Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За и против глобализацията

Featured Replies

Интересно ми е какво мислите за този феномен - глобализацията,и дали одобрявате или не.

Няма да крия,че аз съм на мнение,че глобализацията е нещо необходимо и неизбежно,което така или иначе ще се случи.Днес на този термин се придава някакво отрицателно значение,но мисля,че това ще се промени.

Глобализация - това означава изчезване на националната идентичност,донякъде и на културната идентичност...Един ден ще се стигне дотам да няма отделни държави,вече никой няма да се мисли за българин,италианец,японец и т.н. Едно обединено и сплотено човечество,живеещо в едно глобално село. Сещам се за песента на Джон Ленън - imagine. Човека още тогава ги е знаел тези неща...

Imagine there's no countries

It isn't hard to do

Nothing to kill or die for

And no religion too

Imagine all the people

Living life in peace

Чакам мненията ви... :)

• Отговори 88
  • Прегледи 22,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз ще ти предложа една друга мисъл. Опитай се да вникнеш в дълбоката и мъдрост. "Онова което не е станало,не е можело да стане". Смисълът на минус в репутацията е възпиране от простотии и празн

• Такаааа, интересна тема! Нека започа от Европа /европейзацията/. Доколкото рабирам, отчасти говорим за съчетаване на религии, езици, традиции. Това трудно може да стане реалност, не е и в близко бъде

Глобализация - това означава изчезване на националната идентичност,донякъде и на културната идентичност...Един ден ще се стигне дотам да няма отделни държави,вече никой няма да се мисли за българин,италианец,японец и т.н. Едно обединено и сплотено човечество,живеещо в едно глобално село. Сещам се за песента на Джон Ленън - imagine. Човека още тогава ги е знаел тези неща...

Imagine there's no countries

It isn't hard to do

Nothing to kill or die for

And no religion too

Imagine all the people

Living life in peace

Чакам мненията ви... :)

Точно поради исказаната от теб позиция, съм против.

А песента е мнго хубава но неосъществима, иначе съм зъл фен на Ленън

• Автор

Напротив,осъществима е,просто трябва да престанем да се вкопчваме в изградените си ценности и стереотипи. Теб какво те топли,че живееш в обособена държава, с граници, със собствен език,с религия? Живота по-добър ли е? Това прави ли те щастлив? Дали няма да е по-добре,ако няма държави,всеки да може да пътува свободно,да няма религии, да няма огромни социални и културни различия? Не ти говоря всички да сме еднакви като роботи,пак всяка народност ще си има свои традиции и особености... Но няма да ги има шовинизма,патриотизма и нацизма, които са пряко свързани със съществуването на държавите...Лично аз пет пари не давам,че вече няма да живея формално в държава,наречена България. Важното е,че ще съм гражданин на света.

Редактирано от WhiteHart (преглед на промените)

Нещо неосъществимо.Като комунизма за цял свят.Но пък ЕС имат някаква подобна цел сякаш...ако не за света, то поне за част от него.

Това за глобализацията е меко казано неосъществимо в близкия век.. Кой патриот би се отказал от националната си идентичност? Че това, което ни учи Пайсий Хилендарски в своите книги бе, че без национална идентичност, без език.. българинът не е българин. Нима всеки би се отказал от правото да принадлежи към своя народ, само за да стане гражданин на Света? Няма да стане и защото все някоя страна ще се опита да наложи своята вяра и религия и тогава какво? Всички ще трябва да се придържат към нея?!

Много по-добри би било, ако престанат войните и глупавите омразни нападки между религиите. Тогава Светът ще е по-добър, но ще продължава да е изграден от различни култури! :) /което между другото е плюс../

Редактирано от baby_muse (преглед на промените)

Човекът по принцип обича да има проблеми, защото така се чувства жив... Ако глобализацията му ги реши, той ще си измисли нови, най вероятно още по-страшни...

• Автор
Това за глобализацията е меко казано неосъществимо в близкия век.. Кой патриот би се отказал от националната си идентичност? Че това, което ни учи Пайсий Хилендарски в своите книги бе, че без национална идентичност, без език.. българинът не е българин. Нима всеки би се отказал от правото да принадлежи към своя народ, само за да стане гражданин на Света? Няма да стане и защото все някоя страна ще се опита да наложи своята вяра и религия и тогава какво? Всички ще трябва да се придържат към нея?!

