Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Препоръчан отговор


преди 47 минути, BMW Маниак написа:

Викаш най добре да ги захранват с мазни баници правени с маргарин и бозичка и всичко с децата ще е на шест.

А бозата задължително да е с NutraSweet от Монсанто! И баниците са с извара (което всъщност е по-добре от някакво измислено "сирене" на ниска цена).

Недей я шашка жената, може пък да им правят био-баници, да разтеглят корите на място...

Иначе аз малко се отклоних с моя списък за храните, без които не можем. Какво да правиш? Ама като погледнеш етикетите все тия неща изпъкват, та очевидно са основни. Бялото брашно пропуснах, с всичките там подобрители.

Та преди години се бях хванал да поразпитам дядо ми как са живели и какво са отглеждали и яли едно време на село. Той е израснал на село в Северозападна България 30-те години на 20-ти век и е бил 11-годишно момче, когато е почнала войната. Като цяло хората много неща не са имали и не претендирам тая диета да я била навсякъде по селата, но така е било в неговото село.

1. Хляб от пшеница. Отглеждали са си житото, млели са си брашното. Казва, че майка му е правила хлябове веднъж седмично за цялата седмица. Били са пет деца.

2. Царевица. За животните, както и за качамак и просеник (царевичен хляб, когато пшеницата е била малко).

3. Сирене (обикновено овче). Има ли са към 15-20 овце във всяка къща.

4. Месо. От агнета всяка година (поне по агне на овца). Гледали са прасе или две, но това е за зимата. И кокошки, като всяко лято са люпели с кокошки едно 60-70 пилета и зимата са оставяли към 25 кокошки и 2-3 петела. Другото за готвене и за продан.

5. Боб. Бял боб за чорба, което е било ядене поне 2-3 пъти седмично, основна храна. Бобът са отглеждали в царевицата, както и тикви. 2-3 тенекии боб на година им е отивал.

6. Леща. Нея също са си отглеждали и са я яли малко по-рядко от боба. Пак основна храна.

7. Мляко (прясно). От две работни крави са имали по малко мляко и обикновено се е изпивало (може би по 3-4 литра на ден на крава). От овцете предполагам и са квасели. От тези крави са имали и телета, което влиза в месото.

8. Яйца. С толкова кокошки яйцата са били много.

9. Пипер. Чушките са били много по-популярни от доматите, но това е било преди да имат буркани. Правели са туршии в делви.

10. Дини и пъпеши лятото, с каруците.

11. Грозде. Едно от малкото неща, което са пръскали (със син камък).

12. Слънчоглед. Няколко декара със слънчоглед за олио. Две-три делви за цялата година.

13. Захарна метла. От която са изкарвали две делви с маджун (мед не са имали).

14. Памук. Това ме изненада, но и памук са отглеждали. Дрехите и чергите и прочие прабаба ми е тъкала/плела.

15. Плодове според сезона им. Но не са имали голямо разнообразие, даже хич. Основно джанки, дини, пъпеши, някакви сливи, малко ябълки/круши. Череши, вишни, праскови, кайсии въобще не са имали, и не са били разпространени в неговия край (примерно едно-две вишневи дървета в цяло село). Черници са имали също.

Лук са гледали, но примерно картофи не са отглеждали. Вика, че не виреели в тяхната почва.

От магазина са купували сол, захар, може би масло за лампите.

В общи линии това им е била храната. Хляб и тестени изделия, сирене, боб, леща, месо и мляко. Дори динята дядо ми ядеше със сирене (а май и с хляб). Не са имали кой знае какъв избор, не е имало такава развита търговия тогава (няма Лидл, Билла, Кауфланд и прочие, няма внос от Гърция и не знам къде). Но даже сме изнасяли грозде по Дунава за Централна и Западна Европа.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 56 минути, BMW Маниак написа:

Викаш най добре да ги захранват с мазни баници правени с маргарин и бозичка и всичко с децата ще е на шест.

Твоите деца това ли ядат? :speak:

Аз съм почитател на здравословното хранене и вкъщи не влизат подобни храни, както и такива, които съм упоменала в по-горния си пост.

