Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за проекта "Южен поток"

Featured Replies

Не знам кой какво е дупчил, това  което цитирам е официално отбелязано , изследвано и  докладвано 2005 , 2008 г, на научна конференция на Булатом.

• Отговори 1,7k
  • Прегледи 137,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Путин учуден от беззъбата позиция на София за "Южен поток". Измислихме този газопровод за да помогнем на България, а те се отказаха Национални интереси за нашите управляващи няма, има само лични.

• +1! Тези хора са "перфектни имитатори"...могат да "преобразуват националното в лично"....        

• Ъндъртейкър
    Ъндъртейкър

Ами то вече май никой няма да вярва на България. Белене не построихме, Южен Поток, дето уж бе 100% сигурен е спрян, Козлодуй ще го последва. Какво стана сега? нашата столица е Брюксел и тук ще "инвест

Публикувани изображения

научна конференция ...  на тея бащите им са били първи кумуняги  и са давали яйца свиско луканки и бедзин да ги пуснат да преминат в следващия клас

значи продупчиха стената и извадиха арматурата дееба неграмотниците  и да е ставало някога вече не става с това дупчене .аз не знам кой им разреши за затвора е .

да ходят сега да надупчат и американските тецове и да кажат  не стават. да ги закриват 

Не е въпроса колко е научна и дали не е. Тези хора все пак строят централи.

Важното е че това е забелязано и докладвано. Още 2005 г И не става въпрос за вадене на арматура.

Но умишлено или не, всичко е оставено  така че държавата винаги да е в неизгодна позиция и да се точат пари . Много пари.

Те затова този гьол трябва да бъде заровен... проблема е че както виждаме и сега, дори нищо да не се прави около този гьол, някой ще продължава да плаща.

И това е държавата , която плаща на монополиста и техните престъпни лобита тук

имало пукнатини в бетона че  в кой бетон няма пукнатини  сигурно при европейците гейтаци  където си лобираха за прави краставици да им влизат лесно в дупарата.

Цитат

Причината за пукнатините е в технологията за армиране на бетона използвана от строителите от АСЕ през 80-те години:  едноплощен кофраж и 100% монолитно строителство, вместо смесено строителство.

значи и  козлодуй е негоден и всички сгради строени преди влизане в еврогейския съюз ! всичко да се събаря!

Цитат

Три правителства знаят и мълчат

С обследването, доказващо негодността на Първи блок са запознати три правителства, твърди инж. Илчо Костов. 

ех продажник доларджия

турците вземаха най-високата църква в истабул през 12-ти век и я подпряха от страни да не падне поради инженерна грешка и я направиха джамия и още седи 800 години .... дееба продажниците дееба и новите джамии си ги правят по същата технология дефектна основна конструкция и подпряна отстрани.  що ес не им каже дефекни са ви джамиййте я ги съборете .... ама няма да стане  директивите са само за путювците .  където нямат топки да си защитават своето .

• 2 седмици по-късно...

Не знаех че АЕЦ-а можело да го подпрем с няколко пръта отстрани и готово .... :)

Както и да е

"Лукойл си отива" ?

http://bulgariaanalytica.org/2016/12/20/лукойл-напуска-какво-следва-от-това-за/

Интересни цифри и факти за монопола

• 1 месец по-късно...

Руски експерт с изненадваща новина за България и "Турски поток"!

http://www.blitz.bg/goreshtite-novini/ruski-ekspert-s-iznenadvashcha-novina-za-blgariya-i-turski-potok_news483517.html

Интересното е в края.

Какво му е интересното ???? Тоя пък откри Америка ! :lol6:

Та нали точно това е именно  последното и далеч по справедливо предложение за ЮП което да не нарушава ничии закони и ЕС правила ?

Споменавал съм го мнооого отдавна

Spoiler

Ще компирам синтезирано http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2016/08/12/2810742_zavrushtaneto_na_energiinite_zombita/?sp=1#storystart :

Миналата седмица правителствената информационна служба дори се опита да види "зелена светлина" за двата проекта от писмо на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер до премиера. С него той отговаряше на притесненията на Бойко Борисов за енергийните проекти у нас и нямаше нищо толкова специфично, колкото гръмките обяви на няколко медии у нас. "Позицията на Европейската комисия за "Южен поток" остава същата. "Южен поток" може да бъде построен. Условията за това са ясни от много време", казаха официално от пресслужбата на ЕК. Т.е. нищо не се е променило от 2014 г. досега.
........

Реформираният "Южен поток" (или по-скоро това, което остане от него) ще се простира между Русия и България. Той няма да доставя природен газ на крайни потребители, а ще завършва в газовия хъб край Варна. По този начин той няма да се квалифицира като "преносен", а като "upstream" (т.е. свързващ находища с преносната мрежа). Търговците ще купуват газпромовския продукт във Варна, а след това ще го транспортират сами по мрежата на "Булгаттрансгаз". От инвестиционните намерения на държавната компания е ясно, че целта е той да достига Централна Европа през Румъния. Ако морската част на "Южен поток" бъде призната за upstream газопровод, за него няма да важат изискванията за достъп на трети страни (т.е. конкуренти на собственика на тръбата) до него - основната причина "Газпром" да не желае да спазва европейското законодателство. Подобна е регулацията в Италия с нейните средиземноморски газопроводи.

