Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Препоръчан отговор


на 17.07.2019 г. в 22:49, Мойра написа:

Най-добре е човек да се храни с чисти месо, сирене и яйца, които се продават в малките фирмени магазинчета и необработвани плодове и зеленчуци, които дребните производители изнасят на пазара

Хляб не препоръчвам, защото брашното, от което се приготвя е некачествено и пълно с разни добавки.

И как точно реши, че плодовете и зеленчуците на дребните производители са необработвани?  Точно там, където няма никакъв контрол.  Искаш ли да ти снимам утре необработена краставица и да я сравниш с тези на дребните производители?  Зеленчука не си ли го гледаш сам/а , на 100% си хапваш торове и препарати,  същото и за плодовете.  

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 14 часа, Michigan111 написа:

И как точно реши, че плодовете и зеленчуците на дребните производители са необработвани?  Точно там, където няма никакъв контрол.  Искаш ли да ти снимам утре необработена краставица и да я сравниш с тези на дребните производители?  Зеленчука не си ли го гледаш сам/а , на 100% си хапваш торове и препарати,  същото и за плодовете.  

ами при положение че и те се хранят с тях ...

друг вариант е да садят едни за тях си чисти, и едни за нас с торове

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Да,  някои се хранят,  но си торят и си внасят фунгицидите,  спазват карантинния период 3-4 дни. ..1 седмица и за тях всичко е 6. Надявам се поне, че и като продават го спазват.  Това го написах за да не оставате в заблуда,  че едва ли не всичко е чисто и без химия и изкуствени торове.  Ако искаш чисто - произвеждаш си,  друг вариант няма.  Дори и тези с етикет БИО са пръскани и торени,  но със сертифицирани препарати.  

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 часа, Michigan111 написа:

Дори и тези с етикет БИО са пръскани и торени,  но със сертифицирани препарати.  

на тия пък най-малко им вярвам био-то

но понякога купувам зелчици че са им мънички на Моравско село, като са докарали грамадански по 5 кила...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Какво крият колбасите и как да изберем правилният ?
 

1565769813-1542004010-shutterstock-10461

 Ценни съвети как правилно да изберем качествен и натурален колбас, направен в съответствие със здравните изисквания, и какво означават добавките, включващи буквата “E”.

“Когато избирате и купувате варени колбаси, първото нещо, което трябва да направите, е да сравните реалните условия за съхранение с допустимите. Температурата в хладилника трябва да бъде от 0 до 6 градуса по Целзий. Важно е да запомните, че един продукт, опакован без вакуум, има по-кратък срок на годност”, каза директорът на отдела по изследвания в руския институт „Роскачество“ Людмила Викулова.

Вареният колбас трябва да е еластичен и без кухини, да има цвят от розово до светло розово, а консистенцията не трябва да съдържа бучки и очевидни цветни петна. Етикетът трябва да посочва състава, хранителната стойност, срока на годност, датата на производство, условията на съхранение, както и, в зависимост от условията на опаковката, надписи „опаковани под вакуум“ или „опаковани в модифицирана атмосфера“.

Вареният колбас, произведен в съответствие с изискванията, трябва да има следните съставки: свинско и/или говеждо, вода, яйца или яйчен меланж, пълно или обезмаслено краве мляко на прах, сол, гранулирана захар, подправки (индийско орехче или кардамон).

Пилешкото, растителният протеин, фибрите и нишестето не трябва да бъдат във варен колбас, се добавя в съобщението.

Освен това е позволено и използването на редица Е-добавки: разрешен е оцветител (натриев нитрит) Е250, антиоксиданти Е300, например, за да се избегне гранясването – аскорбинова киселина, Е301, Е304, Е306.

Регулатори на киселинността като E331 (лимонена киселина), E262, E325, E326, E330 помагат да се предотврати развитието на нежелана микрофлора в продукта.

