Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Немесоядството - необходимо, но недостатъчно за божественост

Featured Replies

Няма как да падна на нивото на първокласници и да им се обяснява че дори първите стъпки към познанието нямат. Не е моя работа, тук си има други за целта, които дори се упражняват с теб. Сигурно върви първокласника сред такива от детската градина, или особено - яслите. А най-весело е, точно ти да пишеш за "чашата"  и виното което за да се напълни с ново, първо трябва да се излее старото. Точно така става, когато не може да се вижда собственото поведение, без никаква адекватна переспектива. Но това си е твоя работа и мен не ме засяга с нищо. Иначе - минава за "свободен избор"... ама нито е свободен, нито е избор... но това е за други хора, не и за теб.

Да, и точно ти да ми правиш забелжка. :)

Първо, излей всичко старо от себе си, тогава давай акъл на другите.

Не си с нищо повече от който и да е друг. Знанията не те правят нито по-човечен, нито по-осъзнат, след като не си научил първото правило - на огледалото. ;)

Ти можеш да си мислиш, че си някъде в облаците, но поведението ти доказва съвсем друго.

А е толкова просто - месото е просто част от храненето. А храненето е обикновено отражение на Хранещия се. Отразява неговото виждане, неговото ниво на осъзнаване, представата му за себе си и света. Храненето, както и секса, както и дишането, със своята дълбочина, отразява точно доколко е дълбок самия СУБЕКТ.

Тук вече напълно съм съгласна с теб.

Самите хранителни предпочитания говорят много за човека като характер и личност.

• Отговори 1,1k
  • Прегледи 71,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Понеже съм индивидуалист, нямам никаква потребност да се крия зад устави и предписания кое какво е, как трябва да е, защо е.

Понеже става въпрос за ХРАНЕНЕТО като цяло, за мен е въпрос на разбиране и широк набор от преки наблюдения, изводни заключения, експерименти и получавано странично инфо. Поне храненето е нещо, което така или иначе е поле за експериментиране и ме съпътства цял живот. За мен поне - е поле през което да се оглеждам, през което да се позная, през което да видя каква е връзката ми с реалния живот - отвъд главата ми.

За мен въпроса с предписанията е прекалено тесен. Като индивидуалист съм разбрал, че каквото, където, както и да е нещо написано, то няма как да ме опише самия мен в дълбочина, в пълнотата на това, което съм. Следователно това е моя отговорност и е мой път.

Както и всичко друго, въпроса за храненето (и на месото в частност) за мен има свое собствено измерение. Има наличие на навици, на заученост, на инерция, на колективизъм, но и на прагматика, на съдържание. Смятам че избора на храна зависи от способността ми да слушам внимателно тялото и сигналите които то подава. Така или иначе динамичността на средата, и динамичността на промени в мен самия, е нужно да ги сведа до прости съответствия. За целта на всичко това въпроса за месото е чисто прагматичен и динамичен. Не ме интересуват крайни предписания, нито рецепти. Факторите които взимам предвид за избора си са толкова много че няма смисъл да ги изброявам.

Така или иначе динамичния баланс примерно предполага щом имам изразходени физически сили - приемам съответна храна. В тази посока - и месо. Когато не се налага и имам избор относно време, финанси - не го приемам. Отношението ми към месото в пряк пример в живота ми е един от първите пред които разбрах нещо просто относно себе си и влиянието на вътрешните процеси. Живях в семейство, сред което месото беше задължително в менюто. Отраснах с това, после разбрах колко е голяма силата на навика, на заученото. След казармата реших някои неща и в комбинация с други промени в живота ми, спирането на месото стана част от един експеримент да видя кой съм отвъд от нещата които съм свикнал да ме определят. Не ядох месо 19 месеца. Когато ясно разбрах че за мен вече няма никакво значение, вече нямаше значение дали го ям или не. Просто е храна. Всяка храна, както и всичко останало има своите предимства и недостатъци.

Същото направих и с други неща. Същото продължавам често да правя и сега. Това е въпрос на подход и за мен е малка част от собствената ми практика.

Например - преди 4 години спрях приема на хляб и тесто с храната. С годините ясно се научих да забелязвам етапите през които преминавам с тия "откъсвания". Но и никога да не залитам в крайности. Когато един въпрос - като месото примерно, остане без каквото и да е идеологическо или лично пристрастие за мен, от какъвто и да е вид и тип, той става вече без значение. И вече разполагам със свободата да го избирам без сложните и прикрити, несъзнателни намеси на предпочитанието. По време на "периода на откъсване" освен че процеса върви, но и правя внимателно наблюдение на случващото се - как, какво става, протичане, и това комбинирано чрез съответни похвати, експерименти... Понякога грешки, понякога залитания, но винаги съм нащрек относно хитрия начин по който да се самозаблудя... И всичко е заради обикновеното пристрастие, отношение, сладост, навици и степента ми на идентификация със всичко това.

По този начин през храната, както и през много от другите останали аспекти на мен самия, извеждам кое как и доколко участва в това, което съм приел за "АЗ".

Понеже съм индивидуалист, нямам никаква потребност да се крия зад устави и предписания кое какво е, как трябва да е, защо е.

Понеже става въпрос за ХРАНЕНЕТО като цяло, за мен е въпрос на разбиране и широк набор от преки наблюдения, изводни заключения, експерименти и получавано странично инфо. Поне храненето е нещо, което така или иначе е поле за експериментиране и ме съпътства цял живот. За мен поне - е поле през което да се оглеждам, през което да се позная, през което да видя каква е връзката ми с реалния живот - отвъд главата ми.

За мен въпроса с предписанията е прекалено тесен. Като индивидуалист съм разбрал, че каквото, където, както и да е нещо написано, то няма как да ме опише самия мен в дълбочина, в пълнотата на това, което съм. Следователно това е моя отговорност и е мой път.

Както и всичко друго, въпроса за храненето (и на месото в частност) за мен има свое собствено измерение. Има наличие на навици, на заученост, на инерция, на колективизъм, но и на прагматика, на съдържание. Смятам че избора на храна зависи от способността ми да слушам внимателно тялото и сигналите които то подава. Така или иначе динамичността на средата, и динамичността на промени в мен самия, е нужно да ги сведа до прости съответствия. За целта на всичко това въпроса за месото е чисто прагматичен и динамичен. Не ме интересуват крайни предписания, нито рецепти. Факторите които взимам предвид за избора си са толкова много че няма смисъл да ги изброявам.

Така или иначе динамичния баланс примерно предполага щом имам изразходени физически сили - приемам съответна храна. В тази посока - и месо. Когато не се налага и имам избор относно време, финанси - не го приемам. Отношението ми към месото в пряк пример в живота ми е един от първите пред които разбрах нещо просто относно себе си и влиянието на вътрешните процеси. Живях в семейство, сред което месото беше задължително в менюто. Отраснах с това, после разбрах колко е голяма силата на навика, на заученото. След казармата реших някои неща и в комбинация с други промени в живота ми, спирането на месото стана част от един експеримент да видя кой съм отвъд от нещата които съм свикнал да ме определят. Не ядох месо 19 месеца. Когато ясно разбрах че за мен вече няма никакво значение, вече нямаше значение дали го ям или не. Просто е храна. Всяка храна, както и всичко останало има своите предимства и недостатъци.

