Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Препоръчан отговор


Цитат

Съдържа: свинско месо, птиче МОМ, сланина, сол, лук, захари – декстроза, подправки – соев изолат, картофено нишесте, стабилизатори: Е450, Е451, оцветители: Е120, Е160с, Е162, консервант: Е250, вода, жив протеин, овкусител: Е621, антиоксидант: Е330, Е315.

Сигурно се чудите какъв е този странен химически коктейл! Ето ви жокер: това е съставът на „хранителен” продукт, наречен „македонска наденица”. Щедро рекламиран по телевизиите, той се продава в „Карфур”, а и в другите вериги, само за 2,50 лева за кило на промоция.

Питате се какво е МОМ? Това е технология за механично обезкостяване на месо или по-точно за брутално изстъргване и на последната молекула месо чрез въздух под налягане. Използват я при птиче и свинско месо. При преживните животни като говеда, овце и кози е забранена, заради потенциалните рискове от болестта „луда крава”. След като е драстично опоскан, пилешкият скелет, заедно с други отпадъчни продукти, се превръщат в каша. Наричат я  „прат” и от нея се правят кренвирши, „телешки” салам и други „колбаси”.

Разбира се, тук на помощ идва химията, която всъщност още през миналия век замени до голяма степен хранителната промишленост.

Няколкостотин хранителни добавки, в които по същество няма нищо хранително, преобразяват и най-големия боклук в продукт, който пълни рафтовете на магазините. Въпросните добавки разпознаваме с буквичката Е по етикетите. „Е”-то уж е гаранция, че добавката е безопасна.

Каква ирония! В „македонската наденица”, например, три оцветителя имат грижата да й придадат цвят. Те са с различни номера в диапазона от Е100 до Е199. Сред тях Е120 е червено багрило – кармин (карминова киселина). Извлича се от бръмбарите кохинил (Coccus cacti или Dactylopius coccus), при това само от женските екземпляри.

Тези бръмбари са паразити

по някои видове кактуси в Латинска Америка. Преди да снесат яйцата си, те придобиват червен цвят. Тогава се събират, изсушават и след обработка с подходящи разтворители се извлича цветният пигмент. От 70 000 бръмбара се получава едва половин килограм оцветител. Доста трудоемка работа, затова и багрилото не е никак евтино.

Разбира се, има и синтетични методи за получаване на кармин. Изкуственият оцветител обаче си има запазена територия – с него боядисват кампарито, също и лекарства, заради зачестили алергии към извлечения от бръмбарите оцветител. Червената боя кармин има такава химическа структура, която я прави най-стабилна сред всички природни, лекарствени и козметични оцветители. Тя е устойчива на нагряване и охлаждане, на светлина и окисилители, дори в среда с различна киселинност. Това пък е добре дошло за производството на храни.

Другият оцветител в „македонската наденица” – Е160с е паприка екстракт (капсантин, капсорубин). Както подсказва името му, това е оцветител, добиван от чушки. Другият оцветител – Е162 (бетанин) се извлича червено цвекло и се счита за безопасен. Натъпкана с тези оцветители,

наденицата става съблазнително червеникава.

След като е „коригирана” на цвят, идва ред да се пооправи и на вкус. Основната грижа тук имат специална категория хранителни добавки, известни като овкусители. Най-популярният и масово прилаган е натриевият глутамат – Е621 (натриев моноглутамат е абсолютно същото). Някои го наричат умами или „петият вкус”, който е традиционен за източната кухня. Глутаматът има вече 100-годишна история и доста спорна репутация, макар че се произвежда в огромни количество – светът изяжда всяка година над 1,5 милиона тона. С огромни количества от него ръсят, за да са по-вкусни, чипса, царевичните пръчици и други подобни храни, но също и замразени полуготови храни, сухи супи и др. Използват го с пълни шепи, защото е далеч по-евтин от редица други аромати и оцветители.

Следващата стряскаща добавка в „македонската наденица” е декстрозата. Това обаче е глюкоза, маскирана зад по-непопулярното й наименование.

Да продължим нататък по списъка. Е450 (дифосфати) и 451 (трифосфати) са химикали, наречени стабилизатори. Какво стабилизират ли? Фосфатите са основните съставки на специални смеси, наречени с нарочно измисления термин окрехкотители. Само не си мислете, че зад сложното име се крие нещо, което подобрява вкуса и качеството на месото. Не, това е процедура, при която в него се инжектира химически разтвор, забъркан от споменатите вече фосфати, караген, цитрати (производни на лимонената киселина), модифицирани нишестета, ксантанова гума, гума-гуар, както и други химикали. Тази бойна смес задържа водата в клетките. Когато от въпросната саламура се инжектира 2 до 5%, месото има до 20% по-голяма способност да задържа вода. Това минава за нормална доза! Сещате ли се вече защо се прави всичко това? Производителите тъпчат птичето месо с 60-80% от този разтвор и то им

излиза страшно евтино,

защото в магазина плащаме уж за 1 килограм месо, а реално то тежи само наполовина. Тази практика е особено ефективна при шунките – от кило суровина и литър вода се добиват два килограма „шунка”. Разбира се, освен с всичко изброено дотук тя е натъпкана и с така наречения „изкуствен пушек”.