По неофициална информация българското правителство вече преговаря за една тръба с годишен капацитет от 15-16 млрд. куб.м газ вместо първоначално планираните 63 млрд. куб.м. Евентуалната печалба от този проект няма да бъде много голяма, дори може и да не покрие загубите от евентуалното пренасочване на сегашния газов транзит през България. Но все пак не бива да се забравя, че голямата печалба от "Южен поток" всъщност бяха скромните около 5 - 10 млн. лв. годишно - предвидената годишна възвращаемост на проекта, минус разходи на БЕХ за заема към "Газпром", с който държавният холдинг финансираше участието си.

.......

В самата Русия интересът към износа към Европа беше подновен, особено след като планираният грандиозен проект "Силата на Сибир", който трябваше да пренасочи експорта на газ към Китай, затъна в проблеми, а Япония намали покупките си на втечнен газ. В същото време по изчисление на руската Сбербанк "Газпром" вече е инвестирал 15 млрд. долара в "Южен поток", така че сега му е трудно да се откаже от него. Въпросът е обаче дали руската компания ще може да хвърли още толкова пари. Според Михаил Корчемкин едва ли "Газпром" ще хвърли още 20 млрд. долара за нова инфраструктура. При всички положения според него няма как едновременно да бъдат построени и "Турски", и "Южен поток"

:)

Някой, от кръговете на службат ана Решетников, и  който е платил огромни суми  на нашите червени подлоги от времето на Орешарски, си искат или резултати, или ще хвърчат глави....

Надявам се ако има ЮП , той да е по новите правила които съм цитирал по горе.

Тогава наистина България ще е със защитени интереси от изнудваческия моноол на Газпром.

за АЕЦ ми се виждат още по трудни нещата... Някой трябва да извади 30 млрд, но никой не иска да го прави без държавни гаранции.

преди 12 минути, Без умствен капацитет написа:

то Белене имаше няколко рестарта и все по иняцитива на БСП но те не генериха нищо освен загуби за България (крадене)

Да, и това очевидно ще продължи .

Оценките са между 11 млрд евро /22 млрд лв/ и 30 млрд лева.

https://news.bg/economics/dobrev-zakragli-tsenata-na-belene-na-30-mlrd-lv.html

А може би и повече. Май тук не се включва инфраструктурата и кабелите които ще се проложат извън Белене, и които са също доста скъпи... няколко млн на километър, т.е. още някой друг милиард отгоре.

Ако имаш други оценки - заповядай.

Но и малко насоки за размисъл от мен :

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/mnenia/2016/07/31/2803920_mneniia_daily_fabrikata_za_iljuzii_belene_otnovo_e/

и

http://gikotev.blog.bg/drugi/2016/12/05/nomeryt-na-kitaikata.1494887

http://gikotev.blog.bg/drugi/2016/10/02/kakvo-ni-kaza-zam-shefa-na-rosatom-komarov.1480087

http://e-vestnik.bg/5153

Лошото е че сме в много неизгодна патова ситуация.

Ако не строим, погребваме няколко милиарда, ако строим пък отиват едни нови десетки милиарди, с двойно оскъпена цена на тока на изхода, спрямо пазарните в момента

Ако само седи това оборудване  без нищо да се прави , поддръжката му , която ще е от руснаците , е няколко млн годишно... пак разходи ...

Ако се търси на кого да продадем готовите реактори , също мисия невъзможна... трябва да е проект със подобни параметри, с тези мощности. А такива май няма по света, самите руснаци строят вече 1200 мегаватови а не 1000 мгвт реактори

Най изгодно май ще е "музей на социалистическото  Станишефско-овчарско   разхищенство" :)

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

Мисля, че ще е добре да се изпрати запитване до производителя на оборудването в момента каква би била цената за построяването на един реактор и на два реактора с оглед на направеното вече.

Какво има да им питаш .Реакторите струват 600млн евро, 1.2 млрд лв. за което ни осъдиха, и вече са си наши.

Построено нищо няма към момента, дори площадката както казват експертите е напукана и за нищо не става.

Значи ще трябват още разходи в милиони за новото и строителство също.

Общо разходите към момента из по горните линкове мернах , май е над 2.4 млрд лв. Пари от нашия джоб, дадени абсолютно на вятъра заради недалновидни политически решения.

Говоря ти за реална оферта за построяване от-до с използване на вече закупените реактори.Виж какво правят в Чехия.Те по-глупави ли са от нас та искат атомната енергия  да се увеличи от сегашните 35% до 50% от общия микс?

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/rosatom-e-predlojil-na-chehiia-sytrudnichestvo-za-stroitelstvo-na-novi-aec-232960/?utm_source=dnesbox&utm_medium=link&utm_campaign=footer

А сега прочетох виж и в Унгария, все страни от ЕС.

