Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Препоръчан отговор


преди 43 минути, haidukpikaso написа:

краставиците са си все краставици - и лете и зиме

едни и същи са

О не бъркаш се дарлинг.Освен ако не ги опитваш когато са вече в таратора или в салатата овкусени със подправки.Аз ги ям винаги нарязани отделно на колелца неовкусени и мога да усетя разликата.Между другото чух от един жабар( а те са известни кулинари и чревоугодници) Дон Рафаело, че зеленчуците не трябва да се увкусяват за да може да се насладиш на истинския му вкус.И е много прав да ти кажа:) Истинската класическа краставица, която е най разппространена, трябва да не повече от един пръст и половина дебела,тъмно зеленена и тези ръбове трябва да са силно изразени, тези които съм посочил на снимката.Когато е разрязваш трябва да издава звук също когато разрязваш презряла диня, нещо като хрупане.И на вкус трябва да е леко сладка.Сега тази , която съм снимал се води ,,биологиш,, тоест отгледана по естествен начин.И е двойно по скъпа от обикновенните наблъскани с химикали.Но често и нейния вкус зимно време е жмел.Така, че колко е ,,биологиш,, само тя си знае.:)

IMG_20180328_235549.jpg

IMG_20180328_235752.jpg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 4 часа, franchesko написа:

Тука съм виждал по телевизията, как ги изспиват зелени в един басейн с някаква течност и пред очите ти буквално веднага почват да порозовяват и после да почервеняват.Така е като има търсене, ще има и предлагане.Хората се разглезиха и вече не могат да чакат когато им дойде сезона.Аз избягвам домати зимата, както и краставици.

И аз съм така, въобще не ме изкушават доматите и краставиците зимно време. За зимата си има много други неща, а и зимнина също.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 28 минути, franchesko написа:

О не бъркаш се дарлинг.Освен ако не ги опитваш когато са вече в таратора или в салатата овкусени със подправки.

 

ами да, така ги ям дарлинг, позна

все краставица

:)

но при домата не е така вече положението - наникъде

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 3 минути, haidukpikaso написа:

ами да, така ги ям дарлинг, позна

 

 

Виж как знам...батко ти много манджи е сготвил до сега, така ,че бълиивми ай ноу уат ай толк абаут:)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Краставиците са доста сортове и наистина има един много хубав, който се държи точно по описания от @franchesko начин - не е много водниста, с малки семки, леко сладка и хрупа точно като диня при рязане. Но има и други видове, които също са хубави, без да притежават тези характеристики. Зимните краставици са гледани в Гърция в парници, с много торене. Съответно вкусът им става леко горчив заради нитратите. Хубавото на нитратите е, че са водоразтворими и с киснене на краставиците в студена вода поне час, основното количество нитрати остават във водата. Така е и с марулите. Та изцяло хубавите краставици ги няма зимата. А доматите си искат слънце, в парници не стават. Колкото до овкусяването - прекрасно е да си откъснеш домат, раснал на слънце и още топъл от него и директно да го гризеш като ябълка. На мен ми харесва и цвекло да си отскубна, да го нарежа и да го ям така, или пък моркови. Но също така ми харесват и на салата, просто са различни неща.


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

имаме и много странен сорт картофи - произход България - картофите са сухи и нямат водно съдържание ти да видиш ГМО-то да видиш ти

:eek:

стоят сухи и тва положението, няма да се спои туй нещо и тва е, щом добавях още едно яйце за кюфтетата... и с пресен лук... уникум направо

:no-no:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 20 минути, haidukpikaso написа:

имаме и много странен сорт картофи - произход България - картофите са сухи и нямат водно съдържание ти да видиш ГМО-то да видиш ти

:eek:

стоят сухи и тва положението, няма да се спои туй нещо и тва е, щом добавях още едно яйце за кюфтетата... и с пресен лук... уникум направо

:no-no:

 

Знам го тоя сорт,много върви с бира:)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 43 минути, franchesko написа:

 

Знам го тоя сорт,много върви с бира:)

