Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Препоръчан отговор

публикувано (редактирано)

Вносни стоки не ям, освен ако не са ме заблудили по някакъв начин и аз съм си ги купил. Дори не ям стоки от друг български регион, при положение, че има от моя. Вече ако няма, да. Хапвам си и нов внос от страната ни :P  За жалост с тая глобализация и при търговията, много български ( а и не само) стоки просто не присъстват в големите хипермаркети. Много ме хваща яд, ако примерно от другия край на България ми пробутват някаква храна, а аз знам, че местната е по-добра, ама я няма в големия хипермаркет.  За София това явно не важи, щото всички стоки там са от провинцията с представителства в София. Това е все едно - произведено в Китай за България, каквито стоки напоследък много. 

ПП: И да, кисело мляко хапвам само собствено производство. Хляб също от години не съм купувал, макар че там ползваните брашна може да не са от региона.  Скоро правих хляб с една гръцка мая. Три опита направихме и 3 тухлички се получиха. Е как ще я караме така? Преди 25 години единствения производител на мая на Балканския полуостров бе тук. Сега мамата си трака с тия маи и какво ли не. 

 

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 18 минути, bildera_ написа:

 

За София това явно не важи, щото всички стоки там са от провинцията с представителства в София.

 

Не е така обаче. Те си имат фирмени магазини тук там из София и това е. В супермаркети и хипермаркети изобщо ги няма, сигурна съм че това струва бая пари - да се уредиш да си продаваш продукцията при тия лами.

Иначе боклук до боклука мила моя майньо ле във Фантастикото - то не бе Градус, Народен, Сами-М, Житници...на всеки щанд ... не бе чудо. Е да нямат място за нови продукти иди дойди - а то има място - ама не - ше се спъвам де мина у тия боклуци.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 9 минути, haidukpikaso написа:

Не е така обаче. Те си имат фирмени магазини тук там из София и това е. В супермаркети и хипермаркети изобщо ги няма, сигурна съм че това струва бая пари - да се уредиш да си продаваш продукцията при тия лами.

Иначе боклук до боклука мила моя майньо ле във Фантастикото - то не бе Градус, Народен, Сами-М, Житници...на всеки щанд ... не бе чудо. Е да нямат място за нови продукти иди дойди - а то има място - ама не - ше се спъвам де мина у тия боклуци.

Имах предвид, че всеки производител/фирма от страната си има представителство в София и на етикетчето винаги има софийски телефон най-малко. От тая гледна точка е трудно да разбереш кое е от региона, още повече, че София не е производител на земеделска продукция. Да, фирми за преработка бол. Примерно София мел, които продават много в Кауфланд. Вярно, качествени и скъпи брапшна, но не знаеш откъде са. Може изобщо да нямат нищо общо с България. Доста е модерно последните години, а и доста преди това, да се рекламира някаква марка от даден регион. Примерно лепваш едно етикектче "Смолянски картофи" и си продал тонове, дори тия картофи да са от Холандия. Още по-модерно е да лепнеш "Произведено в България". Ама как, защо, от кого, с какво...Със сигурност може да попаднеш на продукт, произведен в България само от вносни съставки, както и на продукт, произведен за България от ЕС или Китай. Още една измама - произведено в ЕС. Ама къде...на гърба на етикета с дредни буквички изброени всички вносители в региона и човек се отказва да търси истинското местоположение. Или доста често става следното. Аз също съм се лъгал. Пише нещо от рода на "Произведено в ЕС", намирам някакъв български адрес и вземам. В последствие се оказва, че това не е производителя, а вносителя или представителството. Шашми много, заблуди много. Вярно, имам си да кажем 10-15 стоки, които винаги купувам при намаление или без намаление и не му мисля много. Ама стоки, дето не купувам всеки ден или дето още не съм решил кой продукт да купувам...стават грешки. Да вземем кренвиршите. От няколко години тук не се предлагат Стара Планина, а аз само това купувам. Винаги. Наложи се да превъртям всички производители за да разбера, че всичко е боклук ( почти), докато накрая си се спрях на "Тандем", които макар и 11-12 лева килото, си ми вършат работа и само тях купувам. Колкото пъти си направя експеримент с друг производител, толкова пъти се отказвам. За последно взех "Кен" и повече няма да повторя. Вярно, завоалирали са вкуса с чубрица или нещо подобно, ама не. Обаче малотраен колбас вземам само Стара Планина на Бони. Нищо друго. Изобщо и не се замислям за друг производител, щото първо, че това е единствения продукт Стара Планина в нашите Кауфланд и второ, защото доста време се мъчех да нацеля добър малотраен колбас и не успях. Дори в доста случаи просто хвърлих колбаса, че и котарака не иска да го яде. Иначе за тия Стара Планина подлудява. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Е на мен представителство не ми трябва, трябва ми магазин, от където да си купя продукцията.

