Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Кога сме истински?

Featured Replies

преди 5 часа, Гражданин написа:

Парите са делюзия, пич. Не съществуват. Те са само идея. Работи цял живот като роб, за да имаш идеята, че ставаш по-съвършен някак си като ги "имаш". Нямам проблем с това. Виж раздела как се казва, сред тия неща, за които се дискутира в него защо не пише и пари?

Като те гледам долу какви теми пускаш и колко се вживяваш във форум. Тя църквата е стопанска организация а религията е бизнес. Затова има и йерархия за нуждите на управлението. И да много обича златото и сребро.

Ватикана знае истината. Затва си позволяват момиченца момченца който квото му е кеф. Те ви спуснаха един измислен бог.

• Отговори 125
  • Прегледи 16,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• То не е твоя работа да опредяш . Дори най омразният, лош човек в очите на Бог за когато вече са тотално затворени ,отрязани и заключени абсолютно всички врати и пътища  /по една или друга причина и ни

• Когато цитираш, давай източника ... https://bg.wikipedia.org/wiki/Делюзия

• Духовните или религиозни залитания в точно тази тема са тотално неадекватни. Всъщност в антрето на темата авторът е уточнил нещо съвсем просто: Така, че казусът е - кой, кога и как се би

преди 7 минути, shishmanovp861 написа:

Като те гледам долу какви теми пускаш и колко се вживяваш във форум. Тя църквата е стопанска организация а религията е бизнес. Затова има и йерархия за нуждите на управлението. И да много обича златото и сребро.

Ватикана знае истината. Затва си позволяват момиченца момченца който квото му е кеф. Те ви спуснаха един измислен бог.

Че какво ми е на темите?

А ти за какво се бориш да докажеш в тази?

преди 40 минути, shishmanovp861 написа:

Не си у ред и затова обираш толкова негативи.

Негативи от какво и от кого? Трябва ли да ме срам от нещо? Ти Путин и за Русия ли беше?

Драги съфорумци, дайте някой пример на "истински" и "неистински" човек. Ако в себе си някой е Наполеон, но пред хората е "Инженер Ганев" или обратното, кое е истинското?

преди 37 минути, Търсещ истини написа:

кое е истинското?

Духовните или религиозни залитания в точно тази тема са тотално неадекватни. :)

Всъщност в антрето на темата авторът е уточнил нещо съвсем просто:

на 22.03.2008 г. в 16:57, . . . написа:

Кога се чувстваме истински?

Така, че казусът е - кой, кога и как се бил чувствал. :)

Всъщност - в общ смисъл всички теми сред форума засягат същия казус, докато "чувстварите" са в плен на илюзията от рода "както се чувствам, така живея"... Това е най-старата и най-масова човешка илюзия, която понякога наричам 'заблуда'. Понякога - защото илюзията поражда други илюзии (заблуди), и всичко е една обща амалгама чрез която несъзнаваното у всеки играе своята еволюционно и генетично зададена роля.

Така, че казуса за "Наполеон" се опира на "кой се бил чувствал някак си... "ИСТИНСКИ". Сега - по един начин, в следващ момент - по друг...

Всъщност целият раздел непрекъснато се определя от няколкото "деца с поетични души", за които най-важното е да изразят "чувстванията си".

преди 1 час, _ramus_ написа:

една обща амалгама чрез която несъзнаваното у всеки играе своята еволюционно и генетично зададена роля.

Алма или не ... но е гама ... :) 

Самата ти констатация, че несъзнателно някой играе е абсурд. :) = Показва, че ти си инфантилен. :) Не си разбрал каква роля изпълняваш и ... си играеш по детски с всеки който по един или друг начин приемаш за равен на начина ти на мислене. :) 

Отделно се вижда твоята неадекватност!!! Вместо да проявиш когнитивните си способности, то продължаваш да си в подчинение на инфантилното и показва, че не си възрастен, а си едно не пораснало хлапе което се "чепка" с друго. :)

Колкото и да се напъваш да показваш знания, то = ... показваш, че си с неадекватно поведение тук! :) 

И на теб ли някой да ти направи специална тема, където да си дрънкаш компетентността по отношение на психологията и/или религията?! :) 

Едно констатирах: Не желаеш да прояви "здравия" разум, за когото считаш, че е правилния, но показва именно, че ти се самозаблуждаваш и обръщаш внимание на други с различна заблуда. 