Освен това са разрешени стабилизатори и регулатори на киселинността E339, E451, E450, E452 – хранителни фосфати, които увеличават вискозитета и плътността на каймата, подобрителите на вкуса и аромата E621.

Нежелателните добавки от своя страна включват, например, E120 и E252, които могат да имат канцерогенен ефект. Също така трябва да избягвате добавката E536: тя е слабо токсична, но производителите на колбаси, които не са в съответствие с изискванията, могат да я използват като емулгатор.

zdrave.to

 


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

300 кг опасен колбас е изтеглен от пазара заради листерия

Цитат

Над 300кг колбас, заразен с листерия, е установен и изтеглен от пазара у нас, заяви д-р Кремена Стоева, началник отдел "Контрол по храните" в БАБХ, пред btv.

Сигналът е получен чрез системата за оповестяване на опасни случаи на единния европейски пазар. Колбасът е от една марка, внос от Германия. Има четири вида от него и се предлага на слайсове. След проверка е установено наличието на листерия. 

Д-р Кремена Стоева допълни, че листерията е патоген, предизвикващ неразположение в зависимост от поетото количество и от състоянието на организма.

 По-рано бе съобщено, че отново заради зараза с опасната болест от пазара ни е изтеглена 250 пушена скумрия внос от Румъния.

През август бум на листерия бе регистриран в Испания. Страната се обърна към Световната здравна организация (СЗО), за да предупреди, че разпространяващото се в страната заболяване листериоза вече е международна заплаха. Предупредени бяха и европейските власти заради възможността да се идентифицират случаи на листериоза в други страни.

Листериозата е инфекция, която поразява централната нервна система, способна е да предизвика менингит и енцефалит. Болестта не се предава от човек на човек, източник на заразата са хранителните продукти и водата.

Не стига, че от Европа внасяме нискокачествени продукти, а сред тях има и опасни за здравето и живота ни! :mad:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

И-и-и, тая листерия може се въди във всякакви храни, бре! И в почвата.  И в сладолед също.

20 до 25% от хваналите я гушвали букета. Но пък слабо се хващала.

https://en.wikipedia.org/wiki/Listeria

 

Единственото спасение е да не ядем.

Или да използваме спирт. Аз използвам и даже наблягам. И вас съветвам.

 

Цитат

Ethanol is an effective topical sanitizer against Listeria.

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 8 часа, Мойра написа:

300 кг опасен колбас е изтеглен от пазара заради листерия

Не стига, че от Европа внасяме нискокачествени продукти, а сред тях има и опасни за здравето и живота ни! :mad:

И защо не написаха марката, вносителя а ?!?

Бе кажете на хората кой боклук внесен да не купуват - защо крият - щото са се навързали като свински черва мафията.

Много отдавна бях купила такава опаковка слайс. Вакуумирана, с вид на пресен продукт, както сочеше и датата на срока на годност. Да ама не - с отварянето лъхна миризма на гранясало. Върнах го на другия ден, върнаха ми парите. Запомних само вносителя че е от Плевен. Ама кво правим така - нищо не правим. Срока на годност първо е измислен, защото те знаят че имат боклук да пакетират. И второ - къде са НАБХ ? Що ли питам - те ги внасят. Е отговорих си сама.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Какво свинско ядем

meso5.jpg
Потребителите могат спокойно да купуват свежо месо, но то трябва да бъде от места, където се продава законно
 

130 000 унищожени животни и загуби за 170 милиона лева – такава е равносметката, няколко месеца след като епидемията от чума по свинете завладя България. Докато производители и преработватели все още опитват да се съвземат, те отправят и едно предупреждение - българското свинско е малко и затова ядем старите резерви на Европа.

Невиждан от 20 години спад в производството на свинско месо очаква целия свят. Предупреждението е на ООН, а причината - чумата по свинете, която през лятото завладя и България. Докато усетим недостига обаче, твърдят родните свиневъди, ще компенсираме с дълбоко замразените резерви, които според тях, Европа ще разчиства.