Зад означението Е315 се крие аскорбиновата киселина (витамин С). Да, тя е полезно вещество, стига да нямате проблеми с бъбреците. Витамин С обаче е много скъп, за да се слага навсякъде. Заменят го със сол на аскорбиновата киселина – натриев изоаскорбат, която е пет пъти по-евтина. Освен че е антиоксидант, тя има и друг много важен за производителите ефект – запазва цвета на продукта.

Гумата гуар и ксантановата гума са своебразно лепило. Те държат цялата тази смес в някаква форма. Стъпка по стъпка ето че стигнахме и до черешката на тортата – натриевия нитрит, който пази месата от потъмняване. Да, той има консервиращ ефект и в най-добрия случай само леко съсипва бъбреците. Подложи ли се обаче на топлинна обработка, става страшно. При пържене на месо натриевият нитрит  си взаимодейства с вторичните амини и се получават нитрозоамини. А те, както вече е доказано,

имат канцерогеннно действие.

Същият процес настъпва и когато хапваме наденичка или саламче. От тях натриевият нитрит попада в киселинната стомашна среда и там светкавично се появяват опасните нитрозоамини. Това обяснява защо главното им канцерогенно действие е под формата на рак на стомаха.

В интерес на истината трябва да се признае, че нитратите в месните продукти далече не предизвикват само болести. Те най-ефикасно контролират разпространението на страшни за здравето бактерии, които биха могли да причинят салмонелоза или ботулизъм. Сигурно сте чували за ботулиновия токсин – това е най-мощната отрова, позната на човечеството. Счита се, че само 400 грама от него могат да затрият човешкия род от лицето на Земята. Иронията обаче е пълна, защото ботулиновият токсин е същият този ботокс, който жените с охота инжектират в лицата си в опит да позаличат белезите на естественото остаряване. Разбира се, медицинският ботокс е силно разреден. Но все пак имайте едно наум!

Какво има в „Кока Кола” и „Пепси”

Газираните напитките са наистина опасни, могат да отключат рак

Гигантите „Пепси” и „Кока-кола” са изправени пред голямо предизвикателство. Май ще се наложи да изпишат на видно място предупреждение за опасността от рак, подобно на онези стряскащи надписи върху цигарените кутии. Другият вариант е да променят рецептата за получаване на синтетичния оцветител E150d. До тази дилема се стигна неотдавна, след като властите в Калифорния откриха в напитките им огромни количества от канцерогенното вещество 4-етилимидазол. Законът в този щат е категоричен. За компаниите обаче да изтипосат на видно място, че продуктите им водят до рак, е все едно да се самоубият.

Опасният химикал се получава при синтезирането на изкуствения оцветител „карамел”. Той плува в огромни количества и в двете напитки, като им придава тъмна окраска. Компаниите побързаха да обещаят, че ще променят технологиите си така, че да не се синтезира опасното вещество.

„Карамелените” оцветители са четири на брой и се получават като се загрява захар с определени химични реагенти. Например, при Е150d – кафявата боя в „Пепси” и „Кока-кола”, се добавя химикалът амониев сулфат. Ако ви звучи познато, то е защото се използва основно като изкуствен тор. Вижте само какво пием!

Кафявият оцветител Е150d обаче далече не е най-опасната боя в напитките и храните. Азбучна истина е, че всички синтетични оцветители вредят на човешкото здраве. (Вижте малка част от тях в карето отстрани). Не забравяйте, че тартразин (Е102), хинолиново жълто (Е104), сънсет жълто (Е110), азорубин (Е122), амарант (Е123), понсо 4R (Е124), еритрозин (E127), алура червен (Е129), индигокармин (Е132), брилянтно синьо (Е133) са отговорни за редица проблеми при децата – хиперактивност, нарушения в концентрацията, астма и др. Съдържат се във всички ярко оцветени продукти, на които хлапетата толкова се радват – бонбони, сокове, близалки и всякакви други лакомства.

Майонезата причинява рак на гърдата

Не по-малко опасни са и консервантите и антиоксидантите. Синтетичните сред тях са направо бомба със закъснител. Най-често в храните се използват сулфитите (Е220-Е228), парабените (Е214-Е219) и бензоатите (Е210-Е213).

Едва през последните години се заговори, че парабените са ендокринен разрушител. Те опасно повлияват хормоните на човека, като предизвикват репродуктивни и неврологични проблеми. Подобно действие имат и галатите (Е310-Е312), използвани като антиоксиданти в майонеза, сушени меса, сухи супи. Те са причина за рака на гърдата при жените, а вече и при мъжете. Водят до намаляване на тестостерона при мъжете, увеличават риска от рак на тестисите и простатата, причиняват безплодие и при жените, и при мъжете. Те са в дъното и на все по-ранното полово съзряване на децата.

Учени са установили че съвременният мъж произвежда двойно по-малко сперма от своя дядо, когато е бил на същата възраст. Обясняват го с наличието на подобни химикали в храните. Впрочем подобно унищожително действие върху съвременната мъжественост имат и редица компоненти на козметичните продукти. Учените вече са наясно, че действието на химикали като парабени, бутилхидрокситолуен (БХТ, Е321) и бутилхидроксианизол (БХА, Е320) не е никак безопасно. Те най-често се използват като консерванти за масла и мазнини, тъй като притежават добро антиоксидантно действие.

