Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Препоръчан отговор


на 26.04.2017 г. в 9:27, badsector написа:

.....

Toва, което казваш е вярно, но е решение на едната половина от проблема. Крайните продукти не е кой знае каква трудност да се намират по- качествени - например всяка една кланица в България си има и магазинче, някои и по няколко. Месото в тези магазини е прясно и се знае, че е от България - пък, ако някой чак толкова много държи да е сигурен, може да си го купи на място от кланицата. Месо от супермаркет, аз лично не купувам - колбаси пък хептем. За зеленчуци и плодове както сам си уточнил - по пазарите винаги може да се намери качествена стока, пресни продукти, наше производство. И т.н.

Но има друг проблем, който не може да се реши на потребителско ниво. Например пак за месото - ами забравете, че в днешно време за производителя е възможно да отглежда крави, овце и прасета, без лекарства. Казвам го от почти личен опит - имам приятели животновъди и ми споделят т.е. по- точно оплакват: без антибиотици, тези животни няма начин да оцелеят.  Още от малки, все нещо боледуват и няма отървия - според тях, основната причина е във храната, културите, които се сеят и, с които се хранят животните са страшен боклук, хранителната им стойност и биологичните качества, са под всякаква критика. 

А за био далаверата - честно, не се лъжете бре хора. Това си е такава очевидна измама, че няма на къде повече. Казвал съм го много пъти - има лаборатории в България, купете от продукт, който консумирате редовно, един от био щанда, един от обичайните, пратете ги в лаборатория и търсете десетте разлики м/у двете, сами ще се убедите, че дори експертите там не могат да открият разлика м/ у тях. Няма такова нещо "био" - да не говорим, че при такова разделение, системата е направо за съд и прокуратура, как така ще се продава не- био храна, като не е био, какво е. 

п.п. колкото до пчелния мед - там проблема е друг. В преработвателните предприятия го мешат с разни изусуити основно, защото продукта няма търговски вид т.е. не е течен. Хората отбягват кристализирал мед - едно, че създава известни неудобства да се консумира и второ поради незнание, има хора си мислят, че този мед е със захар и за това става такъв. Пък то е точно обратното - кристализирания мед е 99% сигурно, че е натурален и без никакви примеси. Изключение е само акациевия, защото при него фруктозата е повече от глюкозата и кристализира много, много бавно, отнема години. 

.....

А сладките - ми там няма как да са безвредни. :Д Знам го, защото консумирам ааааадски много сладко, хората около мен даже ми се чудят, как не съм мутирал все още  - всичките са вредни: от най- обикновените фафли та до торти и кексчета, всичко е вредно по всички параграфи; ма като ми се яде сладко, какво да направя ..... ша мръ по- рано и толкоз, бахта в живота, все трябва да се пазиш от нещо. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 8 часа, sound написа:

...забравете, че в днешно време за производителя е възможно да отглежда крави, овце и прасета, без лекарства. Казвам го от почти личен опит - имам приятели животновъди и ми споделят т.е. по- точно оплакват: без антибиотици, тези животни няма начин да оцелеят.  Още от малки, все нещо боледуват и няма отървия - според тях, основната причина е във храната, културите, които се сеят и, с които се хранят животните са страшен боклук, хранителната им стойност и биологичните качества, са под всякаква критика.

А за био далаверата - честно, не се лъжете бре хора. Това си е такава очевидна измама, че няма на къде повече. Казвал съм го много пъти - има лаборатории в България, купете от продукт, който консумирате редовно, един от био щанда, един от обичайните, пратете ги в лаборатория и търсете десетте разлики м/у двете, сами ще се убедите, че дори експертите там не могат да открият разлика м/ у тях. Няма такова нещо "био" - да не говорим, че при такова разделение, системата е направо за съд и прокуратура, как така ще се продава не- био храна, като не е био, какво е. 

п.п. колкото до пчелния мед...

А сладките - ми там няма как да са безвредни. :Д Знам го, защото консумирам ааааадски много сладко, хората около мен даже ми се чудят, как не съм мутирал все още  - всичките са вредни: от най- обикновените фафли та до торти и кексчета, всичко е вредно по всички параграфи; ма като ми се яде сладко, какво да направя ..... ша мръ по- рано и толкоз, бахта в живота, все трябва да се пазиш от нещо. 