Здрав бъди, по-малко се хвали и повече мисли! :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 7 минути, Мойра написа:

Твоите деца това ли ядат?

Моите ядът сладолед.
Ама аз не съм се притеснил че ще са в училищата на меню с авокадо и смути .
Друга потребителка беше притеснена че няма да може да си позволи това меню и по добре било да не отпадат мазните баници от менюто на децата.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 35 минути, Lumberman написа:

Не са имали кой знае какъв избор, не е имало такава развита търговия тогава (няма Лидл, Билла, Кауфланд и прочие, няма внос от Гърция и не знам къде). Но даже сме изнасяли грозде по Дунава за Централна и Западна Европа.

Е то пък сега нали има Лидл и Кауфланд,човек като се уяде на всичко, и в магазина почва едно такова  чудене какво да ядеш, защото на където и да се  обърнеш само неща от , които ти е писнало до болка.Особенно, ако не си фен на полуфабрикатите, защото реално това е разнообразието сравнено с на дядоти епохата.А и едно време хората са живяли и работили реално да имат с какво да напълнят стомасите, сега това е рутина и се гледа бъзро да се набуха търбуха и след това да се действа по истинските приоритети.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 часа, Lumberman написа:

3. Сирене (обикновено овче). Има ли са към 15-20 овце във всяка къща.

... две работни крави

Това е... много богаташка история. Гледането на такава бройка овце изисква огромно количество зимнина. Всеки ден трябва да се ходи да се коси.


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 часа, franchesko написа:

А и едно време хората са живяли и работили реално да имат с какво да напълнят стомасите, сега това е рутина и се гледа бъзро да се набуха търбуха и след това да се действа по истинските приоритети.

Да, това затова и здравето ни е такова. И хората бързат да се занимават с глупости, а истинската храна не ги интересува.

Мен лично не ме радва разнообразието във веригите, защото масово се предлага едно и също от корпоративните боклуци. Като видиш съдържанието и ти се отщява. А могат да го правят и с по-приемливи съставки, но пуста печалба!

На дядо ми епохата е била доста усърдно време, яко бачкане, но имайте предвид, че са обработвали 120 дка земя с две крави. Баща му, майка му не знам колко е помагала. Децата са ходели на училище и са помагали лятото за кравите, в домакинството, копане и бране на царевица. Те тогава не са се и замисляли за качеството на храната, защото всичката е била пресна и качествена. И от своя труд е приятно да черпиш храната си. Съвсем по друг начин гледаш на нея, не като да си взел пари за някаква никому ненужна работа и после да се чудиш за какво да ги харчиш. Примерно. А зимата е имало предостатъчно време за почивка.

преди 1 час, аm-аm написа:

Това е... много богаташка история. Гледането на такава бройка овце изисква огромно количество зимнина. Всеки ден трябва да се ходи да се коси.

Колкото - толкова. Проблемът не е бил толкова в косенето и прибирането, а че не са имали достатъчно пасища. Но пък са се събирали родата за ключовите моменти и бързо и задружно са свършвали работата. Докато, вика дядо ми, в ония години на войната, "непроизводителното население в градовете" гладуваше, купони имало. Ама ти викаш, щом не е богаташка историята, не става. Да не си потомствен гражданин от десет поколения, във вените ти да не тече синя кръв?

Овцете винаги са били основен поминък за българина. А станаха по-малко и от нас в последните години.
 

Отделно за косенето си има сезон, не се коси всеки ден, а два-три пъти в годината, понякога и веднъж. Парадоксалното е, че са ги хранили може би 1/3 със сено, но основната храна на добитъка зиме са били листата на царевицата. Имайте предвид, че реално за свои нужди не са им трябвали толкова овце и агнета, а основно за продан. Същото и с житото, царевицата. Може да е било мизерно по днешните разбирания, че и мебели почти са нямали, но пък са имали някои неща, на които ние можем само да завидим. Като говорим и за нематериални неща в другата тема.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 часа, Lumberman написа:

Да, това затова и здравето ни е такова. И хората бързат да се занимават с глупости, а истинската храна не ги интересува.

