Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за браузъра Opera - част 1

Featured Replies

http://www.fcleaner.com/images/tour/cleaner_tab_browser.jpg - Тук какво е инсталирано и остатъци от кой браузър има,в крайна сметка?Колко версии на cCleaner има от три години насам,при положение че излизат поне две месечно и чак сега да забележиш това?

Редактирано от gyps (преглед на промените)

• Отговори 1,7k
  • Прегледи 304,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• the professor
    the professor

тоя браузър стана много скапан като мина на версия 10... същото е с FF който обаче е боклук с няколко години по отдавна...

• Някой си беше играл да комбинира в едно български и английски речник - така например няма да ти маркира в червено написаното на английски, ако в момента ползваш българския речник. По този начин се ели

• Писал си противоречиво и неясно, неграмотно. Трябва ли да те цитирам?... "Явно е само при Opera проблема" "... не мога да влизам в сайта, в който се опитвам да вляза, и от IE, Safari, Chrome" "Сам

Публикувани изображения

Оказа се, че не е точно така. При мен положението е това. Само че имам инсталиран Acoo Browser, който липсва в менюто, а Opera-та не е инсталирана - ползвам portable версия.

Най-вероятно наистина има останали някакви неизчистени регистри. Но се замислям дали не е и бъг в CCleaner-а.

Ако си ползвал Опера и в последствие си я заменил с портативна или пък ползваш само портативна, има поне два варианта: 1. останали са записи в регистрите, документс и сетингс юсер профайлс и т.н. и съответно CCleaner ги вижда като директории и предлага да изчисти каквото има в тях; 2. предполагаме, че напълно си изчистил Опера или пък никога не си я слагал - портативната версия не е напълно изолирана и съхранява кеша на същото място, където и инсталираната би ги съхранявала или още по-лошо - оставя някакви записи в регистрите, демек, не е напълно портативна. CCleaner едва ли има точно такъв бъг, но за по-сигурно изтегли портативната версия от официалната страница. Аз многократно съм сменял версии на Опера на компютъра и си ползвам само мойте портативни (за моя по-горе съм дал линк) и както се и очаква, CCleaner никога не е виждал, че имам Опера. Acoo Browser м/би просто не е включен в CCleaner или браузъра е надстройка на някой друг браузър и съответно не е нужно да има меню и за него, не знам.

п.п. Бих ви препоръчал да ползвате само класик инсталера на Опера - ftp://ftp.opera.com/pub/opera/win/ . По няколко причини го предпочитам, едната и най-важната е, че има опция да се създаде само една папка с настройките за всички юзъри още при инсталирането.

Мдааа, прав си за всичко. Върна ми доверието в CCleaner :P . Не съм инсталирал изобщо пълната Opera, карам само на портабъл. Обаче версията, която ползвам, си е направила доста папки в C:\Documents and Settings, явно затова се появява в менюто на CCleaner-а. А Acoo Browser-а сигурно се води към Internet Explorer. @kaldata.com: Може и при теб след деинсталацията да са останали данните на Opera-та, и затова да я имаш още в менюто.

• 2 седмици по-късно...

Здравейте.До вчера бях с mozilla firefox,но не съм доволен като цяло от нея и инсталирах Opera.Никога не съм го ползвал този браузър и ме интересува има ли добавка,подобна на WOT ,какато при IE и Mozilla.

Здравейте.До вчера бях с mozilla firefox,но не съм доволен като цяло от нея и инсталирах Opera.Никога не съм го ползвал този браузър и ме интересува има ли добавка,подобна на WOT ,какато при IE и Mozilla.

Аз поне не знам какво значи WOT. Освен това, Опера няма нужда от никакви добавки. При Опера има т.нар. widgets, но те изобщо не са необходими, за да имаш пълнофункционален браузър и не са както е при FF, където без добавки, браузърът е полу-функционален, меко казано.

До колкото разбирам,това е добавка с помоща на която IE и Firefox следят за фишинг сайтове и измамни страници.

Предполагам е това.

Държа да кажа,че в това отношение Opera е на челно място - сигурност и защита на потребителя,са основни водещи принципи на разработчиците.Това е добавено още в Opera 9.1.

Наскоро излезе Opera-9.64,в чието резюме от Opera Software споменават,че са обърнали особено внимание на сигурността.

Тук за повече - С превод от Google

Що се отнася до добавката WOT в Firefox,както спомена и djagi,Opera не се нуждае от подобно нещо.То си е вградено в нея.При посещаване на фишинг сайт - измамен,сайт с недостатъчна защита на потребителските данни - рисков или защитен с кодиране на данните - в полето на адресната лената в Opera,се появява катинарче в оцветено поле(червено,жълто или зелено ) - съответен показател за рисковото ниво на страницата.Когато се кликне на тази част,се отваря диалогов прозорец в който можете да прочетете детайли за сигурността на сайта,също да пуснете проверка или да го докладвате като фишинг - измамен.