Като бях малък и гледахме животни на двора, също им давахме антибиотици, защото се разболяваха и измираха. Разбирай по бай Тошово време. Да, не е 100% сигурно, че ще се разболеят, но човек няма как да не се застрахова, защото рискът е огромен. Вероятно една от причините е, че се прави селекция на животните, за да дават повече мляко или месо, в зависимост каква е крайната цел. Това вмешателство в дейността на природата няма как да не даде отражение. Друга причина може да са азотните торове и пестицидите. Едно време сме били в челните места в света по производство на много култури, което няма как да стане без огромни количества тор. Спомням си АТЗ-то покрай квартала ми как редовно си бълваше оранжев дим. Българинът е мързелив и много обича бързите и лесни неща, затова си е помпал зарзавата с тор, пък дреме му, че било вредно, важното е количество да има и добър търговски вид. То и с щангистите ни е било същата работа - блъскай метан(дианабол) до откат и взимай медали от олимпиадите, пък това че на по 50 години мрат, няма значение. Което пък е пряко свързано с темата за "био" продуктите. Разбира се, че има такива. Преди няколко години беше изключително трудно да вземеш сертификат за био продукция, едно че нямаше достатъчно био семена, друго че самите технологии са по-различни, за да може да изкараш качествена продукция. Сега нямам идея как е, вече има доста продукти с био сертификат. Но те пак са на няколко основни производителя. Затова пък почнаха да се налагат "фермерски" продукти, които не успяват да вземат "био" сертификат по някаква причина, но уж гарантират, че са чисти. Там нещата са малко като руска рулетка - попадал съм на много качествени продукти, но и на такива, които имат хубав търговски вид, но са торени с кофти торове. Много лесно правя проверката - малкият има(ше) някакви проблеми с храносмилането и веднага се усещаше разлика дали яде чист зарзават или торен с азот. Друг е моментът, че нитратите са водоразтворими и ако се киснат продуктите във вода повече време, нитратите се отлагат в нея. Листните зеленчуци задържат най-много нитрати, затова марулите задължително се киснат във вода преди да се правят на салата. Разликата във вкуса също се усеща. Мед взимам само от производител, хем е по-евтино, хем е истински, хем се стимулира малкия бизнес. В моя случай производителят е бабата на един познат, но съм взимал и от обяви по форуми и също е нямало проблем с качеството. А сладките неща, особено тези от пакетчета, са изключително вредни. Толкова са блъскани с транс мазнини, че се чудя как хората изобщо оцеляват, като ги ядат. Сладко или се приготвя в дома или се ядат плодве. Като цяло храната от пакетчета е пълна отрова.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Няма нито един професионален щангист, който да не се зоби, като животно - просто не е във човешките възможности да вдига такива килограми, без стероиди гаранция, че няма начин. А за био продуктите - да, ще стават все повече, но ще си останат био на хартия. Това е такава крупна измама, че няма накъде повече. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 23 минути, sound написа:

А за био продуктите - да, ще стават все повече, но ще си останат био на хартия. Това е такава крупна измама, че няма накъде повече. 

Така е.

Жалко, че мнозина не го разбират и си хвърлят парите на вятъра.


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
на 28.04.2017 г. в 16:55, Мойра написа:

Така е.

Жалко, че мнозина не го разбират и си хвърлят парите на вятъра.

че си и вярват хаха че ядат био

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 8 минути, haidukpikaso написа:

че си и вярват хаха че ядат био

Ами като са дали 80лв за килограм пилешко или 300лв за буркан пчелен мед - къде ще идат, че няма да си вярват. Преди много години един търговец така ми беше рекъл - ако искаш да продадеш боклук, който не струва нищо, сложи му цена, която да им скъса джобовете. Тогава нямаше още био и не му вярвах, ама те на - хитреците трупат кинти в/у глупостта на егоманиаците. Ядели били био - боже мили, те вече се забравили действителния автентичен вкус на естествената, натурална храна. Е идете в някой форум на животновъди и разучете, колко мляко произвеждат ..... аджеба - и как е възможно от толкова малко мляко, магазините да са тъпкани със толкова много сирене, че чак да артисва. 

По- био закупено директно от производителя има единствено, ако човек сам си го произведе - всичко друго е спекула и далавера ..... ма тежка. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 4 минути, sound написа:

Ами като са дали 80лв за килограм пилешко или 300лв за буркан пчелен мед - къде ще идат, че няма да си вярват. Преди много години един търговец така ми беше рекъл - ако искаш да продадеш боклук, който не струва нищо, сложи му цена, която да им скъса джобовете. Тогава нямаше още био и не му вярвах, ама те на - хитреците трупат кинти в/у глупостта на егоманиаците. Ядели били био - боже мили, те вече се забравили действителния автентичен вкус на естествената, натурална храна. Е идете в някой форум на животновъди и разучете, колко мляко произвеждат ..... аджеба - и как е възможно от толкова малко мляко, магазините да са тъпкани със толкова много сирене, че чак да артисва. 

