Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вегетарианец или не?

Вегетарианец ли сте? 335 гласували потребители

1. 1. Вегетарианец ли сте?

• Да
      14%
      48
    • Не
      85%
      274

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Интелектът се влияе от нарушаването на физическите закони! ;)

Самата истина!

Човекът е създаден да яде всичко, за да е здрав физически и психически, без обаче да изпада в крайности като прехранване или недохранване.

Само при заболяване е уместно да се приложи пълен или частичен глад (каквото е веганството) или лечебна диета за определен период от време и то под лекарски контрол.

Това е мнението ми, но не го налагам никому.

Здрав бъди и честит Гергьовден!

Редактирано от Мойра (преглед на промените)

• Отговори 3,3k
  • Прегледи 279,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ужасно обичам плодове и зеленчуци, но няма как да стана вегетарианец по неволя. Ако някога изчезне или забранят месото, почвам да се изхранвам с вегетарианци

• Trichocephalus
    Trichocephalus

Признаха вегетарианците за психично болни novini.bg Мнозинството вегетарианци в целия свят са в шок от новината, че експерти от Световната здравна организация ги смятат за психически болни,

• Един виц по темата: Веганите не ядат животни! Те ги подяждат.

Публикувани изображения

Всеки човек има в известна степен възможността да прави със себе си това,което избере.На наше разположение са благословенията на този живот,а също и на безсмъртието.Човек може да постигне характер с голяма стойност,придобивайки нова сила при всяка следваща стъпка.Може всекидневно да напредва в познание и мъдрост,като получава нови радости в развитието си и прибавя благодетел към благодетел и благодат към благодат.

Способностите му ще се усъвършенстват в процеса на употребата им;колкото повече мъдрост придобива,толкова повече ще се увеличава способността му да придобива.Така интелектът,познанията и добродетелите ще получават по-голяма сила и ще се оформят в съвършена симетрия.

От друга страна,той може да допусне силите му да “ръждясат” поради бездействие,или да се изродят поради лоши навици,липса на самоконтрол,както и на морална,и религиозна устойчивост.Тогава пътят му тръгва надолу;човекът не се подчинява на Божия закон и на законите на здравето.Апетитът го побеждава,естествените му наклонности го завладяват.За него е по-лесно да позволи на силите на злото,които винаги са активни,да го завлекат назад,отколкото да се бори срещу тях и да върви напред.Резултатът е поквара,болести и смърт.Такава е историята на много хора,които биха могли да бъдат полезни за Божието дело и за човечеството.

Бог желае да постигнем стандарта на съвършенството,достъпен за нас чрез Христовия дар.Той ни призовава да застанем на страната на доброто,да се свържем с небесните вестители,да възприемем принципи,които ще възстановят в нас Божествения образ.В Своето писано Слово и във великата книга на природата Бог е разкрил принципите на живота.Нашето участие е да придобием познания за тези принципи и чрез послушание да Му сътрудничим за възстановяване на здравето не само в тялото,но и в душата. ;)

Редактирано от Eternal Life (преглед на промените)

...

Бог желае да постигнем стандарта на съвършенството,достъпен за нас чрез Христовия дар.Той ни призовава да застанем на страната на доброто,да се свържем с небесните вестители,да възприемем принципи,които ще възстановят в нас Божествения образ.В Своето писано Слово и във великата книга на природата Бог е разкрил принципите на живота.Нашето участие е да придобием познания за тези принципи и чрез послушание да Му сътрудничим за възстановяване на здравето не само в тялото,но и в душата. ;)

И щом Бог желае да постигне съвършенство защо е създал вкусови рецептори, защо е създал толкова вкусни твари на земята. Хайде не го обръщай на проповеди а дай малко по-сериозни доводи!

И щом Бог желае да постигне съвършенство защо е създал вкусови рецептори, защо е създал толкова вкусни твари на земята. Хайде не го обръщай на проповеди а дай малко по-сериозни доводи!

Имаш вкусови рецептори,за да можеш да усетиш истинския вкус на живата храна,която Бог ти е подарил - плодове , зеленчуци , ядки  и т.н. ,а не както ти си го мислиш и споделяш,че е създал вкусни твари,за твоето плътско удовлетворение! ;)

В по задните ми постове съм дал достатъчно сериозни доводи,но не си,си направил труда въобще да ги разгледаш! ;)

Който търси намира! ;)

Имаш вкусови рецептори,за да можеш да усетиш истинския вкус на живата храна,която Бог ти е подарил - плодове , зеленчуци , ядки  и т.н. ,а не както ти си го мислиш и споделяш,че е създал вкусни твари,за твоето плътско удовлетворение! ;)

В по задните ми постове съм дал достатъчно сериозни доводи,но не си,си направил труда въобще да ги разгледаш! ;)

Който търси намира! ;)

Ааа, съжалявам, аз мърдащи неща не ям. А ти защо си мислиш че бог е разделил нещата по този начин. И според теб плодове, ядки и т.н. не създават плътско удоволствие?

