Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Препоръчан отговор


преди 6 часа, haidukpikaso написа:

Ама как иначе ще готвят у Мастър шеф и Хелс кичън

тва гъши дроб задължително трябва да имат

 

Абе да ти кажа аз гледам само ,,Кошмари в кухнята,, :)  Кефиме шеф Манчев как ги прави на две стинки:)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
на 2018-03-28 в 18:25, franchesko написа:

 Истинската класическа краставица

Истинската , класическа краставица, която идва от Азия преди 3000 години вероятно ще ти се стори отвратителна.

Това с което си свикнал е модерен култивиран и модифициран продукт, който си няма нищо общо с природния оригинал.

Проблемът е, че някои хора възприемат продуктите с които са свикнали за "естествени", а на новите и непознати сортове лепят етикети и приписват фантасмагории.

Няма разлика дали един продукт е генетично модифициран, или култивиран. Всичко е психология и пропаганда. Ако искаш вкусен (нетраен) сорт, трябва да си го гледаш на балкона. Трайните си имат недостатъци.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 6 минути, zemonti написа:

Истинската , класическа краставица, която идва от Азия преди 3000 години вероятно ще ти се стори отвратителна.

Това с което си свикнал е модерен култивиран и модифициран продукт, който си няма нищо общо с природния оригинал.

Проблемът е, че някои хора възприемат продуктите с които са свикнали за "естествени", а на новите и непознати сортове лепят етикети и приписват фантасмагории.

Няма разлика дали един продукт е генетично модифициран, или култивиран. Всичко е психология и пропаганда. Ако искаш вкусен (нетраен) сорт, трябва да си го гледаш на балкона. Трайните си имат недостатъци.

 

Абе баце аз затова съм учил,и айде да не ми казваш кое са фантасмагории ен уат ис да тру:).Все едно да му казваш на автомонтьор с какво масло да си кара колата.Стопляш ли? И в тоя ред на мисли мога да ти кажа ,че от седем хиляди сорта ябълки в целия свят, само сто сорта стават за ядене.1,43% zemonti. При хората там положението е по-лошо.От седем милиарда, само стотина ставаме.

 

Айде със здраве!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Преди да извъртим темата към ябълките и разликата между знанията на автомонтьорите и инженерите, които правят двигатели и масла, нека да приключим с компетентното ти изказване за "истинската, класическа краставица" и на какво се базира то.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 7 минути, zemonti написа:

изказване за "истинската, класическа краставица"

Няма по-гоуем експерт по краставицата от Мирча Кришан! :ph34r:


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 5 часа, zemonti написа:

 "истинската, класическа краставица" и на какво се базира то.

Базира се на отличителни белези.Такава краставица съм ял още през 86-та година в Коми.И до ден днешен си е запазила същите вкусови свойства и автентичен външен вид.Е по-скъпи са с около два пъти повече от другите сортове,и се водят за био продукти към днешна дата,  но ,,Хубавото винаги е скъпо,а скъпото не винаги е хубаво,, капиш?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
на 2018-03-28 в 18:25, franchesko написа:

Истинската класическа краставица

Вместо да ме затрупваш с лафове, патронизиране и лични впечатления можеш да постнеш линк, подкрепящ тази ИСТИНСКА КЛАСИЧЕСКА краставица. Защо да няма още 10 древни сорта краставици, които да са не по-малко истински?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Как са изглеждали плодовете преди да се опитомят. Предполагам с краставиците не е било по-различно положението.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

"Генномодифициран ориз ще намали недостига на храна"

А за излишъка на храна и прекомерните количества, които се изразходват ежедневно, които се изхвърлят в някои държави? Тези неща ще намали ли? Как беше - ежедневно изхвърляният вчерашен хляб във Виена беше достатъчен за изхранването на втория по големина град в Австрия, Грац. Но нали "напред науката е слънце"?

ГМО-то никога няма да реши "проблема с недостига на храна", защото този проблем няма общо с нископродуктивни сортове, а с човешка алчност и грабеж. А дори да го "реши", за другата плеяда от странични проблеми, които създава, какво ще направим? Навремето гладоморите в Индия защо се случиха? Да не би защото са нямали ГМО?

