Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Логически задачи

Featured Replies

Един бос мислел да пътува с самолет за New York. Обаче на сутринта нощният му пазач отива при него и му казва:

-Шефе сънувах нещо ужасно.

-Какво? Попитал го боса.

-Сънувах, че ако се качите на този самолет, той ще се разбие.

Босът се уплашил, послушал пазача си и не се качил. На другата сутрин по новините давали точно този самолет, на който щял да се качи, че се бил разбил някъде. След това босът възнаградил много щедро пазача си и го уволнил. ЗАЩО?

От текста не се разбира, че пазачът е спял, от там и сънувал, докато е бил на работа. Според мен верния отговор трябва да е, че е бил уволнен, защото не познал, тъй като казал, че - "ако се качите на този самолет, той ще се разбие", шефа не се качил, но самолета пак се разбил. Но пък, защо да го възнаграждава? Май не е добре измислена историята.

...

За балонът... Хелия е по-лек от въздуха, но се чудя дали ще остане на място или ще иде в предната част на колата.

Редактирано от EquilibriУМ (преглед на промените)

• Отговори 1,5k
  • Прегледи 140,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

От текста не се разбира, че пазачът е спял, от там и сънувал, докато е бил на работа. Според мен верния отговор трябва да е, че е бил уволнен, защото не познал, тъй като казал, че - "ако се качите на този самолет, той ще се разбие", шефа не се качил, но самолета пак се разбил. Но пък, защо да го възнаграждава? Май не е добре измислена историята.

Не сте прав, обикновено когато "на сутринта" се каже "сънувах" се има предвид снощи ;)

За балонът... Хелия е по-лек от въздуха, но се чудя дали ще остане на място или ще иде в предната част на колата.

Помислете какво се случва с въздуха.

Не сте прав, обикновено когато "на сутринта" се каже "сънувах" се има предвид снощи ;)

Помислете какво се случва с въздуха.

Дори и така да е, пак остава разминаването с - ако се качите... той не се качва, но пак се разбива самолета. Трябваше да е нещо от сорта на- самолета на, който ще се качите ще се разбие. Тоест той така или иначе ще се разбие, а не само ако шефа се качи на него, както излиза от оригиналното описание.

За балона- ще се предвижи в предната част на колата. Какво се случва с въздуха... друг да каже.

Редактирано от EquilibriУМ (преглед на промените)

За балона- ще се предвижи в предната част на колата. Какво се случва с въздуха... друг да каже.

Добре, но обяснете защо?

Остава другата задача.

• 3 месеца по-късно...

Петър отива за село Баница.По пътя го пресрещат 4 моми, Всяка с по 4 торби.Във всяка торба има 4 кокошки.Петър си разменя две три думи с тях и продължава да върви.

Въпрос:колко крака отиват към село Баница?

Отговор: Просто маркирайте бялото поле под това изречение, за да видите отговора.
Два крака.Само Петър отива за село Баница.

Редактирано от Д-р Уотсън (преглед на промените)

2 щото мацките го пресрещат а не отиват с него.. я дай друг логически въпрос (ама без да му казваш отговора)

2 щото мацките го пресрещат а не отиват с него.. я дай друг логически въпрос (ама без да му казваш отговора)

7 * 12 = 120

Възможно ли е това

възможно е ако имаш 7 акумулатора свърани паралелно по 12V-DC да получиш 120V-AC с инвертор

Редактирано от ℒℴ♥e (преглед на промените)

възможно е ако имаш 7 акумулатора свърани паралелно по 12V-DC да получиш 120V-AC с инвертор

Хм, има допълнителен елемент. И нещата са доста по-абстрактни :)

ама тва не е логическо много така да се каже (не играеш честно!)

ама тва не е логическо много така да се каже (не играеш честно!)

Не е точно логика а аритметика, малко съобразяване и си в бизнеса :)

Първо откриваме на кои три числа произведението е 36, после съобразяваме, че щом пояснението "сбора им е равен на номера на отсрещната къща" не е достатъчен, значи търсим две тройки с еднакъв сбор. откриваме че това са 1,6,6 и 2,2,9 Сега идва на помощ допълнителното пояснение че "най-големият е със сини очи" т.е. остава отговора да е 2,2,9 Дано съм го обяснил разбираемо. Добре,ще си позволя и аз да дам две: В първата освен логика, че трябва да вложите и малко физика: Професор по физика и десетгодишният му син стоят в семейния автомобил. В неподвижната кола освен тях двамата се намира и балон, пълен с хелий, свободно левитиращ някъде около центъра на тавана. Професорът запалва двигателя и подава рязко газ, което кара двамата да залепнат за седалките. Какво се случва с балона и защо? Остава неподвижен, премества се в задна част на колата, премества се в предната част? А втората причинява главоболие: На колко години са в момента Пешо и старшината му, ако знаем, че сумарно са на 48, а старшината е два пъти по-стар отколкото е бил Пешо, когато старшината е бил на половината от възрастта, на която ще бъде Пешо, когато Пешо стане три пъти по-стар отколкото е бил старшината, когато Пешо е бил три пъти по-млад от старшината? Успех ;)

Taka, тъй като никой не позна задачите толкова време, съм принуден да ви дам отговорите:

