Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Замисляте ли се какво ядем?

Featured Replies

преди 4 часа, Мойра написа:

...дано имат късмет да са здрави!

А дано, ама надали :D Там е проблемът, че не са здрави и постоянно точат бюджета на здравната каса, който пълним и ние.

• 5 седмици по-късно...
  • Отговори 1,5k
  • Прегледи 194,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да ви кажа,на фона на това,че сегашните кебапчета и кюфтета се правят от незнайни ерзаци,химии и какво ли още не,това че едно време са били от истинско месо,трябва да ви успокоява.

• Ти ако знаеш, какви гадости ядеш и с другите "чисти" храни, сигурно ще се побъркаш. Да не говорим, колко месо е било изядено, за да стане възможно написването на библията.

• darkterminal
    darkterminal

...арсен в буркан с кисели краставици!   ...заявил, че щом краставичките миришат на "зъболекарски кабинет", то това е сигурен признак, че в тях има арсен!   ..., че арсена няма миризма и наличие

Едно информативно видео от Норвегия: 

Всъщност филмът отразява не само отглеждането на сьомга в Норвегия, но въобще рибната индустрия по света, като например, виетнамския пангасиус.

Само за сравнение, Аквакултурата на Зеп Холцер в австрийските алпи:

Редактирано от Lumberman (преглед на промените)

Някои "авторитети" в днешно време може да заклеймят подобни разследвания като "фалшиви новини". А пък когато човек развие диабет или рак, може да си вярва, че болестта всъщност не е истинска, заедно с "фалшивите разследвания", докато тя го убие. Предполагам тогава и смъртта "няма да е истинска"... за да няма противоречие. До какви безумия води сребролюбието.

• 2 седмици по-късно...
  • 2 седмици по-късно...

как гори химията в картофения чипс

27654349_848013438694038_634401896934129

Бе тая година са ни перфектни портокалите. Само един или два пъти съм попадал на боядисани, а в повечето случаи дори не са пръскани с парафин. Най-хубавото е, че на вкус са разкошни :)

преди 1 час, badsector написа:

Бе тая година са ни перфектни портокалите. Само един или два пъти съм попадал на боядисани, а в повечето случаи дори не са пръскани с парафин. Най-хубавото е, че на вкус са разкошни :)

къде ги намери тия разкошни портокали

:speak:

евентуално по пазари ама аз нямам на близо, а във Фантастико са картон плаче велпапе са смей

На вашето внимание - Пикантина

27541120_1814110795289036_24306103186123

27655438_1814110828622366_62667723168592

получавате хлебарка бонус

това е от линка на потребителката във Фейсбук, която е попаднала на тази екстра

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1814110795289036&set=pcb.2012080605670939&type=3&theater&ifg=1

на 2/2/2018 в 17:35, haidukpikaso написа:

къде ги намери тия разкошни портокали

:speak:

евентуално по пазари ама аз нямам на близо, а във Фантастико са картон плаче велпапе са смей

От Фантастико много рядко взимам плодове и зеленчуци. Обикновено само банани, когато са на промоция. Интересно ми е дали вкарват по една партида контейнери, които да разхвърлят по пазарите или са различни и затова да има разлика по магазините. От лидл взимам портокали или от Фреш магазина до нас. Обаче си мисля, че направиха някакъв картел и за цитрусовите плодове, защото както мандарините бяха на по лев и 20, така сега са по лев и 80 на промоция.

Не искам да се замислям защото трябва да спра да ям :(

• 2 седмици по-късно...

Няма по-добро от домашно приготвеното, особено ако е направено с мъдрост и превъзходно отношение, и с локални, добре подбрани, екологично чисти продукти.

От другата седмица очаквайте и по щандовете на Лидл, почти същото. Пазарувайки в супермаркети и хранейки си в ресторанти за бързо хранене, чудя се какво сме изгубили...

