Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Препоръчан отговор


преди 44 минути, haidukpikaso написа:

И как се взимат а ? С независим международен одит ?

Баща ми е работил над 30 години технолог в млекоцентрала, та знам много неща от дете още. Пиша по темата и казвам кое е истинското сирене на пазара в момента. Да казвам ли че баща ми това каза да купуваме

Не ми отговаряй. Не желая да комуникирам с теб.

Седя и чета и се чудя кск може да си толкова заблудена...
Баща ти хубаво е работил 30 години в млекоцентрала, ама това е било преди поне 15. Да? И що си мислиш, че нещата са още като тогава?
Няма да ти отговарям, ако не се обръщаш към мен. Иначе  е некултурно.
Баща й бил казал - да не би да е на линията на Лакрима и да взема проби, м? Не ми отговаряй - отговора го знам.
Сори, ама не може все твоята крава да е мъжка и на всяка цена!

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 18 минути, ostavime написа:

Eeee, щом баща ти е казал, нямаме право ние да говорим. 

Ти сигурно си била и си видяла как се прави и колко зрее, нали? хехехе

Така е. Нямаш право, защото нито си наясно с нещата нито си ял от тези благинки.

Също така чедъра се правеше само и единствено там и се изнасяше за Англия, и той беше главния технолог.

 

ама не ме питай какво е чедър - дано си ял

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Много ясно, че не съм наясно. На 15 етаж си най-наясно. Там си по-близо до небесата и сиренето ти втасва 2 пъти по-бързо. :))))))) Аз сирене през живота си не съм ял, ама щом баща ти е казал... така е. Никой да не оспорва това мнение. Благинките са били само за теб. 

"Чадър" ползвам само при дъжд. Не знам точно за какво говориш. :)))))))))))) 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 7 минути, ostavime написа:

Много ясно, че не съм наясно. На 15 етаж си най-наясно. Там си по-близо до небесата и сиренето ти втасва 2 пъти по-бързо. :))))))) Аз сирене през живота си не съм ял, ама щом баща ти е казал... така е. Никой да не оспорва това мнение. Благинките са били само за теб. 

"Чадър" ползвам само при дъжд. Не знам точно за какво говориш. :)))))))))))) 

ами да - ние цялата рода що чедър сме изяли - ти за сто живота не можеш ни да го купиш ни да го изядеш

:P

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Голема рода сте явно. От дека бехте вие? 

Ние доматите ги ядем с колците и картофите ги вади с бомби. Кажи ми сега, ти в коя мандра беше скоро... през последните 15 години? 


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

В мандра Фантастико.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 12 часа, DarkEdge написа:

Седя и чета и се чудя кск може да си толкова заблудена...
Баща ти хубаво е работил 30 години в млекоцентрала, ама това е било преди поне 15. Да? И що си мислиш, че нещата са още като тогава?

Баща й бил казал - да не би да е на линията на Лакрима и да взема проби, м? Не ми отговаряй - отговора го знам.
Сори, ама не може все твоята крава да е мъжка и на всяка цена!

Що да не може?! Нейната крава само е мъжка, дава най-полезното и истинско мляко в Галактиката ( нали, мляко-мъжка е ясно) и после след галактически одит и галактически сертификат за качество се изнася сирене за Слънцето и Луната.

Приеми го. А може и да й завиждаш...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
на 4.02.2019 г. в 22:45, haidukpikaso написа:

Би ли казал кои са тези магазини с тенекиите ?!?

Моля конкретни имена - на производители, адрес на магазина.

Млекаря 75, аз пазарувам от магазина на ул. „Коста Лулчев“ 11, но имат и други в София. Вчера на прибиране от работа ги гледах как размятат тенекии. По спомен съм виждал тенекии и в съседния магазин "Наслада" на ул. „Коста Лулчев“ 4. Двата магазина, в които от години се опитвам да те накарам да отидеш, защото според мен стоката им е качествена. Имат нечовешки оборот. Последните няколко години производството на мляко в България се вдига с по около 10% на година (за миналата е малко повече), което няма как да не се отрази като повишено качество на пазара, заради засилената конкуренция. Статистика може да сравняваш на сайта на Министерство на земеделието, свободен достъп, без регистрация.