Нали това ти казвам...Защо трябва да сме българи? Защо трябва да сме патриоти? Защо да принадлежим на даден народ? Това са ни го насаждали в главите толкова време,че даже не можем да си го представим. Евала на Паисий, но всичко с времето си. За онези времена е бил прав, но не може след толкова години да се придържаме към разни стари правила и учения. Научени сме да се гордеем,че сме българи,научени сме да бъдем патриоти,научени сме да се отнасяме с подозрение към всичко чуждо...Пак ще попитам : защо толкова държите на националната идентичност? Това по какъв начин ви подобрява живота? Убеден съм,че след 1-2 века света ще е едно хомогенно цяло,без нации и граници. Е,няма да сме живи,че да кажете "Ей,прав беше WhiteHart" , но аз си го знам... :love:biggrin.gif

Защо да се придържаме към националната идентичност? Не знам, едва ли има някой точен отговор на този въпрос. Но няма как изведнъж да изчезнат стотици принадлежности, само за една глобалицазия. Съществуват ужасно много пречки и по-голямата част от тях са на лична основа. Нима един комунист ще признае с любов един еврейн? Предразсъдъците ще ни съсипят :love:

• Автор

Няма да изчезнат наведнъж. Това е повече от сигурно. Ще минат векове,но ще стане. Не виждате ли,че натам са тръгнали нещата - ЕС, Интернет, падане на границите... Това е само началото...

Глобализация - това означава изчезване на националната идентичност,донякъде и на културната идентичност...Един ден ще се стигне дотам да няма отделни държави,вече никой няма да се мисли за българин,италианец,японец и т.н.

Това не е глобализацията!

Всички протести срещу глобализацията са срещу икономическата глобализация.

Обединяването на няколко големи фирми лидери в дадена бизнес свера (това на световно равнище), свалят цените на продукта и ни казват "ето правим го за крайните клиенти, те да имат полза" , но всъшност го правят за да убият конкуренцията, а след като това стане (фалират хиляди малки предприятия) - тешко им на потребителите!

глобализация=икономически тоталитаризъм

Каквото и да ви говорят, винаги става въпрос за пари!

• Автор
Това не е глобализацията!

Всички протести срещу глобализацията са срещу икономическата глобализация.

Обединяването на няколко големи фирми лидери в дадена бизнес свера (това на световно равнище), свалят цените на продукта и ни казват "ето правим го за крайните клиенти, те да имат полза" , но всъшност го правят за да убият конкуренцията, а след като това стане (фалират хиляди малки предприятия) - тешко им на потребителите!

глобализация=икономически тоталитаризъм

Каквото и да ви говорят, винаги става въпрос за пари!

Е да,това е икономическата глобализация...аз имах предвид другата. :love:

Напротив,осъществима е,просто трябва да престанем да се вкопчваме в изградените си ценности и стереотипи. Теб какво те топли,че живееш в обособена държава, с граници, със собствен език,с религия? Живота по-добър ли е? Това прави ли те щастлив?

За границите и държавата съм съгласен.

Но да се откажа от ценностите си. -- Никога.

И собственият ми език и религия определено ме топлят.

Българин съм.Не чувствам абсолютно никакъв дискомфорт от това.

Българският език ми е майчин език.

Езикът съвсем не е само средство за комуникация.Формирането на личността в най-ранна детска възраст става именно под въздействието на майчиния език и това става по-неповторим начин.

Думите са носители не само на фактологичен,но и на емоционален заряд,специфичен за всеки език.

Ето защо мисля,че най-точно и ясно човек,може да изрази същността на своите мисли и чувства само чрез родния си език.

Думите:

Обичам те и ай лавю съвсем не ми звучат еднакво.

Предполагам е ясно колко нелепо звучат всякави призиви да се откаже човек от религията си.

Това сигурно може да бъде определено като парадигма на човешката глупост,невежество,арогантност.

В същността си такова искане е самообожествяване.

Заради чий кеф трябва да се откажа от тези неща или иначе казано,от себе си??

Редактирано от badr (преглед на промените)

За донякъде,обаче всяка държава трябва да запази своята уникалност донякъде.От друга страна глобализацията е направила така че всеки от нас да има компютър у дома както и много други неща.