= Отгоре на това не си оригинален! :)  

преди 3 часа, Търсещ истини написа:

Драги съфорумци, дайте някой пример на "истински" и "неистински" човек. Ако в себе си някой е Наполеон, но пред хората е "Инженер Ганев" или обратното, кое е истинското?

Зависи от гледната точка. Ако някой се заблуждава, той е истински именно в заблудата си. Това е той - заблуждаващият се. Той, разбира се, не е Наполеон, но в неговото си лично съзнание е. Така че важна е гледната точка чия е - неговата или на някой друг. 

Оставам на мнението, че няма "абсолютен", "истински" човек. Има различни прояви, отношения, състояния. Гуру, който е в медитация и гуру, който прелюбодейства с последователка, подгонен от хормона са един и същ човек, в различни проявления, съобразно вътрешните и външни условия. 

Можем да казваме "Бързоногият Ахил", защото изпъква, в това е най- отличЕн, но той е и всеотдаен другар, почтителен към старците, ревнив в любовта. 

Така че, вместо "истински", по- практично е да използваме "най- изявен", "приет от хората като", желаещ да бъде възпиреман като" и разни други, също толкова истински ипостаси.

преди 4 часа, _ramus_ написа:

казусът е - кой, кога и как се бил чувствал.

Да, и то по време на медитация, лежане на аналитичната кушетка, в себеласкателни мемоари.

Има една особеност, че божеството вижда, кога човек не е искрен, но мери добри и лоши дела на кантар, чете списъка им в тефтер, но не е да каже "Истински, ти си капyт" примерно. Още Данте ги праща в отделните килии на затвора по делата, а не по някаква същност.

преди 51 минути, Търсещ истини написа:

Още Данте ги праща в отделните килии на затвора по делата, а не по някаква същност.

делата също са пряко свързани със ... "същността". Делата изразяват кой, кога и в какво състояние, сред дадена деятелност.

Има и нещо друго - на практика самия идеал за "някакво универсално божие око, което вижда зад паравана на чувстванията" е израз на нуждата от изход - заради капана от магията на заблудата, която се осъществява при всеки човек докато той преживява и чувства.

Така, че - кой бил 'истински' - в темата се задава от автора й "кога, кой и как се чувствал... с етикета "ИСТИНСКИ".

Всяко състояние... предлага усещане за 'истински субект' на "чувстващия". Проблемът е - че при нужните условия състоянието на съзнание ( и несъзнавано) на субекта се изменя, но и в изменението вътрешната система на несъзнаваното изменя и неговото усещане за "субективност" и съответно - субект. Неговото самоусещане като "той", като идентичност отново се натъкмява чрез невидими за възприятието му механизми и той отново се самоусеща като че е "пак същия"...

Така, че - при всяко изменение на чувствените състояния самоусещането за "автентичност" се стреми към самозапазване и това "отвътре" е напълно невидимо за мониторинг. И въпроса е - дали съществуват практически начини, възможности, прийоми - за откопчване на заложения инстинкт към самосъхранение на "субективното самоусещане", което се явява заблуда, докато "отвътре" се поддържа механизма непрестанно и самоусещането е че "всичко е ок и аз съм си пак същия".

От хиляди години е ясно, че това е не само възможно, но и са оставени следите на практически реализиралите го човешки същества и познанието, което те са ползвали е налично през тези следи. Така, че са налични възможности, средства, концепции и практически указания как да се реализират такива подходи, както и следите на редките хора, които са го реализирали практически. Дали, кое и как - не е обект на темата, но казусът е много сложен и е едно от най-сложните предизвикателства и тест за зрялост на всяко човешко същество.

преди 1 час, _ramus_ написа:

Всяко състояние... предлага усещане за 'истински субект' на "чувстващия". Проблемът е - че при нужните условия състоянието на съзнание ( и несъзнавано) на субекта се изменя, но и в изменението вътрешната система на несъзнаваното изменя и неговото усещане за "субективност" и съответно - субект...

....при всяко изменение на чувствените състояния самоусещането за "автентичност" се стреми към самозапазване и това "отвътре" е напълно невидимо за мониторинг. И въпроса е - дали съществуват практически начини, възможности, прийоми - за откопчване на заложения инстинкт към самосъхранение на "субективното самоусещане", което се явява заблуда, докато "отвътре" се поддържа механизма непрестанно и самоусещането е че "всичко е ок и аз съм си пак същия".

...но казусът е много сложен и е едно от най-сложните предизвикателства и тест за зрялост на всяко човешко същество.

