Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Препоръчан отговор


хем му казах на моя да не купува такава готова у тарелки и пакетчета ами да мели месо както аз правя пфуу - те да ви представя на вашето внимание -

НЕ КУПУВАЙТЕ ТАЗИ Т.НАР. ТЕЛЕШКА КАЙМА НА САМИ-М !!!

kayma-tel-sami-m-tarelka-400g.jpg

за телешко не знам дали има и грам, но със сигурност един коч е заминал в месомелачката им да не са и повече

:tease2:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, haidukpikaso написа:

хем му казах на моя да не купува такава готова у тарелки и пакетчета ами да мели месо както аз правя пфуу - те да ви представя на вашето внимание -

НЕ КУПУВАЙТЕ ТАЗИ Т.НАР. ТЕЛЕШКА КАЙМА НА САМИ-М !!!

 

за телешко не знам дали има и грам, но със сигурност един коч е заминал в месомелачката им да не са и повече

:tease2:

Много хора се оплакват от тази кайма.

По-скоро съдържа атрибути от кочове, отколкото друго месо :tease2:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 минута, Мойра написа:

Много хора се оплакват от тази кайма.

По-скоро съдържа атрибути от кочове, отколкото друго месо :tease2:

а тъй, рекох само на мен ми се паднало нещото гадно

ако мислиш че не им писах на перничаните - писах им, ще видим дали ще ми отговорят

трябваше да им пиша и останалото - че ангорката ми нали дегустатор и замъкна парченцето познай къде - където ака, у тоалетната го замъкна

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Най-сигурно си е от месарница, но там пък може да има проблеми с годността. А какво ще кажете за стандарт стара планина? Просто формалност ли е?


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Или може да оставите месото като цяло!


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, Mr.n0b0dy написа:

Най-сигурно си е от месарница, но там пък може да има проблеми с годността. А какво ще гажете за стандарт стара планина? Просто формалност ли е?

абсолютно - платили са си за етикетчето естествено и цената е майка си и бащъ си - боклуци с етикетче

преди 6 минути, Desdinova написа:

Или може да оставите месото като цяло!

тц, аз пък си обичам мръвка

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове


ВНИМАНИЕ !!!

БАБХ издирва по магазините ни полски яйца със салмонела

768x432.jpg?_=1477495762

 

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) изтегля от търговската ни мрежа кокоши яйца с произход Полша, за които има съмнение, че са заразени със Салмонела Ентеритидис, съобщиха от БАБХ.

Мярката е наложена след получена нотификация чрез Система за бързо предупреждение за опасни храни и фуражи (RASFF). Предупреждението е за кокоши яйца с произход Полша, разпространени на пазара на ЕС. Разследващите са установили, че част от продукцията е доставена и в България.

От агенцията приканват потребителите, закупили яйца с печат 3PL30221304 и печат 3PL30221321 (номерата на фермите) да не ги консумират. По възможност да ги върнат в търговския обект, от който са ги закупили.

Върху опаковката на яйцата е маркиран и номера на пакетиращия център, който е PL 30225901 WE.

news.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

само да ви кажа че Сами-М така и не благоволиха да ми отговорят

изводите оставям за вас

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
на 13.06.2016 г. в 19:54, Гемето написа:

Не мога да кажа, домашна майонеза все още не съм ял.

Само такава си правя - става за 2 минути, слагам каквито си искам добавки (кисели краставички, маслини, топено сирене, чесън, горчица, песто и каквото се сетя) и няма нищо общо на вкус с купешките химии.

на 29.06.2016 г. в 13:50, haidukpikaso написа:

...иначе това въпросното е купено от Фантастико...

Аз се чудя как изобщо се е развалило. По принцип, ако наистина водата е малко, маслото е много трайно. Който е правил гхи знае :) Но имай предвид, че в големите супермаркети често пренаписват сроковете на годност, така че може и на такова да си попаднала. Най-добре взимай млечни продукти от някой фирмен магазин на мандра, а месните съответно от фирмен магазин на месарница. До Плиска има две млекарни и една месарница, а на Гео Милев и Багряна има още една месарница.