И за пример ще ти дам вашата русенска фирма Бозмов - качество и вкус, страхотни са. Обаче бакалина взима седмица две и това беше - скъпо им било не го купували. Ми да ядат за 4 лева боклуци, то месото пари струва. Бозмов имат всичко на всичко три фирмени магазина в София като и трите са на майна си райна от мене далеко.

Иначе Бони и Маджаров са ми фаворитите, а Стара планина е само етикетче за повече парички, производителя гледайте кой е.

п.с. много скъпи при вас Тандем кренвиршите уе - тука 9 вървят

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

 


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ето това е най-страшната отрова, която ядем всеки ден и не е нито захар, нито сол, а...

Spoiler

image.png.86626f14fe248b7cc3ea06167d3c2439.png

 

Цитат

Ето как изглежда натриевият глутамат Е621 – добавката, която се слага в големи количества в почти всички храни и ресторантьорите я познават доста добре, добавят я за да усили вкуса на храната. Бял кристален прах, който прилича на сол и захар.

Водният му разтвор има вкус на месен бульон.Може да бъде добавен към всякаква храна.

Натриевият глутамат води до увеличаване на апетита, преяждане и до наднормено тегло. Използва се в психитрията с цел да превъзбуди клетките на главния мозък, действието му е като на наркотик, прониква лесно в кръвта и мозъка и води до променяне на гените, които отговарят за вкусовите усещания. Натриевият глутамат се съдържа и във всички колбаси, кренвирши, луканки, наденици, суджуци и др., чипсове, готови супи, консерви, бира и много други.

Безвредната доза за тялото на възрастен е 1,5 грама на ден, за деца – не повече от половин грам.

Днес в света се употребяват около 200 хиляди тона годишно от тази добавка.

Симптомите на предозирането от Е621 се наричат “синдром на китайския ресторант” и биха могли да бъдат сънливост, мигрена, нарушаване на зрението, сърцебиене, нарушаване на хормоналния баланс, гадене, слабост, световъртеж, болки в гърдите и други.

Открит е през 1907 г. в Япония от Икеда Кикунае, който в експерименти открил, че веществото усилва вкуса на месните храни. По-късно станало ясно, че натриевият глутамат преобразява “чудодейно” и много други храни. Той не само усилва натуралните вкусови качества на продуктите, но подобрява вкуса и аромата на консервите, продуктите на фаст-фуда, лошокачественото месо, замразените продукти.

Натриевият глутамат позволява на производителите на храни да икономисват месото и други естествени компоненти.

Той е доста популярен в Америка и благодарение на него там се купуват повече храни.

По време на опити изследователи добавяли натриев глутамат в храната на мишки и те ослепели.

Една от негативните последици от употребата на натриевия глутамат е, че той влияе върху рецепторите на езика, които с течение на времето влошават вкусовото възприемане на храната.

Често пъти поради натриевия глутамат, който прави храните много вкусни, ние не можем да спрем да ядем всякакви боклуци като чипсове, снаксове, готови супи и пр. Той предизвиква привикване, т.е. човек на подсъзнателно ниво предпочита продукти, които го съдържат, и това е добре дошло за производителите, тъй като се увеличават продажбите им.

Помнете! Производителите на храни имат изгода да употребяват Е621, тъй като с тази добавка, намаляват себестойността на продукцията и маскират некачествената стока, т.е. продукцията, която трябва да бъде бракувана. Бъдете внимателни при избора на хранителни стоки, четете информацията на опаковката на продукта. Използвайте натурални подправки в готвенето.

Мнозина имат алергия към мононатриев глутамат и аз съм една от тях.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
на 8/19/2017 в 7:26, Мойра написа:

Мнозина имат алергия към мононатриев глутамат и аз съм една от тях.