Ммм вкусно изглежда. Не бях гледал китайците как си правят супите, мога да пробвам някой ден, ако навия жената да яде тофу :D

преди 2 часа, badsector написа:

Ммм вкусно изглежда. Не бях гледал китайците как си правят супите, мога да пробвам някой ден, ако навия жената да яде тофу :D

То и аз не съм много по тофуто, особено правено с ГМО-соя. Но това, което ме очарова, освен кинематографията, е цялостната обстановка на селото - с прибиране на реколтата, обработване, готвене. Това е голямо богатство, което кой може да си позволи в днешно време? Да пробва, да експериментира, да отдели такова време и да се наслади на резултата? А съм сигурен, че и ние имаме подобно ноу-хау, което е почти изгубено... и не е нужно топлата вода да се открива. Но ходещият на работа човек, пришпорен от всевъзможни изисквания, не може да си позволи лукса на такава храна, и трудно ще плати на някой да му я направи... а и има ли къде да стане срещата им? Според мен, ако аз имах стопанство, в което такова готвене да е възможно (макар и да е като на филм), и си произвеждам всичко необходимо, че и повече, ще имам ли стимул, да го правя за друг, да продавам на някого нещо? Обикновено, когато нещата почнат да се правят за пари, тогава се извращават - и големите мащаби развалят качеството.

Аз видеото не го пуснах толкова заради тофу-то, а заради примера и обстановката. Жената има още много видеа, в които показва традиционно китайско приготвяне на различни храни. За тaкъв продукт "Made in Chinа" не е стигма. Ще направи ли такова видео някоя градска кокона или феминистка, които презират традиционните женски роли в дома?

Имай предвид, че този филм е филм, т.е. реалността се различава МНОГО от него. Реално този начин на живот си е къртовски труд, като в зависимост от природните ресурси, може да е цял живот борба за оцеляване. Храната често е оскъдна и дори да е екологично чиста, в повечето случаи няма особено разнообразие. По-добрият съвременен вариант е да се организират фермерски пазари, но с истински контрол върху качеството на продукцията, където хората могат да си закупят разнообразна храна и продукти.

• 4 седмици по-късно...

21368882_476261989419165_915409455655545

Само в Кауфланд! Хубаво и евтино!

преди 9 часа, Lumberman написа:

...Само в Кауфланд! Хубаво и евтино!

Там е работата, че не е само в Кауфланд. По-големият проблем е що за тъпи същества купуват такива продукти. После българите били болни. Е...

преди 1 час, badsector написа:

Там е работата, че не е само в Кауфланд. По-големият проблем е що за тъпи същества купуват такива продукти. После българите били болни. Е...

И що за същества ги произвеждат? Ама като има кой да ги купува. Ясно ми е, че не е само в Кауфланд. Тия поне са упоменали нещата на етикета. Други просто могат да ги скрият. Аз затова залагам най-вече на домашно приготвено.

преди 2 часа, Lumberman написа:

И що за същества ги произвеждат? Ама като има кой да ги купува. Ясно ми е, че не е само в Кауфланд. Тия поне са упоменали нещата на етикета. Други просто могат да ги скрият. Аз затова залагам най-вече на домашно приготвено.

Докато има балъци, ще има и тарикати. Ако имахме държава, нещата можеха да стоят по различен начин. Но тук държавата е мафията, затова няма да се подобри ситуацията. Затова никакви храни от пакетче, всичко домашно приготвено.

да не забравим и Фантастико - не купувайте никакво месо на промоция

сами ще се сетите защо

:tease2:

преди 20 минути, haidukpikaso написа:

да не забравим и Фантастико - не купувайте никакво месо на промоция

сами ще се сетите защо

:tease2:

Викаш не можещ да се вредиш. Разграбват ги веднага.

преди 8 часа, badsector написа:

Докато има балъци, ще има и тарикати. Ако имахме държава, нещата можеха да стоят по различен начин. Но тук държавата е мафията, затова няма да се подобри ситуацията. Затова никакви храни от пакетче, всичко домашно приготвено.