Нали това ти казвам...Защо трябва да сме българи? Защо трябва да сме патриоти? Защо да принадлежим на даден народ? Това са ни го насаждали в главите толкова време,че даже не можем да си го представим. Евала на Паисий, но всичко с времето си. За онези времена е бил прав, но не може след толкова години да се придържаме към разни стари правила и учения. Научени сме да се гордеем,че сме българи,научени сме да бъдем патриоти,научени сме да се отнасяме с подозрение към всичко чуждо...Пак ще попитам : защо толкова държите на националната идентичност? Това по какъв начин ви подобрява живота? Убеден съм,че след 1-2 века света ще е едно хомогенно цяло,без нации и граници. Е,няма да сме живи,че да кажете "Ей,прав беше WhiteHart" , но аз си го знам... :)biggrin.gif

Ще бъда изцяло откровен с теб. Засърбя ме да ти дам минус за подобно изказване. Ама наистина. Знам, че въобще не би било редно, защото всеки има право на мнение, но просто така ми повлия това мнение и исках да го илюстрирам добре.

Не опетнявай честта на хората живяли преди теб. Мислиш, че "разчупвайки оковите" на границите ще станеш по-свободен и по-значим? Живееш в илюзия, друже. Свободата, чувството за лично удволетворение, щастието идват от вътре. Мислиш си, че прокламирайки глобализъм си по-либерален, по-отворен към света, чувстваш се повече гражданин на света? Изненада: това също идва отвътре - чувството ти за самоопределение.

Защо трябва да сме българи? Защото сме си такива!

Защо трябва да сме патриоти? Защото е редно да обичаме страната и националната си принадлежност. Хората от други страни се гордеят със принадлежността си, нищо, че не е модерно. Нима толкова много хора са по-глупави от нас?!?

Подобни "стари правила и учения" са запазили народа ни през две робства. Това е малко за теб?!

Питаш какъв начин това подобрява живота ми? Гордостта ме кара да се чувствам добре. Съжалявам те ако при теб това чувство отсъства.

Не е нужно, о велики мъдрецо, да се мислиш за толкова над нещата.

Аз не виждам какво ще спечелим ние от глобализацията. Именно в уникалността и неповторимостта се крие чарът, а глобализацията и уеднаквяването убиват това.

За донякъде,обаче всяка държава трябва да запази своята уникалност донякъде.От друга страна глобализацията е направила така че всеки от нас да има компютър у дома както и много други неща.

Не знам дали глобализацията го е направвила

Ами по-голямата фирма за компютри е купила по-малката,увеличила е производството и е намалила разходите,това се отразило на цените и компютрите ставали все по-масови и евтини.Нещо такова.

Yes Всички задружно ще ядем в Макдоналдс, Целия свят ще порка кола (не че сега не го прави де), Ще носим една марка дрехи, и пак една компания ще произвежда коли, Модата навсякъде ще е една,

Няма да има неразбирателства защото никои няма да завижда на другия понеже той е същия като него.

И накрая ще достигнем до мечтата на много хора за едно мирно и хармонично човечество.

(Една от моите представи за глобализацията).

И ще настане голяма гадост.

Ще бъда изцяло откровен с теб. Засърбя ме да ти дам минус за подобно изказване. Ама наистина. Знам, че въобще не би било редно, защото всеки има право на мнение, но просто така ми повлия това мнение и исках да го илюстрирам добре.

Не опетнявай честта на хората живяли преди теб. Мислиш, че "разчупвайки оковите" на границите ще станеш по-свободен и по-значим? Живееш в илюзия, друже. Свободата, чувството за лично удволетворение, щастието идват от вътре. Мислиш си, че прокламирайки глобализъм си по-либерален, по-отворен към света, чувстваш се повече гражданин на света? Изненада: това също идва отвътре - чувството ти за самоопределение.

Защо трябва да сме българи? Защото сме си такива!

Защо трябва да сме патриоти? Защото е редно да обичаме страната и националната си принадлежност. Хората от други страни се гордеят със принадлежността си, нищо, че не е модерно. Нима толкова много хора са по-глупави от нас?!?

Подобни "стари правила и учения" са запазили народа ни през две робства. Това е малко за теб?!