на 17.05.2018 г. в 12:29, haidukpikaso написа:

31697408_10213884552021034_7718949820332

Тия поне са го написали, но понякога и за тия неща лъжат.... И това е "тип телешки". Хората, които това го считат за колбас от месо, при такова съдържание, са без оправдание.

Аз тези дни си взех кисело мляко от магазина (което рядко ми се случва, но бях на път), и поне на съдържание беше окей, но на вкус си беше баш като с нишесте. Нищо общо с домашно квасеното. Марката беше "Здравец". Та очевидно лъжат за съдържанието без да им мигне окото.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

Земеделското министерство по спомен, готви проектозакон, според който "кранвирш" ще се нарича продукт, който съдържа най-малко 75% месо. Не че ще почна да си купувам де, но е стъпка в правилната посока. Колкото до киселото мляко, да наистина имат вкус все едно са с нишесте, но колкото и да е странно, не са. Имам йод вкъщи и досега нито едно не ми е реагирало на проверка. Дори не знам дали нишестето вече не е по-скъпо от млякото. Самият вкус предполагам, е поради използването на стрептококус термофилус вместо лактобацилус булгарикус.

Редактирано от badsector (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 минута, badsector написа:

Земеделското министерство по спомен, готви проектозакон, според който "кранвирш" ще се нарича продукт, който съдържа най-малко 75% месо. Не че ще почна да си купувам де, но е стъпка в правилната посока. Колкото до киселото мляко, да наистина имат вкус все едно са с нишесте, но колкото и да е странно, не са. Имам йод вкъщи и досега нито едно не ми е реагирало на проверка. Дори не знам дали нишестето вече не е по-скъпо от млякото.

ама защо само за кренвирша - трябва да важи за всички колбаси

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Спирана 20 години ГМО култура бе одобрена за храна в САЩ

Цитат

Преди 20 години списание "Тайм" постави на корицата си един човек сред нива, обявявайки, че сортът ориз ще спаси милиони децата по света.

Обещанието не се потвърди. Оттогава досега това растение, наречено "златен ориз", не е спасило нито един живот. Никой земеделски производител не го отглежда, затова никой не го и яде, разказва изданието Futurism.

1527917034_7_559x*.jpg

Но сега това може да се промени - Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) одобри растението и я определи  за безопасна за консумация.

След три десетилетия на разискване общественото мнение като че ли се обърна в полза на генетично модифицираните култури.

Златният ориз е един от най-старите генетично модифицирани организми (ГМО).

Той е различен от другите сортове ориз, защото неговите гени са променени, така че растението да произвежда витамин А, което би помогнало на децата, които се изхранват с ориз, да получат необходимата доза витамин А, а всяка година между 250 000 и 500 000 децао ослепяват заради недостиг на този витамин.

Идеята се появи през 90-те години на миналия век и изследователите промениха ДНК на ориза през 2000 г.

Тя получи огромна подкрепа от хуманитарната общност: Фондация "Рокфелер" и Фондация "Бил и Мелинда Гейтс" финансираха работата, а папа Франсиск даде благословията си за "Златния ориз".

Но хората все още са против ГМО. Повече от половината от 28-те страни от Европейския съюз, включително България, решиха да забранят на своите земеделски производители да отглеждат генетично модифицирани култури. Центърът за изследване Pew откри, че почти 40% от американците смятат, че ГМО са вредни за здравето на хората.

Грийнпийс насърчава тези настроения като организацията зае консервативна позиция по отношение на ГМО, заявявайки, че учените не знаят достатъчно за това, как културите влияят върху околната среда.

И други групи се противопоставят на златния ориз. Още през 2001 г. екологичната организация "Приятели на Земята" (Friends of the Earth) от Великобритания заяви, че съществуват по-евтини начини за справяне с дефицита на витамин А. Групата MASIPAG заяви през 2013 г., че "златният ориз" единствено ще направи биотехнологичните компании по-богати. Активисти от две организации за борба с ГМО дори унищожиха опитни оризови насаждения, отглеждащи златен ориз през 2013 г.

Сега САЩ се превърнаха в четвъртата нация одобрила "златния ориз", могат и други от останалите 186 страни да я последват.

Но одобрението на FDA все пак е победа за златния ориз и вероятно лека-полека ще се приеме. А това означава, че е по-вероятно златният ориз да достигне до децата, които най-много се нуждаят от него.