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/rusiia-i-ungariia-zasilvat-sytrudnichestvoto-v-iadrenata-energetika-233294/

Редактирано от M.Николов (преглед на промените)

преди 6 часа, M.Николов написа:

Говоря ти за реална оферта за построяване от-до с използване на вече закупените реактори

И аз това говоря. Мисля че дори не поглеждаш инфото което цитирам по назад.

За Унгария има едни много галещи ухото думи - 100% руско финансиране .

Ми хайде да заповядат и да построят Белене с изцяло 100% ангажимент ? аз съм ЗА :)

Но и да се публикуват договорите и ангажимента за изкупуване от държавата и на какви цени.

защото повечето от нещата по Белене са засекретени незнайно защо.

преди 9 часа, miro20 написа:

И аз това говоря. Мисля че дори не поглеждаш инфото което цитирам по назад.

За Унгария има едни много галещи ухото думи - 100% руско финансиране .

Ми хайде да заповядат и да построят Белене с изцяло 100% ангажимент ? аз съм ЗА :)

Но и да се публикуват договорите и ангажимента за изкупуване от държавата и на какви цени.

защото повечето от нещата по Белене са засекретени незнайно защо.

Като гледам как се строи в България не съм сигурен дали е добра идея да се строи АЕЦ  дори и с 100 % руско финансиране. Целия риск от некачествено строителство ще го носим ние ама едно е дето непрекъснато ремонтираме новите магистрали на Борисов друго е да се окаже лошо направена основата на реактор да не говорим пък за все по ниското ниво на обслужващия персонал и какви рискове носи. Отделно и дали ще се сключат договорите по изгоден за България начин така че да не плащаме като сега за енергията от така наречените "американски" централи ненормално високи цени.

преди 2 минути, lsmurf написа:

Отделно и дали ще се сключат договорите по изгоден за България начин така че да не плащаме като сега за енергията от така наречените "американски" централи ненормално високи цени.

http://gikotev.blog.bg/drugi/2016/10/02/kakvo-ni-kaza-zam-shefa-na-rosatom-komarov.1480087

Виж табличката.

А за другото е ясно... в България поне за сега нормалните икономически принципи и логика са много далеч.

Имам чувството че всичко се проектира така че да има комисионни , да е максимално оплетена /без/отговорност, и да може колкото може по дълго време да се краде .

В един гьол са заринати вече няколко милиарда лв ЗАГУБИ, а какво ли ще е ако е истински мащабен многомилиарден някак си работещ проект ?

Табличката е интересна да но не дава цялата информация важно е и колко от тези пари се връщат в държавата под форма на данъци заплати и осигуровки на работниците и други.

Мен повече ме впечатли изказването

Цитат

Казано накратко, г-н Комаров казва, че атомната енергетика няма бъдеще. И за да не ме упреквате в спекулации ще ви обещая, че в най-скоро време ще ви покажа, че цената на тока от вятърни ЕЦ в САЩ вече падна до 5 цента/кВт.ч, което прави под 10 стотинки/кВт.ч, а инсталираните мощности в същата страна вече се равняват на 75 (седемдесет и пет) ядрено-енергийни блока, като двата все още работещи в Козлодуй.

Явно вече е крайно време да погледнем  към възобновяемите източници и да се върви в тази посока.

Разбира се. Тези неща за ВЕИ и тенденциите в енергетиката съм ги споменавал много пъти по назад в темата, но обикновено хората плюят по полтически и др пристрастия всеки намек че са по изгодни  от АЕЦ например.

:)

Да не говорим че докато тук неистово се опитват да ни пробутат строеж от ниво гьол, в САЩ затварят чисто нови построени :

http://gikotev.blog.bg/drugi/2016/12/13/slynceto-i-viatyra-izduhaha-poslednata-aec-v-kaliforniia.1496361

Както казва човека - Как ще ги стигнем хамериканците като бягаме в обратна посока  ?

преди 4 часа, miro20 написа:

Да не говорим че докато тук неистово се опитват да ни пробутат строеж от ниво гьол, в САЩ затварят чисто нови построени

Къде точно прочете, че блоковете са чисто нови?:D

И да ви светна, това, че в Сащ цената на енергията от вятър е 5 цента, въобще на означава, че и в България ще е 5 цента!Пример енергията от слънчеви панели.Вижте колко струва в други страни и съответно при нас.

Вдигат цента на газта с 1/3-та през второто тримсечие на годината.

Честито ни .

http://www.mediapool.bg/poskapvane-na-gaza-s-13-ot-april-izchisli-bulgargaz-news260037.html

Интересен момент е споменаването че ... руската страна щяла да вдигне цената... И ние кво ? ще вдигнем пак разбира се. Избор имаме  ли ?

Нормалните държави биха казали - вдигайте, ще внасяме от другаде.

Тънкия момент е че те могат, ние - не. Защото сме под тотален 100 % монополен внос.

Това пак да напомня на защитниците на ЮП / първоначалния му спрян вариант /.

Няма такава нещо-ще внасяме от "Турски","Азербайджан-ски","Гръцки"....няма да се учудя и от "Европейски поток"...Споко,някой мисли вместо нас...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.