(Такова оцветяване (в зелено) излиза и за посещаваната страница с добавката WOT. )

Редактирано от Steltt (преглед на промените)

Благодаря ви за отговорите.Ще я разуча,но първите ми впечатления са повече от добри за Оpera.Поздрави.

Здравейте,сега съм с новата версия и чесно казано останах доста приятно изненадан.Сравнение със версия 9.64,10-та версия доста по-бързо ми отваря страниците,но когато включа "турбото" програмата почва доста бавно да зарежда страниците.Също искам да попитам нещо,ползвам Flashblocker,но като го сложих на 10-та версия и някои подлинкове в страниците явно се блокват и немога да отварям нищо.Най-вероятно този flashblocker нестава за новата 10-та версия.Ако някой случайно може да каже има ли начин да се оправи този проблем ще съм му много благодарен.

Здравейте,сега съм с новата версия и чесно казано останах доста приятно изненадан.Сравнение със версия 9.64,10-та версия доста по-бързо ми отваря страниците,но когато включа "турбото" програмата почва доста бавно да зарежда страниците.

Резюмето към Opera Turbo. - с превод Google Translate

Download Opera-10 Turbo -но тя е "сурова" и ще има доста работа по нея. А и е препоръчително да я сложиш само за тестова табота на Desktop-а ...поне за сега :)

Що се отнася до "Турбо режима" при мен е точно обратното.При връзка от 150КB/s и двупотопна машина (Intel Celeron 550MHz RAM-192MB)напрао си лети.Сравнявам без "турбо".То си е предназначено именно за слаба мрежа и хардуер иначе няма как да се усети.Сървърите на Opera,компресират страниците като същевременно изображенията са с по-лошо качество,но скоростта е забележително висока.Флаш елементите като клипове в vbox7 се отварят като се кликне в бялото поле с надпис plug-in. Flash и GIF формати на се компресират (може би поради тази причина gif изображения на места,не се движат) За сега има проблем в сървърите с криптирана връзка (шифрована) т.е. не успявам в "турбо режим" да вляза в Gmail и abv.bg.

Като цяло идеята е страхотна и ще направи достъпа до Интернет по-бърз за тези със слаба мрежа,както и по-евтина за използващите Opera Browser на мобилните си телефони. ;)

Също искам да попитам нещо,ползвам Flashblocker,но като го сложих на 10-та версия и някои подлинкове в страниците явно се блокват и немога да отварям нищо.Най-вероятно този flashblocker нестава за новата 10-та версия.Ако някой случайно може да каже има ли начин да се оправи този проблем ще съм му много благодарен.

Възможно е на най-новата 10-та Турбо,да не работи,но със сигурност ще го обновят.Тествах го на първата 10 Алфа и си работеше.

Това е страницата с Flashblock на разработчика - A.Ruzanov,който вече я е обновил за Opera-10 - Download Flashblocker.zip

Между другото, Opera си има друг,свой блокер (нa десен бутон),но от доста време,за там използвам Adblock за българи на Alpha-Toxic , - който приема предложения за блокиране на реклами и го обновява переодически.

Може също да пробваш и един друг филтър,който по-скоро е за фино блокиране на текстови детайли и цели полета в страниците. Става въпрос за Adblock+ в Opera.

Здравейте! Имам въпрос към дълбоко разбиращите операта. Има ли как да си направя макро в операта? Трябва ни нещо "като макро" което да обходи отворените страници и да ми събере линковете към картинките (*.пнг) из тях. Става дума за 100-тина страници - естествено, мога да ги накликам на ръка, но ми стана интересно и смятам да отделя време и да си го напиша (ако има кае естествено) :) Ако стане ще го постна тук за следващия на когото му потрябва да сваля 100 тъпи картинки за нечие домашно. Все ми е тая на какъв език ще трябва да го пиша - базик, Ц++, йава, йавасцрипт... Не съм топ майстор на програмирането, но все ще мога да си взема едно име на фаил от стринг смятам ;)

Резюмето към Opera Turbo. - с превод Google Translate

Download Opera-10 Turbo -но тя е "сурова" и ще има доста работа по нея. А и е препоръчително да я сложиш само за тестова табота на Desktop-а ...поне за сега :hush:

Що се отнася до "Турбо режима" при мен е точно обратното.При връзка от 150КB/s и двупотопна машина (Intel Celeron 550MHz RAM-192MB)напрао си лети.Сравнявам без "турбо".То си е предназначено именно за слаба мрежа и хардуер иначе няма как да се усети.Сървърите на Opera,компресират страниците като същевременно изображенията са с по-лошо качество,но скоростта е забележително висока.Флаш елементите като клипове в vbox7 се отварят като се кликне в бялото поле с надпис plug-in. Flash и GIF формати на се компресират (може би поради тази причина gif изображения на места,не се движат) За сега има проблем в сървърите с криптирана връзка (шифрована) т.е. не успявам в "турбо режим" да вляза в Gmail и abv.bg.

