хора!

Сигурно си се изкефила на снимката :P

Не, отвратих се, а като почнах да чета, едва не отидох да повръщам...още ми се гади

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.