Същото направих и с други неща. Същото продължавам често да правя и сега. Това е въпрос на подход и за мен е малка част от собствената ми практика.

Например - преди 4 години спрях приема на хляб и тесто с храната. С годините ясно се научих да забелязвам етапите през които преминавам с тия "откъсвания". Но и никога да не залитам в крайности. Когато един въпрос - като месото примерно, остане без каквото и да е идеологическо или лично пристрастие за мен, от какъвто и да е вид и тип, той става вече без значение. И вече разполагам със свободата да го избирам без сложните и прикрити, несъзнателни намеси на предпочитанието. По време на "периода на откъсване" освен че процеса върви, но и правя внимателно наблюдение на случващото се - как, какво става, протичане, и това комбинирано чрез съответни похвати, експерименти... Понякога грешки, понякога залитания, но винаги съм нащрек относно хитрия начин по който да се самозаблудя... И всичко е заради обикновеното пристрастие, отношение, сладост, навици и степента ми на идентификация със всичко това.

По този начин през храната, както и през много от другите останали аспекти на мен самия, извеждам кое как и доколко участва в това, което съм приел за "АЗ".

За първи път чета толкова откровена изповед от теб.

Не се съмнявам че си индивидуалист, но така както си описал твоите хранителни навици, не виждам нищо индивидуалистично в тях, защото така се хранят по-голяма част от хората. Индивидуалистите в храненето, имат съвсем други предпочитания, различни от масовите.

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Като казах, че животните имат съзнание, не съм казала че могат да правят осъзнат избор.Тази привилегия я притежаваме само ние, хората. Затова Бог ще търси отговорност само от нас, защото на нас ни е дал свободна воля и интелект, за да можем да правим осъзнати избори. ;)...

Нещо ми говориш тук за бяло-дореста кобила. Как така имат съзнание, но не могат да правят осъзнат избор. Нещо като - Да, животните имат уста, но не могат да ядат през нея :)

...Не може да се каже, че терминът Душа се приема или отхвърля от всички последователи на дадена религия, защото отделни личности приемат съществуването на Душата, докато други отхвърлят това.А от източните религии, отричащи убиването на животни за храна са: Индуизъм, Будизъм, Сикхизъм, Джайнизъм, Даоизъм, Конфуцианство, Кришнарство и други източни учения.

Като за начало, Будизмът, Конфуцианството и Даоизмът въобще не са религии! И трите системи не отхвърлят/отричат яденето на месо и животински продукти, освен за положилите обет!Индуизмът не отрича яденето на месо. Пиле, риба и някои насекоми се ядат дори и от брамините и йогините, освен положилите обет.Религия Кришнарство няма!Единствено в Джайнистките писания имат добре обособена препоръка, но тя има само препоръчителен характер за редовите изповядващи го хора.Сикхизъм, не съм запознат, но колегата сикх, яде месо та ушите му пукат...До тук с изброяването на "повечето" източни религии, които забраняват месоядството. За останалите небрежно записани в графа "и други източни учения", няма да питам, щото ще изсипеш втори куп глупости.

Нещо ми говориш тук за бяло-дореста кобила. Как така имат съзнание, но не могат да правят осъзнат избор. Нещо като - Да, животните имат уста, но не могат да ядат през нея :)

Като за начало, Будизмът, Конфуцианството и Даоизмът въобще не са религии! И трите системи не отхвърлят/отричат яденето на месо и животински продукти, освен за положилите обет!

Индуизмът не отрича яденето на месо. Пиле, риба и някои насекоми се ядат дори и от брамините и йогините, освен положилите обет.

Религия Кришнарство няма!

Единствено в Джайнистките писания имат добре обособена препоръка, но тя има само препоръчителен характер за редовите изповядващи го хора.

Сикхизъм, не съм запознат, но колегата сикх, яде месо та ушите му пукат...

До тук с изброяването на "повечето" източни религии, които забраняват месоядството. За останалите небрежно записани в графа "и други източни учения", няма да питам, щото ще изсипеш втори куп глупости.

Първо, Кришнарство има, и последователите на тази религия, вярват в Бог Кришна. Авторът на темата също е кришнар.

Дали Даоизма, Конфуцианството или Будизма, ще се нарекат религии или учения, в случая не е толкова важно, защото в момента не се води спор за тези понятия.

......

Дали животните имат съзнание? Ето един материал от учени, които доказват, че животните притежават съзнание.

ЖИВОТНИТЕ ИМАТ СЪЗНАНИЕ

Видни учени от различни клонове на неврологията се събраха в университета на Кеймбридж, за да вземат участие в годишната конференция, която се провежда в чест на Франсис Крик– 2012.

Учените поставиха фокуса върху заключенията си от изследванията  върху “Съзнанието в човека и животните”. Бяха изнесени данни, които са постигнати с помощта на най-новите техники за измерване и мониторинг на съзнанието, функциите на невроните и глобалните мозъчни функции. Изследваните организми обхващат широк спектър видове от мухи до гризачи, от хора до птици, слонове и делфини. Всички те са разглеждани от трите клона в биологията – анатомия, физиология и поведение. Според изнесените данни учените направиха заключение, че не само хората имат съзнание, както се смяташе до сега.

В края на конференцията, всички участници подписаха:

"Декларация на Кеймбридж за съзнанието"

която обобщи основните изводи направени от изложеното и обсъдено проучване. Световно известният учен физик професор Стивън Хокинг също присъстваше на тази среща, като почетен гост.

Учените заявяват, че:

"Липсата на неокортекс не лишава един организъм  от възможността да изпитва афективни състояния.Доказателствата показват, че животните имат невро-анатомия, невро-химия и невро-физиологични субстрати на състояния на съзнанието, заедно с възможността за показване на умишлено поведение.

Следователно, доказателствата показват, че хората не са единствените, които имат неврологичните основи, които генерират съзнание. Животните, включително всички бозайници и птици, както и много други същества, като октоподите, също притежават тези неврологичните основи.”

Тази декларация е от основно значение за тези, които защитават правата на животните, бележи крайъгълен камък в знанието, доказано и прието от официалната съвременна наука.

Вече не е спорен въпроса дали животните имат съзнание или не. Техните мозъчни структури са показали, че те имат съзнание, както при човешките същества, животните са в състояние да живеят съзнателен живот и да изживяват съзнателно емоционални състояния.

"Вече няма да бъде възможно да се каже, че ние не знаехме", каза Филип Лоу, невролог.

Сега знаем, че всички бозайници, всички птици, и много други същества, подобно на октоподите имат невронни структури, които произвеждат съзнание Това означава, че тези животни страдат."

ТОВА Е ЕДНА МНОГО НЕУДОБНА ИСТИНА:

Винаги е било лесно да се каже, че животните нямат съзнание. Сега група уважавани учени, които изучават феномена на съзнанието, поведението на животните, невронните мрежи, генетична анатомия и мозъка доказаха, че животните имат съзнание .

http://blogzaserioznihora.blogspot.com/2012/09/7-2012.html

..................

Принципът на ненасилие, наречен Ахимса, стои в основата на източните религии и учения, които имат общ корен.