мда ясно, само пържени - установих

ама аз исках кюфтета

:(

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Всеки сорт картофи се ползва за различни цели. Има си такива за пюре, такива за пържене и такива за печене и варене. До нас има едни червени френски, уникалните стават пържени. Ама варени за нищо не стават. От друг магазин взимам български, дето за пържене не са нищо особено, но пък варени... мммм направо сладки си стават варени :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

е да ама те всички еднакви на външен вид - чак като вземеш да ги готвиш и установяваш

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

До някаква степен да. Който е гледал картофи, си ги знае, дори за нас да изглеждат еднакви. Аз единствено знам Марабел, жълти са с множество малки, кафяви точици. Те са сравнително универсални, стават вкусни и пържени и варени с обелка. Обикновено в един магазин зареждат едни и същи неща и като вземеш един път, вече знаеш какво продават там.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 23 часа, badsector написа:

Обикновено в един магазин зареждат едни и същи неща и като вземеш един път, вече знаеш какво продават там.

почти е така - в бакалията са все едни

ама у фантастикото всеки ден са различни

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
на 3/26/2018 в 22:54, badsector написа:

Дам, затова като се женеше братовчедката и надойдоха холандците, като опитаха нашите салати останаха като гръмнати. Всички се учудваха как така салатите имат вкус. Така че явно и там си ядат пластмаса. Може да е по-малко пластмаса от останалата Европа, но е пластмаса.

Ми, не знам, ама са се научили да режат салатата като за коне. На ей такива басамаци и да слагат не знам си какви измислени дресинги... Как очакват да е вкусна марулята. Като я нацъцкаш на ситно, като сложиш и зелен лучец, и репички, като ръснеш солчица, зехтинец и оцет. Каат я объркаш и я оставиш за 20тина минути да се стече и да си поеме вкусовете... Ми друго си е... И с магазинските салати става...

на 3/28/2018 в 2:45, badsector написа:

Розовите домати по принцип не са трайни, два дена+- им е нормалният живот. Като каза "транспорт" и се сетих, че някой ми беше казвал преди време как гърците берат доматите изцяло зелени, транспортират ги до съответната граница и преди да влязат в страната, ги пръскат с някакъв химикал и доматите узрявали за часове.

 

на 3/28/2018 в 2:52, Lumberman написа:

Ами те това са старите сортове, неселектирани за транспорт на хиляди километри и трайност с месеци. Аз преди години отглеждах един сорт зелен гигант (големи зелени домати), и бяха превъзходни, но като набереш и докато ги прибереш вкъщи от нивата, и вече се смачкали. Обаче превъзходен вкус. Но те хората като си ги гледат в двора това не ги бърка. Стоят си на растението, докато не дойде време за бране. А вкусът няма общо с новите хибриди, които се отличават именно по липсата на вкус и сладост.

...

За да е сладък, вкусен и ароматен доматът, трябва да е стоял зелен на слънце. В процеса на фотосинтеза на самият плод, в него се синтезират въглехидратите, които му дават типичният сладникав вкус. Проблема е, че доматите се берат зелени, седят на тъмно в складовете и не узряват, а просто почервеняват под въздействието на химикали, за да имат търговски вид. Единствено изключение правят пъстро зелените Heirloom (Cherokee Purple) и пъстрите Kumato домати, които така или иначе остават повече или по-малко зелени и успяват да фотосинтезират на зелено в магазина... Те са единствените мас прадъкшън домати, които стават за ядене... Сочни, вкусни и ароматни... Истината обаче е, че от бабините домати, гледани с любов на двора и зрели на слънце, по-вкусни няма...

на 3/30/2018 в 12:07, badsector написа:

До някаква степен да. Който е гледал картофи, си ги знае, дори за нас да изглеждат еднакви. Аз единствено знам Марабел, жълти са с множество малки, кафяви точици. Те са сравнително универсални, стават вкусни и пържени и варени с обелка. Обикновено в един магазин зареждат едни и същи неща и като вземеш един път, вече знаеш какво продават там.

От картофите само Ukon Gold купувам. Стават златисто жълти на цвят и леко сладникави на вкус. Направо са убиец и за печене, и за варене и за пюре. Вкъщи не пържим картофи и пържени не ги знам как са...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, darkterminal написа:

Ми, не знам, ама са се научили да режат салатата като за коне. На ей такива басамаци и да слагат не знам си какви измислени дресинги... Как очакват да е вкусна марулята. Като я нацъцкаш на ситно, като сложиш и зелен лучец, и репички, като ръснеш солчица, зехтинец и оцет. Каат я объркаш и я оставиш за 20тина минути да се стече и да си поеме вкусовете... Ми друго си е... И с магазинските салати става...

