Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Препоръчан отговор


преди 5 часа, badsector написа:

Обикаляш магазини, докато намериш качествена суровина и почваш да пазаруваш от тези магазини и да си готвиш. Ясно е, че няма как сами да произвеждаме, но можем сами да приготвяме.

Разбира се, че го правя, но трябва и време. Като се прибера 7 от работа, за кога да тръгна да готвя някаква манджа? То вечерята ще стане в 9 евентуално. хехе Не е лесно. Иначе е факт, че се опитвам да търся по-качествени продукти. Друг е въпроса дали наистина купувайки ги от малки магазинчета са по-качествени. Няма как да сме сигурни. Аз съм склонен да има читава лаборатория, в която всеки срещу заплащане да може да изследва какъвто и да било хранителен продукт. Бих си платил, за да изследвам това, което купувам. Също така би било стимул за производителите да правят качествен продукт. Уви, няма такава лаборатория. 

преди 5 часа, Lumberman написа:

Как да ти се случат нещата ли? Трябва да се пресметне и да се плати цената. А тя не е малка.

Цената в случая, в моя случай е времето. Предполагам това имаш предвид. Уви, няма от къде да си набавя допълнително такова, като изключим събота и неделя. Но и тогава често ми се излиза, за да разнообразя и пак се случва да ядем навън. Или честно уикендите просто не сме в СФ. Гледаме малко да се откъснем от града. Чист въздух, нещо интересно, разнообразие... 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 5 часа, Lumberman написа:

Може и сами да си произвеждаме, но пак не всичко. Ясно, че няма да е от терасата в саксии... - На терасата е мръсно заради колите и праха по улиците, пак не става. Има някакви варианти да се отглеждат каскадно подправки в апартамент, но си трябва място най-малкото. Бе кофти си е, ама съм прекалено мързелив, за да ходя на село да копая.

...Определени видове храна са толкова компрометирани, че по-добре да бъдат избягвани въобще... - Еле нещата продавани в пликчета. Консервите и бурканите са ок, но специално аз гледам да избирам български продукти, когато има адекватен избор.

...И понеже стана дума за месото, аз месо от магазин не съм купувал от години... - Имам една месарница точно до блока. Ямболска фирма, много огромен оборот правят всекидневно, месото им е изключително прясно. Буквално имам чувството, че сутрин колят, разфасоват, товарят и право към София и следобяд вече е на линия.

...Да, не е баш същото като да си си го произвел сам, но е стъпка в правилната посока... - По стечение на обстоятелствата в даден период от живота ми се налагаше да се въползвам от услугите на готовите ястия по супермаркетите. Честно казано се чудя как оцелях. Е няма такива адски боклуци. Още по-странно ми е, че хората ги купуват, при това с удоволствие. Някакви меса, които са започнали да гният, изкъпали са ги няколко пъти в амоняк и са ги сготвили. Отврат. Та домашното готвене е огромна стъпка в правилната посока. Още повече, че по ресторантите слагат натриев глутамат в ястията.

...Иначе човекът в големия град се обрича да се съобразява с това, което се предлага на пазара... - За съжаление е така. Много е трудно да се открият качествени продукти. Хайде млечни навсякъде има, защото има много пара там и конкуренцията е голяма. Обаче български плодове и зеленчуци се намират много трудно по големите вериги супермаркети. Всичко е вносен боклук. А колкото и да няма контрол над пръскането с препарати в БГ, поне продукцията все още не е безвкусно ГМО, така че хората не могат да си позволят и да пръскат много с химикали. Лично аз обикалям редовно всичките магазини в квартала и на път за работа, търсейки къде са най-добрите сезонни плодове и зеленчуци. Да, отнема време, но гледам да съм максимално бърз, а и нещата обикновено са циклични всяка година. И все пак силно си мечтая за пазар като този в Стара Загора.

...И е цените на био-продуктите хич не са приемливи според мен... - Без да съм правил сериозно проучване по темата, преди време четох, че реално добивите от био земеделие са по-високи спрямо химическото земеделие. Някой ако има повече инфо, нека сподели.