на 4.02.2019 г. в 23:06, darkterminal написа:

Йода може да тества само за скорбяла...

Те затуй ми е интересно по какъв начин мога да тествам за наличие на растителни мазнини или на транс мазнини примерно. Иначе от киселите млека, които се продават по магазините, каквото и да съм тествал, не съм попадал на мляко с нишесте.

на 4.02.2019 г. в 23:16, DarkEdge написа:

Толкова зрее кравата, овцата зрее 60 дни.
Когато го напраскат със сол и го набутат в хладилната камера го вадят след около седмица и го набутват за излежало срока си.

Аууу веднъж се излъгах да взема сирене от супермаркет на промоция, но пак не беше евтино, ама уж по-качествена марка. Е, яко сол и вода.

на 4.02.2019 г. в 23:25, haidukpikaso написа:

мълчиш а, ми то какво да кажеш - на такъв сертификат...

Чисто технически :

1. Изваждането на такъв сертификат струва пари и такава инвестиция няма как да не се отрази на цената на крайния продукт. Затова малките и средни производители или не могат да си го позволят или не виждат смисъл, защото биха изгубили клиенти, ако вдигнат цените.

2. Този сертификат е изтекъл. В България има практика различни едри производители да плащат еднократно за издаването на някакъв сертификат за тяхната продукция, но да не го подновяват. Хората си мислят, че щом веднъж са имали такъв сертификат, значи продукцията им е качествена. Да, ама обикновено е точно обратното, защото все пак сме в България. Отделно този сертификат в никакъв случай не означава, че абсолютно всичко излязло от цеха на производителя е със световно качество.

на 5.02.2019 г. в 0:20, haidukpikaso написа:

ами да - ние цялата рода що чедър сме изяли - ти за сто живота не можеш ни да го купиш ни да го изядеш...

Изключително пробито сирене е чедъра. Не толкова колкото гауда или едам, но пак е шитня. От чуждестранните харесвам основно меките френски сирена с бяла плесен (бри, камембер, мюнстер(това как смърди не е истина, но има невероятна текстура)), или моцарела. Но по-хубаво от българския кашкавал няма.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гост
преди 54 минути, badsector написа:

Аууу веднъж се излъгах да взема сирене от супермаркет на промоция, но пак не беше евтино, ама уж по-качествена марка. Е, яко сол и вода.

и палмово масло за да достигнат минимума  масленост

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 49 минути, badsector написа:

1. Изваждането на такъв сертификат струва

доста пари и е със срок. Т.е. след изтичане на срока се извършва нова акредитация. Много от акредитациите са купени(особено е валидно при големите). Както е  казал народът - парата е*е фукарата.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 4 минути, дръндю написа:

и палмово масло за да достигнат минимума от 48% масленост

Всеки втори продукт в магазините съдържа палмово масло :speak:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 52 минути, badsector написа:

Аууу.... Е, яко сол и вода.

Хаха, реакцията кефи. Както казах - с много сол и студ към представата за зрялост.
Сирене, което ти го продават в опаковка и то се плацика в >10% цвик, не ми го хвали. Или като го притиснеш леко през опаковката и започне да ти потъва пръстът - тоже.
Сирене, което ти го продават направо от кутията/тенекията и с подложна кафява амбалажна хартия, също не бих.