В какво се изразява тази алергия, ако може да попитам? В смисъл, ако е сложен в храната, примерно в ресторант, дори да не е упоменат в менюто, го усещаш?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 10 часа, Lumberman написа:

В какво се изразява тази алергия, ако може да попитам? В смисъл, ако е сложен в храната, примерно в ресторант, дори да не е упоменат в менюто, го усещаш?

При мен се изразява в подпухване и лека хрема.

Усещам вкуса му, откакто спрях да ям храна, която не е домашна.

Вкусът на всички храни, към които е добавен мононатриев глутамат е леко сладникав, но няма нищо общо със сладникавия вкус на храните, към които е добавена обикновена захар.

Редактирано от Мойра (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Един приятел, който навремето много беше ползвал разни бульони с мононатриевия глутамат, в един момент беше развил непоносимост към него, дори от малки количества. И го усещаше, ако примерно отиде на ресторант и му сервират нещо с MSG. В последствие спря с ресторантите.

Но, по моему, човешкият мързел и неразсъдливост, а и жаждата за лесна печалба, доведоха до това такива съставки да се използват масово, дори в домакинствата. Не мислим какво поглъщаме, а също и какво гледаме, четем и т.н.

Повечето хора, с които съм разговарял за проблемите с глутамата, предпочитат да си останат в някакво безгрижно невежество, самозалъгване. А това е страшно, щото това нещо удря човек по акъла.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гост

Вижте, те и лютите чушки също са отрова, както и всички туршии. Проблема е в прекомерната употреба, не в самата отрова.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
на 8/23/2017 в 22:37, _сянка_ написа:

Вижте, те и лютите чушки също са отрова, както и всички туршии. Проблема е в прекомерната употреба, не в самата отрова.

Има лекари, които с тинктура от лют пипер обръщат действието на инсулти и инфаркти. Лютите чушки са лекарство.

То според някои "учени", всички храни, които не са лабораторно тествани, че са ОК, са по default вредни (и то не вредни в смисъл "полезни", както го ползват македонците). А доказано безвредни са тези, които били тествани щателно в лаборатория - на първо място ГМО-то.

Между другото, бих искал да обърна внимание на едно друго вещество в храните, за което се знае, но малко му се обръща внимание според мен и не се знае къде го има в конвенционалното производство. Ето една статия по въпроса:

Цитат

Хербицидът глифозат, който предизвиква РАК, е открит в урината на 93% от американците
В Европа цифрите са подобни, пише healthimpactnews.com.

Detox Project  в сътрудничество с Лабораторията на Калифорнийския университет в Сан Франциско, е открил присъствието на глифозат, най-използвания хербицид в света, в урината на 93% от американците в уникален тест, който започва през 2015 г..

В съобщението , публикувано на уебсайта на проекта, пише:

Хербицидът  Глифозат е маркиран като „вероятен канцероген за човека“ от  агенция IARC на  Световната здравна организация   през 2015 г. В момента, в рамките на мащабен  тест е открито, че той се среща  навсякъде в Америка. Съдържащите глифозат  хербициди се продават на  пазара под търговската  марка на  Монсанто “ Roundup „.

В уникален публичен тест, проведен в лабораторията  в Университета на Калифорния в Сан Франциско (UCSF), глифозат е открит в 93% от пробите от урина по време на фазата на ранното тестване през 2015 г. Глифозат е установен със средно ниво от  3,096 милиардни части. Децата са били с  най-високите нива,  средно 3.586.

Глифозат се свързва с рак от  Световната здравна организация, и след откриването му в повечето храни са заведените дела срещу производителите.

Този проблем съществува не само в САЩ, а  както се казва в доклада, е глобален проблем. Цифрите за  Европа са сходни.

Кой използва този смъртоносен хербицид? Отговорът е ясен – това са селскостопански фирми, които зареждат със  своите продукти  супермаркети и фабрики за преработка.

И пред съвременния човек стои   сериозен проблем – да  намери продукти, които не съдържат този опасен хербицид.

Ето още една статия за глифозата:

http://agronovinite.com/opasen-herbicid-otkrit-v-telata-na-balgari/

Цитат

Опасен хербицид засечен в телата на българи

Опасният хербицид глифозат, познат и с търговското наименование “Roundup”, е открит у един на всеки десет българи. Те са дали доброволно проби от урина за участие в тестове, проведени от Екологично сдружение „За Земята“ и „Приятели на Земята“. Изследванията са направени в 18 европейски държави, а резултатите показват, че близо половината от тях са положителни. В Полша, Германия и Великобритания 70% от пробите са положителни, а в Малта те достигат 90%. Всички тествани живеят в големите градове и никой от тях преди пробите не е имал контакт с продукти, съдържащи глифозат. Някои от тях са месоядни, а други са вегетарианци.