Като цяло идеята е страхотна и ще направи достъпа до Интернет по-бърз за тези със слаба мрежа,както и по-евтина за използващите Opera Browser на мобилните си телефони. ;)

Възможно е на най-новата 10-та Турбо,да не работи,но със сигурност ще го обновят.Тествах го на първата 10 Алфа и си работеше.

Това е страницата с Flashblock на разработчика - A.Ruzanov,който вече я е обновил за Opera-10 - Download Flashblocker.zip

Между другото, Opera си има друг,свой блокер (нa десен бутон),но от доста време,за там използвам Adblock за българи на Alpha-Toxic , - който приема предложения за блокиране на реклами и го обновява переодически.

Може също да пробваш и един друг филтър,който по-скоро е за фино блокиране на текстови детайли и цели полета в страниците. Става въпрос за Adblock+ в Opera.

Значи,дръпнах си този flashblocker от линка който ти си дал и сега нямам проблеми,всичко си бачка нормално.За това ти благодаря много :) А предполагам,че този Adblock е нещо като вградена опция на Опера-та "десен бутон и Block Content",но ще го сваля и него да го пробвам.

Здравейте! Имам въпрос към дълбоко разбиращите операта. Има ли как да си направя макро в операта? Трябва ни нещо "като макро" което да обходи отворените страници и да ми събере линковете към картинките (*.пнг) из тях.

Не се сещам за такова нещо...може и да има създадено такова приложение ( като потребителски JavaScript ),но не съм го срещал. Kазваш,да обходи отворените табове със страници..хмм.. за една страница има начин макар и да има ръчен елемент в цялата работа. Например от страничния панел на връзки,може да маркираш с Ctrl всички линкове с png,jpg.... в отворената страница,после с десен бутон върху маркираното >> Запис в папка за сваляне.Така Opera ще ти свали всички картинки,но тук си има ръчно отбелязване,а и в панела Връзки, се визуализират линковете на таба,който е на преден план,т.е. за следващия таб,трябва да кликнеш на него и отново да ги маркираш...трудоемко.

Като цяло,идеята е добра и ще е полезна за колекционери на изображения :hush:..може пък в Opera-10 да направят вградена функция (бях чел за подобно нещо в форума за настолните желания) ;

Значи,дръпнах си този flashblocker от линка който ти си дал и сега нямам проблеми,всичко си бачка нормално.За това ти благодаря много :) А предполагам,че този Adblock е нещо като вградена опция на Опера-та "десен бутон и Block Content",но ще го сваля и него да го пробвам.

Да,той се вгражда в контекстното меню.В темата,съм описал подробностите,но като цяло не става за блокиране на всички флаш изображения,но ако прихванеш полето около него се получава..или ако някак си в края го закачиш..доста е ефективен,но като недостатък му отчитам това,че не виждаш какво си блокирал на съответна страница,за да го раз-блокираш.Просто разблокира по-пореден номер.

Добре щеше да е,ако е направен като оригиналния блокер на Opera - този дето се зарежда на десен бутон на празно поле "Блокиране на съдържание",но той пък не се справя със фините текстови елементи..все се надявам в официалната 10-та да измислят нещо. ;)

Като цяло,идеята е добра и ще е полезна за колекционери на изображения ;)..може пък в Opera-10 да направят вградена функция (бях чел за подобно нещо в форума за настолните желания) ;

То може би си има причина за да няма подобни неща. Кой знае колко хора ще го използват за разни клик то пай базикни. Аз все пак се оправих де... малко с теслата стана работата, но горе долу подхода е следния:

cat alabala.html >grep /images/ >grep .png >>urls.txt и после добавямв към всяка линия http://alabala.com/images/ Обясняваме на wget -i да си намери урлтата от фаила и всичко е ОК :)

Редактирано от greenclear (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...