Вкусно? Не, чиста заблуда за мозъка

През 2012 г. ЕК обяви списък от позволени 2100 ароматни съставки в храните. Още 400 остават на пазара, докато премине проверката им за безопасност. Тези съставки, които са чиста химия, служат за придаване на определен вкус и аромат на храните. Да, те имитират природни миризми, но са синтезирани в лаборатории. Изписването им на етикетите се ограничава само с една единствена думичка: „аромат”. А предназначението е да ароматизират зле приготвения хранителен продукт, така че всеки да го пожелае.

В името на печалбата

Скриват отровите от етикетите

На 11 декември т.г. влиза в сила поправка в европейския регламент за етикетиране на храните. Той дава право на производителите да не споменават с Е-та използваните от тях добавки.

Хранителната индустрия в Европа отдавна се натиска за тази промяна и най-накрая гласът й е чут. Покрай истерията с въпросните добавки е отчетен чувствителен спад в оборотите на търговците. Как, с колко и на кого са се отблагодарили производителите на храни едва ли някога ще разберем. Подаръкът едва ли е бил скромен, защото се отнася до пазар с обороти от стотици милиарди евро годишно. Парадоксът е в това, че  никой не се грижи да прочисти храните от отровни химикали, а стремежът е единствено как да ги скрият от потребителите. Междувременно Е-тата започнаха да изчезват от етикетите далече преди определения срок.

http://perniktoday.net/zloveshto-otrovata-narechena-xrana-ili-mrasnite-tajni-koito-korporatsiite-ne-iskat-da-nauchite/

Вече има и приложение на български, с което можете на място да проверите какво означават странните цифри или думи върху етикета:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.erkobg.enomera

Както обаче наскоро се изказа един професор, ако не разбирате какво пише върху етикета на една стока... просто не я купувайте.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
на 29 Март 2016 г. at 18:10, Wankata написа:

 

  Затвори скритото съдържание

 

 

Както обаче наскоро се изказа един професор, ако не разбирате какво пише върху етикета на една стока... просто не я купувайте.

 

е аз не знаех МОМ какво е сега направо ще съм в потрес ако го прочета на някой етикет

то дали пък пишат истината на тия етикети си мисля, съмнявам се

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Доказано! От бургерите се затъпява

Цитат

Фаст фууд оглавява класацията за най-нездравословни храни. Ново изследване, проведено в университета на австралийския щат Южен Уелс, доказва поредната вреда, която тази храна нанася - влияе отрицателно върху работата на мозъка.По време на изследването на обстойни наблюдения били подложени плъхове, на които една седмица била давана само фаст фууд храна. При всички се наблюдавало възпаление на хипокампа – област от мозъка, която е свързана с пространствената памет. Паметта на хранените с мазнини и захар плъхове също рязко се влошила, съобщи gotvach.bg.

За същия период от време друга група гризачи била държана на малко по-здравословна диета, но пък била поена с напитки с високо съдържание на захар. При тях отново се наблюдавало влошаване на когнитивните способности.

Установило се още, е този процес е необратим. Дори след преминаване към здравословен режим на хранене, мозъкът на плъховете не могъл да възстанови предишните си способности в пълен обем.

Учените са категорични, че фаст фууд влияе по идентичен начин и на хората. До момента не се знаеше почти нищо за това отрицателно въздействие на този вид храна върху мозъка. Известно бе само какви вреди носи тя изобщо върху организма. Плашещото е, че това разрушителното действие на фаст фууда протичало много бързо.

Когато човек яде фаст фууд, това води до определени промени. Нездравословната храна променя определени химикали в мозъка, което води до симптоми на депресия и тревожност. Тези бързи храни оказват влияние върху производството на допамин - важен химикал, отговарящ за чувството нащастие и цялостното усещане за благополучие.

Освен това допаминът подпомага когнитивната функция, възможностите за обучение, бдителността, мотивацията и паметта. А когато се поемат храни, които възпрепятстват неговото производство, то се възпрепятстват и тези негови функции.
 

 

Като си помисля, че много деца и юноши предпочитат бургерите, пред домашно приготвената храна...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 20 часа, Мойра написа:

Доказано! От бургерите се затъпява

 

Като си помисля, че много деца и юноши предпочитат бургерите, пред домашно приготвената храна...

ето как да си направим домашни :)

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Пилетата вече задължително с некролог !

 

pechenopile.jpg

 

Търговците да слагат етикет с датата на клане върху прясното месо - това предвижда новият Закон за храните, който е публикуван за обществено обсъждане и бе представен в областната служба за безопасност на храните в София в присъствието на земеделския министър  Десислава Танева, съобщава вестник "Телеграф".

 На табелката ще фигурират още производителят и срокът на годност. Също така се предвижда прясното месо да се предлага в отделна витрина от обработените  и размразените меса. При неизпълнение глобата е от 2000 до 4000 лв.

24chasa.bg


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Диетичните храни, които ни правят дебели

Хапвате черен хляб, закусвате с оризови питки и пиете много фрешове. И си мислите, че се храните здравословно. Но според експертите част от храната, която автоматично смятаме за диетична и здравословна, може да ни кара да... пълнеем.