...Проблемът е, че при тези тенденции, ако няма кой да произвежда храна, се обричаме да купуваме западни и китайски боклуци. За каква свобода и независимост можем да говорим като народ, като дори храната не можем и не искаме да си произвеждаме? А да кажете, че нямаме земя... плодородна... - Проблемът има много страни. От една страна нашото правителство не налага никакви мерки подкрепящи родните производители. Дори обратното - вкарват се незаконно камиони с гръцка продукция примерно. Или продукция от западни страни, която там е била маркирана като брак или като фуражна за животни, съответно тук идва почти без пари. Големите кооперации в БГ, които произвеждат качествена стока, я продават на запад на по-високи цени. Тук остават дребните производители, които нямат квоти за износ, но пък поради по-малкия обем продукция и липса на подпомагане от правителството, цената на продукцията им е висока. Съответно няма как да се конкурират с вносните боклуци, които даже мито не са платили при преминаване през границата. Единственият вариант за регулиране на пазара са купувачите. Но естествено българите са тъпи и мързеливи и предпочитат да минат през супера и да напазаруват всичко наведнъж, за да могат да се приберат по-бързо и да имат повече време да тъпчат. А това какво е качеството на храната, не ги интересува. Важно е да е вкусна, а това много лесно се постига чрез съвременната химия. Иначе една съседна Гърция има много по-малко обработваеми земи спрямо нас, но пък гледай що боклуци изнася целогодишно. Все пак добрата тенденция от последните десет години е, че заради финансовата криза хората се сетиха, че трябва и производство. Преди години, когато пътувах из страната, имаше единствено пустеещи земи. Сега положението е обратното и почти не се срещат пустеещи територии.

... Как да ти се случат нещата ли? Трябва да се пресметне и да се плати цената. А тя не е малка... - Много повече плащаме, когато не плащаме цената.

 

преди 9 минути, ostavime написа:

Разбира се, че го правя, но трябва и време. Като се прибера 7 от работа, за кога да тръгна да готвя някаква манджа? То вечерята ще стане в 9 евентуално... - Аз затова готвя от предния ден. Или поне правя заготовки от предния ден. Принципно уикенда готвя или една манджа в по-голямо количество и затварям буркан, или направо две манджи, които да редувам в следващите два дена. Така винаги имам 1-2 буркана в хладилника за спешни случаи. Друг вариант - купувам език (телешки/свински) или джолан в по-голямо количество. Варя в тенджера под налягане и половината готвя веднага, а другата половина във фризера. Така вечерта вадиш от камерата и слагаш в хладилника. На следващия ден се прибираш от работа, докато запържваш езика в масло и чесън на тигана си правиш салатата. Абе има варианти, но трябва да се планира предварително, а и е доста трудно, ако излезеш от цикъла. Все пак има и аламинути - омлет, бъркани яйца, запържено пилешко филе на тиган, салата от варени яйца/боб, пица/паста, които понякога спасяват положението. Но е факт, че изисква много усилия, освен време, а понякога дори не е по-евтино. Но в крайна сметка е въпрос на личен избор.

...Друг е въпроса дали наистина купувайки ги от малки магазинчета са по-качествени... - Не е задължително, както не е задължително по големите вериги да продават само боклуци. Но дори човек да се излъже по вида, на вкус веднага си проличават нещата. А и винаги залагам на сезонна продукция.

...Аз съм склонен да има читава лаборатория, в която всеки срещу заплащане да може да изследва какъвто и да било хранителен продукт. Бих си платил, за да изследвам това, което купувам. Също така би било стимул за производителите да правят качествен продукт. Уви, няма такава лаборатория... - Бе то има лаборатории, в които изследват храни. Но като занесеш някаква храна, няма да ти направят подробен анализ какво има в нея. Ще я изследват за това, за което си платиш. Преди време така имаше мания да се правят анализи за количество протеин във фитнес добавките. Плащаш и ти правят изследване, но някои изследвания въобще не са евтини. И това не трябва да е работа на гражданите, а на държавата.

...Но и тогава често ми се излиза, за да разнообразя и пак се случва да ядем навън. Или честно уикендите просто не сме в СФ. Гледаме малко да се откъснем от града. Чист въздух, нещо интересно, разнообразие... - Така е, времето е ресурс и човек трябва да преценя как да го харчи. По-важен момент е да не се харчи прекалено много за глупости, за да има повече за важните неща. Но ако има предварително планиране, нещата в повечето случаи се получават.

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Абе ясно е, че в повечето случаи ядем само некачествен продукт, но... какво да правим. Тъжно. 

Работата ме е довела в СФ и трябва да се справям с това, което предлага града. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Така е. Аз пък, като порасна, ще си купя къща с малко ниви и ще се изнеса на село :D

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 19 часа, ostavime написа:

Разбира се, че го правя, но трябва и време. Като се прибера 7 от работа, за кога да тръгна да готвя някаква манджа? То вечерята ще стане в 9 евентуално. хехе Не е лесно. Иначе е факт, че се опитвам да търся по-качествени продукти. Друг е въпроса дали наистина купувайки ги от малки магазинчета са по-качествени. Няма как да сме сигурни. Аз съм склонен да има читава лаборатория, в която всеки срещу заплащане да може да изследва какъвто и да било хранителен продукт. Бих си платил, за да изследвам това, което купувам. Също така би било стимул за производителите да правят качествен продукт. Уви, няма такава лаборатория. 