По- био закупено директно от производителя има единствено, ако човек сам си го произведе - всичко друго е спекула и далавера ..... ма тежка. 

гъзарите нека снасят кинти като са гъзари хаха

сетих се за един случай - бяха разкъсали на био лука мрежичката му - горките сигур искали само една главичка

а лапада хем не е био и е 13 лева килото ти да видиш 13 лева лапад -ся ко ми каже някой какъв тоз лапад....

:D

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 32 минути, haidukpikaso написа:

гъзарите нека снасят кинти като са гъзари хаха

сетих се за един случай - бяха разкъсали на био лука мрежичката му - горките сигур искали само една главичка

а лапада хем не е био и е 13 лева килото ти да видиш 13 лева лапад -ся ко ми каже някой какъв тоз лапад....

:D

Обикновен лапад е, кой знае къде бран.

Редактирано от Мойра (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 4 минути, Мойра написа:

Обикновен лапад е, кой знае откъде бран.

мани мани... направо изпаднах у потрес и тъй го гледах и иначе е тва е 13 кинта килото

то и до блока има лапад колкото щеш ама оди го яж...

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Вероятно има от него в близкия до магазина парк, ама като са неуки хората, така става  - отиват на магазина да си купят лапад, пък по пътя минават покрай него, само да се наведеш и береш. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 4 минути, sound написа:

Вероятно има от него в близкия до магазина парк, ама като са неуки хората, така става  - отиват на магазина да си купят лапад, пък по пътя минават покрай него, само да се наведеш и береш. 

ужъс как ще го ядеш това опикано от кучовци поело кво ли не от мръсотиите...

:no-no:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 15 минути, haidukpikaso написа:

ужъс как ще го ядеш това опикано от кучовци поело кво ли не от мръсотиите...

:no-no:

А къде е гаранцията, че това, което се продава в магазина не е препикавано от кучовци?

Много софиянци ходят в местности около София и берат гъби, киселец, лапад, коприва, които хапват свежи и/или консервират, след много добро измиване, разбира се.

Това е по-добър вариант от този, да купуваш такива неща от магазина, още повече, когато продуктът е представен като "био".

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 41 минути, Мойра написа:

А къде е гаранцията, че това, което се продава в магазина не е препикавано от кучовци?

Много софиянци ходят в местности около София и берат гъби, киселец, лапад, коприва, които хапват свежи и/или консервират, след много добро измиване, разбира се.

Това е по-добър вариант от този, да купуваш такива неща от магазина, още повече, когато продуктът е представен като "био".

за гората става ама у града лапад да береш...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

да бе а някъде слагали и изпражнения от животни  да растат повече да не повярваш ...  гнус ....:clown:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 30 минути, haidukpikaso написа:

за гората става ама у града лапад да береш...

Е то от град до град - в тази София си е опасно, дори въздуха да дишаш. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове


Спомен за вкусния ръчен хляб от едно време

4-Copy4.jpg

Вадене на топъл ръчен хляб от фурна в Стражица, Г.Оряховско, 1954 година.


Някога в повечето села имаше фурни за хляб, откъдето късно вечер или рано сутрин се разнасяше невероятен аромат на току що изпечен хляб. Да, никога няма да забравим този хляб. Няма да забравим и доматите от градината и домашното сирене – любимата закуска от детството.

Помните ли вкусният и топъл хляб от селската фурна? Беше толкова хубав и ухаеше толкова приятно, че веднага след като попаднеше в ръцете ни, ароматът му ни караше да си отчупим от хрупкавата коричка от единия край и докато се приберем до вкъщи се оказваше, че неусетно сме го преполовили.
Днес да си купите такъв хляб е рядкост. Не само заради това, че ги няма вече старите майстори-хлебари, но и брашната вече не са като от едно време. Просто сортовете пшеница тогава бяха други, а днес за жалост повечето от нас ядем фуражен хляб.