Тези, които са се отказали от всякакво убийство; тези, които са помощници на всички; които са убежище за всички; тези хора са на път към Небето.

~ Хитопадеса

Ахимса (ненасилие) е най-висшата Дхарма (истинското учение). Ахимса е най-добрият Тапас (покаяние). Ахимса е най-великият дар. Ахимса е най-висшият самоконтрол Ахимса е най-висшата саможертва. Ахимса е най-висшата сила. Ахимса е най-големият приятел. Ахимса е най-висшата истина. Ахимса е най-висшето учение.

~ Махабхарата Шантипарва

♥♥♥

Начинът на живот, основаван на пълно ненасилие към всички живи същества, е най-висшият морал.

~ Махабхарата, Шантипарва

♥♥♥

Кой е добрият път? Това е пътят, отразяващ как може да избегнем убиване на всяко същество.

~ Тирукурал

♥♥♥

защитавайте и двата ни вида, двуногите и четириногите. Доставяйте им храна и вода за нуждите им. Нека и те заедно с нас растат на височина и сила. Спасете ни от нараняване през всички дни, О Сили!

~ Риг Веда Самхита

♥♥♥

Нека всички същества ме гледат с приятелско око. Нека и аз правя същото, и нека всички се гледаме с очите на приятели.

~ Яюр Веда

♥♥♥

“Тези благородни души, практикуващи медитация и други йогийски пътища, които винаги зачитат всички други същества, които предпазват всички животни, са тези, които всъщност са сериозни към духовната практика.”

~ Атхарва Веда

♥♥♥

Низшият и невеж човек, който извършва действия на Химса (насилие), като убива същества под предлог, че така почита боговете, или че принася Ведически приношения, отива в ада.”

~ Магабхарата, Анусасана Парва

♥♥♥

“Този, който е накарал всички същества да не се страхуват от него, значи трябва да е осъществил всички Яджни (обожания), и в замяна на това не се страхува от другите същества. От което следва, че няма по-велика Дхарма (истинско учение), от практикуването на въздържане от причиняване на страдание и болка на всяко същество.”

~ Магабхарата

♥♥♥

„Този, който наранява безобидните същества от желание да си достави наслада, никога не намира щастие в този живот или в следващ

~ Ману-самхита

♥♥♥

„Този, който не търси да причини страдание чрез окови и смърт на живите същества, а желае доброто на всички (същества), притежава безкрайно блаженство. Този, който не наранява никое същество, постига без усилие това, което мисли, което предприема, и което си е наумил.

~ Ману-самхита

♥♥♥

Този, който вижда, че Богът на всичко е винаги един и същ във всичко, което значи, безсмъртен в полето на тленността – такъв вижда истината. И когато човек вижда, че Богът в него е същият Бог във всичко, което е, тогава не наранява себе си чрез нараняване на другите. И тогава наистина върви по най-висшия път.

~ Бхагавад Гита

................

Не твърдя, че всички индуисти, будисти, сикхи, джайнисти не консумират месо, защото всеки човек е отделна личност и сам решава дали да следва тези принципи или не.

И в Исляма има забрана за консумацията на свинско, но поне тук, в България, повечето мюсюлмани го консумират.

Ако допуснем, че всичко, което ни заобикаля, е съзнателно, то не само животните, а и растенията имат съзнание. Те със сигурност нямат нервна система, но могат да се привързват към излъчването на определен човек. Този факт по какъв начин оказва влияние върху фината вегетарианска психика - не знам? :D

http://consciouslifenews.com/bioelectromagnetics-bees-flowers-communicate-electrical-fields/

http://en.wikipedia.org/wiki/Plant_perception_(paranormal)

Редактирано от дакини (преглед на промените)

какво пише в Светото Евангелие по този въпрос?трябва ли да сме вегитарианци?нашия Господ Иисус Христос ял ли месо?ето и няколко цитата за онези,които си похапват и обичат на христянската им трапеза да присъства и мръвка за чиста съвест-

Иисус е ял риба (Лука 24:42-43) и агнешко (Лука 22:8-15). Иисус чудотворно нахрани тълпите с риба и хляб, което щеше да бъде странно, ако беше вегетарианец (Матей 14:17-21). В едно видение за апостол Петър, Иисус обяви всички храни за чисти, включително и животните (Деяния 10:10-15). Евангелието не ни заповядва да ядем месо. няма нищо лошо в това да се въздържаме от яденето на месо. това, което казва Евангелието е, че не трябва да налагаме своите убеждения по този въпрос върху другите хора, или да ги съдим по това, което ядат или не ядат. Римляни 14:2-3 ни казва: „Един вярва, че може всичко да яде; а който е слаб във вярата, яде само зеленчук. Който яде, да не презира този, който не яде; и който не яде, да не осъжда този, който яде; защото Бог го е приел.”Иисус обяви всички храни, включително всички видове месо, за чисти (Марк 7:19 Каквото и да решим да ядем, то е приемливо пред Бога, стига да Му благодарим, че Го е осигурил (1 Солунци 5:18). „И така, ядете ли, пиете ли, вършите ли нещо, всичко вършете за Божията слава” (1 Коринтяни 10:31).това трябва да сложи точка на всеки спор между християните!кой каквото му се яде,нека дя яде,стомаха е направен за храна,но да внимаваме да не стане наш бог!и да не забравяме,че Бог е установил и пост,време през което трябва да се въздържаме от месо!

...

и да не забравяме,че Бог е установил и пост,време през което трябва да се въздържаме от месо!

само с това не съм съгласен

постът е човешки подвиг, не Божие установление  ;)

В темата бих добавил само, че когато се убива животно независимо с кава цел - за храна или удоволствие се прекъсва еволюциония път на това същество. Това е защото при прераждането се преминава през всичките светове.  Дадено е всеки свят да се храни от предишните: растителният от минералният, животинският от минералният и растителният(при хищниците и от собственият). На хората е дадено  да се хранят от трите предишни, но точно там е разликата защото, е дадено правото на осъзнат избор. който не притежават предишните светове. Негова става грижата за предишните светове (всички сме свидетели какво се случва с планетата вследствие безотговорното човешко поведение)

Иначе в растителния свят има колективно ниво на съзнание, и не се прекъсва еволюционния път при комсумирането на растителна храна. за разлика от животинския където има индивидуално такова.

Редактирано от izen (преглед на промените)

само с това не съм съгласен

постът е човешки подвиг, не Божие установление  ;)

Бог,  даде заповед да не ядат само от определен плод. и ние не можахме да се справиме с него,ами какво да правиме с другия почти неизпълним пост-

цитат-

Преди всичко примири се с врага си, като му простиш от сърце;

като видиш беден не се отвръщай от него, но му помогни с каквото можеш;

не завиждай никому;

не осъждай никого;

не поглеждай с пожелание;

не протягай ръце към онова, което не ти принадлежи;

не подавай ухо на клевети и лъжливи сведения за ближния си;

нека устата ти да са затворени за всичко лошо за твоя ближен;

пости с очи и уши, с ръце и нозе, с ум и сърце!

Бъди благоговеен във всичко, – бъди всякога смирен и кротък.

Защото каква полза, ако измъчваш тялото си с неядене,

а душата ти се надува от гордост?

Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?

Що за добродетел е да не пием вино, а да се опиваме от омраза?

Или да не ядем риба и месо, а да изяждаме братята си с клевети?

И така, като постим телесно, нека постим и духовно;

като очистваме тялото с въздържание от храна и питие,

нека очистваме душите си от суетни и нечисти мисли;

нека се украсяваме с милосърдие, кротост, смирение, примиряване с враговете,

с милост към всички наши ближни.

Това е пост, приятен на Бога и спасителен за нас.

Постихме с пост благоприятен, благоугоден на Господа.Пост на отричане от злото, въздържане на езика, въздържание от гняв, отлъчване от похотите, злословието, лъжите и клетвите.Постът, през който липсват тези прегрешения, е истински и благоприятен".

с едното ядене не можеме да се справиме,а какво ще правиме с другия пост?

Бог,  даде заповед да не ядат само от определен плод. и ние не можахме да се справиме с него,ами какво да правиме с другия почти неизпълним пост-

цитат-

Преди всичко примири се с врага си, като му простиш от сърце;

като видиш беден не се отвръщай от него, но му помогни с каквото можеш;

не завиждай никому;

не осъждай никого;

не поглеждай с пожелание;

не протягай ръце към онова, което не ти принадлежи;

не подавай ухо на клевети и лъжливи сведения за ближния си;

нека устата ти да са затворени за всичко лошо за твоя ближен;

пости с очи и уши, с ръце и нозе, с ум и сърце!

Бъди благоговеен във всичко, – бъди всякога смирен и кротък.

Защото каква полза, ако измъчваш тялото си с неядене,

а душата ти се надува от гордост?

Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?

Що за добродетел е да не пием вино, а да се опиваме от омраза?

Или да не ядем риба и месо, а да изяждаме братята си с клевети?

И така, като постим телесно, нека постим и духовно;

като очистваме тялото с въздържание от храна и питие,

нека очистваме душите си от суетни и нечисти мисли;

нека се украсяваме с милосърдие, кротост, смирение, примиряване с враговете,

с милост към всички наши ближни.

Това е пост, приятен на Бога и спасителен за нас.

Постихме с пост благоприятен, благоугоден на Господа.Пост на отричане от злото, въздържане на езика, въздържание от гняв, отлъчване от похотите, злословието, лъжите и клетвите.Постът, през който липсват тези прегрешения, е истински и благоприятен".

с едното ядене не можеме да се справиме,а какво ще правиме с другия пост?

така е, съгласен съм.

постът е подвиг, на който не всеки е способен. В постът не бива да се ограничава само в едно въздържание от ядене на месо, защото истинският пост е отдалечаване от злини и всякаква неправда и лоши мисли.

но аз възразявам срещу това твое тълкуване на Битие .2:17 .

Да, Бог казва на Адам "Да не ядеш" , но да се разпростира заповедта за некусване то Плода на Познанието върху месото, както и да се прави цял календар с постни дни е леко казано престараване от страна на древните Отци на нашата църква.

А колкото до справянето с другите неща  - спомни си и поразсъждавай над думите:  не те мърси това, което влиза в устата ти, а това, което излиза от нея ;)

p.s. никъде в Светото писание няма текст, изрично упоменаване , че Постите в съвременния им вариант са низпостлани от Бог, както каза ти в по-предния си пост.

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Господ Иисус Христос не отмени поста. Напротив, утвърди го и го възвиси още повече!

Господ постил четиридесет дни в пустинята.  Евангелистът казва:"И като пости четирийсет дена, най-сетне огладня" (Мат. 4:2).Господ ни посочва и начина за постене:"Също, кога постите, не бивайте намръщени като лицемерите, защото те си правят лицата мрачни, за да се покажат пред човеците, че постят. Истина ви казвам, те получават своята награда. А ти, кога постиш, помажи главата си и умий лицето си, та да се покажеш, че постиш не пред човеците, но пред твоя Отец, Който е на тайно; и Твоят Отец, Който вижда в скришно, ще ти въздаде наяве" (Мат. 6:16-18)."Когато те служеха на Господа и постеха, Дух Светий каза: отделете ми Варнава и Савла за делото, за което съм ги призвал. Тогава те, след като постиха и се молиха, възложиха ръце на тях и ги пуснаха" (Деян. 13:2-3). "Този род не излиза, освен чрез молитва и пост" (Мат. 17:21 )

без пост не можеме да приемеме Светите дарове!повечето пости са установени от Св Отци!

Убиец на растения
- но растенията също са живи…

това е аргументът, който месоядните използват най-често, за да докажат на веганите, че няма смисъл от тяхната „жертва”. че човешкият вид не би могъл да оцелее и еволюира до настоящето си ниво, ако не убива.

как да отговорим в такъв случай?

лично аз не бих се занимавала да отговарям – очевидно е, че се търси начин да се предизвика спор, и то безсмислен спор. не е ли абсурдно, че човек, който консумира животински продукти, било то във вид на храна, дрехи или аксесоари, го е грижа за чувствата на растенията? естествено, че не му пука. но може би вярва, че ако накара теб, вегана, да се чувстваш виновен, че причиняваш някому болка и страдание, неговата собствена вина няма да е толкова тежка и убиването на животните ще изглежда в реда на нещата.

аз убивам животни, ти убиваш растения – и двамата убиваме, за да живеем.

Растенията нямат чувства

Да, съществуват множество научни експерименти, които доказват, че растенията реагират на определена стимулация от външни фактори, но тези реакции не доказват чувствителност. За да съществува чувствителност са нужни три предпоставки:

- сетивни органи – растенията нямат органи, с които да чуват, виждат и усещат миризма като животните.

- променливи реакции – животните имат съзнание и поради това реагират различно на различните промени в околната среда. Растенията реагират по един и същи начин, без значение от обстоятелствата.

- подвижност – природата е направила животните чувствителни, за да могат да се приспособяват, където и да отидат. Болката е естествен начин да разберем кои условия не са благоприятни за нас, така както удоволствието ни показва къде ще се чувстваме добре.

Растенията не чувстват болката по начина, по който я усещат животните. Няма причина да го правят. Ако настъпи суша, земята се напука и растението няма откъде да си набави нужната вода, какво прави? Става и се премества другаде, където условията са по-благоприятни?

Растенията нямат централна нервна система

Факт е, че централната нервна система не е задължителна, за да може организмът да реагира на стимули от околната среда. Дори едноклетъчните до известна степен са способни на такива реакции.

Централната нервна система обаче е нужна, за да се прояви състоянието на дадено живо същество. Ние чувстваме болка, когато нервните окончания на рецепторите са активирани от външен стимул. Тази информация се предава на мозъка чрез невроните. В следствие на това мозъкът реагира с промяна на състоянието. Промяната в състоянието отразява болката или удоволствието, които чувстваме.

При растенията този механизъм липсва. Простата реакция на промени в околната среда не означава, че те чувстват болка.

Дори да приемем, че с помощта на някакъв все още непознат за нас механизъм растенията наистина чувстват болка, те не страдат. Страданието изисква наличието на когнитивни функции като емоции и памет, които при растенията липсват.