Например, мюслите са пълни с мазнини и захар, черният хляб е бял хляб с оцветители, а плодовият фреш съдържа повече захар, отколкото някои газирани напитки. Вижте кои „диетични“ храни е по-добре да изключим от менюто си и какви са техните здравословни алтернативи. Мюсли Всички възприемаме мюслите като здравословна закуска. Това обаче не е така, защото продаваните в супермаркетите варианти са пълни с мазнини и захар. Често те дори не съдържат някои здравословни съставки като овесени и други ядки, заради които си струва да ги купуваме. Опитайте вместо мюсли: овесена каша Овесената каша е направена от истински овес и е естествен и здравословен начин да дадете енергиен тласък на деня си без никакви добавени захари и консерванти. Можете да добавите към нея пресни плодове.

Сушени плодове Те често се разглеждат като здравословна алтернатива на леката закуска. Но сушените плодове обикновено са пълни с големи количества захар, което означава, че един пакет може да съдържа невероятните 3000 калории, особено когато са комбинирани с ядки. Опитайте вместо сушени плодове: малко количество сушени плодове, сурови ядки и микс от семена Ако ограничите приема на около 40 грама сушени плодове и ядки на ден, вие ще получите всички хранителни вещества, от които се нуждаете, без да добавяте излишни сантиметри към талията си.

Фреш На фрешовете се гледа като на здравословен старт на деня и въпреки че са пълни с витамини и минерали, соковете от плодове също така са пълни и със захар. Опитайте вместо плодов сок: плодов чай със сода Ако искате да имате здравословно питие, направете си една кана с плодов чай и го оставете да престои до сутринта. След това добавете обикновена сода, за да го превърнете в освежаваща напитка без грам захар. Плодовете пък консумирайте цели, а не на фреш.

Нектар от агаве Нектарът от агаве често се добавя към храната, за да я подслади. Известно е обаче, че агавето има високи нива фруктоза, които в големи количества могат да доведат до повишени нива на инсулина – хормон, който е отговорен за съхранение на мазнините в човешкото тяло. Опитайте вместо нектар от агаве: кокосов нектар Кокосовият нектар е напълно суров, съдържа витамин С и е с естествено сладък, но мек вкус.

Черен хляб Въпреки че навярно си мислите обратното, черният хляб не е по-добър за вашата талия от белия. Това е просто бял хляб, който е превърнат в черен с помощта на химикали и оцветители. Той не се прави от пълнозърнести култури и влияе на кръвната ви захар точно като бялата му алтернатива. Опитайте вместо черен хляб: ръжен хляб Той е по-плътен и съдържа повече фибри, отколкото обикновения пълнозърнест хляб.

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)


Най-новото менте: трансглутаминаза + 3 л мляко = 1 кг сирене

sirene.jpg

Масови нередности, които са вредни за здравето, показва проучване на най-популярните 36 марки краве сирене у нас. То е направено от асоциация “Активни потребители” и ще бъде официално обявено.

Според проучването има увеличаване на процента “сирена” с водно съдържание над допустимото, коетo не се подлага на зреене, както и влагане на палмови мазнини, без това да бъде обозначено на етикета.

“Активни потребители” обаче са открили и нов вид измама. При нея се използва ензим, наричан трансглутаминаза (transglutaminase). Добавен в минимални количества в млечни продукти, той води до омрежване на протеините, изразяващо се във втвърдяване на храната. По този начин може да се произведе “сирене”, съдържащо с около 30% по-малко мляко. Или да се направи от само 3 литра сурово мляко вместо нормалните 5-6 литра за бялото саламурено.

При това продуктът се прави за едва няколко дни, има повече вода и по-ниска степен на зрялост от традиционното сирене. И вероятно най-важното за производителите му - то е с понижена себестойност, което обяснява интереса към такива практики.

А иначе българското законодателство категорично забранява употребата на трансглутаминазата в истинското българско саламурено сирене.

Нарушение е и да не се изписва ензимът върху опаковката на храните. Затова получените по този начин сирена са с неизяснен статут.

Заради повишеното водно съдържание те крият и потенциални опасности за потребителите. В тези “сирена” съществува по-голям риск от развитие на патогенни микроорганизми. Те имат по-ниска трайност и са по-податливи на гранясване и образуване на нежелателни и понякога токсични вторични вещества.

Проучването показва и трайна негативна тенденция към увеличаване на водното съдържание в продуктите и намаляване на сухото вещество. По този начин потребителят не просто купува повече вода, а и сирене, което не може да узрее, затруднява организма и е вредно за здравето. Половината от изпитаните 36 сирена през 2016 г. имат водно съдържание над 60% (нормалното трябва да е не по-високо от 54%) и степен на зрялост в пъти по-ниска от изисканата от БДС стандарта. Когато процентът на сухото вещество е нисък, потребителят губи от хранителната стойност на продукта, защото се понижава концентрацията на ценни съставки в сиренето като млечните протеини и пептиди. Тоест понижаването на протеиновото съдържание води и до редукция на по-лесно усвоимия калций, което може да доведе до сърдечносъдови и костно-ставни проблеми.

Интересно е сравнението с предишните изпитвания, които са правени от “Активни потребители”. Например през 2005 г. няма нито един продукт с водно съдържание над 55%.