Ето какво споделя един бивш производител на хляб:
Технологията за направа на хляба не е много по различна от тази преди години, но суровините са се променили. Днес основният продукт брашното е почти изкуствен със сух глутен и химии за отпускане при замесване, пшеницата в у нас масово е фуражна, защото е евтина. Добавят се в брашното заместители и така ядем боклуците, а хубавата пшеница заминава за износ, защото е изгодна, сортовете пшеница също са генно модифицирани или подобрени. Оттам идат и болестите – алергии, диабет и кръвно, така че не се заблуждавайте на много малко места може да се намери истинския хляб който го помним всички.

socbg.com

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
на 5.05.2017 г. в 19:20, haidukpikaso написа:

...няма вече старите майстори-хлебари...

За щастие си имаме Георги Лефтеров, което е доста по-добре. За сортовете пшеница нямам идея. Дядо ми навремето разправяше, че в България не можело да се гледа висококачествена пшеница, а той работеше като шеф на мелница. Не знам доколко е меродавна информацията, не съм проверявал. Брашното, което взимам и си правя хляб от него, напълно ме устройва. И да е фуражно, още по-добре, тъкмо ще има повече фибри. И без това му слагам допълнително трици. Болестите не идват само от качеството на хляба по магазините, ами от количеството, което се изяжда и най-вече на количествата храни от пакетчета, които се консумират. Алергиите се появяват и от ваксините, поради интересите на фармацевтичната мафия. Иначе в моя квартал има поне три пекарни за хляб, пробвал съм ги, хлябът им е доста вкусен, но е по-скъп. Българинът предпочита хляб от магазина, защото за същите пари може да изяде по-голямо количество. Е, нормално е в такъв случай да има болести. Всеки страда от изборите, които прави постоянно.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Вижте какво правят с месото в хипермаркетите, за да е прясно
homepage_17d05e1b26441248ba0743e07f7b269

Работници в столичен хипермаркет признаха, че шефовете им ги принуждават да накисват месото във вода и да го перат преди да го нарежат и поставят под витрините за продажба. Идеята е то да изглежда свежо, розово и апетитно, информира retro.bg.Като че ли едва ли не животното е заклано и разфасовано преди броени часове. В същото време в над 90 на сто от магазините предлаганото месо, преди да се превърне в прясно, дълго е лежало вкочанено в лед.

Двама студенти, работили в известен хипермаркет разказаха, как „перат“ месото с накисване, преди да го пуснат на пазара. Разкритията им направо смразяват кръвта. Според тях потребителите дори не подозират какво ядат. Месото се размразява, после се накисва за известно време с някакъв уж безвреден химикал. После се отцежда добре и става като чисто ново. Дори опитни готвачи могат да бъдат заблудени, разказват служители. Залежалите по витрините мръвки пък се мариноват с подправки и масла и отново се връщат в търговската мрежа. Дъхът се убива с билки, а клиентите с радост купуват залежалото месо, без дори да подозират какво носят в домовете си.

От най-залежалата животинска стока се прави кайма. Дори готовите кюфтета и кебапчета излизат от нея. Контрол върху пробутването на старо месо за свежо е почти невъзможен. Никой не може да каже колко дълго е било замразено месото, след като премине „специалното“ пране. Охладените месни продукти са още по-голяма заплаха за здравето на клиентите. Тъй като дори не се съхраняват както трябва.

Затова единственият начин да сте сигурни, че ядете прясно месо е наличието на кръв. В пресните мръвки винаги има кръв, колкото и да ги миете. Докато в замразените само прозрачна течност.
Друг начин да сте поне малко сигурни, че едно месо е прясно, е да си го вземете с кост. Гаранцията не е голяма, но поне има минимален шанс месото да не е престояло прекалено дълго.

Още по-шокиращо е положението с телешкото месо. Внесените от Аржентина или Бразилия мръвки претърпяват жестоки процедури. За да бъде митото върху тях по-малко, то се изсушава в специални машини. А когато бъде внесено минава нова обработка – поставя се в перални пълни с осолена вода и се върти около 2 часа, докато достигне нормални размери. При това не е съвсем сигурно, че процедурите са безопасни. Съветът на служители в хипермаркетите е да се купува само българско телешко месо и то задължително с кост, за да сте сигурни, че е прясно. И е най-добре да се залага на кварталната месарница.

retro.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 6 часа, haidukpikaso написа:

Вижте какво правят с месото в хипермаркетите, за да е прясно
homepage_17d05e1b26441248ba0743e07f7b269

....