И аз последно като работех и живеех в София и по-късно от 7 съм се прибирал, но въпреки всичко гледах да си готвя. Но като цяло в столицата времето, което отива в пътуване е огромна загуба (човек може да чете или друго да прави, ако не шофира, но не може да си го върне).

А това с лабораторията ще излезе твърде скъпо, за да се занимава някой. Трябва да ти сам да си го правиш или някой приятел даром. За големи количества да изследваш си струва, но кило домати примерно...

преди 19 часа, ostavime написа:
на 3/21/2018 в 10:14, Lumberman написа:

Как да ти се случат нещата ли? Трябва да се пресметне и да се плати цената. А тя не е малка.

Цената в случая, в моя случай е времето. Предполагам това имаш предвид. Уви, няма от къде да си набавя допълнително такова, като изключим събота и неделя. Но и тогава често ми се излиза, за да разнообразя и пак се случва да ядем навън. Или честно уикендите просто не сме в СФ. Гледаме малко да се откъснем от града. Чист въздух, нещо интересно, разнообразие... 

Цената е съобразена с това, което искаш да придобиеш. Да, тя включва времето на първо място. Но понеже ти говореше и за произвеждане на храна. Това в София трудно ще стане (освен ако нямаш малък двор, какъвто предполагам нямаш, ако не си от София). Един начин е да се преориентираш към професия, която не изисква да си в големия град, а примерно в малък такъв, или дори на село. Примерно, много програмисти могат да си бачкат и от село. Или някаква занаятчийска професия. Ако имаш и жена, която да работи с тебе (и да не "ходи" на работа), това определено би помогнало за храната и много други домашни работи. Но като цяло софийският живот ограбва времето на хората и ги изтормозва, не остава много за креативност. И пак, има разлика между хора и хора, в зависимост от това как човек успее да си организира живота и поминъка. И не мисли, че е лесно да се установиш на друго място, защото спънките са много (най-вече от държавата). Иначе земята е евтина на село, къщи също могат да се вземат на ниска цена. За мен градският живот ограбва човека и го снижава до един консуматор, или поне в съвремието, защото София преди 70-80 години е била доста по-различна, както и храната тогава.
 

преди 18 часа, badsector написа:

Може и сами да си произвеждаме, но пак не всичко. Ясно, че няма да е от терасата в саксии... - На терасата е мръсно заради колите и праха по улиците, пак не става. Има някакви варианти да се отглеждат каскадно подправки в апартамент, но си трябва място най-малкото. Бе кофти си е, ама съм прекалено мързелив, за да ходя на село да копая.

Аз и това съм го правил на терасата (която беше голяма, с южно изложение), но си е пародия - прах и постоянна нужда от поливане, но пък ми беше първия опит. В последствие пътувах всяка седмица на село и се занимавах там с градини и овошки, но и това не беше достатъчно. Пак е нещо, но основната реколта беше от плодните дървета. Едногодишните не успях да ги оправя (то беше и сушава година и валеше основно  събота и неделя).

преди 18 часа, badsector написа:

...И понеже стана дума за месото, аз месо от магазин не съм купувал от години... - Имам една месарница точно до блока. Ямболска фирма, много огромен оборот правят всекидневно, месото им е изключително прясно. Буквално имам чувството, че сутрин колят, разфасоват, товарят и право към София и следобяд вече е на линия.

Това е по-добър вариант, въпреки че пак не знаеш как са били гледани и хранени животните, а това има голямо значение. В последните години съм взимал телешко от пасищно отглеждани, свободни животни, и разликата е огромна, също и ярета. Няма ГМО-соя, царевици и други глупости. Това в града е много трудно, освен ако не се свържеш с някой фермер, на който да имаш доверие. Не казвам, че месарницата ползва некачествено месо, но просто такава е конюнктурата на бранша, и малките ги мачкат, а големите "просперират" и съсипват качеството. То месото спокойно може да стои прясно седмица в хладилника.

