Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Замисляте ли се какво ядем?

Featured Replies

преди 12 часа, DarkEdge написа:

Ами, народът се нагледа, наслуша и начете на не-новини.

Те затуй от около 2004-та не гледам телевизия. Медиите са най-основния лост за контрол на населението и промиване на мозъци.

Миналата седмица се наложи да вземем пилешки бутчета от Фантастико. Жената ги свари и пуснаха някаква бяла гняс, която не можеше да се обере с цедка. Нещо като много фина мас, но изглеждащо отвратително гнусно. Фантастико отново се проявиха в "най-добрата" си светлина.

• Отговори 1,5k
  • Прегледи 190,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да ви кажа,на фона на това,че сегашните кебапчета и кюфтета се правят от незнайни ерзаци,химии и какво ли още не,това че едно време са били от истинско месо,трябва да ви успокоява.

• Ти ако знаеш, какви гадости ядеш и с другите "чисти" храни, сигурно ще се побъркаш. Да не говорим, колко месо е било изядено, за да стане възможно написването на библията.

• darkterminal
    darkterminal

...арсен в буркан с кисели краставици!   ...заявил, че щом краставичките миришат на "зъболекарски кабинет", то това е сигурен признак, че в тях има арсен!   ..., че арсена няма миризма и наличие

По принцип пилешките бучета са депа за отрови - антибиотицие, с които ги тъпчат там се отлагат. Ненапразно навън са с цени ококо Е1.

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

много се чудих къде да го  поставя като питане, а не ми се отваря цяла тема. За една приятелка.

" преди дни бях на вечеря с три фитнесгурута. Eдното фитнесгуру беше пропуснало едното си ядене, за да може да изпие чаша вино.Та в задачата се пита-при положение,че съм изпила около 200 питиета досега, кога трябва да е следващото ми хранене?"

преди 18 минути, Maleficient написа:

много се чудих къде да го  поставя като питане, а не ми се отваря цяла тема. За една приятелка.

" преди дни бях на вечеря с три фитнесгурута. Eдното фитнесгуру беше пропуснало едното си ядене, за да може да изпие чаша вино.Та в задачата се пита-при положение,че съм изпила около 200 питиета досега, кога трябва да е следващото ми хранене?"

Таман за Коледа.

преди 17 часа, badsector написа:

Поредният, който няма доводи и затова започва с личностни нападки.

И я като си по доводите, цитирай точно кое от коментара ми е нападка. :Д

Ще те изчакам да ти видя резила и сетне ще ти сипя доволно, щом като искаш да си нападнат.

преди 33 минути, BMW Маниак написа:

Таман за Коледа.

не си честен :wub:въпроса и аз може да изглеждам малко ... ограничена, но представяш ли си до Коледа да кара само на вино? Ше стане алкохоличка жената.

Ама ти пък като не поркаш какво въобще ми отговаряш?

Искаме да е хем здравословно, хем душата да е в рая. Толкова ли е много?

Аз сега например мушнах кюфтенца по Цариградски с пържени чушки. Мнооого вкусно. Ама колко време не трябва да поркам, не знам.

Като почна с бокса от другата седмица, съвсем ще ми се избистрят нещата

преди 11 минути, Maleficient написа:

Ама ти пък като не поркаш какво въобще ми отговаряш?

Това че не пия не означава че не мога да смятам.
Чаша вино е равна на едно ядене. Това го имаме по условие нали ?

преди 1 час, Maleficient написа:

Eдното фитнесгуру беше пропуснало едното си ядене, за да може да изпие чаша вино.

Да речем че той се храни 5 пъти на ден че да поддържа тая маса от мускул и да  предположим че е 90 килограма. 5 чаши дневно.
Ти си 55 и закръгляме на 2 чаши дневно.
Двеста 200 вече си поела авансово.  Пак по условие

,че съм изпила около 200 питиета досега

Ще рече че до Коледа дори и вино не може да пиеш а не да го караш само на вино до тогава.