 

retro.bg

 

И с този боклук хранят децата в детските градини, че и вкъщи.:(

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 3 часа, Мойра написа:

 

И с този боклук хранят децата в детските градини, че и вкъщи.:(

 

ами... въпрос на избор

аз си имам моя месарница, всеки ден месото се доставя прясно там, поръчвам си и ми го доставят вкъщи, до вратата ми го доставят

пък кой купува боклуците на хипермаркетите - да знае поне какво купува

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

39f7077340cd47c871a5870ef94e217c.jpg

Проф. инж. Йордан Начев има богат професионален и дипломатически опит. Той е доктор на икономическите науки и доктор по психология. Сега преподава в държавни и частни висши учебни заведения по дисциплини, имащи отношение към геополитиката, глобализационните процеси, организационното поведение и националната и международната сигурност.

 В книгата се разглежда разрушителното въздействие  върху околната среда, биологичното разнообразие и здравето на хората, причинени от последните трансгенни постижения в съвременния агробизнес.

Транснационалните компании определят и водят политиката за внедряване на ГМО с цел глобален контрол върху производството на храна чрез контрол върху производството на селскостопанска продукция. Стремят се да забранят производството на биологична продукция от малките и средните производители, като ги задължават да купуват ежегодно нови семена от тях, които са ГМО и са обект на патентна защита. Тази политика унищожава биологичното разнообразие от растения и животни на планетата, получени по пътя на естествената селекция. Освен това разорява дребните производители поради оскъпяване на производството. Например след въвеждането на генномодифицирания ориз от стотици разновидности на ориза в Китай и Виетнам сега са останали десетина.

Днес генномодифицираните семена имат в себе си ген убиец, който прави растението стерилно. От него не могат да се получат семена, които да поникват. Това позволява единични производители да продават посадъчен материал на избрани от тях компании.Всичко това прави храната оръжие, което ограничен брой хора решават как и срещу кого да използват.

Налагането на ГМО превръща всяка храна в генномодифицирана – хляб, месо, разхладителни напитки, понеже продуктите за нейното производство идват от генномодифицирани фуражи, зърно и т.н.

Заради отрицателните ефекти върху здравето на хората ГМО се използват още за намаляване на населението в някои региони на планетата, което ги приравнява на специфичен вид генетично оръжие.

 

http://ciela.bg/books/book/gmohranata-kato-orzhie/2068

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 20 часа, haidukpikaso написа:

Вижте какво правят с месото в хипермаркетите, за да е прясно...

Абе то ако беше само киснене във вода, добре. Но масово се кисне в амонячни разтвори, за да се премахне сивия цвят от гниенето, което вече е брутално. Разказвали са ми как в една от големите вериги докарват пилетата сиво-зелени, полуизгнили и ги печат на грил. Като цяло в кухните в големите вериги използват разлагащо се месо, ама народа купува, че нали го мързи да готви. И не е вярно, че не може да се контролира. Просто няма желание да се прави, защото е по-добре да се съберат подкупите от веригите, които отиват в личните джобове, вместо да се налагат глоби, които да отидат в държавната хазна.

преди 1 час, Aumi написа:

...Стремят се да забранят производството на биологична продукция от малките и средните производители, като ги задължават да купуват ежегодно нови семена от тях, които са ГМО и са обект на патентна защита...Днес генномодифицираните семена имат в себе си ген убиец, който прави растението стерилно. От него не могат да се получат семена, които да поникват. Това позволява единични производители да продават посадъчен материал на избрани от тях компании.... - Това е вярно.

...Заради отрицателните ефекти върху здравето на хората ГМО се използват още за намаляване на населението в някои региони на планетата, което ги приравнява на специфичен вид генетично оръжие... - Това е популизъм.

Бързата храна и храната от пакетчета е много по-вредна от ГМО храните.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Триковете с месото по хипермаркетите също е по западен патент - пък, което е от запада, на глоби и контрол не подлежи. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 9 часа, badsector написа:

Абе то ако беше само киснене във вода, добре. Но масово се кисне в амонячни разтвори, за да се премахне сивия цвят от гниенето, което вече е брутално. Разказвали са ми как в една от големите вериги докарват пилетата сиво-зелени, полуизгнили и ги печат на грил. Като цяло в кухните в големите вериги използват разлагащо се месо, ама народа купува, че нали го мързи да готви.

не само до мързел, ама народа нали нямал пари а - топлите витрини са майка си и бащъ си

пък какви ги сглобяват - ум да ти зайде - салата от зеле и моркови на другия ден става прясно зеленце...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...