1. Обяснявам подробно, дано да е ясно: Тялото ни отива назад при подаване на газ поради закона за инерцията - всяко тяло се стреми да запази праволинейното си равномерно движение. В случая тялото е в покой, но е същото ако караме бавно и рязко подадем газ. Стремейки се да запази покоя си, тялото оказва противодействие на силата която го праща напред, а тази сила, с която противодейства, зависи от масата на тялото т.е. от плътността. Въздухът в колата реагира по същия начин на подаването на газ, но тъй като има по- малка плътност от тялото на човека, човека ще отиде назад и един вид ще "измести" въздуха. Същото ще се случи и с въздуха и балона и тъй като хелия има по- малка плътност от въздуха, въздухът ще го "избута" напред. 2.  когато Пешо е бил три пъти по-млад от старшината = 6/18 на която ще бъде Пешо, когато Пешо стане три пъти по-стар отколкото е бил старшината = 54 старшината е бил на половината от възрастта = 27 отколкото е бил Пешо, когато = 15 (разликата им е 12 години) старшината е два пъти по-стар = 30

т.е. годините са 18 и 30  

• 4 седмици по-късно...

92-63 = 1  Преместете САМО една цифра ,за да се получи правилно равенство .  :P  :P  :P 

Отговор  към :

capnemo

7* 12= 120 ,когато :  7 -->10(7) ,тогава става 10 * 12=120  :P  :P

Редактирано от KRASIv um (преглед на промените)

92-63 = 1  Преместете САМО една цифра ,за да се получи правилно равенство .  :P  :P  :P 

Отговор  към :

capnemo

7* 12= 120 ,когато :  7 -->10(2) ,тогава става 10 * 12=120  :P  :P

Не, не е това отговора. Нека изчакаме флейр, той вероятно ще се сети :)

е каква аритметика ти трябва да направиш 7 по 12 да стане 120 ?  

защо логиката да е в аритметиката? числото 7 няма нищо общо с 12 или 120

кажи какъв е отговора ?

Един бос мислел да пътува с самолет за New York. Обаче на сутринта нощният му пазач отива при него и му казва: -Шефе сънувах нещо ужасно. -Какво? Попитал го боса. -Сънувах, че ако се качите на този самолет, той ще се разбие. Босът се уплашил, послушал пазача си и не се качил. На другата сутрин по новините давали точно този самолет, на който щял да се качи, че се бил разбил някъде. След това босът възнаградил много щедро пазача си и го уволнил. ЗАЩО?

възнаградил го е защото все пак не се е качил на самолета и му е спасил живота , а уволнението е защото е нощен пазач , а е сънувал през работно време 

възнаградил го е защото все пак не се е качил на самолета и му е спасил живота , а уволнението е защото е нощен пазач , а е сънувал през работно време 

Спи през работно време ... :P

Не, не е това отговора. Нека изчакаме флейр, той вероятно ще се сети :)

Аз съм пас :) . Щом не е с бройни системи... :P

Аз съм пас :) . Щом не е с бройни системи... :P

Тоооо и аз го докарах до 140, но 120 хич не ми излиза...

Хъхъхъ. В седмична трябва да е точно 120!

Тоооо и аз го докарах до 140, но 120 хич не ми излиза...   Хъхъхъ. В седмична трябва да е точно 120!

В седмична няма 7...

Хъхъхъ. В седмична трябва да е точно 120!

Или лъжа. Спи ми се утре ш'е кажа дали съм 'злъгал...

В седмична няма 7...

То не пречи от едната страна да е в десетична от другата в седмична (също като в автобиографията на Поанкаре). Но сметките ми не са верни...

Или лъжа. Спи ми се утре ш'е кажа дали съм 'злъгал...   То не пречи от едната страна да е в десетична от другата в седмична (също като в автобиографията на Поанкаре). Но сметките ми не са верни...

само ако под "едната" и "другата" страна се разбира спрямо знака за умножение. иначе ако и трите са в различни бройни системи, мога да ти изкарам почти всичко... Не, определено не е в това разковничето.
  • 2 месеца по-късно...
Трима приятели обсъждали историята на Новата година  и изказали следните твърдения:
- Да празнуват Нова година от 1 януари започнали във Франция през 45г.пр.н.е. (по времето на Юлий Цезар);
- Да празнуват Нова година от 1 януари започнали римляните през 1659г. с указ на Карл IX;
- Да празнуват Нова година от 1 януари започнали през 2 век, но не французите.
Седящият в компанията им историк казал, че всеки от тях има само по едно вярно твърдение. 
Къде и кога започнали да празнуват Нова година от 1 януари?

Трима приятели обсъждали историята на Новата година  и изказали следните твърдения:
- Да празнуват Нова година от 1 януари започнали във Франция през 45г.пр.н.е. (по времето на Юлий Цезар);
- Да празнуват Нова година от 1 януари започнали римляните през 1659г. с указ на Карл IX;
- Да празнуват Нова година от 1 януари започнали през 2 век, но не французите.
Седящият в компанията им историк казал, че всеки от тях има само по едно вярно твърдение. 
Къде и кога започнали да празнуват Нова година от 1 януари?

Във Рим 45г.пр.н.е.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.