„Месото не е вредно, но не отговаря на прясното месо, на свежото месо. То завяхва, започва да се отделя една слуз. Прясното месо стои свежо, няма да тече вода, стои с блясък”, споделя директорът на свинекомплекса в Бръшлен Христо Стойков за NOVA.

„Преди африканската чума, българското производство се движеше в рамките на 30%-35%, като останалите проценти беше внос 65%-70%, сега е 80%”, казва той. Когато в Западна Европа има свръхпроизводство, твърдят българските фермери, за да не паднат цените катастрофално и колегите им да са защитени, съответната държава изкупува излишните количества. Замразява ги като резерв, който после прочиства чрез износ към страни, поразени от чумата.

„Всеки потребител има право да изиска документацията на всяка стока или храна. Търговецът е задължен да му я предостави. Част от месото действително пристига от други държави-членки. Голяма част от територията на България е обявена за надзорна зона и месото там е на по-засилен контрол, като се спазват всички ограничителни мерки”, обясни д-р Кремена Стоева от дирекция „Контрол на храните” към БАБХ.

„Ние алармирахме още преди две години, понеже следяхме ситуацията. Това, което стана, беше в следствие на абсолютното безхаберие, с което държавата погледна на африканската чума. Сега вече се опитва да се прави нещо, но то е вече следствие на загубите, които се получиха. В дивите прасета африканската чума ще продължи да циркулира, очакваме я догодина, май месец, юни да тръгне с пълна сила отново. Това, което е било преди африканската чума - като мениджмънт, като организация, като биосигурност, за мен трябва тотално да се промени и да тръгне по нов път”, категоричен е Христо Стойков.

Свинефермата в Бръшлен ще отвори отново врати в края на януари, въпреки огромните загуби, част от които твърдят, че ще трябва да покрият сами. Докато големите свинеферми въведат и отгледат новите животни обаче, цените ще продължат да растат и заради недостига на свинско в целия свят. Според Комисията по стоковите борси и тържищата, само през септември свинското е поскъпнало с близо 45%. Това е най-високият ръст през последните 10 години.

 „Купувам си и консумирам свинско месо. Ясно е, че се внася, тъй като българското производство не може да задоволи родния пазар. Има повишаване на цената, но то идва от недостига в световен мащаб заради чумата. Тъй като преди да дойде в България, тя засегна много големи производители и доста по-големи пазари от българския. От години се влага замразено месо, най-вече в месопреработката, но то не касае прясното месо, което се предлага в магазините. Няма паника и не смятам, че има основания за тревоги”, смята бившият министър на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.

„Българският потребител е обучен, особено по отношение на свинското месо, и трудно може да бъде заблуден. Консистенцията на размразеното месо е по-различна, по-мокро е, цветът му е не толкова розов и свеж. Самите търговци едва ли биха рискували. Няма да реализират чак такава печалба, най-много да загубят някои от клиентите си. Няма извънреден внос на трупно свинско месо, по-скоро нормалният внос на свински изрезки  и някакви други продукти, които са нискобюджетни и се влагат в месопреработката.  Това е традиция от години”, заяви още той.

Според Найденов потребителите могат спокойно да купуват свежо месо, но то трябва да бъде от места, където се продава законно.

„Имаме по-скоро запитвания от хора, които имат притеснения. Ние не можем да помогнем на тези хора, защото е много важно да има доверие. Да знаем, че този засилен режим, който в момента е обявен спрямо свинското месо, води до повече проверки и повече гаранции, че няма да има такива злоупотреби, за каквито се говори в репортажите. Доверието е най-важният фактор. Агенцията трябва да навакса с доверие, за да са по-спокойни хората”, заяви Богомил Николов от "Активни потребители".

