Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Замисляте ли се какво ядем?

Featured Replies

В момента задушавам телешко месо на месарница "Войнов"

Месото изглежда много свежо.

Някой има ли впечатления от продукцията на тази фирма?

• Отговори 1,5k
  • Прегледи 190,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да ви кажа,на фона на това,че сегашните кебапчета и кюфтета се правят от незнайни ерзаци,химии и какво ли още не,това че едно време са били от истинско месо,трябва да ви успокоява.

• Ти ако знаеш, какви гадости ядеш и с другите "чисти" храни, сигурно ще се побъркаш. Да не говорим, колко месо е било изядено, за да стане възможно написването на библията.

• darkterminal
    darkterminal

...арсен в буркан с кисели краставици!   ...заявил, че щом краставичките миришат на "зъболекарски кабинет", то това е сигурен признак, че в тях има арсен!   ..., че арсена няма миризма и наличие

преди 4 минути, Мойра написа:

от къде го закупи, не съм ги чувала ама искам и аз

преди 5 минути, haidukpikaso написа:

от къде го закупи, не съм ги чувала ама искам и аз

Мъжът ми го е купувал, но не съм го питала откъде.

Вида е чудесен, пък и се оказа наистина телешко - много е крехко и се приготвя бързо.

Приятно изненадана съм!

Телешкото, което продават в големите вериги е като подметка.

П.П. Месото е купено от Фантастико.

Пакетирано е, на опаковката е написана фирмата.

преди 34 минути, Мойра написа:

Мъжът ми го е купувал, но не съм го питала откъде.

Вида е чудесен, пък и се оказа наистина телешко - много е крехко и се приготвя бързо.

Приятно изненадана съм!

Телешкото, което продават в големите вериги е като подметка.

П.П. Месото е купено от Фантастико.

Пакетирано е, на опаковката е написана фирмата.

Благодаря

:)

Ще го потърся, в нашето нямаме пакетирани меса, само насипни. И ги ползвам само за мелене пред мен за кайма че не ми се рискува повече. А това е предимството на пакетираното - виждаш на етикета поне производителя кой е. Нищо не написали, тез етикети за какво са етикети а. Сега със сирената като им изкараха списъка кои влагали палмово масло - аз от къде да знам на витрината кое на кого е по именцата им само.

Иначе е логично по цената да се ориентираш де. Оня ден една баба хванала някакъв шпек за 1.50 400 грама и ме кара да й чета етикета - бе викам кво да ти чета ти за 3 и нещо килото кво искаш да има месце ли, е има 1 процент свинско има, туй то, ако та устройва...

преди 1 час, Мойра написа:

Сигурно телето е масажирано преди да го заколят.

преди 52 минути, haidukpikaso написа:

Благодаря

Ще го потърся, в нашето нямаме пакетирани меса, само насипни. И ги ползвам само за мелене пред мен за кайма че не ми се рискува повече. А това е предимството на пакетираното - виждаш на етикета поне производителя кой е. Нищо не написали, тез етикети за какво са етикети а. Сега със сирената като им изкараха списъка кои влагали палмово масло - аз от къде да знам на витрината кое на кого е по именцата им само.

Иначе е логично по цената да се ориентираш де. Оня ден една баба хванала някакъв шпек за 1.50 400 грама и ме кара да й чета етикета - бе викам кво да ти чета ти за 3 и нещо килото кво искаш да има месце ли, е има 1 процент свинско има, туй то, ако та устройва...

Много малки количества пускали от това месце и свършвало много бързо, казва мъжа ми.

преди 18 минути, Мойра написа:

Много малки количества пускали от това месце и свършвало много бързо, казва мъжа ми.

Ами който си го е научил и знае че е истинско и си го търси и купува пак и пак. С всяко качествено нещо е така.

Колко е килото ?

Утре ще питам в нашето Фантастико кой е производителя, абе почвам да си питам и това е.Телешкото е 17-20 лева, зависи коя част е.

преди 8 минути, haidukpikaso написа:

Ами който си го е научил и знае че е истинско и си го търси и купува пак и пак. С всяко качествено нещо е така.

Колко е килото ?

Утре ще питам в нашето Фантастико кой е производителя, абе почвам да си питам и това е.Телешкото е 17-20 лева, зависи коя част е.

18 лв.

преди 18 минути, Мойра написа:

18 лв.

това е цената за телешко, да

Не вярвяйте сляпо на разни експерти. Дори да приемем, че никой не им е платил и просто говорят истината, не може на база 2% от изследваните продукти да се правят заключения за 100% от продуктите на пазара. Не е проблем дадена лаборатория да вземе 10-те най-евтини марки масла на пазара и да каже, че 100% от изследваните продукти са със палмова мазнина. По същия начин и с месото. Да, в големите вериги супермаркети, продуктите са пълни с какви ли не боклуци, затова месо не се взима от там, а от местни производители. Кофти е, че трябва да се обикаля, за да се търси качество, но такава е епохата, в която живеем. Всеки сам си преценя дали ще пазарува от най-близкия супермаркет или ще положи усилия да си купи качествена храна.