Мен лично не ме радва разнообразието във веригите, защото масово се предлага едно и също от корпоративните боклуци. Като видиш съдържанието и ти се отщява. А могат да го правят и с по-приемливи съставки, но пуста печалба!

На дядо ми епохата е била доста усърдно време, яко бачкане, но имайте предвид, че са обработвали 120 дка земя с две крави. Баща му, майка му не знам колко е помагала. Децата са ходели на училище и са помагали лятото за кравите, в домакинството, копане и бране на царевица. Те тогава не са се и замисляли за качеството на храната, защото всичката е била пресна и качествена. И от своя труд е приятно да черпиш храната си. Съвсем по друг начин гледаш на нея, не като да си взел пари за някаква никому ненужна работа и после да се чудиш за какво да ги харчиш. Примерно. А зимата е имало предостатъчно време за почивка.

 

Има ли са и времето да произвеждат храната.Тогава на повечето хора приоритета им е бил да построят една къща и след това само да са хранят и да живеят месец за месец.Освновното занимание на голяма част от населението и нещо от което могат да се препитават е било земеделието.Приятно неприятно, ако искаш да кльопаш трябва да копаш.И то от тъмно до тъмно.После се пребираш,ядеш, къпиш се с канче и кофа, спане и това им е бил живота.По-скоро оцеляване, защото това не е живот.Нищо, че храната е била качествена.За сметка на това не е имало никакви развлечения.Не са имали възжност да пътуват,да обикалят света.Никави удобства за услесняване на живота.Всичко се е правило на ръка.Зимата ставаш по-тъмно да ринеш партини и след това да палиш печките.Сега общината си минава,чисти си,цъкаш си копчето на парното,цъкаш си копчето на кафе машината и са събуждаш като бял човек.Влизаш си в банята цъкаш си копчето и топлата вода тръгва.До като си пиеш кафето, кеф ти си пуснеш радио, кеф ти телевзия,  и вече знаеш къде има задръствания къде вали къде не вали и си подготвен да се справиш с трудностите  в пъти по лесно.Което прави живота май по-приятен от колкото да се бъхтиш като негър в алабама.Иначе и сега има хора, които имат ферми и произвеждат истинска храна, и който иска да живее здравословно вместо да пазарува от Кауфланд, може да си пазарува от такива ферми.Или пък да си произвежда сам.Само, че на малцина им се занимава с копане и оран и чистене на свински фъшкии.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Че кой ще иска да ходи да рине изпражнения като може всичко да му е чистичко и спретнато, да натиска по едно копче за каквото му потрябва?

преди 53 минути, franchesko написа:

Приятно неприятно, ако искаш да кльопаш трябва да копаш.И то от тъмно до тъмно.После се пребираш,ядеш, къпиш се с канче и кофа, спане и това им е бил живота.По-скоро оцеляване, защото това не е живот.

И това е във време на мир, ами войните? В окопа? Няма телевизия, няма климатик, няма да ти носят пица на място, няма душ и мека завивка? А това живот ли е? Но някой е платил цената, за да имаме държава и инфраструктура.

Повечето селяни не са искали да копат като "негър в Алабама", а по-чистичка и хубава градска работа за децата си. По тая и причина са почнали да опустяват селата, освен колективизицията. "Учи, мама, да не работиш!"

Само че има и един друг момент и той е, че съвременният човек трудно оцелява. Свикнал е на готово, всичко да е подсигурено, ток, вода, храна, работа, забавления. И е напълно зависим от изградения строй и ще не ще ползва това, което му се предлага. И плаща цената за удобствата, които са му осигурени. Също не забравяйте, че и на добитъка по фермите по евростандарт всичко е чистичко, хигиенично, регламентирано, подредено, обезопасено, осветено. За да могат кравите да бъдат доени ефективно и после клани, разфасовани, щастливи до последно.

преди 53 минути, franchesko написа:

За сметка на това не е имало никакви развлечения.Не са имали възжност да пътуват,да обикалят света.Никави удобства за услесняване на живота.

