Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Препоръчан отговор


Бе държат... да вземат да смъкнат малко таз луканка :D ...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 28 минути, _Uzunov_ написа:

 

Бе държат... да вземат да смъкнат малко таз луканка :D ...

ми купи си на Народен "луканката"

:D

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Евтиният кашкавал - пълен с вода и сухо мляко

kashkawal_madjarov.jpg

 

Евтиният кашкавал е пълен с вода и сухо мляко. Това показа проверка на Асоциация „Активни потребители“. Тествани са 10 търговски марки кашкавал с по-ниски цени – от 9 до 12 лв./кг.

Изследването установило, че при 70% от продуктите има високо водно съдържание. При 7 от 10 марки сухото вещество в кашкавала е по-малко от стойността залегнала в БДС – 56 %, обясняват от асоциацията. Проверката установила още, че при 60 на сто от марките липсва пълна информация на етикета, а там, където има такава декларираните стойности за белтък, мазнини и въглехидрати не са верни.

Съдържанието на мазнини според БДС трябва да е не по-малко от 45% от сухото вещество. При 40% от търговски марки стойностите са по-ниски, показват още лабораторните резултати.

Анализът им показва, че част от мандрите влагат сухо мляко, млечен/суроватъчен белтък вместо сурово прясно мляко. Използването на подобни по-евтини суровини смъква цената на крайния продукт, коментират от асоциацията.

6 от 10 марки с грешни или непълни етикети.

Според експертите на асоциацията има съмнение за наличие на нишесте или друг полизахарид в изследваните кашкавали. Те се използват като пълнеж и за задържане на повече вода. Доказателство за наличието им е високият процент въглехидрати в половината от изследваните кашкавали. Нормата за зрял кашкавал е въглехидратите да не надхвърлят 1,5%.

Тестът показва още, че при 2 от 10 марки млечните мазнини са заместени от хидрогенирани растителни такива.

При 80 на сто от проверените продукти степента на зреене на кашкавала, която е ключова за качеството му, е по-ниска от заложената в държавния стандарт – не по-малка от 20%.

trud.bg

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

То да бяха само вода и сухо мляко... Срещал съм такива, които приличат на американските и съм убеден, че не се правят изобщо от мляко, ами от пластмаса.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 16 часа, haidukpikaso написа:

Евтиният кашкавал е пълен с вода и сухо мляко

По-лошото е, че е и с нишесте.

на 4/4/2017 в 21:19, haidukpikaso написа:

ми купи си на Народен "луканката"

:D

Същата трица


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 6 минути, ExaFlop написа:

 

Същата трица

Маджаров и Народен - едни и същи ама друг път

:getout:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

И к'во? Искаш да ми кажеш, че луканка народен се прави изцяло по БДС?
Няма да казвам, че жена ми работи точно това - лаборант физико-химия  храни и фуражи. 'ми те за животните се грижат повече, отколкото за хората...
Покрай нея малко се явявам в ролята на кучето пред транжорната - всичко виждам, ама не съм транжор. Но това, което виждам/чувам...

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 29 минути, ExaFlop написа:

И к'во? Искаш да ми кажеш, че луканка народен се прави изцяло по БДС?
Няма да казвам, че жена ми работи точно това - лаборант физико-химия  храни и фуражи. 'ми те за животните се грижат повече, отколкото за хората...
Покрай нея малко се явявам в ролята на кучето пред транжорната - всичко виждам, ама не съм транжор. Но това, което виждам/чувам...

Като й гледам цената народна минала и заминала покрай БДС-то. Направо мога да си представя какво има вътре което трябва да мине за месо.

Не ям нищо от боклуците Народен, купувам само на Маджаров и на Бони.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, ExaFlop написа:

Искаш да ми кажеш, че луканка народен се прави изцяло по БДС?

Няма БДС.Останаха само старите книги с таблиците по стандарта и рецептурници,защото всеки продукт се правеше по точна рецепта.

Не знаете какво има в луканката.Избирайте по външен вид.Избирайте с естествени обвивки/черва/.Ако е "узряла" по нея има бяла,"благородна" плесен.Където има консерванти и много "Е"-та,там плесен няма защото това е продукт на бактерии.

Остава и да ви е вкусна

Наздраве!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)
преди 24 минути, Only Fools and Horses написа:

Няма БДС

Е, уж се опитват да го докарат - стандарт "Стара планиина".
Сега мажат по EN-ISO
А старите рецептури - отдавна събират прах по етажерките. Ликанка/суджук с плесен (ама истинска) не съм виждал много отдавна.

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 24 минути, Only Fools and Horses написа:

Няма БДС.Останаха само старите книги с таблиците по стандарта и рецептурници,защото всеки продукт се правеше по точна рецепта.

Не знаете какво има в луканката.Избирайте по външен вид.Избирайте с естествени обвивки/черва/.Ако е "узряла" по нея има бяла,"благородна" плесен.Където има консерванти и много "Е"-та,там плесен няма защото това е продукт на бактерии.

Остава и да ви е вкусна

Наздраве!