Не те разбрах точно. В смисъл, ще си го приготвиш вкъщи ли имаш предвид, под домашно приготвено? Или може би имаш предвид домашно произведено? Домашно какво и как точно? Ще си гледаш прасетата, кравите и овцете ли? Или кокошките? Ще си доиш кравите ли?  Ще си правиш сирене и кашкавал? Ще си сееш пшеницата/зърното ли? Или може би ще си садиш зеленчуците, овошките, лозята, слънчогледа, царевицата и картофите? Водата ще си носиш от някой извор в планината предполагам?! И т.н. и т.н. и т.н...

Кажи сега ние като сме балъци, щото аз живея в СФ, а като гледам и ти, и нямам баби и дядовци и по принцип нямам къде да си отида на село, а би било прекрасно (заради работата и нямам друг избор) и нямам 20-30 декара място и домашна ферма (не че и да имам ще имам техника, умения, възможност, знания и най-вече време) как точно да ми се случат нещата с домашното... приготвено? Дай си рецептата да се възползвам и аз, моля. 

Редактирано от ostavime (преглед на промените)

преди 10 часа, ostavime написа:

...как точно да ми се случат нещата с домашното... приготвено?...

Обикаляш магазини, докато намериш качествена суровина и почваш да пазаруваш от тези магазини и да си готвиш. Ясно е, че няма как сами да произвеждаме, но можем сами да приготвяме.

преди 50 минути, badsector написа:

Обикаляш магазини, докато намериш качествена суровина и почваш да пазаруваш от тези магазини и да си готвиш. Ясно е, че няма как сами да произвеждаме, но можем сами да приготвяме.

Може и сами да си произвеждаме, но пак не всичко. Ясно, че няма да е от терасата в саксии. И не всичко. Но при всички положения човек не е заставен да си купува определен вид храна от определено място. Все още има някакъв избор и някакво локално производство. И това, че човек примерно не може да си произведе лука или картофите, не означава, че трябва да не пробира. Определени видове храна са толкова компрометирани, че по-добре да бъдат избягвани въобще. И понеже стана дума за месото, аз месо от магазин не съм купувал от години.

преди 11 часа, ostavime написа:

Кажи сега ние като сме балъци, щото аз живея в СФ, а като гледам и ти, и нямам баби и дядовци и по принцип нямам къде да си отида на село, а би било прекрасно (заради работата и нямам друг избор) и нямам 20-30 декара място и домашна ферма (не че и да имам ще имам техника, умения, възможност, знания и най-вече време) как точно да ми се случат нещата с домашното... приготвено? Дай си рецептата да се възползвам и аз, моля. 

Ако позволиш и аз да кажа. Под домашно приготвено и аз имах предвид приготвено от суровини вкъщи, не от полуфабрикати. Да, не е баш същото като да си си го произвел сам, но е стъпка в правилната посока според мен. Иначе човекът в големия град се обрича да се съобразява с това, което се предлага на пазара. А там отиваме все повече към корпоративно производство, дори при биото. И е цените на био-продуктите хич не са приемливи според мен. Най-вече заради стандарта и приходите на българина. Отделно от това сертификатите не са реални. Ето едно видео по темата за биото:

Проблемът е, че при тези тенденции, ако няма кой да произвежда храна, се обричаме да купуваме западни и китайски боклуци. За каква свобода и независимост можем да говорим като народ, като дори храната не можем и не искаме да си произвеждаме? А да кажете, че нямаме земя... плодородна.

Истинската храна стана лукс в днешно време, а хората се наблъскаха в градовете. Малко като във научно-фантастичния филм Soylent Green от вече далечната 1973 г.

Как да ти се случат нещата ли? Трябва да се пресметне и да се плати цената. А тя не е малка.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.