Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Препоръчан отговор


на 11/11/2017 в 10:41, ExaFlop написа:
От какво е съставена любимата ни храна:

Ааа не, не са толкова здравословни тези неща, които показват. Примерно няма как да ме убедят, че в колбас тип "Хамбургски салам" има каквото и да било месо. Сиренето за хамбургери било палмова мазнина. Да бе да, чист нефтен продукт си е :D

на 11/12/2017 в 20:22, sten90 написа:

...продължителността на живота(може би не точно в България) постепенно, но постоянно нараства...

Но качеството на живот намалява. Защо? Заради болестите. Организмите са живи, но не и здрави. Защо? Защото медицината има полза хората да са болни, а не здрави.

на 11/13/2017 в 9:56, darco написа:

...какво е нивото на медицината сега и преди...

На коя медицина?

на 11/13/2017 в 10:45, sten90 написа:

В какъв смисъл "преди" - при правешкия партизанин или преди 100, 500, 5000 години?

Преди 5000 не знам, но преди 500 нивото в някои аспекти е било доста по-високо от сегашното.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ауууу вчера взех някакво ново кисело мляко на Маджаров в кутия от 1,250кг, 4,5% масленост с каймак. Еми няма как повече да си личи, че "каймакът" е изливан допълнително върху млякото и определено не е млечна мазнина. Самото мляко не беше кисело, ами сладко, все едно ям сладкарска сметана. Просто няма такъв отврат. А ги броях за читава марка...

Редактирано от badsector (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз затова си го квася сам млякото, и взимам прясно мляко, от пасищно-гледани животни. Млякото е много благо и няма нищо общо на вкус - нито прясното, нито квасеното. Купешките са като Данон едно време.

И за да разнообразя малко негативните новини и публикации, характерни за темата, ще пусна една статия за един американски фермер, който се опитва вече доста години да предложи алтернатива на индустриалния хранителен модел, Джоел Салатин (Joel Salatin). Някои го наричат "най-известният фермер в света", въпреки че мисля, че има по-известни. Салатин има последователи и в България, даже беше идвал тази година.

https://gorichka.bg/dzhoel-salatin-i-fermata-s-mnogo-litsa/

Има видеа с него в youtube.com (Joel Salatin - Polyface Farm), за когото би било интересно... макар за мен мащабите му да сa пак твърде големи.

Той е известен с ето тази книга: https://www.amazon.com/Everything-Want-Do-Illegal-Stories/dp/0963810952

Корпорациите лобират за определени закони и регулации, за да може да смачкват малките производители и да им вземат пазара. А именно в малкото, локално и прозрачно производство на храна е бъдещето и спасението от всичките боклуци, с които ни тровят.
 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 8 часа, Lumberman написа:

Аз затова си го квася сам млякото, и взимам прясно мляко, от пасищно-гледани животни. Млякото е много благо и няма нищо общо на вкус - нито прясното, нито квасеното. Купешките са като Данон едно време....

Те това е най-добрият вариант, но в повечето случаи е непосилен. Добре, че в един от близките магазини пуснаха кисело мляко Родопчанка, което е същото като от едно време. Просто коренна разлика с абсолютно всички други млека на пазара, дори от купуваните от фирмени магазини.  Напълно сериозно казвам, че това е продукт без аналог на пазара и силно се надявам да задържат качеството.

п.п. благодаря за инфото за Джоел Салатин, ще му прегледам идеите :)

Редактирано от badsector (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 45 минути, badsector написа:

Те това е най-добрият вариант, но в повечето случаи е непосилен. Добре, че в един от близките магазини пуснаха кисело мляко Родопчанка, което е същото като от едно време. Просто коренна разлика с абсолютно всички други млека на пазара, дори от купуваните от фирмени магазини.  Напълно сериозно казвам, че това е продукт без аналог на пазара и силно се надявам да задържат качеството.

