Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за браузъра Opera - част 1

Featured Replies

М да много полезно и благодаря. Трябваше да се сетя, че е това. Тя си има стандартно 9 бързи връзки, а Вие искате да кажете, че могат да се увеличат на повече :rolleyes: Разбрах! Публикувано изображение

• Отговори 1,7k
  • Прегледи 304,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• the professor
    the professor

тоя браузър стана много скапан като мина на версия 10... същото е с FF който обаче е боклук с няколко години по отдавна...

• Някой си беше играл да комбинира в едно български и английски речник - така например няма да ти маркира в червено написаното на английски, ако в момента ползваш българския речник. По този начин се ели

• Писал си противоречиво и неясно, неграмотно. Трябва ли да те цитирам?... "Явно е само при Opera проблема" "... не мога да влизам в сайта, в който се опитвам да вляза, и от IE, Safari, Chrome" "Сам

Публикувани изображения

Мога ли по някакъв начин да ползувам някои адони на файърфокс в опера и как?

До колкота знам,не е възможно.За Opera си имa разработени под потребителски Java Script - добавки.които вършат чудесна работа.Една от тях е FlashBlock for Opera - същия като този: FlashBlock for Firefox

Download Flashblock for Opera - в тази връзка съм описал на Български,как става инсталирането.

Добавка за проверка на правописа на БГ откъде?? Дайте линк ако може.

Благодаря.

ТУК е описано.Използвам Aspell,върши чудесна работа.Недостатъка е че преминава през линковете с латиница.

На кратко,за Windows инсталираш в тази последователност:

1. Aspell-0.50.3 (win32)

2. Български речник за Aspell под Windows

След инсталирането,рестартираш Opera.След като напишеш текста,кликаш с десен бутон в полето и избираш: Проверка на правописа. Aspell, ще ти даде предложения за грешните думички. Успех!

Редактирано от Steltt (преглед на промените)

Можеш да зададеш брой на директно избраните като редактираш профила в C/Program Files/Opera/Profile.Следващата стъпка е да отвориш папката speed dial и да попълниш информация

Columns=

Rows=

Само да попитам това къде да го попълня - в началото или в края на файла speeddial.ini , който отварям с текстови редактор?

Само да попитам това къде да го попълня - в началото или в края на файла speeddial.ini , който отварям с текстови редактор?

По принцип няма значение.Аз съм го сложил в края.

До колкота знам,не е възможно.За Opera си имa разработени под потребителски Java Script - добавки.които вършат чудесна работа.Една от тях е FlashBlock for Opera - същия като този: FlashBlock for Firefox

Download Flashblock for Opera - в тази връзка съм описал на Български,как става инсталирането.

ТУК е описано.Използвам Aspell,върши чудесна работа.Недостатъка е че преминава през линковете с латиница.

На кратко,за Windows инсталираш в тази последователност:

1. Aspell-0.50.3 (win32)

2. Български речник за Aspell под Windows

След инсталирането,рестартираш Opera.След като напишеш текста,кликаш с десен бутон в полето и избираш: Проверка на правописа. Aspell, ще ти даде предложения за грешните думички. Успех!

Качих ехе файловете които си дал в ВирусТотал и да ти кажа не ми харесаха резултатите.

Мерси все пак.

По принцип няма значение.Аз съм го сложил в края.

Не можах да открия тази папка-speed dial,на версия 9.60.

Разрешил ли си показването на скритите папки?Ако отговора е да,то тогава впиши поне един адрес в speed dial-a,и пак потърси-там си е папката,освен ако не си бъркал в файловете на Опера,но не ми се вярва!!! :)

Качих ехе файловете които си дал в ВирусТотал и да ти кажа не ми харесаха резултатите.

Мерси все пак.

Aspell-0.50.3 (win32) - идва от официалната страница на Aspell

Български речник за Aspell под Windows - линка е от ТУК, Официалните форуми на Opera за България.Използвам програмата от доста време - Аvira AntiVir не отчита нищо.