Не-веганите убиват много повече растения от веганите

Консумацията на животински продукти е пряко свързана с убиването на растения. Животните, които се убиват за храна и кожа са тревопасни, те имат нужда от огромни количества зърно, трева и семена, само и само за да се превърнат в минимално количество месо, яйца или мляко.

Един веган консумира 10 пъти по-малко растения, отколкото един не-веган –
директно или индиректно. За да си яде някой пържолата, прасето/телето е изяло огромни количества растителна храна. Значи убиваме растения, за да изхранваме животни, които после убиваме, за да ядем. Представете си колко растения щяха да бъдат спасени, ако пропуснем пържолата.

Месната индустрия е една от водещите причини за унищожаване на околната среда и нарушаване на екологичния баланс.

-  60-70% от растителните култури по света се отглеждат с цел изхранване на животните. Тази храна може да нахрани гладуващите деца в Африка.

-  всяка минута горски площи с размер колкото 7 футболни игрища са унищожавани, за да се освободи пространство за отглеждане на животните и на тяхната храна.

Ако този, който ви напада с обвинението, че сте убиец на растения, наистина го е грижа за растенията, то единственият начин да покаже тази загриженост, е да стане веган.

Имаме нужда да ядем растителна храна, за да оцелеем

Хората нямат нужда от животински продукти, за да водят пълноценен и здравословен начин на живот. Но имат нужда от растенията.

Ако сравним човека с растенията и животните, очевидно е, че сме много по-близки до животните. Ние също сме животни. Очевидно е също така, че животните страдат и изпитват болка, за разлика от растенията. Дори да не беше така, животинските продукти не са жизненоважни. Растителните са.

В края на краищата всичко опира до избор на начин на живот, който причинява възможно най-малко страдание и вреда на околната среда. Производството на животински продукти е причина за страдание на животните, на хората, които работят в кланиците, на планетата и на самите хора, които ги консумират (в здравословен аспект).

http://the-vegan.org/300/%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%B5%D1%86-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F/

http://the-vegan.org/300/%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%B5%D1%86-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F/животните имат чувства и имат право да живеят свободни, а ние трябва да уважаваме това право, ако наистина сме разумните и етични създания, за каквито се имаме.

Първо, Кришнарство има, и последователите на тази религия, вярват в Бог Кришна. Авторът на темата също е кришнар.

Дятко, дятко, "Кришнарство" е разговорна думичка. Кришна е бог от индуисткия пантеон, следователно можем само само да говорим за не повече от обособен култ към дадено божество - вътрешно течение в религията индуизъм.

Дали Даоизма, Конфуцианството или Будизма, ще се нарекат религии или учения, в случая не е толкова важно, защото в момента не се води спор за тези понятия.

......

Много е важно, защото ти ги нареди измежду религиите и по-специално източните, за да покажеш, как "по-голяма част, приемат убийството и консумацията на животни за грях". Е, ние виждаме, че тези трите няма как да присъстват в списъка ти, първо защото не са религии, второ не приемат консумацията на месо за грях!

Дали животните имат съзнание? Ето един материал от учени, които доказват, че животните притежават съзнание.

ЖИВОТНИТЕ ИМАТ СЪЗНАНИЕ

...

Прочети внимателно какво е казано в декларацията. Там никъде не е казано, че животните имат съзнание :)

Не твърдя, че всички индуисти, будисти, сикхи, джайнисти не консумират месо, защото всеки човек е отделна личност и сам решава дали да следва тези принципи или не.

И в Исляма има забрана за консумацията на свинско, но поне тук, в България, повечето мюсюлмани го консумират.

Пак намеси индуистите и будистите, извади ги от списъка си. За сикхизма о джайнизма, ако ми покажеш текстове от свещените им книги (а не мини цитати на разни гурута), които изрично забраняват месоядството и го пишат към греховете, може и да ги преброим. Но дори и да е така две религии не са "повечето". А ти просто ни лъжеш, за да ни убедиш в правотата си!

Нямам намерение да убеждавам никого в нищо. Нито пък имам намерение да променям нагласите на другите.

Просто си дискутирам темата, както го правите и всички вие.

Ето доказателство, че не лъжа...а и няма за какво:

.............

Вегетарианство играет значительную роль в таких индийских религиях, как индуизм, джайнизм и буддизм.

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B5%D0%B3%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE_%D0%B8_%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B3%D0%B8%D1%8F

...............

„ Въпросът за диетата ” – извадка от писмо на Баба Саван Сингх до един търсещ духовността„Духовната страна на вегетарианската диета “, писмо № 10 от 1958 г. на Кирпал Сингх)„Ахар – диетата или храната ” от Сант Кирпал Сингх, извадка от книгата „Колелото на Живота”„ Вегетарианската диета и въздържането от алкохол “, беседа на Такар Сингх, изнесена в Сент Полтен,Австрия на 10 юли 1979 г.„ Ограниченията (границите) на диетата ” от Сант Такар Сингх

http://duhovno-razvitie.com/knigi/2013/12/08/%D0%B2%D0%B5%D0%B3%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F-%D0%BE%D1%82-%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%BF%D0%B0%D0%BB-%D1%81%D0%B8/

Ако сравним човека с растенията и животните, очевидно е, че сме много по-близки до животните. Ние също сме животни. Очевидно е също така, че животните страдат и изпитват болка, за разлика от растенията. Дори да не беше така, животинските продукти не са жизненоважни. Растителните са.Момиче ,започни да мислиш .Стига си ни предлагала ,чужди мисли.Човек какво месо консумира ?Само от тревопасни ,млекопитаещи.Животното преработва растенията и до човека стига само необходимото.Знаеш ли , че 90% животните на земята са насекоми.Като говориш за душата на животните , първо мисли.Според теб всички насекоми имат душа.Отгледал съм две кучета  и мога да кажа ,че са по умни от човека .Всичко разбират но при тях го няма духът.Божият дух.Не случайно духът се явява като гълъб.Не всички животни имат душа.Само тези който са близо до човека.И папата призна ,че животните имат душа.Но тя се проявява ,чрез духът на човека.Душата на животното умира с тялото и до тук.Не отива нито в рая ,нито на небето.Не е нужно да си вегетарианец за добиеш божественост.Едното няма нищо общо с другото.А ,какво да кажем за децата на тези вегетарианци?Те се раждат и нямат избор .Техните родители им го отнемат и насила ги правят тревопасни.Нищо не може да замени това ,което месото дава на човешкото тяло.Много ,често вегртарианците страдат от анемия ,болести на кръвта и слаб имунитет.Тука може да попиташ доктора.Който обича животните ще си осинови и ще си го гледа.Чрез тях се учим на любов и всеодайност.Яденето на месо няма нищо общо с любовта към животните.Мислиш ли ,че бабата не си обича пиленцата и агънцата?Кучето ми е болно от диабет и за мен това е голямо изпитание.Вземам му кръв ,меря захарта и му слагам инсулин.Много грижи ,но си заслужава .Само така човек се докосва до това ,което наричате божественост.Лека ти вечер и говори с твой мисли.

Редактирано от родина (преглед на промените)

Господ Иисус Христос не отмени поста. Напротив, утвърди го и го възвиси още повече!