преди 6 часа, haidukpikaso написа:

само да ви кажа че Сами-М така и не благоволиха да ми отговорят

Еми от "кайма" от пакетче какво очакваш :) Не проумявам защо хората пазаруват бруталните боклуци от супермаркети, след като дори цената им не е по-ниска от качествените продукти.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Специалист разкрива как да познаем дали ядем имитации и кои са най-опасните

Цитат

Д-р Дамян Илиев е завършил Висшия ветеринарномедицински институт в гр. София. През 2006 г. става директор на РВМС-София. От 2007 до 2011 г. е зам. генерален директор на Националната ветеринарномедицинска служба. След преструктурирането й в Българска агенция по безопасност на храните д-р Илиев поема длъжностите на главен секретар и главен санитарен ветеринарен инспектор на Република България. Има редица специализации в чужбина – САЩ, Англия, Швейцария, Франция, Германия и други.– В кой сектор установявате най-много имитиращи продукти, които не са обозначени като такива, д-р Илиев?

– Най-често се предлага имитация на сирене, без на етикета да е указано, че е имитиращ продукт. Имитиращите продукти са позволени от закона, безопасни са и когато на етикета това е отбелязано, няма измама. Такава има, когато на етикета пише, че е сирене, а съдържа немлечни мазнини.

– И при оцета ли е същата ситуация?

– Ако оцетът не е от естествена ферментация и на етикета са изобразени различни плодове, все едно е произведен от тях, е заблуда. Той е направен по друга технология, не чрез ферментация, но е безопасен и не е забранен. Важното е производителите да не лъжат. На пазара няма оцет, който да е опасен за здравето на хората. Но може да не свърши работа на потребителите при правенето на туршии от вкусова гледна точка.

– В кои търговски обекти констатирате най-много нарушения относно безопасността на храните – големите вериги, малки магазини, борси?

– Всички са склонни по един и същи начин да заобикалят правилата, ако разберат, че има възможност. Затова потребителят трябва да внимава, да гледа етикета и срока на годност. Разбира се, има по-голям риск да залежи стоката там, където има по-малък оборот, но тук идва и нашата работа, планирани проверки, проверки по сигнал и неизбежност на наказанията.

– Как ще коментирате предложението в големите вериги определено количество от предлаганите храни да бъдат задължително с български произход?

– Много добре е за българския бизнес, но този контрол не може да бъде само от БАБХ. Има и други структури на държавата, които могат заедно с нас да контролират процеса, защото механизмът не е много прост. Трябва да имаме и достатъчно ферми и капацитет, за да се осигури нужното родно производство в магазина.

– Юристите на агенцията обсъждаха възможностите да обявяват производителите нарушители и марките на продуктите, тъй като Законът за храните не позволява това. Имате ли вече решение по този въпрос?

– Все още този проблем не е решен юридически. Само Комисията за защита на конкуренцията има право да обявява имената на нарушителите. Счита се, че нашата служба има възможност да оказва влияние и да попречи на една или друга компания, да създадем в медиите неправилна представа, да не казваме за всички, а само за някои. Чувам изказвания, че 60 на сто от сиренето у нас е с растителни мазнини. Последните изследвания, които направихме от месец май до сега, показват, че от 274 проби, които са вземани от хипермаркети до малки квартални магазинчета, едва 7 са с растителни мазнини, което представлява 2,6% от всички взети проби. Нашите анализи са на база законно взета проба, законно пренесена до лабораторията и законно изследвана. Важното е да не допускаме формалност при проверките и да не бъдат претупани.

– Отмина летният туристически сезон. Данните на ресорното министерство показват ръст на туристите. Подобриха ли се условията в хотели и ресторанти по отношение на безопасността на храните?