п.с. от 22:35h - Резултати от проверка на файловете с VirusTotal

За - Aspell-0.50.3 (win32) - Result: 1/36 (2.78%) - Единственно Panda отчита като Подозрителен файл

За - Български речник за Aspell под Windows - Result: 0/35 (0%)

Файлът speeddial.ini - се намира в папка profile. Стандартно за Windows,това е в:

C:\Documents and Settings\USER\Application Data\Opera\Opera\profile

Папката Application Data е скрита и може би ще ти се наложи да разкриеш скритите папки на Windows.

Още инфо ТУК

Коментар #208 на stashek,информацията за местоположението на папка speeddial.ini не е коректна.Поради тази причина не намирам нищо,имам разрешение за скритите папки.Въведох си настройките,благодарности за отговора.

Имам проблем при зареждането на страници след почистен кеш (така си го настройвам винаги на всички браузъри), който не знам как да избегна - зарежда ми надписи "изображение" вместо самите изображения, та понякога изчаквам по няколко секунди до нормализиране. Този проблем не е само мой, има го на всички компютри с Opera около мен, с уговорката, че навсякъде браузърът е в "чист" вид, т.е. без абсолютни никакви добавки, с изключени жестове, гласово набиране, жезъли и т.н.

Ето проблема онагледен, защото може би не се изразявам ясно:

Публикувано изображениеПубликувано изображение

Снимките са съответно преди и след зареждането, а сайтът е произволен.

Моля за съвет. Благодаря за вниманието.

Опера има опция изключване на картинките,доло в десния ъгъл,да не е от това? Show images. Също и от Tools Горе. Ако не е това натисни F12 когато си на въпросната страница и задай да се държи като Firefox или ИнтернетЕксплорър и презареди страницата "Това само за проба"Ако и така не стане проблема ще е другаде.

Редактирано от M_power (преглед на промените)

Благодаря за предложенията, M_power, но не ми помогнаха с нищо. Опцията за показване на изображенията е ОК, а последователното представяне като IE или FF не променя ситуацията.

Това е проблем с всички сайтове, които и да отворя се зареждат по този начин. Дори си мислех, че проблемът е в зададеното почистване на кеша при затваряне на браузъра, но се оказа, че не е така.

Посъветвах се за подобни проблеми и с други потребители, ползващи Opera и ориентацията е към възможен конфликт с java-приложенията, но съвсем не съм сигурен в това, което пиша в момента.

Да не пропусна - при IE 7 и FF 2 такъв проблем не съществува.

Други идеи?

Редактирано от hlevoust (преглед на промените)

Благодаря за предложенията, M_power, но не ми помогнаха с нищо. Опцията за показване на изображенията е ОК, а последователното представяне като IE или FF не променя ситуацията.

Това е проблем с всички сайтове, които и да отворя се зареждат по този начин. Дори си мислех, че проблемът е в зададеното почистване на кеша при затваряне на браузъра, но се оказа, че не е така.

Посъветвах се за подобни проблеми и с други потребители, ползващи Opera и ориентацията е към възможен конфликт с java-приложенията, но съвсем не съм сигурен в това, което пиша в момента.

Да не пропусна - при IE 7 и FF 2 такъв проблем не съществува.

Други идеи?

Ето как са при мен нещата:

1.Почиствам кеша ръчно ( не ми е отметнато на Изчистване при изход)

2.Рестартирам Opera и зареждам ###### - получава се за 1 до 2 сек. аналогичния проблем с картинките от категориите

3.Затварям таба на ###### и при последващи набирания (или рефреш) не се получава този "проблем" - всичко е светкавично

4.Ако пак почистя кеша и рестартирам,всичко се повтаря

Зададох на Светяване на изображения - Винаги и въпреки,че не почиствах кеша при излизане,при всеки рестарт "проблема" се проявяваше. (но не и след последващи затваряния и рефрешове на страницата)

Провери настройките на Посетени :

Адреси - 5000

Помнене на съдържанието на страниците - има отметка

Кеш в паметта - Автоматично

Дисков кеш - 20 Мб

(Изчистване при изход - няма отметка )

Сверяване на документи - Винаги

Сверяване на изображения - През 5 часа

За сега друго не се сещам...