кога трябва да е следващото ми хранене?"

По Коледа,  проста математика за 2ри клас.

Редактирано от BMW Маниак (преглед на промените)

преди 6 часа, DarkEdge написа:

По принцип пилешките бучета са депа за отрови - антибиотицие, с които ги тъпчат там се отлагат. Ненапразно навън са с цени ококо Е1.

То антибиотици на всички животни се дават, не знам доколко са вредни за хората, пък и на кое животно къде се отлагат. Чувал съм, че на пилетата им давали естроген, за да растат по-бързо, не знам доколко е вярно. Някава информация от първа ръка? Напоследък ям доста пилешко, гърди де, не бутчета, но не намирам разлика от преди.

преди 2 часа, Maleficient написа:

...Eдното фитнесгуру беше пропуснало едното си ядене, за да може да изпие чаша вино...

На калории може да му излезе сметката, но на макронутриенти няма как.

Малко за любителите на "деликатеси":

https://dnes.dir.bg/ikonomika/balgarite-izyali-12-000-tona-palmovo-maslo-maskirano-kato-sirene

преди 7 часа, badsector написа:

То антибиотици на всички животни се дават, не знам доколко са вредни за хората, пък и на кое животно къде се отлагат. Чувал съм, че на пилетата им давали естроген, за да растат по-бързо, не знам доколко е вярно. Някава информация от първа ръка? Напоследък ям доста пилешко, гърди де, не бутчета, но не намирам разлика от преди.

Аз пилешко ям само домашно, свободно отгледано без ГМО и хормони. Също и месо от други пернати. Чувал съм, че им бият хормони на растежа, и че левите бутчета ставали два пъти по-големи от десните (или беше обратното), защото с дясна ръка ги инжектират. Водата, която се впръсква е по-малкият проблем. Освен хормони и антибиотици, които не са за пренебрегване, също животните биват тъпкани и с фуражи с ГМО-царевица и соя (тези, които вземат готови индустриални смески), и често живеят в ужасен стрес/нездравословна среда, която няма как да не се отразява и на месото. Отделно има и породи, които могат да се нарекат franken chicken, и те са масово отглеждани в днешно време (за пилета за месо). Ето една статия на английски:

https://awionline.org/awi-quarterly/2011-spring/industrial-chicken-sowing-breeds-despair

Това са пилета, които стават за колене на 45 дена. Пилета от традиционните породи на 45 дена са като пъдпъдъци. А при някои едри породи (като брамите например) петелът достига зрялост и пълен размер след повече от година.

Цитат

There is no question the poultry industry is capable of ingenious and effective breeding—how else explain market broilers reaching a five pound slaughter weight in as little as five weeks (a child growing at that rate would weigh 349 pounds at age two), or flocks of industrial layers that begin laying in 18 weeks or less and quickly reach a peak average of close to an egg per day? Such marvels, however, are bred to conform to enormously high levels of confinement in climate-controlled facilities and the feeding of highly processed manufactured feeds exclusively. Completely ignored in their breeding are longevity, the inclination of chickens in natural settings to forage their own feed, and even immune system integrity, since industrial flocks are routinely fed antibiotics to ward off illnesses that would otherwise inevitably arise in stressful conditions.

https://www.themodernhomestead.us/article/Breeding+Our+Own+Chickens.html

А ето и малко повече за други практики:
https://www.actualno.com/curious/kak-se-otglejdat-piletata-koito-jadem-news_455153.html

А за съдържанието на "пилешкото" във вериги като МакДоналдс може да видиш в тази статия:

https://www.telegraph.co.uk/food-and-drink/news/revealed--the-40-ingredients-inside-mcdonalds-chicken-nuggets-/

Пръстите да си оближеш!

На баща ми един колега преди години беше гледал пилета в хале, и толкова мрели, че буквално ходел с кофата с антибиотика да ги пои и докато се обърне и зад него десет  вече изпънали краката. Знам го от първа ръка това. И това дори не е било клетъчно отглеждане.