Хербицидът може да наруши функциите на човешкaта ендокринна система. Доказано е, че може да премине през плацентата по време на бременност. Малка част от него може да се разгради до киселина , която е още по-опасна за хората. Тестове върху плъхове показали, че глифозатът уврежда нивата на тестостерон в мъжките екземпляри.

Изследвания в Южна Америка, където се отглежда соя, показали, че в тези райони има бум на вродените дефекти у бебетата. В Парагвай се оказало, че новородените на жени, които живеят в радиус от 1 км от полета, пръскани с глифозат, са два пъти по-застрашени от вродени дефекти.

Глифозатът е един от най-използваните от земеделците и градинарите хербициди по света. С него се пръскат и някои от ГМО културите, внасяни в България и Европа за добавяне във във фуражите. Най-големият му производител е Монсанто, който го продава под търговската марка “Roundup”. Използва се за изчистване на плевелите преди сеитба и покълване на културите. Прилага се върху пшеница, ечемик, ръж, маслодайна рапица, царевица и слънчоглед преди прибиране на реколтата. “Roundup” се употребява и от жителите на градовете за борба с тревата по тротоарите, парковете и кварталните градинки.

Въпреки, че се използва широко, наличието на хербицида в храната и водите и рядко контролирано, а у нас изобщо не се следи. Глифозатът е одобрен за използване в целия ЕС през 2002 г., но европейските регулаторни агенции не правят собствени изпитвания за безопасност, а разчитат на данните, предоставени от производителите. Екоорганизациите съобщават, че безопасността на глифозата е трябвало да бъде преразгледана в ЕС през 2012 година, но съюзът е отложил преоценката за 2015 г.

В същото време, 14 глифозат-резистентни генномодифицирани култури очакват одобрение за отглеждане в Европейския съюз. Според изчисленията на екоорганизациите, ако те се разрешат, употребата на опасния хербицид може да се увеличи с 800%

Ако масово се пръска пшеницата преди жътва, това означава, че хлябът - ако не е от доказано био-зърно или непръскано такова, лимец и прочие - е замърсен с отровата на Монсанто. За които още преди близо десет години една френска журналистка направи ето този филм:
 

Нещата са много сериозни, ако дори единият хляб се използва като оръжие против тебе. И тук не добавяме в уравнението ГМО-пшеницата, соевите добавки към брашното, подобрители и други боклуци. Но невежеството сред земеделците прави положението бедствено. Един съсед тук си пръска в градината с РаундЪп, че предлага и на мене. Ама аз съм глупав и не искам, а той ми се чуди.

Редактирано от Lumberman (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гост
преди 1 час, Lumberman написа:

Има лекари, които с тинктура от лют пипер обръщат действието на инсулти и инфаркти. Лютите чушки са лекарство.

 

 

То това действие може да се обърне и с алкохол. Алкохола има силно съдоразширяващ ефект.  :D

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Нова отрова плъзна на българския пазар, риба с олово уврежда черния ни дроб, бъбреците и костите!

3d300c344561e92c112682d0238f9107d6bf1a46
 
Резултати от лабораторни изследвания показват, че в рибата, която се продава у нас, се съдържат тежки метали. Тестовете са направени от експерти от „Активни потребители”, предава Нова телевизия.
 

Токсичните химикали се натрупват в рибата и морските дарове от тинята, отпадъците от индустрията и бита и планктоните във водите, които обитават. Справка в системата за бързо оповестяване на опасни храни показва 5400 сигнала за опасна риба. А шансът да попаднем на замърсен продукт на пазара при рибата е пет пъти по-голям, отколкото при другите месни продукти.

Според експертите най-много тежки метали има в океанските и морските видове – като акула, риба тон, риба меч и сьомга. Добре е да избягваме риби от Балтийско море и Тихия океан. Сред речните видове най-застрашените са дънните.

Най-често в рибата се натрупват живак, олово и кадмий. Тези метали са и най-опасни за здравето ни, тъй като са токсични. Именно техните нива са измервани по време на изпитванията в лаборатория. Тествани са 12 марки замразена риба, закупени от пазара в началото на септември.