Ааа, съжалявам, аз мърдащи неща не ям. А ти защо си мислиш че бог е разделил нещата по този начин. И според теб плодове, ядки и т.н. не създават плътско удоволствие?

Не съжалявай,а се замисли! Аз не си мисля,Господ ти го е казал :

Битие 1:29

И Бог рече: Вижте,давам ви всяка семеносна трева,която е по лицето на цялата земя и всяко дърво, което има в себе си плод на семеносно дърво; те ще ви бъдат за храна.

Зърнени храни,ядки,плодове и зеленчуци са храните,избрани за нас от Твореца.

Те са най-здравословни и питателни,ако са приготвени по колкото е възможно по-прост и естествен начин,те придават сила,издръжливост и интелектуална енергия,които не могат да се постигнат с по-сложни и възбуждащи храни.

Не съжалявай,а се замисли! Аз не си мисля,Господ ти го е казал :

Слушайте и ще ви се даде...

А за мен не бери грижа, аз сам ще си го взема :)

Голямо спорене тука.Кой каквото иска-такова да си яде.Познавам хора вегетарианци, които изглеждат ужасно-месоядни също.Това да си вегетарианец, или не не е критерий за здраве!И като сте почнали с цитатите (някои тука) вижте какво Господ казва на Петър тук!

Не ми се спори на тая тема и това е единствения ми пост тук.Бъдете живи и здрави всички.

пп.Аз си уважавам празника с печено агънце :beer:

А за мен не бери грижа, аз сам ще си го взема :)

Грижата за теб си е твоя,разбира се,никой нищо не ти е наложил! ;)

Както казах в един от постовете :) :

Всеки човек има в известна степен възможността да прави със себе си това,което избере.На наше разположение са благословенията на този живот,а също и на безсмъртието.Човек може да постигне характер с голяма стойност,придобивайки нова сила при всяка следваща стъпка.Може всекидневно да напредва в познание и мъдрост,като получава нови радости в развитието си и прибавя благодетел към благодетел и благодат към благодат.

Способностите му ще се усъвършенстват в процеса на употребата им;колкото повече мъдрост придобива,толкова повече ще се увеличава способността му да придобива.Така интелектът,познанията и добродетелите ще получават по-голяма сила и ще се оформят в съвършена симетрия.

От друга страна,той може да допусне силите му да “ръждясат” поради бездействие,или да се изродят поради лоши навици,липса на самоконтрол,както и на морална,и религиозна устойчивост.Тогава пътят му тръгва надолу;човекът не се подчинява на Божия закон и на законите на здравето.Апетитът го побеждава,естествените му наклонности го завладяват.За него е по-лесно да позволи на силите на злото,които винаги са активни,да го завлекат назад,отколкото да се бори срещу тях и да върви напред.Резултатът е поквара,болести и смърт.Такава е историята на много хора,които биха могли да бъдат полезни за Божието дело и за човечеството.

И като сте почнали с цитатите (някои тука) вижте какво Господ казва на Петър тук!

Приятел смисълът на това което ти си посочил като цитат имам съвсем друг замисъл! ;)

Прочети цялата десета глава на Деяния на апостолите! ;)

И виж историята на пророк Данаил! ;)

За всички, които смятат, че харесват вкуса на месото се сещам за едно изследване, което гледах по Дискавъри  преди време.  Предложиха на азиатци да опитат храни на  американци  и съответно обратното на американците. Азиатците пробваха френски сирена и правеха страшни физиономии от погнуса, а американците трябваше да ядат някакви печени червеи и подобни и същата погнуса по лицата.

Така, че вкуса се възпитава и най-добре е да си спомните с какво са ви насилвали като малък и не сте искали да го ядете.

Иначе нормално е месоядните да сте по агресивни в коментарите си защото вътрешно всеки от нас осъзнава етичността на проблема, но  много трудно се преодоляват навиците, особено вкусовите. А за много хора яденето е основно удоволствие!

.