„Всяко едно съхранение означава разход. Дори и да има някакво старо месо, то може да дойде единствено по линия на някой държавен резерв, който като мине определен срок трябва да си подменя съдържанието”, смята той.

vesti.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

БАБХ: Продеден е 50 кг заразен с листерия суджук

Цитат
БАБХ откри близо 60 кг пушена скумрия на шайби и 50 кг суджук, заразени с листерия. Част от продуктие са вече продадени, а другата иззети.

От иззетите 300 проби от готови за консумация храни в цялата страна, от Агенцията по храните установяват два вида заразени продукта с листерия. В единия случай става дума за скумрия на шайби от Сливен, а във втория - за домашен суджук в Русе, съобщава bgonair.

Инспекторите са успели да изтеглят от търговската мрежа 15 килограма от скумрията, а останалите 45 са продадени. От заразения домашен суджук са произведени 50 килограма, но количества от него не са открити в магазините, което означава, че суджукът е продаден.

Ден след като обяви, че в магазини са открити българска риба и български суджук, заразени с листерия БАБХ обяви за проверката си, съобщава БНР.

Информация за проблемните партиди клиентите могат да получат от магазина, от който са купили от въпросната риба или суджук. 

Причина за появата на листерията в готовите продукти е лоша хигиена при производството. Затова експертите по храните съветват за стриктен контрол от страна на отговорните институции. Листерията е от типа хранителни инфекции с най-висок процент смъртност. Фаталните изходи са 20% от диагностицираните с листерия. 

За най-рискови продукти се смятат меките сирена, месните продукти, както и някои видове плодове и зеленчуци.

 

Ужас! :mad:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Интервю с инж. Емил Георгиев...

Цитат

 

Какви промени би трябвало да се направят, за да се избегнат тези проблеми?

В тази връзка е редно да се помисли и за актуализация на законодателството в хранителния сектор в посока на строги санкции спрямо нарушителите.

Затова в Закона за храните трябва да се въведе нова глава „Измама с храни“, с което да се защитават българските потребители против двойния стандарт и възвърне доверието им в българското производство.

За съжаление при нас все още се залага на предписания и в краен случай на санкции до 2000 лв.

Доколкото съм запознат, в други държави от ЕС при нарушения първата санкция е от порядъка на 100 хил. евро, а следващата е прекратяване дейността на фирмата –доставчик .

За още по-голямо съжаление новия Закон за храните все още събира прах в НС между първо и второ четене заради лобистките интереси на две външни бутилиращи минерални води компании.

 

изт. Софияпрес

Цитатът е частичен, в частта която на мен е интересна, останалото в интервюто общо взето си го знаем, заглавието и то не е цялото. Пичовете от медията са блокирали копирането и цитатът съм взел от друга медия, които са препечатали някак си оригинала.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Близо 100 тона пилешко със салмонела е стигнало да нашия пазар

Цитат
Най-малко 100 тона пилешко месо със салмонела от Полша са стигнали до българския пазар, казаха от Агенцията по храните за БНР. Част от месото е иззето, засега няма данни за заболели от салмонелоза потребители.

"По отношение полското месо със салмонела нотификациите не са една или две. В България като засегната страна вече сме получили 16 такива нотификации", казва доктор Кремена Стоева от Агенцията по храните.

Тя отказва да каже кога е дошло първото предупреждение от Европейската система за бързо реагиране. "Но към всяка влязла нотификация Агенцията е предприела съответните мерки".

Въпреки мерките, огромно количество полско пилешко месо със салмонела е стигнало до България. Д-р Стоева не е готова да говори за конкретни количества. Коментираме медийни твърдения:

"Най-малко сто тона през една фирма, която е излязла в медиите, аз не мога да кажа, е изтъргувала на българския пазар." Салмонелата не е устойчива на високи температури и, ако месото е топлинно обработено, риск от зараза няма, казва експертът.