Приел съм, че съзнанието "тества" моментното състояние и ако то се различава от запомненото от преди незначително, преценява, че съм същия. След сън- събуждам се- няма нередности, само дето ми се ходи до 00, значи съм аз. След упойка- събуждам се, сърби ме ампутиран крак и черепът ми е отворен, `би го в маата, аз съм. Толкова е инертно, че се чудя на тези, които им се вижда, че не са те.  

преди 6 часа, dioib написа:
преди 7 часа, Търсещ истини написа:

Драги съфорумци, дайте някой пример на "истински" и "неистински" човек. 

Истински човек е този който постъпва в синхрон със словото си. Неистински е този който говори едно, но постъпва по друг начин. 

на 20.01.2024 г. в 21:12, Търсещ истини написа:

Толкова е инертно, че се чудя на тези, които им се вижда, че не са те.  

Самоусещането за субектност е израз на сложни процеси, които са навързани в етапите на развитието по конструиране и стабилизация на личността. Това са сложни и специализирани казуси и за да се коментират е нужна съсем друга база от компентентност, от тук заявената.

Идеята ми е, че поради сложността на формирането за усещането за идентичност (АЗ) в много случаи е налице по-големи или по-малко девиации - колкото и условно да е това. Налице са дори и психични отклонения, при което е налице "изместване" от идента, усещане за "излизане" от същия, за "напускане" на тялото ( разминаване на идента от физиологичната черупка), за смяна на идента с друг, за "трансформация" на идента на личността в нещо друго... и много други отклонения.

Въпросът е, че отклоненията в повечето случаи се презентират като "духовни", "религиозни"... като алтернативни истини и дори "гледни точки".

преди 11 часа, _ramus_ написа:

Това са сложни и специализирани казуси и за да се коментират е нужна съсем друга база от компентентност, от тук заявената.

Разбирам виждането ви, но не смятам, че трябва да се самоограничаваме, защото и по казуси, които няма компетентност да разбере, човек има нужда от яснота.

преди 11 часа, _ramus_ написа:

поради сложността на формирането за усещането за идентичност (АЗ) в много случаи е налице по-големи или по-малко девиации - колкото и условно да е това.

Изглежда идеята за Аз-а не върши работа в този случай и примерът ми с вътрешно тестиране за потвърждаване на самоидентичност не е подходящ.

Всъщност моята теза не е за цялостност, истинност на личността, която влиза в отношенията с едни и същи генерализирани свойства. Напротив, генерализацията е само тенденция и човек може да е деликатен с началника и груб с жена си, подреден в работата и разхвърлян у дома. Така човек е сума от отношения, а не цялост, влизаща в отношенията идентично.

преди 12 минути, Търсещ истини написа:

Така човек е сума от отношения, а не цялост, влизаща в отношенията идентично.

съгласен съм с това.

Моята теза премести фокусът на вечната разлика между вътрешното усещане ... и това, което се приема за "обективно" - т.е 'преди изместването'. Това се отнася и до казусът " аз съм", който отвътре винаги се стреми да е 'истински' спрямо всеки един момент, спрямо всяко изменение на състоянието...

Това не е генерализация, а непрекъсната психична игра на несъзнаваното. Нейната цел е именно да се премахнат дисонансите, конфликтите, несъвместимостите... за да остане УСЕЩАНЕТО ЗА АВТЕНТИЧНОСТ, или с други думи - на "аз съм истинският".

Има съвсем подробна психична обосновка за това.

преди 16 минути, _ramus_ написа:

Това не е генерализация, а непрекъсната психична игра на несъзнаваното. Нейната цел е именно да се премахнат дисонансите, конфликтите, несъвместимостите... за да остане УСЕЩАНЕТО ЗА АВТЕНТИЧНОСТ, или с други думи - на "аз съм истинският".

Имам доверие на стремежа към "генерализация"- прим. човек научава, че е по- добре да бъде наведен и ласкаещ. Той се стреми да стане такъв във всичките си отношения, "човек в калъф"- с началника, кварталния, домоуправителя, съпругата, децата. Развива се, учи се. СТАВА такъв в повечето, ако не във всичките си отношения.

преди 11 минути, Търсещ истини написа:

Имам доверие на стремежа към "генерализация"

не компрометирам този стремеж, съгласен съм относно него, но извеждам фокуса към друг аспект

преди 16 минути, Търсещ истини написа:

Имам доверие на стремежа към "генерализация"- прим. човек научава, че е по- добре да бъде наведен и ласкаещ. Той се стреми да стане такъв във всичките си отношения, "човек в калъф"- с началника, кварталния, домоуправителя, съпругата, децата. Развива се, учи се. СТАВА такъв в повечето, ако не във всичките си отношения.