От септември ползвам Опера и при мен дава един много неприятен недостатък. Ако някой има идея нека пише ! Периодично Опера самоизтрива всички настройки и се връща на изходно положение, все едно сега го инсталирам.Това нормално ли е за Опера или нещо не е наред ? Ако е веднъж в месеца няма проблем, но това става 1 - 2 пъти седмично. Паролите в жезъла ги пази, но всичко друго заличава : уебадресите запаметени в адресното поле, настройки за ползване на торент - клиент, стартова страница и т.н. Проверих, няма вирус. А и това се наблюдава при всички версии, които съм пробвал : от 9.50 до последната.

От септември ползвам Опера и при мен дава един много неприятен недостатък. Ако някой има идея нека пише !

Периодично Опера самоизтрива всички настройки и се връща на изходно положение, все едно сега го инсталирам.Това нормално ли е за Опера или нещо не е наред ? Ако е веднъж в месеца няма проблем, но това става 1 - 2 пъти седмично. Паролите в жезъла ги пази, но всичко друго заличава : уебадресите запаметени в адресното поле, настройки за ползване на торент - клиент, стартова страница и т.н.

Проверих, няма вирус. А и това се наблюдава при всички версии, които съм пробвал : от 9.50 до последната.

разбира се, че не е нормално. ползваш ли някаква програма за оптимизация/почистване? дори и да ползваш, пак не е нормално. погледни в конфигурацията на опера къде ти се пазят настройките и ако е необходимо - промени

съвет към всички, които ползват опера - ползвайте classic инсталера ( ftp://ftp.opera.com/pub/opera/win/ ), защото позволява да изберете опцията "use the same profile for all users on this computer.".

Здравейте. Искам да попитам как мога да накарам жезъла в опера да запамети пароли, защото не винаги ме пита? Има ли такава опция, защото не намерих? И още нещо- сега съм с версия 9.54, обаче се чудя ако си инсталирам по нова версия дали операта ще работи по-бавно понеже кошницата ми не е много бърза (Pentium3 -1.1 Gh i 768 RAM)

Инструменти->Настройки->Жезъл-даваш отметка за запомняне на пароли в Жезъла.Относно по-нова версия--на един служебен с 533 Мхз процесор и 256 Мб памет върви последната 9.64 много по добре отколкото Мозила 3.0.8.

Здравейте,как мога да забраня флаш анимациите на всички сайтове без ютюб

Инструменти->Настройки->Жезъл-даваш отметка за запомняне на пароли в Жезъла.Относно по-нова версия--на един служебен с 533 Мхз процесор и 256 Мб памет върви последната 9.64 много по добре отколкото Мозила 3.0.8.

Благодаря за отговора, но аз тази отметка съм я поставил, обаче пак не става. Когато зареди например абв.бг или в мейл.бг самият жезъл не "светва", т.е. няма запаметена парола. Може да съм натиснал никога да не ме пита за тази страница, но не си спомням и ако съм направил така, как мога отново да запаметява пароли в абв.бг. В други страници нямам този проблем.

Аз питах за сравнение между две версии на опера, а не между два различни браузъра :blink:

забраняваш флаша от tools->quick preferences->enable plug-ins. влизаш в ютюб и с десен бутон разрешаваш същото, което преди малко си забранил

едит: от Edit Site Preferences...->Content , ако не е станало ясно

Редактирано от djagi (преглед на промените)

Здравейте. Искам да попитам как мога да накарам жезъла в опера да запамети пароли, защото не винаги ме пита? Има ли такава опция, защото не намерих?

И още нещо- сега съм с версия 9.54, обаче се чудя ако си инсталирам по нова версия дали операта ще работи по-бавно понеже кошницата ми не е много бърза (Pentium3 -1.1 Gh i 768 RAM)

Ctrl+F12 >> Жезъл >> Пароли >> в търсачката напиши abv.bg >> маркираш папката >> Изтриване - (или триеш всяко редче в нея поотделно) Ако си натиснал "Никога" ,това също ще изчезне и при следващо посещение ще си въведеш узер/парола,а Opera ще пита какво да ги прави. Така действаш с всички сайтове,за които не те пита.

Освен по описания от djagi вариант,може да използваш и Flashblock for Opera 9 от A.Ruzanov. Download Flashblocker.zip Вътре в файлчето имa описание за инсталиране,ако ти е сложно ще помагаме допълнително.

Блокера поставя флаш изображението в рамка според големината с бутонче в средата "f", кликнaш и разблокирваш.

YouTube клипчетата не попадат под блокиране,но тези в vbox7 мисля,че трябваше да се клика на бутончето. Има и скрипт файле,в което може да поставиш (редактираш го с Notepad) сайтовете,на които не желаеш да бъдат блокирани флаш елементите.