В България златен ориз не ни трябва!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, Мойра написа:

 

В България златен ориз не ни трябва!

виц от нета

Баба викаше в една къща няма ли ориз Басмати миди Сен Жак и хималайска сол - не ми я хвали

:lol6:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 6 часа, haidukpikaso написа:

няма ли ориз Басмати

:lol6:

Заеби Басмати ,има го вече и в Лидъл:)  Ънкълбейс е истината.Като го задуша по арабски, след това го метна с две пилешки бутчета във фурната,абе ювелирна работа става:)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 15 часа, badsector написа:

Земеделското министерство по спомен, готви проектозакон, според който "кранвирш" ще се нарича продукт, който съдържа най-малко 75% месо. Не че ще почна да си купувам де, но е стъпка в правилната посока

То дори да има закон, после няма контрол. На държавен контрол не може да се разчита. Най-добре е потребителят сам да контролира и сам да е наясно с това какво влага в продукта производителя, да се изгради взаимоотношение и доверие, и това е повече от държавните закони. Който производител иска да си изгуби клиентите, да злоупотребява за печалба. Само че това може да се случи само при реална среща между производители и потребители, а не с една камара прекупвачи и стоки, които идват от чужбина или от другия край на България.

А за млякото не съм сигурен за бактериите, може и така да е, но това не е вкуса от едно време и хич не ми харесва. И ми било българско мляко... пък не е кисело въобще. Ама нали да не вкисва! Извратена работа е това. В Италия например има закони за запазване на традиционните технологии за правене на пица, или във Франция за виното, защото им е важно, а ние за някой лев в повече променяме технологията. Какво е това отношение?!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Авокадо вместо тутманик и смути вместо боза в детските градини

510268.jpg

От тази есен рецептите, по които ще се приготвя храната в забавачките, изцяло се променят.

От менютата отпадат пържените храни, колбасите, до минимум се свеждат десертите от захар, хлябът, солта и тестените изделия.

За сметка на това през следващата учебна година ще виждаме повече рецепти с киноа, елда, чия, ленено и сусамено семе. Децата ще ядат и плодове като авокадо, манго, фурми, сушени боровинки. А към зеленчуците се добавят броколи, брюкселско зеле, рукола, салата айсберг, чери и сушени домати и сладки картофи. Добавят се още пармезан и котидж сирене.

Сутрин подрастващите ще пият смутита, а обядът ще се приготвя по 400 нови рецепти. Сред изискванията са месото да не съдържа кости, а пилешките крилца и бутчета да са без кожа. Порциите ще бъдат увеличени от 130 на 150 грама.

Като основен проблем от учебните заведения изтъкват, че децата ще трябва да свикнат с новите вкусове, които не са типични за повечето домакинства в България.

vesti.bg

баба ви само авокадо и пармезан яла баси идиотите

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 14 минути, haidukpikaso написа:

баба ви само авокадо и пармезан яла баси идиотите

А, и спирулина също!

Иначе това предполагам важи само за някои детски градини? Трудно ще накараш лелки, които не знаят какво е киноа или гречка, да правят храна от тях на децата?

Аз не съм толкова критично настроен, нека има избор и разнообразие. Но съм против да се отхвърля традиционната българска кухня/диета. Друг е въпросът, че млякото ни не е мляко, сиренето не е сирене, кашкавалът не е кашкавал, хлебната пшеница я изнасяме и внасяме евтин боклук, за месото и колбасите да не говорим. Разбира се, има и изключения, но авокадото поне е авокадо и боровинките са боровинки. Но не може децата само на това да карат. Така може да израсне поколение, което да не яде хляб!

Аз пък тези дни наблягам на плодовете на черницата (в моето семейство им викаме "дуди"). Бели, едри, много сладки, зреят супер бързо, не мога да им насмогна. Уникален плод, който не можеш да си купиш от магазина. Е, траят по един-два дена. Ако им дават на децата повече локална и сезонна храна, това би ме зарадвало.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

не го знам какво е това спирулина

:P

ще израснат джендъри, кво друго да израсне от чия кия мънгоджери и т.н.