 

...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 8 часа, Мойра написа:

Тиквоча докато не ни изтребе няма да миряса

Сега даваха по новините по Нова - ама де отишли, ма къде има ... тва и кристална топка няма да ви каже

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Eдва 2 от 27 марки шоколад на българския пазар са истински шоколад

Цитат
Проучване на ”Активни потребители” показва,е само 2 от 27-те тествани марки български шоколад отговарят на определението на ЕС за шоколад, в който трябва да има 35% и повече какаова маса.

Всички 27 марки са сглобени от какаова пудра и какаово масло. Нито един не е направен по оригиналната рецепта с шоколадов ликьор, сочат тестовете.


В българската търговска мрежа масово не се продава шоколад, отговарящ на критериите на ЕС, а млечен, отличаващ се с понижено съдържание на какао. При нито една от изследваните марки шоколадът не е произведен по оригинална технология, от шоколадов ликьор.

Само при една марка е спомената държавата на произход на суровината.

При 17 от тестваните 27 марки е установено влагане на нетипични суровини . При 7 от тях е добавяна растителна, основно палмова, мазнина. Други 7 съдържат технологичната добавка Е476 (полиглицерол полирицинолеат), а една Е492 (сорбитан тристеарат). В 6 е добавяна лактоза, а при други 4 - лешникова паста, без това да е отбелязано в наименованието на шоколада на лицевата страна на етикета, което представлява риск за алергичните потребители.

При нито една марка не е описано количеството на добавяната растителна/палмова мазнина, която трябва да е до 5% (критерий на ЕС).

Анализът на етикетите показва изключително високо съдържание на въглехидрати, най-вече захар. При 22 от 27 марки захарта е 50% и повече, а при 4 достига 60%. Само при 5 шоколада захарта е под 50%. На практика, продаваните на нашия пазар шоколади се състоят основно от захар. Само при един продукт общата какаова маса е повече от захарта.

 

:mad:

Дано да не е истина!

Да бяха казали кои са тези 2 марки истински шоколад!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 56 минути, Мойра написа:

Eдва 2 от 27 марки шоколад на българския пазар са истински шоколад

:mad:

Дано да не е истина!

Да бяха казали кои са тези 2 марки истински шоколад!

единият предполагам е този

milk_chocolate_80g.png

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

България я броят за тоалетната чиния на ЕССР, тук си изхвърлят и изгарят сметта, тук си утилизират, вместо в техните страни изхвърлените на боклука стари автомобили, тук си продават негодните хранителни отпадъци, като маркови стоки в магазините, да ги ядем.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Само 2 от 27 марки шоколад на българския пазар наистина са шоколад

Цитат

Резултатите от теста на "Активни потребители"

Търговска марка

Производител

Тегло

в грама

Компонентен състав1

Хранителна

информация

за 100 гр.

Сертификати3/
Забележка

Млечен шоколад

Монделийз България ЕООД, София

100

Захар, какаово масло, какаова маса,

обезмаслено мляко на прах, палмово

масло*, дехидрирана млечна мазнина,

соев лецитин, слънчогледов лецитин,

полиглицерол полирицинолеат (Е476)*,

ароматизант

Въглехидрати - 61

Захари - 60

Белтъци - 5,4

*Нетипични компоненти;

Претенция за 25% какаово вещество

Млечен

шоколад

с пълнеж от

млечен крем с

вкус на

шампанско

Суислион ООД,

Босна и Херцеговина

80

Шоколад 68%: захар, какаово масло, пълно-

маслено мляко на прах (18%), какаова маса,

соев лецитин, сорбитан тристеарат (Е492)

полиглицерол полирицинолеат (Е476)*,

ароматизант

Пълнеж 32%: захар, палмово масло,

обезмаслено мляко на прах (15%),

суроватка на прах, соев лецитин

Въгл. - 55

Захари - 53

Белтъци - 6

*Нетипични компоненти;