Критериите са били силно занижени по нашите стандарти. Вода са нямали течаща, ток... сложи тук всички електроуреди и джаджи, дрехите и обувките собствено производство. Националните ни герои са обаче родени и израсли в онова време, между другото... дето пише Ботев за "българска майка юнашка". Не е имал предвид днешните префинени моми. Но рано или късно колелото се завърта и аз мисля, че повече хора ще се ориентират към реално препитание, а не чрез една система, която ограбва труда и живота на хората и им предлага все по-малко. При това в момента разчитаме на основни суровини за оцеляването ни като народ да бъдат докарвани от хиляди километри, дори храната. Кажете това колко е рационално. Просто много е лесно нещата да се върнат на онова ниво отпреди сто години, и ние да нямаме възможност за други работи, а да оцеляваме (ако сме готови психически), и да не можем да се ползваме от толкова улеснения (които са си резултат от години труд и производство). А и сме свикнали на готово и приемаме толкова неща за даденост. Ние и в момента се ползваме от инфраструктура и инвестиции от предните поколения, че и имаме кредити да изплащаме.

Да не отклонявам темата, но заради това търсене на лесното и чистото много поколения са оставили производството на храната и затова сме на това дередже и се чудим какво да правим. Малцина искат да платят цената. Защо да бъхташ на полето като можеш да си пазаруваш от мола? Нека други да бъхтат.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Всяко човешко същество предпочита удобствата и по-лекия начин на живот, от бъхтенето по цял ден за насъщния.Баба ми също е израснала и е минал почти целия живот във времената ,когато е нямало ток и вода, и като ми е разпрвяла какво е било, само мъка и тегло.И 89-та година вече беше пенсионерка и замина  уж за един месец за  щатите,  и го откара на пет месеца там и въобще не искаше да се пребира.Споням си първия ни разговор, като беше вече там няколко седмици: Аз: --Ало бабо как е там?  Баба ми:  -Супер е,водата тука я ползват само за къпане и миене на съдове.И съдовете ги мие тука  някаква машина, никакво на ръка.Живота е супер тука.Айде затварям, че отиваме на шопинг.  Бам-тряс и затвори телефона.:)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

В България има огнище на птичи грип, внимавайте какви яйца купувате!

Цитат

Чакаме от институциите да ни отговорят, а дотогава – моля, четете етикета, яйца с партида 2BG, от село Дончево – са опасни за здравето ви!

статия

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
на 7.06.2018 г. в 19:11, аm-аm написа:

Това е... много богаташка история. Гледането на такава бройка овце изисква огромно количество зимнина. Всеки ден трябва да се ходи да се коси.

А да бе, то ако ставаше само с косене. Навремето гледахме зайци, не много бройки, може би между 10 и 15. Бая косене падаше само за тях и пак се купуваше допълнителен фураж за зимата. Та с толкова много овце, ще си трябва отделна сграда само за фуража.

на 8.06.2018 г. в 1:17, franchesko написа:

...-Супер е,водата тука я ползват само за къпане и миене на съдове...

То това е точно обратното на "супер". Как се опитвам да накарам баща ми да пие вода, а не разни бутилирани химии, но не става. Виж за миялната съм съгласен - това е най-полезният кухненски уред.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 21 минути, badsector написа:

То това е точно обратното на "супер". Как се опитвам да накарам баща ми да пие вода, а не разни бутилирани химии, но не става. Виж за миялната съм съгласен - това е най-полезният кухненски уред.

Зависи от качеството на водата, ако имаш напредвит чешмяна.Холандците имат страхотна чешмяна вода, аз рядко пия вода, но когато го права само от чешмата.За немците чувам от хора, които са живяли там до скоро, че била боклук и имала прекалено много котлен камък.За България също не може да се каже , че има хубава чешмяна вода.Сега за Канада през 89-та година нямам идея да ли водата им е била гадна там тогава или просто хората  там са били пристрастени към вкуса на напитките от магазина.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 5 часа, Мойра написа:

В България има огнище на птичи грип, внимавайте какви яйца купувате!

статия

 

Защо това го скриха, аз сега от тук разбирам.

В никоя телевизия не чух да се говори за това.

Баси държавата

:angry22:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
на 17.06.2018 г. в 0:07, franchesko написа:

...или просто хората  там са били пристрастени към вкуса на напитките от магазина.

