Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Препоръчан отговор


Откриха наркотик в българска лютеница

Цитат

Наркотично вещество беше открито в разпространена в търговската мрежа българска лютеница, съобщиха за Нова тв от асоциацията "Активни потребители". Веществото е олеамид - токсично е и се влага в пластмаси и смазки. Действа като приспивателно и като дрога, въздействаща на същите рецептори, които се влияят и от марихуаната.

От "Активни потребители" нямат право да посочат търговската марка на лютеницата, но увериха, че са подали сигнал в Софийската районна прокуратура и в Българската агенция по безопасност на храните още по Коледа. Към момента не е известно дали са предприети някакви действия по казуса.

В лабораторните изследвания, започнали през лятото, били включени 12 марки лютеница. Освен индустриалните, има и домашно произведени - от различни райони на страната. Разликата между първите и вторите е драстична в полза на домашното производство. В тях има много по-малко захар и нишесте. Към момента от "Активни потребители" отказват да съобщят коя е марката лютеница с наличие на олеамид.

 

Само това липсваше в индустриалните лютеници! :mad:

Добре, че не купуваме от тях.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не купуваш, ама същата лютеница като не се продаде може да отиде по училищзта за "здравословна закуска на децата".

Такива неща не трябва да са тайна, а трябва да се публикуват всички резултати от иследването.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 24 минути, Мойра написа:

защо не се казва марката и производителя ???

еййй българска му работа бетер циганска

щяха стандарт да въвеждат и за лютеницата - направо стандарт стана

преди 2 минути, ined написа:

Не купуваш, ама същата лютеница като не се продаде може да отиде по училищзта за "здравословна закуска на децата".

 

ще отиде ами - няма да става зян я да се хвърля

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Олеамидът е метаболит на олеиновата киселина, която е омега-9 мастна киселина, доминираща в състава на зехтина. За първи път е открит в човешкато тяло. Това, че са му открили и друго приложение, не значи нищо.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Разкриха името на лютеницата - "Идеал", произвеждана в Перущица

http://www.dunavmost.bg/Bulgaria/News/72596-razkriha-imeto-na-lyutenitsata-s-narkotik

ето я

0210150930.jpg


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

"За добър сън яжте лютеница ИДЕАЛ"  ...защото има защо

Редактирано от ined (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

аз обаче не можах да разбера как аджеба са го открили това вещество -

някой заспал като ял от тая лютеница ли що ли

:rolleyes:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

"Едно бурканче и си там", или отзвукът на "новината за наркотик" в лютеница

15823567_10154970020803944_6497046445129
 
"Едно бурканче, и си там", "Искаш ли да си вземем една лютеница и да се направим на животни?" (Letiashtata Kozzila Erato), "Традиционното българско хорце в току-що сварена лютеница" (Christo Komarnitski), "Да "друснем едно хорце" най-сетне придоби смисъл".

С такива статуси потребители на социалните мрежи упражняват чувството си за хумор от вчера, след като стана известно, че от асоциация "Активни потребители" са предупредили с писмо Българската агенция по безопасност на храните, че продавана в търговската мрежа лютеница съдържа "упойващото вещество олеамид".

Информацията беше разпространена в медиите с гръмкото заглавие, че е открит наркотик в лютеница. Те се позоваваха на организацията на потребителите и на учреждение (наречено "Център по биология на храните"), където се твърди, че е изследван продуктът. Той обаче няма позволение за работа като лаборатория, показва проверка в Българската служба за акредитация. Стана известно и че откритото в лютеница вещество олеамид не е наркотик, а междувременно прокуратурата реши да провери фирмата "Идеал Продукт" ООД в Перущица за евентуално извършено престъпление.

Срещат се и вицове:
"Отивам да пазарувам и магазинът затворен. Питам, работи ли?
- Не, имало наркотици в лютеницата.
- Знам, затова идвам."

15940438_1722056957820286_33371413624401

15823181_666452963525603_656742055736286


Отборът на Лудогорец изгърмя с лютеница - под това заглавие авторът на "Не!Новините" Самуил Петканов съобщава "новината", че международната антидопингова агенция WADA е оповестила резултатите от блиц-проверка на футболния тим на Лудогорец (Разград), според които отборът е дал положителна проба за консумация на лютеница.

"Експерти по забранените в спорта вещества твърдят, че консумацията на лютеница може да бъде регистрирана и 50 дни след последния прием, но ако се консумира с кренвирш, тялото се чисти само за 15 дни, което ще рече, че в Лудогорец консумират забранения стимулант не само за спортни успехи, но и за удоволствие", се разяснява в текста, а премиерът Борисов бил коментирал във "Фейсбук": "Ето, замогна се народът по време на моето управление и вече всеки набива лютеница. А едно време мажехме филията с мас..." (целия текст можете да прочетете на  сайта "Не!Новините").

"Тате, ако четеш това, молети се, дай да приберем домашната лютеница в трезор бе?!" (Kozata Ani), "Щерката от сутринта буйства. Ще й намажа 2 филии с лютеница та белким се кротне!" (Теменуга Кръстева във "Фейсбук").

15940586_1187375488011304_44269932334830

dnevnik.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 7 часа, язе написа:

Не беше ли Перущица...

Перущица беше първа

:D

после и в други градове

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Замисляме ли се какво пием.? И в какво превърнаха бозата.. :(

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не знам за лютеницата, но в четвъртък се натрових или с някакво сирене за мазане или от салам амбарица и двете от лидл. При моя здрав стомах изкарах три дена с разстройство. А сутринта пък си взех някаква закуска, която беше с развалена шунка.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 3 часа, badsector написа:

Не знам за лютеницата, но в четвъртък се натрових или с някакво сирене за мазане или от салам амбарица и двете от лидл. При моя здрав стомах изкарах три дена с разстройство. А сутринта пък си взех някаква закуска, която беше с развалена шунка.