преди 18 часа, badsector написа:

...Да, не е баш същото като да си си го произвел сам, но е стъпка в правилната посока... - По стечение на обстоятелствата в даден период от живота ми се налагаше да се въползвам от услугите на готовите ястия по супермаркетите. Честно казано се чудя как оцелях. Е няма такива адски боклуци. Още по-странно ми е, че хората ги купуват, при това с удоволствие. Някакви меса, които са започнали да гният, изкъпали са ги няколко пъти в амоняк и са ги сготвили. Отврат. Та домашното готвене е огромна стъпка в правилната посока. Още повече, че по ресторантите слагат натриев глутамат в ястията.

Аз съм пропуснал тоя период с готовите ястия, но пък съм живял в чужбина и съм се хранел главно на ресторанти и закусвални. И там нямаш контрол. Иначе само глутамата да пропуснеш, това си е плюс. Как може хората да са толкова невежи още да го ползват?

преди 18 часа, badsector написа:

...Иначе човекът в големия град се обрича да се съобразява с това, което се предлага на пазара... - За съжаление е така. Много е трудно да се открият качествени продукти. Хайде млечни навсякъде има, защото има много пара там и конкуренцията е голяма. Обаче български плодове и зеленчуци се намират много трудно по големите вериги супермаркети. Всичко е вносен боклук. А колкото и да няма контрол над пръскането с препарати в БГ, поне продукцията все още не е безвкусно ГМО, така че хората не могат да си позволят и да пръскат много с химикали. Лично аз обикалям редовно всичките магазини в квартала и на път за работа, търсейки къде са най-добрите сезонни плодове и зеленчуци. Да, отнема време, но гледам да съм максимално бърз, а и нещата обикновено са циклични всяка година. И все пак силно си мечтая за пазар като този в Стара Загора.

И млечните продукти въобще не вдъхват доверие. Пак не знаеш каква е суровината, закваски прочие, пастьоризираното мляко е зле поначало. И все пак чужденци се впечатляват от продуктите у нас, тъй че може и по-зле. Но много производители злоупотребяват за по-лесна печалба. Аз копнея да има повече истински пазари, където производителите да изкарват продукцията си, както е било едно време. А не някакви печалбари-прекупвачи. Това е истинското нещо. Знам, че на пазара "Римската стена" бяха стартирали някакъв такъв фермерски пазар в определен ден, но не съм ходил. Но като цяло това не се случва и по пазарите в по-малките градове, или рядко се случва, защото малко се и произвежда локално. Но специално с млякото, има фермери, които доставят прясно и до София, и това е по-добър вариант.
 

Спирам засега, че ме чака работа.


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 20 часа, badsector написа:

...И е цените на био-продуктите хич не са приемливи според мен... - Без да съм правил сериозно проучване по темата, преди време четох, че реално добивите от био земеделие са по-високи спрямо химическото земеделие. Някой ако има повече инфо, нека сподели.

Не мога да кажа за сравнението, но съм виждал чудни органични градини. Обикновено в конвенционалното производство се залага на монокултура, почвата обеднява, и се налага да компенсират с много изкуствени торове. Докато при биоземеделието и разумно управление на стопанството, почвата би трябвало да става все по-богата и плодородна с времето, и съответно и продукцията да е по-богата. Също има значение и колко богати на вещества са зеленчуците и плодовете. Примерно, белгийските и холандските са изключително бедни, ама то те там нямат почва. За турската хидропоника какво да говорим? Преди време бях чел едно изследване на хранителните вещества в зеленчуци в Европа правено през години, примерно 1980, 1990, 2000 г., и данните бяха шокиращи. Но трябва да го издиря. Т.е. може да ядеш дори по-голямо количество храна, но тя да е по-малко хранителна за организма.

Иначе аз писах, че биото е скъпо, но като цяло цените на храната са много ниски според мен, нереално ниски. Ако произвеждаш и продаваш. Те нали ги и субсидират на държавно ниво, за да поддържат по-ниски цени. Иначе хората биха се ориентирали към собствено производство. И цената се запазва, пада качеството. Но вижте примерно на Запад биото на какви пари е. Направо кощунствени цени. Примерно гъби пачи крак в щатите може да се вземат на 40 долара/килото , докато тука ги изкупуват на 3-5 лв./кг. от берачите (ако не бъркам, дали не беше за паунд? - вижте линка, 25 долара за 450 грама; а тръбенките са на 35 долара - за сравнение аз съм брал такива няколко торби в рамките на час-два в Стара Планина, циганите ги продаваха на 2 лв./килото мисля). С манатарките е подобно. И какво, вземат ли американците 30-60 пъти повече пари от нас, за да си ги купуват? В Западна Европа цените също са много високи. Или примерно колко трябва да струва една кокошка, която си гледал и хранил една година?