така е - открийте разликите

produkti0b12_0010_8559-373x373.jpg

dx568_1791559.jpg

 

 

 

преди 6 минути, ExaFlop написа:

Е, уж се опитват да го докарат - стандарт "Стара планиина".
Сега мажат по EN-ISO
А старите рецептури - отдавна събират прах по етажерките. Ликанка/суджук с плесен (ама истинска) не съм виждал много отдавна.

на Маджаров и на Бони са с плесен - и луканката и суджука

sudjuk-karlovski-boni.jpg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А какво ще кажете за сушените филета "Елена".. Скъпички са, но пък за сметка на това са вкусни, стига да нямат много ципи.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

Солено-сушени мръвки (свински) си правя сам - чименче, кимионче, чубричка....(снощи си заредих малко).
Тия дни ще експериментирам с пилешко - филе, обезкостен бут.

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 28 минути, ExaFlop написа:

Ликанка/суджук с плесен (ама истинска) не съм виждал много отдавна.

Намира се,трябва да се оглеждаш.Има един "Австрийски шпек",който доста прилича на стария "социалистически" шпек,плесен,аромат.

 

преди 12 минути, ExaFlop написа:

Тия дни ще експериментирам с пилешко - филе, обезкостен бут.

Пилешкото съдържа много вода,не е много подходящо освен за бърза консумация

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, haidukpikaso написа:

Ако човек желае детето му да се храни с полезна храна, не трябва да купува "детски" колбаси, майонези и пр. боклуци, а пресни и чисти продукти, от които да приготвя вкъщи вкусна и съобразена с възрастта на детето си храна.

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 14 часа, haidukpikaso написа:

Изключително неграмотен репортаж. Личи си, че всичко е направено единствено за евтин популизъм и търсене на аудитория. Водещият има нулеви познания за здравословно хранене, както впрочем са показаните в репортажа "експерти". Не мога да промуея след като е очевидно, че бъкел не разбират от хранене, защо просто не се вземат чуждестранни експерти, които да регулират пазара. Как може някакви лелки, които очевидно набиват нон стоп тесто, да се водят експерти и да определят какво ще ядат децата ни? Как може в детските заведения децата да ги тъпчат с тесто и захар и после да обвиняват солта и мазнините за наднорменото тегло? Заради такива "експерти" нацията ни е болна!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

не разбирам аз от деца ама лютеницата детска Олинезко е много вкусна

:licklips:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Между "вкусно" и "здравословно" няма логическа връзка.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 30 минути, badsector написа:

Между "вкусно" и "здравословно" няма логическа връзка.

има - няма - то като погледнеш всичко вредно та гладни ли да стоим

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 6 часа, haidukpikaso написа:

има - няма - то като погледнеш всичко вредно та гладни ли да стоим

Така е, и все по-вредно ще става.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не ви разбирам. На пазара има достатъчно качествени стоки, но българинът няма култура на пазаруване. Няма как да очакваш, че ще има кренвирши или други колбаси, които да са читави. Най-скъпите, сигурно са ок, но специално кренвирши и салами, няма които да стават за ядене. Купува се месо, при това охладено, направо от производител. В супермаркетите рядко има месо, което да става за консумация. Майонезата си е чист коктейл от транс мазнини. Ако толкова човек иска да яде майонеза, да си я прави сам, става за две минути, на по-ниска цена и по-високо качество, да не говорим за разнообразието. Майонеза от магазин не се купува. За щастие при млечните продукти нещата са доста по-поносими. Там има много голяма конкуренция и навсякъде може да се закупи качествен продукт, разбира се не в пакетче, а прясно отрязан. Киселото мляко в повечето случаи става, но има супер качествени млека, само човек трябва да ги открие. Масовката използва само един вид бактерии, за да не става кисело млякото, а да сладни, но пак е мляко. Принципно пак е добре този вид продукти да се купуват от специализирани, фирмени магазини на някоя от местните мандри. Особено силно важи за прясното мляко, защото това в кутиите по магазините е силно обезмаслено и леко безвкусно. Плодове и зеленчуци се купуват от пазара. В супермаркетите обикновено са вносни боклуци, но пак може да се нацели нещо, стига човек да знае какво търси. Откакто ни удари кризата преди 8 години, българинът се усети, че без производство няма да стане и се върна към селското стопанство. Преди това навсякъдето, където съм пътувал из страната, се виждаха само запустели площи. Сега вече е рядкост да срещнеш нещо, което не се обработва. Съответно конкуренцията е висока, което вдига качеството. Имаме страхотна българска продукция, но за съжаление тя рядко се среща по супермаркетите. В нормалните държави законите задължават големите търговски вериги да предлагат местна продукция, но както обикновено тук сме изостанали. Затова търговските вериги купуват за жълти стотинки долнопробната продукция на други държави, която обикновено се води за животни или просто е бракувана, най-вероятно минала границата без мито и я продават на огромна печалба. Ако потребителите спрем да пазаруваме боклуците им и направим минимални усилия да си купуваме качествена българска стока, може и да успеем да променим положението. Това е свободното регулиране на пазара. Но българинът иска да мине през супермаркета, да напълни торбите срещу една камара пари и да се прибира, за да има повече време да се дрогира с алкохол или телевизия. Е няма как да очакваме някакви институции да ни пазят и да ни казват какво да пазаруваме, ако ние самите нямаме желание ситуацията да се промени. Но пък на нас си ни е кеф да мрънкаме, нали?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Внимавайте, когато купувате тези продукти!