Претенция за 33% какаово вещество

Своге, млечен шоколад

Монделийз България ЕООД, София

90

Захар, какаово масло, какаова маса, обезмаслено мляко на прах, суроватка на прах, палмова/ший мазнина, млечна мазнина, соев лецитин, слънчогледов лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*, ароматизант

Въгл. - 60

Захари - 59

Белтъци - 5,6

*Нетипични компоненти;

Претенция за 25% какаова маса

Alpine milk lait

Монделийз България ЕООД, София

85

Захар, какаово масло, обезмаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, млечна мазнина, соев лецитин, лешникова паста, ароматизант

Въгл. - 59

Захари - 58

Белтъци - 6,3

*Нетипични компоненти;

Претенция за 30% какаова маса

Нечетлив етикет!

Alpine milk

snack format

Монделийз България ЕООД, София

45

Захар, какаово масло, обезмаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, млечна мазнина, соев лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*, лешникова паста, ароматизант

Въгл. - 59

Захари - 59

Белтъци - 6,2

- Cocoa life

*Нетипични компоненти;

Претенция за 27% какаова маса

Alpinella

milk chocolate

Terravita Sp. zo. o. Познан, Полша

90

Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, палмова мазнина*, соев лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*, ароматизант

Въгл. - 61

Захари - 60

Белтъци - 5,8

*Нетипични компоненти;

Претенция за 25% какаова маса

Beyond Time

Belgian chocolate

The Belgian chocolate group, NV, Белгия

100

Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, лактоза*, соев лецитин, ароматизант

Въгл. - 56,6

Захари - 55,4

Белтъци - 5,5

*Нетипични компоненти;

Претенция за 32,5% какаово вещество

Choklad ljus

Milk chocolate

Произведено за IKEA

100

Захар, какаово масло, пълно маслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, лактоза*, млечна мазнина, обезмаслено мляко на прах, соев лецитин, ароматизант

Въгл. - 61

Захари - 60

Белтъци - 5,8

- UTZ

*Нетипични компоненти;

Претенция за 30% какаово вещество

На руски език е 25% от текста!

Delices de Belgique

Delices de Belgique, Herentals, Белгия

100

Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, лактоза*, суроватка на прах, лецитин, ароматизант

Въгл. - 56,6

Захари - 55,4

Белтъци - 5,9

*Нетипични компоненти;

Претенция за 32,5% какаова маса

Fine carre

Milk chocolate

Произведено

за Lidl

200

Захар, какаово масло, суха сметана (16%), какаова маса, пълно маслено мляко на прах (5%), суроватка на прах, слънчогледов лецитин, ароматизант


Въгл. - 52,7

Захари - 51,8

Белтъци - 6,2

- UTZ

- FSC

Претенция за 33% какаова маса

Ion break

ИОН АД, Гърция

85

Захар, мляко на прах, какаово масло, какаова маса, суроватка на прах, лактоза*, соев лецитин, ароматизант- ванилия

Въгл. - 54,3

Захари - 46,5

Белтъци - 9,2

*Нетипични компоненти;

Претенция за 30% какаова маса

J.D.Gross, Milk chocolate

Lidl Stiftung, Germany

125

Захар, какао масло, мляко на прах, какаова маса, млечна мазнина, соев лецитин, ароматизант

Въгл. - 50,4

Захари - 49,4

Белтъци - 7,3

- Fairtrade

- FSC

Претенция за 32% какаова маса

Leona

Cream bar

Ил Трейдинг, София, Произход- Македония

75

Захар, палмова мазнина*, суроватка на прах, какаова маса (7%), соево брашно*, соев лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)

Въгл. - 59,5

Захари - 55,8

Белтъци - 3

*Нетипични компоненти

Lindor

Lait milch

Инкофудс ООД, Казичене

100

Захар, растителни мазнини*, какаово масло, какаова маса, пълно маслено мляко на прах, лактоза*, обезмаслено мляко на прах, млечна мазнина, соев лецитин, ечемичен малцов екстракт*, ароматизант