Доколкото съм чувал, масово използвали закваски от Швеция и Дания, за да не вкисва млякото бързо. Отделно сухи млека, нишестета и прочие. И всичко за да трае и за печалба. Ако хората търсеха алтернативи, на такива печалбари това би им изяло главата. Както и на другите, които безмислено свалят/подменят качеството.


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
на 16.11.2017 г. в 9:15, badsector написа:

Ауууу вчера взех някакво ново кисело мляко на Маджаров в кутия от 1,250кг, 4,5% масленост с каймак. Еми няма как повече да си личи, че "каймакът" е изливан допълнително върху млякото и определено не е млечна мазнина. Самото мляко не беше кисело, ами сладко, все едно ям сладкарска сметана. Просто няма такъв отврат. А ги броях за читава марка...

не ми се вярва Маджаров да се изложи

а каймака е точно такова - сметана

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
на 11/16/2017 в 9:15, badsector написа:

Ауууу вчера взех някакво ново кисело мляко на Маджаров в кутия от 1,250кг, 4,5% масленост с каймак. Еми няма как повече да си личи, че "каймакът" е изливан допълнително върху млякото и определено не е млечна мазнина. Самото мляко не беше кисело, ами сладко, все едно ям сладкарска сметана. Просто няма такъв отврат. А ги броях за читава марка...

Всички кисели млека с тази масленост имат такъв вкус и той се дължи на сметаната.

Харесвам млечните продукти на Маджаров, а от киселите му млека консумирам тези с масленост 0.1% и 2%.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 20 минути, Мойра написа:

Всички кисели млека с тази масленост имат такъв вкус и той се дължи на сметаната.

Харесвам млечните продукти на Маджаров, а от киселите му млека консумирам тези с масленост 0.1% и 2%.

и месните и млечните им продукти са висококачествени, Маджаров държат на качеството си и най-вече на клиентите си - факт е страницата им във фейсбук - отговарят веднага за всичко

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 12 часа, badsector написа:

Те това е най-добрият вариант, но в повечето случаи е непосилен. Добре, че в един от близките магазини пуснаха кисело мляко Родопчанка, което е същото като от едно време. Просто коренна разлика с абсолютно всички други млека на пазара, дори от купуваните от фирмени магазини.  Напълно сериозно казвам, че това е продукт без аналог на пазара и силно се надявам да задържат качеството.

п.п. благодаря за инфото за Джоел Салатин, ще му прегледам идеите :)

Родопчанка не отстъпва по вкус и качества на домашно квасеното мляко.

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 52 минути, Мойра написа:

Родопчанка не отстъпва по вкус и качества на домашно квасеното мляко.

 

сега го чувам това мляко

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 9 минути, haidukpikaso написа:

сега го чувам това мляко

Отдавна е на пазара, но се изкупува веднага, защото не се произвежда в големи количества.

-38-kiselo-mliako-rodopchanka.jpg

Има и с каймак, но не съм го опитвала.

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 16 минути, Мойра написа:

Отдавна е на пазара, но се изкупува веднага, защото не се произвежда в големи количества.

-38-kiselo-mliako-rodopchanka.jpg

Има и с каймак, но не съм го опитвала.

 

ясно, може да не съм го забелязала защото е в кофички а на мен ми е много като количество, пък милейди мляко не яде

с каймак не ям никакви защото ми сладнят, все едно е сметана

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 36 минути, haidukpikaso написа:

ясно, може да не съм го забелязала защото е в кофички а на мен ми е много като количество, пък милейди мляко не яде

с каймак не ям никакви защото ми сладнят, все едно е сметана

А аз обожавам сметана, но я хапвам много рядко, заради високата масленост.

Редактирано от Мойра (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 20 минути, Мойра написа:

А аз обожавам сметана, но я хапвам много рядко, заради високата масленост.

лепи ти се а

:P

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 17 часа, haidukpikaso написа:

лепи ти се а

:P

Не ми се лепи, просто мисля за здравето си - не искам след години да се превърна в непоносимо склеротизирало бабе.:D

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 19 часа, haidukpikaso написа:

месните и млечните им продукти са висококачествени

Има-няма 5% от БГ продукцията на пазара. Всичко останало е нещоимитиращ продукт.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 15 минути, ExaFlop написа:

Има-няма 5% от БГ продукцията на пазара. Всичко останало е нещоимитиращ продукт.