преди 1 минута, Jayashri написа:

Всеки втори продукт в магазините съдържа палмово масло :speak:

Много малко каза. Повече.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гост
преди 3 минути, Jayashri написа:

Всеки втори продукт в магазините съдържа палмово масло :speak:

виж какво намерих току що
https://www.vesti.bg/tehnologii/zdravoslovno/zashto-e-vredno-palmovoto-maslo-obiasniava-dietolog-5427951

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове


Eх, Канада! Да научим нещо от канадците, не че отглеждат портокали...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, DarkEdge написа:

...Сирене, което ти го продават в опаковка и то се плацика в >10% цвик, не ми го хвали. Или като го притиснеш леко през опаковката и започне да ти потъва пръстът - тоже...

Това, което взимам, пуска много малко цвик и е сравнително твърдо на пипане. Е, предполагам, че ако взема от БДС сиренето, ще е малко по-твърдо и сухо, но не мисля, че си заслужават 40% разлика в цената.

преди 1 час, Jayashri написа:

Всеки втори продукт в магазините съдържа палмово масло :speak:

Що така сте нарочили горките сирена. По статистика на министерство на земеделието, е много малък процентът на млечни продукти с палмова мазнина. Откакто ги нарочиха за продукти "заместители", вече спряха да ги купуват, съответно спряха да ги произвеждат. Виж, ако говориш за всякакви продукти по магазините, да, де що има храна в пакетче е със захарен/глюкозо-фруктозен сироп от ГМО царевица, частично хидрогенирани растителни мазнини, оцветители и не знам още какви боклуци. Принципно на палмовото масло само по себе си нищо му няма, проблемът е хидрогенирането, което се прави при ниско налягане, за да е по-евтино, при което се получават транс мазнини като суб продукт. Които вече са брутално вредни. Те за т'ва ручам храна от пакетче само по изключение.

 

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 минута, badsector написа:

Що така сте нарочили горките сирена. По статистика на министерство на земеделието, е много малък процентът на млечни продукти с палмова мазнина. Откакто ги нарочиха за продукти "заместители", вече спряха да ги купуват, съответно спряха да ги произвеждат. Виж, ако говориш за всякакви продукти по магазините, да, де що има храна в пакетче е със захарен/глюкозо-фруктозен сироп от ГМО царевица, частично хидрогенирани растителни мазнини, оцветители и не знам още какви боклуци. Принципно на палмовото масло само по себе си нищо му няма, проблемът е хидрогенирането, което се прави при ниско налягане, за да е по-евтино, при което се получават транс мазнини като суб продукт. Които вече са брутално вредни. Те за т'ва ручам храна от пакетче само по изключение.

Точно така, не говоря конкретно за сирената

За сирената казах вече меннието ми ..... истинското, домашно сирене не ми харесва. Харесва ми краве сиренето в магазин, но на малко по-висока цена. Колко е истинско не знам, но това е, което бих яла. Харесвам и моцарела, чАдър, ементал, гауда, бри, както и нашия кашкавал, разбира се пак не всеки

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А обичате ли свежо сирене? По моите магазини продават, но не ми е достатъчно свежо :( Много е приятно за капрезе вместо моцарела.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 25 минути, badsector написа:

А обичате ли свежо сирене

Какво се разбира под свежо сирене? Прясно, неосолено или прясносолно?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 28 минути, badsector написа:

А обичате ли свежо сирене? По моите магазини продават, но не ми е достатъчно свежо :( Много е приятно за капрезе вместо моцарела.

Не, ако имаш предвид прясно

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 49 минути, badsector написа:

Що така сте нарочили горките сирена.

Не да се заяждам с хората, но ако питаш Ауми или някой друг веган, тия сирена по-добре да ги няма въобще! Толкова много притеснения ще изчезнат покрай изчезването на млечните и месните продукти!

Аз обичам прясно сирене, но много върви и може да се изядат количества. Взимам от време на време от една жена с крави.

За мен най-важното, освен технологията на правенето, е доколко естествено са гледани животните и колко чист е районът. Ако са пасищно-отглеждани, се избягват проблемите с ГМО-то в храната, въпреки че обикновено зимата се дават някакви фуражи и е добре, човекът да е наясно с проблемите там.