Внасят сухо мляко от Чернобил, с него правят сирене с палмово масло с ракови клетки...

image.png.00c279120a6397684bb93ae489ac3fd9.png

Цитат

Два пъти носителят на званието „Агробизнесмен на България”, присъдено от в-к „Български фермер“, разкрива в интервю за Епицентър.бг как се извършва ветеринарният контрол.

„Ветеринарните служби смениха сертификатите за левкозата. Идват при нас на проверка и питам един професор да ми каже нещо ново, което да науча.

Той ми отговаря: „Аз трябва да правя сирене и да показвам как се прави сирене, другото не ме интересува“. Левкозата е рак на кръвта на животните.

За един литър мляко през млечната жлеза на кравата минават 80 литра кръв. Е, ако има левкоза – за какво мляко говорим? Животните направо трябва да заминават.

Питам професора – поне от научна гледна точка не се ли интересува от това. Той вика: „Всеки си отговаря за стадата.“ Затова сме болен народ! И една от причините е, че се консумира млечен продукт, в който има соматични ракови клетки.“

На въпрос как навлиза палмовото масло у нас, агробизнесменът обяснява: „Палмовото масло пристига у нас в цистерни с готови контейнери. Слага се в пластмасови калъпи от по 1 кг, защото иначе то се разпада.

Налива се течност в тези калъпи, с която то бързо се втвърдява. В тези калъпи е сложено сухо мляко, нишесте, стабилизатор, желатин и др. Прави се конструктивна решетка – на сутринта се разфасова на по-малки обеми и… веднага е на пазара. Това е готовият млечен продукт, който тръгва към големите вериги.

В него няма и грам мляко! Но има сухо мляко, а голяма част от него пък идва от района на Чернобил. Нашите медии се докопват до някои от тези неща, но истината, такава, каквато е, не успява да излезе пред обществото.

Преди две години фирма в Бургас, която бе спечелила конкурс за храна в детски градини и училища, бе вкарала тонове сухо мляко от Чернобил. Дали го на децата, не на баби и дядовци – дотам стига тази гавра и този цинизъм! Това е положението!

Може всичко да се провери, но никой не иска, притеснява се, свива се, всеки мълчи и гледа да не излезе от неговата уста“, споделя бизбесменът.

Митев обясни и как и къде пласира млякото си. „Едната част аз я преработвам. Другата я продавам на мандри. Големите мандри взимат млякото, но го плащат след 1 месец. И не правят продуктите си от чисто мляко, както аз искам, и както е моята продукция, а слагат само 20% чисто мляко – другото са желета, сухо мляко. Желатинът никой не го знае откъде идва. И той пристига в цистерни. По принцип желатинът се добива в кланиците – от кръв и желаци. Минава по една специална технология, разтопява се, изпарява се, после се кондензира, хаква му се един подобрител и така пристига при нас. Това е суровината за кисели млека и сирена, които са с много ниска себестойност. Килограм сирене, направен само от имитиращи продукти, струва 2 лева, сложете още 2 лева за този, който бърка коктейлите, още 2 лева за веригите, които ще го продават, и ето ви продуктът, който е на пазара. Слагат едни хубави етикети, купуват се от Беларус за жълти стотинки, те са най-хубавите, най-лъскавите. Но те прикриват истинското състояние – че с тях се продава имитиращ продукт“, разкри още фермерът.

По думите му за един килограм истинско сирене са нужни най-малко от 5-6 литра. „През лятото ние продаваме млякото на 72 стотинки. Неговата себестойност е 63 стотинки – има 10 стотинки разлика между цена и себестойност. 6 литра мляко по 72 стотинки са 4 лева и 20 стотинки. Към това се прибавя 2 лева за производствен разход – става най-малко 6,20, плюс 20% ДДС. И колко стана – 7 лева. Аз в моите магазини продавам сиренето на 7,40 лв. и натискам цените отгоре. Продавам в малки магазини, имам собствена верига – няма добавка, няма надценка. Въпреки това има тарикати, които продават моето сирене за 11 лева. Аз го давам за 7 лева с отстъпка.“

Недко Митев е собственик на „Недко Недков – Овчарово“. Има стадо от 10 000 крави Холщайн, вкарал е супермодерна технология при която за 11 минути се доят по 40 крави. На денонощие от стопанството излизат 100 тона мляко.

