Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Има ли разлика между Вяра и Знание?

Featured Replies

Да, точно ! Затова нищо не трябва да се приема на сляпо и на доверие без да се мисли и разсъждава. Дори и писаното в библията. ;)

За библията нямам право да коментирам, но за Исус Христос и Тома Неверни нещата са пределно ясни. Те си приличат като близнаци, и същевременно се отличават от останалите апостоли със силата на вярата си. Е, Тома и със силата на неверието си, но това е все същото. Във вярата е силата. Знанието е опосредствана вяра. Всъщност, както и ти каза, "знам" не означава нищо друго, освен "вярвам, че знам"

• Отговори 92
  • Прегледи 19,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Имах предвид, че подозирам, че не правиш разлика между цифра и число...

Ама разбира се! Няма как иначе. Това е класически пример за субективна истина от последна инстанция :)

Да, точно ! Затова нищо не трябва да се приема на сляпо и на доверие без да се мисли и разсъждава. Дори и писаното в библията. ;)

Вземи се уточни накрая, вярващ ли си или си безверник. Щото, това което си написал са думи на безверник :)

За библията нямам право да коментирам, но за Исус Христос и Тома Неверни нещата са пределно ясни...

Та нали Исус и Тома са персонажи от Библията, след като нямаш право, защо ги коментираш?

...Те си приличат като близнаци...

Единият е Месията, а другият апостол - няма как, приликата е също като при близнаците :)

...и същевременно се отличават от останалите апостоли със силата на вярата си. Е, Тома и със силата на неверието си, но това е все същото...

Пояснявам за втори път, Христос не е апостол!

...Във вярата е силата...

Реджепе, преди около 20 години, когато в България се връщаха протестантските църкви, бяха много модерни религиозните събития от масов тип. Не се жалеха пари. Разпространяваха се луксозно напечатани брошури. Продаваха се на безценица Библии и религиозни книги. Наемаха се скъпи зали и цели стадиони. Добре облечени хора агитираха и канеха на събиранията. Въобще "модерни времена". Та тогава един чичко над средната възраст, опитвайки се с подобна категоричност да каже, че в Исус е спасението, ходеше и крещеше по площадите "...Братя и сестри, Исус му е майката...". Покрещя, покрещя пък го прибраха...

...Знанието е опосредствана вяра. Всъщност, както и ти каза, "знам" не означава нищо друго, освен "вярвам, че знам"

А когато някой каже "Знам, че не знам", това вяра ли е или знание :)

Вземи се уточни накрая, вярващ ли си или си безверник. Щото, това което си написал са думи на безверник :) 

Вярващ съм.Но вярвам на Бога.И Бог ме учи да нямам вяра на всичко казано и писано от хората за Него. :)

Вярващ съм.Но вярвам на Бога.И Бог ме учи да нямам вяра на всичко казано и писано от хората за Него. :)

Според моята вяра, дали има или няма бог е едно и също. Тъй като аз вярвам в симетрията, което ще рече, че бог (ако го има) е човек като мен и аз съм бог като него. 

Като говорим за знание, аз не зная дали има бог или няма. 

Вярата ми подхожда на това, което знам (в случая не знам) и аз съм в мир със себе си. Това в скобите не е противоречие, тъй като според принципа на симетрията, незнание и знание е едно и също.

Според моята вяра, дали има или няма бог е едно и също. Тъй като аз вярвам в симетрията, което ще рече, че бог (ако го има) е човек като мен и аз съм бог като него. 

Като говорим за знание, аз не зная дали има бог или няма. 

Вярата ми подхожда на това, което знам (в случая не знам) и аз съм в мир със себе си. Това в скобите не е противоречие, тъй като според принципа на симетрията, незнание и знание е едно и също.

Моят разум ми казва, че аз и моето тяло, моята душа и моето съзнание, не са плод на случайност, а са сътворени от Висш Разум.

Какво ти говори Бога? И колко често?

Е, след като Бог е говорел на някакви пророци от библията и други писания, защо да не говори и на мен ?! :)

Редактирано от Nickita (преглед на промените)

Е, след като Бог е говорел на някакви пророци от библията и други писания, защо да не говори и на мен ?! :)

Айде - след Саул, записахме и Nickita сред пророците :) Профетизма драгий, не е за всеки :) Обърни внимание на съдържанието на думата, какво са представлявали пророците, какъв бит са имали и най-вече в Кого са вярвали. И тъй като ти не вярваш в Него (поне според думите ти), за гласове в черепната кутия диагнозите не са много...

Според моята вяра, дали има или няма бог е едно и също. Тъй като аз вярвам в симетрията, което ще рече, че бог (ако го има) е човек като мен и аз съм бог като него. Като говорим за знание, аз не зная дали има бог или няма. Вярата ми подхожда на това, което знам (в случая не знам) и аз съм в мир със себе си. Това в скобите не е противоречие, тъй като според принципа на симетрията, незнание и знание е едно и също.