разбира се, че не е нормално. ползваш ли някаква програма за оптимизация/почистване? дори и да ползваш, пак не е нормално. погледни в конфигурацията на опера къде ти се пазят настройките и ако е необходимо - промени

съвет към всички, които ползват опера - ползвайте classic инсталера ( ftp://ftp.opera.com/pub/opera/win/ ), защото позволява да изберете опцията "use the same profile for all users on this computer.".

Не, не ползвам никаква такава програма. Тегля Опера от фирмения сайт, тегля интернешънъл версията, заради БГ - менюто. Оставям Опера да се инсталира по подразбиране в С - то, там са и настройките. Ползвам домашен комп, ОС съм си я преинсталирал аз с мой акаунт. Не мисля, че това е проблема. Единствените защити на компа са Avast Professional и SpyBot. Имам смътни подозрения, че това се наблюдава при рестарт на компа, но браузъра е затворен. Или SpyBot да прави въртели, защото съм забелязал, че след сканиране за шпиони Опера си губи настройките. При други браузъри не съм го наблюдавал. Освен SpyBot да има специално отношение към Опера. Ще е жалко да се откажа от хубавия браузър, заради такива инциденти.

Не, не ползвам никаква такава програма. Тегля Опера от фирмения сайт, тегля интернешънъл версията, заради БГ - менюто. Оставям Опера да се инсталира по подразбиране в С - то, там са и настройките. Ползвам домашен комп, ОС съм си я преинсталирал аз с мой акаунт. Не мисля, че това е проблема. Единствените защити на компа са Avast Professional и SpyBot. Имам смътни подозрения, че това се наблюдава при рестарт на компа, но браузъра е затворен. Или SpyBot да прави въртели, защото съм забелязал, че след сканиране за шпиони Опера си губи настройките. При други браузъри не съм го наблюдавал. Освен SpyBot да има специално отношение към Опера. Ще е жалко да се откажа от хубавия браузър, заради такива инциденти.

Имал съм такъв проблем на 3 пъти,но това беше съвсем в началото на 9.50... сещам се,че губех отметките,но не се сещам за останалите настрйки. Някак отмина само със новите версии и инсталациите на чисто.

Опитай с Инсталация на чисто, но ако "виновника" е извън Opera...

В SpyBot дали няма настрйка,която да пренебрегне Opera? Нещо като в настрйките на CCleaner.

П.С. По подразбиране настройките на потребителя за Opera,не трябва да са ти в C:\Program Files\Opera

Стандартно ,инсталатора ги слага в: C:\Documents and Settings\USER\Application Data\Opera\Opera\profile - тук са недосегаеми дори за деинсталатора. Ако са в по-горепосоченото място,може би SpyBot да прави магарии...?

Оставям Опера да се инсталира по подразбиране в С - то, там са и настройките.

...

имах предвид "къде по-точно са ти настройките", а не дали са ти в ц: ...

Ето как е при мен (opera:about):

Preferences - C:\Opera\profile\opera6.ini

Saved session - C:\Opera\profile\sessions\autopera.win

Bookmarks - C:\Opera\profile\opera6.adr

Opera directory - C:\Opera\profile

Cache - C:\Opera\profile\cache4

...

и т.н.

При теб са на друго място.

Ако си ползвал по-стара версия на Опера и не си направил чиста инсталация, настройките може и да са в C:\Program Files\Opera и м/би са с приоритет пред C:\Documents and Settings\USER\Application Data\Opera\Opera\profile... Аз определено предпочитам да имам настройки, които да не са в юсер профилите, но само класик инсталера те пита, а в новия инсталатор са спестили това, за жалост

едит:можеш да промениш мястото на профила от опера:конфиг

Редактирано от djagi (преглед на промените)

имах предвид "къде по-точно са ти настройките", а не дали са ти в ц: ...

Ето как е при мен (opera:about):

При теб са на друго място.

Ако си ползвал по-стара версия на Опера и не си направил чиста инсталация, настройките може и да са в C:\Program Files\Opera и м/би са с приоритет пред C:\Documents and Settings\USER\Application Data\Opera\Opera\profile... Аз определено предпочитам да имам настройки, които да не са в юсер профилите, но само класик инсталера те пита, а в новия инсталатор са спестили това, за жалост

едит:можеш да промениш мястото на профила от опера:конфиг

Не надграждам една версия върху друга. Смятам, че инсталирам на чисто / уж/. От Add/Remove, после от Start>Run>Application Data, където изтривам папката на Опера и накрая от Search, каквото намери. В Spybot не видях, някакви настройки за Опера. А бе здраве да е. Като трябва ще се откажа от браузъра.

Лек ден на всички.

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.