Въгл. - 44

Захари - 60

Белтъци - 4,6

- Cocoa

*Нетипични компоненти;

Претенция за 31% какаова маса

Lindt

Линдт/Шпрунгли, Швейцария

100

Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, лактоза*, обезмаслено мляко на прах, млечна мазнина, соев лецитин, ечемичен малцов екстракт*, ароматизант

Въгл. - 57

Захари - 56

Белтъци - 6,5

*Нетипични компоненти;

Претенция за 31% какаова маса

LZ

аериран млечен шоколад

Нестле България АД

35

Захар, какаово масло, обезмаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, млечна мазнина, слънчогледов лецитин, ароматизант- ванилия

Въгл. - 54,7

Захари - 53,7

Белтъци - 8,6

Претенция за 31% какаова маса

Merci

August Storck KG, Berlin, Германия

100

Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах (23,5), какаова маса, млечна мазнина, соев лецитин, ароматизант- ванилия

Въгл. - 50,6

Захари - 49,8

Белтъци - 7,1

Претенция за 32% какаова маса

Milka

Alpine milk

Монделийз България ЕООД, София

100

Захар, какао масло, мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, млечна мазн., соев лецитин, лешникова паста*, ароматизант

Въгл. - 59

Захари - 58

Белтъци - 6,3

*Нетипични компоненти;

Претенция за 30% какаова маса

Pergale

milk chocolate

AB Vilniaus Pergale, Литва

93

Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, обезмаслено мляко на прах, соев лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*, ароматизант

Въгл. - 58

Захари - 56

Белтъци - 8,8

*Нетипични компоненти;

Претенция за 27% какаова маса

Ritter sport

Alpine milk chocolate

Alfred Ritter GmbH, Germany

100

Захар, пълно маслено мляко на прах (20%), какаово масло, какаова маса, лешникова паста*, соев лецитин

Въгл. - 54

Захари - 53

Белтъци - 8,2

*Нетипични компоненти;

Претенция за 30% какаова маса

Ritter sport

Fine milk chocolate

Alfred Ritter GmbH, Germany

100

Захар, какаово масло, пълно маслено мляко на прах (21%), какаова маса, соев лецитин

Въгл. - 48

Захари - 47

Белтъци - 7,3

Претенция за 35% какаова маса

Ritter sport

Cocoa selection

Alfred Ritter GmbH, Germany

100

Какаова маса, захар, какао масло, пълномаслено мляко на прах

Въгл. - 35

Захари - 33

Белтъци - 8,5

Претенция за 55% какаова маса

Произход от Гана

Roshen, Milk Bubblе

Рошен България ЕООД, София

80

Захар, какао, какао масло, мляко на прах, млечна мазн., палмово масло*, масла от ший и илипе*, соев лецитин, ароматизант

Въгл. - 55,5

Захари - 54,2

Белтъци - 7,0

*Нетипични компоненти;

Претенция за 26% какаова маса

Schogetten

Alpine milk chocolate

Ludwig Schokolade GmbH, Germany

100

Захар, какао масло, сметана на прах (13%), какао, мляко на прах (5,4%), сметана мазн., соев лецитин, ароматизант

Въгл. - 55

Захари - 55

Белтъци - 5,4

Претенция за 30% какаова маса

Schogetten

Alpine milk chocolate wih hazelnuts

Ludwig Schokolade GmbH, Germany

100

Захар, какао масло, сметана на прах, лешници (10%), какао, мляко на прах, сметана мазн., соев лецитин, ароматизант

Въгл. - 50

Захари - 50

Белтъци - 6,4

Претенция за 30% какаова маса

Terravita

milk chocolate

Terravita Sp. zo. o. Позна, Полша

100

Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, соев лецитин, ароматизант- ванилия