за съжаление

помня преди много години когато Тандем се появиха всичко им беше качествено и много вкусно, сега само парите им растат и боклуците им

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 22 часа, haidukpikaso написа:

...с каймак не ям никакви защото ми сладнят, все едно е сметана

Родопчанката не сладни, даже е леко кисела. Абе точно като истинско, домашно мляко.

на 12/1/2017 в 18:34, haidukpikaso написа:

не ми се вярва Маджаров да се изложи

а каймака е точно такова - сметана

В случая зверски се изложиха, а каймакът е твърд, като пластмасов. Много подобни са на американските "сирена", които слагат в хамбургерите. Иначе взимам и от тяхното мляко в кофички (както и Верея), когато е на промоция и го ползвам за баници или таратор, за да не си хабя родопчанката :D Но не са нищо особено. Не съм пробвал сиренето и кашкавала им, но не очаквам по-добро качество от продуктите, които ползвам. Все пак ще тествам някой ден от любопитство да видя дали не са просто реклама и PR.

на 12/1/2017 в 9:58, Lumberman написа:

Доколкото съм чувал, масово използвали закваски от Швеция и Дания, за да не вкисва млякото бързо. Отделно сухи млека, нишестета и прочие. И всичко за да трае и за печалба. Ако хората търсеха алтернативи, на такива печалбари това би им изяло главата. Както и на другите, които безмислено свалят/подменят качеството.

Преди време четох, че след като стане готово млякото, избиват млечно-киселите бактерии, за да спрат процеса и да се увеличи трайността. Отделно количеството на киселите бактерии лактобацилус булгарикус е много ниско спрямо количеството на сладките бактерии, също за увеличаване на срока на годност. Съответно вкусът на млякото е по-сладък. За нишесте тествам всичко, което купувам, с обикновен йод от аптеката и досега нито едно мляко не е реагирало, т.е. би трябвало да нямат нишесте в тях. За печалбарите си трябват строги закони и санкции, които в БГ няма да има поне докато сме живи. Когато циклите на производство на всички продукти станат прозрачни и строго контролирани, тогава потребителите ще знаят какво купуват и може би ще почнат да мислят поне малко.

преди 21 часа, haidukpikaso написа:

лепи ти се а

:P

Мазнините не влияят върху секрецията на инсулин и не се лепят, дори да нагъваш мас с лъжицата от буркана. Каквото е излишно на организма, ще го изкара по каналния ред.
 

преди 3 часа, haidukpikaso написа:

...помня преди много години когато Тандем се появиха всичко им беше качествено и много вкусно, сега само парите им растат и боклуците им

То това е с всяка една марка. Типичен български бизнес модел. Затова един производител обикновено пуска някакъв продукт с добро качество и с него пуска някаква кратка реклама, която да обърне вниманието към него. В началото придобива пазарен дял, след което разваля качеството. С течение на времето хората почват да се усещат, намалява изкупуването на този продукт и производителят сменя името на продукта, като отново пуска кратка реклама. Съответно хората минават на "новото", което в началото също е със сравнително добро качество.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 36 минути, badsector написа:

Когато циклите на производство на всички продукти станат прозрачни и строго контролирани, тогава потребителите ще знаят какво купуват и може би ще почнат да мислят поне малко

Не разчитайте това да стане от държавните органи. Трябва потребителите да го вземат в свои ръце. Но при сегашния модел не виждам как би могло да стане - примерно да се вдигна аз да отида до другия край на страната, да видя някой как си прави млякото. Но локално е възможно, при локално (и по-малко) производство, хора които се познават и могат да си спечелят (и изгубят) доверието. Това е естественият процес. Другото е продукт на корпоративната реалност, големи производства, безлични, лозунги, хубави етикети и изпипани реклами... а всъщност нищо не знаеш за съдържанието и няма как да го докажеш. Просто им е по-изгодно да наливат пари за скъпа и добре-направена реклама, отколкото да инвестират в и да поддържат качество. Мисля, че производители, които си уважават клиентите, рано или късно и клиентите ще почнат да ги уважават, и те ще почнат да се издигат. Но изкушенията за бърза и по-лесна печалба са големи. Като цяло не само с храните качеството отнема повече време и усилия, а хората гледат евтиното.