Източник: Фактор

Едно време баба ми правеше домашно сирене от 4 литра мляко за един килограм сирене. И 7 литра мляко за килограм кашкавал. Ставаха си перфектно плътни. Сега гледам, че навсякъде пишат по 6-9 литра за сирене, и 10-11 за кашкавал. Или млякото им няма никакъв състав, а е основно вода, или просто това са медийни лъжи. По малките населени места продават овче сирене на 10 лева килото, а там си го правят бабите вкъщи, така че силно се съмнявам да слагат палмово масло и желатин. Според мен просто производителите обработват народа за поредното вдигане на цените.

на 16.08.2018 г. в 12:52, badsector написа:

Едно време баба ми правеше домашно сирене от 4 литра мляко за един килограм сирене. И 7 литра мляко за килограм кашкавал. Ставаха си перфектно плътни. Сега гледам, че навсякъде пишат по 6-9 литра за сирене, и 10-11 за кашкавал. Или млякото им няма никакъв състав, а е основно вода, или просто това са медийни лъжи.

Зависи от млякото, от храната, от породите. Примерно, вземах мляко и прясно сирене от една жена, която гледаше кози (за себе си ги гледаше, няколко животни). И жената вика, че преди имала "бели кози", високопродуктивни, които давали по 4-5 литра мляко на ден, обаче ги сменила с други, по-нискодобивни, но с по-гъсто мляко по 2-3 литра, черни без рога. Не им знам породите, но жената вика, че преди доила много повече мляко и като го направи на сирене, сиренето по-малко. Т.е. повече мляко, по-малко сирене - и така сменила козите. Ако го продава като мляко, има полза, но ако като сирене има повече доене и повече суроватка, която ѝ остава. И жената разсъдила, че не си струва труда.

Та това, което имам предвид е, че съвременните по-масови и високодобивни породи имат по-рядко мляко, т.е. друго качество. И затова е логично това, което казва и е правила баба ти. Аз съм питал и един човек с крава, която се оказа, че му дава по 11 литра на ден... докато други дават по 20, а с хормоните на Монсанто и по 40... смятайте. Пак имаме подмяна на съдържание. Гледаме количество, а не качество.

Важно за потребителите: СПИСЪК на производителите на млечни продукти, които използват палмово масло

Цитат

Πpeз юни мeceц y нac влязoxa нoви изиcĸвaния ĸъм пpoизвoдитeлитe нa мляĸo и млeчни пpoдyĸти, paзпиcaни в пpoмeнитe нa т.нap. Hapeдбa зa xигиeнaтa нa xpaнитe и Hapeдбa зa cпeцифичнитe изиcĸвaния ĸъм млeчнитe пpoдyĸти, пише money.bg

C тeзи измeнeния ce въвeдe изиcĸвaнe пpeдпpиятиятa c дeйнocт в тoзи ceĸтop дa paздeлят пpoизвoдcтвoтo нa мляĸo и млeчни пpoдyĸти oт тoвa нa т.нap. имитиpaщи пpoдyĸти, cъдъpжaщи в cъcтaвa cи пaлмoвo мacлo. Cъщo тaĸa c тяx бяxa въвeдeни дoпълнитeлни дoпълнитeлни мepĸи, cвъpзaни c нaимeнoвaниятa и eтиĸиpaнeтo нa тeзи пpoдyĸти.