Господ постил четиридесет дни в пустинята.  Евангелистът казва:"И като пости четирийсет дена, най-сетне огладня" (Мат. 4:2).Господ ни посочва и начина за постене:"Също, кога постите, не бивайте намръщени като лицемерите, защото те си правят лицата мрачни, за да се покажат пред човеците, че постят. Истина ви казвам, те получават своята награда. А ти, кога постиш, помажи главата си и умий лицето си, та да се покажеш, че постиш не пред човеците, но пред твоя Отец, Който е на тайно; и Твоят Отец, Който вижда в скришно, ще ти въздаде наяве" (Мат. 6:16-18)."Когато те служеха на Господа и постеха, Дух Светий каза: отделете ми Варнава и Савла за делото, за което съм ги призвал. Тогава те, след като постиха и се молиха, възложиха ръце на тях и ги пуснаха" (Деян. 13:2-3). "Този род не излиза, освен чрез молитва и пост" (Мат. 17:21 )

без пост не можеме да приемеме Светите дарове!повечето пости са установени от Св Отци!

Да :)

не казвам, че Господ Иисус Христос е отменил поста.

Постът е много важен акт на подготовка за Подвиг, и сам той по себе си е подвиг.

казвам просто, че е Човешко, а не Божие дело и като такова не е задължителен за Спасение на душите ни  ;)

така де,ама питането беше друго:

в този смисъл ,трябва да дадеш цитати от свещените им книги. иначе ,излиза че,Дарко е прав:

ОСНОВНЫЕ ПИСАНИЯ: «Ади-Грантх», почитаемый в качестве нынешнего гуру (учителя) веры.

Верования сикхизма.

•  Я верю в Бога как в Верховного Владыку, всемогущего, бессмертного и обладающего личностью Творца, существо за пределами времени, которого называют Сат Нам («Тот, чье имя – Истина»).

•  Я верю в то, что человек духовно растет, если живет праведно, служит беззаветно и повторяет Святое Имя и молитву Гуру Нанака, «Джапжди».

•  Я верю в то, что «Ади-Грантх» есть писание, обладающее высшим этическим авторитетом как Божье откровение.

•  Я верю в то, что гуру необходим для познания Бога как руководитель, который, сам поглощенный любовью к Абсолюту, способен пробудить душу к ее истинной, божественной природе.

•  Я верю в то, что спасение заключается в понимании Божественной Истины, и в то, что самый надежный путь для человека – это вера, любовь, чистота и преданность.

•  Я верю в линию из десяти гуру, чьи имена: Гуру Нанак, Гуру Ангад, Гуру Амардас, Гуру Рам Дас, Гуру Арджун, Гуру Хар Говинд, Гуру Хар Рай, Гуру Хар Кришнан, Гуру Тегх Бахадур и Гобинд Сингх. Все они – мои учителя.

•  Я верю в то, что мир есть майя, тщетная и преходящая иллюзия; только Бог истинен, поскольку все остальное проходит.

•  Я верю в силу принятия фамилии Сингх, что переводится как лев и означает смелость, и в пять символов: 1) белая одежда (чистота) 2)меч (храбрость) 3) железный браслет (нравственность) 4)неподстриженные волосы и борода (отречение) 5) гребень (чистоплотность).

•  Я верю в естественный путь и пост, вегетарианство...

http://artsofindia.tripod.com/sikhism.htm

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%B4%D0%B8_%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82%D1%85

май ,пак не разбираш какво те питат...не ни интересува мнението на някой гуру за сикхизма..интересуват ни свещените книги на тази "религия"

ако, продължаваш да имаш затруднения..почни от начало ..например,провери в основния ти източник на знания гугъл,дали сикхизма има свещени книги.по лесно,ще ти е за начало.

Така се казва свещеното писание на Сикхите. Но кой да чете!

"Ади-Грантх"

Запрещенное поведение

1.Нелогичное поведение: суеверия и ритуалы не имеют смыла для сикхов (паломничество, пост и купание в реках; обрезание; поклонение могилам, идолы, изображения; обязательное ношение покрывала для женщин и т.п.)

2.Одержимость материальным: ("Майя") накопление собственности не имеет никакого смыла в сикхизме. Богатство, золото, должность, акции, товары, собственность - все останется здесь, на Земле, когда ты уйдешь. Не привязывайся к ним.

3.Жертвоприношения живых существ: «сати» — самосожжение жен в погреб*льном костре их мужей; забой ягнят или телят в священные праздники; и любые подобные жертвы запрещены.

4.Неприятие семейных ценностей: сикх не может жить как отшельник, бомж, йог, монах или давать обет безбрачия.

5.Никчемные разговоры: не допускается хвастовство, сплетни, ложь и т.д.

6.Самоотравление: алкоголь, наркотики, табак и потребление других одурманивающих веществ не допускается.

7.Нет жрецов или священников: сикхи не должны зависеть от священника для выполнения каких-либо религиозных функций.

...............

Гуру Грантх Сахиб (“Божествена Книга Гуру”) или Ади Грантх (“Изначална Книга”), или е откровената книга на сикхите. Книгата съдържа 3384 химна. За записването на свещените слова сикхите създават специален шрифт, гурмукхи („от устата на гуру“).

Началото на записа на книгата е поставено от двама неизменни спътници на гуру Нанак - музикант-мюсюлманин и индиец, които записват проповедите му. Вторият гуру, Ангад, събира проповедите на гуру Нанак. Ади Грантх получава свой относително завършен вид при петия гуру – Арджун, към нея се прибавят химните на самия Арджун. Десетият гуру, Говинд Сингх, добавя и химните на своя баща, гуру Тегх Бахадур.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%B4%D0%B8_%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82%D1%85

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B8%D0%BA%D1%85%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC

Къде е най-лесно да си вегетарианец

Вече знаем (или поне от PETA твърдят, че знаят), че Глазгоу е най-приятното място за вегани и вегетарианци във Великобритания. Следващият въпрос е в коя държава ще им е най-добре на тези, които не вкусват месо.

На много места по света мръвките са част от националната идентичност - помислете си само за барбекютата в Австралия, американските каубои и говеждите стада в ЮАР.

По-рано тази година избухна скандал, след като Барак Обама прие на вечеря 12 сенатори-републиканци и един си поръча вегетарианско меню. Така и не беше съобщено кой е той, за да не изгуби подкрепата на гласоподавателите си.

Един телевизионен водещ заяви, че американците по-скоро ще си изберат гей за президент, отколкото вегетарианец. Републиканските сенатори в Айова и Тексас заявиха, че вегетарианството е "неамериканско" и призоваха хората да ядат повече месо.

В САЩ не горят на клада вегетарианците

Ако оставим политическите безумия настрана, ще открием, че модерната вегетарианска и веганска кухня процъфтява по източното и западното крайбрежие на САЩ. Сан Франциско все още черпи от хипарското си наследство. Готвачите в отворения през 1976 г. "Грийнс" пишат книги, които се четат от вегетарианци по цял свят. "Милениум" е центъра на града е един от най-добрите вегетариански ресторанти в света и предлага кухня от най-висока класа.

Сиатъл и Портланд също са актуални - с вегански пекарни, пивоварни, магазини за дрехи... а даже и вегански стриптийз бар. Въпреки това, изборът на PETA за най-вегетариански град в САЩ изненадващо е Остин, Тексас.