Специално зелената я обожавам. Освен описаните от теб съставки, много си отива и с пресен чесън, риба тон, варени яйца, кисело мляко, майонеза, нахут, кашкавал. Всевъзможни комбинации могат да се правят и салатата си става направо ядене. Почти всеки ден набивам зелени салати, когато им е сезона.

Редактирано от badsector (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Лично аз добавям, краставица, тиквени семки (белени), варено яйце, шунка, стъргано жълто сирене... Както казваш, направо си става вечеря :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Бруталната истина за гъшия дроб

1523530084_gavage_feeding11.jpg

http://zdrave.to/zdravoslovno-hranene/gshi-drob-ne-delikates-a-zabolyavane

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 часа, haidukpikaso написа:

Бруталната истина за гъшия дроб

1523530084_gavage_feeding11.jpg

http://zdrave.to/zdravoslovno-hranene/gshi-drob-ne-delikates-a-zabolyavane

 

А добър вечер:)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
на 4/13/2018 в 18:11, haidukpikaso написа:

Бруталната истина за гъшия дроб...

Типичният български журнализъм - "за да се квалифицира като гъши дроб, разпоредбите в индустрията изискват черният патешки дроб да тежи".

Моите 5 стинки - това изкуствено надебеляване на животните се прави освен за размер, а и за да стане по-мазен черният дроб, защото в оригиналната рецепта дробът е бил обвит в сланина. В много страни този метод на изкуствено надебеляване е забранен. Има само 5 страни в Европа, които все още го практикуват - Белгия, Румъния, Франция, Испания и Унгария, като французите искат ЕС да определи този метод на изкуствено надебеляване като част от френското културно наследство. Мненията относно страданията на животните са много спорни, като някои ветеринари дават мнение, че животните не са подлагани на стрес по време на процеса и той не води до описаните в статията твърдения за здравословни проблеми. При всички случаи така увеличеният черен дроб е основно мас и като процентно съотношение полезните вещества в него са по-малко. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 16 минути, badsector написа:

да стане по-мазен черният дроб

Това е следствие от скоростното угояване.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 7 часа, badsector написа:

Типичният български журнализъм - "за да се квалифицира като гъши дроб, разпоредбите в индустрията изискват черният патешки дроб да тежи".

Моите 5 стинки - това изкуствено надебеляване на животните се прави освен за размер, а и за да стане по-мазен черният дроб, защото в оригиналната рецепта дробът е бил обвит в сланина. В много страни този метод на изкуствено надебеляване е забранен. Има само 5 страни в Европа, които все още го практикуват - Белгия, Румъния, Франция, Испания и Унгария, като французите искат ЕС да определи този метод на изкуствено надебеляване като част от френското културно наследство. Мненията относно страданията на животните са много спорни, като някои ветеринари дават мнение, че животните не са подлагани на стрес по време на процеса и той не води до описаните в статията твърдения за здравословни проблеми. При всички случаи така увеличеният черен дроб е основно мас и като процентно съотношение полезните вещества в него са по-малко. 

 А яйцата от кокошките затворени в клетки? Горките животни каква съдба.. Ей това човека е по-голямо животно от най-голямото животно.Аз за това си купувам само от свободно живеещи кокошки.Нещо като протест срещу тези концлагери за животни.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Има такива ферми.А щом ги има, значи, че има и тяхна продукция на пазара.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Принципно, е най-добре държавите да прокарват методите на фермерство на Джоел Салатин. Обаче има прекалено мащабна хранителна мафия и няма как да стане. А и сега Байер като купува Монсанто, не ми се мисли какво ни чака. Вероятно доматите сами ще се берат и сортират в щайги.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 18 часа, franchesko написа:

Има такива ферми.А щом ги има, значи, че има и тяхна продукция на пазара.

Ама как иначе ще готвят у Мастър шеф и Хелс кичън

тва гъши дроб задължително трябва да имат

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...