лошо

сигнализира ли в БАБХ

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
на 9.01.2017 г. в 14:32, haidukpikaso написа:

лошо

сигнализира ли в БАБХ

Някакво инфо и/или съвети как се случват нещата? Вчера от кауфланд си взех шарлан, който смърди на загоряло брашно. Този път пазя бележката и самия продукт, така че мога да се пробвам с бабх.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Случвало ли ви се е да ядете пържоли, а да нямат вкус на такива? Как ги правят? Ами... с така нареченото ''лепило за месо''.

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Вчера си купих от Кауфланд кисело мляко на Димитър Маджаров 0.1% със срок на годност до 11.03.

На по-вкиснало мляко не съм попадала през целия ми досегашен живот!

Според мен причината е в съхранението, а не в качеството.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз си взех пак от Кауфланд уж студено пресовано олио (шарлан) с марка Балчо, което смърди на загорели семки и е неупотребяемо.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Момчил Неков: БАБХ да забрани палмовото масло, рисковете за деца и бебета са големи

Цитат

Палмовото масло намира широко приложение в хранително-вкусовата промишленост, заради това че е по-евтино. „Този спестен разход за суровина ще рефлектира в многократно по-високи разходи за обществено здраве и от държавните бюджети, и от джоба на потребителите“, коментира Момчил Неков по време на обсъждане на доклад относно палмовото масло късно снощи на пленарната сесия в Страсбург.

„Изкушени от по-ниската стойност на продукта, потребителите с по-ниски доходи стават неволна жертва на тази подмяна на реални млечни съставки с растителни. В името на общественото здраве на българина призовавам Българската агенция по безопасност на храните за бързи стъпки в насока забрана на използване на суровината в хранително-вкусовата промишленост“, допълни българският евродепутат, член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони.

„Смятам за стряскащи информациите, че палмовото масло се използва в производството на детски и бебешки храни. Според оценки на експерти, около 50% от всички храни в Европейския съюз съдържат палмово масло. Европейският орган по безопасност на храните публикува информация, че продуктът е канцерогенен и генотоксичен. Порочните практики явно са предприети от недобросъвестни производители, но за това трябва да се намеси Европейската комисия и да забрани използването на суровината в хранително-вкусовата промишленост“, заяви Момчил Неков.

За миналата година в България са внесени над 46 хиляди тона палмово масло. От тях над 12 хиляди тона са влезли в хранителната верига. Суровината намира приложение и в производството на био горива.

Каузата на Неков чрез кампанията му „Да защитим българския вкус“ е да подпомага българското производство на храни и да насърчава потребителите да търсят български продукти, в които се използват натурални продукти, като естествено мляко например, а не техните заместители. „Българите като потребители можем да помогнем за връщане на поминъка у нас, като търсим български продукти, направени от български суровини. Така ще успеем като граждани да се преборим с храни със съмнително качество и суровини“ коментира още евродепутатът Момчил Неков.

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 5 минути, Мойра написа:

като търсим български продукти, направени от български суровини.

Да, ама по наш'те ширини не виреят палмите...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 5 минути, ExaFlop написа:

Да, ама по наш'те ширини не виреят палмите...

Да, обаче родния бизнес, който по някакъв начин се опитва да произвежда български продукти е натикан в ъгъла и няма избор. Или трябва да си продават продукцията за без пари, много често и на загуба, заради извиването на ръцете им от веригите, или да закрият бизнеса си. Пластмасовите домати от Гърция и Турция за без пари драстично намалиха продажбата на българските.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 25 минути, _Uzunov_ написа:

Пластмасовите домати от Гърция и Турция за без пари драстично намалиха продажбата на българските.

Не намалиха, а направо убиха родните производители. И понеже политиците не участват в процеса на производство, не им пука за дотирането му. Дори напротив - понеже участват във веригата за внос, нямат интерес да се дотира родното.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)
преди 57 минути, ExaFlop написа:

Не намалиха, а направо убиха родните производители. И понеже политиците не участват в процеса на производство, не им пука за дотирането му. Дори напротив - понеже участват във веригата за внос, нямат интерес да се дотира родното.

Еми като няма ще го издухат накрая всички и това е. Една държава не може да функционира нормално ако прави само вносове. Трябва и износ. Нали там са парите и така сме били силна икономика през соца. Бтл нямам соц. симпатии. Просто подчертавам факти :). 

Редактирано от _Uzunov_ (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
на 12.02.2017 г. в 21:35, badsector написа:

Някакво инфо и/или съвети как се случват нещата? Вчера от кауфланд си взех шарлан, който смърди на загоряло брашно. Този път пазя бележката и самия продукт, така че мога да се пробвам с бабх.

пробва ли се

от досегашния ми опит извода ми е един единствен и той не е в наша полза за съжаление -

БАБХ защитават производителите, не потребителите

за каквото и да съм им сигнализирала - всичко у ред било, нямало нарушения блябляблябля

:(

на 25.02.2017 г. в 12:57, Мойра написа:

Вчера си купих от Кауфланд кисело мляко на Димитър Маджаров 0.1% със срок на годност до 11.03.

На по-вкиснало мляко не съм попадала през целия ми досегашен живот!

Според мен причината е в съхранението, а не в качеството.

в случая е в съхранението, но сигнализирай Маджаров - от къде е купено, номер на партида

Маджаров държат на качеството си и името си

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...