Въгл. - 59

Захари - 59

Белтъци - 5,5

Претенция за 30% какаова маса

Wesotych Swiat

Terravita

Terravita Sp. zo. o. Позна, Полша

90

Захар, какаово масло, какаова маса пълномаслено мляко на прах, обезмаслено мляко на прах, суроватка на прах, млечна мазнина, соев лецитин, ароматизант- ванилия

Въгл. - 58

Захари - 57

Белтъци - 4,3

Претенция за 32% какаова маса

Забележки:

1 В колона 5 са маркирани (болд) нетипичните за конкретния вид шоколад компоненти - например лешниците са алерген, който е маркиран, ако не е отбелязан в заглавието на лицето на продукта;

2 В жълт цвят са оцветени стойностите на захари, надхвърлящи 50%

3 Графично или текстово представени на етикетите сертификати на продукта.

Препоръки за потребителите:

Избирайте търговски марки с четливи етикети и обръщайте внимание на компонентите, вложени в продукта, особено ако имате алергии към ядки.

Подбирайте шоколад с по-високо съдържание на какаова маса. Здравните ползи се обуславят от какаото.

Базовите компоненти на шоколада са какаото, какаовото масло, захарта, соевият лецитин, ванилията и млякото на прах (за млечния). Всичко друго е излишно.

В индустриалните шоколади има твърде много захар вместо какао. Избирайте марките с по-малко захар. В класическите рецепти тя е около 35%, а в продаваното обикновено влагат 50–60%.

Четете етикета и обръщайте внимание на разликата между съдържанието на въглехидрати и на захар. Колкото по-голяма е тя, толкова повече растителни фибри има в шоколада, а те са полезната съставка.

Методология на изпитването

В проучването участват 27 марки шоколади.

Закупуване на проби за изпитване: началото на декември 2019 г.

Извършен е анализ на информацията предоставена от производителите и търговците на етикетите. Основните критерии за оценка са съобразно Директива 36/2000 на ЕС и националната Наредба за изискванията към какаото и шоколадовите продукти от 2002 г.

 

*Статията, към която води линкът в заглавието, съдържа още информация за шоколада.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

немския Ritter sport с произход от Гана хаха

:lol6:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Откриха гъста жълтозелена слуз в месо от голяма верига

Цитат

За свой ужас, хора откриха гъста жълтозелена слуз в месо, закупено на промоция от голяма търговска верига. Оказва се, че случаят не е изолиран, съобщава NOVA.

Снимки на месо с въпросната слуз, закупено от магазини на същата верига в Шумен, Кюстендил, София и други градове, се разпространяват в социалните мрежи.

Една от потърпевшите разказва, че при разрязването на парчето свински врат, което със съпруга ѝ купили, потекла жълтозелена слуз с особена миризма. Жената предполага, че въпросното вещество е някакъв антибиотик или химикал. Тя върнала месото в магазина и получила парите си обратно. Не е подала сигнал в Агенцията за безопасност на храните.

От БАБХ научиха от NOVA за проблема. Разпоредена е проверка, която ще бъде извършена в петък.

От веригата магазини пък вече са провели вътрешна проверка. Уверяват, че партидата на въпросното месо има всички сертификати за качество и произход. Според тях случаят е единичен, защото към тях не били подадени други подобни сигнали.

Според микробиолога доц. д-р Иван Иванов странното вещество в месото няма как да е антибиотик или гной. Той обаче подчерта, че прави коментара си на база впечатления само от разпространяваните снимки.

„По-скоро прилича на някаква хиперплазирала мастна тъкан”, заяви д-р Иван Иванов.

„Месото се разпада. То е трупно. Отвън този скрит дефект не се вижда. Рядко се случва, не е страшно”, смята Вихрен Димитров, директор на свинекомплекс. Според него „никаква опасност няма за хората”.

https://www.vbox7.com/play:3703619d69

:mad:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 часа, Мойра написа:

"хиперплазирала мастна тъкан", "Рядко се случва, не е страшно"

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Е, така е! Като им изклаха прасетата сега ще си купуват :) Имат избор!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...