– Тази и миналата година няма хранителни взривове по време на туристическия сезон, което е много важно. Въпреки че бяха отворени 3000 временни обекта, които ние трябваше да проверим със същия наличен екип, с който разполагаме. Проверките вършат своята работа – през последната година нещата вървят към по-добро – дори като намаление на броя на актовете, които сме съставили. В заведенията за обществено хранене, особено в хотелите, които предлагат ол инклузив, където се хранят много хора, контролът е такъв, че е по-безопасно отпреди. Всеки може да каже за ол инклузива, че храната не струва. Какво значи това? Цените съответстват на това, което се предлага, а то е безопасно. И никой не лъже, че то е това, което е сложено на табелата. Малко са нарушенията тази година и относно храна без документ за произход или неправилно съхранявани продукти.

– Мислите ли наистина, че на клиентите в ол инклузива им казват, че ядат имитиращ продукт?

– Вече не констатираме такива нередности, или са рядкост. При проверката не може да се скрие какъв продукт е сложен на масата.

– Как трябва да бъде уведомен потребителят?

– За ол инклузива е доста сложно. Самата цена подсказва какво се предлага.

– Вече започна зимният туристически сезон, какви мерки предприемате?

– Започваме срещи с всички оператори, хотелиери, ресторантьори, за да си преповторим всичко. След това стартираме засилени проверки. Осми декември е един от трудните за контролиране празници, защото много от студентите си носят допълнителна храна и напитки от вкъщи.

– Когато поехте поста, си поставихте за цел да се промени последващият контрол. Успяхте ли?

– За нарушителите нещата стават сложни, защото, когато установим, че дадена фирма не спазва правилата, проверките там се увеличават. Води й се досие – наистина имаме списък на нарушителите. Сега при проверките на млечни продукти се оказа, че една от фирмите, която има три от седемте нарушения, си е помислила, че след като веднъж е хваната, вече няма да бъде проверена. Но ние се оказахме упорити. Те продължаваха с нарушенията, докато накрая спряха.

– Има ли ГМО храни в България?

– Ние сме една от страните в Европа, в които от тази гледна точка е най-безопасно. У нас законодателството, свързано с ГМО, е доста рестриктивно. Следим храните, които са съмнителни за ГМО. Ако хората си мислят, че ние проверяваме всеки домат за ГМО и има доктор пред всяко предприятие, това означава, че трябва да увеличим числеността на агенцията поне 10 пъти. Дори тогава няма гаранция. За мен основната гаранция е да се знае, че наказанието е неизбежно. Не колко е голяма санкцията, а че няма как рано или късно да не ги хванем и да ги накажем. С новия Закон за храните санкциите се увеличават от 5 до 8 пъти, което ще бъде още по-дисциплиниращо.

– През лятото имаше проблем със заболяването нодуларен дерматит. Каква е опасността да се повтори?

– Има такава, разбира се. Ние сме евтаназирали едва 0,4% от говедата, което означава 2800 при общо 680 000 животни у нас. Похарчили сме около 14 милиона лева за мерки срещу дерматита – ваксини, дезинфекция, отделно се прилагаха репеленти срещу насекомите, които пренасят болестта. С тези разходи спасихме бизнес за близо милиард лева, преки и косвени загуби, сравнено с разходите, мисля, че си е струвало. Ние знаехме една година преди това, че заболяването ще дойде в България. Затова лично обикалях районите около границата с Турция и Гърция, за да обяснявам на фермерите какви превантивни мерки да вземат. Но не ми обърнаха внимание. Въпреки това въведохме зона по границата за ограничаване на движението на животни. Вирусът у нас влезе на пазара в Димитровград след нелегално движение на животни от заразените райони в Гърция. Фермерите тогава излязоха на протести, защото не искаха да убиваме животните, но ние предприехме мерките, които трябваше. Мисля, че с това ограничихме развитието на заразата. Фермите с над 100 крави, които са засегнати в районите с огнища, са само 2%, а фермите с от 1 до 10 крави са близо 70% от засегнатите. Мерките у нас се взеха най-добре. Това потвърди и комисарят, който дойде тук и го заяви пред 19 министри – че България е пример как трябва да се работи при такова заболяване. Онзи ден има ново огнище в Гърция, докато у нас от 1 август няма нови огнища.