Ако вземете парче сирене Пармезан в магазина за хранителни стоки, със сигурност ще си помислите, че в ръцете си държите един чудесен продукт от слънчева Италия. Но знаете ли, че сиренето, независимо от сорта или страната от която е, е сред продуктите, в чието съдържание най-често можем да се натъкнем на вещества като растителни добавки, химикали или друга евтина продукция, която няма нищо общо със самото сирене. Ето кои са останалите продукти, за избора на които трябва да внимаваме, когато държим на доброто качество.

1. Кафе

Ако си го приготвяте у дома, по-добре си купете кафе на зърна. Мляното кафе, което се предлага в магазина, често може да съдържа добавки като пшеница, ечемик и дори, забележете, дървени стърготини или камъчета.

2. Чай

При някои сортове това великолепно ароматно питие се смесва с други листа, а понякога дори и... с дървени стърготини. Това са търговски трикове, чиято цел е да се удължи срокът му на годност.

3. Сьомга и морски дарове

Ако си поръчате в ресторант сьомга, трябва да знаете, че продуктът пред вас може до голяма степен да не е това, което си мислите. Неправителствена организация за опазване на морската среда в САЩ установи неотдавна, че 100% от морските дарове, предлагани в ресторантите на Ню Йорк, включително сьомга и други видове риба не е храната, за която се твърди, че е. Трябва да сте наясно, че сьомгата от някои ферми, например в Шотландия, Фарьорските острови и др., е с най-голям процент замърсители и токсини, което от своя страна може да увеличи риска от заболявания като рак! Високата концентрация на отрови в нея експертите обясняват с факта, че развъдната сьомга се храни с концентрирана смес от рибно брашно и рибно масло, докато дивата яде други риби. Затова и техният съвет е сьомгата да се консумира веднъж на 5 месеца. Тъй като различните индустриални химикали се „складират” в животинските мазнини, всеки вид сьомга има потенциал да трупа тези токсини в себе си. Друга причина да се съмняваме в качеството на рибата и морските дарове е, че много от тези, които попадат на пазара или се предлагат в ресторантите, трудно могат да бъдат идентифицирани. И това важи не само за Америка, но и за страните от целия свят.

4. Зехтин екстра върджин

На всички ни е ясно, че чистият зехтин е по-добрият избор от обработения. Въпреки че се продава на пазара като "чист", е добре да знаем, че за да е и по-евтин, той често бива лишаван от много хранителни вещества и разреждан с фъстъчено или соево масло.

5. Сирене

Голяма част от сиренето, което се предлага по рафтовете в големите хранителни вериги, е далеч от автентичния продукт. Неотдавнашно проучване на Агенцията по храните и лекарствата в САЩ откри в съдържанието на сирене Пармезан дървесна маса и други растителни мазнини. Затова ако видите сирене със сравнително по-ниска цена, имайте едно наум.

6. Мед

Медът, закупен от магазин, със сигурност не е истински мед! За жалост в търговската мрежа няма правило за това какво се нарича мед. Някои компании например го смесват с фруктозен царевичен сироп или захароза. Така че, не забравяйте – когато избирате от рафта бурканче с мед, обръщайте внимание върху етикета и четете всички съставки, отбелязани върху него.

7. Сухи подправки

Лабораторни тестове откриха случаи, в които риганът често пъти включва в състава си плевели и куркума, съдържаща царевица. За жалост подобни открития са направени и сред други сухи подправки, предлагани на пазара не в чистия им вид. Кои черти наследяваме от родителите си Учени доказаха - бирата ни прави хем по-слаби, хем по-здрави

8. Шампанско

Вероятно сте чували, че пенливото вино не може да се нарече шампанско, освен ако не идва от френския регион Шампан. Тази истина обаче не спира компаниите да мамят потребителите, които предлагат фалшиво шампанско.

9. Плодов сок

Само защото върху етиката на кутийката пише "сок от нар", това съвсем не означава, че течността в ръцете ви съдържа само един единствен плод. Имайте предвид, че в много случаи скъпите сокове се смесват с по-евтини, за да се намалят разходите. Така че, проверявайте етикета всеки път, когато купувате натурален сок и внимавайте той да е наистина 100%. Ако в него не са посочени проценти, отбелязващи количеството плодов сок, не го купувайте.

 

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

То освен ако не е фреш.. За другото и да пише няма никаква гаранция!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 13 часа, Мойра написа:

Внимавайте, когато купувате тези продукти!

 

1. Кафе

Ако си го приготвяте у дома, по-добре си купете кафе на зърна. Мляното кафе, което се предлага в магазина, често може да съдържа добавки като пшеница, ечемик и дори, забележете, дървени стърготини или камъчета.

 

на зърна купувам и си го меля

:)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...