3 години по-късно вече 3 от 21 сирена са с водно съдържание над 60%. През 2011 г. изследването е показало, че в 11 от 21 продукта водното съдържание е 60 или повече процента.

Сега в около 15% от анализираните сирена се използват и традиционните методи за фалшификации (влагане на немлечни мазнини). В този случай от първостепенна важност е клиентът да бъде информиран за такава добавка, защото има технологии за получаване на палмова мазнина, при които количеството на трансмазнините се увеличава значително. А трансмазнините се усвояват по-трудно от организма и в някои случаи могат да провокират възпалителни процеси, както и да допринесат за сърдечно-съдови заболявания. Основната мастна киселина в палмовото масло е палмитиновата, която е наситена и високомолекулна. Научно доказано е, че високомолекулните наситени мазнини допринасят за увеличаване нивото на холестерола в кръвта и провокират състояние като затлъстяване, атеросклероза, тромбоза на съдовете и редица други сърдечно- съдови заболявания. Особено вредни са такива продукти, консумирани от малки деца, чиято храносмилателна система трудно би преработила тези видове мазнини. Тези сирена следва да са обозначени с етикети като имитиращи продукти.

24chasa.bg

 

 

Редактирано от haidukpikaso (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

13178957_10153996701455310_7553783855201

Кренвирш "АЗ ЯМ Е-та"

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 51 минути, ined написа:

13178957_10153996701455310_7553783855201

Кренвирш "АЗ ЯМ Е-та"

баси кренвирша 2 дена трайност

:no-no:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 25 минути, haidukpikaso написа:

баси кренвирша 2 дена трайност

:no-no:

Разбирай опаковано в магазина с фолио, а не дата на производство.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Току що, andreygg написа:

Разбирай опаковано в магазина с фолио, а не дата на производство.

разбирам аз разбирам

колко бързо им се развалят боклуците те тва разбирам

и не знам от къде е този етикет но в бакалията ни килото е 3.20

ся някой ако ме светне каква е тая фрапираща разлика ...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

От където и да го погледнеш и въздуха не е въздух,и водата не е вода,и храната не е храна,всички сме канцерогенни ГМО-та та вие сте тръгнали да се пазите

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Има и по-лошо - да си гладен и да няма какво да ядеш.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Японци установили: Отровата в сиренето слепва органите

Цитат

Опасният ензим вече се слага в почти всички храни

Преди броени дни стана ясно, че родни производители слагат в сиренето ензима трансглутаминаза, чиято цел е да направи така, че от по-малко мляко да се направи повече сирене. Той действа на принципа на лепилото, като прави мостове между отделните вериги. Ензимът се явява като мрежа, като неговата цел е да втвърди или слепне храната, обясни пред Nbox биологът д-р Сергей Иванов.

Всъщност се оказва, че трансглутаминазата е един нов и иновативен начин производителите и търговците да ни пробутат отпадъчно месо или изрезки под формата на сочни и вкусни свински и пилешки пържоли, телешки бифтеци и стекове. До момента тя се е слагала само в месата  ичаст от сладкарските изделия. Отскоро обаче, се слага и в сиренето.

Именно ензимът е една от причините повечето телешки бифтеци да изглеждат с толкова добре разпределена структура между протеини и мазнини. Имаме предвид, че точно правилното разпределение на червено и бяло месо придават един сочен и привлекателен вид на бифтеците и стековете.

Кои храни съдържат трансглутаминаза?

Месо и месни продукти, риба и морски деликатеси - рулцата от рак, шунка и варено-пушени деликатеси, млечни продукти - сирена, кашкавал и кисело мляко, брашно и в цялостното хлебопроизводство. При направата на Тофу също се използва този слепващ агент.

Колко е вреден ензимът?

Проблемът е там, че нито температурата, нито химикалите нито термичната обработка не могат да повлияят активността на трансглутаминазата. Има данни за експеримент от Японски учени, които хранили мишка с трансглутаминаза и след две седмици тя е починала, като при аутпосията са открити само слепени парчета месо, няма органи, нито бъбреци, нито черен дроб нито черва. Когато човек употребява колбаси и подобен тип меса, които съдържат този ензим, ферментът се натрупва в организма. 

:(

Ще ми се да не е истина!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, Мойра написа:

ами не купувайте боклуци това е решението

аз само Маджаров купувам

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Чета,че се коментира производството на сирене менте.Преди няколко години гледах един документален филм,за вредата от употребата на прясно млеко.Спомням си още,как водещият доктор и биолог(Американец беше,не си спомням името филма),по заинтригуващ начин обясни производството на сиренето.Той попита публиката:Когато сте се нахранили,след време къде отивате?Отговора беше в тоалетната!След това допълни:Зреенето на сиренето става от специфични бактерии,които живеят в самото мляко.Значи те,ядат,пият от млякото и се разтоварват обратно в него,докато накрая то стане на сирене.Колкото повече време „зрее“,по твърдо става...Значи ,какъвто и продукт да добавят заедно с млекото,то пак ще се „преработи“ и получи сирене.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 4 часа, haidukpikaso написа:

ами не купувайте боклуци това е решението

аз само Маджаров купувам

А аз отдавна престанах да ям сирене, дори това на Маджаров.