Основният проблем е че хората са бедни/ограбени, парите се обезценени и се обезценяват, но пазарът просто не може да поеме по-високи цени. Примерно съм чел, че едно семейство в Западна Африка, което отглежда фъстъци или някаква друга земеделска продукция, печели по 50 евро за всичко за година. За какво си говорим? Хайде това може да е информация от преди години, но пак не е много повече. Значи ние разчитаме на евтиния, робски труд на хората от бедните държави, за да се храним на тези цени. Нали се сещате какво правят транснационалите корпорации в такива държави? А пък МВФ, Световна Банка им "помагат." И хората мрат от глад и болести заради "помощта" и инвестициите там.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 3 часа, Lumberman написа:

...Но като цяло в столицата времето, което отива в пътуване е огромна загуба... - Повече от огромна. Да не кажа, ключова. Аз се радвам, че досега винаги съм намирал работа сравнително близо до дома си. Сега съм на два километра, което ми е чудесна разходка два пъти дневно. Още повече, че пазарувам по пътя. Една година работих на място, където трябваше да пътувам сутрин и вечер в най-големите задръствания по един час и се разкарах при първия удобен случай.

А това с лабораторията ще излезе твърде скъпо, за да се занимава някой. Трябва да ти сам да си го правиш или някой приятел даром. За големи количества да изследваш си струва, но кило домати примерно... - То дори да изхабиш ресурса да тестваш нещо, после какво правиш? Нито може да сезираш някоя агенция по безопасност на храните, нито хеи, нищо. Контрол няма.

Това е по-добър вариант, въпреки че пак не знаеш как са били гледани и хранени животните, а това има голямо значение. В последните години съм взимал телешко от пасищно отглеждани, свободни животни, и разликата е огромна, също и ярета. Няма ГМО-соя, царевици и други глупости. Това в града е много трудно, освен ако не се свържеш с някой фермер, на който да имаш доверие. Не казвам, че месарницата ползва некачествено месо, но просто такава е конюнктурата на бранша, и малките ги мачкат, а големите "просперират" и съсипват качеството. То месото спокойно може да стои прясно седмица в хладилника... - Така е, използват се всякакви методи при отглеждането, но някои от тях са необходими, като антибиотиците примерно. Хормоните уж са само при пилешкото, затова там трябва да се намери производител, който да е възможно най-безопасен. Виждал съм снимки как някой си е пържи пилешко филе и от него излиза бяла пяна. Слава богу при месото, което пазарувам, няма такова нещо и дори не се свива като обем, т.е. и с вода не е пълно. Има производители, които си държат на качеството, но не навсякъде имат магазини и понякога трябват доста усилия, за да се снабдиш с техни продукти. Среща се и месо от свободно отглеждани животни, но на поне 30% по-високи цени. Майка ми взима кайма от един такъв производител и да, прекрасна е, личи си, че е само месо, но все пак 11 лева килото...

...Иначе само глутамата да пропуснеш, това си е плюс. Как може хората да са толкова невежи още да го ползват?... - Еми нормално - слагаш яко глутамат в храната, клиентите ти са доволни, че им е вкусно и идват пак.

И млечните продукти въобще не вдъхват доверие. Пак не знаеш каква е суровината, закваски прочие, пастьоризираното мляко е зле поначало. И все пак чужденци се впечатляват от продуктите у нас, тъй че може и по-зле. Но много производители злоупотребяват за по-лесна печалба... - По пътя между работа и нас имам три фирмени млекарници и на трите продуктите им са много добри. Нямам представа какво е положението с вакуумираните продукти по супермаркетите, не съм взимал такива от векове. Особено на едно от трите места каква сметана имат... леле...

Аз копнея да има повече истински пазари, където производителите да изкарват продукцията си, както е било едно време. А не някакви печалбари-прекупвачи. Това е истинското нещо. Знам, че на пазара "Римската стена" бяха стартирали някакъв такъв фермерски пазар в определен ден, но не съм ходил. Но като цяло това не се случва и по пазарите в по-малките градове, или рядко се случва, защото малко се и произвежда локално. Но специално с млякото, има фермери, които доставят прясно и до София, и това е по-добър вариант... - На римската стена изкарват само готова продукция, а не суровина. В смисъл има кашкавал, сирене, луканки (на десеторни цени), но няма зеленчуци примерно. Иначе като ходих, някаква ми обясняваше как те не били към фермерския пазар, но сами си гледали зеленчуците и били прекрасни. Обаче малкият получи болки в корема от тях, което веднага ме наведе на мисълта, че са високо нитратни. За сметка на това дори по супермаркетите съм срещал зеленчуци, които да са с малко нитрати и да ги понася лекето. По спомен на пазара до Александър Невски ситуацията беше същата. Така че и пазарите не са гаранция. Гаранция би било ако имаше някакъв контрол. Все пак на пазара в Стара Загора се изкарва целогодишно собствена продукция, като на доста от сергиите си пише от кой район са. Там пазарът е уникален, ако имаш път, задължително мини. Иначе за млякото имаме един, който минава два пъти седмично пред блока и продава собствена продукция. Да, качествена е, но аз лично не намирам разлика между фирмените магазини на мандрите, от които пазарувам. Цената е същата, така че нямам претенции от кой ще напазарувам.