В сърцето на животновъдния регион, вегански предприемачи продават по улиците буритос с темпе (т.нар "месо за вегетарианци") и фаджитас със заместители на месо. Все още е трудно да попаднете на меню месо и/или животински продукти в ресторантите в по-малките градове и затова големите космополитни градове са по-добрият вариант, ако си падате по вегетарианска и веганска кухня.

Европа или по-скоро няколко града там

Барселона също започва да привлича вегетарианци - без значение дали ви се ходи в пънк бар, или искате вечеря на свещи. Навсякъде другаде в Испания ще видите зор, докато обясните, че вегетарианците НЕ ядат шунка. По същия начин Берлин, където контракултурите процъфтяват, предлага доста повече алтернативи на вурстовете от произволно градче в провинцията.

Франция е пословично трудна за вегетарианците и често е по-добре да се задоволиш с омлет, отколкото да ходиш по нервите на сервитьора в някой скъп ресторант. Въпреки това в Париж има над 30 вегетариански ресторанта. Даже Русия, където не-яденето на месо е било престъпление за десетилетия, има какво да предложи на вегетарианеца - особено в Москва и Санкт Петербург.

В глобален мащаб всеки жив град с разнообразно население, културни предпочитания и поне един университет има по няколко вегетариански кафенета, но там кухнята често е потресаващо отдалечена от националните традиции. Фалафелите, хумусът, вегетарианските бургери, пица и паста, както и индийската кухня са нещо нормално. Предизвикателство е да намериш вегетариански ресторант, който е, например, специализиран в датската кухня.

В Белгия просто нямат традиции в това да не ядат месо - даже картофките им се пържат в свинска мас. Местните готвачи залагат здраво на сайтана - изненадващо реалистичен заместник на месото, направен от пшеничен глутен. Местна вегетарианска организация даже успя да убеди много заведения в Гент да се присъединят към инициативата на Пол Маккартни "Без месо в понеделник". В случая, вегетарианската кухня господства всеки четвъртък.

Успехът не е случаен - Гент има най-много вегетариански ресторанти на глава от населението (13 за 240 000 души).

Някъде е норма

Разбира се, има много места по света, където вегетарианството е масово поради религиозни или подобни причини. Индусите, джайнистите и таоистите подкрепят отказа от месо в различна степен и това води до по-голямо разпространение на заместителите в Индия и Азия. Всъщност между 20% и 40% от индийците са вегетарианци - зависи дали броите яйцата в диетата, или не.

В храмовете на сикхите също има основно вегетарианска храна, но това е, защото те се стремят да дават на хората нещо, което възможно най-много биха приели.

Държавите с голямо количество будисти в общ план са добри места за вегетариански туризъм, макар техните виждания често да не са напълно разбрани. Така в Тайланд се смята за приемливо да ядеш месо, ако ти се предлага; в Тайван, Виетнам и Япония се придържат към пълен отказ от него, а в Тибет вегетарианството е по желание.

В по-планинските държави то е било трудно допреди век, така че не е изненадващо, че на местата с по-добри условия за земеделие има по-дълга история на отказа от мръвка.

Ако тръгнете по света, ще е полезно да изучите традициите по местата, където ще ходите. Така в Израел кашрутът (законите, които казват коя храна е кашер и коя не, бел.р.) повелява месото и млечните продукти да се сервират отделно. Това означава, че няма как да си хапнеш пица с шунка, поръсена с кашкавал. В някои африкански страни като Етиопия християнският обичай е свързан с чести пости.

Вегетарианският Албион

Вегетарианството във Великобритания също има християнски корени. До началото на XIX век да не ядеш месо се е смятало за форма на умереност и през годините много радикални мислители прегърнали идеята. По време на Втората световна война мръвките пак си върнали обществения статус, но с помощта на "Бийтълс" вегетарианството отново тръгнало в атака.

Прибавете към това лесния достъп на продукти от цял свят и законодателството, което изисква ясно обозначаване на продуктите и вече е ясно, че в Обединеното кралство е най-лесно да си вегетарианец.

казвам просто, че е Човешко, а не Божие дело и като такова не е задължителен за Спасение на душите ни  ;)

пак не разбрах,поста е преди закона,установен от Бога!ако не можеш да постиш, понеже си навикнал на ядене и пиене и не ти е приятно да прекъснеш, разбира се, че грешиш. когато обаче не можеш поради слабост, или болест си оправдан защото за болните и слабите постът е утежняване на болестта и слабостта!без пост как ще приемеш Св. тайнства например изповед,причастие,Евхаристия?

Известни личности за Вегетарианството

АЛБЕРТ АЙНЩАЙН (Albert Einstein, 1879-1955) – признат за един от най-великите учени на всички времена. Гениален физик – никой освен него, от Нютон до днес, не е извършвал такъв огромен прогрес във физиката. В началото на XX век той преобръща из основи човешките представи за Вселената. Най-известен с прочутата си формула Е = m.c2, със специалната и общата теория на относителността. Носител на Нобелова награда за физика. Изявява се и като борец срещу всякаква форма на насилие чрез оръжие. Смята се, че Айнщайн не е бил вегетарианец. Включваме го тук от уважение към способността му да мисли независимо и прозрението му по отношение на вегетарианството:

“Нищо няма да допринесе за човешкото здраве и да повиши шансовете за оцеляване живота на земята толкова, колкото еволюцията на вегетарианското хранене.”

АЛБЕРТ ШВАЙЦЕР (Albert Schweitzer, 1875-1965) – германски лекар, философ, теолог, музиковед и общественик. Основава със собствени средства и ръководи болница за тропически болести в Ламбарене, Габон. Получава Нобелова награда за мир през 1952 г. Вероятно през последните 10 години от живота си не е бил вегетарианец (вижте книгата “Знаменити вегетарианци” на Рин Бери). Но преди това е бил вегетарианец и е имал честта през този свой по-добър период да изкаже следните мисли:

“Разумният човек трябва да застане срещу всички жестоки обичаи, независимо колко дълбоко вкоренени в традицията и доколко заобиколени от ореол са те. Когато имаме избор, трябва да избягваме да причиняваме страдания и болка в живота на друго, дори и най-низше същество. Ако не правим това, си навличаме вина, която нищо не оправдава.” “Това е съдбата на всяка истина – да бъде обект на присмех, когато за пръв път е изказана. Някога се е смятало за смешно да се предположи, че чернокожите са наистина човешки същества и че би трябвало да се третират като такива. Това, което някога е било смешно, сега е неопровержима истина. Днес се смята за преувеличение да се прокламира постоянно уважение към всяка форма на живот като сериозно изискване на рационалната етика. Но идва времето, когато хората ще бъдат удивени, че човешката раса е съществувала толкова дълго преди да осъзнае, че неразумното посягане на живота е несъвместимо с истинския морал. Моралът в своята абсолютна форма обхваща отговорността към всичко живо.”