Това са т.нар нагласи и предразположености (самскари в будизма). Те се формират като следствие от поддържани дълго време модели на мислене, желания и поведение. Така се сформират навици, които правят следването на установения модел по-лесно, а навиците дори могат да се превърнат в инициатори на поведението, като волята остава пасивна. Промяната на съществуващите тенденции е трудно, защото те са част от личността. Друга част е паметта и знанията. После са желанията, стремежите, интересите, взаимоотношенията (които са в тясна връзка с предразположенията). Представата за себе си в общия случай е резултат от гореспоменатите. 

преди 5 часа, Just a Stranger написа:

т.нар нагласи и предразположености (самскари в будизма).

Въобще не са. :)

Защо въобще се набутваш да пишеш тия глупости, при положение че не си компетентен относно това, което коментираш?

Ето ти поредния твой пример за вкопчеността, която отново се изразява с поредния ти готов сценарий - и само дебнеш сгодния случай да си го изпишеш. Въобще не те интересува друго - а само да си изразиш вече повтореното, без оглед на диалога в който се набутваш...

Всъщност нищо не те интересува, освен непрекъснато да си говорител на фантазните си романтични напъни, с етикет "езотерични". Няма мисъл, няма мислене, няма вникване, няма критичен поглед... просто папагалене на готов микс от заемки... и само това - една тема, друга тема, трета тема... и толкова години подред е едно и също. Дори цитатите от любимата ти свещена анонимка се редят... и все от нея - абзац след абзац. Личните ти думички я имитират и подражават...

Ето това е обсебеност, не по-различна от изтрещелия по "будистката линия" или от "вселенката с гласа на ДНК или елементарника, дето бил духовен, щото имал мисия да "оборвал атеистите" или пък откаченяка с "астралните нашественици...".

Хем се и гледате един друг за нивото на изтрещелост, но не ви пука, защото ви носи ползи - особено когато всеки служи за рефлексия на другите... Така и така основното са монолози пред монитора.

преди 5 часа, Just a Stranger написа:

Представата за себе си в общия случай е резултат от гореспоменатите. 

ето това са резултатите от некомпетентността, но с нахакания маниер на комплексара "да прочетете че и аз знам за тия работи", щото си имам рецитация.

АЗ-концепцията НЕ Е ПРЕДСТАВА ЗА СЕБЕ СИ, а представата е породена от идента. Тия обяснения като за ученици в килийно училище нямат никаква връзка с днешното познание, а само с мързела на няколкото изтрещели деца.

И когато днешни коментари касаят колко било калпаво днешното висше образование... нека се видят следите и на "предишното такова" - щото кой ти ги е писал тия оценки, и защо, след като и досега си толкова невеж.

преди 31 минути, Just a Stranger написа:

Как успяваш да изпишеш толкова думи без да кажеш нищо? 

Ами, природата като трупа нещо, все отнякъде го отнема. 

Естествен феномен.

преди 3 часа, witness написа:

Естествен феномен.

:) това феномен ли е?

Нали е естествен, а кой е "изкуствен"?

преди 3 часа, Just a Stranger написа:

Как успяваш да изпишеш толкова думи без да кажеш нищо? 

та ти не си в състояние да прочетеш и изречение от "тия думи" - затуй и "на теб нищо не ти казват". :)

Просто е, всъщност. Изписваш редовно онова, до което ти достига мозъчето. А то никак не е много, като така си описваш сам когнитивния си хоризонт...

А най-веселата част е, че толкова вярваш как "винаги пишеш по темите", докато някой си рамус... :lol6:

преди 3 часа, witness написа:

Ами, природата като трупа нещо, все отнякъде го отнема. 

Да предположим че е налице такава корелация - ти сигурна ли си кое е "натрупаното" и кое е "отнетото"? :)

Апропо, научи ли се да разпознаваш преживяване, от живеене - че ми е интересно в твоя версия?

Когато не хулим другите!

преди 37 минути, dioib написа:

Когато не хулим другите!

Тривърхата шапка, освен когато хулиш другите, кога си истински? Или няма друго? :masquerade2:

Я кажи, кога си бил себе си по отношение на децата- като те нервираха или когато бяха мили? А към бога, когато искаше нещо от него или когато трябваше да спазваш да не си лаком на ракия? А към работата?- когато се скътаваше или когато бягаше да си свършиш нещо лично?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.