– Какъв е икономическият ефект от заболяването върху българските фермери?

– Ние искахме да се променят санкциите към страните, където има дерматит. Досега те бяха забрана да се продава мляко, месо, да се придвижват животни. ЕС се съгласи да промени ограниченията по наше предложение и сега свободно се придвижва мляко и месо. А в страни с еднакъв здравен статут, каквито са България и Гърция, няма ограничения за търговията. Ако не бяха направени тези промени, щеше да стане много трудно за фермерите, защото нямаше да могат да търгуват с животни и с продуктите, които добиват от тях. Ограниченията щяха да бъдат не само за живи животни, щеше да бъде засегната цялата верига, защото нито млякото, нито месото можеше да се търгува свободно.

– Какво предстои? Застрашени ли са животновъдите от други заболявания?

– Декември месец ще ваксинираме младите животни, които не бяха ваксинирани срещу нодуларен дерматит. Защото вируса го има и продължаваме да предприемаме ограничителни мерки за придвижването на животните. Сега се появи африканска чума по свинете в Източна Европа, която влезе през Грузия, която махна ветеринарните лекари по границата си. Вече зараза има в Литва, Латвия, Естония и Полша. Появиха се и заболели животни в Молдова, и то във ферми тип заден двор, където мерките за биосигурност не са на нужното ниво. Заради ниското ниво на сигурност по граница между Молдова и Румъния ние също сме застрашени. Опасността е по-голяма поради факта, че заразата може да се пренесе от хора, с храни (месо и продукти от заразени райони). Издадох заповед да се проверява всичко по границата с Румъния. Ловците също са информирани как да вземат проби, които ни трябват, за да наблюдаваме епизоотичната ситуация.

Имаме и добра новина – вече е обнародвано в Официалния вестник на Европейския съюз решението, което позволява да търгуваме свободно прасета в Европа. Забраната беше наложена преди повече от 10 години.

Източник: "Труд"

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 21 часа, badsector написа:

 

Аз се чудя как изобщо се е развалило. По принцип, ако наистина водата е малко, маслото е много трайно. Който е правил гхи знае :) Но имай предвид, че в големите супермаркети често пренаписват сроковете на годност, така че може и на такова да си попаднала. Най-добре взимай млечни продукти от някой фирмен магазин на мандра, а месните съответно от фирмен магазин на месарница. До Плиска има две млекарни и една месарница, а на Гео Милев и Багряна има още една месарница.

 

"Борика" отговориха неправилно съхранение по веригата.

Харесвам и купувам техните продукти, защото са наистина качествени. И държат на клиентите си и ги уважават - мен ме компенсираха за разочарованието ми.

Благодаря ви, "Борика" !

:)

п.с. има също така и месарница на Лесидрен в Слатина долу до светофара, от там пазарувам

;)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
на 31.10.2016 г. в 21:53, haidukpikaso написа:

...п.с. има също така и месарница на Лесидрен в Слатина долу до светофара, от там пазарувам

;)

Как е като цени? Примерно врат, бут, плешка, мелят ли месо...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 15 часа, badsector написа:

Как е като цени? Примерно врат, бут, плешка, мелят ли месо...

ами не е евтино, ама то качеството пари струва та

от 7 лева нагоре са им цените, мелят и месо но аз не съм мляла още, купувам карначета и сурови наденици (имат много видове и всички са страшно вкусни), кебапчетата и кюфтетата са им само в тарелки, х 70 стотинки бр.

това е сайта им, да видиш какво предлагат

http://koopdoverie.com/

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Който Иска Наистина Качествено Месо В София - Верига "Партньори".

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Предлагат единен стандарт за храните в ЕС
b2e816631f6256eb1115519dc37082a4.jpg

Да бъдат въведени единни стандарти за качеството на хранителните стоки във всички държави-членки на ЕС, настояват държави от Източна Европа. В момента жителите на западните държави консумират по-висококачествени продукти, отколкото населението на останалите страни.