МАХАТМА ГАНДИ (Махандас Карамчанд Ганди, 1869-1948) – наречен от индийския народ Махатма – “Велика душа”. Сочен като една от най-големите политически фигури на XX век, виден деец на индийското националноосвободително движение, реформатор, хуманист:

“Величието на една нация, нейният морален прогрес може да се определи според начина, по който тя се отнася към животните.”    “Според мен животът на агнето е не по-малко ценен от този на човешко същество. Аз не бих искал да отнема живота на агне заради човешкото тяло.” “Аз не приемам месната храна като необходима за нас на никакъв етап и в никакъв климат, в който е възможно за човека по принцип да живее. Аз смятам месото за неподходящо за нашия вид. Ние грешим като се държим като по-низшия животински свят, ако сме по-висши от него.”

ДЖОРДЖ БЪРНАРД ШОУ (George Bernard Shaw, 1856-1950) – забележителен английски писател от ирландски произход, световноизвестен драматик и публицист:

“Жестокостите са не по-малко жестокости, когато се случват в лаборатории и биват наричани медицинско изследване.” “Човешките същества са единствените животни, от които аз съм напълно и истински уплашен.” “Средната продължителност на живота на месоядците е 63 години… Аз съм на прага на 85 и все още работя толкова упорито, колкото мога. Аз съм живял достатъчно дълго и се опитвам да умра, но просто не мога да го направя. Една единствена пържола би ме довършила, но не мога да се принудя да я погълна. Аз съм заплашен от вечен живот. Това е единственият недостатък на вегетарианството.” Запитали Шоу защо не яде месо и с присъщото му чувство за хумор той отговорил: “Животните са мои приятели, а аз не ям приятелите си.”

Граф ЛЕВ НИКОЛАЕВИЧ ТОЛСТОЙ (1828-1910) – най-известният руски писател и драматик, мислител. Признат за един от най-великите писатели на всички времена. Създател на религиозно-философско учение (толстоизъм) за непротивене на злото с насилие:

“Човек може да бъде здрав и без да убива животни за храна. Затова, ако яде месо, той взема участие в отнемане на живот, за да задоволи своя апетит.” “Ако някой истински и сериозно иска да направи живота си по-добър, първото нещо, от което той би се отказал, ще бъде употребата на плътта на животните за храна, понеже това е неморално и включва извършването на действие – убийство, което е несъвместимо с моралното чувство.

ЛЕОНАРДО ДА ВИНЧИ (Leonardo da Vinci, 1452-1519) – знаменит италиански живописец, скулптор, архитект, инженер, изследовател и изобретател:

“Аз се отказах от употребата на месо от ранна възраст и ще дойде време, когато хората ще считат убийството на животни също толкова престъпно и отвратително, както сега гледат на убийството на хора.”

СОКРАТ (ок. 469-339 г. пр. Хр.) – бележит древногръцки философ. Дава образец за един здравословен град, като при това определя за гражданите храна, която се състои от плодове, житни храни и зеленчуци. Отговаряйки на едного, който мисли, че такава храна е съвсем проста, Сократ описва защо смята употребата на месо за начало на много нещастия за хората и цялото общество. Той смята, че войните и болестите са далечно, но действително последствие на месоядството. (От прощалния диалог на Платон “Републиката”.)

КУНДЗЪ КОНФУЦИЙ (ок. 551-479 г. пр. Хр.) – древнокитайски просветител, философ и педагог:

“Следвайте неотменно вегетарианството и се пазете да не отнемате живот.”

ПИТАГОР (ок. 580-500 г. пр. Хр.) – един от най-големите гръцки мъдреци. Запознат с египетските и източните учения. Основал т. нар. Питагорова школа. Известен днес най-вече с приноса си към геометрията и математиката. Той е и един от най-известните древни привърженици на вегетарианството. Ето неговата позиция по този въпрос:

“Хора, стига сте се сквернили с храна непозволена. Ние имаме златокласи ниви, сочни плодове, които превиват клоните с тежестта си, лози, зеленчуци – крехки и вкусни. Чистата млечна каша и благоуханният мед също са ви предоставени. Обилно, щедро всички блага ви дава земята – без жестокости, без убийства и без кръв. Само дивите зверове утоляват глада си с живо месо и то не всички. Много от дивите животни се хранят с растения. Само свирепите хищници – лютите тигри, жестоките лъвове, алчните вълци обичат да проливат кръв. Какъв престъпен обичай! Как можем с месо и кръв на твари и нам подобни алчното си тяло да гоим и с убийство на други живи създания да подкрепяме живота си? Не е ли срам за нас, окръжените щедро с даровете на благодатната земя страстно, с жестоки зъби да късаме раздрани трупове като люти диви зверове? … Човек, който, слушайки жалкия предсмъртен рев, коли невинно теле, който убива агнето, ревящо като дете, който птицата небесна бие за забава или за да яде, той не трудно ще се реши и човек да погуби. На този жесток обичай само човекоядството прилича. О, свестете се, не убивайте, недейте, братя! … Смъртни – смъртните щадете! Хранете се с това, което е позволено и достойно за любящата и чиста душа на човека.”

ПОЛ И ЛИНДА МАККАРТНИ:

“Ако кланиците имаха стъклени стени, всеки би бил вегетарианец. Ние се чувстваме по-добре спрямо себе си и животните, знаейки, че не допринасяме за тяхната болка.”

РОМЕН РОЛАН (Romain Rolland, 1866-1944) – Нобелов лауреат за литература през 1915 г.:

“Хиляди животни (сега милиони) са убивани всеки ден без сянка на разкаяние. Това плаче за отплата върху цялата човешка раса.” “За човека, чието съзнание е свободно, има нещо дори по-нетърпимо в страданията на животните, отколкото в страданията на човека. На второ място е поне признанието, че страданието е зло и че човек, който го причинява, е престъпник, но хиляди животни са безполезно избивани всеки ден, без ни най-малко съжаление. Ако някой обърне внимание на това, би бил сметнат за смешен. И това е неизвинимо престъпление.”

ЕМАНУЕЛ КАНТ (Emannuel Kant, 1724-1804) – германски философ и учен:

“Ако човек не иска да потъпче своите хуманни чувства, той трябва да проявява доброта към животните, понеже този, който е жесток към тях, става такъв и в отношенията си с хората. Ние може да съдим за сърцето на човека според отношението му към животните.”

МАРК ТВЕН (Mark Twain, псевдоним на Самуел Лангхорн Клемънс, 1835-1910) – американски белетрист реалист:

“Не искам да зная дали вивисекцията дава резултати, които са печеливши за човешката раса или не. Болката, която това причинява на животните, е основата на моята враждебност срещу това и тя е за мен достатъчно оправдание за враждебност, без да отиваме по-нататък.”

http://colourofcinnamon.com/%d0%b8%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%bd%d0%b8-%d0%bb%d0%b8%d1%87%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%b2%d0%b5%d0%b3%d0%b5%d1%82%d0%b0%d1%80%d0%b8%d0%b0%d0%bd%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be/

Световната здравна организация включи суровоядството, веганите и вегетарианството в списъка на психичните разстройства за 2013 година. До това заключение стигнаха експерти от най-престижната  здравна организация, след като се запознаха с резултатите от изследванията на специалисти в различни области на медицината.http://www.svobodennarod.com/health/3400-vegetarianstvoto-e-psihichno-zabolyavane.html

Редактирано от родина (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.