Питаш какъв начин това подобрява живота ми? Гордостта ме кара да се чувствам добре. Съжалявам те ако при теб това чувство отсъства.

Не е нужно, о велики мъдрецо, да се мислиш за толкова над нещата.

Аз не виждам какво ще спечелим ние от глобализацията. Именно в уникалността и неповторимостта се крие чарът, а глобализацията и уеднаквяването убиват това.

Нямаше как да се каже по-добре. :)

Yes Всички задружно ще ядем в Макдоналдс, Целия свят ще порка кола (не че сега не го прави де), Ще носим една марка дрехи, и пак една компания ще произвежда коли, Модата навсякъде ще е една,

Няма да има неразбирателства защото никои няма да завижда на другия понеже той е същия като него.

И накрая ще достигнем до мечтата на много хора за едно мирно и хармонично човечество.

(Една от моите представи за глобализацията).

И ще настане голяма гадост.

Имаш избор все пак,яж Бургеркинг и пий Пепси.Има доста голям избор.То е както в живота,големите изяждат малките(закона на джунглата).

Не знам дали глобализацията го е направвила

И ученият Джон Атанасов - син на българин, потомък на българи, го е измислил - компютъръра!!! :)

Редактирано от cocotone (преглед на промените)

Имаш избор все пак,яж Бургеркинг и пий Пепси.Има доста голям избор.То е както в живота,големите изяждат малките(закона на джунглата).

Е да, ама аз искам да си хапна осморка и да си пийна бозица. От де да ги зема като са затворили цехчетата за боза и има само заводи за коли и фанти? Не съм ли ощетен аз и всички ние, които искаме квас, кефир, чай, кленов сироп, ейл, сангрия, шербет, аиран, кумис и каквито там се сещаш напитки. Защо ще караш индиеца да пие мляко, след като стомаха му не го усвоява или японеца да пие нещо по-силно от саке, след като организма му не може да обработи големи количества алкохол. Как ще накараш, мюсюлманина да яде свинско или ортодоксалния еверин да не спазва кашрут-а, китайците да не ядат ориз и ескимосите да ядат хляб. Ако кажеш, че поради физиологиските особености на тези етноси, които не позволяват да се интегрират с едно глобализирано общество, тези хора не заслужават да оцелеят, то ще кажа аз, че това намирисва на антихуманизъм.

Е да, ама аз искам да си хапна осморка и да си пийна бозица. От де да ги зема като са затворили цехчетата за боза и има само заводи за коли и фанти? Не съм ли ощетен аз и всички ние, които искаме квас, кефир, чай, кленов сироп, ейл, сангрия, шербет, аиран, кумис и каквито там се сещаш напитки. Защо ще караш индиеца да пие мляко, след като стомаха му не го усвоява или японеца да пие нещо по-силно от саке, след като организма му не може да обработи големи количества алкохол. Как ще накараш, мюсюлманина да яде свинско или ортодоксалния еверин да не спазва кашрут-а, китайците да не ядат ориз и ескимосите да ядат хляб. Ако кажеш, че поради физиологиските особености на тези етноси, които не позволяват да се интегрират с едно глобализирано общество, тези хора не заслужават да оцелеят, то ще кажа аз, че това намирисва на антихуманизъм.

Браво ето за това съм против, много точно казано, стига макдоналдс и кола.Едно Шкембе чорба, много яко , дето от ЕС само като чуят и настръхват.Сащо те ще ми казват какво да ям :)

Не се бой за баничарниците,ще ги има ама в по-чист вид.Конкуренцията ще го направи това.Българина обича баничка и това ще си остане.Да не мислиш че ще дойдат хамериканците и ще те принудят насила да ядеш Мак?

Не се бой за баничарниците,ще ги има ама в по-чист вид.Конкуренцията ще го направи това.Българина обича баничка и това ще си остане.Да не мислиш че ще дойдат хамериканците и ще те принудят насила да ядеш Мак?

Не,ама ще спрат шкембето и други такива, които им се струват гадни

Определено глобализацията не е за предпочитане,защото това,че голямата корпорация пглъща по малката ипуска по евтин продукт добре,но как ще успее тогава дребният и средният предпиемач, почти никак,заради мастодонтите окупирали пазара.Не съм съгласен с глобализацията ,но на там вървят нещата.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.