По принципа на симетрията (така както си го изложил), ти можеш както да ядеш - така и да не ядеш. Що не опиташ второто?

Айде - след Саул, записахме и Nickita сред пророците :) Профетизма драгий, не е за всеки :) Обърни внимание на съдържанието на думата, какво са представлявали пророците, какъв бит са имали и най-вече в Кого са вярвали. И тъй като ти не вярваш в Него (поне според думите ти), за гласове в черепната кутия диагнозите не са много...

Е, аз пък съм пророк на моя Бог! :)

По принципа на симетрията (така както си го изложил), ти можеш както да ядеш - така и да не ядеш. Що не опиташ второто?

Когато съм гладен ям. Когато не съм гладен не ям. Когато ме обидят прощавам.

Когато съм гладен ям. Когато не съм гладен не ям. Когато ме обидят прощавам.

Трябва да има баланс. Не може само да ядем или само да стоим гладни.

А тези които умеят да прощават са смирени хора, намерили вътрешния си мир.

Аз  не  вярвам  в  Бог,  аз  знам,  че  го  има  и  той  не  е  това  което  е  в  библията  и  корана!!

... защо да не говори и на мен ?! :)

Защото да говориш на Бог е религия, но Той да ти говори е шизофрения.

Аз  не  вярвам  в  Бог,  аз  знам,  че  го  има  и  той  не  е  това  което  е  в  библията  и  корана!!

Не е, и няма нищо общо с това, което му приписват.

Вярата  това  е  кредит  на  доверие!!  Ето  в  днешно  време  кредита  на  доверие  към  цъквата  изтича  и  тя  е  в  упадък,  християнството  е  затихваща  религия!  И  причината  е,  че моралните  ценности  църквата  ги  замени  с  материални. 

Мюсюлманството  е  в  настъпление,  но  прави  същата  грешка  и  е  въпрос  на  време  да  започне  да  се  хлъзга  по  същата  наклонена  плоскост,  джихада  е  последният  напън  да  се  запазят  ценности  отпреди  хиляда  и  четристотин  години. 

Проблема  и  на  двете  религии  е,  че  са  престанали  да  се  развиват,  а  в  мирознанието  спирането  на  развитието  във  всички  случаи  значи  смърт. 

Емпиричното  знание  за  Бога  те  издига  над  религиите  и  догмите  им  те  карат  да  се  усмихваш  иронично,  защото  виждаш  скритият  им  смисъл,  показноста  им  ти  е  чужда,  да  не  кажа,  че  те  отвращава  с  лицемерието  си.

Радвам  се,  че  ми  се  даде  възможност  да  се  докосна  директно  със  знанието  за  Бог,  сега  когато  чета  Библията  или  Корана  се  усмихвам  скептично,  а  споровете  между  представители  на  двете  религии  ме  натъжават.

Вярата  това  е  кредит  на  доверие!!  Ето  в  днешно  време  кредита  на  доверие  към  цъквата  изтича  и  тя  е  в  упадък,  християнството  е  затихваща  религия!  И  причината  е,  че моралните  ценности  църквата  ги  замени  с  материални. 

Мюсюлманството  е  в  настъпление,  но  прави  същата  грешка  и  е  въпрос  на  време  да  започне  да  се  хлъзга  по  същата  наклонена  плоскост,  джихада  е  последният  напън  да  се  запазят  ценности  отпреди  хиляда  и  четристотин  години. 

Проблема  и  на  двете  религии  е,  че  са  престанали  да  се  развиват,  а  в  мирознанието  спирането  на  развитието  във  всички  случаи  значи  смърт. 

Емпиричното  знание  за  Бога  те  издига  над  религиите  и  догмите  им  те  карат  да  се  усмихваш  иронично,  защото  виждаш  скритият  им  смисъл,  показноста  им  ти  е  чужда,  да  не  кажа,  че  те  отвращава  с  лицемерието  си.

Радвам  се,  че  ми  се  даде  възможност  да  се  докосна  директно  със  знанието  за  Бог,  сега  когато  чета  Библията  или  Корана  се  усмихвам  скептично,  а  споровете  между  представители  на  двете  религии  ме  натъжава

Радвам че, че срещам толкова осъзнат човек. Това е рядкост по форумите...а в живота - още по-голяма рядкост !

:handshake:

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

• 3 месеца по-късно...

Вяра и Знание, в тези думи може да има различен смисъл. Ако вярваш в нещо ,за което не знаеш нищо ,това не е ли суеверие.Ако към Вяра включим и вярата в Бог ,тогава темата става много сложна.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.