 

преди 1 час, Lumberman написа:

...пазарът просто не може да поеме по-високи цени... - Може търговците да не получават 99% от парите.

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

за какъв пазар ми говорите - на разстояние няма и 50 метра от двата щанда в мола Скай сити  може да намерите орехи на 23 и на 35 лева

о да бе хаха - логично е - едните били от Украйна, другите били от Америка

 

и като напишеш на гугъла орехи изчистени - и за едро и за дребно - вижте само цените

http://www.555.bg/агро-производство/хранителни-продукти-напитки/ядки/софия-и-област/софия-град/софия/obiavi

абе....

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 12 часа, haidukpikaso написа:

за какъв пазар ми говорите - на разстояние няма и 50 метра от двата щанда в мола Скай сити  може да намерите орехи на 23 и на 35 лева

о да бе хаха - логично е - едните били от Украйна, другите били от Америка

 

и като напишеш на гугъла орехи изчистени - и за едро и за дребно - вижте само цените

Е, друго си е да си ги купиш от Мола! Те някои хора и кафе за хиляда долара пият, не че струва толкова. Всеки си прави сметката. А американска земеделска продукция на никого не препоръчвам.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Едно време баба ми освен в двора ( бая голям ) имеше право и на селска градина на края на селото, където имаше организирано напояване грез някакъв канал. Там садеше чушки. Бустан имаше всяка година извън селото на различно място и там садеше пъпеши и дини. В двора на къщата садеше краставици, домати, картофи, тиквички, големи тикви за баница, сини домати, лук и праз лук, май и зелен боб също. Имаше и ягоди и малини, сливи, череши, ябълки даже и едно много дребни и много сладки. А и лозе имаше на байра извън селото, трябваше и то да се копа и пръска със син камък. Кокошки гледаше, понякога и патици ама не всяка година, прасе гледаше.
И правеше зимнина в буркани, компоти, свинско месо. Големи бурата с вино в мазата. Кисело зеле в каца. Сушени чушки на един балкон.
А баща ми прекарваше с колата до София да плюксаме домашно производство.
Сега имам двор, ама нищо не садя в него. Да не съм луд, в магазина има целогодишно всичко пресно.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 18 минути, Белгиеца написа:

Сега имам двор, ама нищо не садя в него. Да не съм луд, в магазина има целогодишно всичко пресно.

Чувал съм, че зеленчукът в Белгия отстъпва по качество само на холандския (или беше обратното)? Само на вид ги докарвали... Аз бих сметнал за неразумен човек, който поставя знак за равенство между това, което се предлага в магазина и това, което сме имали едно време на село (а може и сега да имаме). Вървят ли 14-месечните ябълки?

Badsector, имам още малко да ти отговарям, но като намеря повече време.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 часа, Lumberman написа:

Аз бих сметнал за неразумен човек, който поставя знак за равенство между това, което се предлага в магазина и това, което сме имали едно време на село (а може и сега да имаме). 

Не съм казал че това дето е в магазина е същото като това което бих могъл да си произведа сам.
Но, като бях малък ми казваха да уча за да не работя.
И аз като съм учил и диплома си имам, съм повярвал че имам право да не работя например селскостопанска работа.
От мързел не садя нищо.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
на 24-3-2018 в 11:54, Lumberman написа:

Чувал съм, че зеленчукът в Белгия отстъпва по качество само на холандския 

 