Наскоро взех от един човек от пловдивско промоционално прясно ярешко месо и съм много доволен. На 6 лв./кг. за трупно месо (при цена от 12 лв./кг. напролет), но човекът има животни за намаляване и даваше на половин цена. Едно цяло яре излезе към 90 лв., от които може би 3 кг. са кокали.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 6 минути, Lumberman написа:

Аз обичам

и кремообразната субстанция, преди да стане на сирене - леко отцедена от цвика/суроватката.
Все едно млечно кремче. Ама не точно. ;) 

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 6 часа, DarkEdge написа:

Какво се разбира под свежо сирене? Прясно, неосолено или прясносолно?

Ми и двете. Дали е солено или не, не е чак толкова важно. По-важно е да не е зряло.

преди 6 часа, Lumberman написа:

Не да се заяждам с хората, но ако питаш Ауми или някой друг веган, тия сирена по-добре да ги няма въобще! Толкова много притеснения ще изчезнат покрай изчезването на млечните и месните продукти!

Аз обичам прясно сирене, но много върви и може да се изядат количества. Взимам от време на време от една жена с крави.

За мен най-важното, освен технологията на правенето, е доколко естествено са гледани животните и колко чист е районът. Ако са пасищно-отглеждани, се избягват проблемите с ГМО-то в храната, въпреки че обикновено зимата се дават някакви фуражи и е добре, човекът да е наясно с проблемите там....

Ся ако питам Ауми, е най-добре да няма хора на планетата изобщо. В кой район на страната го взимаш това сирене? Кравите зимата задължително са на смески, няма как иначе. В цивилизацията имат сертифицирани смески (основно ГМО царевица) и си знаят, че като хранят с тях, после нямат проблем с пласирането на млякото. Кравите дават много голямо количество, но е рядко като вода и с почти никаква масленост.

преди 6 часа, DarkEdge написа:

и кремообразната субстанция, преди да стане на сирене - леко отцедена от цвика/суроватката.
Все едно млечно кремче. Ама не точно. ;) 

Абе сега се сетих да питам - някой опитвал ли е катък? Ама не кисело мляко с натрошено сирене, ами истински катък?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 6 минути, badsector написа:

Ми и двете. Дали е солено или не, не е чак толкова важно.

Доста различни са на вкус. Аз много се кефя на прясносолно оставено да съхне една седмица в хладилника.

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, badsector написа:

Ся ако питам Ауми, е най-добре да няма хора на планетата изобщо. В кой район на страната го взимаш това сирене? Кравите зимата задължително са на смески, няма как иначе. В цивилизацията имат сертифицирани смески (основно ГМО царевица) и си знаят, че като хранят с тях, после нямат проблем с пласирането на млякото. Кравите дават много голямо количество, но е рядко като вода и с почти никаква масленост.

Сиренето е от едно старопланинско село. Но ако не си гледаш ти животните, по-добро от това сирене (и мляко) трудно се намира. Жената не взема готови фуражи, и субсидии не взема, въпреки че има немалко животни. И според нея царевицата специално не би трябвало да е ГМО. Млякото е много маслено в тоя сезон. Сирене рядко има, понеже прави сирене, само когато не успее да си продаде млякото.

Иначе гледа и крави и телета за месо, и тези си пасат целогодишно, издръжлива порода. Не се е сетила да ги затвори във фермата и да ги тъпче с царевица от сутрин до вечер като американците... ама те нали трябва да намерят всичката тая субсидирана ГМО-царевица какво да я правят, че и соята. Веганите не са толкова много и не ядат кой-знае колко прясно тофу.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 23 часа, DarkEdge написа:

Доста различни са на вкус...

Я разкажи малко повече кое какво представлява, за да знам за какво да питам по магазините.

И малко за феновете на фантастико и другите боклучарници :

aPYAZ8G_700b.jpg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...