• 3 седмици по-късно...

Вижда ли се краят на двойния стандарт при храните

Цитат

"Много се съмнявам, че ще дойде краят на двойните стандарти. Сигурно ни мислят за второ качество хора. Трябва да има много висок контрол... Аз ходя на Запад и виждам какво е. Там е по- хубаво качеството... Трудно, защото това е процес, който не зависи от един човек, а зависи от много държави, които са в Европейския съюз... Надяваме се да се види краят и ние да се чувстваме европейци. Живяла съм и съм работила в Гърция. Разлика в дезодорантите съм открила... Козметиката- тази, която е вносна, един и същ продукт е съвсем различен от това, което е в Англия. Краят на двойните стандарти не зависи само от нас, това зависи от вносители, от тези, които позволяват да стига до нас...", смятат видинчани.

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...
на 5.10.2018 г. в 16:31, sliderum написа:

"Много се съмнявам, че ще дойде краят на двойните стандарти. Сигурно ни мислят за второ качество хора. Трябва да има много висок контрол... Аз ходя на Запад и виждам какво е. Там е по- хубаво качеството... Трудно, защото това е процес, който не зависи от един човек, а зависи от много държави, които са в Европейския съюз... Надяваме се да се види краят и ние да се чувстваме европейци. Живяла съм и съм работила в Гърция. Разлика в дезодорантите съм открила... Козметиката- тази, която е вносна, един и същ продукт е съвсем различен от това, което е в Англия. Краят на двойните стандарти не зависи само от нас, това зависи от вносители, от тези, които позволяват да стига до нас...", смятат видинчани.

Един приятел ходи до Англия наскоро и вика, че храната им е ужасна, дори биото. И моите впечатления са подобни, въпреки че в Англия специално не съм бил да тествам качеството.

Иначе тая вечер вкусих първите за сезона райски ябълки. Чудни. Български. Домашни.

преди 1 минута, Lumberman написа:

Иначе тая вечер вкусих първите за сезона райски ябълки. Чудни. Български. Домашни.

Един от най-любимите ми плодове!

Дано се появят скоро и в софийските магазини.

Домашните пасищно-отглеждани кокошки също са доста вкусни. Но това не е толкова проблем на изток и на запад, а на едно гледане на парата и производство продиктувано от икономически изгоди, без грижа за качеството и истинското само по себе си. Просто на запад са по-напред с материала. Просто не разбирам как някои хора могат да се прехласват по практиките им.

преди 1 час, Мойра написа:

Един от най-любимите ми плодове!

Дано се появят скоро и в софийските магазини.

Ами тая година зреят по-рано, заради топлото време. Аз лично нямам реколта, но взех от други хора, които отглеждат. Тъй че са домашни, но не от моя дом. Моите още не плододават, но ако е рекъл Господ и това време ще дойде.

А викаш не са се появили още - а тези вече много меки и на преминаване?! Странно. Аз други години в София съм купувал декември и януари. Сигурно са брани зелени (каквато примерно е практиката в Турция) и после подложени на контролирано "зреене". На хладилни условия траят.

Не купувайте това - Белииса - 100 % млечен продукт и глас в пустиня

BELIISA_prods_13.png

при най-добър до 25 октомври 2018 маслото вече е гранясало и мирише гадно

пратих им запитване - отговор няма

на 17.10.2018 г. в 22:36, Lumberman написа:

Един приятел ходи до Англия наскоро и вика, че храната им е ужасна, дори биото....

Не само там. Дори в Холандия, която се слави с уж вкусна селскостопанска продукция, не могат да се мерят с нашите. Наскоро ми разказваха за италианец, който е дошъл в България, за да произвежда домати, както се сещате, са на огромна почит в Италия и имат традиции при отглеждането им. Но тук ставали по-вкусни. Предполага се, че основната причина е водата.

на 17.10.2018 г. в 22:39, Мойра написа:

...Дано се появят скоро и в софийските магазини.

Има ве, вчера гледах на една от сергииките, от които пазарувам, че са пуснали БГ, та днес ще съм с по-малко багаж и ще напазарувам.

преди 15 часа, haidukpikaso написа:

...при най-добър до 25 октомври 2018 маслото вече е гранясало и мирише гадно...

Пак си купувала от фантастико :)

преди 13 часа, badsector написа:

Пак си купувала от фантастико :)

ми само това е до блока ми нямам друг избор

обаче утре ще взема да си надвия мързела и ще ходя до пазара до мандраджийските павилиони

:cheers:

на 19.10.2018 г. в 9:32, badsector написа:

Не само там. Дори в Холандия, която се слави с уж вкусна селскостопанска продукция, не могат да се мерят с нашите. Наскоро ми разказваха за италианец, който е дошъл в България, за да произвежда домати, както се сещате, са на огромна почит в Италия и имат традиции при отглеждането им. Но тук ставали по-вкусни. Предполага се, че основната причина е водата.