Ако не почиствам кеша с тези настройки,след рестарт на Opera и рефреш на вече посетени страници - проблем няма.

Проблема не се проявява към сайтове,с които имам по-добра връзка (###### всичко става мигновено).Същия "проблем" се получава и с Firefox при аналогични тестове,но там е само за част от изображенията - не всички.

Не знам какво общо има дисковия кеш с не-показването на картинките?

hlevoust стигна сам до решението.

Steltt, всичко това го правя, но ефект няма, пък и с почистване или без на кеша от настройките на браузър/ите, веднъж дневно, обикновено преди да изгася компютъра вечер минавам набързо с CCleaner или Registry Repair, както дойде, та тъй или иначе кешът се чисти. Намирам това за важно, защото е основна предпоставка за чист от зарази компютър, ако и защитен подобаващо.

А и ще си призная, че надлежното ти описание ме успокои, защото определено причината е в браузъра.

hlevoust стигна сам до решението.

Ха, интересно, аз самият още не го знам, но вероятно имаш предвид някакъв конфликт с java ли? И друго - линкът към добавките за Opera води към твърде много възможности, коя точно имаш предвид?

Просто инсталирай това върху тази жава която имаш.

И кажи резултата...

http://www.java.com/en/download/help/6000010300.xml

Показано е с картинки как става има и тест.

Също и това https://cds.sun.com/is-bin/INTERSHOP.enfini...S-CDS_Developer

Редактирано от M_power (преглед на промените)

Коментар #208 на stashek,информацията за местоположението на папка speeddial.ini не е коректна.Поради тази причина не намирам нищо,имам разрешение за скритите папки.Въведох си настройките,благодарности за отговора.

Съжалявам ако съм подвел някого!Не съм използвал Операта скоро и писах малко наизуст,но параметрите за промяна на броя са точни!!!

Редактирано от stashek (преглед на промените)

Просто инсталирай това върху тази жава която имаш.

И кажи резултата...

Всъщност, ползвам точно тази версия на Java. Все пак я деинсталирах (.ехе-то от линка ми го предложи) и заместих с новата - резултат няма, проблемът си остава.

Значи от java.sun.com истегли файла освен от java.com и пак не става :wors: Нямам други идеи дано се намери някой да помогне Успех.

Така е, няма промяна.

Здравейте. Аз съм с убунту студио и си свалих опера 9.52. Искам обаче да използвам шрифта "tahoma", а в опера го няма (макар че в опера за уиндоус го има???) Как мога да го инсталирам?

Отвори-Настройки-Шрифтове,там има този който търсиш.Това го пиша от PC с Ubunty и Опера 9.60.

Здравейте. Аз съм с убунту студио и си свалих опера 9.52. Искам обаче да използвам шрифта "tahoma", а в опера го няма (макар че в опера за уиндоус го има???) Как мога да го инсталирам?

Проблемът ти е в това, че Tahoma не влиза в набора шрифтове Core fonts for the Web, който Microsoft предоставяха за сваляне и който практически се инсталира от msttcorefonts пакета. За това ако искаш да ползваш именно него трябва да го добавиш ръчно към системните шрифтове. Можеш да го вземеш от Windows-а. Свободен шрифт, който изглежда почти (но все пак не съвсем) като него има и в Wine (поддържа по-малко знаци от оригиналния, но кирилица има).

За самото инсталиране на Debian е достатъчно да се копираt файловете някъде в /usr/share/fonts/truetype (най-добре в поддиректория) и да се пусне fc-cache. Не съм 100% сигурен дали в Ubuntu става по същия начин.

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.