Замествам го с извара, но кой знае и тя колко е читава.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 часа, Мойра написа:

А аз отдавна престанах да ям сирене, дори това на Маджаров.

Замествам го с извара, но кой знае и тя колко е читава.

ами ако е от боклучаво някакво и тя ще е такава то ясно

най-добре сами да си го правим сиренцето ама пък трябва прясно мляко, не купешко разбира се кой знай и то кво е, обаче писата не яде и не мога да разбера дали става :D

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 10 минути, haidukpikaso написа:

ами ако е от боклучаво някакво и тя ще е такава то ясно

най-добре сами да си го правим сиренцето ама пък трябва прясно мляко, не купешко разбира се кой знай и то кво е, обаче писата не яде и не мога да разбера дали става :D

Гръцка, немска или полска извара купувам, но знам ли дали и те са чисти, но пък са вкусни.:)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 19 часа, Мойра написа:

Гръцка, немска или полска извара купувам, но знам ли дали и те са чисти, но пък са вкусни.:)

От къде се научиха нашите на тези мизерии, а?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 3 часа, darco написа:

От къде се научиха нашите на тези мизерии, а?

Кои мизерии?

Черен списък на храните с ГМО в България

 

%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0.jpg

 

Въпреки забраната за засяването на ГМО култури в България, българското законодателство позволява на пазара да се предлагат храни със съдържание на ГМО, но това задължително трябва да е обозначено върху етикета. Проверки на Националната лаборатория за контрол на генетично модифицирани храни към столичната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве са установили, че от 2004 до 2009 г. все повече храни съдържат генни съставки над допустимите 0.9%, без това да е отразено върху етикетите. Много от продуктите на пазара съдържат и опасни и дори канцерогенни Е-та. Ето и част от черния списък на продуктите които е добре да избягваме:

Част от ГМО продуктите на българския пазар:

1. СОЕВ ЛЕЦИТИН – тази съставка почти със сигурност съдържа генно модифицирана соя, тъй като тя се внася от чужбина и е много евтина. Соев лецитин се съдържа в много продукти и няма гаранция, че соята не е ГМО за това е по-добре продукти с тази съставка да се избягват. Приблизително 2/3 от соята по света е ГМО! Соев лецитин съдържат почти всички шоколади, пастети, кренвирши и т.н.

Продукти съдържащи соев лецитин:

Шоколади и сладки храни:

Lindt

Milka

Schogatten

Своге

Motto вафли

Вафли Чайка

Nestle бебешко сухо мляко

7 days Sweet Thing кексче

Nestle Nesquik зърнена закуска

Nestle Chocapic

Мюсли Joe’s Farm

Част от продуктите съдържащи опасни Е-та:

Продукти съдържащи АСПАРТАМ (Е951):

1. ДЪВКИ и бонбони – абсолютно всички дъвки на българския пазар съдържат аспартам (Е951)! Понякога аспартамът е обозначен просто като “подсладител”, но срещнете ли думата подсладител бъдете почти сигурни, че това значи аспартам.

Orbit дъвки

Orbit drops бонбони, Orbit Professional Mints

Airwaves дъвки и бонбони

Hubba Bubba

Winterfresh (дъвки и дражета)

New 5 дъвки

Mentos дъвки и бонбони

Trident дъвки

Mентови дражета „Fisherman´s Friends

Бонбони за гърло „Propolki“/“Прополки“

Дъвки „Витаголд“ / „Vitagold“

2. ДИЕТИЧНИ напитки без захар, разтворими сокове, диетични храни:

Coca Cola Light

Coca Cola Zero (на етикета с българския превод аспартама дори не е упоменат, но на английски е споменат като съставка!!!)

Coca-Cola Blaсk

Pepsi Max

Pepsi Lite

Redbull Sugarfree

Shark Lite

Shark Sugarfree

Pitbull

Bulldog

XL Energy drink sugrafree

Upsurd Lite

Газирана вода „Горна Баня“ със свеж дъх на лимон

Лимонада Мания

Напиткa Дерби

Плодова напитка „Party“

Разтворими напитки „Танг“ и „Степ„

Боза „Бомакс“

Флорина (Florina) Light Газирани напитки

Кока кола към суб-марката на Billa – Clever

Плодова напитка „COSTA“ с вкус на касис

Диетични вафли „Стокси“. Производител “Стокси” ООД гр. Стара Загора.

3. ЛЕКАРСТВА и СИРОПИ

Сироп Марсианци

Мултивитамини Марсианци

Витамини Суправит

Лекарствен препарат (перорален разтвор) VOLTFAS

Серия газирани напитки лайт (light) на Флорина (Florina)

Продукти, които почти със сигурност съдържат ГМО според Грийнпийс (източник).

7-Up – безалкохолни напитки

Bounty – шоколадов десерт

Cadbury – шоколад, какао

Coca Cola – безалкохолни напитки

Coffee Mate на Nestle – суха сметана

Heinz – кетчуп и сосове

Kellogg’s – корн флейкс и зърнени закуски

Kraft Foods – шоколад, чипс, кафе, детски храни, зърнени закуски и други

Lipton студен чай

Mars – шоколадов десерт

Milky Way – шоколадов десерт

М&М детски бонбонки

Nescafe Encore/ Ice

Nestea студен чай

Nestle детски храни

Pepsi – безалкохолни напитки

Pringles чипс

Sprite – безалкохолни напитки

Smarties – детски бонбонки

Snickers – шоколадов десерт

Tang – безалкохолни напитки

Toblerone – шоколадов десерт

Twix – шоколадов десерт

Uncle Bens – сосове

Списъкът е безкраен, а с приемането на Трансантлатическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) в ЕС очевидно ще се разширява повече.