Няма такова нещо,за света не знам, но в  Европа Холандия предлага най-добрите плодове и зеленчуци.И най-голямо разнообразие.Но ако не му е сезона, вкуса му е гаден.Ония ден видях череши в магазина 400гр. 5 евро.Потекоха ми веднага лигите на вид изглеждаха супер.Викам зимам веднага едни.Като се прибрах в нас пълен шет бяха на вкус.Апослютно пластмасови.Иначе каквото ми се яде това ям и въобще ми дреме как е произведено.Преди като бачках в един гръцки ресторант,пффф аз не знаех какво е това супермаркет еле пък къде се намира.В хладилника ми имаше единствено само уиски.Като отида на бачкане към 18ч. веднага казвам на бармана да ми направи едно гръцко кафе в джазве така да е силно да ме одари в петите да мога да се събуда.До като стане кафето хвърлям 4 суфлаки на грила,като преди това ги минавам с маринатата.Мятам една порция картофи на колелца във фритьорника.В това време бармана ми носи кафето.Казвам му веднага да ми пусне Василис и да ми увеличи волумето.До като се пече суфлакито,права една шопска салата в една така сериозна голяма купа.Винаги се правеше и като гарнитура един леко червн ориз, който първо се сваряваше после леко се запържваше ставаше убиец.И от него си сипвам една порция,както и от хубавите гръцки маслини черни и големи като орехи.Преди всяка вечер се правеше и по едно бебешко корито със цацики нашенската снежанка.И от нея една голяма чиния.И към 2-3 часа сутринта като свърша бачкане същата процедура, само че и две три метакси 7 звезди към менюто.Похапвах си стабилно тогава и въобще не ми дремеше.И сега си похапвам.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 7 часа, franchesko написа:

...в  Европа Холандия предлага най-добрите плодове и зеленчуци...

Дам, затова като се женеше братовчедката и надойдоха холандците, като опитаха нашите салати останаха като гръмнати. Всички се учудваха как така салатите имат вкус. Така че явно и там си ядат пластмаса. Може да е по-малко пластмаса от останалата Европа, но е пластмаса.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 7 часа, badsector написа:

Може да е по-малко пластмаса от останалата Европа, но е пластмаса.

Ама зеленчуците поникват в почва и като се разлистят им слагат  корените в един специален разтвор ( химия де ) и така ти растат доматите например, убави цервени ама без вкус. Гледал съм ги по телевизиите точно как ги произвеждат в парниците. Аз наблягам повече на плодовете по тази причина. Хапвам и изкуствени домати, ама си знам как са пораснали.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

То не знам дали проблемът е в хидропониката или в това, че са ГМО домати. Щото пък съм чувал, че тревата им въпреки хидропониката си е супер :D

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 7 часа, badsector написа:

Всички се учудваха как така салатите имат вкус. 

 

В България водата е друга.И това придава един малко по-добър вкус.Както и с кафето в Италия.Всеки си мисли, че там като е най-хубаво кафето на вкус, жабарите имат чалъм.Ми не нямат.Просто водата и там е друга и те така.С това ,което сме по напред от тях е рибата.Особенно речната, защото те нямат такава.Примерно сега пролетта като тръгне скумрията.Да отидеш да я вземеш от рибаря ,който тамън се пребира с лодката.Да я метнеш на скарата веднага,леко маринова с гръцки зехтин.И после леко да увкусиш със сок от прясно истискан лимон.И да му я сервираш под асмите с едно студено бяло вино Траминер Търговище.Няма да искат да си тръгнат:)

преди 31 минути, badsector написа:

Щото пък съм чувал, че тревата им въпреки хидропониката си е супер :D

 

Защото я гледат в затворени помещения.И с апаратури могат да имитират перфектните климатични условия.Тя на тревата не и трябва много.Слънце и вода.Ама слънцето трябва да е силно и постоянно и редовно напояване.Слага се там едно реле то си включва само водата на всеки 8 часа и те така:)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Може и до вода да е, няма как да съм сигурен, но може и сортовете да оказват влияние. В България от време оно си имаме хубави сортове, лошото е, че все по-рядко се срещат по магазините. Скумрията е морска, може би имаш предвид пъстърва? Знам, че доста се гледат в БГ пъстърви, но като цяло не съм особен любител на рибата, може би защото нямам подходящ магазин наблизо, а и цените са високи.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 часа, badsector написа:

 В България от време оно си имаме хубави сортове, лошото е, че все по-рядко се срещат по магазините. 

Сортовете ги подбират да издържат на транспорт и да не се скапват бързо.
Минлата година франсетата отвориха един голям магазин за пресни храни. Има разни плодове и зеленчуци, дето не ги знам какви са. Имат и розови дамати, като тия дето баба ми ги отглеждаше на село. Купувам си от тях като ходя да си купя 10 бурканчета с печени и обелени червени чушки. Но след два три дена розовите домати омекнали. А ония другите безвкусните по другите магазини си стоят твърди по цяла седмица без проблем.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

Розовите домати по принцип не са трайни, два дена+- им е нормалният живот. Като каза "транспорт" и се сетих, че някой ми беше казвал преди време как гърците берат доматите изцяло зелени, транспортират ги до съответната граница и преди да влязат в страната, ги пръскат с някакъв химикал и доматите узрявали за часове.