По-скоро е това. Масово хората са пристрастени към сладка течност. В София водата е перфектна, предполагам защото контролът е много строг. Но дори и да не беше, по магазините се продава бутилирана изворна вода, с ниска минерализация, която е ок за пиене. Нищо не оправдава наркоманията по сладките течности.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Така или иначе премахването на мазнините от храната е изключително трудно и на практика невъзможно. В общия случай хората приемат много мазнини и въглехидрати и прекалено малко протеин. Наскоро почнах да смятам макроелементите, които приемам с храната и е трудно да се намести всичко балансирано, но пък резултатите си заслужават. И все пак ще прибегна до химически извлечен протеин, защото е в пъти по-лесно с него.

Днес попаднах на някакви розови, полски домати, които направо ме върнаха в детството, колкото и да не ми се вярва. Супер сладки и с автентичен доматен вкус. Направо останах шокиран :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 6 часа, badsector написа:

 

Днес попаднах на някакви розови, полски домати, които направо ме върнаха в детството, колкото и да не ми се вярва. Супер сладки и с автентичен доматен вкус. Направо останах шокиран :)

блазе ти

аз попаднах на български явно селектирани барабар с колците

баси доматите честно - кочан вътре като зелев кочан и домат никой няма

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 14 часа, badsector написа:

Днес попаднах на някакви розови, полски домати, които направо ме върнаха в детството, колкото и да не ми се вярва. Супер сладки и с автентичен доматен вкус. Направо останах шокиран :)

Къде ги продават тези домати?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 14 часа, badsector написа:

Така или иначе премахването на мазнините от храната е изключително трудно и на практика невъзможно. В общия случай хората приемат много мазнини и въглехидрати и прекалено малко протеин. Наскоро почнах да смятам макроелементите, които приемам с храната и е трудно да се намести всичко балансирано, но пък резултатите си заслужават. И все пак ще прибегна до химически извлечен протеин, защото е в пъти по-лесно с него.

 

И защо е нужно да прибягваш до химически извлечени протеини?
Нито едно животно в природата не ползва химически извлечени вещества, за да набави нужните елементи от които се нуждае тялото му.
Но ние хората, разбира се като много умни, се тъпчем с всякакви изкуствени храни, от които не се нуждаем, затова и човечеството става все по-болно.

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)
преди 9 часа, haidukpikaso написа:

аз попаднах на български явно селектирани барабар с колците

баси доматите честно - кочан вътре като зелев кочан и домат никой няма

От Фантастико ли?

преди 1 час, Мойра написа:

Къде ги продават тези домати?

Имаме до нас магазинче от верига Фреш, наскоро ги внесоха тия розови домати по 2,16лв килото са.

преди 1 час, Aumi написа:

И защо е нужно да прибягваш до химически извлечени протеини?
Нито едно животно в природата не ползва химически извлечени вещества, за да набави нужните елементи от които се нуждае тялото му.
Но ние хората, разбира се като много умни, се тъпчем с всякакви изкуствени храни, от които не се нуждаем, затова и човечеството става все по-болно.

 

Защото е по-евтино, по-удобно и по-вкусно. Сега, за да набавям достатъчно протеин, като същевременно държа мазнините и въглехидратите в съответните граници, трябва да ям всекидневно поне по около 150 грама пилешко филе, консерви риба тон, или обезмаслена извара, което в един момент писва много. Има го и другия момент, че за да набавя всекидневните нужди от протеин и за да се храня балансирано, трябва на всяко хранене да приемам определено количество протеин, което е ограничение откъм храните, които мога да ям, особено като трябва да се включа в определен бюджет. А така с химически извлечения протеин е лесно - ядеш каквото искаш, пийваш една дозичка протеинче и си вързал сметките. Ако се сещаш за други източници на протеин, които нямат въглехидрати и мазнини, казвай.

Редактирано от badsector (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 3 часа, badsector написа:

От Фантастико ли?

 

мда от там, те са лидери на пазара - фуражни домати за кравички и прасенца

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 4 часа, badsector написа:

От Фантастико ли?

Защо задаваш реторични въпроси ?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...