Редактирано от Lumberman (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 37 минути, badsector написа:

 

То това е с всяка една марка. Типичен български бизнес модел. Затова един производител обикновено пуска някакъв продукт с добро качество и с него пуска някаква кратка реклама, която да обърне вниманието към него. В началото придобива пазарен дял, след което разваля качеството. С течение на времето хората почват да се усещат, намалява изкупуването на този продукт и производителят сменя името на продукта, като отново пуска кратка реклама. Съответно хората минават на "новото", което в началото също е със сравнително добро качество.

никаква реклама и нищо не е в състояние да ме накара да купя Аз ям на Градус, Народен, Леки, Кен, Житница, майстор Цветко, Супер Марио, Сами - М

:tease2:

кой иска да ги купува

Сами - М перничаните не благоволиха да ми и отговорят преди време що телешката им уж кайма мирише на дърт коч

ама аз туй не съм го купила де - домъкнаха ми го

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 23 часа, Lumberman написа:

Не разчитайте това да стане от държавните органи. Трябва потребителите да го вземат в свои ръце...

Ооо въобще не си фантазирам, че някога ще се получи по нашите земи било то заради държавата, било то заради потребителите. Българинът не обича да мисли и купува каквото му предложат. Единици сме тези, които обръщаме внимание на храната си.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 53 минути, badsector написа:

Българинът не обича да мисли и купува каквото му предложат. Единици сме тези, които обръщаме внимание на храната си.

Ела да видиш какво става на презентации... Само гледам да ги заобиколя ако мога тва Житници майстор Цветковци и всекакви таквиз знайни "майстори".. Бе аз до сега как за толкова години една сергийка не видях на Маджаров - за нищо - ни за млекце, ни за саламче...

Обаче народа яко кълве и тва е, лични наблюдения - аууу мноууу фкусну ша земим да и зимат бе ...

Аз нали съм гадина и само мина и като ми набутат у ръцете и викам тва котката не го яде хах

а сетих се и такова ми бяха домъкнали соев пастет отиде за уличните котки и кучовци ама дали са го яли не зная

images?q=tbn:ANd9GcSx9UaIQIGed14_CDDvLKZ

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 9 часа, haidukpikaso написа:

Ела да видиш какво става на презентации... Само гледам да ги заобиколя ако мога тва Житници майстор Цветковци и всекакви таквиз знайни "майстори".. Бе аз до сега как за толкова години една сергийка не видях на Маджаров - за нищо - ни за млекце, ни за саламче...

Обаче народа яко кълве и тва е, лични наблюдения - аууу мноууу фкусну ша земим да и зимат бе ...

Аз нали съм гадина и само мина и като ми набутат у ръцете и викам тва котката не го яде хах

а сетих се и такова ми бяха домъкнали соев пастет отиде за уличните котки и кучовци ама дали са го яли не зная

images?q=tbn:ANd9GcSx9UaIQIGed14_CDDvLKZ

А на някои не им пука какво съдържат продуктите, които ядат, стига да им допада вкуса.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, Мойра написа:

А на някои не им пука какво съдържат продуктите, които ядат, стига да им допада вкуса.

Нямаше как да се каже по-точно. А това, че храната е пълна с химикали, които влияят директно на мозъка, за да я приема като вкусна, никой не го е грижа.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 3 часа, badsector написа:

Нямаше как да се каже по-точно. А това, че храната е пълна с химикали, които влияят директно на мозъка, за да я приема като вкусна, никой не го е грижа.

Насила не можем да променим нечии разбирания.

Да им е сладко и дано имат късмет да са здрави!

Редактирано от Мойра (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...