 

тия замислят ли се че не всяко семейство може да купува гореизброените изгъзици - щото то като го научат на смути у детската и на пармезан - и вкъщи кат тропне и каже нема ям баница с боза бе - искам смути и пармезан

ти да видиш

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 5 минути, haidukpikaso написа:

тия замислят ли се че не всяко семейство може да купува гореизброените изгъзици - щото то като го научат на смути у детската и на пармезан - и вкъщи кат тропне и каже нема ям баница с боза бе - искам смути и пармезан 

ти да видиш

Баницата и бозата не са модерни вече :)

Ето тука попаднах на една статия за българските "суперхрани": https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6502751

Интересно е например, че годжи берито го имало и у нас диворастящо, под името мерджан. Няма да се изненадам ако някъде по света някой пласира трънките и глогинките като "суперхрани", стига да има кой да ги купува. А последните две-три години съм изял повече шипки отколкото през целия си живот преди това (в сурово състояние) и са превъзходни декември месец. Въобще имаме толкова много храни, от които да се ползваме, но най-често не ни остава време да ги издирим.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 3 минути, Lumberman написа:

Баницата и бозата не са модерни вече :)

 

ааа няма да пипаш баничката и бозичката

:stop:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 27 минути, haidukpikaso написа:

тия замислят ли се че не всяко семейство може да купува гореизброените изгъзици - щото то като го научат на смути у детската и на пармезан - и вкъщи кат тропне и каже нема ям баница с боза бе - искам смути и пармезан

Твоето специално с банички ще го тъпчат. Не ги мисли останалите къде са на смути.
За простолюдието менюто ще е с банички, бъди спокойна.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 52 минути, haidukpikaso написа:

Авокадо вместо тутманик и смути вместо боза в детските градини

510268.jpg

От тази есен рецептите, по които ще се приготвя храната в забавачките, изцяло се променят.

От менютата отпадат пържените храни, колбасите, до минимум се свеждат десертите от захар, хлябът, солта и тестените изделия.

За сметка на това през следващата учебна година ще виждаме повече рецепти с киноа, елда, чия, ленено и сусамено семе. Децата ще ядат и плодове като авокадо, манго, фурми, сушени боровинки. А към зеленчуците се добавят броколи, брюкселско зеле, рукола, салата айсберг, чери и сушени домати и сладки картофи. Добавят се още пармезан и котидж сирене.

Сутрин подрастващите ще пият смутита, а обядът ще се приготвя по 400 нови рецепти. Сред изискванията са месото да не съдържа кости, а пилешките крилца и бутчета да са без кожа. Порциите ще бъдат увеличени от 130 на 150 грама.

Като основен проблем от учебните заведения изтъкват, че децата ще трябва да свикнат с новите вкусове, които не са типични за повечето домакинства в България.

vesti.bg

баба ви само авокадо и пармезан яла баси идиотите

А тези, които са избирали храните дали знаят, че почти всички сушени плодове на нашия пазар изобилстват от захар, която се добавя при обработката?

И знаят ли, че някои от посочените храни предизвикват алергии и предизвикват проблеми в храносмилането?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз се замислих за традиционните ни храни, от времето на бабите ни, и рекох да съставя един непълен списък с "храни, без които не можем":

1. Палмово масло (хидрогенирано или нехидрогенирано), маргарин

2. Глюкозо-фруктозен сироп

3. Модифицирано царевично нишесте

4. Соя и производните ѝ

5. Аспартам (че накъде без него?)

6. Газирани безалкохолни напитки

7. Мляко на прах и яйца на прах

8. 40-дневни пилета

...

Всъщност списъкът може да продължи много. Хранително-вкусовата промишленост използва една камара съставки, без които не могат. Цялата таблица с Е-та.

Имаше един тест как се проверява нещо дали е храна, най-основен. Дали баба ви би го разпознала като нещо за ядене? Също ако не можете да му произнесете името и звучи като химическо съединение, най-вероятно е точно такова. Но и бабите почнаха да ги лъжат, щото уж е сирене, уж е мляко, уж това, уж онова, а всъщност съдържанието е различно. Тука не говорим за чия и авокадо.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 22 минути, Мойра написа:

И знаят ли, че някои от посочените храни предизвикват алергии и предизвикват проблеми в храносмилането?

Викаш най добре да ги захранват с мазни баници правени с маргарин и бозичка и всичко с децата ще е на шест.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...