Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за браузъра Opera - част 1

Featured Replies

Как да накарам Opera да ме пита дали да отвори директно файла с помощта на някоя програма, или да го запише директно на диска?

Preferences > Advanced > Downloads > намираш нужното разширение (ако се налага, махаш отметката до поленцето за търсене) > Edit > Show download dialog. Не може да се записва директно някъде на диска, но при кликване на 'Save' ще ти се покаже диалог за записване. При 'Open' ще отваря с програмата по подразбиране, а в прозорчето ще има и dropdown, от който можеш да избереш друга според това как са ти зададени асоциациите в Windows.

• Отговори 1,7k
  • Прегледи 299,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• the professor
    the professor

тоя браузър стана много скапан като мина на версия 10... същото е с FF който обаче е боклук с няколко години по отдавна...

• Някой си беше играл да комбинира в едно български и английски речник - така например няма да ти маркира в червено написаното на английски, ако в момента ползваш българския речник. По този начин се ели

• Писал си противоречиво и неясно, неграмотно. Трябва ли да те цитирам?... "Явно е само при Opera проблема" "... не мога да влизам в сайта, в който се опитвам да вляза, и от IE, Safari, Chrome" "Сам

Публикувани изображения

Preferences > Advanced > Downloads > намираш нужното разширение (ако се налага, махаш отметката до поленцето за търсене) > Edit > Show download dialog. Не може да се записва директно някъде на диска, но при кликване на 'Save' ще ти се покаже диалог за записване. При 'Open' ще отваря с програмата по подразбиране, а в прозорчето ще има и dropdown, от който можеш да избереш друга според това как са ти зададени асоциациите в Windows.

Не става. Каквото и да задам, пак се отваря прозорец, подобен на този в Windwos Explorer при записване на файл.

Публикувано изображение

Редактирано от viiipeer (преглед на промените)

Не става. Каквото и да задам, пак се отваря прозорец, подобен на този в Windwos Explorer при записване на файл.

Публикувано изображение

Ако става въпрос за торенти, изключен ли е вградения клиент на Opera?

opera:config#BitTorrent|Enable

Ако става въпрос за торенти, изключен ли е вградения клиент на Opera?

opera:config#BitTorrent|Enable

Да, но аз не искам да ползвам него.

Предположих, затова питах дали е спрян.

Оправи се, като преинсталирах с по-нова версия.

• 2 седмици по-късно...

Здравейте. С последната версия на Опера съм и имам един въпрос. В офиса се работи с Mozilla Firefox и там последна версия 4.0. Забелязах една много хубава екстра при нея. В адресното поле излиза едно знаменце и показва в коя страна е отвореният сайт. Не е кой знае какво, но искам да попитам това нещо има ли го в Операта.

Здравейте. С последната версия на Опера съм и имам един въпрос. В офиса се работи с Mozilla Firefox и там последна версия 4.0. Забелязах една много хубава екстра при нея. В адресното поле излиза едно знаменце и показва в коя страна е отвореният сайт. Не е кой знае какво, но искам да попитам това нещо има ли го в Операта.

Не знам да има такава функция. Вероятно това, което си видял при FF е било част от някой Add-on.

Не знам да има такава функция. Вероятно това, което си видял при FF е било част от някой Add-on.

Мисля, че е този:

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/flagfox/

Точно това е. Жалко, че го няма в Операта.

Има го като скрипт,казва се OperaFlag .Добавяш го в папката си с скриптове и готово.

Има го като скрипт,казва се OperaFlag .Добавяш го в папката си с скриптове и готово.

Колега би ли ми обяснил малко по-подробно как става това. Нямам голям опит с Операта, а по принцип ми харесва и си карам с нея.

Колега би ли ми обяснил малко по-подробно как става това. Нямам голям опит с Операта, а по принцип ми харесва и си карам с нея.

Сваляш това (.js файлчето) и го записваш в дадена папка, без значение коя. После указваш адреса до същата тази папка в поленцето "2", указано на снимката (Ctrl + F12, за да отвориш първия прозорец, от там ще се ориентираш) и готово.

Много ти благодаря. Голям зор видях със свалянето на файла, но стана. Даже дава повече и по-детайлна информация от Mozilla Firefox.

Редактирано от Pinto (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Инсталирах новата версия на Опера 11.10 Build 2092 и веднага излезе проблема с настройките на Speed Dial.Максималният брой колони в настройките е 7,а аз искам 9.Не се получава и настройката,както при старите версии със запис на брой редове и колони в speeddial.ini.Има ли начин за такава промяна или да се връщам на старата версия на Опера,защото сега е адски неудобно.

Независимо че е финал явно има още какво да се оправя по него, на мене пък не ми харесва начина по който се определят картинките които ще сложи в speed dial. Но като цяло е хубаво, че са го забързали браузера, 11.01 беше останал на опашката по скорост заедно с IE. 11.10 се представя доста по-добре на PeaceKeeper. post-37362-0-74275100-1302583664_thumb.j (peacekeeper-а "малко" им е пообъркал имената - Internet Explorer 7.0 всъщност е 9.0, а Safari unknown - Maxthon 3.0.20)

Редактирано от ined (преглед на промените)

Колко е размера на кеш паметта и изтривате ли го след затваряне на браузъра? Забелязал съм че това е един "голям" проблем при Opera. Ако някой сайт е променен визуално, браузъра не изобразява промените. Сега видях че по подразбиране кеша е настроен на 20MB. Вашият колко е и по-добре е да се изтрива периодично?

Моят е 50 и се изтрива при затваряне на Операта.