Cлeд влизaнeтo им в cилa, нaпpимep, в мaгaзинитe нe мoгaт дa ce пpoдaвaт нacипни, a caмo пaĸeтиpaни имитиpaщи пpoдyĸти, ĸoитo ca cъc cъдъpжaниe нa пaлмoвo мacлo. Te щe мoгaт дa бъдaт зaĸyпeни caмo пaĸeтиpaни, ĸaтo щe бъдaт paзпoлoжeни нa oтдeлни щaндoвe, нa ĸoитo тpябвa дa бъдe oпoмeнaтo, чe cтaвa въпpoc зa имитиpaщи пpoдyĸти. Ha тexнитe eтиĸeти щe бъдe зaбpaнeнo и изпoлзвaнeтo нa дyмaтa "млeчeн".

Изпoлзвaнeтo нa пaлмoвo мacлo в тeзи xpaнитeлни cтoĸи oбaчe вce oщe e шиpoĸo изпoлзвaнo, ĸaтo ocнoвнaтa пpичинa зa тoвa ниcĸaтa цeнa нa имитиpaщитe пpoдyĸти. Ha caйтa нa Бългapcĸa aгeнция пo бeзoпacнocт нa xpaнитe (БAБX) имa peгиcтъp, нa ĸoйтo мoжe дa ce пpoвepят вcичĸи peгиcтpиpaни y нac пpeдпpиятия, пpeдлaгaщи млeчни или имитиpaщи пpoдyĸти.

Cпpaвĸa пoĸaзвa, чe нaд 20 млeĸoпpepaбoтвaтeлни фиpми пpoизвeждaт тaĸивa c пaлмoвo мacлo. Haй-мнoгo oт тяx ca peгиcтpиpaни в oблacтитe Πлoвдив и в Paзгpaд.

1535171393_spisk.jpg

1535171393_sp.jpg

преди 3 часа, badsector написа:

От тия само Маклер съм чувал.

аз само варненците Мархенбутер - дето имитират краве масло че и го продават на такава цена баси наглите

тоя списък и да си го разпечатам и да си го нося у джоба пак не ми върши работа -

сирената насипните си имат имена - Родопино, Искър, Здравец... - никъде не им пише производителите, само на фактурата пише ама кой ще ми търси фактура да гледа да ми каже кое сирене на кого е ...

ще се ходи до пазара до магазинчетата на производителите то се видяло - тия нямат магазини на слатинския пазар, нито един няма магазин

• 2 седмици по-късно...

на вашето внимание - нещо истинско

:yanim:

41496159_463020824210087_651597060503502

преди 11 минути, DarkEdge написа:

Месни продукти във вакуум...

ти стреч фолио не ползваш ли, май не

щото е същото - да те светна

мож да се разходиш до Пловдив да ти ги дадат насипни от магазина им

преди 15 минути, haidukpikaso написа:

ти стреч фолио не ползваш ли, май не

щото е същото - да те светна

Лекинко не се ли увличаш - тя щяла била да ме светне!
И за какво? За фолиа - технологията за опаковане със стреч фолио е лекинко различна от технологията и фолиото на вакуум опаковане.
А да си чувала какво правят във веригите с етикетите на фоираните продукти? Не ти и трябва.
Ама, пък, кой съм аз, че да ти светвам лампата. Мисли си, че денонощно си на слънце...

то щото това от витрината и това  пакетираното са различни нали - някой ще ти прави специално друг модел за вакуум

:lol6:

ама на българина му дай да плюе - едно хубаво нещо не може да понесе

то щото си голяма философка и мноого отворена ще ти кажа, че не сменят опаковки, а етикети.
Ма, пък, кой съм аз, че да те осветлявам - ти знаеш всичко. Ама от кръстословиците...

Няма да споменавам как се мият меса с белина и се връщат в залата за продажба.

От години не купувам готови колбаси. Дори производителят да твърди, че са чисти и съдържат само месо и консервант, не вярвам. Силно се съмнявам, че в нашата държава има какъвто и да било контрол върху производството на такива изделия. Затова си взимам само месо и после си го обработвам.

на 16.08.2018 г. в 12:34, Мойра написа:

Внасят сухо мляко от Чернобил, с него правят сирене с палмово масло с ракови клетки...

haha.png

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.