Източник: Правилно хранене

 

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове


Отровата Maggi ни убива бавно с глутамат

maggi.png

Maggi съдържа доказано отровния глутамат, който действа на рецепторите ни като наркотик и ни „внушава”, че похапваме нещо много вкусно.

Maggi – малките тайни на подправките май ще се окажат една голяма, мръсна тайна, която вреди на обикновения потребител всеки ден. Запитвали ли сте се някога защо са толкова невероятно вкусни продуктите на Maggi и как е възможно едно прахче да направи такива чудеса с мусаката ви или пилешката кавърма? Е, ние ще ви издадем „малката тайна” на Maggi – глутамат.

Според известни учени натриевият глутамат има свойството на наркотиците. Използва се от производители в цял свят като подправка към ястия, в хранителни продукти, за да ги правят по-вкусни. Глутаматът въздейства на рецепторите ни подсъзнателно, като ни внушава, че похапваме нещо изключително вкусно и питателно. Ден след ден, похапвайки от натриевия глутамат дори без да знаете, вие се пристрастявате. Храни, в които го няма, започват да ви се струват безвкусни, дори неприятни и имате чувството, че ядете тебешир.

Натриев глутамат използват най-често по ресторантите и заведенията за бързо хранене, където ви примамват с вкусни гозби. Без да подозирате, че манджите са поръсени с тази химия, вие все по-често изпитвате желание да посещавате заведението.

Натриев глутамат има и в Maggi, Пикантина, KNORR и прочие. В някои страни Maggi разпространяват био-вариант на подправките си, в който не се съдържа глутамат. В България, разбира се, отровата е в промишлени количества.

След поредицата от изследвания върху животни е доказано, че натриевият глутамат е отровен. Той вреди изключително на организма, уврежда ретината и е причина за заболявания като Паркинсон и Алцхаймер. Ако оставим на страната „малките странични ефекти” като гадене, повръщане, зачервяване на кожата и главоболие, натриевият глутамат може да увреди и поколението ви. Доказано е, че при консумация от бременни, той се натрупва в плацентата и нанася трайни последствия на плода. Детето е с незавършена нервна система.

„Отровата Maggi” – такава тема е създадена в бг форум за майки, където след поредица от дискусии, потребители единодушно решават да бойкотират продуктите на Maggi, заради наличието на натриев глутамат в тях.

От Maggi – продукт на Нестле, не крият, че в съставките има глутамат. На опаковката ясно е написано, че в пакетчето се съдържа овкусител – мононатриев глутамат, макар че доказано тази съставка руши мозъка.

http://www.razkritia.com

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Нищо такова не е доказано за натриевия глутамат. Той се използва от векове в далечния изток за подсилване на вкуса и е отговорен за това да усещаме един от основните 5 вкуса - умами, което е леко солено пикантно. Рецепторите за умами по езика са рецептори за глутамат, който е от аминокиселините, срещащи се в големи количества почти навсякъде - колбаси, всички ферментирали продукти, естествени бульони, зеленчуци,  гъби, соев сос, зелен чай. Средната смъртна доза за мишки е 15 грама на килограм, а за сравнение тази на готварксата сол е 3 грама.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, Гемето написа:

Нищо такова не е доказано за натриевия глутамат. Той се използва от векове в далечния изток за подсилване на вкуса и е отговорен за това да усещаме един от основните 5 вкуса - умами, което е леко солено пикантно. Рецепторите за умами по езика са рецептори за глутамат, който е от аминокиселините, срещащи се в големи количества почти навсякъде - колбаси, всички ферментирали продукти, естествени бульони, зеленчуци,  гъби, соев сос, зелен чай. Средната смъртна доза за мишки е 15 грама на килограм, а за сравнение тази на готварксата сол е 3 грама.