Редактирано от badsector (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, Белгиеца написа:

Но след два три дена розовите домати омекнали. А ония другите безвкусните по другите магазини си стоят твърди по цяла седмица без проблем.

Ами те това са старите сортове, неселектирани за транспорт на хиляди километри и трайност с месеци. Аз преди години отглеждах един сорт зелен гигант (големи зелени домати), и бяха превъзходни, но като набереш и докато ги прибереш вкъщи от нивата, и вече се смачкали. Обаче превъзходен вкус. Но те хората като си ги гледат в двора това не ги бърка. Стоят си на растението, докато не дойде време за бране. А вкусът няма общо с новите хибриди, които се отличават именно по липсата на вкус и сладост.

преди 10 минути, badsector написа:

Розовите домати по принцип не са трайни, два дена+- им е нормалният живот. Като каза "транспорт" и се сетих, че някой ми беше казвал преди време как гърците берат доматите изцяло зелени, транспортират ги до съответната граница и преди да влязат в страната, ги пръскат с някакъв химикал и доматите узрявали за часове.

Именно. Изкуствено узрели като бананите. И се сещайте колко са полезни. Един приятел в Македония, който имал съседи производители на зеле, преди години ми разправя как онези го молели да им продаде от неговото зеле, а той имал малко за собствени нужди. И той се почудил, "Ами вие имате декари със зеле?" На което онези му казали: "Ние нашето и на животните не го даваме." Коментарът е излишен.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А освен друсането и студа ги скапва доматите, изглежда че в камиона е студ колкото навън.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Великденските яйца и козунаци, бъкани с опасни Е-та! Носят астма, гадене и още куп проблеми

kozounak5_800x592.jpg

Червените великденски яйца може да провокират пристъп на астма, а жълтите да причинят гадене. Причините са вредните Е-та, които се съдържат в боите, предупреждава в. "Телеграф".

„Червените и жълтите бои за яйца са доста рискови“, каза Донка Байкова – диетолог и ръководител на Катедрата по превантивна медицина към Факултета по обществено здраве към Софийския университет. Червената боя съдържа Е-122, като тази добавка води до хиперактивност, астматични пристъпи и алергични реакции. Е-110 се съдържа в жълтата боя. То провокира изпотяване, гадене и повръщане. Донка Байкова отбеляза, че същите тези Е-та, които се влагат в боите за яйца, са налични и в козунаците.

Жълтата боя се използва за приготвяне на сладкия хляб, за да може производителите да пестят от жълтък. „В боите за яйца не се използват натурални багрила, защото те не са толкова наситени и не издържат дълъг период от време“, каза Байкова, като отбеляза, че това е обяснението на производителите, когато ги попита защо използват изкуствените оцветители. Байкова препоръчва великденските яйца да се боядисват с натурални бои, които се правят от натурални багрила. Това е най-сигурният начин да се предпазим от алергични реакции. Най-важното е да се проследи колко и какви са Е-тата, изписани на гърба на продукта. Е-102, Е-110 и Е-122 са едни от опасните оцветители, които се влагат в боите за яйца. Възможно е те да провокират астматични пристъпи и всякакви алергични реакции. Е-122 пък води и до хиперактивност. Е-110 може да ни донесе запушен нос, изпотяване, гадене и повръщане, че и нарушено храносмилане. Другите опасни Е-та са Е-131 и Е-133, които съответно са отговорни за нарушаването на работата на органите на стомашно-чревния тракт. Те също предизвикват алергични реакции, особено при хора, които са чувствителни към аспирин.

blitz.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 8 часа, badsector написа:

Розовите домати по принцип не са трайни, два дена+- им е нормалният живот. Като каза "транспорт" и се сетих, че някой ми беше казвал преди време как гърците берат доматите изцяло зелени, транспортират ги до съответната граница и преди да влязат в страната, ги пръскат с някакъв химикал и доматите узрявали за часове.

 

Тука съм виждал по телевизията, как ги изспиват зелени в един басейн с някаква течност и пред очите ти буквално веднага почват да порозовяват и после да почервеняват.Така е като има търсене, ще има и предлагане.Хората се разглезиха и вече не могат да чакат когато им дойде сезона.Аз избягвам домати зимата, както и краставици.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 3 часа, franchesko написа:

 

Аз избягвам домати зимата, както и краставици.

краставиците са си все краставици - и лете и зиме

едни и същи са

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...