Словакия и Чехия с "тихата подкрепа" на България, Хърватия и Естония настояват да се сложи край на практиката големите хранителни компании и супермаркетите да продават по-нискокачествени стоки в бившите комунистически държави, пише електронното издание "Политико", цитирано от в."Сега".

Многобройни изследвания показват, че продуктите в Източна Европа са с по-ниско качество. Пакетирани храни, продавани в Германия и Чехия, например, на външен вид изглеждат еднакво, но съдържанието им се различава - продуктът в Чехия често е с по-ниско качество.

Доставчиците смятат, че могат да пробутват нискокачествените стоки на потребителите в Централна и Източна Европа четвърт век след падането на Берлинската стена, коментират правозащитници, цитирани от "Политико". От хранителната индустрия твърдят, че различията в съставките на някои продукти се дължат на особеностите на националните вкусове в държавите-членки на ЕС.

"Не казваме, че компаниите не могат да произвеждат продуктите спрямо вкусовете на потребителите. Става въпрос за различното качество на основните съставки. Това е неприемливо", категорична е чешката евродепутатка Олга Шехналова.

Хранителните компании могат да бъдат задължени да продават стоки с еднакво качество във всичките 28 страни от ЕС чрез промяна на еврозаконодателството в тази сфера, коментира "Политико". Словашкото председателство на ЕС повдигна въпроса, но до края му остават само два месеца - крайно недостатъчен срок за предприемането на каквито и да било мерки.

От Брюксел отказват коментар дали се водят дискусии по въпроса, но подчертават, че сега действащите правила изискват да бъдат описани всички съставки в хранителните стоки.
"Компаниите могат да продават стоки, които съответстват на законовите изисквания в ЕС и не подвеждат потребителите за основните им характеристики. Няма разпоредба, забраняваща да се предлагат стоки на даден местен пазар, съобразени с вкуса, предпочитанията или покупателната способност на потребителите", казва еврочиновник, цитиран от "Политико".

Учени от Химико-технологичния университет в Прага са изследвали през 2015 г. съставките в популярна газирана напитка, която се продава в супермаркетите в Чехия и Германия, съобщава "Политико". В еднолитровата бутилка, купена от германски магазин, е установено, че захарта е единственият използван подсладител.

В съдържанието на същата напитка, отново в бутилка от 1 литър, но от чешки магазин, подсладителите са фруктоза, глюкозен сироп, аспартам и ацесулфам. Цената на напитката, закупена в Чехия, е малко по-висока от тази в германския супермаркет.

vesti.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Какво мислите за бутилираните алое-вера напитки?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 18 минути, Mr.n0b0dy написа:

Какво мислите за бутилираните алое-вера напитки?

Поне аз мисля, че разни хорица имат излишни 1-2-3 лева, та си ги дават за бистра водица.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 26 минути, Гемето написа:

На мен ми е доста сладка тая бистра водица. Не е ли фрашкано със захар това.

зависи от 1 до 3 лв захарта намалява прогресивно до 0%. :D

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 минута, Mr.n0b0dy написа:

А толкова ми е вкусно да си го пийвам.:(

Пий Го, Полезно Е!

Само Че Ти Препоръчвам Да Си Купуваш Напитки С Парченца Алое Вера.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ами няколко марки съм пробвал и са с парченца мога да се надявам да са на алое.:D  Най-често пия от корейските на марката OKF, интересно защо чак от корея ги бутилират. И на един и същи рафт от южна и серверна Корея си стоят мирно.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 минута, Mr.n0b0dy написа:

Ами няколко марки съм пробвал и са с парченца мога да се надявам да са на алое.:D  Най-често пия от корейските на марката OKF, интересно защо чак от корея ги бутилират. И на един и същи рафт от южна и серверна Корея си стоят мирно.

Ами, Ако Не Ти Пречи Цената - Поръчай Си Този Сок, Много Е Добър:

https://savio.bg/chist-sok-ot-aloe-vera-cena

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...