Олово над нормата в храната ни може да доведе до умора, безсъние, колики, анемия и нервност. Кадмият пък причинява проблеми с черния дроб, бъбреците и костите. Най-големи са рисковете за бременните и кърмещите жени, както и за децата на възраст под 3 години. Те трябва да намалят до минимум рибата в менюто си.

http://www.glas.bg/895834/nova-otrova-plzna-na-blgarskiya-pazar-riba-s-olovo-uvrezhda

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
на 8/27/2017 в 11:09, сянка написа:

То това действие може да се обърне и с алкохол. Алкохола има силно съдоразширяващ ефект.  :D

Освен съдоразширяващия ефект на чушките и пипера, те имат и по-важни съставки в тях. Пиперът директно съдържа канабиноиди в него, а чушките капсаицин, който в стомаха се превръща отново в канабиноид. Същите канабиноиди, които се съдържат в марихуаната, т.е. лечението на рак може да е много по-лесно и успешно чрез директен прием на марихуана. За съжаление фармацевтичната мафия и нарко-босовете все още успешно я държат от другата страна на закона. Затова болните от рак нямат особен избор, освен да станат абонати на едните или на другите.

на 9/6/2017 в 14:52, haidukpikaso написа:

срок годност риба осолява опушва

Не само развалената риба я обработват. Всичките мариновани меса по магазините, готови за термична обработка, са по този начин. Ако съвсем се развалят, се преработват на колбаси, пастети, кренвирши...

преди 14 часа, Aumi написа:
...Резултати от лабораторни изследвания показват, че в рибата, която се продава у нас, се съдържат тежки метали...

Нищо ново под слънцето. От едно време се знае, че вносната риба, която се продава у нас, е ловена в най-мръсните зони на Виетнам, които са тотално замърсени от войната със САЩ. Не само изброените в статията видове, но и белите риби, като пангасиус и хек. Замразена риба НЕ се купува в никакъв случай! Лично аз гледам произходът да е български, поне да знам, че е сравнително прясна. Купувам предимно пъстърва или сьомгова пъстърва, защото обичат по-чиста вода.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, badsector написа:

 

Не само развалената риба я обработват. Всичките мариновани меса по магазините, готови за термична обработка, са по този начин. Ако съвсем се развалят, се преработват на колбаси, пастети, кренвирши...

 

Така е, за съжаление. Месото, дето дало фира, става на кайма редовно, на шишчета...

Последен пример - сурови мариновани пържоли от Фантастико, насипни. Познайте дали ставаха за ядене - та те миришеха на мърша. И когато им сигнализирах знаете ли какъв им беше отговора от Фантастико - казаха че аз съм ги развалила, защото съм ги замразила за един ден в камерата, трябвало веднага да ги ям. Бляяя викам им научих нещо ново, аз щото сефте замразявам мариновано месо... Пък може и да са прави де да знам. Факт е обаче че втори път няма да купя за нищо на света мариновани пържоли. Както и готовата им кайма не купувам.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

За пари човек какво е готов да направи. МакДоналдс в това отношение са отличници, заедно с химическата индустрия - правят от нищо нещо. И всичко това става заради заредени количества, при които е неизбежно не всичко да се продаде. Ако човек го прави за себе си, какъв стимул ще има да прави подобни врътки, себе си да трови? В САЩ примерно изхвърлят храни с изтичащ "срок на годност", дори нищо да им няма (друг въпрос е колко са читави по начало), да не говорим за статистиката, според която 1/4 от всичката земеделска продукция се съсипва преди да стигне до пазара. Ние българите пък сме шампиони в това нищо да не хвърляме, по байганьовски - "Пени се, не пени се ще те ям..."

Такава съсипия, а същевременно колко хора по света гладуват, а ни убеждават колко ефективна била глобалната търговия.

А за рибата: аз за речната (и то в по-горното течение) се притеснявам колко е замърсена, какво остава за морската и океанската. Въпреки че имам по-добро мнение за дивата риба, отколкото за отглежданата от човека.

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

За изкарване на тежките метали от организма си хапвам редовно червено цвекло. Обожавам го :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ооо зимата редовно си поркам червено винце, ама с телешкото не се обичаме. Карам си на свинсков, че най-близко до нас :D

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Баби - открай време сий голяа раптъ! ;) 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...