Иначе нормално е месоядните да сте по агресивни в коментарите си защото вътрешно всеки от нас осъзнава етичността на проблема, но  много трудно се преодоляват навиците, особено вкусовите. А за много хора яденето е основно удоволствие!

Аз до момента забелязвам че именно защищаващите идеята на вегетарианството да са по-агресивно в изразните си средства :)

Господ ти го е казал :

стига с тез библийки бе ей от горния раздел тука дойдохте да ни ги навирате пфуууу

казал дръжки казал - съчинения разни на кой кво му изнася

Аз до момента забелязвам че именно защищаващите идеята на вегетарианството да са по-агресивно в изразните си средства :)

За мен е достатъчно че сте активни в темата, независимо дали с агресивни или иронични коментари. Другото ще дойде после. :)

Е,  някои присъстват с ценното си мнение  постоянно в почти всички теми,  но какво да се прави - имат нужда както се казва!

Така, че вкуса се възпитава и най-добре е да си спомните с какво са ви насилвали като малък и не сте искали да го ядете.

Любимо ми е с подобни хубави примери хората сами да подкрепят противната теза. :) Ами огромният процент деца по света като цяло, се мусят и се противят да ядат зеленчуците към месното ястие, без значение в кои географски ширини живеят.

Ами огромният процент деца по света като цяло, се мусят и се противят да ядат зеленчуците към месното ястие, без значение в кои географски ширини живеят.

хаха ама така си е -

помня като бяхме деца с брат ми обирахме мръвката от гювеча

ми тез картофи, тез зеленчуци кой ще ги яде а - ми, ний не ги щем

:P

Любимо ми е с подобни хубави примери хората сами да подкрепят противната теза. :) Ами огромният процент деца по света като цяло, се мусят и се противят да ядат зеленчуците към месното ястие, без значение в кои географски ширини живеят.

Светъл пример! За онези зеленчуци ли става въпрос - дето са вряли и пекли в манджата, че аз не познавам някой да ги обича! 

Затова пък познавам много дето умираха от малки за сурови чушки пълнени със сирене, хляб и домат със сирене. Пък може и вие да сте били от тях.

Сериозно противоречие! И ще се самоцитирам:

"Е, някои присъстват с ценното си мнение постоянно в почти всички теми, но какво да се прави - имат нужда както се казва!"

Редактирано от izen (преглед на промените)

Светъл пример! За онези зеленчуци ли става въпрос - дето са вряли и пекли в манджата, че аз не познавам някой да ги обича! 

Затова пък познавам много дето умираха от малки за сурови чушки пълнени със сирене, хляб и домат със сирене. Пък може и вие да сте били от тях.

Сериозно противоречие! И ще се самоцитирам:

"Е, някои присъстват с ценното си мнение постоянно в почти всички теми, но какво да се прави - имат нужда както се казва!"

Имаш три поста, в два от които демонстрираш лично точно онази агресия и ироничност, която приписваш на месоядните.

Все още с нищо не си защитил тезата си за необходимостта от вегетарианството така, че не е зле да наблегнеш в тази насока.

А колкото до оценките ти и самоцитиранията ти - дори не си оригинален. За всички, на които не им достигат аргументите, това вече е станало норма на поведение - да влизат, да правят разбори, преценки, оценки и класификации на останалите постове и участници във форума.

Та... ако се поогледаш, май вегетарианците ще дойдете по-агресивните...

Искате аргументи, ами вслушайте се в себе си!  Идете при някой очар поиграйте си с някое агънце, присъствайте на заколването му и после се опитайте да  ядете! Повторете същата процедура с прасе или заек . Аз по силни аргументи нямам. А къде са вашите аргументи, освен противоречиво цитирани библейски цитати.

“Агресията“ ми не е насочена към месоядните, и аз бях такъв и  ги разбирам и не ги осъждам! Не се изживявам като нещо повече защото съм вегетарианец!

Ставам агресиван  към форумни тролове и естествено, че не съм оригинален.

Засега приключвам с коментарите докато не се появят стойностни мнения. 

Искате аргументи, ами вслушайте се в себе си! 

Това с агънцето, което плаче, когато го колят вече го обсъждахме малко по-горе в темата. Не е етично да се говори, че не се консумира месо по хуманни причини, а в същото време да се ползват всички останали продукти, произведени от животински суровини.

Както написах и по-горе, ако ми кажете, че нямате вълнен костюм, ако ми кажете, че нямате кожени обувки или не ползвате козметика каквато и да е - наистина ще се върна в темата и ще ви се извиня. 