моляяяяя, ти чуваш ли се какво говориш, я прочети това

В последно време все повече се говори за вредата от мононатриевия глутамат – Е621, добавка, която се сипе в големи количества в храните, за да усили вкуса им. Тя се съдържа във всички колбаси, кренвирши, луканки, наденици, суджуци и др., чипсове, сухари, готови супи, консерви, бира и къде ли още не. На чуждестранните продукти мононатриевият глутамат е отбелязан с MSG. Днес в света се употребяват около 200 хиляди тона годишно от тази добавка.
Симптомите на предозирането от Е621 се наричат “синдром на китайския ресторант” и могат да бъдат: гадене, повръщане, слабост, световъртеж, болки в гърдите.
Натриевият глутамат е бял кристален прах, който прилича на сол и захар. Водният му разтвор има вкус на месен бульон.
Безвредната доза за организма на възрастен е 1,5 грама на ден, за деца – не повече от половин грам.
Натриевият глутамат е открит през 1907 г. в Япония от Икеда Кикунае, който в експерименти открил, че веществото усилва вкуса на месните храни. По-късно станало ясно, че натриевият глутамат преобразява “чудодейно” и много други храни. Той не само усилва натуралните вкусови качества на продуктите, но подобрява вкуса и аромата на консервите, продуктите на фаст-фуда, лошокачественото месо, замразените продукти.
Натриевият глутамат позволява на производителите на храни да икономисват месото и други естествени компоненти.
Той е много популярен в Америка и благодарение на него там се купуват повече храни.
От химическа гледна точка натриевият глутамат е натурално вещество, натриева сол на глутаминовата киселина. По същество то е аминокиселина, която се среща в природата и самостоятелно се изработва в организма на човека. Но въздействието на синтетичния натриев глутамат върху организма е изключително опасно.
По време на опити учени добавяли натриев глутамат в храната на мишки и те ослепели.
Една от негативните последици от употребата на натриевия глутамат е, че той влияе върху рецепторите на езика, които с течение на времето влошават вкусовото възприемане на храната.
Често пъти заради натриевия глутамат, който прави храните много вкусни, ние не можем да спрем да ядем всякакви боклуци като чипсове, снаксове, готови супи и пр. Той предизвиква привикване, т.е. човек на подсъзнателно ниво предпочита продукти, които го съдържат, и това е добре дошло за производителите, тъй като се увеличават продажбите им.
Натриевият глутамат разстройва вкуса и човек с времето все по-трудно оценява реалния вкус на храните, т.е. настъпва атрофия на вкусовите рецептори.
Тъй като той се съдържа в много храни, които употребяваме ежедневно, опасността от излишни килограми е огромна.
Освен това много нечестни производители с помощта на този бял прах маскират некачествените компоненти (костни жили, соя и пр.) в храните, за да ги покажат като пресни и натурални. Така на вкус полученият сурогат няма да бъде по-лош от натуралното месо, което е чиста измама и мошеничество.
Натриевият глутамат често предизвиква пристъпи на мигрена, при учениците често се появява хиперактивност, а при възрастните – сънливост.
С продължителната употреба на Е621 се влошава зрението.
Според учени в Русия изчезнали хлебарките заради храните, които съдържат натриев глутамат.
Продукти, които съдържат Е621: чипсове, сухари, снаксове, консерви (риби, пастети), колбаси, особено варените, готовите кубчета бульони (галина-бланка, маги), готовите супи, соеви сосове, кетчупи, майонези и още много други.
Според една статистика натриевият глутамат влиза в състава на 95% от промишлено произведените храни.
В последно време учените бият тревога, че Е621 предизвиква Алцхаймер (придобито слабоумие) и агресия, гастрит, язва, болести на черния дроб, стомаха, задстомашната жлеза (диабет). Често употребяващите натриев глутамат усещат учестено сърцебиене, слабост в мускулите, парене в гърдите, засилване на симптомите на астма, алергии, бъбречна недостатъчност, нарушение на зрението и хормоналния баланс в организма, синдрома на раздразненото дебело черво, тревожни разстройства и панически атаки, частична парализа, проблеми с координацията, обърканост на съзнанието, спадове в настроението, поведенчески проблеми, обрив на кожата, депресии.
Натриевият глутамат води до преяждане, а оттук – до наднормено тегло.
Ние съветваме потребителите да внимават и четат етикетите на хранителните продукти, но да имат предвид, че производителите, за да не отблъскват купувачите, невинаги посочват, че Е621 се съдържа в продуктите; добавката може да се крие зад изразите “вкусова добавка”, “подобрител на вкуса” и др.
Други имена на Е621: умами, веицин, натриева сол на L-глутаминовата киселина, мононатриева сол на глутаминовата киселина, моносодиев глутамат и др.
Ако изядете 200 грама чипс, в стомаха ви попадат 2 грама натриев глутамат, което е два пъти над дневната норма. В хамбургерите, чизбургерите и други храни от заведенията за бързо хранене Е621 влиза в състава на много комбинирани продукти. Така ние употребяваме дневно натриев глутамат много над дневната безопасна доза.
Възбуждащото действие на Е621 се използва в психиатрията, тъй като тази добавка превъзбужда клетките на главния мозък.
Според медици натриевият глутамат не само е вреден, но и много опасен за здравето, защото механизмът му на действие прилича на наркотиците. Той прониква лесно в кръвта и мозъка и променя гените, които отговарят за вкусовите усещания, т.е. отучва човека от натуралната храна и го привързва към вредния фаст-фуд.

Помнете!

Производителите на храни имат изгода да употребяват Е621, тъй като с тази добавка, намаляват себестойността на продукцията и маскират некачествената стока, т.е. продукцията, която трябва да бъде бракувана.
Бъдете внимателни при избора на хранителни стоки, четете информацията на опаковката на продукта.
Използвайте натурални подправки в готвенето.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

Чел съм ги тия неща. Сайтове като разкрития и индигота друго няма да публикуват така или иначе. Причинно-следствена връзка между синдрома на китайския ресторант и глутамата също не е доказана и то след двойно слепи плацебо-контролирани проучвания, в които на участниците е давана капсула с 5 грама натриев глутамат. А това , че е синтетичен, няма значение. Химията не я интересува дали едно нещо е синтезирано от жив организъм или в лаборатория след като формулата на съединението е същата.

Редактирано от Гемето (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...