Направо се изложиха с 11.10. Тоя Speed dial e дразнещ. Преди можех да си поставям сайтовете на което място искам. Сега всичко се подрежда автоматично, а аз бях свикнал на всеки ред да си поставям определен тип сайтове. Сега всичко се разбърква. Още по-дразнеща е синхронизацията. Понеже ползвам Winidows 7 и XP, Speed dial се синхронизира всеки път. Това как да е. Почти се уеднаквиха двата браузера ( под XP и 7), но сега нов проблем. Ако има празни прозорци, те се запълват с дубликати на сайтовете. някой би ли ме посъветвал, как да се оправя с бързото стартиране и синхронизацията?

За синхронизацията на бързото избиране - opera:config/Opera Sync махаш отметката от Sync Speed Dial , запиши и рестартирай браузъра.

За синхронизацията на бързото избиране - opera:config/Opera Sync махаш отметката от Sync Speed Dial , запиши и рестартирай браузъра.

Благодаря! Беше ми изскочило от акъла, че има различни опции за синхронизация. Остава да уредя и въпроса за автоматичното подреждане на прозорците. В предната версия можеше да се задава размер по редове и колони, а сега само по колони, което си е своего рода автоматично подреждане.

......... Сега всичко се подрежда автоматично, а аз бях свикнал на всеки ред да си поставям определен тип сайтове. ..... Ако има празни прозорци, те се запълват с дубликати на сайтовете.

1.Можеш да подреждаш сайтовете с провлачване, подобно на папки в Widows.

2.При мен с XP SP3 не се случва това което описваш, вероятно е следствие от някакви настройки.

1.Можеш да подреждаш сайтовете с провлачване, подобно на папки в Widows.

2.При мен с XP SP3 не се случва това което описваш, вероятно е следствие от някакви настройки.

Сайтовете ги подреждам, но само един след друг. Аз примерно искам да ги подредя шахматно. Да кажем, че има 5х5=25 полета, а аз имам 15 сайта. Преди можех да ги сложа в което поле искам. така си подреждах сайтовете с една тематика на един ред, като имаше и празни места понякога. Сега не може така. Ако реша да изтрия някой линк, то следващите линкове автоматично се преместват едно място назад и по тоя начин променят мястото си. така се губи смисълът от "бързо стартиране", защото се налага постоянно да търся мястото на даден сайт по екрана. Гледах и хелпа, но явно така са решили създателите на Опера. Просто няма опция за нагласяване на редовете. Не знам, защо са отнели тая функционалност, която съществуваше при предните версии на Опера. Определено съм разочарован от тая версия, а тя на всичко отгоре започна отново да крашва под Windows 7 при няколко отворени прозореца.

Редактирано от WildHorse (преглед на промените)

Сайтовете ги подреждам, но само един след друг. Аз примерно искам да ги подредя шахматно. Да кажем, че има 5х5=25 полета, а аз имам 15 сайта. Преди можех да ги сложа в което поле искам. така си подреждах сайтовете с една тематика на един ред, като имаше и празни места понякога. Сега не може така. Ако реша да изтрия някой линк, то следващите линкове автоматично се преместват едно място назад и по тоя начин променят мястото си. така се губи смисълът от "бързо стартиране", защото се налага постоянно да търся мястото на даден сайт по екрана. Гледах и хелпа, но явно така са решили създателите на Опера. Просто няма опция за нагласяване на редовете. Не знам, защо са отнели тая функционалност, която съществуваше при предните версии на Опера.

Предполагам, че ужасно много би ме дразнило, ако ползвах лейаут с "дупки". Понякога се нервя на разни нови решения, но разработчиците просто няма как да угодят на всички - само виж какво представлява Desktop Wish-list разделът във форума и ще разбереш. За мен обаче промяната е по-скоро положителна - сега примерно мога да си преименувам дадена клетка, ако искам името на даден сайт да не се вижда от разни надничащи хора. А и според мен още неща ще се случват по Speed Dial (и не само) - май най-добре ще е да го направят (както вече разни потребители са предлагали) като desktop-а на Windows - да можеш да си ги разнасяш където искаш по екрана, с align to grid и т.н.

Предполагам, че ужасно много би ме дразнило, ако ползвах лейаут с "дупки". Понякога се нервя на разни нови решения, но разработчиците просто няма как да угодят на всички - само виж какво представлява Desktop Wish-list разделът във форума и ще разбереш. За мен обаче промяната е по-скоро положителна - сега примерно мога да си преименувам дадена клетка, ако искам името на даден сайт да не се вижда от разни надничащи хора. А и според мен още неща ще се случват по Speed Dial (и не само) - май най-добре ще е да го направят (както вече разни потребители са предлагали) като desktop-а на Windows - да можеш да си ги разнасяш където искаш по екрана, с align to grid и т.н.

Ами и аз искам да си ги разнасям, но по екрана ще ми дойде малко множко :whist: Предпочитам почти чист десктоп с колкото се може по-малко икони. Достатъчно за мен е да могат да се разнасят из браузера. Нищо не им пречеше да оставят опцията за ръчна подредба на Dial speed. За мен е по-удобно всичко да е групирано. Дори на десктопа ми всички програми са групирани в папки. Знам, че има и по-модерни методи, но мен ме устройва примерно, ако търся програма за редактиране на снимки, да отворя папката с програми за редактиране на снимки. Или ако искам да играя някоя пуцаница или рейсър, да отворя съответната папка с пуцаници или рейсъри. Нещо подобно искам и с бързото стартиране при Опера, но в много по-опростен вариант - еднакви групи сайтове да са подредени в един ред или една стационарна колона. Тия самонастройващите са особено дразнещи. Това е начален екран на браузер, а не Facebook.
Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.