Холандци и белгийци нямат почва. Те се превземали "земя" от морето. Нищо чудно, че са им бедни плодовете и зеленчуците. За мен "холандско" е знак да го отбягвам - нямат вкус на нищо. Преди време бях слушал един българин живял много години в Белгия и казваше, че там зеленчуците само на вид ги докарват, но нямат нищо общо. Те там са и изтощили земите си. Нашите поне си отпочиват.

на 19.10.2018 г. в 23:15, haidukpikaso написа:

ми само това е до блока ми нямам друг избор

Па разходи се малко :) Аз всекидневно обикалям по километър-два, за да пазарувам хубави продукти. Имам и едно фантастико наблизо, но го посещавам основно за консерви.

на 20.10.2018 г. в 12:34, Lumberman написа:

...нямат вкус на нищо...

И въпреки това ги хвалят в Европа. Смятай другите какви боклуци са. Не знам в по-южните страни каква е ситуацията.

Ние стигнахме дотам да им консумиране на западняците по-нискокачествените продукти, а нашата продукция да заминава за износ. Същото е с пшеницата. И за да компенсират ниското качество на вносната, трябва да добавят всякакви "подобрители" в хляба.

Сега, възможно е сигурно и в Холандия да се намерят хубави зеленчуци, но това не е масова продукция за износ. Там където се гледа количество, винаги пада качеството. Не може хем евтино, хем качествено. Абсурдното е, че тука изкупуват ябълките на 7 ст./кг, докато внасяме полски, гръцки, италиански и т.н. А регулациите на Мин. на Земеделието и БАБХ всъщност обслужват монополи. Тия са толкова некомпетентни, че няма накъде.

Преди години бях разговарял с един наш фермер, който отглеждаше всякакви зеленчуци (тогава и аз повече отглеждах) и стана дума за холандските сортове картофи. Каза, че първата година реколтата била добра, но с отбраното семе не можеш да поддържаш сорта и следващите години реколтата пада значително. Идеята е отново да купуваш от холандците техните хибриди. И човекът се върнал към нашенски сортове. Или пък разни други сортове плодове, които "не стават ако не ги пръскаш." Ами вижте кой пръска старите балкански сортове ябълки и дали не стават! Има и 100-200 годишни дървета.

• 2 седмици по-късно...
Цитат

Вещица чете рецепта за магия:
- косъм от едикакво си,
- нокът от едикакво си,
- клюн от едикакво си.
Отишла и купила кренвирши...

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

на 22.10.2018 г. в 13:43, Lumberman написа:

...тука изкупуват ябълките на 7 ст./кг...

Хубавото е, че все по-често и лесно се намират производители, които си продават продукцията извън официалната търговска мрежа. Тази година изкупих сумати кила домашни ябълки на по левче, уникални на вкус. Друг вариант е пазар, като този в Стара Загора. Там 90% от продукцията си я продават самите производители и освен че е изключително качествена, се намират и уникални неща, които ги няма по супермаркетите. Цените не са по-ниски, защото наемите на клетките са много високи, пак лакомията на държавата да лапа от народа колкото се може повече.

...Мин. на Земеделието и БАБХ всъщност обслужват монополи. Тия са толкова некомпетентни, че няма накъде...

Не са некомпетентни, просто обслужват монополи. Наскоро си говорих с колегата, който отговаря за селското стопанство. Казвам му, че съм доволен как сме възродили родното производство, а той ме контрира, че сме върнали чорбаджийте. Хем имаме производство, хем имаме монопол и стандартното печалбарство на българина. Да се чуди човек кое е по-малкото зло.

...но с отбраното семе не можеш да поддържаш сорта...

Това е идеята на ГМО. В щатите монополът стига до там, че фермерите са задължени да купуват и отглеждат само ГМО продукция от Монсанто. Проверяват ги като взимат семена от продукцията им и ако даде реколта, значи не е ГМО и ги глобяват много солено. Ако семената не дадат продукция, значи са ГМО и е ок. А идеята на ГМО, която насаждат от Монсанто, е да може продукцията да е устойчива на пръскане с хербициди, произвеждани от Монсанто на базата на раундъп. Това се опитват да наложат американците на ЕС и лошото е, че поддаваме.

..."не стават ако не ги пръскаш." Ами вижте кой пръска старите балкански сортове ябълки и дали не стават! Има и 100-200 годишни дървета.

В градината в къщата имаме една попска круша, която я помня цял живот. Вече е много стара, но все още успява да изхрани около 40 кила круши на година. Нашите не я пръскат, защото е трудоемко и по-неприятното е, че трябва да са там в точно определен ден, за да могат да пръскат. Да, пръска се когато времето ти позволи, следи се цъфтежа, температури и не знам си какво още. Също така има поне два периода, в които се пръска. Не съм изпадал в подробности, но по спомен се пръска преди зараждането на плода, за да не влиза химикал в него. Е, в резултат пак има круши, но някои хващат червеи.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.