Моето мнение е, че всяко нещо, което не е балансирано и не е в рамките на нормалното като количество и качество, е вредно. Още на шестмесечна възраст започва захранването на бебетата с пюрета, в които има телешко месо.

Не по-маловажен е въпроса, че вредни могат да бъдат не само месните храни. Колко пъти минахме през хваленето и отричането на маргарина. Вече дори не знам дали е полезен или вреден. Не може да не помните големия шум около растителните мазнини. Имаше специални табели по сирената и млечните продукти с какво съдържание на мазнини са. Е, нали и те са вегетарианска храна?! Значи могат да бъдат и вредни?! Помните ли марулите и нитратите?! Бил ли сте на пазара в Пловдив?! Навремето бяха задължили производителите да слагат табелки от кое село в района са плодовете и зеленчуците. Никой не купуваше продукти, които са от селата в близост до КЦМ-то. Ще мога ли да те убедя, че една порция телешко варено би била много по-полезна от една купа с нитратни марули или череши от село Куклен?! И така мога да си пиша до утре...

С две думи, всичко, което е извън рамките на баланса, може да бъде вредно.

Та... и аз приключвам с коментарите. Защото по линията, по която вървите, стойностни мнения едва ли ще се появят.

Най вкусно е зелена салата, зелен лук, репички, краставички за сочност, може и яйчице, ако помещението е с плътен таван и дедо Боже няма пряка видимост. 

Най вкусно е зелена салата, зелен лук, репички, краставички за сочност, може и яйчице, ако помещението е с плътен таван и дедо Боже няма пряка видимост. 

Не ти ли е жал, че кокошката се напъва и си напряга дупето, докато снесе, м?! :D

Определено нямаш добра преценка глобални модераторе,и то това заради "вкусните твари",така че не се самозалъгвай и  моля не лъжи останалите! ;)

стига с тез библийки бе ей от горния раздел тука дойдохте да ни ги навирате пфуууу

казал дръжки казал - съчинения разни на кой кво му изнася

Първо не съм ти "бе" и второ нищо никъде не съм ти "навирал",а това,че някои неща не ти изнасят и си говориш ей така,си е твой проблем! ;)

Ти нали си на "15-я етаж под звездите и до Бог" ,уж си по близо до Бога,ама май не си! ;)

Всеки има право да се включва в който си иска раздел на форума и в темите от които се вълнува,ти не си по привилигирована от останалите потребители,че да казваш кой,къде да се включва - в кой раздел,и в коя тема! ;)

Дадена ни е само една възможност за живот.Въпросът на всеки от нас трябва да бъде: “Как да вложа силите си,за да постигна най-много?

Какво да направя за Божия слава и за доброто на моите ближни?” Животът е ценен само ако се използва за постигането на тези цели.Главното ни задължение към Бога и към ближните е самоусъвършенстването.Всяка дарба,с която Творецът ни е надарил,трябва да бъде развита до съвършенство,за да сме способни да извършим възможно най-много добрини. Затова времето,посветено на постигането и запазването на физическото и умственото здраве,е употребено за добро. Не можем да си позволим да намаляваме или осакатяваме която и да е функция на тялото и интелекта.Ако правим това,ще страдаме и от последствията. ;)

Главното ни задължение към Бога и към ближните е самоусъвършенстването.

Аха... Ако човек не вярва в Исус, кво правим?

Значи, тази тема е за ползата и вредата от вегетарианството за здравето, а не за Бог. Ти се опитваш да внушиш, че има някаква връзка между ученията на Исус и вегетарианството, което нито е сериозно, нито смислено. Исус, според теб, вегетарианец ли е бил, когато е хранил хората с риба, примерно? И по-важното е това, което посочих по-горе, а то е съвсем просто. Бог, природата или каквото друго там ти хрумне, че е отговорно за еволюцията ни, ни е създало всеядни, месоядни и в този смисъл хищници. Не ни е създало тревопасни и вегетарианци. Както писах, лично аз подкрепям вегетарианството по етични причини, но и през ум не ми минава да принуждавам другите да стават вегетарианци или да парадирам с това сякаш е кой знае какво. В Индия, където съм бил достатъчно време, за да имам впечатления от случващото се, има много вегетарианци, но нито страданието, нито насилието е кой знае колко по-малко отколкото на други места, тъй че тезата ти, че вегетарианците са по-хрисими и състрадателни от месоядните, е принципно погрешна.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Живеем в света, който сме си харесали- създали

Here is your "Humane Slaughter". If you see ANYTHING humane in this, let us know!!!!!!!!

Публикувано изображение

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.